agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2023-2024 Tohum Paylaşım (kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni155Beğeniler
  • 21 Gönderen
  • 13 Gönderen
  • 19 Gönderen
  • 20 Gönderen
  • 8 Gönderen yavuz10
  • 15 Gönderen yavuz10
  • 9 Gönderen yavuz10
  • 7 Gönderen yavuz10
  • 10 Gönderen yavuz10
  • 10 Gönderen yavuz10
  • 8 Gönderen yavuz10
  • 14 Gönderen yavuz10

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-10-2023, 17:59   #1
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Hayıt

Tohumu Sn. Musa Gündoğan'ının tıbbi aromatik bitki adası için paylaşıma açıyorum. Şuanda elimde çok az tohum var, 2 kişiyle yani toplamda 3 kişiyle paylaşabilirim . Etkinliğin son haftasına kadar tohum almaya çalışacağım. Eğer yeterli olgunluğa ulaşan tohumlar olursa daha fazla kişiyle paylaşacağım.


  • Bitki türü: Tıbbi ve aromatik Bitki
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Tıbbi bitki
  • Tohum çeşit adı: Hayıt
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni: Baçem
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: %100 saf
  • Tohumu ilk paylaşan: ben
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Uygulanmadı, tek ağaç
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, Ekim
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Çalı tipi bir bitki
  • Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Tohumları yutulduğunda karın kısmındaki bütün ağrı sızı vs. her şey için iyi geldiğini hatırlıyorum. Uzun süreli kullanımlarda erkeklerde ve kadınlarda östrojen hormonunu arttırdığı için erkelere pek önerilmez.
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar sonbaharda ekilir.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Bu konu hakkında bir bilgim yok.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Klasik pek çok tıbbi bitkiler gibi kanaatkar bir bitkidir. Organik maddesi yüksek toprak, gübre ve suyla desteklenirse gelişimi fark edecektir. Ben ayda bir sulamayla kıraç bir toprakta sağlıklı bir şekilde yetiştirdim. Yalnız güneş ışığıyla pek arası yok sanırım. Ağaç altına yakın sabah bir iki saat akşam bir iki saat alacak bi yere ektim.
  4. İklim gereksinimleri: Aşırı ekstrem iklimlere uygun değildir.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kuruyup kahverengileşince.


Hayıt (ağacı) fazla boylanmayan bir çalı bitkisidir. Hazirandan sonra mor hafif kokulu minik çiçekler salkım şeklinde açmaktadır. Tohumların olgunlaşması sanırım biraz uzun sürüyor. Yetiştirmesi kolay, fazla bakım istemeyen bir bitkidir.

Normalde daha fazla tohumum olacaktı ama sanırım yaprakları kabaran nokta nokta olan hastalığa çabuk yakalanıyor. İki kere sert budamayla bu hastalığı atlattı.




Tıbbi kullanımları için lütfen araştırınız.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yavuz10 : 31-10-2023 saat 20:24
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2023, 17:01   #2
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Sarı Kapya

Talep sınırına ulaşıldı.
  • Bitki türü: Biber
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Sebze
  • Tohum çeşit adı: Sarı Kapya Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 0
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:
  • Tohumun kökeni: Standart tohum
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:
  • Hasat yıl ve ayı:
  • Bitki tipi ve gelişim durumu:
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Sarı rengi
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
Bugün herkes kamber biberlerden bahsetti. Bende o zaman dedim bi biber paylaşayım . Sarı kapya biberinin tohumlarını standart tohumları satan bi firmadan aldım. İhtiyacım olandan çok çok fazla tohum vardı elimde. O yüzden bi kısmını dağıttım konu komşuya bi kısmını da burada meraklısıyla paylaşmak istedim.

10 kişilik tohum vardır bilginize.


Düzenleyen yavuz10 : 01-11-2023 saat 21:25
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2023, 19:14   #3
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Safranbolu Mevlana Fasulye

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıl
  • Tohum Türü: Bakliyat
  • Tohum çeşit adı: Safranbolu Mevlana Fasulyesi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir:
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: safranbolu
  • Tohumun kökeni:
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:
  • Hasat yıl ve ayı:
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık, verimli
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: kuru tüketime uygun
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
İhtiyacımdan fazlasını dağıtıyorum meraklısına. Bu tohumları geçen bahar safranboludan ekmek için almıştım ama bazı sebeplerden ötürü maalesef ekemedim. Tohumları aldığım kişide dört-beş çeşit fasulye vardı. Hepsine yağlı fasulye diyoruz dedi ama bu fasulye bence mevlana fasulye fakat benim bildiğim mevlana fasulye biraz daha yuvarlaktı. O yüzden tahmin yürüterek kendim isimlendirdim. Doğrusunu bilen varsa lütfen bana yazsın.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2023, 08:19   #4
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Safranbolu Empirme Fasulye

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıl
  • Tohum Türü: Bakliyat
  • Tohum çeşit adı: Safranbolu Empirme Fasulye
  • Tohum kaç yıldır sizdedir:
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Safranbolu
  • Tohumun kökeni:
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:
  • Hasat yıl ve ayı:
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık, verimli
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Kuru tüketime uygun
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
İhtiyacımdan fazlasını dağıtıyorum meraklısına. Bu tohumları geçen bahar safranboludan ekmek için almıştım ama bazı sebeplerden ötürü maalesef ekemedim. Tohumları aldığım kişide dört-beş çeşit fasulye vardı. Hepsine yağlı fasulye diyoruz dedi ama bu fasulyenin adı bence empirme fasulyedir. O yüzden tahmin yürüterek kendim isimlendirdim. Doğrusunu bilen varsa lütfen bana yazsın.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2023, 20:27   #5
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Kirpi Salatalık

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Salatalık
  • Tohum çeşit adı: Kirpi Salatalık
  • Tohum kaç yıldır sizdedir:1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir
  • Tohumun kökeni: Sayın Köpük_bahçesi nden geldi
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Tohumluk bıraktığım zaman bahçede ne salatalık ne acur vardı. Acı diye köklemiştim
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, kasım
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: yerde yayılıcı istenirse sırıkta olabiliyormuş
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Dikenleri olan bi çeşit eğlenceli salatalık
  • Yetiştirme özellikleri: Diğer salatalıklar gibi.
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
Not, tohumlardaki çimlenme zayıf olabilir. Normalde sararınca tohum almam gerekiyormuş ama baktım tohumluk ayırdıklarım yumuşamıştı ve rengi iyice açılmıştı. Aynı zamanda çekirdekleri de sertleştiği için tohum alma zamanı geldiğini düşündüm.

Yerde epey yayılıyor, kenarı ekilmesini tavsiye ederim. Bitkinin yaprakları karpuza benziyor. Aynı zamanda Efsane bi verimi var. Tadı ortalama ama eğlenceli bi yaz sebzesi. Turşusu lezzetli kıtır kıtır. Dikenleri de batmıyor ama dilde ağızda hissediliyor.

Eklenen Resimler
 
malbman, Zekoş, hafka ve 7 kişi beğendi.

Düzenleyen yavuz10 : 09-11-2023 saat 07:46
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2023, 07:30   #6
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Kristal Limon Salatalık

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Salatalık
  • Tohum çeşit adı: Kristal Limon Salatalık
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni: ticari
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: %100 saf, tek yetiştirildi
  • Tohumu ilk paylaşan: Sanırım yavuz10
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: gerek duyulmadı, tek yetiştirildi
  • Hasat yıl ve ayı: 2022, Yazı
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sarılıcı, tırmanıcı
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Limon gibi meyveleri var, sarı yuvarlak ve çıtır çıtır
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: bahar ve güzde olamk üzere iki kere ekilebilir
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: 1 gün suda bekletmek ya da nemli toprağa ekmek faydalı olacaktır.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Sanırım çok düzenli sulama istiyor, 2022 de ilk ektiğim zaman bir hafta sulamasını aksattım ve sonrasında sadece erkek çiçek açtı asla salatalık vermedi. Bi kere daha ekeyim dedim bu sene de aynısı oldu. Sanırım seneye ekmem. Geçen sene bir kökten beş tane salatalık aldım.
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: iyice sararıp yumuşayınca
Elimde fazla tohum yok yettiğince paylaşacağım. Bu arada tohumlar 2022 yazından kalmadır.

Sanırım tekrar ekmem, bana göre çok nazlı bi bitki ama bu şekilde olmadığını söyleyenlerde var. Bunu denedim geçer not alamadı ama kristal elma salatalık var sırada. Onu denemeyi planlıyorum ama deneyen varsa lütfen mesaj atsın. Sulama isteği aynı şekildeyse ekmem. Bahçede böyle değişik sebze ve meyvelerin olması güzel oluyor. Hem insan görünce hayret ediyor, farklı deneyimler yaşamış oluyor hemde eğleniyor yetiştirirken.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen yavuz10 : 10-11-2023 saat 08:22
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2023, 16:51   #7
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Yer Kirazı

  • Bitki türü: Meyve
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: üzümsül
  • Tohum çeşit adı: Yer Kirazı ,(Cape Gooseberry), P. pruinosa
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni: Köpük_bahçesi
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı:
  • Tohumu ilk paylaşan: mahon67
  • Kullanılan gübreler: kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: ihtiyaç duyulmadı, tekti.
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, Kasım
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: zemine oldukça yakın minyatür çalı gibi gelişimi var. iki karış maksimum boyda bir kökten çok fazla yan dallı
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Altın çileğin küçüğü, özel kabuğu bulunan, kendine has bi aroması olan meyve, sevip sevmediğime tam karar veremedim. Seneye tekrar ekeceğim
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: ilk donlardan sonra viyolde çimlendirilip toprağa alınabilir. Ben direk toprağa ektim. Oldu. Yaz sonunda denedim
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Nemli peçete arasında bekleterek direk toprağa ekim yaptım
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bu konu hakkında net bi fikrim yok, bu aylarda ki güneş çok yakıcı olmadığı için şuan halinden memnun. Baharda ekmiş olsaydım daha net- kesin bi yargıda bulunabilirdim.
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyvenin kendisi ve dış kabuğu sarardığında alınabilir.
Not, biraz fazla yere döküyor. Belki bahçe rüzgarlı diye döküyor olabilir, bilmiyorum. Bi karış bile boyu yok ama üzeri meyve dolu. Erkenden meyve vermeye başlar. Keza yine dış kabuğunun içinden çıkan sarı renkli meyvesi bana eğlenceli geliyor, kabuğun içi dolu sanıyorsunuz ama bi açıyorsunuz şeker gibi parlak küre meyve, zihni yeterince şaşırtıyor.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2023, 15:07   #8
Ağaç Dostu
 
yavuz10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-07-2022
Şehir: Türkiye
Mesajlar: 277
Kuşkonmaz

  • Bitki türü:
  • Bitki ömrü: Çok Yıllık
  • Tohum Türü:
  • Tohum çeşit adı: Kuşkonmaz
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. veya 4. yılı
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bandırma
  • Tohumun kökeni:
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: %100 saftır
  • Tohumu ilk paylaşan: Bendeki tohumu ilk paylaşan, yavuz10
  • Kullanılan gübreler: Kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: İzolasyona ihtiyaç yoktu çünkü tekti.
  • Hasat yıl ve ayı: 2023, Kasım
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sürekli hasat edilirse devamlı filiz veren ama eğer hasat edilmezse de orta boylu ince dallı ve ince yapraklı çalımsı bi hala dönüşüyor.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: yeşil, pırasamsı tadı olan değişik bişey
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler:
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri:
  4. İklim gereksinimleri:
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:
Şifa deposudur. Her bahçede beş altı kök olmalı. Tadı bana göre pek aham şaham olmasa da sırf şifasından ötürü kökleyemiyorum. Çiğken pırasa gibi. Pişmiş halinin tadını bilmiyorum, hiç o kadar hiç sabredemedim. Bahçede oyalanırken bişeyler atıştırmayı seviyorum. O yüzden hep çiğ yedim. Not içinde bi not daha düşeyim bahçede en güzel atıştırmalıkların başında bezelye domates ve bu kuşkonmaz gelir bence çıtır çıtır

Baharda ekilmesini tavsiye ederim. Kendine güvenen kışında ekebilir. Çimlendirmesi aşırı kolay. Koy nemli peçeteye iki günde kök vermeye başlar bilemediniz en geç bir hafta sonra kök çıkarmaya başlayacaktır. Ben üç veya dört sene önce saksıya ekmiştim.

Bahar aylarında havalar ısınmaya başlayınca sürgünlerde çıkmaya başlayacaktır. İlk sene kesinlikle hasat önerilmiyor ki zaten ilk sene hasat etmeye kalksanız anca kürdan kalınlığında olacağı için bitkiyi üzmeye değmez. İlk sene bitkiyi gübreyle desteklemek oldukça faydalıymış. Hoş aslında sürekli hasat edilmesi planlanıyorsa, gübreyle desteklenmesi ve organik maddesi yüksek topraklarda yetiştirilmesi kaliteli hasat anlamına gelmektedir.

İlk sene baharda ektik, az azar sulayıp bitkimizi sadece büyütüyoruz. Çalımsı formuna kavuşuyor. Budama biçme yapmıyoruz. Kışa kadar o çalımsı forma dokunmuyoruz. Sallanacak rüzgarda kırılacaktır belki ama sorun olmayacaktır. Zamanında önce kırıldı veya kesilip alındıysa zaten kendisi tekrar filiz verip o formu yakalamaya çalışacaktır. Tabi bu sırada köke harcayacağı enerjiyi toprağın üst kısmı için kullanacaktır.

İkinci senenin başında yani kışında geçen seneden kalan kuruyan o çalımsı kısmı toprak hizasında keserek toprağa yatırıyoruz veya hemen komposta gönderiyoruz. Bahar aylarına geldiğimizde toprak üstünde filizler çıkmaya başlayacaktır. Tadı çok merak edilirse bu sene üç dört adete kadar hasat yapılabilir. Tabi bitkiyi yormayacak kadar hasat olmalı. Eğer çıkan filizler gözünüze ince geldiyse bence hasat yapmayın. Neyse bu sene de yine o çalı formuna ulaşacak şekilde bakıyoruz.

Üçüncü sene, sonunda hasat senesi. Bu seneye kadar bitkiye hiç bakmasanız, bi köşeye atsanız bile zayıfta olsa bitkiniz gelişecektir. Bakım olayını o yüzden gözünüzde pek büyütmeyin bence. Kuşkonmazın olayı sadece sabır. Bu sene baharda sezonu açıp hasada başlayabilirsiniz. Pençeleriniz (kuşkonmazın köklerine pençe deniliyor.) gücüne göre ikişer üçer filiz vermeye başlayacaktır. O gün toprağın üstünde minik bir filiz varsa ertesi güne mutlaka hasat boyuna gelecektir. Çok hızlı büyüyor. İdeal hasat boyu 20-25 cmdir. Gün aşırı hasat edebiliyorsunuz bazen. Yanlış hatırlamıyorsam 8-9 hafta hasat edilebilir. Bu sürenin sonunda pençeyi rahat bırakıyoruz ve o çalımsı formunu yakalamasını sağlıyoruz. Tabi hasat sırasında arada solucan gübresidir, organik gübrelerle, yosunlarla veya yanmış hayvan gübreleri ile desteklerseniz daha kaliteli sebzeler elde edersiniz. Sulama işini azar azar yapabilirsiniz. İkliminize ve yaşadığınız bölgeye göre karar verebilirsiniz.

Dördüncü sene ve diğer yıllarda aynı üçüncü sene gibi ilerliyorsunuz.

Yeni öğrendiğime göre bitkinini dişisi ve erkeği varmış. Tohum veren bitkiler dişi, vermeyenler erkekmiş. Avrupa ülkeleri özellikle erkek olanları istiyormuş. Dişiler biraz daha acı, erkekler biraz daha çıtır çıtırmış. Eğer bitkinin cinsiyeti varsa buda üçüncü dördüncü senede belli oluyor. O seneye kadar zaten ne tohum tutuyor ne çiçek açıyor. Bu arada bitkileriniz tohum tuttuysa güzel haber seneye gönül rahatlığı ile hasat edebilirsiniz. Benim yediklerim hep tohum tutan pençelerin sebzesiydi

Ben bu sene ne bakım ne su hiç bişey yapamadığım için çok fazla hasat yapamadım. Çok kalın değil ama incede değildi hasat ettiğim bitkiler. Tabi aklımın bi köşesinde hep acaba tilkişen yani yabani kuşkonmaz olabilir mi diye dönüp duran bişeyler var. Tohum talep edecekler böyle bir ihtimal olduğunuda bilin. Zaten seneye ne olup ne olmadığı göreceğim. Aynı zamanda yeni öğrendim ki kuşkonmazında hibrit tohumları varmış. Benimkilerin hibrit olmadıklarını düşünüyorum, çünkü düzensiz ve ince sebzeler verdi. Hibritleride gördüm maşallahı vardı. Epey kalındılar.

Son olarakta toprak isteklerinden bahsedeyim, kireçli kumlu topraklar en sevdiği topraklardır ama onun dışında asitli toprak haricinde pek çok toprakta yetiştirebilirsiniz. Güneşten hoşlanan bir sebzedir.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, edindiğim tecrübelerimi ve bilgilerimi aktarmaya çalıştım. Unuttuğum veya merak ettiğim kısımlar varsa sorabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.

He birde üretim yöntemlerine gelecek olursam; tohum ve pençe çelikleri şeklindedir. Tohumu zaten anlattım. Pençeden üretim ise aynı enginarların kök çeliklerinden üretilmesi gibi. Ayırdığımız parçalar da filiz varsa işlem tamamdır. Tek sıkıntı pençeler acayip toprağa tutunuyor. Ayırması biraz zor. Hibritler pençeden çoğaltılamaz.

Son diye diye bitiremedim ama bu sefer son, beyaz kuşkonmaz çeşidi, toprak altında büyütülerek elde edilir.
İsterseniz siz bile yapabilirsiniz. Verdiğim tohumlardan elde ettiğiniz filizleri gördükçe üzerine toprak atarak, toprak altında büyütüyorsunuz. Fotosentez yapamayan yeşil hücreler zamanla beyazlıyor. Sonuç olarak ortaya beyaz kuşkonmaz çıkıyor.

Elimde maalesef bu kadar tohum var, daha fazlaydı ama yağmurla hepsi gitmiş, yettiğince paylaşmaya çalışacağım.

Eklenen Resimler
 
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025