Konu: yavuz10
View Single Post
Eski 11-11-2023, 15:07   #13
yavuz10
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Kuşkonmaz

  • Bitki türü:
  • Bitki ömrü: Çok Yıllık
  • Tohum Türü:
  • Tohum çeşit adı: Kuşkonmaz
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. veya 4. yılı
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni:
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: %100 saftır
  • Tohumu ilk paylaşan: Bendeki tohumu ilk paylaşan, yavuz10
  • Kullanılan gübreler: Kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyona ihtiyaç yoktu çünkü tekti.
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, Kasım
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sürekli hasat edilirse devamlı filiz veren ama eğer hasat edilmezse de orta boylu ince dallı ve ince yapraklı çalımsı bi hala dönüşüyor.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: yeşil, pırasamsı tadı olan değişik bişey
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
Şifa deposudur. Her bahçede beş altı kök olmalı. Tadı bana göre pek aham şaham olmasa da sırf şifasından ötürü kökleyemiyorum. Çiğken pırasa gibi. Pişmiş halinin tadını bilmiyorum, hiç o kadar hiç sabredemedim. Bahçede oyalanırken bişeyler atıştırmayı seviyorum. O yüzden hep çiğ yedim. Not içinde bi not daha düşeyim bahçede en güzel atıştırmalıkların başında bezelye domates ve bu kuşkonmaz gelir bence çıtır çıtır

Baharda ekilmesini tavsiye ederim. Kendine güvenen kışında ekebilir. Çimlendirmesi aşırı kolay. Koy nemli peçeteye iki günde kök vermeye başlar bilemediniz en geç bir hafta sonra kök çıkarmaya başlayacaktır. Ben üç veya dört sene önce saksıya ekmiştim.

Bahar aylarında havalar ısınmaya başlayınca sürgünlerde çıkmaya başlayacaktır. İlk sene kesinlikle hasat önerilmiyor ki zaten ilk sene hasat etmeye kalksanız anca kürdan kalınlığında olacağı için bitkiyi üzmeye değmez. İlk sene bitkiyi gübreyle desteklemek oldukça faydalıymış. Hoş aslında sürekli hasat edilmesi planlanıyorsa, gübreyle desteklenmesi ve organik maddesi yüksek topraklarda yetiştirilmesi kaliteli hasat anlamına gelmektedir.

İlk sene baharda ektik, az azar sulayıp bitkimizi sadece büyütüyoruz. Çalımsı formuna kavuşuyor. Budama biçme yapmıyoruz. Kışa kadar o çalımsı forma dokunmuyoruz. Sallanacak rüzgarda kırılacaktır belki ama sorun olmayacaktır. Zamanında önce kırıldı veya kesilip alındıysa zaten kendisi tekrar filiz verip o formu yakalamaya çalışacaktır. Tabi bu sırada köke harcayacağı enerjiyi toprağın üst kısmı için kullanacaktır.

İkinci senenin başında yani kışında geçen seneden kalan kuruyan o çalımsı kısmı toprak hizasında keserek toprağa yatırıyoruz veya hemen komposta gönderiyoruz. Bahar aylarına geldiğimizde toprak üstünde filizler çıkmaya başlayacaktır. Tadı çok merak edilirse bu sene üç dört adete kadar hasat yapılabilir. Tabi bitkiyi yormayacak kadar hasat olmalı. Eğer çıkan filizler gözünüze ince geldiyse bence hasat yapmayın. Neyse bu sene de yine o çalı formuna ulaşacak şekilde bakıyoruz.

Üçüncü sene, sonunda hasat senesi. Bu seneye kadar bitkiye hiç bakmasanız, bi köşeye atsanız bile zayıfta olsa bitkiniz gelişecektir. Bakım olayını o yüzden gözünüzde pek büyütmeyin bence. Kuşkonmazın olayı sadece sabır. Bu sene baharda sezonu açıp hasada başlayabilirsiniz. Pençeleriniz (kuşkonmazın köklerine pençe deniliyor.) gücüne göre ikişer üçer filiz vermeye başlayacaktır. O gün toprağın üstünde minik bir filiz varsa ertesi güne mutlaka hasat boyuna gelecektir. Çok hızlı büyüyor. İdeal hasat boyu 20-25 cmdir. Gün aşırı hasat edebiliyorsunuz bazen. Yanlış hatırlamıyorsam 8-9 hafta hasat edilebilir. Bu sürenin sonunda pençeyi rahat bırakıyoruz ve o çalımsı formunu yakalamasını sağlıyoruz. Tabi hasat sırasında arada solucan gübresidir, organik gübrelerle, yosunlarla veya yanmış hayvan gübreleri ile desteklerseniz daha kaliteli sebzeler elde edersiniz. Sulama işini azar azar yapabilirsiniz. İkliminize ve yaşadığınız bölgeye göre karar verebilirsiniz.

Dördüncü sene ve diğer yıllarda aynı üçüncü sene gibi ilerliyorsunuz.

Yeni öğrendiğime göre bitkinini dişisi ve erkeği varmış. Tohum veren bitkiler dişi, vermeyenler erkekmiş. Avrupa ülkeleri özellikle erkek olanları istiyormuş. Dişiler biraz daha acı, erkekler biraz daha çıtır çıtırmış. Eğer bitkinin cinsiyeti varsa buda üçüncü dördüncü senede belli oluyor. O seneye kadar zaten ne tohum tutuyor ne çiçek açıyor. Bu arada bitkileriniz tohum tuttuysa güzel haber seneye gönül rahatlığı ile hasat edebilirsiniz. Benim yediklerim hep tohum tutan pençelerin sebzesiydi

Ben bu sene ne bakım ne su hiç bişey yapamadığım için çok fazla hasat yapamadım. Çok kalın değil ama incede değildi hasat ettiğim bitkiler. Tabi aklımın bi köşesinde hep acaba tilkişen yani yabani kuşkonmaz olabilir mi diye dönüp duran bişeyler var. Tohum talep edecekler böyle bir ihtimal olduğunuda bilin. Zaten seneye ne olup ne olmadığı göreceğim. Aynı zamanda yeni öğrendim ki kuşkonmazında hibrit tohumları varmış. Benimkilerin hibrit olmadıklarını düşünüyorum, çünkü düzensiz ve ince sebzeler verdi. Hibritleride gördüm maşallahı vardı. Epey kalındılar.

Son olarakta toprak isteklerinden bahsedeyim, kireçli kumlu topraklar en sevdiği topraklardır ama onun dışında asitli toprak haricinde pek çok toprakta yetiştirebilirsiniz. Güneşten hoşlanan bir sebzedir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, edindiğim tecrübelerimi ve bilgilerimi aktarmaya çalıştım. Unuttuğum veya merak ettiğim kısımlar varsa sorabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.

He birde üretim yöntemlerine gelecek olursam; tohum ve pençe çelikleri şeklindedir. Tohumu zaten anlattım. Pençeden üretim ise aynı enginarların kök çeliklerinden üretilmesi gibi. Ayırdığımız parçalar da filiz varsa işlem tamamdır. Tek sıkıntı pençeler acayip toprağa tutunuyor. Ayırması biraz zor. Hibritler pençeden çoğaltılamaz.

Son diye diye bitiremedim ama bu sefer son, beyaz kuşkonmaz çeşidi, toprak altında büyütülerek elde edilir.
İsterseniz siz bile yapabilirsiniz. Verdiğim tohumlardan elde ettiğiniz filizleri gördükçe üzerine toprak atarak, toprak altında büyütüyorsunuz. Fotosentez yapamayan yeşil hücreler zamanla beyazlıyor. Sonuç olarak ortaya beyaz kuşkonmaz çıkıyor.

Elimde maalesef bu kadar tohum var, daha fazlaydı ama yağmurla hepsi gitmiş, yettiğince paylaşmaya çalışacağım.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön