14-07-2009, 22:09 | #961 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Bunların dışında yöresel ve yerel çeşitleri korurken de emeğe saygı olarak yeni çeşitleri bulmuş kişilerin bu emekleri sonucu oluşturduklarını başka yerlerde çoğaltmak ve başka anaçlar üzerinde kullanarak özellikleri kaybetmesini sağlayıp çeşidin ismine de zarar vermemiz hoş olmasa gerek. bir yandan da böyle bir durumu ortaya koyduğunuz hallerde de yurt dışına çıkmadanda bu olayı gerçekleştirmeniz kanıtlandığı anda cezayı nerede olursanız olun alırsınız ki oldukça da yüksek bir cezası bulunmaktadır. ****** de böyle bir olaya kalkışacak kişiler değilsinizidir, ama ben yine de bilgilendirmek isterim |
|
14-07-2009, 22:28 | #962 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
[QUOTE=Halil Önen;461804] Alıntı:
Teşekkür ederim Halil bey. Elimden geldiğince sizlere bilgi aktarımında bulunmaya çalışacağım. Umarım beklentilerinize cevap verebilirim. Saygılarımla... |
|
15-07-2009, 09:04 | #963 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn. Ferokcu, Sanırım sizinle ilginç fikirleri tartışacağız/bilgileneceğiz. 1- Yerli çeşitlere siz de saygı duyuyorsunuz. Biz de öyle. 2- Arbequina'nın üretim metoduna; sık dikim, modern işleme ve toplama, ben gibi herkes saygı duyar, fikrindeyim. 3- Amaç zeytinyağı ve dünya ile rekabet etmek ise elbette İspanyolların Arbequina'da yaptığını yapmalı ve hatta ötesine geçmeliyiz. 4- Türkiye'de görülebilecek nerede arbequina tesisi var ise onların adresini verin ki görmek isteyenler bilgilensin. Yağının kalite değerlerini verin ki, ilgilenenler yerli çeşitlerle mukayase etsin. Şu ceza ile ilgili yazıyı yapıştırın ki bilgilenelim. 5- Yasak ceza gibi şeylere fazla takmayalım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar diye güzel bir atasözümüz var. Aşıyı yaptığımızda saklamasını biliriz. Ayrıca pembe domates için yazılanları bir okusanız, hepsine saygı duyarsınız. Ben de emeğe saygı duyanlardanım. 6- Çeşidi (tac yapısı, meyvesi) uygun olan yerliler modern tarzda tesislendirilebilir mi? Ne dersiniz? Örneğin Gemlik. |
15-07-2009, 18:49 | #964 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Merhaba Zeytinci arkadaşım. Seninle aynı kanıdayımdır; ancak bizler arbequina çeşidini geliştirmek yerine ona rakip bir çeşit bulunmasıyla ilgilenmeliyiz bana kalırsa ki bunu yaparknde yerli çeşitlerimizi geliştirerek yapalım. Tesis konusunda Türkiye de kurulu ve tam verime geçmiş bir tesis var demek yalan olur. Ama Adana da firmamın sahip olduğu 3 yaşında bir tesis bulunmaktadır. Bunun dışında Aydın-Muğlave Manisa bölgelerinde 1-2 yaşlarında tesisler mevcuttur. Bu tesislerin adresini vermek isterim ****** ancak kişilerden onay almadan bunu yapmamında doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak Beta fidancılığın Adana da ki tesisini şirketi ziyaret ederek görebilirsiniz. tesislerde ki verim konusuna gelince ise; ispanya da ki çalışmalar sonrasında ki kurulan tesislerde yağ olarak en az dekarda 500 kg yağ alımı gerçekleşmektedir. Ayrıca çıkarılan yağ şu an AB standartlarında 1. sınıf yağ olarak tescillendirilmiştir. Anlayacağınız Avrupa ilk tercih sırasında bulunan zeytin yağıdır. |
|
15-07-2009, 20:02 | #965 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Kalitenin damak tadı ve dolayısı ile kişiye özel olduğuna inanırım. Sertifikalar ticari hayata hizmet için düzenlenirler. Örneğin, Akhisar uslu zeytini hiçbir çeşide değişmem. Fiyatı da en ucuz olanlardandır. Avrupa'yı ben ağzının tadını bilen sıralamasında (Fransa ve İtalya hariç) en sona koyarım. Konserve yemekten taze'nin tadını unutmuş durumdalar. Yoksa Hint, Çin, Türk, Meksika mutfağı oralarda bu kadar meşhur olur muydu? Orta ve kuzey İtalya zeytin yemiyor neredeyse. Zeytin yağının kıymetini bilenler Amerikalılar ve Avusturalyalılar. Zeytin ağacını en son görenler... Sık dikim Gemlik için ne düşünüyorsunuz? Kilis yağlık? Ya da yabani delice olabilir mi? |
|
15-07-2009, 20:19 | #966 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Syn Zeytinci; şu bir gerçektir ki budama ile herşeyi kontrol edebilirsiniz ağaçlarda, tabi ki normal koşullar altında bu söylediklerim geçerlidir. Yani Gemlik, Kilis yağlık bunların hepsini sık dikime uygun hale getirebilirsiniz budama ile; hatta ve hatta bodur hale bile getirebilirsiniz; ancak şuda bir gerçektir zeytincilikte aşırı budama verime olumsuz etkiler getirmektedir. Bu durumda yüksek budama ile ağacı bodur hale getirip yüksek oranda topraktan ve yapraktan gübre uygulaması ile de verime katkı sağlanabilir. Bu durumda da ağaca fazla yük bindirmek ile ağacın stres koşullarına karşın gücünü düşürür ve ağacın ömrünü yemiş oluruz. Diyeceksiniz ki zeytin ağacı ölümsüz ağaçlar listesindedir yani en uzun ömürlü ağaçlardır bu nedenle ömrünü kısaltmak sorun olmaz. tabi ki haklısınız; ancak bu durum aynı zamanda verime de olumsuz etki edecektir. Böyle bir sonuçta Gemlik ve Kilis yağlık çeşidinin özelliklerini de ortadan kaldırmış olmak demektir. Ancak yeni çeşit ortaya çıkartabiliriz kendi çeşitlerimiz arasında ki melezlemelerle de derseniz ve bu melezlemeler sonrasında bodua uygun bir çeşit yaparız derseniz sonuna kadar katılıyorum sizlere. Bu da bildiğiniz gibi yıllarca sürecek bir çalışma demek bunu da yapacak üniversite ve idari yerlerin ilgisizliği ile imkansız hale getirdikj diyenbiliriz. Bunların yanında ağız tadı konusunda da haklısın. Ama sonuç olarak avrupa ya yağ ihraç edeceksek ve bu adamlar bu tescillere aldanıyorsa bizde onların oyununu onların kuralları ile oynayarak pazarda yer bulabiliriz. Haksızmıyım? |
|
15-07-2009, 21:48 | #967 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn. Ferokcu, Yerli çeşitleri koruyalım. Deneme için yabani delicelerin üzerinde çalışmak gerekiyor. Bazıları verimli ve bodur. İspanyollar Arbequina üzerinde fazla zaman harcamış olmayabilir. Meyvesinin fiziki şeklini ve meyve tutma biçimini yabani delicelere benzetiyorum. Pazarlama konusunda avrupa avantajlı olmayabilir. Ispanya ve İtalyanın yanında, iyi ürünümüz de olsa, bize şans vermeleri zor. Ticari olarak onların gözü doğuda. Bizde pazar için yüzümüzü doğuya çevirmeliyiz. Fırsatlar daha büyük olabilir. |
15-07-2009, 22:50 | #968 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
ispanyollara gelince bildiğim kadarıyla da 30 yıllık bir çalışma sonrasında ortaya çıkan bir çeşittir arbequina yani çalışmaları olmuştur. Delice zeytinle benzerliği konusunda da haklısın çünkü deliceler üzerinde ki çalışmalar la ortaya çıkmış bir çeşittir. |
|
16-07-2009, 08:18 | #969 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Yukarıdaki fikrine katılmam zor. Biz kot pantolan ve kaçak sigara bulabilmeyi batılılaştık prestiji zannederek hayata atıldık. Bugün hala batı hayranlığı özellikle gençler arasında popülerliğini koruyor. Biz caka satma onlar sağlık, mide ve cep derdinde. Avrupalı ülkemize güneş, ucuz taze meyve/sebze cenneti diye geliyor. Koluna çantanı alıp Koreye, Japonyaya, Tayvan, Güney afrika'ya gideceksin. Konuyu dağıtmadan Arbequina'ya dönersek; Et/çekirdek oranı nedir? Yağ oranı? Sofralık zeytin olarak değerlendirme oranı? Sizin tesis Güneyde. İklim isteği seçici değil mi? Kalitesini etkilemez mi? Tesis kararı için bunlar önemli. |
16-07-2009, 22:34 | #970 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
bu arada bugün bir üreticimiz ile görüştüm ve arazisine gittim. Arbequina diktiği arazide birde Ayvalık yağlık çeşidini sık dikim tekniği ile dikmiş ve diyor ki bu çeşidide ben sık dikim ile yetiştirebilirim. Uzun yıllardır yurtdışında bu konuda araştırmış ve diyor ki oralarda bunu yapıyorlar yerel çeşitlerini de sık dikimle yapıyorlar diyor. Ondan izin alabilirsem size onun adresini vereceğim ve araziyi gidip görebilirsiniz bana kalırsa oldukça iyi bir çalışma olmuş. Ağaçlar şu an 4 yaşında ve çok iyi bence... |
|
17-07-2009, 12:51 | #971 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Teşekkür ederim Sn.Ferokcu. Bahsettiğin tesis ilginç imiş. Ziyaret etme imkanı olursa hoş olur. Selamlar. |
20-07-2009, 23:50 | #972 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Şimdi ben, yedişer metre ara ile diktiğim ayvalıkların arasına birer tane arbequina dikebilir miyim? Ya da şöyle diyeyim, yedişer metre aralık verilmiş dört fidanın tam ortası, yani çapraz iki fidan arası (buna hipotanüs mü deniyor bilemedim) 9.98 cm dir. Oraya bir bodur zeytin dikilebilir diye anlam çıkardım, sanki..! Saygılar |
|
23-07-2009, 10:20 | #973 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-12-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 62
|
Arkdaşlar merhaba; Zeytin konusunda bilgi edinmek için yazıları düzenli bir şekilde takip ediyorum. Fakat dikkat ettim hep Ege ve Marmara bölgesinden arkadaşlar yazıyor ve doğal olarak bu bölgelerin özellikleri ve b u bölgelerde dikilen zeytin çeşitleri ile ilgili yazılar yazıyorlar. Zeytin Akdeniz bölgesinde de çok güzel oluyor diye biliyorum. Hatay, Adana, Mersin, Antalya vs. Yok mudur Akdeniz bölgesinden Zeytin konusunda uzman forum üyemiz? Akdeniz bölgesinde hangi türler daha uygundur? Bakımı budaması nasıl yapılır? |
23-07-2009, 15:50 | #974 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 45
|
Alıntı:
DOĞU AKDENİZ:Sarı Ulak, Büyük Topak Ulak, Halhalı, Gemlik, Ayvalık BATI AKDENİZ:Tavşan Yüreği, Kan Zeytini, Büyük Topak Ulak(Çilli), Uslu, Gemlik Fakat bu listenin dışına çıkan üreticilierimizde var.Genellikle gemlik hakim bu bölgede.Benim yetiştirdiğim 2 çeşit var birisi gemlik ötekisi ise ayvalık.Bunlar hakkında her türlü konuda yardımcı olabilirim isteyen forum üyelerimize. TEŞEKKÜRLER. |
|
24-07-2009, 21:01 | #975 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2009
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 4
|
Ayvalık
MUHTEREM TEKİN80 !!!!! Anlaşılan zeytin konusunda uzmansın. Önemli bir konuda bizleri bilgilendirirsen sevinirim. Mesele Şu; Gemlik tipi zeytinler mersinde çok verimli yetiştirilebiliyor. Belki de esas alanından bile daha verimli. Ama ayvalık tipi zeytine gelince durum değişiyor. 200-300 m rakımlı yerlerde (Mersinin kuzeyi) ayvalık pek verimli olmuyor. Diken köylüler verimsizliğinden ve yabani zeytine benzediğinden şikayet ediyorlar ve aşıyla türünü değiştiriyorlar. Bir miktar ben de diktim. Aynı yaştaki Gemlik (3. yıl) zeytinle doluyken ayvalık da bir avuç ancak var.Bir zeytin uzmanı olarak sizden açıklama istiyorum. (Fidanların bakımı aynı ve çok iyi) |
26-07-2009, 16:17 | #976 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 45
|
Alıntı:
şimdi öncelikle yanılmıyorsam ağaçların 3 yaşında olduğundan bahsetmişsiniz.3 yaşındaki ağaçlar için durum normaldir hatta tamamen normaldir.buradaki tek hata bana göre eğer ağaçlar 3 yaşında ise hemen telaşlanmayın çünkü ağaçlar verime 5-10 yaşında yatarlar.Genelde tavsiye edilen 3 yaşındaki ağaca meyve bağlatmamaktır.zaten ağaç 5 yaşına kadar kendini zor toparlar siz meyve bağlatmazsanız ağacın kök yöresi gelişir ve geleceğe yatırım yaparsınız.size bu konuda tek tavsiyem ağaçları hemen verime yatırmayın.biraz kendine gelsin az toprağa alışsın yerleşsin.Öteki konuda ayvalık tipi zeytin yabani zeytine benziyor diemi yoksa tutmuyor diemi aşılanıyor.Tutum konusu tamamen ayrı birşey bunun bir çok nedeni olabilir bunlardan başlıcaları: ağaç bölgeye adapte olmuşmu,o yılki sıcaklar,çiçekleme dönemi bakım ve hava koşulları(çiçekleme dönemi öncesi zararlılara karşı gerekli mücadele),periyodisite ve hasat şekli vb. birçok neden...ayvalıkta periyodisite şiddeti orta derecede iken gemlikte periyodisite yoktur.Bunlar detalı şekilde araştırılmadan ayvalık zeytini tutmuyor diemeyiz. Sizin bu sorunuzu hocamada sordum o bunun üzerine attığı mailde Silifke ve Mut'tan bahsetti.oralardaki üreticilerde bu yıl gemliğin yok denecek kadar az olduğunundan bahsetmişler ayvalık da ise gayet iyi bir şekilde tutumun olduğunu söylemişler.Şimdi burada sonuç olarak ne diyebilirim.sonuç olarak ayvalık az tutuyor diyemem çünkü silifke ve mut da memnunlar sonucu size bırakıyorum.İYİ GÜNLER. |
|
26-07-2009, 21:29 | #977 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn. m_eroglu33, Bornova zeytincilik enstitüsü'nün Türkiyenin bölgelere göre önemli zeytin çeşitlerini incelediği zeytin çeşitleri katoloğu var. Bu çok güzel fotoğraflı bir kitapçık. Hazırlayanların ellerine sağlık. Zeytin ile ilgilenenlerin bu katoloğu mutlaka edinmelerini tavsiye ederim. |
26-07-2009, 21:44 | #978 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Halil bey, Siz ayvalık çeşidini dedelerimiz gibi geleneksel 7 metre aralıklı dikim yapmışsınız. Bunu sık dikim ile değiştirmek istiyorsanız dediğiniz gibi karşılıklı köşegenlerin kesim noktasını ayrı bir sıra yapabilirsiniz. 7 metre sıra aralarına 1'er adet daha ayvalık dikebilirsiniz. En iyisi, siz bunu bir uzmana danışınız. Arbequina sık ve bodur dikim için uygun bir çeşit. Dikebilirsiniz tabi ki. Bence onu ayrı bir tesis yapılmalı. Ayrıca Arbequina kendine tozlayıcı mıdır? Yoksa tozlayıcı olarak başka bir çeşide ihtiyac duyar mı? Çiçeklenme zamanı vs. Sn Ferokcu cevaplamalı. |
26-07-2009, 21:52 | #979 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
Osmaniye uygulamaları ve okulunuz hakkında bilgileri sizden bekliyoruz. Hem yetiştirici hem de zeytin okulunda öğrenci olduğun için tebrik ederim. |
|
27-07-2009, 10:20 | #980 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
Şehir: osmaniye
Mesajlar: 45
|
Alıntı:
SN.Zeytinci Teşekkür ederim.Elimden geleni yapmaya hazırım iyi günler. |
|
28-07-2009, 13:37 | #981 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Domat çeşidi
Hastasıyım bu Domat çeşidinin büyümesinin. Yapraklarından hayat fışkırıyor. Otur karşısına seyret güzelliği. Canlı mı canlı kızgın güneşin altında. Hemen yanal dallanmalar sanırsın ki yetişkin olmuş birkac yıl içinde. Büyümeye özenen takmış takıştırmış bebelerimiz gibi. Zorla sevdiriyor kendini. Bir de yetiştirene sor ne nazlı olduğunu dediğinizi duyar gibiyim. Neredesiniz sayın Domatçılar?... |
28-07-2009, 19:42 | #982 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2009
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 4
|
Bilgilendirme için teşekkür ederiz tekin80 artık ayvalık tipi zeytinlerin cinsini değiştirmekten vazgeçtim (gerçi daha bebek sayılırlar.) bekleyip görelim. |
29-07-2009, 07:37 | #983 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
|
Alıntı:
Şiir gibi yazmışsınız. Katılıyorum. Bende Domat yetiştiricisiyim. Benimkilerde daha 2 yaşında. Daha önce Memecik cinsi diktiğim başka bir yerimde 3 tanesi domat cinsi çıkmıştı. Şimdi 20 yaşındalar. Domat cinsini sevdiğim için boş bir yere 120 civarında 6,5 x 7 m. aralıklarla domat cinsi zeytin fidanı diktim. Yukarıda da belirttiğim gibi 2 yaşındalar. Gelişmelerini sizin gibi bende zevkle izliyorum. Selamlar . . |
|
30-07-2009, 13:17 | #984 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2009
Şehir: Mersin
Mesajlar: 2
|
Merhabalar; Zeytinle ilgili arama yaparken tesadüf eseri sitenize rastladım,yazılanların bir kısmını okuyabildim,biliyorum genellikle üretim üzerine soru-cevaplar var ama eğer mümkünse(moderatörlerinde hoşgörüsüne sığınarak)zeytinin pazarlamasıyla ilgili de herkes bildiklerini paylaşabilir mi? Benim Mersin/Merkezde 34 dönüm arazide ,6 yaşında 2900 ağaç zeytinim var(%90 ı gemlik ,%10'u ayvalık)Üretim yönünden bir sıkıntım yok,geçtiğimiz sene 30 ton zeytin aldım.Fakat ürünün satışında bu bölgede herhangi birlik veya büyük alıcının olmaması,ürünümün yağlık olmaması nedeniyle satışta sorun yaşamaktayım.Önerilerinizi ve bilgilerinizi paylaşmanızı rica ediyorum. |
30-07-2009, 14:01 | #985 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn. Brainsaw, Başlığa hoş geldiniz. Oldukça sık dikim yapmışsınız. Dönüme 85 adet hesap ettim, eğer rakamlar doğruysa. Dikim araları ne kadar? Gemlik çeşidi sofralık olarak kaliteli olsa da, yağ oranı en fazla olan (%30) çeşitlerden biridir. Pazarlama konusunda haklısınız. ''Zeytin pazarlama yöntemleri'' diye sizin başlık açmanız uygun olur. |
03-08-2009, 10:16 | #986 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-12-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 62
|
Arkadaşlar mesajlar içinde parça parça bilgiler mevcut fakat Zeytin'lerin tozlaşması konusunda toplu bir bilgi göremedim. Hangi tür için, en iyi tozlayıcı tür hangisidir(Örneğin Ayvalık için Geemlik gibi)? Bu tozlayıcı türün ağaç oranı ne olmalıdır(Örneğin 1/9). Hangi türler kendi kendini tozlayabilir? Teşekkürler. |
04-08-2009, 09:58 | #987 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara, Balıkesir
Mesajlar: 267
|
Bir sorum olacak, 1 yaşında Ayvalık fidanı aldım. Ancak kargo ile gelirken çok kötü şekilde kırılmış. şu halde; 1- kırılan üst kısmın dibini eğik kesip suya daldırdım. Zeytin çelikle ürer mi?? 2- Alt kısım toprak üstünde yaklaşık 6-7 cm kalmış. tekrar sürgün verebilir mi?? bilgilendirirseniz sevinirim |
04-08-2009, 19:51 | #988 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Sn.m_eroglu33, Zeytinlerin tozlaşması: Gemlik kısmen kendine verimlidir. Ayvalık/Edremit, Çakır ve Erkence baba olarak öneriliyor. Ayvalık kendine verimlidir. Diğer taraftan Gemlik, Memecik ve Erkence baba olarak öneriliyor. 1/9-10 oranında baba öneriliyor. Kaynak: ZAE zeytin çeşitleri katoloğu. Her yönüyle zeytincilik Esat Bülbül. |
04-08-2009, 19:55 | #989 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Alıntı:
1-Ayvalık zeytin çeşidi çelikle ürer. 2-Tekrar sürgün verir. Kırılan ucunu düzgünce çakı ile kes ve aşı macunu veya mumla kapat. Sulamaya dikkat et. Çok sulayıp çürütme. Az sulayıp kurutma. Kolay gelsin |
|
05-08-2009, 00:08 | #990 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Zeytin ağacı dermiş ki, dibimde su bırakma, beni de susuz bırakma... |
|
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|