![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-07-2022
|
yavuz10
Paylaşmayı planladığım tohumlar: 1- Lunar White Havuç Tohumu 2- Misk Adaçayı 3- Swiss Chard Bright Light Pazı Tohumu 4- Manyas Kazak Fasulye 5- Hayıt 6- Sarı Kapya Biber Tohumu 7- Safranbolu Mevlana Fasulye 8- Safranbolu Empirme Fasulye 9- Kirpi Salatalık 10- Kristal Limon Salatalık 11- Yer Kirazı 12- Kuşkonmaz Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN... Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini LojistikMerkezine gönderdiğinizden emin olunuz. Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır. Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır. ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır. Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız... Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir. Düzenleyen yavuz10 : 11-11-2023 saat 16:14 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Lunar White Havuç Tohumu
Düzenleyen yavuz10 : 07-10-2023 saat 22:12 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Misk Adaçayı
Tohum sayısı sınırlı 10 kişiyle paylaşabilirim. Düzenleyen yavuz10 : 08-10-2023 saat 23:16 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Swiss Chard Bright Light Pazı
Not, tohumları üç farklı kişiden renkli pazı olarak aldım ama birininki sadece yeşil çıktı o yüzden yeşil saplı pazıların tohumu biraz ağırlıklıdır. Suyunu eksik etmedik, dört beş kök pazıyı yıl boyunca hasat edip sürekli tükettik. Gark ettik pazıya, ıspanağı hiç aramadık ![]() Düzenleyen yavuz10 : 17-10-2023 saat 10:21 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Manyas Kazak Fasulyesi
Not: Geçen sene dağıttığım kuru fasulye tohumlarındandır. Buzdolabında saklandığı için çimleneceğini düşünüyorum. Adını da öğrendim ![]() Düzenleyen yavuz10 : 25-10-2023 saat 07:47 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Hayıt
Tohumu Sn. Musa Gündoğan'ının tıbbi aromatik bitki adası için paylaşıma açıyorum. Şuanda elimde çok az tohum var, 2 kişiyle yani toplamda 3 kişiyle paylaşabilirim ![]()
Hayıt (ağacı) fazla boylanmayan bir çalı bitkisidir. Hazirandan sonra mor hafif kokulu minik çiçekler salkım şeklinde açmaktadır. Tohumların olgunlaşması sanırım biraz uzun sürüyor. Yetiştirmesi kolay, fazla bakım istemeyen bir bitkidir. Normalde daha fazla tohumum olacaktı ama sanırım yaprakları kabaran nokta nokta olan hastalığa çabuk yakalanıyor. İki kere sert budamayla bu hastalığı atlattı. Tıbbi kullanımları için lütfen araştırınız. Düzenleyen yavuz10 : 31-10-2023 saat 21:24 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Sarı Kapya
Talep sınırına ulaşıldı.
Bugün herkes kamber biberlerden bahsetti. Bende o zaman dedim bi biber paylaşayım ![]() 10 kişilik tohum vardır bilginize. Düzenleyen yavuz10 : 01-11-2023 saat 22:25 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Safranbolu Mevlana Fasulye
İhtiyacımdan fazlasını dağıtıyorum meraklısına. Bu tohumları geçen bahar safranboludan ekmek için almıştım ama bazı sebeplerden ötürü maalesef ekemedim. Tohumları aldığım kişide dört-beş çeşit fasulye vardı. Hepsine yağlı fasulye diyoruz dedi ama bu fasulye bence mevlana fasulye fakat benim bildiğim mevlana fasulye biraz daha yuvarlaktı. O yüzden tahmin yürüterek kendim isimlendirdim. Doğrusunu bilen varsa lütfen bana yazsın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Safranbolu Empirme Fasulye
İhtiyacımdan fazlasını dağıtıyorum meraklısına. Bu tohumları geçen bahar safranboludan ekmek için almıştım ama bazı sebeplerden ötürü maalesef ekemedim. Tohumları aldığım kişide dört-beş çeşit fasulye vardı. Hepsine yağlı fasulye diyoruz dedi ama bu fasulyenin adı bence empirme fasulyedir. O yüzden tahmin yürüterek kendim isimlendirdim. Doğrusunu bilen varsa lütfen bana yazsın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
|
Kirpi Salatalık
Not, tohumlardaki çimlenme zayıf olabilir. Normalde sararınca tohum almam gerekiyormuş ama baktım tohumluk ayırdıklarım yumuşamıştı ve rengi iyice açılmıştı. Aynı zamanda çekirdekleri de sertleştiği için tohum alma zamanı geldiğini düşündüm. Yerde epey yayılıyor, kenarı ekilmesini tavsiye ederim. Bitkinin yaprakları karpuza benziyor. Aynı zamanda Efsane bi verimi var. Tadı ortalama ama eğlenceli bi yaz sebzesi. Turşusu lezzetli kıtır kıtır. Dikenleri de batmıyor ama dilde ağızda hissediliyor. Düzenleyen yavuz10 : 09-11-2023 saat 08:46 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Kristal Limon Salatalık
Elimde fazla tohum yok yettiğince paylaşacağım. Bu arada tohumlar 2022 yazından kalmadır. Sanırım tekrar ekmem, bana göre çok nazlı bi bitki ama bu şekilde olmadığını söyleyenlerde var. Bunu denedim geçer not alamadı ama kristal elma salatalık var sırada. Onu denemeyi planlıyorum ama deneyen varsa lütfen mesaj atsın. Sulama isteği aynı şekildeyse ekmem. Bahçede böyle değişik sebze ve meyvelerin olması güzel oluyor. Hem insan görünce hayret ediyor, farklı deneyimler yaşamış oluyor hemde eğleniyor yetiştirirken. Düzenleyen yavuz10 : 10-11-2023 saat 09:22 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Yer Kirazı
Not, biraz fazla yere döküyor. Belki bahçe rüzgarlı diye döküyor olabilir, bilmiyorum. Bi karış bile boyu yok ama üzeri meyve dolu. Erkenden meyve vermeye başlar. Keza yine dış kabuğunun içinden çıkan sarı renkli meyvesi bana eğlenceli geliyor, kabuğun içi dolu sanıyorsunuz ama bi açıyorsunuz şeker gibi parlak küre meyve, zihni yeterince şaşırtıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Kuşkonmaz
Şifa deposudur. Her bahçede beş altı kök olmalı. Tadı bana göre pek aham şaham olmasa da sırf şifasından ötürü kökleyemiyorum. Çiğken pırasa gibi. Pişmiş halinin tadını bilmiyorum, hiç o kadar hiç sabredemedim. Bahçede oyalanırken bişeyler atıştırmayı seviyorum. O yüzden hep çiğ yedim. Not içinde bi not daha düşeyim bahçede en güzel atıştırmalıkların başında bezelye domates ve bu kuşkonmaz gelir bence çıtır çıtır ![]() Baharda ekilmesini tavsiye ederim. Kendine güvenen kışında ekebilir. Çimlendirmesi aşırı kolay. Koy nemli peçeteye iki günde kök vermeye başlar bilemediniz en geç bir hafta sonra kök çıkarmaya başlayacaktır. Ben üç veya dört sene önce saksıya ekmiştim. Bahar aylarında havalar ısınmaya başlayınca sürgünlerde çıkmaya başlayacaktır. İlk sene kesinlikle hasat önerilmiyor ki zaten ilk sene hasat etmeye kalksanız anca kürdan kalınlığında olacağı için bitkiyi üzmeye değmez. İlk sene bitkiyi gübreyle desteklemek oldukça faydalıymış. Hoş aslında sürekli hasat edilmesi planlanıyorsa, gübreyle desteklenmesi ve organik maddesi yüksek topraklarda yetiştirilmesi kaliteli hasat anlamına gelmektedir. İlk sene baharda ektik, az azar sulayıp bitkimizi sadece büyütüyoruz. Çalımsı formuna kavuşuyor. Budama biçme yapmıyoruz. Kışa kadar o çalımsı forma dokunmuyoruz. Sallanacak rüzgarda kırılacaktır belki ama sorun olmayacaktır. Zamanında önce kırıldı veya kesilip alındıysa zaten kendisi tekrar filiz verip o formu yakalamaya çalışacaktır. Tabi bu sırada köke harcayacağı enerjiyi toprağın üst kısmı için kullanacaktır. İkinci senenin başında yani kışında geçen seneden kalan kuruyan o çalımsı kısmı toprak hizasında keserek toprağa yatırıyoruz veya hemen komposta gönderiyoruz. Bahar aylarına geldiğimizde toprak üstünde filizler çıkmaya başlayacaktır. Tadı çok merak edilirse bu sene üç dört adete kadar hasat yapılabilir. Tabi bitkiyi yormayacak kadar hasat olmalı. Eğer çıkan filizler gözünüze ince geldiyse bence hasat yapmayın. Neyse bu sene de yine o çalı formuna ulaşacak şekilde bakıyoruz. Üçüncü sene, sonunda hasat senesi. Bu seneye kadar bitkiye hiç bakmasanız, bi köşeye atsanız bile zayıfta olsa bitkiniz gelişecektir. Bakım olayını o yüzden gözünüzde pek büyütmeyin bence. Kuşkonmazın olayı sadece sabır. Bu sene baharda sezonu açıp hasada başlayabilirsiniz. Pençeleriniz (kuşkonmazın köklerine pençe deniliyor.) gücüne göre ikişer üçer filiz vermeye başlayacaktır. O gün toprağın üstünde minik bir filiz varsa ertesi güne mutlaka hasat boyuna gelecektir. Çok hızlı büyüyor. İdeal hasat boyu 20-25 cmdir. Gün aşırı hasat edebiliyorsunuz bazen. Yanlış hatırlamıyorsam 8-9 hafta hasat edilebilir. Bu sürenin sonunda pençeyi rahat bırakıyoruz ve o çalımsı formunu yakalamasını sağlıyoruz. Tabi hasat sırasında arada solucan gübresidir, organik gübrelerle, yosunlarla veya yanmış hayvan gübreleri ile desteklerseniz daha kaliteli sebzeler elde edersiniz. Sulama işini azar azar yapabilirsiniz. İkliminize ve yaşadığınız bölgeye göre karar verebilirsiniz. Dördüncü sene ve diğer yıllarda aynı üçüncü sene gibi ilerliyorsunuz. Yeni öğrendiğime göre bitkinini dişisi ve erkeği varmış. Tohum veren bitkiler dişi, vermeyenler erkekmiş. Avrupa ülkeleri özellikle erkek olanları istiyormuş. Dişiler biraz daha acı, erkekler biraz daha çıtır çıtırmış. Eğer bitkinin cinsiyeti varsa buda üçüncü dördüncü senede belli oluyor. O seneye kadar zaten ne tohum tutuyor ne çiçek açıyor. Bu arada bitkileriniz tohum tuttuysa güzel haber seneye gönül rahatlığı ile hasat edebilirsiniz. Benim yediklerim hep tohum tutan pençelerin sebzesiydi ![]() Ben bu sene ne bakım ne su hiç bişey yapamadığım için çok fazla hasat yapamadım. Çok kalın değil ama incede değildi hasat ettiğim bitkiler. Tabi aklımın bi köşesinde hep acaba tilkişen yani yabani kuşkonmaz olabilir mi diye dönüp duran bişeyler var. Tohum talep edecekler böyle bir ihtimal olduğunuda bilin. Zaten seneye ne olup ne olmadığı göreceğim. Aynı zamanda yeni öğrendim ki kuşkonmazında hibrit tohumları varmış. Benimkilerin hibrit olmadıklarını düşünüyorum, çünkü düzensiz ve ince sebzeler verdi. Hibritleride gördüm maşallahı vardı. Epey kalındılar. Son olarakta toprak isteklerinden bahsedeyim, kireçli kumlu topraklar en sevdiği topraklardır ama onun dışında asitli toprak haricinde pek çok toprakta yetiştirebilirsiniz. Güneşten hoşlanan bir sebzedir. Şimdilik aklıma gelenler bunlar, edindiğim tecrübelerimi ve bilgilerimi aktarmaya çalıştım. Unuttuğum veya merak ettiğim kısımlar varsa sorabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım. He birde üretim yöntemlerine gelecek olursam; tohum ve pençe çelikleri şeklindedir. Tohumu zaten anlattım. Pençeden üretim ise aynı enginarların kök çeliklerinden üretilmesi gibi. Ayırdığımız parçalar da filiz varsa işlem tamamdır. Tek sıkıntı pençeler acayip toprağa tutunuyor. Ayırması biraz zor. Hibritler pençeden çoğaltılamaz. Son diye diye bitiremedim ama bu sefer son, beyaz kuşkonmaz çeşidi, toprak altında büyütülerek elde edilir. İsterseniz siz bile yapabilirsiniz. Verdiğim tohumlardan elde ettiğiniz filizleri gördükçe üzerine toprak atarak, toprak altında büyütüyorsunuz. Fotosentez yapamayan yeşil hücreler zamanla beyazlıyor. Sonuç olarak ortaya beyaz kuşkonmaz çıkıyor. Elimde maalesef bu kadar tohum var, daha fazlaydı ama yağmurla hepsi gitmiş, yettiğince paylaşmaya çalışacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|