05-08-2009, 12:35 | #991 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim sayın Zeytinci |
07-08-2009, 14:09 | #992 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 84
|
sayın tekin 80 seç tesislerini geçince sulu arazi düzde 73 dönüm zeytin bahçesi satılık bilginiz olsun soran olursa. 4 yaşında ağaçlar bayağı gelişmiş dönümü 10 milyar diyoruz.başında meyva var şu an. aslında satılacak yer değilde artık ben ilgilenemiyorum. 3 sene çok iyi baktım .meyvelerinide satımında yardımcı olursanız memnun olurum.gemlikten gelip alıyolarmış,öyle duyuyorum. siz ticaretini de yapıyosunuzdur muhtemelen mümkünse değerlendirmemizde yardımcı olun saygılarımla. |
08-08-2009, 10:35 | #993 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 45
|
Alıntı:
|
|
08-08-2009, 17:21 | #994 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
Birşey sorsam .. serada zeytin yetiştirilebilir mi? Ağaçların arası ne kadar olmalı? ne gibi şartlar sağlamak lazım? |
10-08-2009, 13:16 | #995 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Sn. dremre, bence, bodur zeytin yetiştirilebilir. Bu ispanyol bodur zeytini arbequina İ_18 olabilir. Saygılar Düzenleyen Halil Önen : 11-08-2009 saat 20:45 |
11-08-2009, 11:44 | #996 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 84
|
Alıntı:
|
|
12-08-2009, 23:48 | #997 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
teşekkür ederim |
12-08-2009, 23:50 | #998 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
Alıntı:
çeliği ve kırılan dip parçayı dediklerinizi yaptıktan sonra güneşe mi koymalıyım |
|
13-08-2009, 19:04 | #999 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Güzel soru. Çeliği kesinlikle güneşe koyma. Bu mevsimde çeliğin tutması zor. Havalar çok sıcak. Toprağının neminin kurumasına izin vermeyin ve gölgede tutun. Belki tutabilir. Kırılmış ve kökü sağlam olan güneşte kalabilir. Yarı gölgede tutmak daha iyi olur. Aslında bunları siz de biliyorsunuz. Biri erken doğmuş bebek diğeri ameliyattan çıkmış hasta gibi... Kolay gelsin |
|
13-08-2009, 23:17 | #1000 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Tamam; sadece teşekkür etmiş siniz, demek ki seranıza dikmiyeceksiniz. Ben sipariş verdim 150 kadar... Denemiz için,,,, birini hediye edebilirim. 2,5 m. boyunda, 2.yılda verim, 3.yılda tam verim. Her yıl tam verim, Normal yerliğe göre 3 kat verim, 5kg. dan 1kg. yağ İrilik deliceden biraz büyük, ayvalığa yakın, Yağlık Kalite ABD' birinciliği var. Büyük saksıda yetiştirmeye uygun. Ne dersiniz? Denemeye değer mi? Saygılar |
18-08-2009, 15:56 | #1001 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
|
Zeytinde sulama zamanını ve suyu kesme zamanını tespit etmek,dolayısı ile enerjiden tasarruf edebilmek için tansiyometre gibi bir alet arıyorum.Ankara toprak ve su araştırma enstitüsünde var ama fiyatı yüksek geliyor. Zeytin için kullanacağım tansiyometreyi toprağa kaç santim batırmalıyım. Sulamaya başlama ve bitirme değerleri ne olmalıdır. Daha önce böyle bir uygulama yapan arkadaşlar var ise bilgilerini paylaşırlar ise sevinirim.hoşçakalın. |
26-08-2009, 00:46 | #1002 |
Ağaç Dostu
|
Zeytin tarihi
Zeytin Tarihi Eski Yunanistan'dan bir zeytinyağı şişesi Zeytin ağacına ilişkin mevcut en eski veri Ege Denizi'ndeki Santorini Adası'nda yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan 39.000 yıllık zeytin yaprağı fosilleridir. Kuzey Afrika'daki Sahra bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda ise M.Ö. 12.000'e ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. İlk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığıysa bilinmemektedir. Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz'in tam ortasındaki Girit Medeniyeti'ne, M.Ö. 4500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. İnsanlık tarihinde önemli yeri olan bir "zeytin dalı" çizimiZeytinyağı kültürünün Akdeniz'deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır; hem de yaklaşık 3000 yıl boyunca. Güçlü ticaret filolarına sahip olan Giritliler'in gerçekleştirdiği zeytinyağı ticaretinin günümüzdeki en canlı tanıkları, Knossos ve Faistos saraylarının yıkıntıları arasında bulunan 2 metrelik zeytinyağı küpleridir. "Pithoi" denilen bu dev küplerle beraber bulunan tabletlerde ise o günkü zeytinyağı ticaretinin nerelere yapıldığını ve zeytinyağının nerelerde üretildiğine dair bilgiler yer almaktadır. Aslında zeytinyağı kültüründe Anadolu, coğrafya olarak hep vardır; ama ön planda görünen Ege'nin karşı yakasıdır. Bunun sebebi, Homeros'un Batı Medeniyeti'ndeki tartışmasız ağırlığından ötürü zeytinyağı kültürünün merkezine sürekli olarak Antik Yunan'ın yerleştirilmesidir. Helen Medeniyeti'nin sadece Ege'nin karşı kıyısını değil Anadolu coğrafyasını da kapsadığı unutulur. Milet'in, Efes'in, Foça'nın, Klazomenai'nin (Urla), Erythrai'nin, Assos'un Anadolu'da olduğu ihmal edilir. Üretimi Zeytinyağı eldesi öncesi zeytinler Zeytin ağacı (Olea europea) narin bir ağaçtır. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın oldukça uzun ömürlüdür. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte "ölümsüz ağaç"tır. Derinlere uzayan kökleri sayesinde kalkerli, çakıllı, taşlı ve kurak topraklarda yetiştirilmeye elverişli olan zeytin ağacı için en verimli ortam yazları sıcak, kışları ise ılıman geçen iklimlerdir. Çünkü zeytin ağacı ışığı, güneşi ve 15° C üstündeki sıcaklığı sever. Yıllık ortalama 220 mm yağış zeytin ağacının verimli bir şekilde büyümesi için yeterlidir. Zeytin ağacı genellikle rakımı düşük coğrafyalarda yetişir. Ancak denizden 1000 metre yükseklikte de zeytin tarımı yapılabilmektedir. Çalı görünümündeki zeytin ağacının yapraklarının üst yüzü koyu, alt yüzü ise gümüş rengindedir. Yapraklar mükemmel bir düzen içinde dalın iki tarafından karşılıklı olarak çıkar. Ortalama 40 - 50 cm. genişliğindeki gövde çürümeye karşı çok dayanaklıdır. Ağaç yaşlanınca yamrulardan gelişen yeni uçlar gövdeyi tazeler. Ortalama boyu 4 - 10 m olan zeytin ağacı bir yıl bol, bir yıl az ürün verir. Çiçek verme mevsimi kuzey yarım kürede Nisan - Haziran ayları arasındadır. Yeşil zeytinler Ağustos ayı sonundan Kasım ayı başına kadar olan süre içinde olgunlaşır. Zeytin hasatında toplama şekilleri binlerce yıldan bu yana neredeyse hiç değişmemiş, asırlar boyunca elle toplama ya da silkme yöntemi kullanılmıştır. Bir de, yere düşmüş zeytin meyvelerini toplama yöntemi vardır. Hasat, Kasım ile Mart ayları arasında yapılır. Ancak genel yöntem silkmedir. Elle toplamada, sağma veya taraklama yöntemi, yerden toplamada ise merdane veya fırça kullanılır. Günümüzde zeytin hasadında makineden de (sarsma ve yerdeki meyveleri emici ekipmanlarla toplama) yararlanılmaktadır. Uygulamada en fazla emek gerektiren yöntem, elle toplamadır. Saatte en fazla 9-10 kilogram zeytinin toplandığı bu yöntem, meyve sağlam ise en iyi kalitede zeytinyağı üretilmesini sağlar Zeytinyağı kültüründe, binlerce yıldan bu yana değişmeyen başka bir gelenek de zeytinden yağ çıkarma yöntemidir. Bunun nedeni zeytinyağının, zeytinlerin soğuk presten geçirilmesiyle elde edilmesi ve hiçbir kimyasal işleme gerek duymadan yenilebilmesidir. İşte bu yüzden, bugün hâlâ Ortadoğu'da rastlanan zeytin üretme yöntemiyle, yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir. Daha sonra bu hamur sıkılır veya presten geçirilir. En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır. 19. yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi. Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor. Bunların içinde de en yaygını "kontinü sistemi". Kontinü sisteme, tam otomatik sistem denir. Önce zeytinler türlerine göre ayrılır. Huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır (makine, üçbin devirle çekirdeği unufak eder). Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır. Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır. Buradan natürel yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur. Yağdan geriye kalan prina tekrar öğütülüp sabun yapmada kullanılır. Prina posasına pelet denir ve yakacak, yakıt olarak kullanılır. Kaliteli zeytinyağı elde etmek için: Zeytinlerin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içinde işlenmesi gerekir. Çünkü zeytin bekletilirse fermante olur, bu ise zeytinyağının kalitesinin düşmesine yol açar. Ancak, zeytinin "bol" olduğu dönemlerde, bekletilme mecburiyeti de doğabilir. Bu durumda işlemeden bekletilen zeytinler, genellikle 20-30 santim yüksekliğindeki yığınlar şeklinde, iyi havalandırılmış ve serin depolarda saklanır. Natürel zeytinyağı kaliteli olması için şu işlemlerden geçirilir: Zeytin zamanında toplanır, fazla bekletilmeden yağhanede iyice temizlenir, en uygun kaplarda dinlendirilir, serin ve karanlıkta korunur. 4 çeşit kalite zeytinyağı vardır: Sızma (kusursuz), natürel (hafif kusurlu), natürel birinci (hafif kusurlu), lampant (kusurlu). Zeytinyağında renk, koku, tat değerlendirmesi yapan uzmanlar vardır. Uzmanlar yağın organoleptikini şu parametrelere göre belirler: taze, yakıcı, acı, meyvamsı, tatlı, kekremsi veya küflü, rutubetli, sirkemsi, ekşi, çamurlu, metalik, yanık, karasu, tuzlu, minder, kurtlu, salatalık. Türleri Tarım Bakanlığı'nın belirlediği ölçülere göre beş tür zeytinyağı vardır: Naturel zeytinyağları: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak bir ısıl ortamda, sadece yıkama, sızdırma, santrifüj ve filtrasyon işlemleri gibi mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda olan doğal halinde gıda olarak tüketilebilen yağlardır.Natürel Zeytinyağı,tabiatın bize sunduğu en kaliteli besinlerden birisidir. Renginin tonu, üretim yerine göre değişir. Endülüs natürel zeytinyağlarının rengi sarıya bakarken, Akhisar ve Ayvalık'ta yeşil hakimdir. Natürel zeytinyağı düşük oranda doymuş yağ asidi, oleik asit, E A, D, K vitaminleri içermektedir. Cilt, saç, kemik sağlığında ve sindirimde yararlıdır. Kandaki kolestrolü azaltır, damar tıkanıklığı ve yüksek tansiyonu engeller. Mideyi ülsere karşı korur, hazmı kolaylaştırır. Safra taşını önler. Organik zeytinyağı: Organik **** bir başka ifade ile ekolojik zeytinyağları, hiç bir kimyasal gübre, tarım ilacı kullanılmadan yetiştirilen üründür. Aynı zamanda zeytin bahçeleri fabrikalardan ve otoyollardan uzaktadır. Naturel sızma zeytinyağı: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlardır. Naturel birinci zeytinyağı: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 2.0 gramdan fazla olmayan yağlardır. Naturel ikinci zeytinyağı: Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 3.3 gramdan fazla olmayan yağlardır. Rafine zeytinyağı: Zeytin ham yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır. Rafine yağ, ince, yemeklik yağdır. Temizleme işlemi damıtma, nötralizasyon, ağartma, deodorizasyon işlemleridir. Bunun natürelle harmanlanmasından yemeklik tipler (riviera ve A tipi)üretilir. Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile gıda olarak doğrudan tüketilebilecek naturel zeytinyağları karışımından oluşan, yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l.5 gramdan fazla olmamalıdır. Yemek ve kızartmada kullanılır. Rafine prina yağı: Ham prina yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar değişebilen bir yağdır. Rafine prina yağı olduğu gibi veya naturel zeytinyağları ile karıştırılarak tüketime sunulabilir. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda 0.3 gramdan fazla olmamalıdır. Karma prina yağı: Doğrudan gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyağları ile yemeklik rafine prina yağı karışımından oluşan bir yağdır. Bu yağların duyusal özellikleri karışımda kullanılan yağların duyusal özellikleri arasında değişir.Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 1.5 gramdan fazla olmamalıdır. Asit oranları Çanakkale bölgesinde zeytinyağı üretimi yapan köylüler arasında asit yerine Dizem kullanılır. Örneğin 0,8 Asit olarak bilinen sızma zeytinyağı köylüler arasında 8 Dizem olarak geçer. Kısaca 1/10 Asit 1 Dizeme karşılık gelmektedir. Kaliteli natürel zeytinyağı üretiminde birçok ideal koşulun bir arada bulunması gerekir. Zeytinyağının tadını ve kalitesini, yöre ikliminden toprağın verimine, zeytinin toplanma şeklinden kullanılan gübreye ve mekanik ezme makinelerinin özelliklerine kadar her şey belirler. Riviera tipi zeytinyağında ise kalite, üretim tesisinin rafinasyon teknolojisi, natürel zeytinyağının yüzdesi ve niteliğiyle doğru orantılıdır. Üretilen zeytinyağının kalitesini belirlemek ise bambaşka bir uzmanlık alanıdır. Natürel zeytinyağında kalite dendiğinde, iki faktör önem taşır. Birincisi, kimyasal analizlerle ölçülebilen asit oranıdır. İkinci faktör ise lezzet ve kokuyu tespit etme ve ölçmedir. Tadım uzmanları tarafından gerçekleştirilen bu işleme "degüstasyon" adı verilir. Tadım uzmanlarının birikimine bağlı olarak gerçekleştirilen degüstasyon, zeytinyağına vurulan kalite damgasının en önemli aşamasıdır. Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle İtalya, İspanya, Yunanistan ve Tunus gibi diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir. Üretime gelince dane zeytin yoğunluklu olarak Akhisar, Aydın, İzmir, Balıkesir'de yapılıyor. Ortalama 100 Milyon olan zeytin ağacı sayısı da gün geçtikçe de artmakta. Devlet İstatistikleri Enstitüsü araştırmalarına göre, Türkiye'de üretilen zeytinlerin 68'i yağ üretimine ve 28'ide sofrada kullanılmak üzere yetiştiriliyor. Zeytinin ürününü 2 senede bir verdiği düşünülürse, verim alınan senede ortalama 150.000, az ürün verdiği senede elde edilen zeytinlerden ortalama 70,000 ton zeytinyağı üretilmektedir. Ortalama 850 zeytinyağı fabrikasıyla Türkiye dünyada zeytinyağı üretiminde 5. sırada yer alıyor. Dünyada 7.5 milyon alan üzerinde mevcut toplam 800 milyon adet zeytin ağacının yüzde 98'i Akdeniz havzasında bulunmaktadır. Dünya zeytinyağı üretiminin ise 95'i Akdeniz ülkelerinde yapılmaktadır. Yapılışı Zeytinyağı için zeytin sıkılır, hamuru çıkarılır, şırası elde edilir. Şırada su ve yağ karışıktır. Yağ, su ve tortudan ayrıştırılır. Sıkma için havan, dibek, ezme havuzu, tokmak, ayakla ezme, merdane, patos, delip, yuvgu, değirmentaşı, torku, falaka, pres, kontinü adlarıyla sistemler geliştirilmiştir. Bazı yörelerde elle sıkmadan suyağı, suzeyti; ayakla sıkmadan ayakyağı denilen saf zeytinyağı hala üretilmektedir. Çuvalda sıkılmayı beklerken kendiliğinden akan yağa burunyağı, gözyağı denir. Bez çuvala kese, kazana dağar, kazan karıştırmaya yarayan kabak kepçeye çomça, şaraphaneye sıkanak, teknelere innaz denir. Basit sıkmada siyah zeytinde 20 kilodan 4 kilo saf yağ çıkar. Basit usulde, Ekim-Aralık ayında zeytin toplanır, dal ve yapraklardan çamur ve topraktan temizlenir, çuvala konur, hortumla yıkanıp temizlenir. Çuvaldaki zeytin bir zemin üzerinde ağaç tokmakla kırılır, iki gün bekletilir, sonra ayakla ezilir, bir defa kuru sonra suyla ezilir ve yalaka şırası çıkartılır. Üste çıkan yağ kepçeyle alınır kazana konur, dinlendirilir. Tortusu dibe çöker, bundan sabun yapılır, üstteki temiz yağ kaplara doldurulur. Dağ köylerinde karayağhanelerde mengene (cırcır) ile sıkılır. Yağhaneye tasirhane, masara da denir. Zeytin sineğinden hastılıklı olan zeytinden çıkarılan yağa kıymalı yağ denir. Lodos ve poyrazda yapılan sıkma, yağ asidini yükseltir. Saklanması Zeytinyağı ışık, sıcak, hava, zaman faktörlerinden etkilenir. Alırken ve saklarken, kapalı ve ışıksız yerde korunmalıdır. Serin bir yerde durmalıdır. Buzdolabına konulmaz. Cam ve koyu renkli olan şişeler tercih edilmelidir. Hava almamalıdır. Zeytinyağı bekledikçe bozulur. Sızma tipi salatalar ve cacıkta, natürel tip kızartmalar ve yemeklerde kullanılır. Kızartmalarda birkaç kere aynı yağ kullanılabilir. Kullanımı Zeytinyağı, %75 oranında oleik asit gliseritleri taşır. A, E vitaminleri ve az miktarda fitoserol maddesi bünyesinde bulunur. Zeytinyağı, sabahları aç karnına 1-2 çorba kaşığı alındığında yumuşatıcı ve yatıştırıcı olarak etki yapar. Özellikle bağırsak hareketlerini düzenleyici ve safra söktürücü etkisi vardır. Safra kesesi tıkanıklığında ya da taş varlığında halk arasında sabahları aç karnına 50-100 gr. alınır ve tedaviye 1 hafta devam edilir. Haldun Keskin |
26-08-2009, 17:29 | #1003 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2009
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 2
|
sn.tekin bu ay zeytin için ne yapılmalı |
26-08-2009, 17:31 | #1004 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2009
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 2
|
sn.tekin
bu ay zeytin için ne yapılmalı |
27-08-2009, 07:15 | #1005 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 45
|
sn. zenep çam sorunuzun cevabını yollamıştım mesajlarınızı kontrol edin iyi günler. |
27-08-2009, 07:20 | #1006 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 45
|
zeytinleriniz daha küçük yaşta şuan için yapabileceğiniz ilk uygulama yeni filizlerin zararlılar tarafından yok edilmemesi için yapılması gerekli mücadeledir.Bunun dışında ise zeytinlerinizi bol bol sulayın Gaziantep'de suya baya bi ihtiyacları olacak.iyi günler. |
27-08-2009, 14:29 | #1007 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
|
Akhisar'da kabuklu bit ilaçlamasına başladık.İlaçla beraber yapraktan gübreleme yapıyoruz.Sulama imkanınız var ise toprağın tavına göre sulama yapabilirsiniz. Tarlanız biraz otlu gibi yaylı kultüvatör(çapa) işliyor ise bir kat, yok işlemiyor ise dıskaro ile fazla derin olmamak şartıyla sürmenizi tavsiye edebilirim. |
27-08-2009, 23:33 | #1008 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Zeytin kabuklu bitine karşı ne tür ilaçlar kullanıyorsunuz? Beraber kullandığınız gübre hakkında bilgi verebilir misiniz? Saygılar |
|
28-08-2009, 13:20 | #1009 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
|
Kabuklu bit için bu sefer hektaşın ''HEKTHİON 65 EM'' sinini kullandım. Yaptırdığım tahlile göre,ilçe tarımdaki arkadaşlar ile;2t ilaçlama için: *5 kg üre *5 kg mkp *10 kg potasyum nitrat(kristal) *0,5 kg fetrilon combi 2 *0,6 lt yayıcı-yapıştırıcı karışımını ilaç ile beraber akşam-sabah arası rüzgar müsaade ettiği kadar atmaya çalışıyoruz. Tahlil sonuçlarına göre atılmasında fayda var.Hoşçakalın. |
04-09-2009, 15:53 | #1010 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-08-2009
Şehir: Sivas
Mesajlar: 22
|
ne dersiniz sivas ın karasal sert ikliminde zeytin yetiştirebilirmiyim? hemen hayır demeyin geçen seneye kadar çok güzel 3 adet şeftali ağacım vardı ve harika meyveleri vardı ancak geçen sene kışın sert geçmesi ve topraktaki don seviyesinnin 80 - 90 cm lere inmesi 3 ağacımı da kuruttu şimdi yeniden başladım o maceraya bakalım ne olacak ancak zeytin de olabilir gibime geliyor? ne dersiniz şansım var mı? |
11-09-2009, 20:52 | #1011 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Ozan Ulas; Bir arkadaşımın babasının Erzincan'da evinin önüne incir ektiğini ve 3 yaşına kadar anca geldiğini duydum. Aynı şekilde Rize'de şeftali yetiştirmeye çalışan bir kişi 3 yaşından sonra ağaçlarını yaşatamamış. Zeytine gelirsek bizim burdaki zeytinlerde kışın kardan dallarında kırılmalar oluyor. Samsun'da böyle olursa Sivas'ta kaçınılmaz olur ve bunun yanında soğuklarada dayanamaz. Ben Samsun'da 500 metreden sonra hiç zeytine veya zeytin bahçesine raslamadım. Saygılar... |
11-09-2009, 21:09 | #1012 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Zeytinin yaşama sınırı -7'dir. Bu ısının altında ölür |
18-09-2009, 15:44 | #1013 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-08-2009
Şehir: Sivas
Mesajlar: 22
|
Teşekkürler ellerinize sağlık arkadaşlar |
09-10-2009, 20:38 | #1014 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Bahçemden bugün topladığım yaklaşık 3 kg kadar olan zeytini evde nasıl hazırlayabilirim.İlk meyveler ve ilk denememiz olacak. |
15-10-2009, 08:49 | #1015 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
|
Merhaba , Akülü zeytin hasad makinalarından kullanan arkadaşlar var ise tecrübelerinden faydalanmak istiyorum. Zeytin toplanmasında iyi sonuç veriyor mu? Yeşil veya siyah zeytin toplama farklım mı? Selamlar . . |
23-10-2009, 16:44 | #1016 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Merhaba arkadaşlar Resimde görülen zeytin ağacım 10 yaşında ve hiç bir şekilde budama yapılmadı.Çünki çevremde zeytini nasıl budayacağıma dair örnek alabileceğim bir zeytin ağacı yok.Daha doğrusu bu bölgede yok.Kısaca tarif edebilirseniz hem ben hemde zeytin ağacım çok mutlu olacak.Geçen sene çok daha iyi ürün vermesine rağmen bu sene ancak 3 kilo kadar ürün alabildim. Not:Bu sene aşırı derecede çiçeklenme olmasına rağmen çiçeklerin çoğu döküldü.Bu konuda yapmam gereken ne olabilir acaba. |
23-10-2009, 16:48 | #1017 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
zeytin
1o yaşındaki ağacım |
23-10-2009, 17:53 | #1018 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
İyi bir budamaya ihtiyacı var gibi. |
23-10-2009, 18:23 | #1019 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
[QUOTE=MeyveliTepe;515931]İyi bir budamaya ihtiyacı var gibi.[/QUOTN Nasıl yapacağımı bir bilsem.En azından hangi dalları kesmeliyim.Ana gövde üzerinde çıkan sürgünleri kesmelimiyim.Gövdede kaç tane ana dal bırakmalıyım vb .. konularda acilen bilgiye ihtiyacım var. |
23-10-2009, 20:07 | #1020 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Nisan ayında budarsınız. Etrafta deneyimli bir zeytin budamacısı varsa yardım isteyiniz. Temelde yapılan, ağacın iç sıkışıklığını azaltmak, dışa doğru yayılmasını sağlamak olmalı. Sizin ağaç genç olduğu için gençleştirme budamasına gerek yok. Budandıktan sonra dümdüz uçmakta olan bir kuş dala çarpmadan ağacın içinden geçebilmeli derler |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|