View Full Version : Tavuk yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
selamınaleyküm ben hobi amaçlı bir kuluçka makinası yaptım 12 tavuk yumurtası koydum 4 tanesi bozuk çıktı 3 tanesinden civciv çıktı geriye kalan 5 tane yumurtada ise civcivler gelişimini tamamlamış birtek karın boşluğunu dolduran sarıyı içine çekip yumurtadan çıkması kalmıştı ama çıkamadan içinde ölmüşlerdi acaba neden çıkmasına saatler kala bu civcivler yumurta içinde çıkamadan ölmüşlerdi ilk 20 günlük sıcaklığım 37.5 ile 37.7 21. gün ise 36.5 ile 36.7 arasındaydı nemim ilk 18 gün %60 ile %65 arası son üç gün ise %70 ile %75 arası idi çıkıma üç dört gün kala yumurtaları çok kez elime aldım binevi çevirmemem gerektiği halde çevirmiş gibi oldum acaba sebebi bu mu cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim
aleykümselam son üçgün çevirme olayı yok onu zaten herkes biliyor sizin yaptığınız elinize almakla bir şey olmaz fakat tekrar yerine koyduğunuz da yönü aynı olmak şartıyla çünkü civciv o na göre pozisyon alıyor sizde onu değişstirirseniz içinden çıkım çok güç hale gelebiliyor benim izlenimim tabi işaret koyabilirsiniz daha bilgili arkadaşlar detaylı yardımı yaparlar kolay gelsin
teşekkür ederim ahmet bey herkesin önerilerini dikkate alacağım
selamınaleyküm ben hobi amaçlı bir kuluçka makinası yaptım 12 tavuk yumurtası koydum 4 tanesi bozuk çıktı 3 tanesinden civciv çıktı geriye kalan 5 tane yumurtada ise civcivler gelişimini tamamlamış birtek karın boşluğunu dolduran sarıyı içine çekip yumurtadan çıkması kalmıştı ama çıkamadan içinde ölmüşlerdi acaba neden çıkmasına saatler kala bu civcivler yumurta içinde çıkamadan ölmüşlerdi ilk 20 günlük sıcaklığım 37.5 ile 37.7 21. gün ise 36.5 ile 36.7 arasındaydı nemim ilk 18 gün %60 ile %65 arası son üç gün ise %70 ile %75 arası idi çıkıma üç dört gün kala yumurtaları çok kez elime aldım binevi çevirmemem gerektiği halde çevirmiş gibi oldum acaba sebebi bu mu cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim
limon_sever
12-06-2010, 12:18
etlik tavuk civcivler 40 günde 2-3 kiloya, 4 ayda ise 7-8 kiloya ulaşabiliyormuş. civcivlerim 40 günlük oldular iki tanesini 4 ay beslemeyi düşünüyorum. Merak ettim 7-8 kilo tavuk nasıl bir görünüme sahip oluyor :S
melun bir tilki saldırısı sonucu ördek ve kaz yavrularımı kaybettim. elinde fazla ördek ve/veya kaz yavrusu olup bana satmak isteyenlerin mesajlarını bekliyorum. uçamayan ırklar tercihimdir. şimdiden ilgi ve yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sayın dubief, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Ama ben tavuğun "t"sini bile bilmediğim için bazı sorularım var.
Kümes kuytuda olacak; güneş görmesi gerekir mi yoksa kümes için gölge yer mi daha uygun?
Buğday, mısır, yulaf ve fiy tavukların beslenmesi için yeterli mi? Bu yiyecekler yazın soldurulup mu veriliyor?
Tavuklar içın zararlı olabilecek otlar, bitkiler var mı, varsa tavuklar bunları bilir mi?
İneklere tuz veriliyor diye biliyorum, tavuklara da bu tip dışarıdan verilecek besinler var mı?
Tekrar teşekkür ederim.
ya benim tavuklarım makina tavuğu gurk olurmu acaba
tavukların belalısı sansar dan korumak için evinizde yer var ise köpek baglayın.köpek varken gelemez.
karamanliali
18-06-2010, 20:26
Iki gundur tavugun kumesden kalkmayip, uzerine varinca saldirdigini gordum.
bende baska yalniz bir yere kaldirip, saman koyup 7 tane yumurta koydum.
Bugun baktim cikmis geziniyor. Yumurtalar daha sicakti.
tavugu kumese digerlerinin yanina attim, yumurtalarida kaldirdim (buzdolaba koymadim).
3 veya 5 saat sonra tekrar eski yerine yatmis bende yumurtalarini tekrar altina koydum.
Yumurtalarin uzerinde sadece bir gun yatmisti ama altindan aldigimda sicakti.
Bu yumurtalari tekrar altina koydum acaba civciv cikarmi yoksa bu yumurtalar öldümü?
umutyolcusu
18-06-2010, 22:22
Bildiğim kadarı ile yumurtalar önce karanlık bir odada mum ışığı ile kontrol edilir.Yumurtanın geniş olan tepesinde karaltı gibi bir oluşum gözlenir.Eğer yumurta tamamen saydam gibi görünüyorsa civciv olmaz.Döllü olanlar 21 gün tavuğun altında durup civ civler çıkmaya başlar.Babaannem böyle yapardı.Çocukluğumun yaz tatilleri köyde geçtiği için bunları gözlemleme şansım oldu.Yumurtaları hiç yerinden oynatmadan tavuğun onları soğutmadan karnını doyurup üstünde yatması sağlanmalı.
Bu konuda daha teknik bilgi veren olursa daha iyi olur tabi.
Biraz kalsın altında sonra ışıkta bakarsın içlerine anlaşılır ama bekleme süresi uzun değilse bozulduğunu zannetmiyorum
Havalar sıcak gittiği için bozulacağını sanmıyorum. Bizim şu anda civciv çıkaran bir tavuğumuz neredeyse birgün hiç yatmadı yumurta üzerine . Ama hiç zararıda olmadı yumurtalarına.
Bazen ihtiyaç duyduğu için tavuk yumurta üzerinden saatlerce kalkabiliyor..Onu rahat bırakırsanız tekrar yumurtalarının üzerine gidecektir.
Ayrıca kuluçka süresi 21 gün olmakla birlikte benim çokça şahid olduğum daha erken de çıkabiliyor.19 günde bizim tavuğumuzun civcivleri çıktı.En son kalan yumurta 23 günün sonunda çıktı...
faruk5525
19-06-2010, 09:44
arkadaşlar bişey sorucam
horoz-kırmızı olsa....tavuk--siyah olsa bunalrın yumurtasından hangi renk civciv çıkar annenin renginimi alır yoksa horozun renginmi alır
berduray
19-06-2010, 10:45
Bunu etkileyecek olan kromozomların dominantlık oranı olmalı.
Hangi gen dominantsa ona benzer.
Benim simsiyah tavuğumla, kırmızı , siyah karışık tüylü horozumdan simsiyah olan civcivler çıkmıştı.
Sonra aynı simsiyah tavuğumla beyaz, sarı tüylü horozumdan olan civcivler siyah ama alın ve popo kısımlarında sarı leke ile oldu.
Genelde siyah tavuktan çıkan civcivde siyah tüy oranı daha yüksek oluyor.
abdusselam
19-06-2010, 21:38
berduray kardeşime aynen katılıyorum..
abdusselam
19-06-2010, 21:45
ya benim tavuklarım makina tavuğu gurk olurmu acaba
http://devletli.com/tavuk/gurk-olamama-sebepleri
cevabını burada bulabilirsin..
merhaba değerli dostlar civcivlerim var çeşitli cinsler diye aldım fakat beslediğim canlıların ne olduğunu bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim cinsleri ve bilen varsa tavuk horoz olyıda olursa mükemmel olur
merhaba değerli dostlar civcivlerim var çeşitli cinsler diye aldım fakat beslediğim canlıların ne olduğunu bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim cinsleri ve bilen varsa tavuk horoz olyıda olursa mükemmel olur
Bunu etkileyecek olan kromozomların dominantlık oranı olmalı.
Hangi gen dominantsa ona benzer.
Benim simsiyah tavuğumla, kırmızı , siyah karışık tüylü horozumdan simsiyah olan civcivler çıkmıştı.
Sonra aynı simsiyah tavuğumla beyaz, sarı tüylü horozumdan olan civcivler siyah ama alın ve popo kısımlarında sarı leke ile oldu.
Genelde siyah tavuktan çıkan civcivde siyah tüy oranı daha yüksek oluyor.
anne simsiyah baba beyaz habeşlerimden bembeyaz c
yavru çıktığı olmuştu.
Sayın Ahmet58,
Görebildiğim kadarıyla elinizde saf ırk yok. hepsi köy tavuğu ya da köy tavuğu- denizli kırması gibi duruyor. Ama üzülecek birşey de yok maşallah iyi bakmışsınız sağlıklı görünüyorlar.
umutyolcusu
21-06-2010, 05:04
Maşaallah ne sevimliler.Biz civcivler daha küçükken gagalarından tutup biraz kaldırırdık kısa bir süre.Çok çırpınırsa horoz pek çırpınmazsa tavuk olurdu.Bende teknk bilgi yok ama yaşanmış örnekler çok.
faruk5525
21-06-2010, 06:52
en son resimdeki kırmızı tavuk, siyah var orda yatan ibigi çıkmış o horoz ibikleri erken çıkan horoz geç çıkanlar tavuk oluyo ben hiç yanılmadım babaannemden ögrenmiştim bu yöntemi
Maşaallah ne sevimliler.Biz civcivler daha küçükken gagalarından tutup biraz kaldırırdık kısa bir süre.Çok çırpınırsa horoz pek çırpınmazsa tavuk olurdu.Bende teknk bilgi yok ama yaşanmış örnekler çok.
teşekkürler bu bilgiyi deneyeceğim inşallah çözerim
Sayın Ahmet58,
Görebildiğim kadarıyla elinizde saf ırk yok. hepsi köy tavuğu ya da köy tavuğu- denizli kırması gibi duruyor. Ama üzülecek birşey de yok maşallah iyi bakmışsınız sağlıklı görünüyorlar.
dremre inan bu civcileri çok övdü birsürü benim duymadığım adını telafuz edemediğim unuttuğum cinsler saydı demekki köy tavuğu imiş neyse sağlık olsun teşekkürler
faruk5525
21-06-2010, 19:29
kendi bahçemde 5 köy tavugu 1de horoz besliyorum gurk olmadılar kümesim karnalık camı var ama küçük oldugu için içeriye ışık girmiyor ve sabah geç kalkıyorlar gurk olmayı güçleştiriyo kümesnimi etrafnı tele çevirdim kümesin kapısını kapatmasam geçeleri hayvanlar sanahları çıksa akşamları istedikleri saatte girse olurmu sizde gece kümes soğuk oulrsa bişey olurm
Merhaba ,Arkadaşlar ben ipek civcivi arıyorum,Yardımcı olursanız sevinirim
Habeş doğru, ipek diye tanımlanınca algılayamadım
Efe- Can Bey anlıyorum bende geçen yıl gurk olan tavuğuma ekşi hamur, tarhana, acı kırmızı biber türü gıdalar yedirdim yumurtlama hızı arttı her iki tavuğunda diğer söylediğiniz yöntemi denemedim sanki tavuğa eziyet etmiş olacağımdan korktum.
Sonuçta 07.05.2009 Perşembe günü itibariyle bir arkadaşımdan gurk tavuk aldım ve 12 yumurta bastırdım. Şimdi korkum ekşi hamur, tarhana, acı kırmızı biber türü gıdalar yedirdiğim tavuklarda gurk olmaları.
Bekleyip göreceğim.
Sağlıkla Kalın Açıklamalarınız İçin Teşekkürler Efe- Can Bey
Tavuklar Gurka yatmak için doğada yumurta biriktirirler kümeste en az 3-4 yumurta bırakın bu yumurtaları işaretleyin onlar yumurtlayınca işarelileri alın onların yumurtalarını işaretleyin böle döngü yapın kümeste 3 yumurta olsun en az ben böle yaptım 1.5 haftada tavuğu gurk yaptım....
Tavuklarla ilgili herhangi birşeyde ananemden yardım alıyorum Babamla birlikte hobi amaçlı besliyoruz ..Ananem baya şey biliyor tavuklarla ilgili eskiden dedemle birlikte çiflik sahibiydiler 5000-6000 civarında tavukları vardı veteriner hergün gelirdi ...
Selam arkadaşlar bu sene anne ATAK- S baba PLEYMUT cinsi tavuklarımdan 2 haftaönce civciv çıkarttırdım ve 2 tane civciv çıktı. Bu söyelediğim cinslerin melezlemesini daha önceden deneyen varmı. Çıkan civcivler hangi türe daha yakın oluyor.
zaten atak-s de pleymut ile kısmen akraba bir tür değil mi? herhalde pleymuta yakın olur civcivler. gerçi ne önemi var ki?
27istanbul27
09-07-2010, 10:31
Selam arkadaşlar,Bende, kümesi yeniledim ferik ve civcivlerle 55 tane oldular görüntüleri yakında paylaşırım.Komşumun da kaz,ördek,hindi,tavuk vs 130 un üzerinde kümes hayvanı var.Sorum şu ,internette ev tipi tavuk yolma makinası görülüyor çok da pratik, 1.45 saniyede tamamen yolunuyor, fakat piyasada böyle bir makina bulamadım, bu konuda bilgisi olan arkadaşların paylaşımını bekliyorum sağlıcakla kalın.
Sayın 27istanbul27,
Bir erkek ve bir dişi kaz palazı satınalmak istiyorum.Sizde **** bir arkadaşınızda var mı acaba?Varsa fiyatını bildirirseniz sevinirim.
Kalın sağlıcakla.
beyzagıda
13-07-2010, 14:07
sevgili arkadaşlar iki tane tavugumdan bir tanesi gurk olmuştu civcivlerini çıkarınca onu ayrı bir kümeste bakmaya başladım dün akşam diger tavugumla aynı kümese koydum sabah kümesi açtıgımda anne olan tavuk sürekli diger tavugu kakıp rahat vermiyor sürekli peşinde yem ve su bile içmesine müsade etmiyor anladıgım kadarıyla yavrularını kıskanıyor civcivler 19 günlük oldular bu durumda ne yapmamı önerirsiniz civcivleri anneden ayırayımmı yoksa birleştirdigim tavugumumu ayırayım kıskanmamasını başka nasıl saglayabilirim.
Bizimkinin 6 tane var civcivi sanırım 20-25 günlükler 2 kümesimiz var kendi biz zorlamadan diğer boş olana gitti orda kimseyide sokmaz zaten tavuk sürüsündende ayrı kendi ve civcicleri o yüzden onun sığabileceği kadar ufak diğer kümesten uzak bir geçici kümes yapmakta fayda var.Hiç aynı kümeste kalsın diye zorlamayın.
limon_sever
14-07-2010, 07:59
Etlik civcivlerim 2.5 aylık oldu. Diğer küçükler 1.5 aylık. Hindilerde bi hayli büyüdü geldiklerinde çok küçüklerdi pek ümidim yoktu ama sağlıklılar şuan. ;)
Her türlü kümes hayvanı besleme ve kesip temizleme sistemleri için www.cimuka.com tüm isteklerinizi karşılayacaktır.
turkishman01
15-07-2010, 17:43
Öncelikler burada düşüncelerini ve bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim. Bende Burada yazılanları takip ederek bu güzel hayvanları yetiştirmeye çalışıyorum (pazardan alınan tamamına yakını horoz çıkan civcivlerimi)fakat geçende elime cinsini bilemediğim bir çift ferik geçti sizlerden ricam bu feriklerin cinsi konusunda bilgilendirirmeniz , birde bunları şu an için kümesimden ayrı bir yerde tutuyorum bir araya geldiklerinde kümesteki tavuk ve horozlarım feriklere saldırıyor bu konuda ne yapabilirim.şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.
tek diyeceğim ikisi aynı ırk değil. bacak renkleri parmak sayıları farklı. tavuk belki denizli olabilir ama horoz çok karışık sanırım.
turkishman01
15-07-2010, 22:17
tek diyeceğim ikisi aynı ırk değil. bacak renkleri parmak sayıları farklı. tavuk belki denizli olabilir ama horoz çok karışık sanırım.
İteşekkür ederim yorumların için bende denizli olmasını umuyordum inşallah denizli çıkar
Tavuklarınız çok sağlıklı görünüyorlar ama ırk değiller.
merhaba değerli dostlar feriklerimi devamlı yumurta yemi ile beslesem sıkıntı olur mu yoksa faydalımı olur artık sonuna kadar saygılar
glatyotör
17-07-2010, 23:04
pazardan iki tane tane tavuk aldım ama gören herkez bunlar horoz deyip geçiyor tüyleri parlak fotolarınıda paylaşacağım ileriki zamanlarda lütfen yardımcı olun::(
glatyotör
18-07-2010, 21:36
bu arada ben aranıza yeni katıldım bu işlerde fazla olmasada acaöiyim sizin tecrübelerinize dayanarak birşeyler yapmaya çalışacağım yardım eneserseniz sevinirim
s.a arkadaşlar elinde isa brown horoz olan varmı satılıksa almak isterim
tavuklarınızın kolayca gurka yatmasını istiyorsanız hint tavuklarından yetiştirinderim. bende 2 köy tavuğu 2 hint tavuğu 1 tanede hint horozu vardı.ilk yumurtaları kuluçka makinasında çıkardım şimdilerde hepsi gurka yatıyor 10 yumurta yumurtlayan yatıyor. her tarah civ civ oldu :)))
finduk52
23-07-2010, 09:08
Bunlarda bizim tavuklarımız. İki tanecik. Bir ay önce sarı olanı çok oturuyor diye döllü yumurta alıp deneyelim dedik. Yumurtada yapmıyordu. Sarısı çok oturduğu halde yumurtaları pek sahiplenmedi. Ara sıra oturdu kalktı.
Koyu kahve olan tavuğumuz sahiplendi daha çok, gurk olmadığı halde. Üstelik kahverengi olanı yumurtada yapıyordu.
Bizim deneyimimiz olmadığı için arkadaşlarımızdan yardım aldık soruşturduk . Elimizde 20 tane döllü yumurta vardı. Hepsini koyduk . Sarı olanı girip çıkarken 8 tanesini kırdı . Kalan 12 yumurtanın 1 tanesinide sarısı sanıyorum son civcivlerin çıkacağı gün folluktan çıkarıp kırmış. Sapsarı minik civciv yerde cansız yatıyordu. Bilemedik sarıyı ayırmamız gerektiğini. Sonrasında ayırdık.
3 haftanın sonucunda şu an 5 tane mini minnacık civcivlerimiz oldu. Aslında 6 civciv çıkmıştı . 1 tanesini kaybettik , neden olduğunu anlamadık. Diğer geri kalan 5 yumurtadan bir şey çıkmadı .
İşte bizim tavuklarımız ve civcivlerimiz ...
162244
162245
162246
162247
162248
Çok güzeller. Güle güle büyütün sayın finduk52...
Sayın finduk52,
Umarım şu an yaşayanları güle güle büyütürsünüz, onların da civcivlerini görürsünüz. Aldığınız döllü yumurtalar hangi ırk tavukların yumurtasıydı?
arkadaşlar elinde isa brown horoz olan varmı
zaten atak-s de pleymut ile kısmen akraba bir tür değil mi? herhalde pleymuta yakın olur civcivler. gerçi ne önemi var ki?
sayın dremre atak _s iyi bir yumurtacı tavukmudur ve köy şartlarında yıllık kac yumurta verir ne kadar yumurta verdiği kanıtlanmışmıdır teşekkürler
Sayın zymuzo,
Bu sitede bunu benden çok daha iyi bilen arkadaşlar cevaplasa herhalde sizin için daha yazarlı olur. ben veteriner hekim değilim.
finduk52
26-07-2010, 01:24
Çok teşekkür ederim sayın Faruk ve sayın dremre . Civcivlerin anne ve babalarını gördük aslında hangi cins olduklarını, fakat sormak aklıma bile gelmedi. Kahverengi olanlar iri cins siyah koyu kahverenk horoz ve tavuktan , sarı olanı ise küçük boy beyaz bir tavuktu ama cinsini bilemiyorum.
bu saydığınız anaçların tepe, paça, sakal gibi özellikleri var mıydı?
civcivlere bakılırsa yokmuş gibi duruyor. Doğrusu hangi cins olduklarını anlayamadım.
glatyotör
28-07-2010, 22:54
bana kendimin yapabilceği tavuk ve civcivler için yemlik ve suluk fikirleri verebilirmisinizz???
6 çeşit Isa Brown dan 3 ü benim çiftliğim de var. Ancak gelecek yıl paylaşım yapabilirim. Döllü yumurta getirtmem epey uzun sürmüştü. Popülasyon istediğim seviyeye gelince seve seve paylaşırım. Yumurta verimleri henüz istediğim düzeyde değil.
6 çeşit Isa Brown dan 3 ü benim çiftliğim de var. Ancak gelecek yıl paylaşım yapabilirim. Döllü yumurta getirtmem epey uzun sürmüştü. Popülasyon istediğim seviyeye gelince seve seve paylaşırım. Yumurta verimleri henüz istediğim düzeyde değil.
sayın balbay bendeki isa brown ların resimlerini buraya ekleyim siz varmı yokmu bakın teşekkürler
arkadaşlar bugün tavuklarımdan biri öldü neden öldüğünü anlayamadım sıcaktan olabilirmi acaba teşekkürler
Civcilerim cıktı onları sora koyucam ..
Bu arada kümeslerini yıktık yenisinide yaptık :)
glatyotör
04-08-2010, 23:42
iki genç horozla 10 civcvili bi gurk tavuğu aynı kümese koysam problem yaşarmıyım cevaplarınızı bekliyorum lütfen ???
berduray
05-08-2010, 13:21
Bir kümeste iki horoz demek kaos demek, kavga demek...
Hele bir de gurk tavuk varsa...
glatyotör
05-08-2010, 17:51
biri baskın öbür horozda bunun farkında hep dövüyo baskın olana gende kafa tutabilirmii ??
glatyotör
05-08-2010, 17:53
tavuğu görünce yüreklenirmi sanmıyorum bugün çok kötü dövdü küçük olanı.
Zaten Zorlamassan küçük horozun kolay kolay kümese girmeyeceğini görürsün bizdeki girmiyordu etrafında bekliyordu zorlama o yüzden ufak bir yer ayarla,Kümesin hemen yanına 2 ,3 sandık filan ona derme çatma birşey ayarla, vakti geldiğinde soğuklar başladığında duruma göre ister büyüğü ister küçükten birini ... horozun çorbası güzel olur ;)
glatyotör
05-08-2010, 23:13
gurk tavuk bi gelsinde bakalım ne yapacaklar ona göre temennilerinizi denerim cevaplarınız için teşekkürler
glatyotör
06-08-2010, 13:07
peki arkadaşlar bi sorum daha olur benim horozların gurk tavuğun yavrularına bi zararı olurmu??
glatyotör
07-08-2010, 02:31
işte problem horozlarım ve biricik civcvilerim164750
glatyotör
07-08-2010, 02:34
görüntü kalitesi düşük ama telefondan bu kadar oluyor daha fotoğraf paylaşırım allahın izniyle
glatyotör
09-08-2010, 23:58
arkadaşlar size bir sorum olacak 3 veya 4 günlük civcivlerin henüz oluşmamış kanatlarının kemiklerinin birbiriyle eişit veya farrklı uzunlukta olması civcvivin tavuk veya horoz olduğunu belli edermi cevaplarınız için şimdiden teşekkürler cevaplarınızı bekliyorum
Gurk olan tavuğun altına 9-15 yumurta koyup yatırıyoruz ve 21 gün bekliyoruz. Bir miktar sayıda civciv çıkıyor, çıkmayanları kırıp baktığımızda bazılarının içinde hiç civciv oluşmadığını görüyoruz. Belli ki döllenmiş yumurta değil. Bunların döllenmemiş olduğunu anlamak için 21 gün beklemek yerine daha önceden tespit etmek mümkün değil midir, mümkünse bunun yolu nedir acaba? Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa memnun olurum.
Gurk olan tavuğun altına 9-15 yumurta koyup yatırıyoruz ve 21 gün bekliyoruz. Bir miktar sayıda civciv çıkıyor, çıkmayanları kırıp baktığımızda bazılarının içinde hiç civciv oluşmadığını görüyoruz. Belli ki döllenmiş yumurta değil. Bunların döllenmemiş olduğunu anlamak için 21 gün beklemek yerine daha önceden tespit etmek mümkün değil midir, mümkünse bunun yolu nedir acaba? Bilgisi olan arkadaşlar yazarsa memnun olurum.
Lamba kullanılıyor makinadan çıkarırken ama gurk tavuğun altından yumurta alıp bakmak hayvanı rahatsız eder 8.gün gibi eğer hayvan yumurtaların üstünden kalktığı bir sırada yapabilirseniz işe yarar
faruk5525
13-08-2010, 09:46
arkadaialr feriklerim hasta oldu burunlarından sümük akıyo balom şeklinde birde agızları açık geziyolar bu hastalık nedir ilacı nedir yardım edin
dremre arkadaş, tavuğumu rahatsız etmeden altından yumurtalarını alıp bakabilirim ama lamba tutunca ne oluyor, nasıl olursa civciv vardır nasıl olursa yoktur o konuda bilgilendirirseniz bugün bakabilirim. Civciv olmayanları da boşu boşuna 12 gün daha bekletmem, atarım bugünden. Teşekkürler...
led ışığında karanlık ortamda bakmanız lazım. 8.günde örümcek ağı şeklinde damarlanma görmeniz lazım
cevap biraz geç oldu kusura bakmayın. Bir kaç gündür nete giremedim de...
cevap biraz geç oldu kusura bakmayın. Bir kaç gündür nete giremedim de...
Rica ederim, çok teşekkür ederim. Bugün 12 gün tamamlandı ve karalıkta led ışıklı el feneri ile önce fol olarak kullandığım yumurtaya baktım (yumurta ışık ile benim aramda kaldı) ve içindeki boşluğu, döndürünce içindeki sıvının da yer değiştirdiğini gördüm.
Sonra tavuğun altından iki ayrı yumurta alıp ikisine de aynı şekilde baktım ama bir şey fark edemedim Belki gözüm alışık olmadığı içindir bilmiyorum.
limon_sever
23-08-2010, 13:59
tavuğum epey büyüdü nerdeyse 4 aylık oldu, cinsi nedir bilmiyorum ;)
Ahmet MiM
24-08-2010, 00:27
TAVUK NEZLESi
arkadaialr feriklerim hasta oldu burunlarından sümük akıyo balom şeklinde birde agızları açık geziyolar bu hastalık nedir ilacı nedir yardım edin
Hastaligin adi=Tavuk Nezlesi
Biyolojik ilaci=odun kömürü tozu
Hastaligin olusumu; tavuklardan birinin cereyanda kalarak kendini üsütmesi, nezleye yakalanmasi.
Bu hastalik bulasici oldugundan , diger tavuklarada bulastirilir.
Kömür tozunu yemin icerisine karistirarak vermelisiniz.
Kümesinizi yaparken, kümeste hayvanlar icin kuytu alanlar birakmazsaniz, hayvanlariniza hava ceryanina tabi olmaktan baska care birakmazsaniz, tavuk nezlesi kacinilmaz olur.
Ahmet MiM
24-08-2010, 00:36
DÖLLENME TANIMLANMASI
Eger kümeste bir horoz varsa, yumurtalarin döllenmis olma ihtimalleri cok yüksektir.
Bir yumurtanin döllenmis olup olmadigini, yumurtanin arkasina tutacaginiz bir lamba ile anlayabilirsiniz.
Eger yumurtanin icerisinde koyuluklar görüyorsaniz, yumurta döllenmis demektir. Cünkü yumurtanin icerisindeki yumurta aki ve yumurta sarisi, isigi, döllenme neticesi olusan bir civcivden daha fazla gecirir. Isigi fazla veya az gecirme sayesinde civciv farkedilir.
Ahmet MiM arkadaş, bilgilendirme için teşekkürler.
19. gününü tamamlayan yumurtalardan 3 tanesine hem tek ışık ile hem de altılı ışık ile baktım sanki duvara tutuyormuşum gibi karşı tarafa ışık da geçmedi, içinde de hiç bir şey farkedemedim. O zaman büyük olasılıkla içinde civciv var.
Daha önce bastırdığım tavukların civcivleri 20. günün sabahında çıkmışlardı. Bir terslik olmazsa yarın sabah gittiğimde civcivlerim hayatta olacaklar inşallah. Yarın gece durumu buradan yazarım...
Eğer görünen karaltının hava odacığı tarafında gaga ucunu görürseniz yumurta içindeki civciv çok büyük bir olasılıkla canlıdır. Eğer göremezseniz muhtemelen ölmüştür.
Buraya girmeyi unutmuşum o yüzden ancak yazabiliyorum. Sabah gittiğimde (20. günün sabahı) 1 tane çıkmıştı, saat 24'e kadar 3 tane daha çıktılar toplam dört oldu. Birisi döllenmemiş onu attım, birisi de kabuğunu epeyce fazla miktarda kırmış olmasına rağmen içinde ölmüş. 9 tanesinde hiç bir belirti yok, onlar 21'i doldurmayı bekleyecekler sanırım :)
Sonuç:
21. gün sonunda kalan yumurtaların hepsini açtım. Toplamda 15 yumurtanın 4 tanesi döllenmemiş, 4 tanesi de oluştuğu halde çıkamamış, içerde ölmüşler. 2 tanesi de ben müdahale ettiğim için çıktılar yoksa onlar da ölecekti. Şu anda 7 adet sağlıklı olduğunu tahmin ettiğim civcivim var.
Böyle olmasının sebebinin
1. Fazla yumurta koymuş olmam (15 adet)
2. Tavuğun deneyimsiz olması olduğunu düşünüyorum.
Çünkü daha önce Hint tavuğu cinsinden bir tavuk yatırdım ve 12 yumurtanın biri döllenmemiş çıktı, diğerleri hepsi de sağlıklı olarak çıktılar
Ahmet MiM
25-08-2010, 23:41
Sonuç:
21. gün sonunda kalan yumurtaların hepsini açtım. Toplamda 15 yumurtanın 4 tanesi döllenmemiş, 4 tanesi de oluştuğu halde çıkamamış, içerde ölmüşler. 2 tanesi de ben müdahale ettiğim için çıktılar yoksa onlar da ölecekti. Şu anda 7 adet sağlıklı olduğunu tahmin ettiğim civcivim var.
Böyle olmasının sebebinin
1. Fazla yumurta koymuş olmam (15 adet)
2. Tavuğun deneyimsiz olması olduğunu düşünüyorum.
Çünkü daha önce Hint tavuğu cinsinden bir tavuk yatırdım ve 12 yumurtanın biri döllenmemiş çıktı, diğerleri hepsi de sağlıklı olarak çıktılar
Herseyden önce tebrikler..
% 50 Basari orani..
Kurktaki yumurtalari cok ellediniz. Dokunmamaniz gerekir bu sürecte yumurtalara. icerde ölen 4 civciv acemiliginizden.
Eger dokunmasaydiniz, su anda 11 civciviniz olacakti.
tavugun yeri örten alt alani=yumurtalarin kapladigi alan + % 30
Bu demektir ki, 8-9 yumurta kurka yatiracaktiniz. 15 cok cok fazlaydi.
Simdi civcivlerin üsütülmemeleri, ceryanda kalmamalari, altlarinin asla islak olmamalari gerek.
Hayvanlari fazla ellememenizi öneririm.
Herseyden önce tebrikler..
% 50 Basari orani..
Kurktaki yumurtalari cok ellediniz. Dokunmamaniz gerekir bu sürecte yumurtalara. icerde ölen 4 civciv acemiliginizden.
Eger dokunmasaydiniz, su anda 11 civciviniz olacakti.
tavugun yeri örten alt alani=yumurtalarin kapladigi alan + % 30
Bu demektir ki, 8-9 yumurta kurka yatiracaktiniz. 15 cok cok fazlaydi.
Simdi civcivlerin üsütülmemeleri, ceryanda kalmamalari, altlarinin asla islak olmamalari gerek.
Hayvanlari fazla ellememenizi öneririm.
Ahmet Beye noktası noktasına aynen katılıyorum çıkmayan yumurtalar tavuğun altına sığmadığı zaman zaman dışarda kaldıkları için çıkmadılar.
Atalarımızın, tavuğun altına tek sayıda yumurta koyduklarını gördüm. 13 konduğu zaman tavuğun "Onüç, ne güç" dediğini söylerler, o yüzden 11 ya da 9 koyarlardı. O yüzden fazla yumurta koyduğumu kabul ediyorum, maalesef görgüsüzlük ettim :(
Altına koyduğum tüm yumurtalar kendi tavuklarımın yumurtalarıydı. 13 tavuğum ve 1 horozum var. Buna rağmen 4 yumurtanın döllenmemiş olması "acaba horoz sayısı yeterli değil mi" diye düşünmeme neden oldu.
Acaba bir horoz kaç tavuk için yetebilir, ne dersiniz arkadaşlar?
Ahmet MiM
27-08-2010, 00:43
Atalarımızın, tavuğun altına tek sayıda yumurta koyduklarını gördüm. 13 konduğu zaman tavuğun "Onüç, ne güç" dediğini söylerler, o yüzden 11 ya da 9 koyarlardı. O yüzden fazla yumurta koyduğumu kabul ediyorum, maalesef görgüsüzlük ettim :(
Profit ögretildi bize...
Ama herseyin bir hududu var maalesef..........
Altına koyduğum tüm yumurtalar kendi tavuklarımın yumurtalarıydı. 13 tavuğum ve 1 horozum var. Buna rağmen 4 yumurtanın döllenmemiş olması "acaba horoz sayısı yeterli değil mi" diye düşünmeme neden oldu.
Acaba bir horoz kaç tavuk için yetebilir, ne dersiniz arkadaşlar?
Potenzgücü, diger bir deyimle erkeklik gücü insandan insana nasil degisiyorsa, hayvanlardada aynidir. Yani standardize edilemez.
Horozununuzun cinsel aktivitesini izlerseniz, onun kac tavuga yetebilecegini tespit edebilirsiniz.
Fiziksel Algilar
1. Disiye düskün, yani ihtiyaci yüksek olan horoz, tavuklara lakayt kalmaz, fazla secmez.
2. Tavuklarin horoza olan saygilarindan, horozun erkeklik derecesini farkedebilirsiniz,
3. Iyi horoz tavuklarini disiplin altinda tutar,
4. Iyi horoz kabadayidir, hava atmayi sever.
Biyolojik Algilar
1.Meni miktari/Adet
2.Bosalim miktari/Gün
3.Cinsel Organlarin yapilanmasi
Önerim:
7-8 Tavuga bir Horoz
Sayın Ahmet MiM, ayrıntılı ve bilimsel cevabınız için teşekkür ederim.
En küçüğü 48, en büyüğü 74 günlük 40 kadar civcivim var. Nasilsa onlarin icinden horozlar cikacaktir. Artik onlar büyüyünce dediginiz gibi hesap ederek ayarlarim horoz-tavuk sayilarini.
Tekrar tesekürler...
Ahmet MiM
27-08-2010, 02:35
Sayın Ahmet MiM, ayrıntılı ve bilimsel cevabınız için teşekkür ederim.
En küçüğü 48, en büyüğü 74 günlük 40 kadar civcivim var. Nasilsa onlarin icinden horozlar cikacaktir. Artik onlar büyüyünce dediginiz gibi hesap ederek ayarlarim horoz-tavuk sayilarini.
Tekrar tesekürler...
Yerinizde olsam
1. periyodik tavukculuga baslarim. Periyodik tavukculuk, yilin her gününde ayni miktarda yumurta verimini elde etmek icin bas vurulan yöntemdir.
Periyodik tavukculuk; bir yilin zaman dilimlerine bölünerek, degisik yastaki tavuklarin bu periyodlarda(zaman dilimi) yumurtlamaya birakilmalari demektir.
Mesela
1.Periyot: 74 günlük civcivlerinizi ayri,
2.Periyot: 48 günlük civcivlerinizi ayri kümese koyarak 2 periyod yapabilirsiniz. Ama bunu 4 e cikarmaniz gereklidir.
3.Periyot: 22 günlük
4.Periyot: -4 Günlük
Yumurta icin yetistireceginiz tavuklarin yanlarina horoz yaklastirmamanizda sarttir ama.
2. Ayriyetende yumurta tavugu yetistiriciligi(dölleme,secme, vs..)
yaparim.
Bir aksilik olmazsa sussex türü yumurta tavuğu ve yumurtası üretmeye çalışacağım. Henüz makinede olan civcivlerden 10 tane satın alma anlaşması yaparak bu işe başladım. Bir terslik olmazsa ve sağ olursam önümüzdeki baharda yumurta almaya başlarım diye ümit ediyorum. Bir yandan civciv üretip bir yandan da yumurtalarını değerlendirmeyi düşünüyorum. Bir de kuluçka makinesi alırsam 3 yıl sonrası için emekliliğimde uğraşım hazır olur :)
yani normal her horoz gibi bende var ama 9 aylık oldu daha gıgı çıkmıyor ilk defa besliyorum bu cinsi gerçi diğer horozlardanda beslemedim
Dün gece sanırım sitede sorun vardı giremedim.
Yazacağım bilgiyi okuyan kişilerin benim hata yaptığımı düşüneceğini sanıyorum ama hatalı olmadığımdan kesinlikle eminim.
Nereden aldığımı üzerlerine yazdığım 13 adet yumurta ile tavuğumu gurk yatırmıştım. Yatırdığım gün yumurtlanmış olan kendi tavuklarımın yumurtasından 18. günün sabahı gayet sağlıklı görünen bir civciv çıktı. Diğer yumurtalarda henüz hiç bir belirti yok. Diğerleri çıkana kadar artık canı sıkılacak, yapacak bir şey yok :)
Böyle bir şey mümkün olabilir mi yoksa erken doğum gibi bir olay mıdır, ne dersiniz arkadaşlar?
yani normal her horoz gibi bende var ama 9 aylık oldu daha gıgı çıkmıyor ilk defa besliyorum bu cinsi gerçi diğer horozlardanda beslemedim
Aslında çok şanslısınız ötmeye başlayınca hiç susmadığını görecek ve nerede eski günler diyeceksiniz
Aslında çok şanslısınız ötmeye başlayınca hiç susmadığını görecek ve nerede eski günler diyeceksiniz
öğretmenim çok teşekkürler ben başka bir ırk diye acaba dedim ama siz beslemişsiniz galiba bu ırkı ben bu işlere yeni başladım hiç horozum olmadı bir tane bu var biraz sabırsızlandım herhalde çünkü kümesde hiç horoz olmayınca tadı olmuyor
Gurk tavuğumun 19. gününün sonunda rapor; 4 adet civciv, 2 adet döllenmemiş, 1 adet de içinde ölmüş civciv, 6 adet de yumurta kabuğunu kırmış ve çıkmaya çalışan civciv :)
Demek ki insanların normal doğumunun 40 hafta olmasına rağmen 36 haftalık doğumları da normal sayılması gibi civcivler de erken çıkabiliyormuş.
muhtemelen o erken çıkan yumurta sıcakta kalmış embriyo daha tavuk altına girmeden gelişmeye başlamıştır.
Dün gece sanırım sitede sorun vardı giremedim.
Yazacağım bilgiyi okuyan kişilerin benim hata yaptığımı düşüneceğini sanıyorum ama hatalı olmadığımdan kesinlikle eminim.
Gördüğünüz gibi, ne olacağını tahmin etmiştim zaten :)
Nereden aldığımı üzerlerine yazdığım 13 adet yumurta ile tavuğumu gurk yatırmıştım. Yatırdığım gün yumurtlanmış olan kendi tavuklarımın yumurtasından 18. günün sabahı gayet sağlıklı görünen bir civciv çıktı.
Oysa o civcivin yumurtası en fazla gurkun altına girdiği gün yumurtlanmış olabilir, yumurtlandığı andan itibaren tavuklar üzerinden kalkmamış bile olsa 18. günün bitiminde çıkmıştır Sonuçta yine erken doğum
3 tane de 19. günü sabahında çıktılar. Geri kalan 6 tane de 20. günün sabahında. Değil 21, hiç biri 20'nin bile bitmesini bekleyemedi:)
Tavuk hastalığı
http://www.milliyet.com.tr/penguen-gibi-yuruyen-tavuklara-inceleme/turkiye/sondakika/02.09.2010/1284151/default.htm
Bugün civcivli gurk tavuk, sinir olduğu diğer tavuğa aştı. İlk kez tavuğun tavukla çifleştiğini gördüm.
Diğer taraftan başka bir tavuk üç aydır gurk. 3-4 defa suya soktum dışarıda bıraktım birtürlü vazgeçmiyor. Diğer tavukların yumurtası üstüne yatıyor. Bir süre sonra altında hiç yumurta kalmıyor hepsini yiyor. Buna ne yapmalı?
glatyotör
04-09-2010, 15:45
arkdaşlar tavuğumu gurka yatıralı 21 gün oldu ama hala çıkmadı küçük sandığa yatırdığım için yumurlar tahtanın üstünde duruyor bi problem olur ve sizce civcviler niye çıkmadı şimdiye kadar? cevaplarını bekliyorum acil
Horozu Dün kestik 3 tavuk 7 civciv duruyor civcilerin 3 horoz 4 ü tavuk ... tavuğun birinide Babaanneme vermeyi düşünüyorum yerine hint horozunun yavrularından alıcam..
öğretmenim çok teşekkürler ben başka bir ırk diye acaba dedim ama siz beslemişsiniz galiba bu ırkı ben bu işlere yeni başladım hiç horozum olmadı bir tane bu var biraz sabırsızlandım herhalde çünkü kümesde hiç horoz olmayınca tadı olmuyor
Sayın Ahmet58 Bey
Horozunuzun fotoğrafını ekleyebilirmisiniz bu işte bir gariplik var sanki binde bir ihtimal bile olsa bazı horozlar kulakları duymaz dilleri ötmez olabiliyor inşallah sizinki böyle değildir ancak eğer böyleyse büyük şehirde yaşayan tavuk severler ötmeyen horozu çok seveceklerdir. Sakın Kesmeyin
Bir üreticiden susex türü civciv aldım şu anda bir aylık oldular.
Getirdiğimde var olan tüm civciv ve tavuklarla birlikte hepsine yalancı veba canlı aşısı yaptım.
Şimdi 1 aylıktan büyük oldular, geldikleri zamana göre gözle görülür şekilde de büyüdüler ama bir şey yemiyorlar. Önlerinde yemleri dolu ama karınlarına bakıyorum bir şey yememişler.
Acaba onlara vitamin falan vermek gerekir mi ya da başka bir şey, iştah açıcı niyetine?
Geleli 17 gün oldu, gayet sağlıklı görünüyorlardı ama bugün biri öldü. Dilerim hastalıktan ölmemiştir, bakalım artık.
s.a isa brown hakkında bilgi almak istiyorum sizden tabi sizin icin problem olmazsa cep no alabilirmiyim acaba
limon_sever
18-09-2010, 10:09
Merhaba,
Tavuğum dün ilk defa yumurtladı ve bugün de bir tane daha yumurtladı ( maşallah :) ). Sizce normal mi ortalama 2 günde bir yumurta yapıyolarmış?
Merhaba,
Tavuğum dün ilk defa yumurtladı ve bugün de bir tane daha yumurtladı ( maşallah :) ). Sizce normal mi ortalama 2 günde bir yumurta yapıyolarmış?
Sayın Limonsever
İyi bakılan ve iyi yemlenen tavuklar hemen hemen her gün yumurtlarlar
limon_sever
19-09-2010, 12:09
Teşekkür ederim Sayın thares, yakın tanıdıklarım öyle söylemişti, bugün de yumurtladı üç günde üç yumurta :)
Sn. İdcavi;
Civcivlerinize tavada yumurta yapın (zeytin yağı ile) önlerine koyun yumurtaya dayanamazlar saldırırlar. Protein aldığından hem iyi gelişir hemde hasatalıklara daha dayanıklı olurlar.
Not:1 civciv sayısı ne kadar bilmiyorum. Ben bayat ekmeği ıslatıyorum. Pişirdiğim yumurtayı üzerine boca ediyorum. Ben 40 civcive ortalama 7-8 adet veriyorum.
Not 2: Zemin yumuşak toprak olursa hem banyo yaparlar hemde eşinir
Teşekkür ederim Sayın thares, yakın tanıdıklarım öyle söylemişti, bugün de yumurtladı üç günde üç yumurta :)
sayın limonsever tavuğunuzun cinsi nedir acaba
limon_sever
29-09-2010, 10:41
Cinsini bilmiyorum ama 23-08-2010, 14:59 tarihli #1087 mesajda fotoğrafı mevcut. 17 eylülden beri her gün yumurtluyor. Hiç aksatmadı maşallah.
limon_sever
29-09-2010, 16:01
Yeni çektim fotolarını siz cinsinin ne olduğunu biliyo musunuz :confused:
*** biriniz bana yardımcı olursanız beyler cok sevınırım ben bir sirkette modelık yapıyorum ve tavuk sevgısı her zaman ılgımı cekmıstır.Ikı tane vardı bırtane daha aldım gıttım birinin kümesinden ama bu genc cıvcıvle tavuk arasındakı dönemdekı hayvan hasta ağzı acık nefes almakta sorluk cekıyor ve pıskırma gıbı ses cıkarıyor sankı boğazında bısey varmıs gıbı ama sanmıyorum yem yemesı azaldı ölmesınden korkuyorum lütfen bana yardımcı olun neyapmam lazım :((
Yeni çektim fotolarını siz cinsinin ne olduğunu biliyo musunuz :confused:
Tavuğunuzun cinsi ATAK tır. Bu cins Ankara Tavuk Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiştir. Ticari kahverengi yumurtacı da olarak bilinir.
Saygılarımla.
http://www.tae.gov.tr/page.php?ID=13
limon_sever
04-10-2010, 10:35
Teşekkür ederim, yılda 342 gün yumurta yapan bir cinsmiş, dışarıya bağımlılıktan kurtulacağım desenize :D
cihan_as
04-10-2010, 14:09
Sn badee, tüy dökümü mevsiminde kanatlılarda buna benzer hasalıklar olmaktadır.
Yem yemez gün geçtikce zayıflar ölüm kaçınılmaz, sizin şu aşamada fazla bir şey yapma şansınız yok gibi. Ticari amaçla uğraşan tavukçular zamanında aşılarını yaparak hastalanmalarını önlüyorlar.
Anladım ama cok üzüldüm ben diyerlerıne bulasmadı allahtan benim ikitane daha var biri cif sarılı yumurtluyordu ve tüye girdi baya oldu yumurtadan kesıldı hala tam anlamı ıle tüy dökümü gecmedi.Tüy dökümünde zayıf kalmasın diye buğday,mısır,fiğ ve bir ıkı karısımlı daha yem kullanıyorum.Yanı sıra yumurta yemı ile ıslak ekmegı harmanlıyorum verıyorum sabah aksam öğünler seklınde bol verıyorum.Mesela sabah ıslak ekmekle yumurta yemı ıslatıp vermıs ısem aksam bugday mısır fiğ gibi karısımı verıyorum.Bu karısımı vermemdekı amac ise bılıyorsunuz güvercınlerede verılen fiğ hayvanların tüylerını güzel cıkması bakımlı durması ıcın.Tüy dökümü yenı yenı gecıyor gibi bilmiyorum yenıden yumurtlama ne zaman baslar bakalım diyerı zaten daha yumurtlama evresıne gırmedı daha genc.
cihan_as
04-10-2010, 21:20
Brahma ırkı horoz ve tavuklarım.
Et ırkı olarak bilinse de yumurta verimi de oldukça yüksek.
Ticari amaçlı yapıldığında yetişkin ve civcivleri kanatlı hayvan pazarlarında rahatlıkla alıcı buluyor.
Eskiden rahatca satın ala bılıyoduk pazarları vardı ama sımdı hepsını kaldırdılar yok artık köylerde ıse zaten satmıyolar ben bu aldıgımı adamı arastırıp buldum.Orda cok daha begendıklerım vardı satmadı denizli tavugu vardı vermedı ne bılım tavuk cok kıymete bındı haber yoluyoruz buluyorlar gıdıp kumesıne bakıyosun artık.
Teşekkür ederim, yılda 342 gün yumurta yapan bir cinsmiş, dışarıya bağımlılıktan kurtulacağım desenize :D
Sayın Limon_sever
Bende de ATAK-S olan diğer hibrid cinsten var. Rengi siyah ama gögüs tarafı kına rengine çalan hoş bir renk. Yumurta sayısının yanında kaliteleride yüksek bir ırk bunlar. Yanlız bu aralar bıraktılar yumurtlamayı tüye girdiler sanırım. Güzel bakılırsa iyi verim alınılacak bir ırk. Bendekiler haftada bir gün yumurta yapmıyorlar. Diğer günler boş yok . Hafta tatili sistemini uyguluyorlar :) sanırım. Tabi bizde de zorlama yok paşa gönülleri bilir.
limon_sever
05-10-2010, 19:07
Daha tüye girmedi hala yumurtluyor. Benim tavukta bir kere yumurtlamadı ama ertesi gün çift sarı olarak yumurta yaptı. Acayip bir tavuk kümese girmesini bilmiyor veya girmek istemiyor :) kümese doğru yönlendirince sıkıyor kendini, üstünde toz varmış gibi silkeleniyor. Sizce bunu neden yapıyor olabilir. Ya en çok üzüldüğüm. Vaktinde 3-4 tane almadığıma yanıyorum. Yaza kısmet artık.
Benım tavukların bırı yetıskın zaten dıyerı daha yenı tavuk oluyo yetıskın olan 20 gün oldu hala tüyden tam olarak cıkmadı.Sımdı denizli kırması dıye ıkıtane cıvcıvlıktan yenı cıkmak üzre olandan aldım yanlarına ama dövüyolar sık sık sınır oluyorum ya.Dün bir kactı kümesten kayboldu ormanda benım bolu abantta güzel bir göle nazır evım var sonra aradım bıraz bulamadım diyer tekını aldım gittim bu sefer meger gerı dönmus gelmıs yandakı kazları olan evın bahcesınde cıyaklıyo gıttım aldım.Off ölmezler umarım dövdüklerı ıcın cok ıyı bakıyorum hepsıne hersey verıyorum deyısık yemler ıslak ekmek yemek artıkları pılavdan tutun makarnaya domatese üzüme kadar hersey verıyorum.Yem olarak buğday yumurta yemı ve mısır fiğ ve dıyer karısımlarsan olan karısık yemlerde verıyorum gün asırı deyıstırıyorum verdıgımı.Dövdüklerınde sınır oluyorum .Bu sonrakı aldıklarım cıvcıvlıkten yenı cıkıyorlar baya ayaklı olmuslar onu bır ustu tek olan tavukla ferik arası bısey en buyugu tavuk tek birtane umarım ıyı bakarım elımden gelenı yapıyorum.
cihan_as
05-10-2010, 22:04
Denizli ve hint ırkı civcivlerim.
Hint civcivi şimdiden duruşu ile dikkati üzerine çekiyor.
cihan_as
05-10-2010, 22:17
Fotoğrafını eklediğim denizli piliçlerim değişik renk ve ibik yapısı farklılıklar gösteriyor.
7 ad horoz ihtimali yüksek, piliçlerim büyümelerini bekleyeceğim ötüşlerine göre damızlık bırakacağım.
Bahçemde 2 ad denizli tavuklarım var, bunlar gurk olmadıkları için yumurta verimi devam ediyor.
cihan_as
05-10-2010, 22:46
Brahma civcivlerin büyümeleri diğer civcivlere göre kısa sürede büyüme özelliğine sahip.
Bahçede rahat dolaşmaları gelişmelerinde farklılıklar gösteriyor.
Brahma ırkının bir özelliği de civciv piliç yetişkin tavuk horoz yakalamak istediğinde kolayca yakalanır diğer kanatlı kümes hayvanlarına göre Brahmalar insana daha fazla yaklaşmaları belirgin özellikleri.
Denizli ve hint ırkı civcivlerim.
Hint civcivi şimdiden duruşu ile dikkati üzerine çekiyor.
Ya ben bır yerde denızlı tavuk olmamıs ferıgını buldum adamın bir suru tavugu var ısrarla onuda ıstedım aldıgım ufak ferıklerın yanında yok vermedı ınat ettı sınır ettı benı bırtane ver dedı yok veremem dedı kestı attı denizli tavugu ıstıyordum horozunu sevmıorum cok ötüyor dıye ama tavuk ıstedım vermedı.
Bu arada ınsana yaklasma dedınde ben denızlı kırması beyaz ferık aldım onların bırı kumesınden ben yem verırken fırladı kactı ay fısek gıbı ben pesınden bakana kadar kaybolmustu sonra aksam üzerı gerı gelmıs sesını duydum karanlık basma üzerı ıdı yakaladım bır köseye sıkıstırıp yoksa ımkanı yok yakalamanın nasıl bısey bunlar anlamadım dıyerlerı gıbı deyıl.
cihan_as
07-10-2010, 19:51
Eskiden rahatca satın ala bılıyoduk pazarları vardı ama sımdı hepsını kaldırdılar yok artık köylerde ıse zaten satmıyolar .
İzmir'de semt pazarlarında canlı hayvan satışını yasakladılar. Pazar günü tepecik semtinde gıda çarşısına yakın yerde, belediyenin izin verdiği çok geniş alanda her türden canlı hayvan satışı yapılmaktadır, halk arasında güvercin pazarı olarak biliniyor.
MeteAkdoganlar
09-10-2010, 18:34
Merhabalar,
1 hafta önce 2 aylık 5 tavuk 1 horoz aldım, yavru tavuklar tabii. Tavuklara mısır ve bugday karışık yem veriyorum. Yemci bana o yaşlarda bu yemleri yiyebileceklerini söyledi. Fakat tavuklara yem attığımda mısırı yiyip buğdayları bırakıyorlar. Acaba bahçeden otlandıkları için doyup mu yemiyorlar diye düşünüyorum. Normalde 2 aylık bir köy tavuğu kaç öğün yemle beslenmeli? İştahsızsa nasıl bir yöntem izlemeliyim? Şimdiden teşekkürler.
apocan14
09-10-2010, 19:01
Merhabalar,
1 hafta önce 2 aylık 5 tavuk 1 horoz aldım, yavru tavuklar tabii. Tavuklara mısır ve bugday karışık yem veriyorum. Yemci bana o yaşlarda bu yemleri yiyebileceklerini söyledi. Fakat tavuklara yem attığımda mısırı yiyip buğdayları bırakıyorlar. Acaba bahçeden otlandıkları için doyup mu yemiyorlar diye düşünüyorum. Normalde 2 aylık bir köy tavuğu kaç öğün yemle beslenmeli? İştahsızsa nasıl bir yöntem izlemeliyim? Şimdiden teşekkürler.
tavuklar mısır'ı daha çok sever sade buğday atmayı dene bak ozaman onu yiyeceklerini düşünüyorum. Tavuklar kolay kolay doymazlar .
ben yazları beslemelerini şu şekilde yapıyordum.
Sabah kümesi 05,00 gibi açıyordum dışarıya 17tavuk 2 horozum vardı.
3 avuç buğday atıyordum akşama kadar bir şey atmıyordum. Akşama kadar bahçede ot ne bulurlarsa yiyorlardı. Öğleden sonra ince toprak elediğim yere yatıp eşeleniyorlardı. bu tavukların çok hoşuna giden bir durum.
yumurtlayacak olan tavuk gelirdi dama yumurtlardı.
akşam ezenında tam kadro kümese gelirler elekktrii çarım 5 avuç buğday attıktan sonra 15 dk. gibi sonra bitirirlerdi artık yatma zamanı
MeteAkdoganlar
09-10-2010, 19:20
tavuklar mısır'ı daha çok sever sade buğday atmayı dene bak ozaman onu yiyeceklerini düşünüyorum. Tavuklar kolay kolay doymazlar .
ben yazları beslemelerini şu şekilde yapıyordum.
Sabah kümesi 05,00 gibi açıyordum dışarıya 17tavuk 2 horozum vardı.
3 avuç buğday atıyordum akşama kadar bir şey atmıyordum. Akşama kadar bahçede ot ne bulurlarsa yiyorlardı. Öğleden sonra ince toprak elediğim yere yatıp eşeleniyorlardı. bu tavukların çok hoşuna giden bir durum.
yumurtlayacak olan tavuk gelirdi dama yumurtlardı.
akşam ezenında tam kadro kümese gelirler elekktrii çarım 5 avuç buğday attıktan sonra 15 dk. gibi sonra bitirirlerdi artık yatma zamanı
Apocan,
Teşekkür ederim verdiğin bilgi için, gerçekten de akşama doğru attığım yemden daha çok yiyorlar. Bir de horoz yem yerken tavukları çok iteliyor, yem yemelerine mani oluyor, sık sık gagalıyor onları, ama sanırım buna yapacak birşey yok..
apocan14
09-10-2010, 20:24
Apocan,
Teşekkür ederim verdiğin bilgi için, gerçekten de akşama doğru attığım yemden daha çok yiyorlar. Bir de horoz yem yerken tavukları çok iteliyor, yem yemelerine mani oluyor, sık sık gagalıyor onları, ama sanırım buna yapacak birşey yok..
doğanın kanunu diyeyim. gündüzleri yem bulursa çağırır yanına ama sen atarsan kıskanır yani seni buda böyle bir şey işte hayvaan diyerek geçiyoruz ama kanun ve yaşamları böyle...
kal sağlıcakla....
MeteAkdoganlar
09-10-2010, 20:34
doğanın kanunu diyeyim. gündüzleri yem bulursa çağırır yanına ama sen atarsan kıskanır yani seni buda böyle bir şey işte hayvaan diyerek geçiyoruz ama kanun ve yaşamları böyle...
kal sağlıcakla....
Evet yapacak bişey yok sanırım, teşekkürler bilgi için.
arkadaşlar bizim evin altı tamamen boş bodrum ben orayı kümes olarak kullanmak istiyorum ve tavukları yetiştirip yumurtalarını satmak istiyorum..sorum şu en başta yumurta satmak olduğu için amacım yavaş yavaş artırmak istiyorum tavuk sayısını 5 tane tavuk alsam 1 tane de horoz bu hayvanların yetişme ortamı nasıl olacak ne yiyecekler suları ortam sıcaklığı nasıl ayarlayacağız
Ben daha evel yazmıstım 4 tane var bende ıkısı denızlı kırması beyaz 2 aylık varlar enfazla bırı tavuk buyuk hint kırması, birde hint olan var 3 aylıktı bu üc aylık olanı dün iki kazdan ürkmüs ve dikenlık bır arazının ıcıne doğru kacmıs ve geri gelmedı aradım gıttım baktım bulamadım bır dikenın ıcıne felan gırmıstır cıkar gıdaklar dıye kullagımı tüm aksam kabartım dinledım ama ses seda yok dün cıkmadı ortaya sabah cıkar berkı dedim ama gene cıkmadı.Cok üzüldüm acıkcası insan yetıstırınce kendı eli ile cok üzülüyor gelmedı gerı bırının yakalaması ımkansız acayıp hızlı ve ucuyor onu yıyecek bıseyde yok etrafta baska tavuk besleyende yok onun gıde bılıcegı uzaklıkta cunkı bılıyorsunuz belırlı bır uzaklıga kadar gıder tavuklar sonrası oralarda kalırlar.Burda kötü olan gittiği yerden benim evin duvarları görunuyor kayboldugu yerden ama oraya hıc salmamıstım kendı bahcemde dolastırır sonra sokardım ıcerı daha evel bırı öyle gıtmıstı ürküp aksamı cıka gelmıs duvarın oralarda cıyaklamıs gıdıp almıs gelmıstım ama bu gelmedı cok sınır oldum ve üzüldüm umarım bırı yakalamıstır dıcem ama yakalamak ımkansız onu cok hızlı.
Bade hanım benim bulduğum ferik sizin olmasın fotoğrafını bakarmısınız. Bulduğum tavuk yemliğe bakan tavuk misafir olarak adlandırdım
09 Ekim 2010 Cumartesi horoz, tavuklarım ve misafir tavuk
thares.blogcu.com da ayrıntılı bilgi var bakarmısınız
thares renk benzıyor ama benımkı hıntle yerlı tavuk kırması bıraz daha ayaklı 3 aylık varama cok üzüldüm yanı evden cocuk kayboldu sankı kendım büyüttüm bide.Diyer iki aylık olan denizli kırmaları beyaz onlar ayrılmaz ıkılı biri kaybolmustu gene aksam olunca geldı akıllı hayvan bu bıraz aptalca idi zaten aksam olunca cıkar gelır dedım ama gelmedı.Tek üzüntüm ölmemıstır umarım bırı yakalamıstır dıcem ama yakalamakta bıraz zor onu.Kayboldugu saat ogördugum yere 2 dakkada gıttım ama sıra kadem bastı hayvan yok üzüldüm iki gündür aklım onda kaldı ben cok duyarlıyım hayvanlar konusunda inanın dün gece yagmur yagdı kaybolduktan sonra gece uyuyana kadar acaba ıslanıyormu acaba nerde dıye üzüldüm.Zaten 4 tane vardı ıkısı denızlı kırması 2 aylık biri kaybolan hint kırması birde yetıskın tavuk var oda köy tavuğu ile hint karması yetıskın tüyden yenı cıktı.Horoz bulundurmuyorum ben tavukların tüylerını cok bozuyor horoz ama bu ara gereklı olcak sanırım tavuk horoz gıbı cagırmaya basladı ufaklıklarıDomınatlık yaptırmamak lazım gıbı gelıyor ama horozda yagmur camur ıslak zamanlarda mahfedıyor tavukların tüylerını.
MeteAkdoganlar
11-10-2010, 08:18
arkadaşlar bizim evin altı tamamen boş bodrum ben orayı kümes olarak kullanmak istiyorum ve tavukları yetiştirip yumurtalarını satmak istiyorum..sorum şu en başta yumurta satmak olduğu için amacım yavaş yavaş artırmak istiyorum tavuk sayısını 5 tane tavuk alsam 1 tane de horoz bu hayvanların yetişme ortamı nasıl olacak ne yiyecekler suları ortam sıcaklığı nasıl ayarlayacağız
Sufgmsy selamlar,
Ben de tavuk yetiştirmede yeniyim, yeni öğrendğim bir şey de tavukların aydınlış güneşli alanlarda yetişirse daha çok yumurta vereceği, yani bodrumda tutup gündüz güneşli alanlara çıkaracaksan olabilir, ama hep bodrumda tutarsan tavuklar bu durumdan sıkılır ve yumurtlama seyrek olur diye biliyorum naçizane.
Tavuğum bulundu inanmıcaksınız ama 3 gün sonra bulundu.Benim evden iki sokak ileri gitmis ve bir cocuk yakalamıs sonra annemde bana gelırken bır arkadasına uğruyor orda konusurlarken annem benım ne kadar üzüldüğümü anlatıyor onlara sonra orda bir kadın oğlunun bır tane buldugunu görsen tanırmısın dıyor annemde benım daha evel tarıfıme göre tanırım dıyor ve bakıyor gıdıp o alıp getırdı sasırdım acıkcası.Biraz ac kalmıs sanırım yeme saldırdı yorgun gıbı ıdı bıraz ama cok hırpalanmamıs bellıkı.Aklım hep ondan kalıcaktı ıyıkı bulundu.Ama gelır gelmez hemen dıyer ıkı ayrılmaz ıkılıye bır gagalama yaptı hemen kümesin domınantı tavuk ındı onu hemen uzaklastırdı sındırdı.
MeteAkdoganlar
11-10-2010, 17:04
Arkadaşlar şu linke tavuklarımın fotografını yükledim, açarsanız fotografları üzerinden sorularım olacak.
http://modernmecmua.blogspot.com/2010/10/kanatllarm.html
Tıklayınca açılmıyorsa kopyalayıp adres çubuğuna yapıştırıp açabilirsiniz.
İlk 2 fotodaki kırmızı tavugu sahibi bana yumurtladığını söyleyerek sattı, fakat komşular bana çok yaşlı olduğunu pek yumurtlayacaklarını düşünmediklerini söylediler.:( Sizce yaşı kaçtır ve yumurtlayabilir mi?
En alttaki fotoda ise celfinler yani yavru tavuklar var. Onların kaç aylık olduklarını da sormayı unuttum. sizce kaç aylık gibi duruyorlar.
Son sorum:Kırmızı tavuğun ve yavru tavukların cinsleri nedir?
Şimdiden teşekkürler.
MeteAkdoganlar
11-10-2010, 17:31
Off ne çok soru sormuşum umarım bir bilen çıkar..
Off ne çok soru sormuşum umarım bir bilen çıkar..Bunların hepsı hin tavuğu yanlız ilk resımdeki hint kırması yani tam hint deyil kırma.Ayrıca bu tavuklar iyi yumurtlar tüyde ola bilirler veya yerlerıne alısmamıs olabilirler.Benimki bu ilk resimdekinin daha irisi ve tüyde hala yenı cıkıyor oda yumurtlamıyor onun ıcın iyi beslersen yumurtlar.Ben uzun zamandır beslıyorum deyısık cınsler besledım onun ıcın işden zaman buldukca hafta sonları onlarla ılgılenıyorum coklukla 6 senedir beslıyorum.
MeteAkdoganlar
11-10-2010, 18:10
Bunların hepsı hin tavuğu yanlız ilk resımdeki hint kırması yani tam hint deyil kırma.Ayrıca bu tavuklar iyi yumurtlar tüyde ola bilirler veya yerlerıne alısmamıs olabilirler.Benimki bu ilk resimdekinin daha irisi ve tüyde hala yenı cıkıyor oda yumurtlamıyor onun ıcın iyi beslersen yumurtlar.Ben uzun zamandır beslıyorum deyısık cınsler besledım onun ıcın işden zaman buldukca hafta sonları onlarla ılgılenıyorum coklukla 6 senedir beslıyorum.
Bade Selam,
Kırmızı olanı, Zeynep i alalı 2 gün oluyor zaten, dediğin gibi alışamamış olabilir, belki yumurtlar önümüzdeki günlerde. Yavru tavuklar 2 aylığa yakın diyorlar. Bazıları diyor ki tavuklar ancak 7 aylıkken yumurtlar, ama 5 aylıklar da yumurtlayabilir diyenler var. ben yeni aldım tavukları , çok da hevesliyim, umarım iyi bakabilirim ve erken yumurtlarlar.
cihan_as
11-10-2010, 18:12
Alt resimdekiler hint ırkı. Arkası dönük olan büyüdüğünde horoz, diğerleri açık renk olanlar tavuk olabilir.
MeteAkdoganlar
11-10-2010, 18:19
Alt resimdekiler hint ırkı. Arkası dönük olan büyüdüğünde horoz, diğerleri açık renk olanlar tavuk olabilir.
Paki hint ırkı hakkında bilginiz var mı, iyi midir? Ya da bana önerebileceğiniz çok yumurtlayan bir tavuk cinsi var mı?
cihan_as
11-10-2010, 21:17
Hint tavukları 13 yumurta yaptıklarında kuluçkaya yatıyorlar. Civcivleri 2 aylık olduğunda Hint tavuk tekrardan yumurta yapıyorlar senede 3, 4 sefer gurk oluyorlar.
Size denizli, brahma ırkı tavuklarını önerebilirim, benim 2 ad denizli, 3 ad brahma var uzun zaman her gün yumurta yapıyorlar(yumurta yemi veriyorum)arada 2,3 gün yumurta yapmayı kestikleri oluyor. Denizli tavukları gurk olma özelliği olmadığından yumurta için önerebilirim.
Paki hint ırkı hakkında bilginiz var mı, iyi midir? Ya da bana önerebileceğiniz çok yumurtlayan bir tavuk cinsi var mı?Ben sunu söyleye bılırım ben 6 yılı geckın zamandır beslıyorum hint tavuklarımda oldu düzenlı hergun yumurtlardı zaten kısın gülk olması zor tavugun mart ayından sonra baslıyorlar genelde.Ayrıca ıyı bakılan her tavuk ıyı yumurtlar önemlı olan ıyı beslemek bence.Benımkılerın sadece bırı yetıskın zaten gerısı ıkı tanesı 2 aylık felan bırı hint 3 aylık felan ben 4 aylık oldumu yumurtlar dıye dusunuyorum onlar ıyı bakılınca erken yumurtaya gelıyorlarlaar.Bu ara yetıskın nedendır bılmem eskısı gıbı deyıl tavuklar tüyden cıkmaları cok uzun sürüyor neyazık ama nedense yemlerdenmı nedır bılınmez.Ayrıca ben sabahları buğday,yumurta yemi,mısır,fiğ, karısımı verıyorum aksam üzeri ya ıslak ekmekle yumurta yemını buluyorum verıyorum **** sebze artıkları yesıllık veya ıslanmıs yumurta yemı verıyorum ıyı oluyor buyuk olan tavuk baya kılo aldı ırılestı.
MeteAkdoganlar
11-10-2010, 21:31
cihan ve bade çok teşkkürler , önerilerinize uyucam, sonra sonuçları da buraya yazarım, teşekkür ederim, işiniz rastgele.
MeteAkdoganlar
16-10-2010, 18:25
Selamlar yeniden,
burası ne kadar sessiz, halbuki çok güzel bir forum burası, kanatlılar hakkında çok güzel bilgiler var. Eğer okuyan olursa bir sorum olacak. 8 tavuğumun yanına bugün 1 yeni tavuk daha aldım. Fakat çok huysuzlandı. Eskler yeniyi gagaladılar. Yeni tavuk uyku vakti geldiğinde kümese girmedi. Ben de kümese doğru yönlendirmeye çalıştım ama huysuzlandı ve ağacın başına çıktı. Ordan da bahçe dışına atladı. Kümese sokana kadar akla karayı seçtim, kan ter içinde kaldım. Nerdeyse tavuk uzaklara kaçıp kaybolacaktı. Yeni tavuğun tekrar kaçmasından korkuyorum. Onu kümese ve bahçeye nasıl alıştırabilirim? Diğer tavuklardan çok uzakta duruyor ve yem yemeye gelmiyor.Kaçmasını nasıl engellerim?
Selamlar yeniden,
burası ne kadar sessiz, halbuki çok güzel bir forum burası, kanatlılar hakkında çok güzel bilgiler var. Eğer okuyan olursa bir sorum olacak. 8 tavuğumun yanına bugün 1 yeni tavuk daha aldım. Fakat çok huysuzlandı. Eskler yeniyi gagaladılar. Yeni tavuk uyku vakti geldiğinde kümese girmedi. Ben de kümese doğru yönlendirmeye çalıştım ama huysuzlandı ve ağacın başına çıktı. Ordan da bahçe dışına atladı. Kümese sokana kadar akla karayı seçtim, kan ter içinde kaldım. Nerdeyse tavuk uzaklara kaçıp kaybolacaktı. Yeni tavuğun tekrar kaçmasından korkuyorum. Onu kümese ve bahçeye nasıl alıştırabilirim? Diğer tavuklardan çok uzakta duruyor ve yem yemeye gelmiyor.Kaçmasını nasıl engellerim?*** öncelıkle o sımdı yadırgamıstır kumestekı dıyer tavuklarda onu yabancıladı oda dıyerlerını ama alısır zamanla.Birde kümesin darmı yeterınce tüneme yerı varmı tavuklar bunun ıcınde cok kavga ederler hepsının cıkıp rahatca tüneyecegı yerler olması lazım.Ayrıca kümese gırmedıgınde bıraz bekle o gırer geceye kalmaz aksam hava kararmadan gırer cunkı gece tavuklar göremezler karanlıkta.Kümeste horozun yoksada cok domınat tavuklar olur hepsını bastıran bırı vardır mutlaka o dengeyı zamanla kurucaktır.Benımde basımdan gecmıste bunun tarzında bır olay gectı.Ikı tane vardı benım tavuk bırı tam yetıskın bırı ferıktı yetıskın olan ankara tavugu ıle hınt kırması ıdı dıyerıde hınt ferıgı ıdı yanlarına 2 aylık var yok ıkıtane denızlı kırması aldım ve hınt olan cok ustlerıne gıdıyordu yem yerlerken gagalıyordu onları kavalıyodu sonra kumesın domınant olan buyuk tavugu zamanla dengeyı kurdu onları gagalayan tavugu sındırdı ve böylece kumese gencler alıstılar.Sen ona dıkkat et ama arada caktırmadan bır ıkı gun dısarda ıken dıyerlerıne caktırmadan yem ver önune oldugu yere at ac kalmasın.Zamanla alısır zaten gagalansada sokulur yemını yer bır ıkıgun gecmesı lazım.Ama dıyorum kumes dar ve ufaksa bu tavuk sayısını dusur derım onlara ezıyet olur yoksa.Benımde bır sorunum var ben ıkı tane denızlı kırması aldım beyaz ıkısıde bunların ıkısıde eskılerın dedıgı gıbı ferık gıbı dık kuyruklara sahıptı ama gelelı bır ay olcak serpılmeye basladılar etlenmeye tuylerı daha ıyı olmaya basladı ama bırı sankı horoz kuyrugu gıbı kuyruklarının tam ustunde ıkı tane kuyruk cıkarmaya basladı horoz olmasından supelenmeye basladım acıkası.Oyunlarda yapıyor horoz gıbı kosup kafa tuylerı kabartıyor bılıyorum tavuklarda oynsıyor tüy kabartır ama gecmısten aklımda kalan supeler var bırıncısı kuyruklarının tepesınde cıkan ıkı tüy dökümlü horoz tüyü gıbı olcak sankı daha ufak ama öyle olcak gıbı.Nınelerden kalan supem ıse hep derlerdı kuyruk dık olan 2 aylık gıbı olan cıvcıvler ferıktır derlerdı bılmıyorum bır ay ıcınde bellı olur ama merakta kaldım acıkcası.Aslında bırı horoz cıkarsa ıyıde olur yazın kulucka ıcın ama ıkısıde umarım cıkmaz ama zaten dıyerının kuyrukları yelpaze gıbı acılıyor sanırım o tavuk.Sunuda eklemek ısterım bana geldıklerınde oldukları yerden alırken cok tavugun oldugu bır yerdı dolayısı ıle yeterınce beslenememıslerdı ama ınanın bana bır ay oldu olmadı bana gelelı serpılmeye etlenmeye ayaklı ve ırı olmaya basladılar bır heybet abıdesı gıbı oluyorlar yavas yavas dısarı cıktıklarında dolasıtlarken durusları cok heybetlı olmaya basladı o kucuk celımsız hallerı gıttı yerıne ırılmeye heybetlenmeye baslayan tıpler geldı :) (Not kumesındeki tavukların hintse ve aldıgın farklı cınsse onu öldüre bılırler aman dıkkat varsa resımlerını koy bakalım neymıs)
cihan_as
16-10-2010, 23:12
Sizin yaşadığınız sorunları tavuk besleyenler ve kümesine yeni tavuk alanların başına her zaman gelmiştir. Yeni aldığınız tavuk için ayrı kümes yapmalısınız, birkaç hafta kümesine kapatırsınız. Diğer tavuklar kümesinde iken onu kümesinin önünde yemlersiniz, kısa bir süre sonra tekrar kümesine kapatırsınız. Günler geçtikce kümesine ve diğer tavuklara alışacaktır. Benim size önerebileceğim şimdilik bunlar.
cihan_as
16-10-2010, 23:27
Hint ırkı piliçler, kümeste beraber büyüdükleri kardeşlerine şiddet uygulamaya başladılar, bu gün tavuk pazarında(güvercin pazarı)satacağım.
Bana sorun çıkartanlara ben böyle çözüm buldum.
cihan_as
16-10-2010, 23:38
Sn badee, fotoğraflarını eklediğim Hint piliçler tavuk olma ihtimali yüksek. Sizde Hint piliçlerin fotoğrafını ekler seniz hep beraber yorum yapabiliriz. Hint ırkı renk tonundan tavuk veya horoz olabilecekler çok erken den belli oluyor bazıları 4, 5 aylık olmadan belli olmuyor.
MeteAkdoganlar
17-10-2010, 09:15
Bilgiler için çok teşekkür ederim ikinize de. Blogumdaki fotolarıma bakın.
http://modernmecmua.blogspot.com/2010/10/kanatllarm.html
İlk 2 foto zaten aynı tavuk, hint kırması dediler. 3. fotodakiler hint dediler. Ne kadar doğru bilmiyorum. Yeni gelen de hint değil, henüz fotografını çekemedim. Zaten hint horozu çok saldırgan. Yeni gelenlere ilk gün saldırıyor, sonra saldırıları azalıyor.Dn gelen tavuk, bu kümese sonradan katılan ilk tavuk değil aslında ama, çok yabani davranıyor, hep geride duruyor. Benim kümes çok küçük değil, aslında hepsinin yatacak yeri bol bol var. Uyurken kavga grültü gelmiyor, zaten sokuluyorlar ve geriye baya bi boş alan kalıyor. Bugün kümesi açtım, 1 hafta önce gelen tavukla yeni gelen tavuk dışarı çıkmadı. Zaten kaçtığı için kümese koymak istiyordum yeni geleni, ben de 1 hafta önce gelenle kümese kapattım. Napayım kaçmasını istemiyorum, başka kümes yapma şansım yok ne yazıkki, bu şekilde birkaç gün kümese alışmasını sağlamaya çalışıcam. Çünkü sorun akşam olunca kümese girmemesi. Neyse umut ediyorum ki hallolacak birkaçgüne bu uyum sorunu.
Bade senin 'ferik' dediğin terim burda 'Adana'da' hiç kullanılmyor. Ferik nedir, tavuk yavrusu mu yoksa bir tavuk cinsi midir?
Bana sorarsanız uzun soluklu besleyeceksenız bu hıntlerı kaybedıp daha yerlı ve oturaklı tavuk cınslerınden besleyın ne bılıyım gerze olur ankara olur ne bılım olur ıste ama bunlar zamanla sızede saldırır ve kumese attıgınız dıyer farklı cınsten tavukları öldürme risklerı var bunların genınden sanırım sureklı bır kavgacılık var onlarda.Bendekı 3 bucuk aylık felan var yok kırma aslında saf hınt deyıl ama genede bana bıle elıme saldırdıgı oluyor bu aralar.Ben onu bılerek bırakıyorum ılk baharda tam tavuk olmus olcak ozaman gülke yatırmak ıcın beslıyorum yoksa tutmam.Kendı yumurtalarından yatırmıcam baska tavuklardan alıp koycam bulup.Oyenı aldıgın hayvana baska kumes yapmana gerek yok zamanla alısıcaktır o kendı ıclerınde halledıceklerdır sorunu.Yenı aldıgın tavuk muhtemelen köy tavugu oldugundan onları yadırgaması normal senın görmedıgın bır an onla kavga etmıslerdır sonradanda dövülünce bu kadar ürkmesı normal cunkı hınt tavukları bır horozu bıle dıze getıre bılırler ıbıklı bır horozu komaya soka bılırler okadar güclü gagaları vardırkı ibikli bir horozu ıbıklerını yaralayarak alt edıp öldüre bılırler buna gecmıste sahıt olmus bırı olarak tavsıyem daha uysal cınslere dönmenız.Ben horoz cıkarsa ufaklıkların bırı onu bastırması ıcın hazırlamaya calısıcam bır asamadan sonra bastırıcaktır zaten.Ayrıca hıntler pek etlenmez onun ıcın ılerıye yönelık dusundugumuzde etlenıcek yedırdıgınden bısey anlıcagın bır cınsı besleyın derım.
MeteAkdoganlar
17-10-2010, 15:50
Bade teşekkür ederim. Yeni olan bugün kümeste hapisti. Hintlerim dediğin gibi 2 aylıklar ama elime saldırmaya başladılar bile, ve dediğin gibi zayıflar da. etsizler yani.Peki ferik dediğin nedir? Yavru tavuğa mı ferik denir yoksa ayrı bir cins mi ferikler?
Bade teşekkür ederim. Yeni olan bugün kümeste hapisti. Hintlerim dediğin gibi 2 aylıklar ama elime saldırmaya başladılar bile, ve dediğin gibi zayıflar da. etsizler yani.Peki ferik dediğin nedir? Yavru tavuğa mı ferik denir yoksa ayrı bir cins mi ferikler?
Ferik dediğim tavugun daha ufagı tavuğun genc halı dıyelım yumurtaya baslamamıs olanı oluyor.Yanı daha tavuk olmamıs.
glatyotör
17-10-2010, 19:48
arkadaşlar civcivimin resminden cinsiyetini tayin edebilirmisin edebilirseniz resmini koyayım çok merak ediyorumda mahalleden tavukları olan bir abi sordum kafadan horoz kuyruktan ferik dedi kısacası fotoğraftan anlaşılır diyorsanız ekleyeyim...
MeteAkdoganlar
17-10-2010, 20:16
Çok teşekkürler Bade.
MeteAkdoganlar
17-10-2010, 20:27
arkadaşlar civcivimin resminden cinsiyetini tayin edebilirmisin edebilirseniz resmini koyayım çok merak ediyorumda mahalleden tavukları olan bir abi sordum kafadan horoz kuyruktan ferik dedi kısacası fotoğraftan anlaşılır diyorsanız ekleyeyim...
Ben 3 aya kadar cinsiyetinin ne olduğunu öğrenmek mümkün olmaz diye biliyorum. Bakalım başkaları ne diyecek merak ettim.
MeteAkdoganlar
18-10-2010, 11:57
Arkadaşlar yeniden merhaba,
Yeni aldığım , ilk gün kaçan tavuğumu bugün bahçeye saldım. Uyumu fena değil, ama yine de gagalıyorlar onu ve kovalıyorlar, birkaç günde alışır diye umut ediyorum.
http://modernmecmua.blogspot.com/2010/10/kabak-cekirdegi-ve-cetin-ceviz.html
Bu linkte yeni aldığım 2 tavuk var. Bunların cinsleri hakkında bilgisi olan var mı? Sürekli kaçtıkları için fotografları biraz kötü çıkmış. Sizce çoğaltılabilecek yumurtacı cinsler midir?
Ekle bakalım resimleri anlarız az cok.
Arkadaşlar yeniden merhaba,
Yeni aldığım , ilk gün kaçan tavuğumu bugün bahçeye saldım. Uyumu fena değil, ama yine de gagalıyorlar onu ve kovalıyorlar, birkaç günde alışır diye umut ediyorum.
http://modernmecmua.blogspot.com/2010/10/kabak-cekirdegi-ve-cetin-ceviz.html
Bu linkte yeni aldığım 2 tavuk var. Bunların cinsleri hakkında bilgisi olan var mı? Sürekli kaçtıkları için fotografları biraz kötü çıkmış. Sizce çoğaltılabilecek yumurtacı cinsler midir?
Yanlız ılk olan cetin dedıgın sanırım horoz tavukta okadar süs döküm ve ayak bacak olmaz hintler harıc ama buda hınt deyıl.Tavukta ola bılır berkı ama kırma ıse eğer ama horoz gıbı sankı ıkıncı tam bellı olmuyor.Bu cetini nerden aldıysan bu yumurtlamısmı sordunmu bence sor sankı horoz olcak gıbı.Yakalandıgında horozsa sesı kalın cıkar bıraz dıyım.
Mete sunuda söylemek gerek okadar sacma sapan eslestırmeler oluyorkı hıntle mesela köy tavugu kırması cok yanıltıcı oluyor cıvcıv konusunda tavukta olabılır ama bılemıcem.Ama sen sor bence aldıgın kısıye tavuksa kırmadır bu yoksa bu kadar uzun bacaklı köy tavugu olmaz tüylere tıpe bakıyorsun köy tavugu gıbı bacaklara ve kuyruga bakınca hınt kırması tavuk veya horoz gıbı sankı o soyla karısık gıbı yanı.
MeteAkdoganlar
18-10-2010, 14:14
Yanlız ılk olan cetin dedıgın sanırım horoz tavukta okadar süs döküm ve ayak bacak olmaz hintler harıc ama buda hınt deyıl.Tavukta ola bılır berkı ama kırma ıse eğer ama horoz gıbı sankı ıkıncı tam bellı olmuyor.Bu cetini nerden aldıysan bu yumurtlamısmı sordunmu bence sor sankı horoz olcak gıbı.Yakalandıgında horozsa sesı kalın cıkar bıraz dıyım.
Aldığım bayana ben de bu soruyu sordum ibiklerini görünce, horoz değil dedi, bazı tavukların böyle ibiği olabilir ama tavuk olduğuna eminim dedi, yumurtlamaya başlamadığını söyledi. bir de bu tavuk(yani tavuk olduğu söylüyorlar) çok çekingen, herkes gagalıyor bunu, iki aylık yavrular bile gagalıyor, ama sinip bekliyor, horoz olsa diğerlerinin bu tavırlarına sert karşılık verirdi diye düşünüyorum.oysa bi köşeye kaçıp sessiz bekliyor.
MeteAkdoganlar
18-10-2010, 14:32
Bade sen öyle deyince içime bi şüphe düştü, horoz olma ihtimali varsa değiştireyim ben bunu.
Bade sen öyle deyince içime bi şüphe düştü, horoz olma ihtimali varsa değiştireyim ben bunu.
Ya sımdı sen cok gagalıyorlar dıyınce genc horozlar pek ıstenmez kumeslerde ben öyle bılıyorum bendede var bırtane yanında yasıt dası oldugu ıcın sıyırıyor dıkkat dagıldıgından yoksa onuda bezdırırler.Bir tavugun ustune bu kadar gıtmelerı normal deyıl ondan dedim.Hanı kumsete bır tavuk olur sadece tek olmaya alısır sonra yanına bır tavuk alırsın o kumesı dar eder yenı gelene bunu anlarım ama dedıgın bıraz tuhaf bır durum ondan dedım bende.Genelde horozlupa adım atan yenı bır genc gıbı geldı bana sankı.
MeteAkdoganlar
18-10-2010, 15:56
Ya sımdı sen cok gagalıyorlar dıyınce genc horozlar pek ıstenmez kumeslerde ben öyle bılıyorum bendede var bırtane yanında yasıt dası oldugu ıcın sıyırıyor dıkkat dagıldıgından yoksa onuda bezdırırler.Bir tavugun ustune bu kadar gıtmelerı normal deyıl ondan dedim.Hanı kumsete bır tavuk olur sadece tek olmaya alısır sonra yanına bır tavuk alırsın o kumesı dar eder yenı gelene bunu anlarım ama dedıgın bıraz tuhaf bır durum ondan dedım bende.Genelde horozlupa adım atan yenı bır genc gıbı geldı bana sankı.
Off valla kafam çok karıştı, bakınca tavuğa da benziyor. Ama dediğin gibi kuyruğunun uzun olması ve biraz süslü rekleri olması da tuhaf. İşin garibi onu gagalayan horoz değil, tavuklar. Horoz pek karışmıyor ona. Şimdi tavuğu olan teyzeme gösterdim bu tavuk bence dedi, ama cinsi diğer tavuklardan ayrı olabilir dedi. Eğer başka fotograflarını çekebilirsem buraya eklerim Bade. Tam emin olamamak insanı çıldırtıyor yahu, tavuğa da benziyor, horoza da..
Ya kacarken gıdaklamasından bıle anlarsın tavukmu horozmu.Ayrıca süslü renklerı oluyor böyle kırma tavukların iki farklı cınsten oldumu civciv oluyor öyle ama dedıgım gıbı cokta ayaklı deyıl tavukta ola bılır boynundakı döküm ve kuyruk kısmı kafa karıstırıyor bıraz ama sen azcok takıp ettıgınde anlarsın horoz ona kur yapar tavuksa oda var ne bılım cıflesır görmen lazım bunları.Tabı bılemıyorum berkı horoz ufaktır ona bısey dıyemem.Ama ben olsam bu hıntlerı yollar yerıne daha uysal bakıldıgına deyıcek bır cıns tavuk beslerım.Bunları gülk yatırdınmı aynı kumese koymıcan bıde cıvcıvler cıkınca cunkı benım vardı tavukları horozu perısan edıyordu cıvcıvlerı korumak ıcın ayrı yere almıstım dıyer cınslerde aynı yere koysan bir köseye cekılıyorlar daha sakın oluyorlar.Dedıgım gıbı tavukta olma ıhtımalı ağır basıyor boynu ve kuyruk harıc.Ben benım ufaklıgın horoz olma ıhtımalını kuyruklarının uzamasından anladım oval kuyruklar cıkmaya basladı daha ufak aslında cıvcıv sesı bıle cıkarıyo arada ama baya irildiler. 25 santım felan oldular dık durunca.
MeteAkdoganlar
18-10-2010, 17:36
Bade, dediğinde haklısın, hint tavuklarını kümesten uzaklaştırmayı düşünüyorum zamanla, 2 aylık hint horozu şimdiden yem atarken elime atlıyor, kimbilir büyüyünce neler yapacak. Yeni aldığım tavuklardan köy tavuğu olanlarını çoğaltırım ilerde. Onların yumurtalarını hintlerin altına koyup kuluçkaya yatırmayı düşünüyorum. Zaten hintler etsiz hayvanlar, duyduğuma göre çok yumurtlamıyormuş da.
Çetin konusunda mahalledekilerden biri horoz diyor, diğerleri tavuk, artık horoz olsa bile Çetin'i kesmeyi düşünmüyorum. Çünkü kümese uyum sağlamaya başladı. İlk gün kümesten kaçmıştı ama bugun kendi isteği ile kümese girdi. Çetin'in görüntüsünü çok sevdim, horozsa bile kümesimde kalsın istiyorum artık:)
bahtiyar02
18-10-2010, 19:04
Horozlarda ibik olmadığı halde dış görünüşünden horozmu tavukmu anlaşılır.Hint tavauklarında ibik hemen hemen hiç yoktur.Horozlarında ise küçükte olsa belirgindir.Ayrıca tavukların yapısı ve hareketleri horozlarınkinden belirgin bir şekilde farklılık gösterir.Hint tavuk türleri yetişkinlerde olduğu gibi civcivlerinde de sürekli kavgacı bir yapısı vardır.Özellikle erkekler civcivde olsa bir birlerine zarar verecek düzeyde agrasif davranışlar gösterir.Yetişkin hint tavuğunu köy tavuklarının arasına koyduğunda diğer tavuklarla sanki horozmuş gibi kavga eder.İki türün aynı yerde bulunması önerilmez.
Saygılar
Horozlarda ibik olmadığı halde dış görünüşünden horozmu tavukmu anlaşılır.Hint tavauklarında ibik hemen hemen hiç yoktur.Horozlarında ise küçükte olsa belirgindir.Ayrıca tavukların yapısı ve hareketleri horozlarınkinden belirgin bir şekilde farklılık gösterir.Hint tavuk türleri yetişkinlerde olduğu gibi civcivlerinde de sürekli kavgacı bir yapısı vardır.Özellikle erkekler civcivde olsa bir birlerine zarar verecek düzeyde agrasif davranışlar gösterir.Yetişkin hint tavuğunu köy tavuklarının arasına koyduğunda diğer tavuklarla sanki horozmuş gibi kavga eder.İki türün aynı yerde bulunması önerilmez.
Saygılar
Bahtiyar eskıden ıbıksızlardı ama sımdı artık bır bırıne gırdı cınsler hıtnlerınde hafıf ıbıklı olanları var artık.Ayrıca 3 bucuk aylık olana kadar horoz tavugu kestırmek zor onlarda bıraz normal bızım ıbıklı horozlar gıbı olsalar veya tavuklar gıbı ıbıklerının kızarmasından anlıyorsun ama bunlarda o sansta yok suan bende ıkıtane denızlı kırması var acıkcası ben kararsızım ıkısı ayrılmaz ıkılı heryere berebaer gıdıyorlar ama horoz gıbı kavga gıbı oyunlarda yapıyorlar ama ufakken bu bır netlık deyıl cunkı tavuklarda ufakken kavga edergıbı daranırlar öylekı benımkılerın bırının kuyrukları dım dık yukarı ıken dıyerınınkı yelpaze gıbı acılıyor yumurtalık beyaz tavuklar vardırya ıbıklı onlar gıbı ama daha ıbıklerı uzayıp renk ve tüylerıne tam anlamı ıle döküm gelmdıgınden anlamak zor.
Sunuda söylemek ısterım hınt tavukları yumurta konusunda ıyılerdır ama cok cılız kalıyorlar yedıklerının nereye gıttıgını dusunursun yanı.
Ay benım tavuklar yesıllık manyagı oldu domates yapragından tutun fasulye yapragını bıle dılımleyıp atıyorum yıyorlar bu yagıslarla yesıl taze ot cıkmaya basladı onlarıda yemeye basladılar.Birde bu cardaklara ve bahce kapılarına sardırdıgımız hanım elı sarmasıgı varya güzel kokan onlardanda yedırın cok severler ve hastalıklara karsı ılac gıbı gelır.Bilmiyorum berkı yesıllık bol olan yerlerde yemeye bılır bunları ama burda gezıne bılıceklerı bahce kısıtlı dısarıya cıkmalarına ızın yok sagda solda tarım arazısı var zehırlene bılırler.Ben aksamları eve geldımmı esofmanlarımı gıyıp yanlarına ınıyorum bırlıkte dolasıyoruz onlar pesımde ıkı ferık ben ılerde onlara sıyah uzumden tutun ne bulursam atıyorum önlerıne yıyorlar alıstılar artık benle gezmeye. :)
MeteAkdoganlar
19-10-2010, 16:32
Dün akıllı akıllı kümese giren Çetin(yeni tavuğum) bugün hava kararınca yine ağaca çıktı. Bugün kümesteki 4. günü hala ona yem yedirmiyorlar. Zorla indirdim ağaçtan, bu ağaca çıkma olayını nasıl çözebilirim, kümese mi kapatsam yine?
cihan_as
19-10-2010, 19:55
Sn meteakdoganlar, çetin daha önce yaşadığı yerde, ağaca tünediği için kümese girmemek için size zorluk çıkartabilir, edindiği alışkanlığını devam edeyiyor olabilir.
Kanadının bir tanesini koli bandı ile uç kanat teleklerini bantla sararsan birkaç gün ağaca çıkmamasını engellemiş olursun.
Ben kanat uçlarındaki telekleri makasla kesiyorum, ağaca uçmasını engellemiş oluyorum.
MeteAkdoganlar
19-10-2010, 20:05
Cihan selamlar,
Kanadını kestim ama sanırım az kesmişim,o kadar güçlü ki kerata heryere uçuyor, yarın uçamayacağı kadar kısa keseyim, teşekkür ederim, görüşmek üzere.
Ben kanat tüylerını kesmeye karsıyım onu yaptıgında ıkı sey cok olur tavugu kısın asırı sopuktan yazı asırı sıcaktan koruyan sey o kanatlardakı tüyler onun ıcın yanlıs.Hersey doğal olarak kalmalı kumese gırmeme olayına gelınce eğer öyle yapıyorsa havanın kararmasını beklersın yakalarsın gece göremez artı o gırıcektır bır sekılde tavuklar iç güdüseldır bır sekılde gırerler kumese sen ustune gıdıyorsundur ondan kacıyordur.O zamanla alısıcaktır.Ayrıca kümeste yem yıyordur.Gene dısarı cıktıgında uzaktan tek oldugunda oldugu yere doğru fazla yaklasamadan yem at azda olsa zaten bır ıkı gun ıcınde o kumeste gagalansada yemeye baslar ki yiyordur sen görmeden.Ama bana göre asıl sorun kumesındekı hıntler cok kavgacı olur onlar ve gaga vurusları sert olur o hayvan alıskın deyıldır okadar kavgaya ondanda ürkek.Onu aldıgın yerdekıler muhtemelen onun cınsıne yakındır kavgacı deyıldır.Dediğim gibi zamanla alısıcaktır eminim.
glatyotör
19-10-2010, 21:29
Ben 3 aya kadar cinsiyetinin ne olduğunu öğrenmek mümkün olmaz diye biliyorum. Bakalım başkaları ne diyecek merak ettim.
benim civciv dediğim kanatlı 4 buçuk aylık filan hemen hemen ama yaptık bi cahillik civcive fenli yem vereceğimize buğday verdim daha sağlıklı olur diye ama bodur kaldılar aslında benim civcivin sitede fotoğrafı var ama telefondan olduğu için için pek belli değil ama şöyle söyliyeyim sayın cihan as arkdaşımızın 1161 nolu paylaşımınındaki fotoğraftaki civcivin aynısının kahverengisi aynı yani herşeyi ibiği kuyruğu sadece rengi farklı...
Not : Ben altı yılı askındır beslıyorum ve ıncelerım hayvanları yakından bana göre tavukta kanat yolma veya cekme asırı sitrese sebep oluyor onu sureklı yakalaman bunaltıyor onun ıcınde bunların bırlesımı hayvanda derı dökülmesıne sebep olur dıyım.Biraz rahat bırak o bır sekılde adepte olur kumese sıkma fazla.Cokta elle temas etme ben pek etmıyorum doğal kalmalarında fayda var.
cihan_as
19-10-2010, 22:27
bana göre tavukta kanat yolma veya cekme asırı sitrese sebep oluyor.
Kanadı kesmek yolmak sakıncalı bende mecbur kaldığım için yapıyorum.
Ağaca tüneyenleri satmak zorunda kaldım, Hint tavukları beslemekten vaz geçeceğim.
Hint tavukları önüne kim çıkarsa saldırıyor bahçedeki ördekleri kazları bile kovalıyor.
Tavuk,horoz, kaz, ördek, denizli, brahma, piliçler, civcivler hepsi bahçede serbest dolaşıyorlar.
Akşam olduklarında kendileri kümesine giriyorlar, birkaç hint tavuklarım ağaçlara tünüyorlar, onu gören hint piliçler diğer tavuklar onlar gibi ağaca tünemeye çalışıyorlar.
Benim kanadını kestiğim ağaca tüneyen hint tavukları
Akşam olduğunda bahçede kalmadığım için tel örgünün üstünden komşu bahçeye geç tiklerinden köpeklere yem oluyorlar.
MeteAkdoganlar
20-10-2010, 08:54
Cihan'ın dediği gibi oldu geçen gün, ağaca çıktı, ordan yan bahçeye, eğer görmesem kaçıp gidecekti kaybolacaktı. Bu sabah Çetin'imi yakaladım kanatlarını iyice kısalttım, içim acıdı valla çünkü çok korktu, titredi. Ayakları kilitleniyor gibi oldu bir süre yürüyemedi, diğer tavuklarımda bu kadar korku durumu yok, onların da kanatlarını kestim, hiçbir korku belirtisi yoktu onlarda. benim tahminimce Çetin bana gelmeden önce yaşadığı kümeste çok dövülmüş itilmiş. Çok korkak çünkü. kanadını kesmeye benim de içim elvermedi çok acıdım açıkçası ama kaçmasın diye yapmak zorundaydım. İnşallah kümese iyice alışır da bir daha kanadını kesmem.
Benim bahçemde bir tavuk kümesim var. Profil demirden yaptırdım, altı sabit değil toprak. Kenarları tel kaplı. 1,5 x 1 mt. ebatında Her ay yerini değiştiriyorum. Daha evvel temizlediğim yere çekiyorum. Eski yerini temizliyorum. İçinde 3 veya 4 tavuk oluyor. Zeytin ağaçlarının altına çekiyorum. Zeminine talaş koyuyorum.Çıkan gübreyide su dolu bidonlara koyuyorum. Sonrada gübre şerbetini yapıp kullanıyorum.
Serçeye karşı dikkatlı olmalı hastalık taşıyor. Başarılar.
Benım basımda bır bela var benım evın bıraz ılersınde bahcemın ıcınde bır ahır var dun bır kadın tutum ınek bakıyor orda sütünü sagıyor kıra vermemıs oluyor ve ıneklere bakmıs oluyor.Sorunum su Kavak ağacı ahırın temelını sanırım catlatmıs önlem almazsam catlaklat dahada büyicek kesmekle yanlarından yenılerı verıcektır.Kurutmak ıcın formülü olan varmı tuz ruhu bıle koymayı dusunuyorum kople kuruması ıcın.Bahce duvarını bıle catlatmıs ınanın buna.Kısadan kurutmak ıcın ne yapmak lazım_?
Ağacı kesince yeniden çıkan filizlerde kök gelişimi olmaz dolayısı ile çatlama durur merak etmeyin
Ağacı kesmeniz yeterli yeni çıkan filizleri sürekli kesince kök zaten kendisi kuruyacaktır
Benim 3 bucuk aylık feriklerin birinin boğazından hırıltı var umarım bısey olmaz cok yagdı kümesin bir yanında hafıf ıslaklık olmus toprakta bende kople topragın ustune getirtiğim talası serdım okadar emek verdım umarım ölmez.Hareketlerı istahı herınde ama ne bılım muhabetler ıcın vıtamın vardı sularına koydum bıraz bende umarım bısey olmaz cok üzülürüm okadar emek verdım serpıldıler :(
MeteAkdoganlar
30-10-2010, 17:27
Selamlar ,
Bugün şu fotograftaki tavuk kümese yeni geldi:
http://modernmecmua.blogspot.com/2010/10/kavga-dovus-hr-gur.html
Daha önce de bunun aynı görünümlüsünden almıştım, cinsi nedir bilmiyorum ama ,diğer tavuklar ve 3 aylık horoz bu tavuğa saldırdılar. O da boş durmadı, 3 aylık horozun yüzünü yaraladı, diğer tavukların hepsiyle de kavga etti, en son horozla kavga ederken horozun gözlerine vurmaya başlayınca kümes dışına aldım. Hepsi uyumak için kümese girince de sessizce kümese soktum, ses kesildi uyudular. Fakat kavgaları öyle böyle değildi. Devam etselerdi içlerinden ölenler olacak gibiydi yani. Bu tavuğun cinsini bilen var mı, neden özellikle buna saldırıyorlar, çünkü bugun kırmızı bir tavuk da aldım, ona o kadar saldıran olmadı. Bu cins farklı bir cins midir?
Not:Kümesimde 5 tane 3 aylık küçük hint tavuğu, 1 tane 3 aylık hint horozu, 4 de hint kırması tavuk var.
MeteAkdoganlar
30-10-2010, 18:04
Benim 3 bucuk aylık feriklerin birinin boğazından hırıltı var umarım bısey olmaz cok yagdı kümesin bir yanında hafıf ıslaklık olmus toprakta bende kople topragın ustune getirtiğim talası serdım okadar emek verdım umarım ölmez.Hareketlerı istahı herınde ama ne bılım muhabetler ıcın vıtamın vardı sularına koydum bıraz bende umarım bısey olmaz cok üzülürüm okadar emek verdım serpıldıler :(
Bade selam,
Ben senin kadar deneyimli değilim ama, yine de bildiklerimi paylaşmak istedim, Suya elma sirkesi katmak hastalığı geçiriyomuş diye duydum, tavuk ilaçlarından bahsetmicem çünkü sen zaten kullanmışsındır. Sirkeyi dene derim, suyu kokutmayacak kadar az konuluyor.
limon_sever
30-10-2010, 18:32
Uzak doğu cinsi bir tavuk zannediyorum. Ataları Bruce Lee' nin memleketinden olmalı diye düşünüyorum :) Şaka bir yana uyum sorunu yaşayabiliyorlar, her hayvanda görülebilir. En geç 2 gün içinde herşey normal seyirinde devam eder. Birde rengi, tüy yapısı vs. kıskançlık oluşturabiliyor. Ayrıca geldiği yerde veya girdiği kümeste üstünlük veya kümesteki hayvanların üstünlük gösterme içgüdüleri de var. Yani kümeste liderlik kavgası diyebilirim. Üstünlüğü sağlayıncaya kadar bu kavgalar normal.
MeteAkdoganlar
30-10-2010, 18:37
Uzak doğu cinsi bir tavuk zannediyorum. Ataları Bruce Lee' nin memleketinden olmalı diye düşünüyorum :) Şaka bir yana uyum sorunu yaşayabiliyorlar, her hayvanda görülebilir. En geç 2 gün içinde herşey normal seyirinde devam eder. Birde rengi, tüy yapısı vs. kıskançlık oluşturabiliyor. Ayrıca geldiği yerde veya girdiği kümeste üstünlük veya kümesteki hayvanların üstünlük gösterme içgüdüleri de var. Yani kümeste liderlik kavgası diyebilirim. Üstünlüğü sağlayıncaya kadar bu kavgalar normal.
Bu kavga sırasında 3 aylık horozun gözüne gagasını sapladı, horozun gözünden bir sıvı aktı, gözü patladı sandım, yeni gelen tavuklar kümese girmekte de diretiyorlar. Bu yenilerin uyum sorunundan bıktım, sanırım artık yeni tavuk eklemeyeceğim kümese, yanıtınız için teşekkürler:rolleyes:
MeteAkdoganlar
31-10-2010, 08:20
Arkadaşlar yeni tavuğum, 3 aylık horozumun bir gözüne zarar verdi, gözünü tam olmasa da oydu diyebiliriz. 2 gündür kavgalarını ayırıp tavuğu kümes dışında bir yere koyuyorum. Ama tek kümes olduğundan tavuğu akşam kümese koyuyorum, sabah uyandığımda tavuk ve horoz kavgaya tutuşmuş oluyor, kafaları yara bere ve kan içinde, öldüresiye kavga ediyorlar. Başka kümes yapma şansım yok, sizce alışırlar mı birbirlerine yoksa yapacak başka bir şey var mı kavga etmelerini durdurmak için. Lütfen bilgisi olan varsa yazsın.
*Başka kümes yapma fikri dışında bi fikri olan var mı, çünkü başka kümes yapma imkanım yok ne yazık ki.
Selamlar ,
Bugün şu fotograftaki tavuk kümese yeni geldi:
http://modernmecmua.blogspot.com/2010/10/kavga-dovus-hr-gur.html
Daha önce de bunun aynı görünümlüsünden almıştım, cinsi nedir bilmiyorum ama ,diğer tavuklar ve 3 aylık horoz bu tavuğa saldırdılar. O da boş durmadı, 3 aylık horozun yüzünü yaraladı, diğer tavukların hepsiyle de kavga etti, en son horozla kavga ederken horozun gözlerine vurmaya başlayınca kümes dışına aldım. Hepsi uyumak için kümese girince de sessizce kümese soktum, ses kesildi uyudular. Fakat kavgaları öyle böyle değildi. Devam etselerdi içlerinden ölenler olacak gibiydi yani. Bu tavuğun cinsini bilen var mı, neden özellikle buna saldırıyorlar, çünkü bugun kırmızı bir tavuk da aldım, ona o kadar saldıran olmadı. Bu cins farklı bir cins midir?
Not:Kümesimde 5 tane 3 aylık küçük hint tavuğu, 1 tane 3 aylık hint horozu, 4 de hint kırması tavuk var. bence artık su hınt tavuklarını horozlarını kumesten kaybet bıldık etlenıcek anac tavuklar al ayrıca bu tavukları nerden alıyorsan sana hep kart tavukları gagalıyor aldıgın ferık olsun yuzune baktıgında anlarsın genc oldugunu tavugun tuyerlındende anlarsın.Dıyer tavukların yumurtluyormu?Bence bu hıntlerı kaybet adam gıbı tavuklar al besle sakın sesız hıntlerın oldugu yerde herzaman kavga olur.Bu tavukta hınt kırması hep aldıkların kırma hınt veya hınt hepsını yok et adam gıbı köy tavugu al profılıne koydugun gıbı.
MeteAkdoganlar
31-10-2010, 16:18
bence artık su hınt tavuklarını horozlarını kumesten kaybet bıldık etlenıcek anac tavuklar al ayrıca bu tavukları nerden alıyorsan sana hep kart tavukları gagalıyor aldıgın ferık olsun yuzune baktıgında anlarsın genc oldugunu tavugun tuyerlındende anlarsın.Dıyer tavukların yumurtluyormu?Bence bu hıntlerı kaybet adam gıbı tavuklar al besle sakın sesız hıntlerın oldugu yerde herzaman kavga olur.Bu tavukta hınt kırması hep aldıkların kırma hınt veya hınt hepsını yok et adam gıbı köy tavugu al profılıne koydugun gıbı.
selam bade,
evet hintleri yok edicem ama, kesilemeyecek kadar küçükler. büyümelerini bekliyorum, son aldıklarımı da köyden aldım babanemden, yeni yumurtlamaya başlamışlar. Bi kızıl var köy tavuğu, çok güzel ve hanım bi kızımız, onu çoğaltmayı düşünüyorum ama ne yazık ki bu hintlerin kesilecek duruma gelmesini beklemek zorundayım. canım hala çok sıkkın horozla tavuğun kavgasına, yarın kavga etseler de ayırmamaya karar verdim. gün boyunca kanlı yüzlerine bakıp üzüldüm. ne olursa olsun yarın ayırmıcam, hangisi yeniyorsa diğeri kavgadan vazgeçer çekilir diye umut ediyorum. inşallah birbirlerini öldürmeden sular durulur.
selam bade,
evet hintleri yok edicem ama, kesilemeyecek kadar küçükler. büyümelerini bekliyorum, son aldıklarımı da köyden aldım babanemden, yeni yumurtlamaya başlamışlar. Bi kızıl var köy tavuğu, çok güzel ve hanım bi kızımız, onu çoğaltmayı düşünüyorum ama ne yazık ki bu hintlerin kesilecek duruma gelmesini beklemek zorundayım. canım hala çok sıkkın horozla tavuğun kavgasına, yarın kavga etseler de ayırmamaya karar verdim. gün boyunca kanlı yüzlerine bakıp üzüldüm. ne olursa olsun yarın ayırmıcam, hangisi yeniyorsa diğeri kavgadan vazgeçer çekilir diye umut ediyorum. inşallah birbirlerini öldürmeden sular durulur.
O kavganın bıtmesı ıcın hangılerı ıse o kavgayı eden onları kısa bır sure ıcın bır yere al oda gıbı benzer bır yere orda kavgayı kaybetmesını ıstedıgını enson oraya al buyuk ıhtımal elınden son kurtulan bır ıkı darbe alıcak o an senın elınden kurtulmanın panıgı ıle yenılgıyı kabul edıcektır.Am hıntler bunlar bıraz bu kırma tavugun daha ırısı var bende etlendı oda domınantı kumesın hınt bır tane var bende yenı tavuk olucak onu sındırdı hıntı adaletlı kırma olan yanı ama tüyden cıktı hala yumurtlamıyor zaten yetıskın bır tavuk vardı benım dıyerlerı 4 aylık felan bır hınt tavugu kulucka ıcın tutuyorum daha yumurtlamaya baslamadı ıkı tane denızlı kırması var beyaz horoz olmalarından supelenıyorum bu ara oynasıp horoz gıbı oyun kavgaları edıyorlar bılemıyorum tavı kucukken tavuklarda yapıyormus o tur kavgaları ama tamda belırgınlesmedılerkı dıyım horoz tavuk ama ayaklılar muhtemelen bırı kesın goroz tuydeler tuyden cıkar cıkmaz anlasılır dökümlü suslu tuylerı cıkmaya basladımı zaten yenı ayaklandılar boylandılar 3 bucuk aylıklar ama ıyı bakıyorum aldıgım yerdekılere baktımda benımkıler onlardan daha ırı duruyor.Bende bunlar horoz cıkarsa bırını guluk yatırana kadar tutarım dıyerını keserım ötunce sonra yerıne bır tavuk daha alırım zaten buyuk tavuk yumurtlamadı hala yumurtasında deyılım ha sadece eğer yası kemale erdı ıse kestırcem onu bır 5-6 gun daha beklıcem gene yumurtlamazsa kestırcem onu.Kumeste horoz yokta acaba dıyorum horozmu sanıyor kendını ama öyle olsada yumurtlaması lazım cok ıyı bakılıyor.
MeteAkdoganlar
01-11-2010, 12:01
Bade bendeki Çin tavukları da aynı horoza benziyor , hani şu resmini eklediğim, çapar, siyah yelesi olan, süslü olmasına rağmen tavukmuş, yumurluyorlar, bu arada horozun gözünü oyan yeni Çin tavuğunun neden öyle saldırgan olduğunu anladık, sahibi onun gurkunu engellemiş, yani gurkunu bozmuş bikaç gün önce, kafasını soğuk suya batırmışlar vazgeçirmişler, hala gurk havasında olduğundan böyle asabi sanırım. Ama iyi bir haberim var bugun 3. gün artık kavga etmiyorlar. Sabah bi kere diklendiler birbirlerine ama şu an uyumları iyi, yeni gelen tavuk biraz baskın çıktı, korkmuyor eski tavuklardan ve horozdan, ben de rahat bir nefes aldım, işallah böyle gider.
Dediği gibi hint tavuklarını kesinlikle kümesten uzaklaştırmak lazım, köy tavukları yem için elime atlamazken hintler nerdeyse üstüme çıkacak. Benim hintler büyüsün de hepsi kesilir sanırsam. Yeni kızıl tavuğumun da kafasında yelpaze gibi bişe var, ne cins bilmiyorum, fotosunu çekip eklerim buraya yakında.
MeteAkdoganlar
04-11-2010, 18:00
ARKADAŞLAR YENİDEN SELAMLAR,
Bir sorum olacak yine. Kümesimde 3,4,7, aylık ve 1 yılı geçmiş tavuklar var. Hastalanmamaları için Hipraviar-s ilacı aldım, toz halinde. Yarın sularına katayım diyorum. Sularına katarsam 3 aylık küçük tavuklara bir şey olur mu, komşum 'ilaç yetişkin tavuklar için, 3 aylıkları ya öldürürse' diyerekten içime kurt düşürdü. Bu ilacın kullanımı 3 aylık yavru tavuk için zararlı mıdır?
ARKADAŞLAR YENİDEN SELAMLAR,
Bir sorum olacak yine. Kümesimde 3,4,7, aylık ve 1 yılı geçmiş tavuklar var. Hastalanmamaları için Hipraviar-s ilacı aldım, toz halinde. Yarın sularına katayım diyorum. Sularına katarsam 3 aylık küçük tavuklara bir şey olur mu, komşum 'ilaç yetişkin tavuklar için, 3 aylıkları ya öldürürse' diyerekten içime kurt düşürdü. Bu ilacın kullanımı 3 aylık yavru tavuk için zararlı mıdır?
Fazla koymazsan bisey olmaz ilacın üc aylıgı bes aylıgı olmaz hastalıktan korunmak için sonucta onun içinde az koyarsın bisey olmaz.Benim 4 aylıklarda bir hapsırma gibi bir ses var ama hasta gibide deyiller gayet yemlerini yiyorlar sularını içiyorlar ama bir ikitanesinde hapsirma gibi o ses var.Ama hasta gibi deyiller yani bilmiyorum ben gayet hareketli ve iştihalılar.
MeteAkdoganlar
05-11-2010, 13:48
saol bade bu sabah bol su karıştırarak verdim,3-4 aylıklar da içti bişey olmadı:) inşallah seninkiler de hastalanmaz, hastalık daha çok ilkbahar ve yaz aylarıda oluyo diye duydum ama yine de ilaç içirdim bugun, emeklerim boşa gitmesin diye:)
MeteAkdoganlar
07-11-2010, 15:18
arkadaşlar yeniden selamlar,
yeni tavuğumun cinsini bilen var mı, başında küçük yelpaze gibi bir şey var. bakın fotoğrafı:
http://modernmecmua.blogspot.com/2010/11/serbet.html
fatihz01
10-11-2010, 14:58
Arkadaşlar bende tavuk besliyorum yazın yumurlayan tavuklar birbucuk aydır yumurlamıyorlar bunun nedeni nedir acaba bilgi verirseniz çok mutlu olacağım ayrıca ben tavukalrımı mısır ile besliyorum acaba mısırdanmı oluyor ne dersiniz
fatihz01
10-11-2010, 15:07
Arkadaşlar tavuğu ne ile beslemek lazım ben mısır ile besliyorum mısırın faydalımı? Yumurta alamıyorum yani yumurtlamıyorlar mısır vermeme rağmem 2 aydır yardımcı olursanız memnun olurum.
MeteAkdoganlar
10-11-2010, 15:38
Arkadaşlar tavuğu ne ile beslemek lazım ben mısır ile besliyorum mısırın faydalımı? Yumurta alamıyorum yani yumurtlamıyorlar mısır vermeme rağmem 2 aydır yardımcı olursanız memnun olurum.
evet Fatih kesinlikle mısırdan oluyor, mısır tavuğun yağlanmasına neden oluyormuş, yağlanan tavuk da yumurtlayamazmış, sana tavsiyem artık sadece buğgay at.
fatihz01
11-11-2010, 07:32
Mete bey sade bugday olurmu zaman zaman mısır versem yani karıştırsam faydası olurmu benim beş tavuk bir horozum var bunların yanında 7 aylık dördü tavuk ikisi horoz yine bunların yanında beş aylık sekiz tane yavru var arkadaşım bunlardan büyük olanlara buğday versem diğer küçüklere mısır versem olurmu bilginize/bilgilerinize ihtiyacım var
selamlar.
Mete bey sade bugday olurmu zaman zaman mısır versem yani karıştırsam faydası olurmu benim beş tavuk bir horozum var bunların yanında 7 aylık dördü tavuk ikisi horoz yine bunların yanında beş aylık sekiz tane yavru var arkadaşım bunlardan büyük olanlara buğday versem diğer küçüklere mısır versem olurmu bilginize/bilgilerinize ihtiyacım var
selamlar.
Simdi arkadasım yumurtlama sorunu bendede var cözemedim bir bucuk aydan fazla yumurtlamıyor tavuk sebebini bende cözemedim zaten iki yetiskin tavuk var 3 4 aylık ferik var ferikler zaten yumurtaya düsmediler aralarında horozda olan var sanırım. Neyse kısacası bendede aynı sorun var gözlemlemek ıcın erken cıkarıp ızlıyorum berkı bir sorun vardır dıye ama yok.Eğer bir hafta daha beklicem yumurtlamazsa kestircem onu.Mısır verme konusuna gelince mısırı bir avuc dısarı cıkarınca ver geri kalanı buğday verirsen dengelemis olursun.
fatihz01
11-11-2010, 12:27
Simdi arkadasım yumurtlama sorunu bendede var cözemedim bir bucuk aydan fazla yumurtlamıyor tavuk sebebini bende cözemedim zaten iki yetiskin tavuk var 3 4 aylık ferik var ferikler zaten yumurtaya düsmediler aralarında horozda olan var sanırım. Neyse kısacası bendede aynı sorun var gözlemlemek ıcın erken cıkarıp ızlıyorum berkı bir sorun vardır dıye ama yok.Eğer bir hafta daha beklicem yumurtlamazsa kestircem onu.Mısır verme konusuna gelince mısırı bir avuc dısarı cıkarınca ver geri kalanı buğday verirsen dengelemis olursun.
arakadaşım teşekkü ederim.Badee kardeş mısır ne gibi etkisi var acaba yoksa bunları keselimmi?
selamlar.
MeteAkdoganlar
11-11-2010, 13:17
Fatih, mısır da veriyorum ben ama çok nadir, benim yumurtlayan tavuklarım baya verimli, ilk başlarda pek yumurtlamıyolardı, sordum meğerse mısırı çok veriyomuşum, mısırı bi hayli azalttım, şu an gayet iyi yumurtluyorlar, hatta bir tanesi haftada 6 tane yumurtluyor, bence arada sırada mısır ver, genelde arpa ve buğday atıyorum ben. bir de sana tavsiyem yumurtlamıyorsa buğdayı biberle karıştırıp ver, o zaman daha çabuk yumurtlarlar, bunun yanında evdeki yemek artıklarından falan da verebilirsin, ne kadar çeşitli beslenirse o kadar çok yumurta veriyorlar, mısırı kestikten sonra bi gidişata bak derim.
fatihz01
11-11-2010, 13:41
Fatih, mısır da veriyorum ben ama çok nadir, benim yumurtlayan tavuklarım baya verimli, ilk başlarda pek yumurtlamıyolardı, sordum meğerse mısırı çok veriyomuşum, mısırı bi hayli azalttım, şu an gayet iyi yumurtluyorlar, hatta bir tanesi haftada 6 tane yumurtluyor, bence arada sırada mısır ver, genelde arpa ve buğday atıyorum ben. bir de sana tavsiyem yumurtlamıyorsa buğdayı biberle karıştırıp ver, o zaman daha çabuk yumurtlarlar, bunun yanında evdeki yemek artıklarından falan da verebilirsin, ne kadar çeşitli beslenirse o kadar çok yumurta veriyorlar, mısırı kestikten sonra bi gidişata bak derim.
mete kardeş ilgin için teşekkür ederim dediğin gibi yapacağım bi ara fotoğrafalarını göndereceğim ne cins oldukları üzerine tartışalım
selamlar.
MeteAkdoganlar
12-11-2010, 09:13
evet sen fotoları yükle, ben de bakarım, ben bilemesem de mutlaka tavuğun cinsini bi bilen çıkar. görüşmek üzere.
tavuk_seven
15-11-2010, 08:27
sa o tavugun aynıs ı bende war. yumatlarmaya perşembe günü başladı .ama dün yumurtladı bügün yumurtlamadı neden
alectoris
18-11-2010, 14:02
Sorunun yeri bu baslik midir bilemiyorum ama bu konuda cok muzdaribim. Bir kurt bir de kangal kopegimiz var. En ufak bir firsatta kazdan tavuga yemedigini birakmadilar bahcede.
Hangi irk kopekler kumes hayvanlariyla iyi gecinir?
Yoksa bu is icin en onemli sey yavru iken kopegi alistirmak mi?
Eger oyleyse ileride kopegin kanatlilara zarar vermemesi icin onu yavruyken nasil yetistirmek gerekir?
Ayni soluri kedi ( o da civciv dusmani) icin de sormak istiyorum.
Tesekkurler
Sımdı arkadasım benımde köpegım var ama tavuklara asla zarar vermez kucukkende tavuklar yoktular ama geldıkten sonrada zarar vermedı onlara bunun sebeplerı olmalı ya ac kalıyodurlar yeterınce doymuyordurlar veya geldıklerı yerde böyle alısmıs olabılırler.Bunu ıkı sekılde asa bılırsın gundüzleri köpeklerı kaparsın veya baglarsın tavuklar gırınce salarsın veya köpeklerı yollar daha alıskın bır köpek alırsın.Normalde coğu köpek saldırmaz tavuklara sokak köpeklerı saldırır onlarda ac kaldıkları zaman yaparlar genelde kımı köpekte oyun ıcın saldırır.Kedi icin yapıcagın tek sey var onu ordan uzaklastırıp yerıne yavru bır kedı alıp tavuklarla alısarak büyümesi aynı sey köpekler ıcınde gecerlı olabılır.**** köpekler ıcın baska bır secenekte onlara ağızlık satın al gündüzlerı tavukları cıkarmadan önce tak ve bır yere baglı tut tavukları sokunca cıkarır ıbını cözersin.Ya benımde bır sorunum var tavuklarım tüyden sonra bır ayı gectı hala yumurtlamıyorlar anlasılmaz bır sekılde okadar ıyı bakıyorumkı aklım almıyor.yetiskin tavukları kestırıp yumurtaya düsmemıs ferıklerı bırakıyım dıyorum ama tavuklarım cok güzeller öyle güzellestılerkı iri yarılar horoz gıbı oldular kıyamıyorum.Yumurtasında deyılım aslında ama yumurtamayan tavukta beslemek anlamsız olur acaba horozmu alsam.
alectoris
19-11-2010, 13:02
Sn Badee.
Siz sansliymissiniz. Uysal bir kopeginiz var.
Benim anlamadigim kangal dedigin yabancilara karsi agresif ama ciftlik ahalisine karsi korumaci olmasi gerekirken maalesef pratikte oyle olmadi.
Kopeklerin aclik sorunu yoktu cunku yedikleri onlerinde yemedikleri arkalarinda misali yasiyorlardi. Icgudusel olarak kumes hayvanlarini sevmiyorlardi diye dusunuyorum.
Neyse sonucta ikisini de baskalarina verdim.
Acikcasi kopeksiz de olmuyor. Cunku bu sefer cevredeki kediler ve tilkiler dadandilar bahceye. Ben de yeni kopek almaya karar verdim. Yavru olarak almak galiba daha mantikli.
O yuzden hangi irklari tavsiye edersiniz diye sormak istiyorum. Kopekten beklentim gece gunduz bekcilik yapmasi ve ciftlik hayvanlarina ve cocuklara zarar vermemesi.
köpekleri göndermekle en iyisini yapmışsın. kangalda olsa nasıl yetiştirlirse öyle davranır ve genelde bağlı olan köpekler açıldığında hareket eden ne varsa saldırır.yavruyken kedi ve köpekleri kümes hayvanlarına alıştırmak en doğrusu
Sn Badee.
Siz sansliymissiniz. Uysal bir kopeginiz var.
Benim anlamadigim kangal dedigin yabancilara karsi agresif ama ciftlik ahalisine karsi korumaci olmasi gerekirken maalesef pratikte oyle olmadi.
Kopeklerin aclik sorunu yoktu cunku yedikleri onlerinde yemedikleri arkalarinda misali yasiyorlardi. Icgudusel olarak kumes hayvanlarini sevmiyorlardi diye dusunuyorum.
Neyse sonucta ikisini de baskalarina verdim.
Acikcasi kopeksiz de olmuyor. Cunku bu sefer cevredeki kediler ve tilkiler dadandilar bahceye. Ben de yeni kopek almaya karar verdim. Yavru olarak almak galiba daha mantikli.
O yuzden hangi irklari tavsiye edersiniz diye sormak istiyorum. Kopekten beklentim gece gunduz bekcilik yapmasi ve ciftlik hayvanlarina ve cocuklara zarar vermemesi.
Bence cok kücük alma o büyüyene kadar belliki kırsal alandasın sen onun ıcın büyüyene kadar zaman gecer öldürür tavukları tilikler felan sen arastır uysal hayvanlara sahip cıkıcak bir hayvan bul bence sonra o dururken birde ufak köpek alırsın onu yetistirirsin böylece o yaslandıgında diyeri büyümüs olur.Köpekler alıstırma ıle tavuklara saldırması önlene bılır aslında baglı tutup alısmasını sağlaman lazımdı bılemıyorum neyse artık gec bunları konusmak ama dedıgım gıbı yap bence.Bende yumurtlamayan ıkı tavugu bır hafta ıcınde kestırıcem veya satıcam yenısını alıcam feriklerim daha yumurtlamaya baslamadı onun ıcın onlar baslayana kadar öğretici olur hem.Ne olduda böyle yumurtlamıyorlar anlamadım tüydede deyıller cokta yaslı deyıller görsenız cüseli bakımlı prıl prıl tüyleri var ama yumurtlamayalı bır bucuk ay olcak.
yarenimex
20-11-2010, 20:37
Sorunun yeri bu baslik midir bilemiyorum ama bu konuda cok muzdaribim. Bir kurt bir de kangal kopegimiz var. En ufak bir firsatta kazdan tavuga yemedigini birakmadilar bahcede.
Hangi irk kopekler kumes hayvanlariyla iyi gecinir?
Yoksa bu is icin en onemli sey yavru iken kopegi alistirmak mi?
Eger oyleyse ileride kopegin kanatlilara zarar vermemesi icin onu yavruyken nasil yetistirmek gerekir?
Ayni soluri kedi ( o da civciv dusmani) icin de sormak istiyorum.
Tesekkurler
Sayın Alectoris, avcılık kedilerin doğasında var.Civcivleri kuş zannedip avlamaya çalışıyorlar.Aynı olay bizim de başıma geldi,kediyi pusuda gördüm ve civcivleri avlamadan durumu farkedip kediyi kovaladım ve hemen tedbir aldım. Bunun için civcivler belli bir büyüklüğe gelene kadar,yani kanat tüylerinin ucunu görene dek, bir büyütme kafesi içinde büttüm.Sonra bırakınca kedi artık onlara saldıramıyor.
alectoris
21-11-2010, 06:00
Sn. Badee, Sn. Yarenimex
cevaplariniz ve ilginiz icin tesekkurler.
glatyotör
23-11-2010, 21:06
arkadaşlar bir sorum olacak hani tavuklar yumurtlayınca gıdaklarlar ya benim size bahsettiğim ferikte o sesten çıkardı diğer iki tavuğumda bu sesi duydum ama horozda duymadım sizce bu sesi sadece tavuklarmı çıkarabilir cevaplarınızı bekliyorum.şimdiden teşekkürler...
glatyotör
23-11-2010, 21:07
bir sorum daha olucak hint cinsi tavuk alsam kümesimin düzeni bozulurmu...
cihan_as
24-11-2010, 09:31
Tavuk yumurtladığında horozla birlikte gıdaklarlar. Diğer feriğinde yumurta sevincine ortak olmuş oda yumurtlamaya hevesleniyordur.
Kümesinizin çevresinde alışık olmadıkları bir şeyler gördüklerinde hep birlikte gıdaklarlar. Bunların arasına 3, 4 ad kaz, ördek koymuş olsan erken uyarı sistemi kurmuş olursun.
Hint cinsi tavuk kümesinizin düzenini bir süre için bozabilir, kavga başlar üstünlük ele geçince kavga biter. Tavuklarından birkaç tanesi yaralanır, çok ağır darbe aldıysa, ölüme kadar gider.
glatyotör
25-11-2010, 21:23
Tavuk yumurtladığında horozla birlikte gıdaklarlar. Diğer feriğinde yumurta sevincine ortak olmuş oda yumurtlamaya hevesleniyordur.
Kümesinizin çevresinde alışık olmadıkları bir şeyler gördüklerinde hep birlikte gıdaklarlar. Bunların arasına 3, 4 ad kaz, ördek koymuş olsan erken uyarı sistemi kurmuş olursun.
Hint cinsi tavuk kümesinizin düzenini bir süre için bozabilir, kavga başlar üstünlük ele geçince kavga biter. Tavuklarından birkaç tanesi yaralanır, çok ağır darbe aldıysa, ölüme kadar gider.
cevapların için teşekkkürler sayın cihan_as hint tavuklarına gelince ben hiç bir tavuğumu kaybetmeyi göze alamam onun için köy tavuğuna devam tekrar teşekkürler...
MeteAkdoganlar
02-12-2010, 16:31
Selamlar yeniden kanatlıseverler,
Umarım iyisinizdir, tavuğum uzun süre follukta yatıyor ve etrafta gezinirken hafif kanatlarını açıp 'gurk gurk' sesi çıkarıyor, ya da bana öyle geldi:) Tavuğum henüz yumurta biriktirmiş değil, ama ben yumurtaları follukta bırakmayı düşünüyorum, kuluçkaya yatırmayı düşünüyorum. Şimdi kuluçkaya yatırsam, hava yakında ciddi şekilde soğumaya başlarsa civcivlerin yumurtadan çıkmasında sorun olur mu? 21 günmüş kuluçka süresi, o sırada hava epey soğumuş olacak, ama tavuğum da kuluçkaya heveslenmişken yatırayım diyorum. Ne dersiniz?
MeteAkdoganlar
03-12-2010, 08:38
Üsttekine ilaveten bir sorum daha var,
Yumurlamaya yeni başlamış bir tavuğum var, onun cinsini çok beğeniyorum. Fakat yumurtlamaya daha 4 gün önce başladı. Sizce onun yumurtası döl tutar mı, yani gurk olacak tavuğun altına , onun yumurtasından da koysam civciv çıkar mı?
alectoris
03-12-2010, 12:24
Bence denemekle kaybedecek bir seyiniz yok.
Ben olsam yumurtalari koyardim.
glatyotör
03-12-2010, 17:02
Selamlar yeniden kanatlıseverler,
Umarım iyisinizdir, tavuğum uzun süre follukta yatıyor ve etrafta gezinirken hafif kanatlarını açıp 'gurk gurk' sesi çıkarıyor, ya da bana öyle geldi:) Tavuğum henüz yumurta biriktirmiş değil, ama ben yumurtaları follukta bırakmayı düşünüyorum, kuluçkaya yatırmayı düşünüyorum. Şimdi kuluçkaya yatırsam, hava yakında ciddi şekilde soğumaya başlarsa civcivlerin yumurtadan çıkmasında sorun olur mu? 21 günmüş kuluçka süresi, o sırada hava epey soğumuş olacak, ama tavuğum da kuluçkaya heveslenmişken yatırayım diyorum. Ne dersiniz?
bu konuda pek profesyonel değilim ama bana kalırsa sıcak olan bi yerde yatır çünkü soğukta dediğin gibi problem çıkabilir benim olmuştu gurk olup olmadığını anlamak için 4 veya 5 tane satın alınan yumurtalardan koy üstlerine yatarsa kaldır yumurta bul ve sıcak bi yerde tutmaya çalış benim fikrimce...
MeteAkdoganlar
03-12-2010, 21:21
çok teşekkürler, dediklerinizi deneyip sizi de sonuçtan haberdar ederim:)
*** arkadaslar öncelikle sunu diyim tavugun gülük olmus evet bu mevsimde cıkarması icin yasadın yerde saman varsa korunaklı bir yere kayarsın etrafında soğuk almıcak sekilde ve samanı bolca yatırıcagın yere yayarsın yanlız altına samanı koyucagın yerın altına ıkı kat cuval serersen sıcak tutucaktır samanla iki duvarın arasındakı alana altına ıkı cuval atıp üstüne bolca saman yayıp ortasınına tavuk gömülücek sekılde yuvarlak sekile getirip icine yumurtaları koyup tavugu koyarsın oraya yakın bir yere su ve yem koyarsın tavuk acıktıkca susadıkca yattıgı yerden yemini suyunu icer tekrar yatmaya devam eder ama dikkat et cok uzak olmasın yem ve su cokta yakın olmasınki dökülme ıslanma durumu olmasın.Peki bunun faydası nedir diyeceksin orada yavruları cıkarıp büyütme imkanı ola bilir dısarıdan soyutlanmıscasına 2 aylık olana kadar orda tutarsan türlendiklerinden cıkarırsan yavruların büyür.Ayrıca sanslısında her tavuk yatmaz bu mevsimde bravo iyi yakalamısın.Kimi yatması gereken cins tavuklar zamanı mevsimi iken bile yatmazlar.Köylük bir yerde isen samanlık denilen yerede yatıra bılırsın ama dikkat et cok delik desik bir yer olmasın.Neyse benim ferikler büyüdü ama daha yeme düsmediler muhtemelen 4 aylıgı gectıler bir ay sonra yumurtlamalarını zaten 3 tane ferik var ikide yetiskin tavuk var ferik dediklerimin iki tanesini ne horoza ne tavuga benzete bılıyorum yanı her ıkısınede benzıyorlar ne ıbıklendıler horoz gibi nede tavuk gibi duruyor kafaları diyeri ise zaten tavuk belli o hint kırması.Diyer iki tavuktan biri ziraatın yumurta tavuklarından ibikli o yumurtluyor düzenlı bir gün aralıkla.Ama büyük heybetli olan tavugu görsenız süper besılı ve iri yarı bakımlı tüyerıne bakmaya kıyamazsınız ama 3 aydır birtane yumurta yok arkadaslar kestırmeyı **** satmayı düsünüyorum artık sıkmaya basladı kıyamıyordum ama yeter artık ılk defa böyle bısey göruyorum ilk geldıgı gün yumurtladı sonra bir tüye girdi gidis o gidis bırdaha yumurtalama yok ye ic yat bide kümesin ağası gibi bosuna tutmanın anlamı yok.Üzülüyorum ama carede bulamadım yumurtlamayan tavuguda bosuna tutmanın anlamı yok.
Sayın Bade Hanım
Tüyünü düzeltmiş tavuğunuz hala yumurtlamıyorsa demekki ya yaşlandı ve fazla yağlandı ki yaşlı tavuklar çabuk yağlanır yağlı tavuklar da yumurtlamazlar. Haftada iki üç defa yumurta yemi verirseniz yumurtlar diye düşünüyorum.
MeteAkdoganlar
05-12-2010, 08:10
Bade çok teşekkürler bilgilerin için, hepsini denicem. umarım gurk olmuştur gerçekten de bizi oyalamıyordur, neyse yakında anlarım.
Sayın Bade Hanım
Tüyünü düzeltmiş tavuğunuz hala yumurtlamıyorsa demekki ya yaşlandı ve fazla yağlandı ki yaşlı tavuklar çabuk yağlanır yağlı tavuklar da yumurtlamazlar. Haftada iki üç defa yumurta yemi verirseniz yumurtlar diye düşünüyorum.
Aynı sey benimde aklıma geldi sabah buğday aksam yumurta yemıde verıyorum ama yok tık yok.Yaslı desen okadar yaslı gıbı durmuyor ama cok iri yarı oldu görseniz ihtisamlı ve gösterisli.Ben sunu düsündüm birazda acaba kümeste horoz yok ondan olabılırmı diye düsünmüyor deyilim.Bilmiyorum cözüm bulamadım aldıgım gün yumurtlamıstı ondan sonra bir tüye girdi aylardır tık yok.Çözüm bulamadım.Üüzlüyorumda ferıklerım onu anne gibi bikdiler dısarı bahseye cıktıklarında hep bırlıkte onlar dolanır gezerler.Diyer yetiskin tavuğa uymazlar.Onun icinde cok bekledim düzelir diye ama yok olmuyor.İşin kötü tarafı burda tavuk bulmakta zor arkadaslar burda öyle pazar veya cok tavuk besleyen bulamazsınız bulsam yumurtlayacak iki tavuk salam alıcam.Feriklerim yumurtlayana kadar onlarla devam ederim.
zooteknist
07-12-2010, 21:10
Eğer tavuğunuz yaşlı ise yumurta verimi düşer. Ancak tavuğu kesecekseniz havalar iyice soğuduğunda ve tüylerini iyice çıkardığında kesin. Tavuğu yolması daha kolay olur.
ercanuyar
12-12-2010, 21:27
Kümesin içerisine yemlik koyup tavukların istedikleri zaman bu yemden yemesinin bir sakıncası varmıdır acaba?
glatyotör
13-12-2010, 15:23
Kümesin içerisine yemlik koyup tavukların istedikleri zaman bu yemden yemesinin bir sakıncası varmıdır acaba?
bana kalırsa yoktur ben yemlik yaptım yemiğide doldurdum istedkleri zaman yerler bence sizde öyle yapın çünkü tok olan tavuklar kışın üşümez malum mevsim kış öyle olsa daha iyi olur...
ercanuyar
14-12-2010, 08:04
teşekkürler
fatihz01
14-12-2010, 10:35
Sayın Bade Hanım
abi(yaş olarak benden büyük olduğun için) benim tavuklar 3 aydır yumurta yapmıyorlar mısırla besliyordum sonra burda yazılanlardan sonra mısırı kestim buğday veriyorum bir aydır hala yumurta yok ne yapmalıyım içinde büyük tavuk ta var küçük yani bir yıllık ne yapmalıyım bu yağlanma meselesi ne bana cevap yazarmısın yumurta almam için ne yapmalıyım
selamlar
Bizde buğday veriyorduk yumurtalama yok bir abimiz buğday yağlandırır arpa ver dedi.Birde az yağda acı biber baharatını kızartıp yemine karıştırıncada yumurtluyormuş.
fatihz01
14-12-2010, 12:24
Delimus kardeş ben acı biber değil süsü biberinin kırıklaraınıa tohumunu veriyorum ara sıra yinede yumurta yok bunları kesip yeni tavuk alayım acaba çok yem vermekten kudurdularmı bu mısır herhalde yan etki yaptı
abi(yaş olarak benden büyük olduğun için) benim tavuklar 3 aydır yumurta yapmıyorlar mısırla besliyordum sonra burda yazılanlardan sonra mısırı kestim buğday veriyorum bir aydır hala yumurta yok ne yapmalıyım içinde büyük tavuk ta var küçük yani bir yıllık ne yapmalıyım bu yağlanma meselesi ne bana cevap yazarmısın yumurta almam için ne yapmalıyım
selamlar
Bir yaşını aşmış çok miktarda tavuklar mısır gibi yağlı tahıllar yediği zaman yağ bağlarlar. Tavuğun yağlanması yumurtlamasına engel oluşturur.
Ben tavuklarıma karışım yem çok miktarda buğday % 5 mısır, % 10 arpa, %5 yulaf, %1 nohut, %5 oranında da diğer tahıl ürünlerinden oluşan bir karışım bu karışımın içinde bir kilogram kadarda kuru dövülmüş yonca yaprağı ile kırma değirmeninden geçirip tavuklarıma veriyorum. Bunun yanında haftada üç gün yumurta yemi takviyesi de yapıyorum.
Bol Yumurtalı Günler Dileğiyle
SAYGILAR
kulucka net diye bir site var bu konularda uzman hobicilerden olusuyor. ben bütün bilgilere ordan sahip oldum ve kümesimde 10 tane tavuğum var harika bir duygu üstelik taze yumurta
glatyotör
14-12-2010, 17:58
arkadaşlar bana kalırsabu buğdayın yağ yapma meselesi pek doğru değil benim üç tane tavuğum bi horozum kış mevsimi olduğu için önlerinde yem eksik olmuyor vede tavuklarım iki tanesi düzenli olarak yumurtluyor bence gezindikleri mekana göre fark yapar çünkü benim tavuğum her gün yumurtluyordu bir tanesini köpek yeyince ben tavukları slmadım salmadıkta durdular ve ondan sonra iki günde bir yumurtluyor 4 gün önce filande bir pilicim daha yumurtlama başladı kısacası bana kalırsa sadece buğday verince tavuk yumurtlamaz diye bi olay yok
Bakın ben amerıkadan bir uzmanla bunu konustum tavukları arastırma üstüne bircok tezi var bana söyle dedı tavuk ırkını okadar bır bırıne karıstırdık kurcaladıkkı tavukların tüy zamanlarından sonra yumurtadan kesılır halde olanları coğaldı dedi.Bana söyledıgı ibiği olan tavukları tercıh et dıyerlerı hint saf cinsi harıc coğunun ırkında genetık oynamalar oldu dedi.Bende buna katıldım cunkı ibikli tavuk aldım hergün yumurtluyor eskı olan tavukta tık yok gene kıyamıyorum kesmeye ama bılmıyorum takasta edebılır.Bir arkadasımız yemine biber katmaktan bahsetmis ben 28 yasındayım ninem köyde biberi tavugu gülke düsürmek ıcın yemine karıstırırdı onun ıcın bu sakıncalı bisey kıs günü hayvana acıvermekten baska bisey olmaz.Bende feriklerim var yumurtaya düsmemis öbür yumurtlamayan tavugu bakarsınız satarım daha saf bir cins bulur alırım.Cünki buhint kırması ıle normal tavugun karması bır tavuk genetıgı ıle oynanmıs bir cins anlıcanız.Yem konusundada kümsete devamlı yem bulundurmayın tavuklar doyunca yemı kurcalar dökerler oynarlar yemle buda kümese yem artıklarını yemeye fareyi dadandırırki bu cok felaket bir durum olur.Bunun yerıne günde üc öğün yoklayın tavuklarınızı kısın dısarı cıkmadıkları ıcın yazın zaten sala bılen dısarı salıyor sabah cıkarırken verıyor aksam gırerken verıyor ben öyle yapıyorum.
badee tavuğun folluğa gidip boş boş (yumurtlayacak gibi yapıp) yatmıyorsa büyük ihtimalle yumurtlar. bendede vardı senin tavuğun gibi 3 ay yumurtlamadı 1 haftadır yumurtluyor bende senin gibi kesmeyi düşündüm ama kıyamadım
Ben yazmayı unuttum , kunduz dadanıyormuş bizim kümese önceden köpek sanıyorduk fakat kunduzmuş 2 tavuk 1 horoz kaldı sayesinde , biz ölü tavuğun balışın da köpek görünce, köpek yaptı diyordukda , kunduz öldürdükten sonra taşırken köpek kovalıyormuş, komşulardan son duyumum bu, kardeşimde bahçenin biraz ilerisinde görmüş kunduzu, hemen yanı dere zaten.
Köpeğin kaptığından emin olmadıkça, garibana suç atmayın.
glatyotör
16-12-2010, 17:46
Arkadaşlar bir sorum olacak benim tavuklardan biri yumurtluyordu sonra 6 veya 7 gün önce follukta yeni bir yumurta daha buldum iki tavuğumdam biri yumurtluyor ama hangisinin olduğunu çözemedim bir tanesini bir günlüğüne eski kümesime kapatıp deneyeceğim eski kümese koyduğum tavuk yumurtluyorsa ve yer değişikliği yüzünden yumurtadan kesilir diye de içimde bi korku var eski kümese koymadan bunu anlayabileceğim bir yöntem yok mu okulda olduğum için takip edemiyorum ve hangisini yumurtladığını gözlemleyemiyorum lüften yardımcı olun şimdiden teşekkürler...
furkan yıldız
16-12-2010, 18:40
bizim bahçede de 16 tane brahma tavuk var genç ihtiyar karışık. 2 aydır tek yumurta göremedik. Bunun yanında hindimiz yazın 6 tane yavru verdi fakat yavruları büyütene kadar sürekli gün başına 1 yumurta verdi. Köylüler yapmaz deseler bile hindi her gün yumurtladı yavrular büyüdükten sonra o da tavuklar kervanına katılarak yok size yumurta diyor
ercanuyar
17-12-2010, 08:02
gecen hafta pazardan ilk defa 3 tane köy tavuğu aldım daha sonra dün bitane daha aldım son aldığım tavuk eski tavuklarımdan biriyle kavga ediyor ne yapmam lazım hic tecrubem yok
Birkaç defa dövüşür ve anlaşırlar.
Ancak dövüşenler horoz ise anlaşmaları imkansız.
Benim de iki horoz ve bir tavuk birtürlü kapalı kümese girmiyorlar. Geceleri soğuktan ölmelerinden korkuyorum. Kümesin önünde ki kafestel içinde, sırık üstünde bekliyorlar.
Daha geçmiş yıllarda, Adana - Feke'de kasım ayında camekanlı balkonda dört tane tavuk ölmüştü.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.