Bağlan

View Full Version : Tavuk yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15

adeu
21-04-2014, 01:32
sadece buğday vermek tavukların yetersiz besin alması demektir tavuk için bahçeniz ot ve böcek yönünden zenginse bu pek sorun olmaz ama en iyisi çok çeşitli beslemektir örneğin buğday,mısır,arpa,yemek artıkları verin böylece daha sağlıklı olurlar (yemek artıkları tuz yönünden zenginse tavuklara zararlı eğer yıkayınca tuzu kaybolan bir besinse yıkayarak verebilirsiniz hazır yemle besleyerek bence boşuna uğraşırsınız verimleri artar belki normal marketlerde satılan yumurtadan pek farkı olmaz eğer yulaf,mısır,arpa,buğday verirseniz cebiniz açısındanda daha karlı çıkarsınız :) bahçenizde ağaçların altlarını kuytu köşeleri kontrol edin **** daha basiti tavuğa fazla yaklaşmadan gizli takip yaparak yumurtladığı yeri bulabilirsiniz :cool: ilk yumurtalar genelde küçük olurlar ve yumurta verimi zamanla artar
NOT:benden tavsiye horoz yakınlardayken tavukları yakalamaya çalışma hiç uyarı falan olmadan gagayı sallıyor

teşekkürler ziya bey,
hazır yemi ara ara veriyorum ve yemeklerden kalanlarıda yiyorlar..bir de günde kaç defa yem yemeleri gerekiyor..ben azar azar veriyorum günde 4 defa veriyorum..bu doğru mu yanlış mı....bahçem küçük gizli yumurta yapacakları bi yer yok ve tel örgülerle çevrili..yaklaşık 9 gün önce filan ben evde yokken yumurtlamışlar folluğun içine gömülmüş vaziyette buldum yumurtalarıda tesadüfen...notunuzu dikkate alırım ama horozum çok uysal civciden büyüttüm kendim çok alıştı bana...dışarıya gezinmeye çıkıyor ''gel buraya diyorum sesleniyorum''geliyor peşimden kerata...:D

MDEMIR
21-04-2014, 08:43
Dışarıdan yeni bir kanatlı aldığınızda hemen onların yanına koymayın. Yeriniz var ise eski tavuklarınızdan uzak tutunuz. Aynı ortamda (farklı kafes bile olsa ) bulunmasın. Nedeni ise; Yeni aldığınız kanatlının geçmişini bilmiyorsunuz. Genelde aşıları tamam denir. Gelirken bir mikrop taşırsa diğer hayvanlarınızı kaybedebilirsiniz. Bir hafta on gün ayrı yerde yaşamalarında yarar var. Bir hastalık var ise ölmeye başlarlar.
Tavuklar genelde zayıf ve az hareketli arkadaşlarını istememezler. Hatta onları döverek öldürebilir.
Çok yumurta istiyorsanız yem kutuları sürekli dolu olsun. Sabah erken uynır uyanmaz yerler. Eğer serbest dolaşıyorsa kalan kısımını böcek ve otlarla tamamlarlar. Selamlar...

tesekkur ederım. Sanırım tavuklarımız yumurtalarını yemeye basladılar.
yenı aldıklarımızdan bır tanesını yerken görmustum ama ıhtımal vermemıstım.
sımdı basa cıkmak ıcın yenı bır sorunumuz var gibi görunuyor.. Icı alcı dolu yumurta yontemını deneyeceğim. Baska önerınız var mı ..

sakdag
21-04-2014, 09:37
Minyatür süs tavuklarıma yenisini ekledim. 2.gün birbiriyle kaynaştılar. Beyazlı olan odunların arasına gizli bir yuva yapmış 10 tane de yumurtası var. Hiç dokunmadık, bakalım ne zaman kuluçkaya yatacak?

484884

484885

ziya erkol
21-04-2014, 16:52
teşekkürler ziya bey,
hazır yemi ara ara veriyorum ve yemeklerden kalanlarıda yiyorlar..bir de günde kaç defa yem yemeleri gerekiyor..ben azar azar veriyorum günde 4 defa veriyorum..bu doğru mu yanlış mı....bahçem küçük gizli yumurta yapacakları bi yer yok ve tel örgülerle çevrili..yaklaşık 9 gün önce filan ben evde yokken yumurtlamışlar folluğun içine gömülmüş vaziyette buldum yumurtalarıda tesadüfen...notunuzu dikkate alırım ama horozum çok uysal civciden büyüttüm kendim çok alıştı bana...dışarıya gezinmeye çıkıyor ''gel buraya diyorum sesleniyorum''geliyor peşimden kerata...:D
Bir faydam olduysa ne mutlu bana :D yem konusunda hazır yem pahalı bulabilirseniz arpa,buğday,yulaf gibi gıdalarla beslemeniz daha iyi olur yemi bence önlerine bir kasede bolca koyun hem kuşlar hem tavuklar doyana dek yesinler ;)
(bol sevap) keşke benim horozumda evcil olsa tavukları yakaladığımı görürse uçan tekme ile geliyo :mad:

sakagun
22-04-2014, 09:47
Cumartesi günü çıkmaya başladılar. Bugün 2 tane daha çıkıyor.

sakagun
23-04-2014, 10:51
Güneşe ilk çıkış. Toplam 21 tane oldular.

dremre
23-04-2014, 21:56
Sayın arkadaşlar,
elinde saf langshan ırkı süs tavuğu olan var mı? bana saf langshan ırkı civciv veya ferik satabilecek olanlar mesaj atabilirler mi?

baybar
24-04-2014, 01:53
Yeni Aldığım civcivler. Atak-S ve Plymouth cinsi.

buraktuci
28-04-2014, 20:50
Sn Baybar.
Civcivleriniz hayırlı olsun bir kanatlı sever daha kazandık. Umarım bu güzellerden bol bol yumurta alırsınız.

küncü
07-05-2014, 22:53
Merhabalar! Bilenlere danışmak isterim. Civcivlerin anüs bölgesinin sorunlu/yaralı yumurtadan çıkması ve kısa zamanda ölmesi nedendir? Yapılacak bir şey var mıdır?

Lazuti
08-05-2014, 15:46
Yapılacak birşey pek yok..Teramisin uygularsınız faydalı olursa.O tür civcivler büyük işletmelerde ıskarta edilir :(

sakdag
08-05-2014, 19:24
Zarifecik, 2 mayısta kuluçkaya yattı. Yuvası, merdiven altında. Merdiven altı üretim yapacak.:D 3 normal 7 kendi cinsinden küçük yumurta koyduk. Toprağa yatıyordu, biraz da saman koyduk.
490831

Yeni tavuğumuzda ortama alıştı.
490832

efe-can
13-05-2014, 21:04
Sn. Küncü;
Civcivleri hazır mı aldınız, yoksa sizin tavukmu çıkardı yazmamışınız. Civciv ilk çıktığında ılık ve şekerli su vererek işe başlamalı. Ayrıca toz halinde başlangıç yemi verilmeli. Bu yemler hazırdır ve yağlı yemlerdir. Bu durumda anüste bitik olmaz. **** zaman zaman yağda yumurtayı ekmek içi ile karıştırın. Yani tavlı olsun, hamur şeklinde olmasın. bu yeme bayılırlar. Yinede önlem olarak anüslerine kulak çöpü ile yağ sürebilirsiniz. Selamlar...

özlem88
20-05-2014, 22:47
Öncelikle herkese merhaba.. Biz kızımla yaklaşık bir ay önce pazardan 4 civciv aldık,sonunu açıkçası hiç düşünmemiştik,büyüdükten sonra bi arkadaşımız alabileceğini söyledi ama vazgeçti,onlara evde büyükçe bir kutunun içinde bakıyoruz,şimdi ise ne yapacağımız konusunda çok kararsız kaldık,evimiz bahçeli ama ortak alan ve kümes yapmamıza izin yok,gerçi olsa da farketmez çünkü bu civcivlerin 3 ü horoz 1 tanesi tavuk,şimdiden küçük horozlar birbirlerine üstünlük kurma çabalarına başladılar.aslında sorum olacaktı sizlere,acaba benden bu civcivleri alabilecek olur mu?Büyükçekmece'deyiz.Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim,gerçekten zor bir durum.Sanırım etlikmiş ama benim pek fikrim yok bu konuda.

baybar
21-05-2014, 12:32
Zarifecik, 2 mayısta kuluçkaya yattı. Yuvası, merdiven altında. Merdiven altı üretim yapacak.:D 3 normal 7 kendi cinsinden küçük yumurta koyduk. Toprağa yatıyordu, biraz da saman koyduk.
490831

Yeni tavuğumuzda ortama alıştı.
490832

yarın sonucu bekliyoruz.

sakdag
21-05-2014, 21:21
23 mayıs cuma sabahı çıkmaya başlarlar.Ben de merakla bekliyorum.

sakdag
23-05-2014, 21:05
Akşam üstü civcivlere bakmaya çalıştım, anne tavuk çok kızgın ve kıskançtı. Zar zor kaldırıp baktık. 3 tane normal tavuk yumurtası çıkmış, civcivler kurumuş ve sağlıklıydı. Kendi yumurtaları yeni yeni delinmeye başlamış, gece çıkacaklardır.

Tavuğun önünde bir civciv görünüyor azıcık.;)

495681

sakdag
26-05-2014, 19:40
Civcivlerimiz çıktı sonunda.3 normal 7 küçük tavuk yumurtasından 3 normal civciv 4 küçük civciv çıktı.
496629

Normal tavuk civcivi ve küçük tavuk civcivi arasındaki boy farkı.
496630

addo
27-05-2014, 00:04
Maaşallah çok şirinler. Zarifecik boyundan büyük iş başarmış:)

dremre
29-05-2014, 17:12
Sayın arkadaşlar,
elinde saf langshan ve/veya maran ırkı süs tavuğu olan var mı? bana saf langshan ve/veya maran ırkı civciv veya ferik satabilecek olanlar mesaj atabilirler mi?

sakagun
10-06-2014, 12:51
Çiçek bahçeme girmişler. Ses çıkarmadım. Çok yüz veriyorum galiba.
501087
501088

Bu iki tavuk, iki gün arayla kuluçkaya yattı. Birincinin civcivleri çıktığında ikinci de yumurtaların üzerinden kalkıp civcivlerle ilgilendi. Kalan yumurtaları 2 gün kuluçka makinesinde tuttuk. Şimdi civcivlere birlikte bakıyorlar. İki anne 17 civciv.
501090

resimsel
10-06-2014, 13:21
Sn. sakagun, bizim tavuklar hep bahçede artık çim alandan başka yere gitmiyorlar.

A_NOMAD
10-06-2014, 17:57
Sn. resimsel, affınıza sğınarak: O tavukların popoları neden çıplak merak ettim?

resimsel
11-06-2014, 08:34
Sn. A_NOMAD, estafurullah diyerek başlayayım. Bu tavuklar yumurta tavuğu ve gezgin, diğer bir deyişle salma tavuk, yumurtlama esnasında yerleşmeye çalışırken alt taraftaki samanı sürekli karınları veya popoları ile düzeltmeye uğraşırlar, bunu hergün en az on dakika tekrarladığını düşündüğünüzde tüylerinin o kısmı dökülür.:) Umarım doğru anlatmışımdır.

sakagun
11-06-2014, 08:50
Yumurtlamanın tüyleri o kadar dökeceğini sanmıyorum. Benimkiler de hergün yumurtluyor ama tüyleri dökülmüyor. Belki cinsinden kaynaklanıyordur. Cinsi neydi tavuklarınızın?

A_NOMAD
11-06-2014, 10:03
Açıklama için teşekkürler, ilginç bir durummuş :)

resimsel
11-06-2014, 12:03
Yumurtlamanın tüyleri o kadar dökeceğini sanmıyorum. Benimkiler de hergün yumurtluyor ama tüyleri dökülmüyor. Belki cinsinden kaynaklanıyordur. Cinsi neydi tavuklarınızın?

Sn sakagun, ben veterinerden sorup öğrenmiştim bilgiler tamamen ona ait.
tavukların cinsi Atak-s.

sakagun
11-06-2014, 15:02
Veteriner daha iyi bilir tabi. Kanibalizm (http://www.kulucka.net/index.php?topic=399.0) değildir umarım.

sakdag
11-06-2014, 20:57
Zarife ve civcivleri...;)

Anne şefkati, önce yavrular doysun.
501484

501485

Şunun sürmeli gözlerine bakın. ;)
501486

Bir başka kuluçkamız,
501487

Yağmurcan
11-06-2014, 22:15
Zarife ve civcivleri...;)

Anne şefkati, önce yavrular doysun.
501484

501485

Şunun sürmeli gözlerine bakın. ;)
501486

Bir başka kuluçkamız,
501487

Hepsi birbirinden güzel maaşallah, güle güle büyütün bebişlerinizi :)

sakagun
30-06-2014, 16:03
Ördeklerin içme suyunu kirletmelerini önlemek için böyle bir yöntem uyguluyoruz. Saksının içi su dolu. Saksının dibine taktığımız nipellerden tavuklar su içiyor.
505830
Bunun bacakları beyaz oldu.
505831
Tavuklar ve horozlar kendilerini belli etmeye başladılar.
505833
505834
Bu da kara kızımla horozumun yavrusu. Ben kendisine Dombidi diyorum. Kendisini kucağınıza alıp sevebilirsiniz. İtiraz etmez.
505832

Derya Yıldız
30-06-2014, 17:36
Merhaba arkadaslar
İlk defa tavuk yetiştiriyoruz. Bir horoz 4 tavuğumuzdan en minikleri anne olmaya karar verdi sonra vazgeçti sonra yeri ile düzenlemeler yaparak ikna ettik. Sonunda 26 haziranda ilk civcivlerimiz çıktı. 27 sinde 2. ve 3.Ama 3 gündür tık yok. Civcivleri kutuya aldık. Altına bakınca ne görelim.Koyduğumuzdan fazla yumurta var. Kaybolan yumurtalarıda bulmuş olduk. Bizim kel tavuğumuz gürkün yanına yumurtlamıs bizimkide altına almış.
Şimdi biz ne yapalım. Anne ya yumurtaların hepsini çıkartıcam diye inat ederse
Diğer yumurtalar neden bu kadar geç kaldı acaba.
Civcivlere karton kutuda bakmaya devam edelim mi.
Tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyoruz:)

baybar
30-06-2014, 21:24
Keşke yumurtaların üstüne kalemle işaret koysaydinız. Kuzenimde de aynı sorun olmuştu. 13 tavuk sürekli kuluçkaya yatanin altına yumurta yapmış. En sonunda tavuğun gurkluğu geçmiş. Bizimkide değişik zamanlarda tavuğun altına giren gelişmiş veya gelişmekte olan yumurtalar ile kalmış ortada.

Sizin tavukta gurkun altına yumurta yaptıysa onlarda farklı günlerde çıkar. Ama hangisi ne zaman çıkar bilemiyorum. Ayrıca bu ilk çıkan civcivleride tavuk kabul etmeyebilir.

baybar
30-06-2014, 21:29
Ördeklerin içme suyunu kirletmelerini önlemek için böyle bir yöntem uyguluyoruz. Kovanın içi su dolu. Kovanın dibine taktığımız nipellerden tavuklar su içiyor.
505830
Bunun bacakları beyaz oldu.
505831
Tavuklar ve horozlar kendilerini belli etmeye başladılar.
505833
505834
Bu da kara kızımla horozumun yavrusu. Ben kendisine Dombidi diyorum. Kendisini kucağınıza alıp sevebilirsiniz. İtiraz etmez.
505832

Maşallah. Bunlar Nisan ayında mı çıkmıştı yumurtadan. Daha önceden resim paylaşmıştınız galiba. Benimkilerde bu büyüklüğe geldi. Horozlar belli oldu. Artık kavga etmeyede başladılar ufaktan.

Derya Yıldız
30-06-2014, 22:59
Evet işaret koymuştuk. Biz sonraki yumurtaları değilde daha çok önceki yumurtalar niye çıkmadı merak ediyoruz. 25 gün oldu biraz daha beklesek mi acaba?

sakagun
01-07-2014, 08:03
Maşallah. Bunlar Nisan ayında mı çıkmıştı yumurtadan. Daha önceden resim paylaşmıştınız galiba. Benimkilerde bu büyüklüğe geldi. Horozlar belli oldu. Artık kavga etmeyede başladılar ufaktan.

Evet, 20 Nisan'da çıkmaya başlayanlar. Kuluçka makinesinden.

sakagun
01-07-2014, 08:17
Merhaba arkadaslar
Şimdi biz ne yapalım. Anne ya yumurtaların hepsini çıkartıcam diye inat ederse
Diğer yumurtalar neden bu kadar geç kaldı acaba.
Civcivlere karton kutuda bakmaya devam edelim mi.
Tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyoruz:)

Işık tutarak içlerinin dolu olup olmadığına bakabilirsiniz. Karanlık bir odada yumurtaya fenerle bakın (http://www.kuluckaclub.com/konu-kuluckadaki-yumurtalara-isikla-bakmak.html). Doluysa geri koyarken yumurtanın yönünü değiştirmediğinizden emin olun. Boş olanların içinde zamanla gaz birikiyor ve patlayabiliyor. Bizim bir tanesi çöpe attığımızda patlamıştı.

Tavuğun altından civcivleri almaya devam ederseniz, bir süre sonra civcivleri tavuğa geri verdiğinizde tavuk civcivleri kabul etmeyebilir. Civcivler çok büyümeden, gece, karanlıkta altına koyarsanız kabul edebilir.

Bunun yanında, civcivleri şimdi altına geri koyarsanız, onları beslemek için yumurtaların üzerinden kalkar.

En iyisi yumurtaların içlerinin ne kadar dolu olduğuna bakıp, ona göre bir karar vermek olacaktır.

sakdag
01-07-2014, 21:37
Zarife ve civcivleri :)
506123
506124

Diğer minyatür tavuğum gizli saklı 9 yumurta yapıp gizli bir yerde kuluçkaya yatmış. 8 civcivle çıkageldi.;)
Bunun civcivlerinin bir kısmı kendi gibi tepeliler, minik koca kafalar...;)
506125

506126

506127

A_NOMAD
01-07-2014, 23:30
Zarife'nin meraklı palyaço kılıklı civcivine bayıldım ;)

Derya Yıldız
02-07-2014, 17:48
Sayın sakagun
Dediğiniz gibi yaptık. Gerçekten 2 si patladı yumurtaların digerleride cılk olmuş.Tavuğun yanına 3 civcivini kattık. Kalan yumurtalarıda 10-12 gündür yatan bir gürkümüzün altına koyduk.

Derya Yıldız
02-07-2014, 17:55
Veee biz bir türlü bitiremediğimiz bahçe işlerine geri döndük. 2 saat sonra kontrol ettiğimizde durum berbattı. Gürk tavuk yenı gelen yumurtaların kimisinı kırmış. Bizim yeni anne de civcivlerin birini kaptırmış.
Demekki her tavuğun huyu farklı oluyor
Ve her tavuk yavrusunu koruyamıyor...

Sagun
03-07-2014, 22:47
sayın sakagun cicivlerinizemaşallah gerçekten çok çeşitli renklerdeler ve güzel büyümüşler, kırmızı olan güzel bir horoz olur, siyah ferik de sanki denizli kırması havası var.

Sagun
04-07-2014, 22:10
506908

thares
05-07-2014, 10:21
Sagun Bey Maşallah çok güzeller Emeklerinize sağlık

Sagun
05-07-2014, 14:23
sağolun hocam doğal ortamda yayladalar ,yayla havası gerçekten yarıyor hayvanlara..

sakagun
06-07-2014, 07:14
sayın sakagun cicivlerinizemaşallah gerçekten çok çeşitli renklerdeler ve güzel büyümüşler, kırmızı olan güzel bir horoz olur, siyah ferik de sanki denizli kırması havası var.
Denizli feriğim bu.

Sagun
07-07-2014, 20:06
Denizli feriğim bu.
Evet bu gerçek bir denizli feriği, gözler, kuyruk ve bacak özellklerinden belli

asi_insan
08-07-2014, 14:11
bir şey sorucam atak-s tavuğu iyi diyorlar salma tavukçuluk içinde iyi mi fikrinizi alayım dedim

Sagun
09-07-2014, 00:22
bir şey sorucam atak-s tavuğu iyi diyorlar salma tavukçuluk içinde iyi mi fikrinizi alayım dedim

atak s yerli üretim olan yumurta verimi yüksek hibrit bir ırktır. doğal ortama gayet iyi uyum sağlıyoryani salma tavukçuluk için de uygundur. besleyen komşularım vardı hergün yumurtladığını söylüyorlardı. ben de 1 ay önce 2 adet feriğini aldım serbest geziyolar bakalım verimi nasıl olacak.

baybar
10-07-2014, 02:00

Bende Nisan ayında 4 civciv aldım. Büyüme hızları çok güzel. Civciv yemi vermeden 80 küsür günde 1buçuk kiloya gelen var. Diğer civcivlerde 1 kilodan ağır gelir. 4 aylık oluncada yumurtaya gelir diyorlar. Bakalım doğru mu?

Bunun yanında soğuğa dayanıklı olduğu söyleniyor. Şimdiye kadar bu civcivler dışında beslemedim ama 1200 tavuklu Atak S ciftligi sahibi biri çok memnundu bu türden.
Birde etlik olarak pek verimli değil galiba. 72 haftada 2buçuk kiloya geliyormuş tae'nin araştırmalarına göre.

asi_insan
10-07-2014, 13:32
herkese çok teşekkür ederim

Derya Yıldız
10-07-2014, 23:21
Neden böyle oluyor?:(
2 gürk yatırdık birincisi 3 cıvcıv çıkardı ikisini kaptırdı biri ile geziyor şimdi.
Diğeride 4 tane çıkarabildi.Bu sabah yavrularıyla ilgilenmek için kalktı kalan yumurtaların üstünden akşam baktım yine yatmış.Neden bu kadar az çıkarıyorlar??

Sagun
11-07-2014, 00:19
Neden böyle oluyor?:(
2 gürk yatırdık birincisi 3 cıvcıv çıkardı ikisini kaptırdı biri ile geziyor şimdi.
Diğeride 4 tane çıkarabildi.Bu sabah yavrularıyla ilgilenmek için kalktı kalan yumurtaların üstünden akşam baktım yine yatmış.Neden bu kadar az çıkarıyorlar??
tavuk beslemeye yeni başladığınızı söylemişsiniz eğer tavuklarınız da deneyimsizse az çıkarmaları normal tabi başka sebepleri de olabilir, yumurtaların dölsüz olması, tavuğun yattığı yerin düzeni,kapatabileceğinden daha fazla yumurta konulması gibi, ama herşey 4 4 lük de yapsan yine az çıkabilir, buna da nasip diyoruz,
kaptırma meselesine gelince etrafta kedi varsa dikkatli olup civcivlerinize sahip çıkmanız gerekli sadece annelerini korumasına terkedilemezler..

Derya Yıldız
13-07-2014, 22:16
Haklısınız sayın Sagun biraz acemilikten olabilir. Biz biraz fazla da kurcalıyoruz galıba. Birde kedi için sıkı önlem alırken saksağanları hesaba katmamıştık.

sakagun
14-07-2014, 05:32
Saksağanlardan korumak zor. Ağaçlık bir yerde saksağanın civcivi kapması açık bir araziden kapmasına göre daha zor. Horoz da civcivleri uyarma konusunda tehlike anında tehlike sesleri çıkararak yardımcı olabiliyor.

Bahçenizin, anne tavuğun kediyi görüşünü engelleyecek şekilde otlu olmasından da kaçınmanızı öneririm.

En iyisi bir süre anneyi ve civcivlerini çevresi ve üstü telle örtülmüş geniş bir alanda tutup beslemek.

Sagun
17-07-2014, 23:11
kırmızı renkli köy horozuna bayılırım

509569

Sagun
17-07-2014, 23:14
tavuk 1 yaşında olmasına rağmen 12 de 12 civciv, ancak bazı sbeplerden 4 zaiyatımız oldu. şim 8 yavru sağlıklılar
509570

18tahir18
18-07-2014, 11:04
sa arkdaşlar bu siteye yeni uye oldum ben size bir soru soracağım ben kendimi bildim bileli bizim evde tavuk eksik olmaz ama ilk defa boyle biirşey göruyorum koyden gelen tavugum horoz gibi tavuklara kerkinmeye başladı bunun nedeni nedir?

thares
21-07-2014, 20:09
Basit bir internet araştırması ile sorunuzun cevabını bulabilirsiniz.Tavuk horoz gibi ötüyor, horoz yumurtluyor | Tavuk Civciv Kuluçka (http://tavuk.devletli.com/tavuk-horoz-gibi-otuyor-horoz-yumurtluyor)

18tahir18
21-07-2014, 23:20
teşekkurler

Yağmurcan
22-07-2014, 10:44
sa arkdaşlar bu siteye yeni uye oldum ben size bir soru soracağım ben kendimi bildim bileli bizim evde tavuk eksik olmaz ama ilk defa boyle biirşey göruyorum koyden gelen tavugum horoz gibi tavuklara kerkinmeye başladı bunun nedeni nedir?

kerkinme ne demek?

18tahir18
22-07-2014, 10:49
sayın yağmurcan kerkinme horozun tavuğa gösteriş ile etrafında dönmesidir
genelde tek kanadını açar ve guguguguugug diye sesler çıkarır :D:D:D:D:D

Derya Yıldız
24-07-2014, 00:46
Sayın Sakagun geç gördüm mesajınızı. Biz de tam bu sıralar bunlarla uğraşıyorduk. Dediğiniz gibi yaptık güvenlikleri tam şimdi ve huzurları yerinde. Bu arada tavuk ve horozların davranışlarını yeni yeni öğreniyoruz. Horoza bayılıyorum bu arada. Akşama kadar işim olmasa da onları seyretsem devamlı:)

alperen 45
02-08-2014, 21:19
maşallah çok güzeller

Derya Yıldız
12-08-2014, 21:27
Merhabalar üçhaftalık civcivim yem yememeye başladı. Olduğu yerde sayıklıyor. Ağzını açıp ötecekmiş gibi birşeyler yapıyor ama sesi de çıkmıyor. Acaba yapabileceğim birşey varmı?

thares
12-08-2014, 21:48
Merhabalar üçhaftalık civcivim yem yememeye başladı. Olduğu yerde sayıklıyor. Ağzını açıp ötecekmiş gibi birşeyler yapıyor ama sesi de çıkmıyor. Acaba yapabileceğim birşey varmı?

Hasta ve ölmeye meyyal geçmiş olsun yapacak bir şey yok

Derya Yıldız
14-08-2014, 23:11
Malesef öldü civcivim. Hemde ikisi birden..:(

Yağmurcan
14-08-2014, 23:36
Malesef öldü civcivim. Hemde ikisi birden..:(

Derya Hanım çok üzüldüm civcivlerinize, inşallah diğerleri sağ salim büyür. İnsan ne emek verip büyütmeye çalışıyor ama maalesef böyle üzücü olaylar olunca da emekler boşa gidiyor :( Ben de dört yıldır bu işe emek veren biri olarak sizi çok iyi anlayabiliyorum. Diğer civcivlerinizde de böyle bir durum varsa hemen birbirinden ayırın ve elinize alın hayvanı bir inceleyin, geçen gün de benim böyle bir şey başıma geldi, kanatları düşük vaziyette, yem yemiyordu, bir baktım ki ne göreyim hayvanın her tarafı bit kaynıyor, hemen ilaçladım ve çok şükür düzeldi. Geçmiş olsun, inşallah diğer civcivlerinize bir şey olmaz, güle güle büyütün.

sakagun
15-08-2014, 10:52
4 tavuğum aynı anda gurk oldu. Yeterince civcivim olduğundan altlarına 1 yumurta koyduk. Dönüşümlü olarak oturdular. Aşağıda oturanlar yumurtayı kendi altlarına almak için folluktan düşürdü. Folluktakinin altına geri koydum, tekrar düşürdüler. Sonunda civciv sağ sağlim çıktı. Civcivi hepsi birden sahiplenmeye kalkınca ben de çareyi pazardan yeni civcivler almakta buldum. Bu sefer paçalı, kel boyunlu civcivler aldım. Oldukça büyük oldukları halde tavuklardan biri hepsini sahiplendi. Onlar da o tavuğu anne olarak seçtiler.

Yağmurcan
16-08-2014, 14:44
4 tavuğum aynı anda gurk oldu. Yeterince civcivim olduğundan altlarına 1 yumurta koyduk. Dönüşümlü olarak oturdular. Aşağıda oturanlar yumurtayı kendi altlarına almak için folluktan düşürdü. Folluktakinin altına geri koydum, tekrar düşürdüler. Sonunda civciv sağ sağlim çıktı. Civcivi hepsi birden sahiplenmeye kalkınca ben de çareyi pazardan yeni civcivler almakta buldum. Bu sefer paçalı, kel boyunlu civcivler aldım. Oldukça büyük oldukları halde tavuklardan biri hepsini sahiplendi. Onlar da o tavuğu anne olarak seçtiler.

Sayın Sakagün,

Aldığınız civcivler cins mi? maaşallah güle güle büyütün, çok güzeller.

sakagun
16-08-2014, 14:48
Kırma olabilir. Çünkü pazarcı sıradan civciv de satıyordu. Kel boyunlunun babasını da satıyordu. Oldukça büyük bir hayvan. Kel, kırmızı bir boynu vardı.

Sagun
17-08-2014, 16:01
513800

Yağmurcan
29-08-2014, 16:06
Arkadaşlar benim 25 tane falan köy tavuğum var ve hepsi serbest dolaşıyor, yalnız bu günlerde havaların sıcaklığından mı bilemiyorum günde 4-5 tane yumurta alabiliyorum. Bazı sitelerde yumurta verimini arttırmak için arpayı bir kaç saat tuzlu suda bekletmek gerektiğini okudum, bunun doğruluk payı nedir? **** tavuklarımın yumurtlaması için ne yapmam gerekiyor? (organik yumurta yemek için şimdiye kadar him tavuklarıma yumurta yemi yedirmedim, yedikleri arpa, buğday, mısır (şu anda yağlanırlar diye vermiyorum mısırı) yeşillik ve doğadan yedikleri böcek türü şeyler )

yarenimex
29-08-2014, 17:30
Arkadaşlar benim 25 tane falan köy tavuğum var ve hepsi serbest dolaşıyor, yalnız bu günlerde havaların sıcaklığından mı bilemiyorum günde 4-5 tane yumurta alabiliyorum. Bazı sitelerde yumurta verimini arttırmak için arpayı bir kaç saat tuzlu suda bekletmek gerektiğini okudum, bunun doğruluk payı nedir? **** tavuklarımın yumurtlaması için ne yapmam gerekiyor? (organik yumurta yemek için şimdiye kadar him tavuklarıma yumurta yemi yedirmedim, yedikleri arpa, buğday, mısır (şu anda yağlanırlar diye vermiyorum mısırı) yeşillik ve doğadan yedikleri böcek türü şeyler )

Tavuklarınızın tüylerine dikkat edin sayın Yağmurcan.. Kümesinizde bolca tüy görüyorsanız tavuklarınız kendilerini kışa hazırlamak üzere tüy değiştirmeye başlamış olabilirler. Kanatlılar tüy değiştirme döneminde yumurtlamazlar. Tuz kanatlılara pek iyi gelmez. Tuzlu su olayını hiç dikkate almadan sade halde tahıl yedirmeye devam etmenizi öneririm..

wehde
29-08-2014, 21:15
benim tavuklarda yumurtayı kesti, günde 1 **** 2 yumurtluyırlar. kimisi tüy döküyor havalarda sıcak gittiğinden böyle oldu sanırım. bizim burdakiler lor yumurtlatır diyorlar ama hiç denemedim

Yağmurcan
29-08-2014, 22:06
Tavuklarınızın tüylerine dikkat edin sayın Yağmurcan.. Kümesinizde bolca tüy görüyorsanız tavuklarınız kendilerini kışa hazırlamak üzere tüy değiştirmeye başlamış olabilirler. Kanatlılar tüy değiştirme döneminde yumurtlamazlar. Tuz kanatlılara pek iyi gelmez. Tuzlu su olayını hiç dikkate almadan sade halde tahıl yedirmeye devam etmenizi öneririm..

Evet Yarenimex kümeste ufak tüylerden görüyorum ama tüy dökümü için daha erken gibi geldi bana. Söylediklerinizi uygulayacağım, çok teşekkürler...

Yağmurcan
29-08-2014, 22:09
benim tavuklarda yumurtayı kesti, günde 1 **** 2 yumurtluyırlar. kimisi tüy döküyor havalarda sıcak gittiğinden böyle oldu sanırım. bizim burdakiler lor yumurtlatır diyorlar ama hiç denemedim

Bence de sıcakların etkisi var diye düşünüyorum, geçen sene ekim ayının ortasından itibaren yumurtayı kesmeye başlamışlardı, bu sene biraz erken oldu ama bildiğim kadarıyla sağlıklı tavuklar tüy dökerlermiş, ne yapalım biz de yumurtayı biraz az yeriz :)

sakagun
30-08-2014, 06:02
Benimkiler de tüy döküyor. 1 haftadır yumurta yok. Hepsi bir anda kesti.

wehde
30-08-2014, 10:21
Bence de sıcakların etkisi var diye düşünüyorum, geçen sene ekim ayının ortasından itibaren yumurtayı kesmeye başlamışlardı, bu sene biraz erken oldu ama bildiğim kadarıyla sağlıklı tavuklar tüy dökerlermiş, ne yapalım biz de yumurtayı biraz az yeriz :)

küresel ısınmadan etkilendiler sanırım(:

mehmetmuslu
04-09-2014, 23:38
kümes gölgeliklerine deniz kumu döküyorum tavuklara bi zararı var mıdır ? cevaplarsanız sevinirim

Lecagot
05-09-2014, 14:50
eğer dediğiniz doğru olsaydı dışarda gezen ve yumurtlayan tüm tavukların ilgili kısmındaki tüyler olmazdı mı acaba .:)

Lecagot
05-09-2014, 14:52
özür tespitim yanlış yere düştü

alperen 45
08-09-2014, 23:55
yanlış tuz benim bildiğim hayvanı öldürür

Sagun
10-09-2014, 13:29
arkadaşlar galiba benim tavuklarda bit sorunu var ama bildiğiniz tavuk biti değil, daha küçük minicik yaratıklar sayıları çok fazla, civcivler serbest gezdikleri halde büyüyemez oldular, tavukların yumurta verimi azaldı. bu bit belasını çözmem lazım. zannedersem kırmızı tavuk biti diyorlar ya da gece biti başına gelen varsa tecrübelerini aktarabilir mi acaba?

Yağmurcan
10-09-2014, 14:01
arkadaşlar galiba benim tavuklarda bit sorunu var ama bildiğiniz tavuk biti değil, daha küçük minicik yaratıklar sayıları çok fazla, civcivler serbest gezdikleri halde büyüyemez oldular, tavukların yumurta verimi azaldı. bu bit belasını çözmem lazım. zannedersem kırmızı tavuk biti diyorlar ya da gece biti başına gelen varsa tecrübelerini aktarabilir mi acaba?

Sayın Sagun,

Hemen Veterinerden bit için ilaç alıp, hayvanlara yapmalısınız, yoksa telef olup giderler. Bu sene benim de kuluçkada yatan tavuklarımda sanıyorum havanın çok sıcak olmasından dolayı başıma geldi, ilaç yaptım çok şükür düzeldiler. Bitler gece hayvanı kanını emip, iştahsız bırakıp ölmelerine sebep oluyor benim gözlemlerime göre. Ayrıca kümesinizin her tarafını da ilaçlamalısınız, özellikle tünek yerlerinde, daha doğrusu ahşap olan yerlerde daha güzel barınıyorlar. Bir de kümesinizin her tarafına sönmüş kireç serpin, çok faydası olacaktır, kolaylıklar diliyorum.
Son bir hatırlatma ; AMAN DİKKAT edin bitler size de çok çabuk bulaşıyor, başınıza bone, ellerinize eldiven giymeyi unutmayın!!!!

serkanhoca
11-09-2014, 06:59
Bir arkadaş ölecek olan hayvanı kestiğini ama hiç kan akmadığını belirtmişti. Tavukların neredeyse tüm kanlarını içerek zayıflatıp olmelerine sebep oluyorlar.

Veterinerden sıvı olarak alacağınız ilaçla hayvanların yaşadıkları ve gezindikleri yerleri üç güne bir ilaçlayın. Toz olarak satılanla da hayvanların özellikle kanat altlarına ve ayaklarına doğru dökmeye çalışın.

Tüneklerine dikkat edin, kümes içerisinde bitlerin saklanacağı çatlak vb olmasın. İmkanınız varsa pürmüz ile kümes içerisini yakmaya çalışın. Bu bitler geceleri hayvanlara saldırmakta sabahları ise genelde yuvalarına çekilmedeler, bir kısmı da hayvanların üzerlerinde kalıyorlar. O nedenle sıvı ilaçlamayı gece de yapabilirsiniz.

Havalar ısınınıca bitler çıkmaya başlıyor, soğumaya başlayınca azalacaktır. Benim de toplamda 7 hayvanım farkedemediğimden öldü. Ancak şu an tertmizler sorunumuz kalmadı.

Sagun
11-09-2014, 17:57
bu güzel tavsiyeler için teşekkürler deneyeceğim...

serkanhoca
11-09-2014, 20:04
Bugün kontrol ettiğimde, 2.5 aylık sussexlerimin üzerlerinde aynı manzara ile karşılaştım. Anlattıklarımı tekrar baştan yaşamak ve yapmak zorunda kaldım. İyi ki kontrol etmişim yoksa, gayet rahattım, havalar soğuyor aynı belayla bir daha karşılaşmam diye ümit ediyordum.

KaRTaL1903-
14-09-2014, 10:51
Herkese selamlar...
Foruma yeni üye oldum ancak uzun süredir takip ediyordum.
2 Dönümlük bir bahçemiz var ve bahçe de 250 metre kare kullanmadığımız prefabrike bir binamız var yaklaşık 2-3 yıldır aklımızda olan köy yumurtası işine girmek istiyorum sizin tecrübelerinize de başvurmak için birkaç soru sormak isterim...
Uzun süredir 10 tavuk 1 horoz ile kümesimiz var hobi olarak yetiştiriyoruz günlük bazen 4-8 arası yumurta alıyoruz atık bunu daha profesyonel olarak yapmak adına...

1- 1000 Tavuk 25 Horoz ile başlamak istiyorum maliyeti Tavuk ve Horoz başına ne kadar olur/Hibe ya da sıfır faizli destek alabilir miyim?
2- 1000 Tavuk 25 Horoz için yem vermeliyim doğal beslenmeleri dışında arazi sonuç da çok büyük değil yeme de ihtiyaç duyarlar mı? Yemek artıkları Kavun Karpuz artıkları yeşillik artıkları vs ile besliyorduk kendi hayvanlarımızı ara sırada yem veriyorduk...
3- Eğer yem verirsek maliyeti gider olarak yüksek olur mu?
4- Gelir/gider olarak baktığımız da pazarlamasını yapabilirsem sanırım illere göre değişiyor 50 krş ile 1 Tl arasında bana gelir ve gideri ortalama ne olabilir? Daha önce kendi yumurtalarımızı hiç ticari olarak değerlendirmediğimden bir yumurta ne kadar kar olarak bırakır hesaplayamadım.
5- Tavukların yumurtlaması için gün ışığı gerekli olduğundan sürekli kapalı alanımızı ışıklandırmamız gerekecek mi yoksa başka bir yöntem var mı?
6- Etçi olarak da beslemek yararlı olabilir mi?
7- Su ve Yem ekipmanları vs kurmak gerekir mi maliyeti ne kadar olabilir?

Aklıma şimdilik gelebilecek sorular bunlar aranızda tecrübeli kişilerin yardımlarını bekliyorum benim de yardımcı olabileceğim konularda sizlere de ileride ben de yardımcı olmak isterim.

wehde
14-09-2014, 21:33
bende 21 tane tavuk var 110 metrekare bahçem var. bahçede ot bile bitmez oldu. bazen kazıyorum bahçeyi bölüm bölüm yeşillendirip tavuklara açıyorum. bence bin tavuk yapacağına 250-500 tavuk yap. Bin tavuk olursa çok yumurtan olur 50 kuruşa satarsın. Ama az tavuğun olursa eşe dosta satarak başlarsın. köy yumurtası 1 lira en az. boyu önemli değil lezzetli olsun yeterki. bence az yap çevreni müşterini bağla yavaş yavaş yükselt. yer kısıtlı olduğu için tek çeşit buğdayla tavuklar sağlıklı olmuyor. iyi ve çeşitli yemler alırsam hayvanların tüyleri bile değişiyor. bakabileğin kadar tavuk yap yere göre

Derya Yıldız
14-09-2014, 22:14
Arkadaşlar dün farkettim tavuğumun 1 gözü kapalı diğeride yarı yarıya kapalı. Kavga ederken diğerlerimi yapmış yoksa bu bir hastalık mı. Gece yattıkları ve gündüz yemlendikleri yerler büyüklerden ayrı ve geniş. Ne zaman birbirlerini yaralamıslar anlamadım ki. Bugün baktım sanki yem yemiyor gibi..Ne yapmalıyım. Bu arada henüz 2.5 aylık.

KaRTaL1903-
14-09-2014, 22:32
bende 21 tane tavuk var 110 metrekare bahçem var. bahçede ot bile bitmez oldu. bazen kazıyorum bahçeyi bölüm bölüm yeşillendirip tavuklara açıyorum. bence bin tavuk yapacağına 250-500 tavuk yap. Bin tavuk olursa çok yumurtan olur 50 kuruşa satarsın. Ama az tavuğun olursa eşe dosta satarak başlarsın. köy yumurtası 1 lira en az. boyu önemli değil lezzetli olsun yeterki. bence az yap çevreni müşterini bağla yavaş yavaş yükselt. yer kısıtlı olduğu için tek çeşit buğdayla tavuklar sağlıklı olmuyor. iyi ve çeşitli yemler alırsam hayvanların tüyleri bile değişiyor. bakabileğin kadar tavuk yap yere göre

Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
Dediğim gibi 10 Tavuk 1 Horozumuz zaten şimdilik var ve hobi olarak kendimize yiyecek kadar ara sıra da eşe dosta verecek kadar yetiştiriyoruz.
Biraz fizibilite çalışması yaparak 250 olur 500 olur 1000 olur nasip olursa başlamak isterim...

wehde
15-09-2014, 06:13
Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
Dediğim gibi 10 Tavuk 1 Horozumuz zaten şimdilik var ve hobi olarak kendimize yiyecek kadar ara sıra da eşe dosta verecek kadar yetiştiriyoruz.
Biraz fizibilite çalışması yaparak 250 olur 500 olur 1000 olur nasip olursa başlamak isterim...

tavuklara bakacak aileden birileri varsa ek iş olarak yap. çünkü anlatıldığı gibi olmuyor. çok umut bağlama. 10 tavukta aldığın verimi 250-500 tavukta aynı verimi zor alırsın. bide yem olayı büyük bir gider. eğer yem sorunun yoksa tatlı para kazanırsın. kesilecek tavuklar 35 lira, eti içinde beslemek doğru olabilir

sakagun
15-09-2014, 07:30
2 Dönümlük bir bahçemiz var ve bahçe de 250 metre kare kullanmadığımız prefabrike bir binamız var yaklaşık 2-3 yıldır aklımızda olan köy yumurtası işine girmek istiyorum sizin tecrübelerinize de başvurmak için birkaç soru sormak isterim...
2- 1000 Tavuk 25 Horoz için yem vermeliyim doğal beslenmeleri dışında arazi sonuç da çok büyük değil yeme de ihtiyaç duyarlar mı? Yemek artıkları Kavun Karpuz artıkları yeşillik artıkları vs ile besliyorduk kendi hayvanlarımızı ara sırada yem veriyorduk...
3- Eğer yem verirsek maliyeti gider olarak yüksek olur mu?

Kışın soğuklar nedeniyle tavukların yumurtlamayı kestiklerini unutmayın. Bu durumda kümesi ışıklandırmanız ve ısıtmanız gerekecek.

50 tavuğum var ve 4,5 dönüm beslenmeleri için yeterli olmuyor. Buğdayla ve yemek artıklarıyla destekliyorum. Kışın otların da kar altında kaldığını ve öldüğünü unutmayın.

KaRTaL1903-
15-09-2014, 12:54
Kışları da yazları da zaten florasanlar sürekli açık olacak ona göre gider hesaplanıyor o konuda şuan'da yapıyoruz...
Yem olayı da yemek ve ekstra kendi giderlerimizi artık hesaplayacağız...
Buarada et olayı daha doğrusu etçi tavuklarda 45 günlük tavuklar kesime hazır oluyor deniliyor ne kadar doğru? KG bildiğim kadarı ile 10-15 TL arası değişiyormuş...

thares
18-09-2014, 18:56
Marketten tavuğun kilogramını kaçtan alıyorsunuz ki?

sakagun
18-09-2014, 19:15
Etlik tavuklar doğal beslendiğinde 45 günde kesinlikle kesime gelmez.

İsmail Karagülle
18-09-2014, 19:29
Köy tavuğu ile marketten alınan tavuk aynı değildir .
Tabii fiatları da aynı değil.
Tabii yumurtaları da aynı değil ve fiatları farklıdır .

Ben 20 tavuk ile denemeye yeni başladım .

şu anda 14 tavuğum kaldı .

Biri hastalandı öldü .

5 tanesini tilki aldı .

internetten ve kitaplardan elde edilen bilgiler önemli ama pratik başka bir şey .
Uygulama yaparken ,
Her gün yeni bir şey öğreniyor insan .

Fİatlar da çok değişiklik gösteriyor .

Ben 0,60 tl ye köy yumurtası satıyorum .

Ama duyuyorum ki 1 tl - hatta 1,75 tl fiatlar duyuyoruz .
Dediğim gibi uygulama farklılıkları pek çok .

brs_murat
18-09-2014, 20:04
fiyat farklılığı
gelir seviyesi yüksek insanların oturduğu semte , reklama,....., göre değişir

İsmail Karagülle
18-09-2014, 21:31
fiyat farklılığı
gelir seviyesi yüksek insanların oturduğu semte , reklama,....., göre değişir

Fiat değişikliği konusu semtlere ve gelir durumuna ve reklama göre değiştiği doğrudur .

Fakat başka faktörler de var.

Köy yumurtası diye bütün köyden alınan yumurtaları aynı sayamayız. İstanbulda 60 SEDEN FAZLA YAŞADIM .

vE ŞİMDİ KÖYDE YAŞIYORUM .

Köylünün ürettiği her ürün doğal köy ürünü olmadığını işin içine kâr faktörü girince neler yapıldığını yaşayarak gördüm .

Köy yumurtası ancak köylünün yediği yumurtadır.
Köylü pazara yumurta götürüyorsa ve satıyorsa çoğunlukla doğal yumurtadan epeyce sapmış bir yumurta ile karşılaşıyoruz.

İsmail Karagülle
18-09-2014, 21:32
Etlik tavuklar doğal beslendiğinde 45 günde kesinlikle kesime gelmez.

Çok doğru .
En az 4-6 aylık bir süre gerekir.

İsmail Karagülle
18-09-2014, 21:41
Köy tavuğu ve yumurtası için kapalı alan olarak 1 metre kareye 4 tavuk hesaplanıyor.

Ve bu tavukların her biri için 4 metre kare açık alan gerekiyor.

Ve bu açık alan yazın tavukların gölgelenmelerini sağlıyacak ağaçlara sahip olmalı .

Tavuk ışığa göre hayat formunu ayarlar .

Kışın ışık alma süresi az olduğu için hayati fonksiyonlar da aynı şekilde azalır.

Isı ve ışık çoğaltılarak yumurta verimini artırmak , elde edilecek ürünü köy yumurtası olmaktan çıkarır. Ve ayrıca tavuğun verimlilik süresini de azaltır.

Yani ısı ve ışık artırımı ile , bir yılda elde edilen yumurta sayısı artabilir .

Fakat tavuğun yumurtlama süresini azaltır. 5 yıl yumurta verecek tavuk 3 yılda yumurta vermeyi kesebilir.

Ticari işletmeler 3 yaşından büyük tavukları işletme dışına çıkarır , pazarlarda yumurta tavuğu diye satışa sunulur veya bir ay besi yapılır ve etlik köy tavuğu diye pazara sürülür. ( Neresinden bakarsanız çok da etik olmayan bir durum )

KaRTaL1903-
18-09-2014, 22:22
İsmail Karagülle yorumunuz çok mantıklı açıklamalar içeriyor yorumunuz aslında kar ve zarar olumlu ve olumsuz yönlerini yumurta tavukçuluğunu özetliyor...

Et olayında benim de mantığımın almadığı 45 günlük sürelerde kesime hazır olması ama 4-6 ay arası da uzun bir süre geliyor 90-110 gün arası bence yeterli olacaktır kesime hazırlanacak tavuklar için...

Yumurta olayında pazar önemli
Dediğiniz gibi 50 krş ile 1 Tl arasında değişiyor fiyatları

Biz de amatör olarak İsmail Bey köyde besliyoruz dediğiniz gibi tilki sansar vs için kesinlikle tel örgülü bir çevirme şart hatta köpek de bahçeye konulması gerekiyor ekstra olarak diğer kanatlı kuş vs hayvanlar için de üstünü de kapatılması gerekiyor

İsmail Karagülle
18-09-2014, 22:47
Söylediğiniz tedbirlerin hepsi gerekli ,

Ancak bir kaç tavuk için bunları yapmak kolay .

500 -1000 tavuk için bunu yapmak çok da kolay değil.

1000 tavuk için yaklaşık 4 dönüm açık alan gerek bunun üstünü kapatmak oldukça maliyeti yüksek bir iş. Ve doğan bu ağ örtüyü parçalamakta zorlanmıyor. Ve yeniden onarım gerekecektir.
Benim bulunduğum yerde ayıdan tutun , tilki çakal ve yırtıcı kuşların hepsi var .

Köpeklerin bazen yaramazlık yapıp yırtıcı yerine tavuklara zarar verdikleri de oluyor . Hiç değilse tavukların yemini yiyorlar .☺

Ben çözüm olarak şimdilik elde tüfek bekliyorum . Öyle olunca da tavukların gezinti zamanları oldukça azalıyor.

İsmail Karagülle
18-09-2014, 23:00
Et olayında benim de mantığımın almadığı 45 günlük sürelerde kesime hazır olması ama 4-6 ay arası da uzun bir süre geliyor 90-110 gün arası bence yeterli olacaktır kesime hazırlanacak tavuklar için..'

45 günlük süre köy tavuğu için değil . O bizim eleştirdiğimiz sağlıksız antibiyotik ve ne olduğu tam da bilinmeyen yemlerle beslenmiş tavukçuluk için geçerli.

Bizim köy tavuğu sizin dediğiniz gibi 90 110 günde de kesime gidebilir . Ama burada konu o zaman içinde kaç gr geleceğidir.

12 Haftalık tavuk tencerede kaybolur. Azıcık tencereyi doldurabilecek bir tavuk için ben 20 ay beslemenin doğru olduğunu test ettim . Tavuklar 1.5 ile 2 kilo arası geldiler.

12 haftalık bir piliç gelse gelse bir kilo gelir gibi geliyor bana .

Bu konu galiba tercih meselesi .

Doğrusu yumurtaya fazlaca odaklandığımdan etlik konusunu çok da incelemedim .Yanlız kendi ailemin ihtiyacı için 25 tavuğu etlik için besledim ve kestim .

Zaten bu yumurta ve tavuk konusuna bu baharda başladım .

Bu denemeden sonra şimdi 120 metre kare bir tavuk besleme ünitesi yapımı aşamasındayım.

Herhalde bir hafta -on gün içinde bitirebilirim diye umuyorum . .

KaRTaL1903-
19-09-2014, 10:28
Söylediğiniz tedbirlerin hepsi gerekli ,

Ancak bir kaç tavuk için bunları yapmak kolay .

500 -1000 tavuk için bunu yapmak çok da kolay değil.

1000 tavuk için yaklaşık 4 dönüm açık alan gerek bunun üstünü kapatmak oldukça maliyeti yüksek bir iş. Ve doğan bu ağ örtüyü parçalamakta zorlanmıyor. Ve yeniden onarım gerekecektir.
Benim bulunduğum yerde ayıdan tutun , tilki çakal ve yırtıcı kuşların hepsi var .

Köpeklerin bazen yaramazlık yapıp yırtıcı yerine tavuklara zarar verdikleri de oluyor . Hiç değilse tavukların yemini yiyorlar .☺

Ben çözüm olarak şimdilik elde tüfek bekliyorum . Öyle olunca da tavukların gezinti zamanları oldukça azalıyor.

O konu da üstünü kapatılması maliyeti yğksek olur ancak onunda çeşitli intertte gördüğüm yöntemleri vardı o konuda bilgisayarımda bir çalışma vardı bulabilirsem eklerim...

Köpek konusunda daha henüz böyle bir şey ile karşılaşmadım ancak dediğin gibi yem olaylarında ya da ekmek vs olaylarında biraz şımarıyorlar

KaRTaL1903-
19-09-2014, 10:31
Et olayında benim de mantığımın almadığı 45 günlük sürelerde kesime hazır olması ama 4-6 ay arası da uzun bir süre geliyor 90-110 gün arası bence yeterli olacaktır kesime hazırlanacak tavuklar için..'

45 günlük süre köy tavuğu için değil . O bizim eleştirdiğimiz sağlıksız antibiyotik ve ne olduğu tam da bilinmeyen yemlerle beslenmiş tavukçuluk için geçerli.

Bizim köy tavuğu sizin dediğiniz gibi 90 110 günde de kesime gidebilir . Ama burada konu o zaman içinde kaç gr geleceğidir.

12 Haftalık tavuk tencerede kaybolur. Azıcık tencereyi doldurabilecek bir tavuk için ben 20 ay beslemenin doğru olduğunu test ettim . Tavuklar 1.5 ile 2 kilo arası geldiler.

12 haftalık bir piliç gelse gelse bir kilo gelir gibi geliyor bana .

Bu konu galiba tercih meselesi .

Doğrusu yumurtaya fazlaca odaklandığımdan etlik konusunu çok da incelemedim .Yanlız kendi ailemin ihtiyacı için 25 tavuğu etlik için besledim ve kestim .

Zaten bu yumurta ve tavuk konusuna bu baharda başladım .

Bu denemeden sonra şimdi 120 metre kare bir tavuk besleme ünitesi yapımı aşamasındayım.

Herhalde bir hafta -on gün içinde bitirebilirim diye umuyorum . .

Tavuk kg'ları 5 TL'den satılıyor marketlerde ancak Köy tavuğu olunca ette biraz daha lezzetli oluyor siyaha yakın olduğu için 15 lira civarında olabilir...

Yumurta olayında siz zaten genel de kendi ihtiyaçlarınız için olduğu için 120 metre kare çok idaal hatta çok büyük bile sayılabilir 120 metre kareye 150-200civarında tavuk yeterlidir.

İsmail Karagülle
19-09-2014, 19:01
Yumurta olayında siz zaten genel de kendi ihtiyaçlarınız için olduğu için 120 metre kare çok idaal hatta çok büyük bile sayılabilir 120 metre kareye 150-200civarında tavuk yeterlidir.

120 metrekare kapalı alan sadece kendi ihtiyacımız için elbette fazla .
Az miktarla başladım . Fakat çevreden gelen talepler karşısında yumurta yok demekten usandığım için miktarı artırma kararı verdim .

Artırmak derken önce 100 tavuk hazırlayacağım .

2015 mart ayında 16 haftalık 100 tavuk koyacağım .

Yem sorunu için 10 dönüm buğday ekeceğim.

İlk zamanlar hazır buğday almak zorundayım .

Ve yaklaşık günlük 12 kilo buğdaya ihtiyacım var .

5 ay hazır buğday verme durumunda 1800 kilo buğday hazır almak durumundayım . Sonrasında kendi ektiğim buğday ihtiyaca yetecektir diye hesaplıyorum .

İsmail Karagülle
19-09-2014, 19:16
Tavuk kg'ları 5 TL'den satılıyor marketlerde ancak Köy tavuğu olunca ette biraz daha lezzetli oluyor siyaha yakın olduğu için 15 lira civarında olabilir...

Bu tarz bir üretimin market fiatı ile mukayese edilmesi doğru değil.

Ben et tavuğu konusunu çok iyi araştırmadım .

Henüz yumurta konusundayım .

Köy tavuğu kendim için 25 tane yetiştirdim ve kesip çoluk çocuk ve bir kısım akraba ile tükettik . Ve Bir zaman sonra o konuda da miktar artırmayı düşünüyorum . Ve Fiat ne olacak öok da önemli değil. İstediğim fiattan satamazsam keser keser yeriz ;)

Yumurta fiatı ise bu haftaya kadar 0,60 tl idi .

Bu hafta 0,70 tl oldu .

Köy yumurtasını internet üzerinden almak istediğimizde güvenilir bir yerden aldığınızda 1.75 kuruşa almak mümkün .

Bu fiatın altında bulmak mümkün , ama güvenilirlik konusunda emin olmak zor .

Buradan da anlaşıldığı üzere , bu konuda çalışacaksanız , size güvenen bir çevreniz olursa , işi doğru dürüst yaparsanız ve güveni boşa çıkarmazsanız , satış konusu da istenen yere oturur.

Manifesto
19-09-2014, 19:25
...

5 ay hazır buğday verme durumunda 1800 kilo buğday hazır almak durumundayım . Sonrasında kendi ektiğim buğday ihtiyaca yetecektir diye hesaplıyorum .

Yumurta ticareti yapacaksanız tavukları buğdayla veya tarlaya ektiğiniz ekinle beslemeniz durumunda 100 tavuk için günlük yumurta alımınız 15-20 adet civarında olur.

İsmail Karagülle
19-09-2014, 19:41
Yumurta ticareti yapacaksanız tavukları buğdayla veya tarlaya ektiğiniz ekinle beslemeniz durumunda 100 tavuk için günlük yumurta alımınız 15-20 adet civarında olur.

Şu anda 13 tavuğu aynı şekilde besliyorum .

Günlük yumurta 8-10 adet arasında

BUĞDAYDAN BAŞKA HAZIR YEM VERMİYORUM .

Tavuklar ihtiyacı olan besinleri doğadan , gerçi tam da doğa sayılmaz . Etrafı telle çevrili daha önce korunga bitkisi ektiğim ve biçtikten sonra tavukları saldığım 3,5-4 dönüm tarlada dolaşıyorlar . Tarlanın bir kenarında taze sığır gübresi var . O bölümü oldukça çok seviyorlar .;)

Ve ev yemeklerinden artan ne varsa çok iştahla yiyorlar .

Meyve artıkları , Yemek artıkları , sebze artıkları , ayrıca seradan devamlı yolmak zorunda olduğum otlar Tavuğun ihtiyacı olan besin maddelerini karşılıyor herhalde .

100 tavuk yaptığımda bu tür besin maddeleri için pazar artıkları , lokanta artıkları , belki kasap artıkları ile besin takviyesi yapmayı düşünüyorum .

Bu son konuyu yani besin rasyosu için tartışacağım ve danışacağım bir akedemisyen arkadaşa danışacağım .

Ankara Ziraat fakültesinin böyle bir çalışmasını internetten okumuştum .

HAZIR YUMURTA YEMİ KULLANDIĞIMIZDA ARTIK KÖY YUMURTASINDAN BAHS ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL.

Manifesto
19-09-2014, 19:47
Şu anda 13 tavuğu aynı şekilde besliyorum .

Günlük yumurta 8-10 adet arasında

BUĞDAYDAN BAŞKA HAZIR YEM VERMİYORUM .

Tavuklar ihtiyacı olan besinleri doğadan , gerçi tam da doğa sayılmaz . Etrafı telle çevrili daha önce korunga bitkisi ektiğim ve biçtikten sonra tavukları saldığım 3,5-4 dönüm tarlada dolaşıyorlar . Tarlanın bir kenarında taze sığır gübresi var . O bölümü oldukça çok seviyorlar .;)

Ve ev yemeklerinden artan ne varsa çok iştahla yiyorlar .

Meyve artıkları , Yemek artıkları , sebze artıkları , ayrıca seradan devamlı yolmak zorunda olduğum otlar Tavuğun ihtiyacı olan besin maddelerini karşılıyor herhalde .

100 tavuk yaptığımda bu tür besin maddeleri için pazar artıkları , lokanta artıkları , belki kasap artıkları ile besin takviyesi yapmayı düşünüyorum .

Bu son konuyu yani besin rasyosu için tartışacağım ve danışacağım bir akedemisyen arkadaşa danışacağım .

Ankara Ziraat fakültesinin böyle bir çalışmasını internetten okumuştum .

HAZIR YUMURTA YEMİ KULLANDIĞIMIZDA ARTIK KÖY YUMURTASINDAN BAHS ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL.

Deneyin bakalım ,başarılı olursunuz umarım.

Bende 1000 tavuk var .En kaliteli yemi yemelerine ve yeşilde yayılmalarına rağmen günlük 450 adet alıyoruzda.

İsmail Karagülle
19-09-2014, 20:22
Deneyin bakalım , başarılı olursunuz umarım.

Bende 1000 tavuk var . En kaliteli yemi yemelerine ve yeşilde yayılmalarına rağmen günlük 450 adet alıyoruzda.

En kaliteli yem meselesi ,
Bu en kalitelisi de olsa içinde ne var ? Bilemiyoruz.

Eğer market yumurtası üreteceksek , bu durumda bile hazır yemlerden tam randıman almak zannederim mümkün değil. %45 Randıman üzücü bir durum .

Eğer market yumurtası değil de gerçek bir köy yumurtası üretecek isek , hazır yem kullanmadan verim almanın doğal beslenme ile verim almanın yolunu bulmamız lazım .

Az miktarda yaptığım denemede şimdilik bir problem yok gibi . Bu denememin bir tam yılı bitirmesi sonunda daha doğru sonuçlar elde edebileceğiz galiba.

Tavuğun hayatını devam ettirebilmesi için gereken besin maddeleri miktarı, yumurta yaptığında kulladığı besin maddelerinin miktarı , bilinirse bu miktardaki besin maddeleri içeren yemler gerekli miktarlarda tavuğa verilirse ,

Mevsimsel ısı ve ışık miktarı dışında yumurta verimini etkileyecek faktörler nelerdir bilinirse , daha iyi verimler elde edilebilir zannederim .

Burada önemli olan bunlar temin edilirken doğal yollardan başka metotlara itibar etmemek lazım .

Hazır yemlerin içinde Bol miktarda GDO olduğu gerçeği karşısında , doğal yemleri ve metodları arayıp bulmak zorundayız.

KaRTaL1903-
20-09-2014, 12:24
İsmail Bey 60-70 krş yumurta satışında önemli olan pazar olacaktır

İsmail Karagülle
21-09-2014, 21:37
İsmail Bey 60-70 krş yumurta satışında önemli olan pazar olacaktır

Fiat az mı, çok mu ?

KaRTaL1903-
21-09-2014, 22:04
Fiyat normal ancak dediğim gibi pazar çok önemli bu iş de günlük salma da olsa yem gideri fazla olmayacağından ortalama 100 tavuk 70 yumurta verirse 70 krş'dan 49 TL eder ki aylık net 1000 TL gelir sağlarsınız

efe-can
21-09-2014, 22:12
Tavukçu dostlara selam`;
Benim 7 dömüm arazim var. 13 yıldır burada yaşıyorum. Bahçemin içinde zeytin ağırlıklı ağaçlarım var. Elli metrekare kümesim var. Civcivlerimi kendi yaptığım kuluçka makinası veya gurk tavuklarımla üretiyorum. İlk günlerde ürettiğim tüm yumurtaları eşe dosta bedelsiz dağıttım. Her gittiğim yere 20-30 adet götürdüm. İki yıl böyle devam etti. Tavuk sayım arttı yumurta arttı, dağıtımda arttı. Benim giderlerim de arttı. Zaten zor yaşıyoruz. Bazı duyarlı arkadaşlar "bu böyle olmaz, yumurtalar çok lezzetli, biz bunları para ile alalım dedi" Haftada 300-400 yumurta üretiyordum. İki yıl boyunca sürekli dağıttığım arkadaşlara artık bu yumurtaları satıyorum dedim. Cüzi bir miktar söyledim. Para ile verince; Zamanla yumurtalarımın sarılarının açık renk olduğunu ve lezzetsiz olduğunu vs öğrenmeye başladım. Yumurtalar elimde kaldı. Bende elimdeki organik yumurtaları tekrar civcivlerime kaynatıp yedirdim. Çiftliğime misafir gelenlere (yumurtalarıma bahane bulan arkadaşlarım dan ) kahvaltıda marketten aldığım tanesi 20 krş luk yumurtalardan ikram ettim. Nabız ölçmek için. "hah işte biz bu lezzeti istiyoruz" dedi.
Şimdi 100 tavuğum var günde 30-35 yumurta alıyorum. Kendi ektiğim buğdayı mısırı veriyorum. Yazın bol miktarda kabak ekiyorum. Büyüyünce ikiye bölüp önlerine atıyorum. Yere düşen meyveleri yiyorlar. Çevremde bol mitarda marul ekimi var. Hergün kırk elli adet önlerine atıyorum. Ağaçların dibinde sürekli yeşil ot var. vs vs..Buna rağmen bu koşullarda ürettiğim yumurtaya pazar bulamıyorum. Günde sigaraya 10 tl veren adam yumurtaya 70-80 krş vermiyor. Şİmdi kimseye bedelsiz yumurta vermiyorum. Bazen espri olsun diye 2-3 adet götürüyorum. Aslında 1 tl nin altında satılırsa zarar eder. Civciv çıktıktan sonra 4-5 ay keseden yiyor.
Köy yumurtası- köy yumurtası. Sanki şehirde de oluyor bu iş. Şimdi köydekilerde fenni yem kullanıyor. Gerçi evinin önünde tavuğu olanda kalmadı..
Tavuklarımı seviyorum ama etlerini de seviyorum..herkese kolay gelsin..

KaRTaL1903-
21-09-2014, 22:25
Samimi doğal bir yorum yapmışsınız hemen hemen yurdum insanının manzaraları aynıdır bakkal yumurtasını köyde yedir dediğiniz gibi cevaplar verirler ama satarsınız lezzetini eleştirirler hakiki doğal yumurtanın bu her zaman böyledir araba satıyorum gecen yıl ilk binicisiyim sıfır almıştım araba piyasa değerinden 5-6 bin aşağı vereceğim nedeni ise biraz nakite ihtiyacım vardı bekleme zamanımız da yoktu adam tanıdık vasıtası ile geldi arabanın yok içi küçük yok otomatik çok yakar yok surada çizik var yok şöyle yok böyle diyen kişi arabayı eşine alacağından otomatik istiyor az yakmasını bekliyor sedan değil hb istiyor içine küçük diyor çizik diyor ancak boyanmış istemiyor daha sonra ilana veriyor bu arabayı benden aldığı fiyattan tam 8 bin fazlasına kesinlikle yakınlarına yaptıgın iyilik kötülük olarak dönmese bile aptal yerine konulmuş biri olarak dönüyor. Başkalarına yumurta götürmek evinizin önünden geçen yedi yabancıya omlet yapsanız çok daha karlı bir alişveriş yapmış olursunuz para değil karşılığı iyilik yap denize at balık bilmez ise halik bilir mantığı ile

İsmail Karagülle
21-09-2014, 22:54
Satış konusu gerçekten zor problem . Eş dost bedava verirsen senden alır. Para ile alacaksa başkasından alır.
İlk zamanlar bende yaşadım bunları . Şimdilerde işler yoluna girmeye başladı .

Yumurtamı al demiyeceksin .

Yetiştiremiyorum diyeceksin .

eş dosta satış ile ticari işletme haline gelinmez.

toptan verirseniz fiat düşük olur.

Parakende satmaya kalksanız satış masrafı işin içine girer.

Sabırla tanıtım yapmak ,tanıtım ve satış için interneti kullanmak , internetten satış için ambalaj konusunu halletmek ,

Ve satış için talep oldukça sayıyı artırmak,

gerek .

wehde
23-09-2014, 18:46
tanesi 1 liradan aşağı satmak hamballıktan başka birşey değildir bence. sonuçta bu tavuklar 12 ay boyunca sürekli yumurtlamıyor

efe-can
23-09-2014, 20:23
Bu yıl yaşadığım bir olayı paylaşmak istiyorum`;
Geçen yıl kendi hatamdan dolayı kümesimdeki yaklaşım 100 adet tavuğumu kaybettim. Yirmi tane kaldı. Çıkma tabir ettiğimiz tavuklardan 40 adet satın aldım. Gelir gelmez birisini kesip otopsi yaptım. Taşlık başparmak büyüklüğünde ve bağarsaklarda hiçbir şey yok. Ancak minicik yumurta keseleri vardı. Aslında bedeninde et diye bir şey yoktu. Onu köpeğime pişirdim. İlk üç beş gün yumurta yaptılar. Dışarıda bıraktığım yerden bir hafta boyunca ayrılmadılar. Ağacın dibinde pinbeklediler. Bulundukları yere yumurtladılar. Derken yumurtayı kestiler. İbikleri beyaz idi. Güneşi görünce kırmızıya döndü. Yaklaşık iki ay sonra eşinmeye ot çöp yemeye başladılar. Şİmdi onları bahçede tut tutabilirsen. Yumurta vermeye başladılar. Etleri de yenecek duruma geldi. Şimdi nerde ise iki kğ a çıktılar..Bu gün Soner Yalçın ın yazısını okudum. Çok feci. Biz kapsam alanının dışındayız..ama bugünden sonra talep artabilir.... selamlar...
i

Karena
23-09-2014, 21:24
Youtube da izlediğim bir video da, follukların olduğu bölüm dışarı doğru açılabilir kapaklı olup , tilki veya diğer yırtıcı hayvanların girmesini önlemek için kafes telinin toprağın 50cm. altına kadar girip kümesten dışarı doğru bir 50cm. daha uzatılarak tünel kazıp içeri girmeye çalışan hayvanları durdurma amaçlı olduğunu gözlemlemiştim. Yani 2m. yüksekliğindeki bir tel çitin 1m.si toprağın içinde L şeklinde bulunduğunu kalan 1m.nin dışarıda gözüktüğü şeklindeydi. Menteşeli ve kilitli yapılan folluk kısmı ise yumurtaları toplamak için iyi bir yöntem gibi gözüktü.

KaRTaL1903-
29-09-2014, 20:18
Kendi telimi yapacağımız makineler var sizce bu makinelerde nasıl üretim yapılıyor bilgisi olan var mı?

lodos_
01-10-2014, 21:56
Doğal ortamda büyütülen tavuk 22-24 haftalık olmadan kesime gelmez.
Gelse bile verim düşük olur.
Bu tavuklar bildiğimiz yerli gurk tavukların yumurtlarından üretilmişse 24 hafta bile yeterli gelmez.
yumurta için ise 1 liradan aşağı verilen fiyatta net zarar edersiniz.
Hibrit tavukların yumurtasına köy yumurtası demekte pek doğru olmaz açık alanda besleseniz bile.

efe-can
09-10-2014, 19:41
Yeşil yonca demedini ağaca astım kısa zamanda bitirdiler...

KaRTaL1903-
21-10-2014, 20:03
Kümes için kışın nasıl bir çözüm üretebiliriz kümes tahtadan yapılmış etrafı ağaçlar ile çevrili 15 tavuk var 2 horoz ile ısınması nasıl olur

efe-can
27-10-2014, 14:56
Kümes için kışın nasıl bir çözüm üretebiliriz kümes tahtadan yapılmış etrafı ağaçlar ile çevrili 15 tavuk var 2 horoz ile ısınması nasıl olur

Kalın bir branda ile kapatabilirsin.Kümesin ebadı küçük ise dış kısmından straforla mantolama yapabilirsin..yalnız straforu izole etmen lazım zira tavuklar yer..selamlar...

Engin Özer
13-11-2014, 08:59
tahtaların ıslanıp kurumadan kalması ciddi bir sorun oluşturabilir (zararlı böcek ve bakteri oluşumu açısından) bu konuyada dikkat etmek gerekir,saygılar.

baybar
23-11-2014, 00:25
5 aylık tavuk besleme maceram istemedende olsa son buldu.

baybar
23-11-2014, 00:34
Ama bu işin meyvelerini göremeden giden tavuklarımın meyveleri çıkmaya başladı :) Hemen hemen 6 aylık olduklarında yumurtaya başladılar. Haftada 4-5 yumurta yapmaya başlamışlar bile. Gönül isterdi hep benle olsunlar ama şartlar ve imkanları son sınırına kadar kullanarak ancak buraya kadar geldi. Birçok tecrübe kazandım. İnşallah bunları yakın zamanda kullanmak ve paylaşmak dileğiyle...

mustafaturan
29-12-2014, 18:50
Arkadaşlar ben oniki tane lohman brown ırkı çiftlik çıkması tavuk aldım köyde besliyorum salma olarak on gün oldu ama hala yatacaklari yeri bilmiyorlar ve arazide nerdeyse hic gezmiyorlar bazen ben zorla gezdiriyorum :) bu normal bi durum mudur benim yapmam gereken birşey var midir öğrenmek istiyorum. Saygılar.

Sagun
29-12-2014, 19:13
Yatacaklari yeri iyice ogrenmeleri icin 3-4 gun disari cikarmadan kumeslerinde birak onlari. Gezme isine gelince 10gun erken bir sure, Bu zamana kadar hic gezmedikleri icin 10 gunde adapte olamazlar. Zamanla alisirlar, aylari bulabilir Bu is

mustafaturan
29-12-2014, 19:22
Yani uç dört gün kumeste kapalı tutunca dışarı çıkardığım günün akşamı uyumak için kumese gelirler mi

İsmail Karagülle
29-12-2014, 19:55
Tavuk kümeslerinin ısı problemi için strofor ve naylon kaplama önerileriinin yeniden düşünülmesi gerektiğiniğ düşünüyorum . Kümes ısı muhafazası için hava geçirmeyen bir malzeme ile kaplandığında, yeterli ısı da varsa bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortam da hazırlayacaktır. O yüzden kümesin havalandırmasına da dikkat etmek lazım .

Ayrıca kümesin içinin ve yem -su kaplarının muntazaman temizlenip dezenfekte edilmesi de ihmal edilmemeli.

İsmail Karagülle
29-12-2014, 20:06
Sıkça yapılan bir ihmali de hatırlamakta fayda var.

Neredeyse hergün bol protein ve bir çok mineral içeren yumurta yapan tavuk , sadece buğday ile beslenerek bu işlemi ne kadar devam ettirebilir. Doğadan bu maddeleri bulabildiği zamanlar problem yok . Ama mevsin ve diğer şartlar her zaman doğadan yeterli beslenmeyi sağlamayabilir.

O zaman ne yapacağız.

Bu durumda en tehlikeli ve yanlış yol hazır yumurta yemleri ile beslemektir.
Zira bu yemlerin içeriğinde kullanılan katkıların ne olduğunu bilemiyoruz.

Bu eksikliği tamamlamak için yumurta tavukçuluğunu organik yapanların organik yumurta yemleri piyasada var Ama maliyetleri çok yüksek ve heryerde bulunmuyor.

Önerisi olan varsa bunu paylaşmak çok önemli diye düşünüyorum

mustafaturan
29-12-2014, 20:34

Neredeyse hergün bol protein ve bir çok mineral içeren yumurta yapan tavuk , sadece buğday ile beslenerek bu işlemi ne kadar devam ettirebilir. Doğadan bu maddeleri bulabildiği zamanlar problem yok . Ama mevsin ve diğer şartlar her zaman doğadan yeterli beslenmeyi sağlamayabilir.

O zaman ne yapacağız.

Bu eksikliği tamamlamak için yumurta tavukçuluğunu organik yapanların organik yumurta yemleri piyasada var Ama maliyetleri çok yüksek ve heryerde bulunmuyor.

Kesinlikle çok önemli bi konu bende bunu merak ediyorum ve takipteyim.

Orhank
30-12-2014, 09:37
kendi yemlerinizi yapabilirsiniz
Piyasada hobi için yem kırma karıştırma makinaları var
Ama sizde içine "ne olduğunu" bilmediğiniz mineral ve vitamin premikslerini koymadan tam anlamıyla hayvanların ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamayacaksınız.

Sagun
30-12-2014, 22:40
Yani uç dört gün kumeste kapalı tutunca dışarı çıkardığım günün akşamı uyumak için kumese gelirler mi

Evet kumesi benimseyeceklerdir Bu sekilde

serkanhoca
31-12-2014, 06:24

O zaman ne yapacağız.

Hazır yem kullanma taraftarı değilseniz, çevrenizde kolayca bulabileceğiniz buğday, mısır, arpa, ayçiçeği küspesini karıştırarak verebilirsiniz. Küspe çok az miktarlar da olmalı. Ayıca mermer tozu da bu karışıma eklenebilir. Yeşillik takviyeside unutulmamalı. Ancak beslenmelerinin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız eğer içme sularına vitamin takviyesi yapabilirsiniz.

efe-can
05-01-2015, 22:38
Arkadaşlar ben oniki tane lohman brown ırkı çiftlik çıkması tavuk aldım köyde besliyorum salma olarak on gün oldu ama hala yatacaklari yeri bilmiyorlar ve arazide nerdeyse hic gezmiyorlar bazen ben zorla gezdiriyorum :) bu normal bi durum mudur benim yapmam gereken birşey var midir öğrenmek istiyorum. Saygılar.

Merak etmeyin zamanla özgürlüğün ne demek olduğunu anlarlar ve 15-20 gün sonra tutamazsın onları. Tırnakları çok uzun ise uçlarını kes. Buğday vs yemeye alışmadıklarından salak salak bakarlar. Zamanla doyuramazsın. Bir kaç ay sonra çıkma tavuk olduğu bile anlaşılmaz....Selamlar....

Orçun ÇAPA
10-01-2015, 15:42
bence 50-100 adet tuğla alın, bunları çimento yerine toprak ile çamur yaparak 5sıra sağdan sola 5 sıra yukarıdan aşağıya, yani bir duvarda 25 tuğla gider, 4 duvarına 100 tuğla gider. veya daha az tuğla kullanayım derseniz 2 duvarı 4x4 2 duvarını da 2x4 toplam 48 tuğla gider. tuğlaları dizerken altlarını üstlerini ve birleşme yerlerini toprak çamur ile iyice doldurun. dış duvarını da çamurla sıvayın ve 3 gün kadar kuruduktan sonra mutlaka kireç ile içini dışını badana yapın. bu yaptığınız kümesi de kapalı kümesin önüne yapın. gerçekte kuşların hastalık taşımaması için çok daha küçük gözenekli tel alsaydınız daha güzel olurdu. ayrıca isterseniz hiç tuğla kullanmadan kendi yapacağınız kerpiçlerle de kümes yapabilirsiniz. kerpiç yapımı çok kolaydır. beyaz veya sarı renkte killi sert toprak, saman, su kürekle iyice karıştırın. 3 gün kadar mayalanmaya bırakın. 3. veya 4. gün bunu tekrar sulayın ve karıştırın sonra tuğla şeklinde kalıplara koyun. çamurunuz çok cıvık olmasın ki kalıptan çıktığında bozulmasın. tahta kalıp yapabilirsiniz, kalıp yoksa demir tenekeler de olur. her şekil verdiğiniz kerpiçi çıkartın, ve başka bir kerpiçi tenekeye koyun bu şekilde 100 adet kerpiç yapın. 3, 4 gün kurutun. bunları yine çamurla sıvayarak ve tutturarak güzel bir kümes yapabilirsiniz. yine içini dışını kireç ile sıvamayı unutmayın. bence ev olarak da en sağlıklısı kerpiçtir.
Hocam kerpiç yapılar hakkında deneyimlisiniz herhalde biraz detaylı bir anlatım yaparımısınız.

Yağmurcan
10-01-2015, 19:52
Hazır yem kullanma taraftarı değilseniz, çevrenizde kolayca bulabileceğiniz buğday, mısır, arpa, ayçiçeği küspesini karıştırarak verebilirsiniz. Küspe çok az miktarlar da olmalı. Ayıca mermer tozu da bu karışıma eklenebilir. Yeşillik takviyeside unutulmamalı. Ancak beslenmelerinin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız eğer içme sularına vitamin takviyesi yapabilirsiniz.

Ayçiçeği küspesini nereden bulabiliriz acaba?

Cumhur Tonba
10-01-2015, 21:01

Sayın Yağmurcan,
Şu an bakmadım. Nerede ikamet ediyorsunuz? Bilsem daha net cevap verebilirim.

Cumhur Tonba
10-01-2015, 21:05

Efe_can bu konuda çok güzel yazmış. Belki süre biraz uzasa da merak etmeyin. Zira onlar ne güneş, ne açık hava görmemişler. Siz zorla çıkarsanız da kuytu ya kaçarlar. Alışacaklar ve sonra içeri sokmakta bile zorlanacaksınız. Ancak güneş batarken girecekler içeri.

serkanhoca
11-01-2015, 16:31

Yem satan yerlere bakın oralarda bulabilirsiniz. Ancak vereceğiniz miktar çok az olmalı. % 30 buğday, % 30 kırık mısır, 30 arpa kırması, % 7-8 küspe geri kalanı mermer tozu olarak değerlendirebilirsiniz. Ayrıca yeşillik yemelerini ve açık arazide dolaşmalarını sağlayın.

Bunlara ulaşamyorsanız da dert değil. Önemli olan hayvanların açık alanda gezinebilmeleri, buday ve mısır da iş görür. Eskiden köylerde sabah ve akşam tavukların önüne bir avuç buğday atılırdı o kadar.

skanatlar
12-01-2015, 12:24
Bir başka başlık ta da yazmıştım. Üzerinde düşünmeye değer gibi gözüküyor. Tavukların protein ihtiyacını un kurdu üreterek karşılayabilir miyiz ?

Unkurdu yetiştireceğim! (http://www.kuluckaclub.com/konu-unkurdu-yetistirecegim.html)

Yağmurcan
12-01-2015, 12:39
Yem satan yerlere bakın oralarda bulabilirsiniz. Ancak vereceğiniz miktar çok az olmalı. % 30 buğday, % 30 kırık mısır, 30 arpa kırması, % 7-8 küspe geri kalanı mermer tozu olarak değerlendirebilirsiniz. Ayrıca yeşillik yemelerini ve açık arazide dolaşmalarını sağlayın.

Bunlara ulaşamyorsanız da dert değil. Önemli olan hayvanların açık alanda gezinebilmeleri, buday ve mısır da iş görür. Eskiden köylerde sabah ve akşam tavukların önüne bir avuç buğday atılırdı o kadar.

Sayın Serkanhoca, ayçiçek küspesini en yakın zamanda temin edeceğim. Benim tavuklarım hergün dışarıda serbest dolaşıyor ama malum kışın hayvanların hastalanmamalari için ne gerekiyorsa yapmak istiyorum. Tavuklarım benim gibi bir bakıcıya sahip oldukları için çok şanslilar) zira kendim yemeyip onların yemeleri için elimden geleni yapıyorum. Her hafta mutlaka onlara patates haşlarim, sütlü bulgur, cok çeşitli yesillikler ( marul, lahana, brokoli, karnıBahar yaprağı v.s.) kasaptan aldığım et parçaları , balık artiklari, buğday, arpa, yulaf, mısır hergün olmazsa olmazımdır, anlayacaginiz genelde çok çeşit ve mümkün oldugunca doğal gıdalarla beslemeye çalışıyorum. Ayçiçeği küspesini ilk defa duyduğum için dikkatimi çekti. O yüzden sordum. Ne kadar çok çeşit yiyeçek, o kadar çok saglık ve doğal yumurta:)) tekrar Teşekkürler bilgiler icin

Orçun ÇAPA
12-01-2015, 17:06
Arkadaşlar aranızda salma tavukçuluk yapan hiçbir organik olmayan madde vermeden besleyenler var mı ?
Buğday'ı bile doğal buğday veren market bugdayı vermeden her şeyiyle organık tavuk besleyen var mı aranızda?
Yumurta yemi ve suni yem vermeyen?

lodos_
14-01-2015, 21:14
İlçelerde büyük zahireciler bulunur yemlerinizi buralardan temin edebilirisiniz veya yaz aylarında köylerden. bulabilirsiniz ayrıcada ucuz alırsınız.
arpa ezmesi buğday ve mısır ezmesi az miktarda fiğ ana ürünler olabilir
bu saydığım ürünler olmadan kanatlılar tek başına otlarla beslenmez.
toprakta eşinecek
yem verilecek
Bahçelerde mevsimlik sebzeler olabilir
bahçe bozum zamanları yiyecek bol olur.
bol bol yeşillik yiyecek.

efe-can
17-01-2015, 09:23
Arkadaşlar aranızda salma tavukçuluk yapan hiçbir organik olmayan madde vermeden besleyenler var mı ?
Buğday'ı bile doğal buğday veren market bugdayı vermeden her şeyiyle organık tavuk besleyen var mı aranızda?
Yumurta yemi ve suni yem vermeyen?
Benim 7000 m2 bahçem var. İçinde 50 m2 lik bir kümes var. Yaklaşık 200 kadar tavuğum var. Bahçemin bir kenarında biraz yonca ektim. Yazın doğal darı vs ekiyorum. Bol miktarda kabak dikiyorum. Kabaklar büyüdükçe günde birkaç adet ortadan bölp veriyorum. yoncadan bir kucak biçiyorum bağlayıp asıyorum ağaçlara ve diğer bütün yeşillikler.( lahana marul brokoli vs vb ) köyde arazi kiraladım oraya buğday ekiyorum. Arpa buğday darı karışımı yem veriyorum. Tabi bahçede hiç ot mücadelesi yapmıyorum. Başka yem vermiyorum. Yumurtaya gelinde günde 30-50 arası yumurta alıyorum. Ana sütü gibi yumurta. Yumurta yemi verirsen günde 100 den aşağı yumurta almazsın. Doğal olursa bu kadar. Kolay gelsin...

sdk_akgn
17-01-2015, 12:31
Bir yumurtadan civcivin organlari beyni gozleri olusuyor..icindrki vitaminin ve proteinin zenginligini buradan anlaya biliriz..organik denince bununda belli dereceleri var..tam organik hic bir yiyecek verilmeden beslenen tavuk yumurtasi, bugday misir yesillik gibi tahillarla beslenen yari organik yumurta ve icerigi bilinmeyen kimyasal yemli yumurta..bana gore organik yumurta bu uc bolumden olusur..tavuk bocek yiyip yuksek vitamin almadikca o tavuktan fazla birsey beklenmez..
Yapilan arastirmalar gosterdiki 12 market yumurtasinin protein degeri tek bir organik yumurtanin protein degerine takamul etmekte..organik yumurta icinde her tavuk beslenmez..tavuk gezici dayanikli ve gaddar olmali..benim favorim hint tavugu..hibrit gibi herseyi yemez en iyisi icinde arastirmaciligindan asla odun vermez..ayrica yilda 2 veya uc kere kuluckaya yatar ve son derecede anactir..kolay hastalanmaz tilki sansar gibi hayvanlarada kolay yem olmaz..eti biraz kayis gibidir ama yinede guzeldir. :)

Orçun ÇAPA
17-01-2015, 17:20
Benim 7000 m2 bahçem var. İçinde 50 m2 lik bir kümes var. Yaklaşık 200 kadar tavuğum var. Bahçemin bir kenarında biraz yonca ektim. Yazın doğal darı vs ekiyorum. Bol miktarda kabak dikiyorum. Kabaklar büyüdükçe günde birkaç adet ortadan bölp veriyorum. yoncadan bir kucak biçiyorum bağlayıp asıyorum ağaçlara ve diğer bütün yeşillikler.( lahana marul brokoli vs vb ) köyde arazi kiraladım oraya buğday ekiyorum. Arpa buğday darı karışımı yem veriyorum. Tabi bahçede hiç ot mücadelesi yapmıyorum. Başka yem vermiyorum. Yumurtaya gelinde günde 30-50 arası yumurta alıyorum. Ana sütü gibi yumurta. Yumurta yemi verirsen günde 100 den aşağı yumurta almazsın. Doğal olursa bu kadar. Kolay gelsin...
Efecan bey özelden görüşebilir miyiz ?
Bazı konularda konuşmak istiyorum.

İsmail Karagülle
11-03-2015, 19:26
Az bir tavukla başladım . Ve öğrenme aşamasına devam ediyorum .
Yaklaşık Bir yıl oldu . Dün 100 tavuk daha aldım .

Esas önemli konu kışın aldığım yumurta verimi % 60 -%70 cıvarında oldu .
Bu işi yapan arkadaşlar çok düşük oranlardan bahs etmişlerdi. Benim denemem sonucu o arkadaşların bahs ettiği gibi verim çok da düşük olmadı .

Ve cıvarda köyde yaşıyan bir çok komşum . Benden yumurta verimi hakkında neler yaptığımı sormaya başladılar.
Ben onlara göre şehirden gelmiş, hiç birşey bilmeyen bir acemi iken şimdilerde , bu işi nasıl yapıyorsun diye fikir sorulan bir komşu oldum .

Kendim için 100 tane tavuk aldım 9-3-2015 günü .
Komşular bu verimin tavuğun cinsinden olduğuna hükmettiler ve 5 tane de bana verir misin , 10 tane de bana verir misin diye ricada bulundular . Ve tabii kıramadık .

2 gün sonunda 100 tavuktan 40 tavuk kaldı elimde.

Ama benim inancıma göre ırk önemli ama bakım ve yaşam koşullarının titizlikle uygulanması daha da önemli.

Bence kümesin temizliği , tavuğun yaşaması için gereken şartları sağlanması , temiz su, temiz besin ve yumurta yapması için gereken besin maddelerinin bir şekilde tavuğun önüne kolayca yiyebileceği şekilde verilmesi çok daha önemli.

Burada dikkat edilecek en önemli konu , verilen yiyeceklerin gdo lu olmaması .
Doğal besin maddelerinden oluşması.
Bir örnek ,
Protein alması çok önemli ,
Tavuk toprağın içinden böcek solucan vs ile protein ihtiyacını karşılaması gerekir.
Hava şartları, toprağın durumu bazen tavuğun proteine ulaşmasını zorlaştırabilir . Ve tavuk protein bulamazsa , protein deposu yumurtayı nasıl yapacak ?

Ben elimde bel küreği , gübre yığını karıştırarak onlara yardım ediyorum .
Etrafımda bel küreğinin topraktan çıkmasını bile bekliyemiyorlar . Resmen bayram ediyorlar .

Bu örneği tavuğa gerekli diğer her madde için dengeli bir biçimde sağlamamız çok önemli. Ve özgür tavuk , ama iyi beslenen , iyi su içebilen , iyi yaşam koşullarında yaşayan tavuk .

Herkese kolay gelsin .

hasan.00
15-03-2015, 11:53
Tavuklar kaç aylıkken yumurtlamaya başlarlar ve belirtiler nelerdir? lütfen yardımcı olun

hasan.00
15-03-2015, 12:20
Birde fotoğraf nasıl konuluyor,?:rolleyes:

hasan.00
15-03-2015, 12:39
540957
540958
540959
540960
siyah olan 8 aylık sarı olansa 1 yaşını geçik

İsmail Karagülle
15-03-2015, 13:54
Tavuklar kaç aylıkken yumurtlamaya başlarlar ve belirtiler nelerdir? lütfen yardımcı olun

Benim lohmanlar , aldığımda 16 haftalıktı .
Bir ay sonra yumurtlamaya başladılar .

hasan.00
16-03-2015, 13:46
Sari olan bugün yumurtlamis:D siyah olan ne zaman yumurtlar acaba? Birde sarinin cinsi ne?

lodos_
16-03-2015, 20:06
Sari olan bugün yumurtlamis:D siyah olan ne zaman yumurtlar acaba? Birde sarinin cinsi ne?

Bir rahatsızlığı yoksa bugün yarın yumurtlar

hasan.00
18-03-2015, 09:17
Bir rahatsızlığı yoksa bugün yarın yumurtlar

Nası bir rahatsızlık ?

onur3455
18-03-2015, 15:50
Beslediğim tavuğuk hakkında bikaç sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.

1-Bu tavugun cinsi nedir? Brahma olduğunu düşünüyorum doğrumu?? Aşırı derece insana yakın evcil bir tavuk, kedi gibi kendini bile sevdiriyor neredeyse. Evin içine bile giriyor, elinden ne olsa yiyor. insanın peşinden ayrılmıyor.
2-Aldığımda ferikti. Ne zaman yumurtlar ve ne sıklıkla ymurtlar?
3-Ayağındakiler bir hastalık mı mantar gibi şeyler var yoksa tavuğun özelliğimi? Hastalıksa ne yapmam gerekir?
4-Elden yem verdiğim resme dikkatli bakarsanız tavuğun baş kısmında beyaz tüyler çıkmaya başladı, o beyaz tüyler nedir sanki saçları ağrımış.541550
541551
541552
541553
541554

Sagun
20-03-2015, 21:54
1.tavuğun endamını gösteren yandan profil bir resmi olursa ve yanında büyüklüğü nu kıyaslayacak birietler olursa cinsi hakkında daha net bişey söylenebilir, bırahmalar iri tavuklardır paçaları vardır..
2. Tavuğun yaşını kaç aylık olduğunu biliyorsanız, genelde 6 aylıkken yumurtlarlar. Bu hayvan tahminen 1 ay kadar sonra yumurtlar..
3.ayağındaki tüyleri kastettiysen onlar ttavuğun cins özelliği, başka bir şey varsa yine yakından bir ayak fotoğrafı çekip paylaşmalısın
4.Boyun ve baştaki tüyleri de normal kendi renk özelliğidir.

kuzen38
21-03-2015, 22:51
İsmail bey siz tavuklarınızı nerde yetiştiriyorsunuz acaba?

Ben catalcada kendimize yetecek kadar yapıyorum ancak malasef 2 kez hangi hayvan tarafından yapildigini tam anlamıyla çözemediğimiz iki saldırıdan sonra pek bir tavuk kalmadi. Zaten tavuklarin cinsleriyle ilgili pek bir bilgimde yok ymurta versin yeter dedik o da gitti sayilir.

akçabardak
22-03-2015, 15:19
Bahçem biraz daha büyük olsaydı bu modeli hemen düşünürdüm,
çok hoşuma gitti doğrusu, paylaşmak istedim.

Netten alıntıdır:

542219

İsmail Karagülle
22-03-2015, 18:48
İsmail bey siz tavuklarınızı nerde yetiştiriyorsunuz acaba?

Ben catalcada kendimize yetecek kadar yapıyorum ancak malasef 2 kez hangi hayvan tarafından yapildigini tam anlamıyla çözemediğimiz iki saldırıdan sonra pek bir tavuk kalmadi. Zaten tavuklarin cinsleriyle ilgili pek bir bilgimde yok ymurta versin yeter dedik o da gitti sayilir.

Kuzen , lohman cinsi yavuklar.
İlk aldığımda birini doğan kaptı ,
4 tanesini tilkiler kaptı .
O zaman biraz moralim bozuldu . Ama sonradan alıştım . Bir tilkinin icabına bakınca bir daha gelen olmadı şimdilik . Bu bahar ne olur bilmem.

Kendime göre çareler üretmeye çalıştım . Etrafı tel çektim .

Elde tüfek nöbet beklememeye devam ediyorum .

Ne demişler koyunu güden kurdu görürmüş.

Bu tavuk konusunda da böyle.

İnsan üzülüyor ama bu işin doğasında bunlar var .

Elden geldiğince tedbir almaya çalışacağız.

İsmail Karagülle
22-03-2015, 18:51
Bahçem biraz daha büyük olsaydı bu modeli hemen düşünürdüm,
çok hoşuma gitti doğrusu, paylaşmak istedim.

Netten alıntıdır:

542219

Slogan köy tavuğuysa , tavuklar özgür olacak . Koşup zıplayacak gezecek becerebildiği kadar kanat çırpacak . Bu resimde yarı özgür diyebiliriz.

O resimde maksat tavuğu dağil sebzeleri korumak .

İsmail Karagülle
22-03-2015, 18:57
Özel yumurta çifliklerinde nasıldır bilmem .Ama köy tavuğu konusunda üniversiteler melez cinsler üretiyor.Bölge özellikleri de göz önünde tutularak , yumurta verimi yüksek , dayanıklı , melezler üretiliyor.

Çarşı pazardan köy tavuğu diye aldığımız tavuklar genellikle e3konomik ömrünün sonlarına yaklaşmış çiflik tavukları oluyor.

Dikkatli bir bakımla yumurta verseler dahi , netice itibariyle yaşlı ve yarı ekonomik ömrünü tamamlamış oluyorlar.

Özel sektörden veya ilçe tarımdan, mümkünse
üniversiteden , tavuk tedarik etmek en sağlıklı yol bence.

kırkdilim
24-03-2015, 08:07
Hem dölsüz yumurtada bir şeylerin eksik olacağı hem de ferikleri bir arada tutsun diye bu çilli horozu aldım.Bakalım kümesine sahip çıkabilecek mi?

Atak S'ler yiyecek,ligorinler macera peşinde.Henüz kafesin dışına atlamadılar ama yan duvar,elma ağacı ve kümesin üstü ligorinlerin gezinti alanı oldu. Bazen,keşke hepsini atak s alsaydım diyorum.

Folluk işe yaramayacak gibi.İçine saman koyuyorum,eşinip dışarı atıyorlar. İçine tünemeleri de cabası.Haliyle kısa sürede pisleniyor.Yumurtlamaya başlasalar da ne olacağını bir görsem! Olmadı,dip tarafa tüneğin altına gelmeyecek şekilde küçük bir sandık ya da sepet koyarım.

542540
542541
542542

İsmail Karagülle
24-03-2015, 19:57
Acemi henüz bunlar . Önce yumurta yapmayı ,

Zamanla yumurtalarını folluğa yapmayı da öğrenecekler .

Nereye tüneyeceklerini de öğrenecekler .

hasan.00
28-03-2015, 11:00
Arkadaslar size bi sorum olaxak artik iki tavuumda yumurtluyor siyah pilic olanıllı bugun 9 gibi 3. Yumurtasini yapti ve 9 dan beri(saat suan 12) hala yarim saat araliklarla gidakliyor ve ibikleride kipkirmizi neden gidakliyor sizce yoksa gurkmu olacak?

addo
28-03-2015, 11:03
yumurtlayan çoğu tavuk gıdaklar gurk olması ile alakalı birşey değil. tavuğu korkutan birşey yoksa 3 saat gıdaklamaz tavuk.

hasan.00
28-03-2015, 15:09
Korkutan bisey yok yeni farkettim ne zaman holluğa bir tavuk girse o zaman bagiriyo neden acaba

hasan.00
29-03-2015, 17:35
Sen ga pek bilion

kırkdilim
29-03-2015, 21:46
İki gündür ara ara yağan yağmur kümesin önünü balçığa çevirdi.Kurumasını bekleyecek halim yok,tavukları çıkardım ve vıcık vıcık çamurun içinde akşamı ettiler.Buraya ya çakıl yaşı dökmeli ya da kum.Kum daha mantıklı gibi.Hem içinde eşelenirler de.

Sabah kümesin kapısını açtığımda tavuklar yemliğe hücum ederken baktım çilli horoz halsiz ve boğazından hırıltılı sesler çıkarıyor.İlk iş tavuklardan ayırıp garaja koydum.Garaj sıcak,bir kaç gün dursun bakalım!

Ligorinlerden biri cuma sabahı ilk yumurtasını yaptı.Cumartesi öğleden sonra da ikincisini.Bugün dinlenme günü!Yumurtayı folluğa yaptı ama samanın üzerine değil,tahtaya.Daha önce de yazmıştım,follukta saman bırakmıyor eşelenip aşağı atıyorlar.

vinco17
29-03-2015, 22:15
Merhaba nasılsınız.4 dönüm yerim var burda yumurta tavuğu yetiştirmek istiyorum.kümes ebatı doğru tavuk cinsi bide tavukları nerden temin edebilurim.devletimizin bunun verdiği hibe veya uzun vadeli kredi si varmı teşekkürler

sulo18
30-03-2015, 17:54
boynu cıplak tavuklarım var gurk yatarlarmı hep geçem senenin yavrusu

İsmail Karagülle
30-03-2015, 21:15
Merhaba nasılsınız.4 dönüm yerim var burda yumurta tavuğu yetiştirmek istiyorum.kümes ebatı doğru tavuk cinsi bide tavukları nerden temin edebilurim.devletimizin bunun verdiği hibe veya uzun vadeli kredi si varmı teşekkürler

Açık alan her tavuğa 4 metre kare hesabı ile , bin tavuğa yeterli açık alanınız var .

1000 tavuk için 250 metre kare kapalı alan gerek .

Yumurta tavuğunda akla gelen ilk isim ligorindir .
Lohman
Atak
Atak-s
Belli başlı yumurta tavuğu için tavsiye edilir .

Nereden alacağınız konusu , bulunduğunuz yerdeki , ilçe tarımdan bu konuda bilgi alırsanız daha isabetli olur.

Teşvik ve kredi konusunu da ilçe tarımdan tam doğrusunu öğrenirsiniz .

Benim size tavsiyem ,

Önce hobi gibi başlayın .

İşin inceliklerini öğrendikçe ,

Pazar konusu oturdukça , yavaş yavaş büyütün .

Kredi bunlardan sonra , işi büyütmek için , ödeme dengesi , ve diğer bilinmesi gerekenler ortaya çıktıktan sonra düşünülmesi gerek .

Kolay gelsin .

hasan.00
01-04-2015, 21:04
Tavuğum folllukta belirli araliklarla mesala 2 saat yatiyor sonra disari cikiyor tipki yumurtlamis gibi gidakliyor ve yeniden yatiyor bugun yumurtlamadi ama follukta yatti kalkti yatti kalkti gurk olma ihtimali varmi

sulo18
05-04-2015, 15:28
tavuklar nezaman kuluçkaya yatarlar

sulo18
05-04-2015, 15:30
Tavuğum folllukta belirli araliklarla mesala 2 saat yatiyor sonra disari cikiyor tipki yumurtlamis gibi gidakliyor ve yeniden yatiyor bugun yumurtlamadi ama follukta yatti kalkti yatti kalkti gurk olma ihtimali varmi

belki yumurta gurku olmuştur ileri günlerde yatabilir

kırkdilim
05-04-2015, 21:38
Horoz macerası kısa sürdü.İyileşir ümidiyle garaja aldığım horozun baktım ağzından akıntı geliyor,iyileşse de kümese sokmam artık dedim ve kestim.O kadar halsizdi ki keserken gık demedi.

Folluk folluktan çıktı tavukların tünek yeri oldu.Tavuk yere yumurtlamaya başlayınca olacak gibi değil kümesin dip köşesine sandık koydum.İçinde eşeleniyorlar ama derin olduğu için samanı atamıyorlar.İşe yarayacak gibi!

Altı ligorinden dördünün ibiği epeyce büyüdü ve kızardı.Ama hala biri yumurtluyor.Bugün biri daha sandığın içine yattı.Sevinmiştim ama yumurtlamadı.Atak S'lerde biraz daha bekleyecek gibiyim.

kırkdilim
12-04-2015, 22:40
Meyve bahçemden bolca ot getiriyorum.Akşama kadar içinde eşelenmekten duvarın üzerine çıkmaya fırsat bulamıyorlar.

Dikkatimi yeni çekti,Atak-s'lerden biri sarı bacaklı,boyun tüyleri de daha sarı. İnternetten biraz bakındım bunlarda bacak rengi siyaha yakın bir ton.Atak-s deyip duruyorum ama Ankara Tavukçuluk Araştırma'dan almadıktan sonra melez olma ihtimali çok fazla.Olsun,bunlar da benim tavuklarım!

hasan.00
14-04-2015, 19:56
Köy tavugunun gurk olması için ne yapabilirim ? Yumurtalarını almasam gurk olurmu?

Sagun
15-04-2015, 23:24
Köy tavugunun gurk olması için ne yapabilirim ? Yumurtalarını almasam gurk olurmu?

Senin bir şeyler yapmanla olmaz, canı isterse olur. İlla da gurk istersen Hint tavuk lazım..

hasan.00
16-04-2015, 08:59
Tavugum iki gunden beri follukta yatıyor günde 3 saat fln dısarda duruyor gine yatıyor ama gurk demiyor acaba yumurtaları bitincemi diyicek hala yumurtluyor?

sulo18
17-04-2015, 17:24
benim kel tavuklar gurk diyo ama yatmıyolar napmalıyım

serkanhoca
19-04-2015, 08:49
Ekşi mayalı ev ekmeği yedirirseniz, gurk olmayı teşvik edebilir. Ama hayvan gurk olacaksa zaten olur. Yumurtaları folluktan almayın, biraz biriktirin, gurk olmasını kolaylaştırır.

kırkdilim
21-04-2015, 19:46
Sabah kümesi temizliyordum.Sandığı dışarı çıkardım.Güneş falan dinlemedi 2 ligorin hemen sandığın içine giriverdiler.Yumurta kapıya dayanmak buna denir işte.

Ligorinlerin 5 tanesi yumurtluyor.Birinin henüz ibiği kızarmadı.Atak-s'lerde henüz hareket yok.Sözümü geri alıyorum,keşke hepsini ligorin alsaymışım.

Yumurtalarına geçer diye antibiyotik vermiyorum.Bazen sularına aspirin ya da sirke karıştırıyorum.Elma sirkesi ve aspirin koruyucuymuş.Bu iş önemli,öyle kafama estiğinde değil bir düzene sokmalıyım.

kırkdilim
27-04-2015, 21:22
Akşam oldu mu zorla kümese sokmaya çalışmıyorum.Zamanı geldi mi usulca girip tüneğe sıra sıra diziliyorlar.İyi ki 13 tane almamışım,yer yokmuş!

Ligorinlerden biri kümesin üstünü yol etti.Oradan uçup bahçeye atlıyor. Uçamasın diye kanadını birazcık kestim.Uçtu.Biraz daha kestim yine uçtu.Kıyamadım,başka da kesmedim.Üst tarafı telle kapatmak lazım.

18 tayir 18
28-04-2015, 12:56
Sayin kirkdilim maşallah hayvanlariniz çok güzelmiş

sulo18
30-04-2015, 17:39
Akşam oldu mu zorla kümese sokmaya çalışmıyorum.Zamanı geldi mi usulca girip tüneğe sıra sıra diziliyorlar.İyi ki 13 tane almamışım,yer yokmuş!

Ligorinlerden biri kümesin üstünü yol etti.Oradan uçup bahçeye atlıyor. Uçamasın diye kanadını birazcık kestim.Uçtu.Biraz daha kestim yine uçtu.Kıyamadım,başka da kesmedim.Üst tarafı telle kapatmak lazım.

şey bence follukları çoğaltsanız iyi olur

sulo18
30-04-2015, 17:40
maşallah yumurta yerine folluk olarak beyaz pinpon topu kullanın

sulo18
30-04-2015, 17:43
selamün aleyküm ataxla 90 günlük nazaman yumurtaya gelirler bi bilginiz varmı

kırkdilim
01-05-2015, 10:10
Beğendiğinize sevindim,sağolun sayın 18 tayir 18.

Tavukları ferik olarak mart ayının başında aldım sayın sulo 18. Ligorinler yumurtlamaya başlayalı 1 ay oldu.Tam anlamıyla yumurta makineleri. İlk ataks dün yumurtladı.Açık kahverengi,kuş yumurtası gibi.Dediğiniz gibi atakslar da verime başladığında bir sandık daha koymam gerekecek.

GoktugReis
01-05-2015, 16:35
Merhaba baya bi zaman gecmis konu baslayali ama benede 6 yildir bu isle ugrasiyorum cok zevkli 30 a yakin tavugum var brahma, boynu ciplak ,koy, kirma , pacali 3 tavuk 1 horozla basladim hersene en az 20 yavru aliyorum bu yaz 5 tavugum kuluckays yatti hicbirmakine uretkmi tavuk yok hepsi kendi uretimimiz 2,5x2,5x2,5 lik kumesimiz var sugecirmez yalitimli 4 senedir kullaniyorum gayet memnunum beton tavuklar 1500 m kare alanda serbest geziniyor bizimle beraber telle kapali deil bit ilaci asilama vitamin atmaha zaten gerek yok hic bi sorun yasamadim fazlalik olan horozlari kesip yiyoruz 9 horoz var suan genc 16 tavuk var 7 gunde 61 yumurta aliyorum ama sayilarinda oynama oluyor o yuzden tam sayamadim ama yarin tam sayip solerim bu iste baya bi bilgi sahibi oldum siteye yeni katildim yardima ihtiyaci olan mesaj atabilir ayrica suan rosecomb cinsi bodur tavuklar gelecek ancak dun sahit oldum bahcemizin uzerinden atmaca gecti ve tavuklar birden bire urkerek kacisti oysaki atmaca cok yukardaydi birtane gri tavugum ise esrarengiz bicimde ortadan kayboldu sadece gru tuyler vardi atmacadan supheleniyorum onu goturduyse rosecomb ( bücürler) larimi aninda alirlar bu konuda bilgisi olan varmi ne yspayim yardim ayrica yeni baslayan arkadaslara yardim edebilirim iyi gunler .

sulo18
01-05-2015, 19:33
beninim tavukkuluçkata yattı ama yatırmıcam cünkü horozlar kanatları ve sırtı yoldu veri alamamam heralde

sulo18
01-05-2015, 19:38
belki satın civci alırım altına

18 tayir 18
01-05-2015, 22:59
Sayin goktugureis atmacaya bi care bulamazsınız ama iyi bir köy horozunuz varsa o tavukları kollar bağırarak uyarır

18 tayir 18
01-05-2015, 23:03
Sulu 18 sizdemi cankirilisiniz ?

aydemiraydın
02-05-2015, 08:43
hobicilerin dikkatine. sadece güvenilir, aşıları yapılmış yerlerden tavuk temin edin. şu ara veba ortalığı kasıp kavuruyor. köylerde köy tavuğu kalmadı. piyasaya sürülen çıkma çiftlik tavukları heryere hastalık bulaştırıyor.
sanırım yine bi tezgah peşindeler.

GoktugReis
02-05-2015, 19:57
Suana. Kadar hic tavuklarıma aşı ve vitamin vermedim hiçbir sorun yasamadım Allaha şükür.Bugün baktım 4 tavuğum Kuluçkaya yatmış :) çok sevindim
Birkaç gündür yatıyolar farkında değilim :) bende bir ara kümesin ve tavukların fotosunu koyucam inşallah .

GoktugReis
02-05-2015, 20:31
beninim tavukkuluçkata yattı ama yatırmıcam cünkü horozlar kanatları ve sırtı yoldu veri alamamam heralde

Sorun olmaz. Zaten tavuklarin sirtinin yolunmasinin 3 sebebi var
1) çok horoz olması
2) horozun mahmuzlarının cok uzun olması
3) tavukların horoozu sevmemesi ( ciftlesme olurken kaciyorsa sevmiyodur ama horoza alıskın seven tavuk anlar ve hemen yere oturur)
Cozum olarak fazla horozlar kesilebilir
Horozun mahmuzlari ozel makası ıle kesilir
Ama sirti yoluk tavuk gayet guzell kulucka yatar hicbi problem olmaz guven bana :rolleyes:
Hatta suan siriti yoluk kuluckaya yatmis tavugum var:D:D

aydemiraydın
04-05-2015, 12:01
Suana. Kadar hic tavuklarıma aşı ve vitamin vermedim hiçbir sorun yasamadım Allaha şükür.Bugün baktım 4 tavuğum Kuluçkaya yatmış :) çok sevindim
Birkaç gündür yatıyolar farkında değilim :) bende bir ara kümesin ve tavukların fotosunu koyucam inşallah .

bu iş çok ciddi . yeni virüsün aşısı yok sanırım. büyük işletmeler çaresiz.

GoktugReis
04-05-2015, 18:36

O zaman vay hallerine besle buyut bi hastalikta gitsinler 😠:mad:

Orhank
05-05-2015, 12:07
hobicilerin dikkatine. sadece güvenilir, aşıları yapılmış yerlerden tavuk temin edin. şu ara veba ortalığı kasıp kavuruyor. köylerde köy tavuğu kalmadı. piyasaya sürülen çıkma çiftlik tavukları heryere hastalık bulaştırıyor.
sanırım yine bi tezgah peşindeler.

Aydemir bey tezgah derken ne anlatmaya çalıştınız bilmiyorum ama sanırım pek bilgi sahibi değilsiniz.
Kuş gribi virusu ülkemize ve birçok ülkeye göçebe yabani kuşlar ile taşınır bu kuşlar ile aynı bölgede bulunan ve bunların dışkı ya da salya sümük gibi sekresyonları ile temas eden evcil kanatlılara bulaşır.
Ve her sene bu zamanlar bu enfeksiyon yaşanır.
Şu an sıkıntı yumurtacı işletmeye bulaşmış olması artı Kastamonu'da organik yumurta kümesinde yaşanması.
Hijyen şartlarının iyi olmadığı her hobi ya da prof. işletmede görülebilir.
Bu dönemlerde dikkatli olunmalıdır.
İnsanlara enf. kanatlılardan bulaşır bu nedenle şüpheli hayvanların kesilmeden kan vs. çok bulaştırmadan CO2 gazı ile boğularak öldürülmeli sonra yakarak imha etmeli ya da sönmemiş kireç ile gömülmelidir.
Aynı alanda bir süre kanatlı hayvan beslememek gereklidir.
Virus 70 derecede ölür. Bu nedenle pişmiş yumurta ya da et tüketmede bir sıkıntı yok. Sadece çiğ gıda ile temas eden mutfak malzemeleri yıkanmadan çiğ tüketilen salata vs. gibi temas ettirilmemelidir.
Aslında insan sağlığından çok daha fazla tavukçular için büyük bir sorun.
Ciddi bir bulaşmada çok büyük maddi zarar olur.

aydemiraydın
05-05-2015, 12:27
uzay üssü gibi yapılmış son model kümeslerde bile hastalık olması çaresizliğin göstergesi değilmi? ölümüne bi kaç gün kalmış tavukların mezbahalarda kesilip sofralara sürülmesi doğrumu?

bu hastalıklı tavukların ölümünü tüketici görse tüketirmi?

Orhank
05-05-2015, 12:47
uzay üssü gibi yapılmış son model kümeslerde bile hastalık olması çaresizliğin göstergesi değilmi? ölümüne bi kaç gün kalmış tavukların mezbahalarda kesilip sofralara sürülmesi doğrumu?

bu hastalıklı tavukların ölümünü tüketici görse tüketirmi?

Aydemir bey,
Son model uzay üssü vs. bunlar bina ile ilgili ve parayla yapılan işler.
Biyo güvenlik dediğiniz şey ise bilgi ve deneyimle ilgili.
Yumurtacılar entegre işletmeler değil ve geneli veteriner hekim kontrolü ya da danışmalığı almıyor daha kara düzen çalışıyorlar.
Beyaz et sektörü mecburiyetten daha iyiler.
Ölümüne birkaç gün kalmış dediğiniz hayvanların kesime gittiğini nerede gördünüz.
Tavuklarda diğer hayvanlarda olduğu gibi ölüme bir kaç gün değil ancak saat kalır akşam çıkarsınız her şey yolundadır sabah gelirsiniz yarısı telef olmuştur.
Ölüm çok hızlı şekillenir.
Hastalıklı hayvan karkası görmüş olsanız tüketime sunulamayacağını bilirsiniz.
Sağlıklı hayvan ile hasta hayvan karkastan dahi anlaşılabilir.
Şunu da yazmam lazım ben işlenmiş ürün almam çünkü güvenmiyorum.
Evime kavurma, salam, sucuk, shinitzel vs. sokmam eti görür alırım asıl hile işlenmiş ürünlerde oluyor dikkat etmek lazım

aydemiraydın
05-05-2015, 12:56
en azında halkın bi kısmı olayların farkında ...bi facebook paylaşımını yapıştırayım.

Tavuk fiyatlari istenen rakamda degil belliki
Kus gribi cikartmislar yine.

Isletmenin ikisinde 4 bin tavuk katledilmis.

Bukadar ilaca nasıl hasta olur hayvanlar zaten şaşırtıcı.
Açıkta hayvan beslemicekmisiz, göçmen kuşlar yanlarına ugrar hastalık bulaşırmiş.

Göçmen kuş mu bıraktiniz...

Evde tavuk beslemeyin.
Ciftliklerdeki tavuk yumurta neyinize yetmiyor.

Orhank
05-05-2015, 14:06
en azında halkın bi kısmı olayların farkında ...bi facebook paylaşımını yapıştırayım.

Açıkta hayvan beslemicekmisiz, göçmen kuşlar yanlarına ugrar hastalık bulaşırmiş.

Evde tavuk beslemeyin.

Aydemir bey,
Alıntılarınıza cevap vermek istiyorum izninizle;

Kuş gribinden ve hatta söylentisinden sonra beyaz et satışlarının nasıl çakıldığını hepimiz hatırlıyoruz. En büyük zararı entegreler yaşadı.
4000 tavuk katledilmiş bu sayı çok az karantina bölgesinde yüz binler hatta milyonlar var ve illaki itlaf edilecekler enfeksiyonu ve yayılımı durdurmak için bu yapılmak zorunda.
Evet açıkta hayvan bu dönemde özellikle riskli genel olarak toplu bakılan hayvanlar açıkta kaldıklarında bulaşıcı hastalıklara daha kolay yakalanıyorlar.
İlaç derken kuş gribinin etkili bir tedavisi yok verilen ilaçlar vitamin ve mineral destekleri sadece hayvanın mevcut sitemini destekler direk tedavi edemezler.
Göçmen kuş deyince aklınıza ne geliyor bilmiyorum ama leylekler göçmen kuş mesela ve hastalığın yayıcılarından yabani kazlarda keza öyle.
Evde tavuk beslemek bu gerçekten değişik bir uğraş ama takdir ediyorum besleyin ama gerekli önlemide alın tavuktan insana bulaşan hastalıkları düşündüğümüzde kuş gribi sadece bir tanesi.

özet olarak tavukçuluk sektörünün kalbinden bir veteriner hekim olarak yazıyorum ve satış ile vs. hiç alakam ve şahsi karlılığım yok derdim size, içinde bulunduğum aileye doğru ve yararlı bilgi aktarmaya çalışmak

aydemiraydın
05-05-2015, 14:19
http://youtu.be/JKpz_3-n7fg

Insanlar bilinçlendikçe fabrikada satılan yumurtaları satamaz oldukları için hep bir hastalık bahanesi çıkartıp Köylülerin tavuklarını katlediyorlar.

Video dada izleyeceğiniz gibi hayvan refahı hayvan hakları diye birşey yok .

Orhank
05-05-2015, 14:44
http://youtu.be/JKpz_3-n7fg

Insanlar bilinçlendikçe fabrikada satılan yumurtaları satamaz oldukları için hep bir hastalık bahanesi çıkartıp Köylülerin tavuklarını katlediyorlar.

Video dada izleyeceğiniz gibi hayvan refahı hayvan hakları diye birşey yok .

Aydemir bey,
Bu videoda gösterilen şeyi kimse savunamaz savunmamalı, insanlığa aykırı bir durum.
Özellikle Amerika'da bu tür olayların çok yaşandığını biliyorum. Türkiye'de yok mu illaki vardır. Ama bu insan vicdanına sığmaz.
Fabrikada değil çiftlikte üretilen yumurtalar illaki satılıyor hatta bir kısmı organik yumurta satıcıları tarafından alınıp kendi yumurtalarıymış gibi yüksek karla satılıyor. Yumurta satışı ve fiyatıyla ilgili sıkıntı yok.
Köylünün ya da şu anki popüler söylemle gezen tavuklardan elde edilen yumurta Türkiye pazarının %1'i bile değil sadece "şanslı azınlık" tarafından tüketiliyor.
Köylülerin tavuklarının katledilmesi sadece karantina bölgesi için geçerli ve yumurtacılar ve broyler hayvanlarda dahil yani tüm kanatlı nufusu için geçerli. Sadece köylülerin tavukları değil yani.
Kabul etmek istemediğiniz ya da inanmak istemediğiniz gerçek şu bu enfeksiyondan en büyük sıkıntıyı gene büyük tavukçular görecek.

GoktugReis
05-05-2015, 20:16
Nedir bu tavukların çektiği
Horoz olsa civcivken öldürülür veya pazarda satılır
Tavuk olsa tüm ömrünü a4 kağıdı kadar kafeste hareket etmeden geçirir
Broiler olsa 45 günde avuç kadar olması gerekirken ilaçla yerinden kalkamıyacak hale gelir ve 40 günlük gdo lu hayvanları kesip bize sunuyolar
Benim anlamadığım ne kadar kötüyüz hayvancağız hem et hem yumurta verir bize bîz ise onları canice koşullarda kendi çıkarlarımız için kullanıyoruz iyiki kendi tabugumu besliyorum hem et hem yumurtam doğal Allah bize bu nimetleri bilinçli kullanmamız için vermiş biz ise ne kadar nankörüz.

kırkdilim
05-05-2015, 21:45
Yağmur yağdığı günler ıslanıp hasta olurlar korkusuyla kümesten çıkarmıyorum. Haliyle ertesi gün altlarındaki karton ve saman beni değiştir diye bağırıyor!

Güneşli havalarda sorun yok ama bu işin karı kışı da var.Gezinti alanının üzerine tel çekmeli,hava bozdu mu hemen bir şey örtüp dışarıyla bağlantıyı kesebilirim.Tel işi iyi fikir,hem güvercin ve serçelerin yeme ortak olmalarını da engeller.

hasan.00
07-05-2015, 11:07
yarın kuluçkada 21. Günün içinde olucam civcivler 21. Günün içindemi çıkar yoksa 21. Günün sonunda yani cumartesimi cıkar

Orhank
07-05-2015, 12:58
yarın kuluçkada 21. Günün içinde olucam civcivler 21. Günün içindemi çıkar yoksa 21. Günün sonunda yani cumartesimi cıkar

Hasan bey 21 gün 6 saat normal süresi yumurtanın durumuna bağlı olarak 22 güne uzayabilir.

Sagun
07-05-2015, 21:19
Yağmur yağdığı günler ıslanıp hasta olurlar korkusuyla kümesten çıkarmıyorum. Haliyle ertesi gün altlarındaki karton ve saman beni değiştir diye bağırıyor!

Güneşli havalarda sorun yok ama bu işin karı kışı da var.Gezinti alanının üzerine tel çekmeli,hava bozdu mu hemen bir şey örtüp dışarıyla bağlantıyı kesebilirim.Tel işi iyi fikir,hem güvercin ve serçelerin yeme ortak olmalarını da engeller.

Masallah atak s leriniz guzel olmuslar sanirim yumurtluyorlar..

kırkdilim
09-05-2015, 16:49
Geç başladılar ama yumurtlamada ligorinlerden aşağı kalır yanları yok sayın sagun.Hatta yumurtaları daha iri.

hasan.00
09-05-2015, 17:35
civcivlerim dün çıktı şu anda kümeste ne zaman anneleriyle gezmeleri için dışarıya saliyim

kırkdilim
14-05-2015, 20:32
İlk geldiklerinde tavuk vebası için aşılarını yapmıştım.Onun haricinde yumurtalarına geçer diye aspirin ve sirke dışında koruyucu bir önlemim yok.

Yine de organik yumurta yiyorum diyemem.Çünkü yumurta yemi kullanıyorum ve verdiğim mısır buradaki zahirecilerin dediğine göre GDO'lu.Bunun GDO'suzu yok mu dediğimde "Zor bulursun,köylü de ekeceği mısırın tohumunu bizden alıyor." diyorlar.

mehmet deniz
24-05-2015, 05:54

Evde tavuk beslemeyin.

çok dogru bu gün piyasa dibin dibinde ama yarın piyasada tavuk sayısı çok düşmüş olacagı için malum mangal sezonuda geliyor bu millete mangalda tavuk etini bile çok görenler var oldugu için fiyatlar rekor seviyelere çıkar tahminimce

alperen 45
04-06-2015, 20:01
Arkadaşlad bana cins tavuk yumurtası gönderebilicek olan varmı ?

küncü
06-06-2015, 12:47

Elinizie sağlık çok temiz ve güzel gözüküyor. Bu hayvanler bunu hak ediyorlar.
Arada sırada dolaşbiliyorlar mı? Yoksa sadece kümes alanında mı otluyorlar.

küncü
06-06-2015, 12:52
civcivlerim dün çıktı şu anda kümeste ne zaman anneleriyle gezmeleri için dışarıya saliyim

kümes alanı çok küçükse biraz daha kendilerine gelmelerini bekleyebilirsiniz.
Eğer kargadan, kediden korunaklı bir alanda ise hemen salabilirsiniz. Annede koruyacaktır ufaklıkları.

küncü
06-06-2015, 13:06

Neymiş bu virüs? İstanbul için tehlike var mı?

küncü
06-06-2015, 13:39
Bir yumurtadan civcivin organlari beyni gozleri olusuyor..icindrki vitaminin ve proteinin zenginligini buradan anlaya biliriz..organik denince bununda belli dereceleri var..tam organik hic bir yiyecek verilmeden beslenen tavuk yumurtasi, bugday misir yesillik gibi tahillarla beslenen yari organik yumurta ve icerigi bilinmeyen kimyasal yemli yumurta..bana gore organik yumurta bu uc bolumden olusur..tavuk bocek yiyip yuksek vitamin almadikca o tavuktan fazla birsey beklenmez..
Yapilan arastirmalar gosterdiki 12 market yumurtasinin protein degeri tek bir organik yumurtanin protein degerine takamul etmekte..organik yumurta icinde her tavuk beslenmez..tavuk gezici dayanikli ve gaddar olmali..benim favorim hint tavugu..hibrit gibi herseyi yemez en iyisi icinde arastirmaciligindan asla odun vermez..ayrica yilda 2 veya uc kere kuluckaya yatar ve son derecede anactir..kolay hastalanmaz tilki sansar gibi hayvanlarada kolay yem olmaz..eti biraz kayis gibidir ama yinede guzeldir. :)

Yanlış anlamayın ama bir sorum olacak. Ben de faydalanmak istediğim için soruyorum, yukarıda bahsettiğiniz araştırma neredendir. doğal yumurtanın besin değerinin yüksekliğini duymuştum. Beni bilgilendirirseniz sevinirim

hasan.00
09-06-2015, 18:49
Tavugumun kuyruk sokumundaki bu şey ne?

idris şenol
09-06-2015, 21:01
kümes tellerini mümkün mertebe küçük gözenekli tutun içeriye kuş girmesin
serçe vs kuşlar hastalık yayar

kırkdilim
11-06-2015, 19:07
Sadece çimenin üzerinde gezinseler iyi;ya duvar diplerindeki küçük üzüm fidanlarına yöneliyorlar ya da sebze tarhlarına.Onun için çok nadir çıkarıyorum sayın küncü.Çıkardığımda da elimde uzun bir çomak,güdüyorum!

Hava güzelse 12 tavuktan günlük 8-9 yumurta alıyorum.Yumurtlamada ataklar daha iyi.Hava soğudu mu ya da birazcık ıslandılar mı ligorinler yumurtlamayı kesiyorlar.

Yememize döke saça yettiği gibi eşe dosta da veriyoruz.Bize biriktiriver diye insanların sıraya girmesi hoşumuza gidiyor.Üretmek güzel şey.

hasan.00
17-06-2015, 10:56
Merhaba benim 3 tane tavuğum var biri civcivli gurk biri kuluçkada biride yumurtluyo normal tavuktu (gurk olanlar köy tavuğu yumurtlayan lohman brown) yumurtlayan tavuk bugün yumurtasını yaptı gezdi 10 15 dk sonrada gine folluğa yattı ve yanına baş ka bi tavuk gelince ona bağırıyo acaba gurkmu olcak yumurta tavuğu gurk olmaz diyodum acaba köy tavuklarındanmı öğrendi

küncü
19-06-2015, 19:04
Merhaba benim 3 tane tavuğum var biri civcivli gurk biri kuluçkada biride yumurtluyo normal tavuktu (gurk olanlar köy tavuğu yumurtlayan lohman brown) yumurtlayan tavuk bugün yumurtasını yaptı gezdi 10 15 dk sonrada gine folluğa yattı ve yanına baş ka bi tavuk gelince ona bağırıyo acaba gurkmu olcak yumurta tavuğu gurk olmaz diyodum acaba köy tavuklarındanmı öğrendi

Benim de bir ligorinim gurk olmuştu. Doğrudur tavuklar çok iyi taklitci ve öğrenen akıllı hayvanlar. "Yumurta tavuğu gurk olmaz" ne demek bilemiyorum. Bu bana "doğayı, doğadan daha iyi bilmek" ve bilicilik taslamak gibi geliyor. Bana da makineden çıkan tavuk gurk olmaz demişlerdi ama maşallahları vardı.

Saygılar

Derya Yıldız
20-06-2015, 08:51
Merhaba 3 ay önce kuluçkadan çıkan civcivlerimden 4 ü bir ay önce öldüler. Anneleri de gecen sene 5 ay yavrularından ayrılmamışken bu sene onları çabuk bıraktı ve benim 3 adet civcivim şu an yabani olarak yaşıyor. 3 dönüm bahçenin sınırlarında tavuklardan uzakta geziniyorlar. Tüm yem yedirme çabalarım boşa gidiyor benden köşe bucak kaçıyorlar. Ama akşam kümese geliyorlar. Aç kalıyor olabilirler mi ve yumurtladıkları zaman nasıl kontrol edeceğim bana yardımcı olacak olan biri var mı acaba?

resimsel
20-06-2015, 09:30
Sn. Derya Yıldız. Sanırım şimdilik küçük oldukları için diğer tavukların kendilerine zarar vereceğini hissedip uzaklaşıyorlar.

Yem yememe konusunda çok endişelenmeyin kesinlikle aç kalmazlar ama ne var ki yeterince beslenmemiş olurlar.

Bunlarda benim tavuklarım.

Derya Yıldız
23-06-2015, 00:17
Cevap için teşekkürler sayın resimsel. Maşallah horozunuz çok heybetli. Dün akşam kümesin önünde pusu kurdum baktım bizim üçlü geliyor hemen buğdayları saçtım önlerine ama ne yazık sanki taş atmışım gibi kaçtılar yine ne yapayım kendileri bilir:)

kırkdilim
23-06-2015, 17:37
Bir yerlerde okudum,mısırı tane olarak yedirmek daha faydalıymış.Kırılınca besin değeri azalıyormuş.Benimkiler kırma mısıra alıştılar ya bugünlerde mücadele halindeyiz!

Yemlerini 3-5 kg alıyor,bitince yine zahirecinin yolunu tutuyordum.Bu sefer çuvalla aldım.Perakende 90 kuruş olan buğday 80 kuruşa,1.75 olan yumurta yemi 1.50,1.25 olan mısır 1 liraya geldi.Böylesi daha hesaplı,hem ne yediklerini de bilirim.

macuroğlu
24-06-2015, 15:45
Bu sene ilk Gurku 16 yumurta koyduk sadece 1 tane fire verdi 15 şimdilik sağlıklı

Sagun
25-06-2015, 08:15
maşallah tavuğunuzun rengi çok güzelmiş.

kırkdilim
30-06-2015, 13:07
Sabah 7-7.30 arası kümesin kapısını açmaya özen gösteriyorum.Artık havalar ısındı,kümesin içi bunaltıcı.Zaten biraz geç kalırsam hengamelerinden durulmuyor.

Kuşları uzak tutmanın yolunu buldum,yemliği kümesin içine koyuyorum.İçeri girmeye cesaret edemiyorlar.

küncü
01-07-2015, 14:18
Sabah 7-7.30 arası kümesin kapısını açmaya özen gösteriyorum.Artık havalar ısındı,kümesin içi bunaltıcı.Zaten biraz geç kalırsam hengamelerinden durulmuyor.

Kuşları uzak tutmanın yolunu buldum,yemliği kümesin içine koyuyorum.İçeri girmeye cesaret edemiyorlar.

Folluğu biraz yukarı, çıtadan atlayabilecekleri biçimde kümes duvarına monte eder ve sayıya göre çoğaltırsanız yumurtlayacak tavuklar daha rahat eder, sırada beklemezler.

Neden kapatıyorsunuz kümesi? Ben hiç kapatmıyorum. Kendileri erkenden çıkarlar, yemlenir geri gelirler. Kapatmanız onları da sizi de strese sokar.

kırkdilim
02-07-2015, 09:37
İkinci bir sandık koymuştum.Ona girmediler.Baktım kümes alanı da daralıyor, ısrarcı olmamıştım.

Follukları duvara monte edersem içeri girmek zorunda kalırım sayın küncü. Böyle daha iyi,günde bir sefer gidiyor,en yakın kapıdan sandığı çekiyor sonra yerine itiyorum.Dediğim gibi günde bir sefer,ne kadar az temas o kadar hijyen!

Akşamları kümese girdiklerinde içeride yemlik ve suluğu bırakmıyorum.Her sabah temiz yemlik ve suluk karşılıyor onları.Onun için kümesin kapısını açık bırakmanın bir anlamı yok.

Bir de sansar tehlikesi var.Tamam,her taraf telle çevrili ama ya bir yolunu bulursa!

MeyveliTepe
03-07-2015, 01:44
Neden kapatıyorsunuz kümesi? Ben hiç kapatmıyorum. Kendileri erkenden çıkarlar, yemlenir geri gelirler. Kapatmanız onları da sizi de strese sokar.

Sizin orada yırtıcı yok galiba :)

Doğan, tilki ve sansardan sonra şimdi de bir kedi çıktı, üç tavuğu götürdü son zamanlarda.

A_NOMAD
03-07-2015, 02:01
...şimdi de bir kedi çıktı, üç tavuğu götürdü son zamanlarda.

Kedi mi? Civciv falan neyse de tavuk kapabilecek kadar acar bir kediyse ilginç gerçekten :)

MeyveliTepe
03-07-2015, 02:14
Büyük tavukları götürdü. Doğada yaşadığı için vahşileşmiş, sadece av yaparak yaşayan bir kedi.

loveforlife
03-07-2015, 07:14
Kedi mi? Benim kedisi, tavuğu, civcivi, hep bir arada. Kardeş kardeş geçiniyorlar. Civcivler hep gurktan çıktığı için anneler çok korumacı zaten. Bir de horozum var ki, yeme gelen kumrulara bile çatıyor. Hatta bizimkiler gidip kediler için koyduğum mamaları, kedileri dövüp talan ediyor. Çok yaramazlar çok!

Benimkiler köy tavuğu, geçen yıl rengarekti yavrular. Horozumuz İbik, bembeyaz bir yakışıklı bu yıl. Sanırım onun genleri baskın çıktı. Civcivlerimiz hep beyaz renk oldu nedense. Biraz sarımsı renk olanlar bile sevindiriyor. Neyse ki, annelerindeki gibi tepelisi, şapkalısı, sakallısı var da ayırt ediliyorlar.

küncü
03-07-2015, 12:30
Sizin orada yırtıcı yok galiba :)

Doğan, tilki ve sansardan sonra şimdi de bir kedi çıktı, üç tavuğu götürdü son zamanlarda.

:) Tabii ki kedi var! Fakat Acıbadem/ İstanbul'un mamacı kedileri.
Bizim burada tek yırtıcı insan(!).

küncü
05-07-2015, 13:04
Benim mavi yumurtacı civcivlerim. İlk haftaları. Bu sene daha başarılı bir çıkım var. Kıymetli olunca kargalardan korumak için neler yapıyor insan, "Balkon Civciv Sepeti". Diğer bir yırtıcının ismini daha anmış olduk!

küncü
05-07-2015, 13:18
Bunun ismi de kendisi de komik. Tam bir Araucana. Tahmin edebilecek var mı? Hadi ip ucu vereyim, 9 harfli ve B ile başlıyor.

sakdag
07-07-2015, 19:32
Süslü süs tavuğum toprağın üstüne kuluçkaya yatmış kendi kendine. 3 civcivi var. Bir tanesi tepeli, tatlı mı tatlı ama bir türlü göstermedi kendini annesinin kanatlarının altına gizlendi. Anne de çok sevimli görünmesine rağmen aşırı agresif, yanına yaklaştırmıyor.

564687

564688

küncü
08-07-2015, 21:48
Süslü süs tavuğum toprağın üstüne kuluçkaya yatmış kendi kendine. 3 civcivi var. Bir tanesi tepeli, tatlı mı tatlı ama bir türlü göstermedi kendini annesinin kanatlarının altına gizlendi. Anne de çok sevimli görünmesine rağmen aşırı agresif, yanına yaklaştırmıyor.

564687

564688

Pek güzel bir anne maşallah. Annesi varsın agresif olsun. En iyisi böyle. İnsanlar çok elliyor tavuğa civcive. Ayak altında dolaşmamalılar.

GoktugReis
10-07-2015, 11:59
Merhaba arkadaşlar :) madem herkez atmış bizde birkaç resim atalım :)

GoktugReis
10-07-2015, 12:01
Arkadaşlar 5 tane resim atmıştım 1 tanesi gelmiş