Tohumu Sn. Musa Gündoğan'ının tıbbi aromatik bitki adası için paylaşıma açıyorum. Şuanda elimde çok az tohum var, 2 kişiyle yani toplamda 3 kişiyle paylaşabilirim

. Etkinliğin son haftasına kadar tohum almaya çalışacağım. Eğer yeterli olgunluğa ulaşan tohumlar olursa daha fazla kişiyle paylaşacağım.
- Bitki türü: Tıbbi ve aromatik Bitki
- Bitki ömrü: Çok yıllık
- Tohum Türü: Tıbbi bitki
- Tohum çeşit adı: Hayıt
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
- Tohumun kökeni: Baçem
- Dağıtılacak Tohumun Saflığı: %100 saf
- Tohumu ilk paylaşan: ben
- Kullanılan gübreler: kullanılmadı
- Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
- Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Uygulanmadı, tek ağaç
- Hasat yıl ve ayı: 2023, Ekim
- Bitki tipi ve gelişim durumu: Çalı tipi bir bitki
- Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Tohumları yutulduğunda karın kısmındaki bütün ağrı sızı vs. her şey için iyi geldiğini hatırlıyorum. Uzun süreli kullanımlarda erkeklerde ve kadınlarda östrojen hormonunu arttırdığı için erkelere pek önerilmez.
- Yetiştirme özellikleri:
- Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar sonbaharda ekilir.
- Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Bu konu hakkında bir bilgim yok.
- Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Klasik pek çok tıbbi bitkiler gibi kanaatkar bir bitkidir. Organik maddesi yüksek toprak, gübre ve suyla desteklenirse gelişimi fark edecektir. Ben ayda bir sulamayla kıraç bir toprakta sağlıklı bir şekilde yetiştirdim. Yalnız güneş ışığıyla pek arası yok sanırım. Ağaç altına yakın sabah bir iki saat akşam bir iki saat alacak bi yere ektim.
- İklim gereksinimleri: Aşırı ekstrem iklimlere uygun değildir.
- Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kuruyup kahverengileşince.
Hayıt (ağacı) fazla boylanmayan bir çalı bitkisidir. Hazirandan sonra mor hafif kokulu minik çiçekler salkım şeklinde açmaktadır. Tohumların olgunlaşması sanırım biraz uzun sürüyor. Yetiştirmesi kolay, fazla bakım istemeyen bir bitkidir.
Normalde daha fazla tohumum olacaktı ama sanırım yaprakları kabaran nokta nokta olan hastalığa çabuk yakalanıyor. İki kere sert budamayla bu hastalığı atlattı.
Tıbbi kullanımları için lütfen araştırınız.