agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1190Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-01-2006, 14:11   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Zeytin (Olea)

Alıntı:
Toprak işleme özellikle sulanmadan yapılan ekstansif yetiştiricilikte çok önemlidir.Zeytinliklerde arazi işleme genelde yılda üç kez yapılır, daha fazla toprak işleme artık önerilmemektedir.Çünkü aşırı toprak işleme toprağın yapısını bozar. (Asıl verimli olan ve mikrobiyolojik faaliyetin yer aldigi üst toprak tabakasinin mümkün olduğunca zarar görmemesi esastır.Yine aşırı toprak işleme toprağın fazla basılmasına sebep olur. Ayrıca sürekli aynı derinlikte işlemek toprakta pulluk tabanı dediğimiz geçirimsiz tabaka oluşmasının nedenidir. Bu yüzden toprak işlenirken sürekli devirmek yerine çizi açan aletler tercih edilir.Minimum toprak işleme olduğu sürece mikroorganizma faaliyeti de artacaktır.)

İlk toprak işleme hasattan sonra kışın, toprak tavlıyken 15 cm. derinlikte, ağacın dibine fazla yanaşmadan yapılır ve o şekilde kesekli haliyle bırakılır. Böylece toprak yağmur sularını daha iyi tutacaktır.Daha derin sürüm, zeytinin yüzeysel olan köklerinin parçalanmasına sebep olur.

İlkbaharda nisan ayında, yani aşağı yukarı çiçeklenmeden 15 -30 gün kadar önce ikinci toprak işleme yapılır.Bu işleme ise en fazla 10-12 cm derinlikte olur ve tırmık, rotavatör gibi toprağı yüzeyden işleyen ekipman kullanılır. Bu işleme ile kaymak tabakası kırılmış olurken, ot mücadelesi de yapılmış olur

Son senelerde toprağı bomboş, otsuz, tertemiz bırakmaktansa özellikle meyilli arazilerde, otlu bırakmanın toprak koruma için daha faydalı olduğu iyi tarım uygulamaları ve sürdürülebilir tarım açısından ortaya konmuştur. Toprağın korunması organik tarımın en önemli ilkelerinden biridir.

Sadece ağaç altlarında ot mücadelesi çok gerekiyorsa yapılır, sıra arası ve üzerleri otlu bırakılır, bunu dışında örtü bitkisi yetiştirilir veya uygun bitkilerle ara ziraat yapılır. Zeytinliklerimizin çoğunun meyilli arazilerde olduğu göz önüne alınırsa toprak koruma, erozyon mücadelesi gereği ortadadır. Hiç kimse toprağının en bereketli üst tabakasının rüzgar veya yağmur erozyonu ile kaybolmasını istemez. Bir zeytinliğe baktığımızda zeytinin turbu dediğimiz kısım çok ortadaysa arazide toprak kaybı, erozyon var demektir. Ayrıca bitki örtüsü toprak neminin korunmasına da yardımcı olacaktır.

Yaz sonunda yapılan üçüncü işleme ise, hasatı kolaylaştırmak içindir.Ağaç dipleri tırmıkla düzeltilir , bu sayede dökülmeye başlayan zeytinler toprak ve otlar arasında kaybolmaz, kolaylıkla toplanır.
Mine Pakkaner
Ziraat Mühendisi
İyi Tarim Uygulamalari Uzmanı

organiktarim yahoo


Düzenleyen Mine Pakkaner : 24-03-2007 saat 21:38 Neden: başlık
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2006, 16:39   #2
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Zeytin Yaprağı ve Kullanım Alanları

Zeytinin yaprağı da çok önemli, neden bütün dinlerde kutsal, sırf yağı mı, yoksa meyvesi mi derken yaprağı nelere kadir inanılmaz.
İlgi duyanlar icin geçen haftalarda zeytin dostu haber grubunda zeytin yaprağının özelliklerini anlatmıştım, sizinle paylaşmak istedim.
Selamlar
Mine Pakkaner

Zeytin Yaprağı ve Kullanım Alanları

Asirlardir butun yetiştiği coğrafyada zeytinin yaprağı da halk ilaclarinda dunyada kullanilmaktadır.1800 lü yıllarda malarya salgınlarına karşı kullanıldığı bilinmektedir.

Zeytin yaprağı, Oleuropein(başlıca polifenolik antioksidant lardan biridir) ve daha birçok flavonoid (Rutin, Apigenin, Luteolin) ihtiva eder. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucu zeytin yaprağından elde edilen ürünler sağlık sektöründe ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Zeytin yaprağı ile ilgili çalışmalar hala da devam etmektedir.

Oleuropein'in içeriğindeki elonoik asidin antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri laboratuvar koşullarında kanıtlanmıştır.Bu özelliğiyle doğal antibiyotik olduğu bilinmektedir.Vücudun bağışıklık sisteminde soğan ve sarımsak ile benzer etki göstermektedir.

Halihazırda diyabette, hipertansiyonda,kardiyovasküler rahatsızlıklarda,gripte,üriner sistem rahatsızlıklarında,kronik halsizlikte,hastaların nekahat döneminde,kötü huylu kolestrolün düşürülmesinde,dejeneratif eklem rahatsızlıkları,bursit, sinuzit ,vücudun doğal bağışıklık sisteminin desteklenmesinde vs. kullanılan pekçok marka zeytin yaprağı içerikli bitkisel ilaç piyasada hazır preparatlar olarak satılmaktadır.İçeriklerinde genel olarak % 6-20 Oleuropein bulunmaktadır. Henüz bu konuda bir standardizasyon yoktur.

Kozmetikte ise zeytin yaprağı ekstresi içeren ürünler antioksidant etkileriyle cilt bakımında kullanılmaktadır, antiaging kürlerinin hemen hepsinde yer alır.

Ayrıca Aspergillus mantarları tarafından üretilen aflatoksinin engellenmesinde Oleuropein kullanımı ile ilgili araştırmalar da yapılmaktadır.

Patojenlere karşı en önemli biyolojik silahlardan biri olan Oleuropeinin, antifungal etkisinden yola çıkılarak Bonn Universitesinde, henüz laboratuvar koşullarında Botrytis Fusarium Phytophtora üzerindeki etkileri ve geleceğin ticari anlamda önemli organik pestisitlerinden olup olamayacağı araştırılmaktadır.

Oleuropein ,ayrıca zeytin gibi Oleacae familyasından olan Ligustrum obtusifolium yapraklarından da ekstrakte edilse de en hızlı,bol ve ucuz şekilde zeytin yaprağından elde edilmektedir. Hatta bir Yunan Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 100 gr zeytin yaprağından 1 gr % 95- 98 saflıkta Oleuropein elde edilmiştir.

Şu anda dünyada en önemli alıcısı Amerika'dır, en önemli hammadde üreticilerinden biri de hemen herşeyde olduğu gibi Çin. Amerika ve Avrupa'da firmalar zeytin yaprağı ilaçlarını, ağacın yetiştiği yöreyle birlikte arz etmeye başlamışlardır. Ağacın yetişmesinde kimyasal kullanılmadığı da ayrıca vurgulanmaktadır.

Zeytin yaprağı ilaçları yalnız insan sağlığı için değil hayvan sağlığında da kullanılmaya başlamıştır.Evcil hayvanların hazır mamalarında ve bitkisel ilaçlarında hem doğal antibiyotik hem de antiparazitik etkisi sebebiyle yurt dışında kullanılmaktadır.

Doğal bitkisel ilaçlara yoğun yönelim trendi ve kozmetik sanayisindeki büyük gelişmeye bakılarak, elimizdeki çok önemli bir hammaddenin ciddiyetle farkına varıp bu konuda çalışmalar yapmanın gereği ortadadır.

Kimbilir, belki bir gün biz de " Organik Karaburun Zeytini Yaprağı " (mesela) tabletleri, kremleri, losyonları yapar satarız dünyaya.
Neden olmasın?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2006, 16:44   #3
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
250 ml kaynar suya bir tatlı kaşığı dolusu tepeleme ince ufalanmış zeytin yaprağı koyar 10 dk. kadar bekler ve sonra süzerseniz zeytin yaprağı çayı yapmış olursunuz. Günde 3 keze kadar tok karnına tüketebilirsiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2006, 17:55   #4
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Başlık "zeytin" olunca küçük bir katkım olsun istedim.
sadecezeytin.com'dan hoşuma giden küçük bir bölüm...

"Derler ki, cennette iki ağaç vardır; İncir ve zeytin. İncir "Gerçek Ağacı", zeytin ise "Hayat Ağacı"dır.
Cennet bahçesinden başladık madem, o zaman gelin ta başa gidelim. Adem ve Havva'nın yasak meyveyi yedikten sonra cennetten yeryüzüne kovulmalarıyla başlayan ana
Havva ile birlikte cennetten yeryüzüne kovulan Adem, öleceğini hissedince Tanrı'dan kendisini dolayısıyla tüm insanlığı bağışlamasını istemeye karar verir. Bu amaçla oğlu Şit'i cennet bahçesine gönderir. Bahçenin bekçiliğini yapan melek, İyi-Kötü Ağacı'ndan (Bilgi Ağacı) aldığı üç tohumu, Şit'e verir ve babası Adem öldüğünde bu üç tohumu ağzına koyarak gömmesini söyler. Adem ölüp Tabor Dağı'na gömüldüğünde toprakta üç ağaç yeşerir. Zeytin, sedir ve servi... Akdeniz ikliminin simgesi bu üç ağaçtan ilk yeşeren zeytin ağacıdır.
Tevrat, İncil ve Kur'an'da yer alan zeytin için bilinen en eski Latince cümlede söylendiği gibi; "olea prima arborum umnium est"*
* zeytin bütün ağaçların ilkidir..."

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 00:16   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2006
Şehir: izmir, aliağa
Mesajlar: 4
Merhaba Mine Hanim,

Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...

sempre82 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 01:00   #6
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sempre82
Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var?
Acaba biraz detay veremez misiniz? Bahçeniz nerede, ağaçlarınız kaç yaşında, dikim aralığınız nedir? Sık sulama demişsiniz ne sıklıkla suluyorsunuz. Gübreleme yaptınız mı gibi konuları aydınlatabilir misiniz?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2006, 11:25   #7
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Zeytinde dökümlerin nedenleri

Bu arada bilindiği gibi zeytin ağacı çok fazla döküm yapar. Bu dökümlerin zamanları ve nedenleri de şöyle,

1. İlk döküm ki bu enbüyük dökümdür meyve tutumundan sonra temmuz ağustos ayında olur. ( sempre 82 nin şu anda yaşadığı döküm bu muhtemelen) Bu dökümde ağacın oluşturduğu meyvenin % 50- 55 i dökülür.Bu dökümün sebepleri,
  • döllenme yetersizliği,
  • besin, özellikle azot eksikliği,
  • toprak nemi eksikliği,
2. Sonraki döküm ağaçta ilk döküm sonrası kalan meyvenin de %10-15 nin dökülmesiyle görülür.Ağustos sonu, eylül ortasına meydana gelir.Sebepleri ise
  • zeytin güvesi,
  • zeytin sineği birinci dönemi,
  • halkalı leke hastalığı,
  • toprak nemi azlığının sürmesi,
3. Üçüncü dökümle beraber ağaçta kalan meyvenin yaklaşık %10 u daha dökülür.Eylül ortası ekim gibi bu dökülme görülür.
  • meyvenin tam olgunlaştığı bu dönemdeki fırtına veya sert rüzgarlar,
  • zeytin sineği, bu dökülmelere neden olur.
Görüldüğü gibi zeytin ilk meyve tutumunda sahip olduğu meyvenin neredeyse % 80 ini olgunlaşmaya kadar geçen sürede kaybetmekte.

Sempre 82, zeytinin bu yapısını göz önünde tutup dökülme mevsimlerini takip ediniz. Bu nedenlerden bertaraf edebileceklerinize karşı tedbir alınız.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2006, 23:03   #8
mehmet aydın
 
Giriş Tarihi: 04-08-2006
Şehir: aliağa/izmir
Mesajlar: 1
merhaba mine hanım,

mayıs ayında edremit cinsi zeytin ektim..6 metre aralığı var herbirinin..gübreleme ve ilaçlama yapmadım..fakat ağaçlarda aksi giden bir durum yok..özellikle bu aylarda 15 günde bir suluyorum..ilaçlama ve gübreleme zamanlarını bana tam olarak açıklarsanız sevinirim..

topaki73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2006, 01:09   #9
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
topaki73 hoşgeldiniz.
Yeni gelen arkadaşlar kısmında lütfen kendinizi tanıtınız.

Keşke zeytinleriniz dikmeden önce toprak analizi yaptırsaydınız. Bu son derece basit ve ucuz yöntem zeytinliğinizin kaderini değiştirir. Bundan sonra yaptırınız ve gübreleri ona göre veriniz.

İlaçlama ve gübreleme zamanlarını size tam olarak açıklamamı istemişsiniz . Aşağıdaki adreste gübreleme bilgileri bulabilirsiniz.
http://www.toros.com.tr/turkce/ub_zeytin.asp

İlaçlama bilgilerini de http://www.zae.gov.tr/bitkisagligi/z1.asp adresinde bulabilirsiniz.

Selamlar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 20:15   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-09-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1
Talking zeytin hastalıkları

bir bilene soralım dedik...

zeytin hastalıkları hakkında ingilizce **** türkçe hiç farketmez bilgilerinizi benimle paylaşabilirimisiniz arkadaşlar_?

zeytin_cekirdegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2006, 20:47   #11
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Merhaba aramıza hoşgeldin..
yeni gelen arkadaşlar bölümünde kendini tanıtırsan seviniriz.
Aynı soruyu iki yerde sorman cevabı çabuklaştırmayacaktır.
Konuyu bilen arkadaşlar, yardımcı olacaklardır.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2006, 00:17   #12
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Zeytin çekirdeği hoşgeldiniz.

Bu çok geniş kapsamlı bir soru. Bu derece geniş kapsamlı bir soruyu burada cevaplamak zor. Hastalıkları tek tek sorsanız neyse.

Siz önce Memet'in önerisini dikkate alın, bize kendinizi tanıtın,sonra da ya kapsamı daraltın ya da ZAE nin sayfalarına bakın.

Selamlar

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2006, 15:54   #13
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Evet Mine hanımın verdiği adresteki bilgiler çok güzel. Ancak yeterli olmazsa **** orada olmayan birşeyler arıyorsanız yardımcı olmaya çalışırım...

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2006, 11:15   #14
Ağaç Dostu
 
cengin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2006
Şehir: Zonguldak
Mesajlar: 208
Galeri: 2
Ege bölgesinde hasat zamanı zeytin yaprağı satıldığını öğrendim. Geçen hafta zeytincilikle uğraşan bir kaç tanıdığa bunu söyleyince çok şaşırdılar. Akdeniz bölgesinde zeytin yaprağı alımı yapan yerler var mı? Veya Akdeniz bölgesinde zeytincilik yapanlar zeytin yaprağını nasıl satabilir? Bu konuda bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim

cengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2006, 21:44   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2006
Şehir: izmir, aliağa
Mesajlar: 4
merhaba,

son zamanlarda zeytin silkme makinalarının reklamı oldukça yapılmakta..haliyle bende merak ediyorum..internetten inceledim fakat kullanım kolaylığı ve aletin verimi hakkında bir bilgiye sahip olamadım..tavsiye eden veya kullanan birileri varsa memnuniyetle dinlemeye hazırım..saygılar..

sempre82 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2006, 22:10   #16
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Zeytin silkme makinaları konusunda bilgi sahibi olan yok mu?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2006, 23:37   #17
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Sempre82 soruyu soruyor ve sonra epey bir uğramıyor. İlk sorusunu nazlanmadan o gün cevaplamıştık. Takip ettim çook çok sonra gelip okudu. Bu yüzden bekliyoruz bakalım ne zaman uğraşıp cevaplamış mıyız diye merak edip de gelecek?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2006, 02:15   #18
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bana MSN'den sordu

Belki forumlar konusuna deneyimsizdir.. Göreceğiz

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2006, 22:44   #19
Ağaçsever
 
tatarbeyi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-10-2006
Şehir: adana
Mesajlar: 42
Forumlar konusunda deneyimsizlik malesef bendede mevcut hatta deneyimsizliktende öte . Ağaçlar.net yazıp girdikden sonra her girişte sitede kayboluyorum dersem lütfen abartmayın hergün bir yerleri okurken adeta kendimden geçmekteyim. yani birşeyler sormama fırsat kalmıyor. Okadar güzel anlatıyorsunuz okadar güzel detaylandırıyorsunuz ki benim gibi yapmak isteyip hiç bilgisi olmayanlar ancak zannediyorum üyeliğinin yıl dönümünde kendine gelebilecek. bahçemde benimde 7 adet zeytin ağaçlarım mevcut 2 yıldır meyvesini yemekteyiz. Tamamen organik geçen yıl yeşil toplamıştık bu yıl nedense erken diyebileceğim zamanda siyahlaştı ve yine bir siteden nasıl sele zeytini yapılır diyerek sorgulayıp yapmaya ÇALIŞTIK henüz daha olmadı zannediyorum bayramdan sonra sofraya çıkacak gibi. En büyük zevkim onlardan küçük kavanozlara koyarak bayram tatiline gelen kızlarıma dönüş hediyesi olarak vermek. Eşimle birlikte bahçe ile uğraşmak en büyük hobimiz inşallah sizlerden öğreneceğimiz bilgileri pratiğe döküp daha güzel bir bahçe daha mutlu bir yaşam idialimiz.Bizim mutluluk oyunumuza kattığınız doğal renklerden dolayı teşekkür ederiz.

Tugsad ve fusunmns beğendi.
tatarbeyi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2006, 14:22   #20
Yeni Üye
 
gokay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1
Merhabalar öncelikle verdiğiniz bilgiler için hepinize teşekkür ederim
zeytin ve zeytin yağının alternatif kullanım alanları hakkında bir araştırma yapıyoruzda bu konuda bize kaynak bir site gösterebilir **** bilgilerinizi forumda paylaşabilirmisiniz mesela zeytin yaprağı çayı buna bir örnekti sabun yapımıda buna bir örnek olarak verilebilir ama daha extreme daha az denenmiş kullanım alanları arıyoruz mesela zeytin yağını motorlu taşıt yakıtı olarak kullanılması gibi gerçi bu site daha çok ağaç bakımı ile ilgili bir forum ancak yardımcı olabilirseniz sevinirim... şimdiden teşekkürler
H.Gökay CEKLİ


Düzenleyen gokay : 03-08-2009 saat 02:20
gokay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2006, 20:01   #21
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Bu yaz, dünyanın en eski ikinci zeytinyağı fabrikasını, Urla'daki Klazomenai kazı alanında gezme fırsatını buldum. Fabrika, bulunan kalıntılardan yola çıkılarak yeniden inşa edilmiş ve deneme üretimi yapılmış.
Yolu Urla tarafına düşenlerin gezmesini tavsiye ederim.
Yekpare bir kayaya iki göz oyularak alttan birbirlerine bağlanmış ve birleşik kaplar yoluyla zeytin suyu ile yağını ayırmışlar. Ayrıca, o gün için altın kıymetinde zeytinyağını bu kadar seri üreten zengin fabrikatörün ofisini ve yağ deposunuda görmek ilginç.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2006, 20:04   #22
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Galeri: 1
Daha detaylı bilgi için;
http://www.urlaonline.com/urlaaktif/...t/view/317/45/

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2006, 23:11   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2006
Şehir: izmir, aliağa
Mesajlar: 4
tekrar merhaba..
mine hanım sizden tekrar tekrar özür dilerim..yaptığım sorumsuzluk; haklısınız..ama ben yine de sorduğum soruya cevap alamadım..birileri(ama bizzat kullanan)cevaplayıncaya kadar bekleyeceğim..saygılar..

sempre82 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2006, 00:46   #24
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Zeytin Yetiştiriciliği



T.C.
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Erdemli/Mersin




ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Ebubekir GÜR
Ziraat Yüksek Mühendisi

Zeytin, binlerce yıldır yetiştiriciliği yapılan, insan sağlığı ve beslenmesi açısından son derece önemli olan bir bitkidir. Ülkemiz gerek zeytin populasyonu ve gerekse sofralık zeytin ve zeytin yağı üretimi bakımından dünyada önemli bir yere sahiptir. Özellikle verimsiz arazilerin değerlendirilmesinde büyük rol oynamaktadır. Ülkemizdeki zeytinliklerin büyük bir kısmı bu tür alanlarda yayılmış bulunmaktadır. Ayrıca bu zeytinliklerdeki ürünler farklı standartlarda ve verim ise düşüktür.

Zeytinin anavatanı Anadolu olmasına ve büyük bir potansiyele sahip olmamıza rağmen bu potansiyeli çok iyi değerlendirdiğimiz söylenemez. Eldeki imkanları en iyi bir şekilde değerlendirerek standart çeşitlerle verim ve kaliteyi artırmamız ve düzenli ürün elde edilmesini sağlamamız gerekmektedir. Kişi başına zeytinyağı tüketimimiz 2 kg civarında olup bu miktar oldukça düşüktür. Sosyal, teknik ve ekonomik tedbirlerle üretim, tüketim ve ihracatın artırılması teşvik edilmelidir.

ZEYTİNİN İKLİM VE TOPRAK İSTEKLERİ

Zeytinler için en uygun iklim, Akdeniz ılıman iklimidir. Kışları ılık ve yağışlı, yazları kuru ve sıcak geçen, yıllık 400-800 mm yağış alan yerler zeytin yetiştiriciliği için uygundur. Toprak konusunda pek seçici olmayıp daha ziyade kalkerli-kumlu, derin ve besin maddelerince zengin toprakları sever. Zeytin kısa süre –90C’ye dayanabilmektedir.

ZEYTİNLİK TESİSİ

Yeni kurulacak zeytinlikler eğer mümkün ise uygun arazilerde entansif tesisler olmalıdır. İyi bir toprak hazırlığı yapılmalı, meyilli arazilerde meyil derecesine göre çeşitli teraslar yaparak toprak ve su muhafazası sağlanmalıdır. Topraklar bahçe tesisinden önce özellikle organik gübrelerle gübrelenmelidir.
Ürünü değerlendirme amacına göre(yağlık-sofralık) iklim ve toprak özellikleri dikkate alınarak bölgeye adapte olmuş, verimli, az alternans gösteren standart çeşitlerden ve uygun dölleyicilerle zeytinlik tesis edilmelidir.
Fidanlar arazi şartlarına göre değişik şekillerde ve taç büyüklüğüne, çeşide bağlı olarak da 4X6m- 7X7m aralıklarla dikilebilirler. Fidanlara dikim sırasında ve sonrasında yetiştirme tekniklerine uygun olarak bakım ve besleme işlemleri itina ile yapılmalıdır.

ZEYTİNLİKLERİN BESLENMESİ

Zeytinliklerin gübrelenmesinde, zeytinin yaşına, gelişmesine, sulama durumuna, iklime, kaldırılacak ürün miktarına ve yaprak- toprak tahlilleri neticesinde bitkide ve toprakta belirlenen besin elementlerine göre uygun bir besleme programı hazırlanmalıdır. Zeytin ağacı derin bir kök sistemine sahip olmadığından ve en önemli besleyici kökler gövdeye yakın olduğundan verilecek gübreler hemen taç altına verilmelidir.
Azotlu gübreler, zeytinin en çok ihtiyaç duyduğu Şubat- Mart aylarında (amonyum sülfat formunda) verilmelidir. Azotun 1/3’ü sonbaharda verilebilir. Yazın yapılacak gübrelemeler sulamadan önce veya yaprak gübresi şeklinde verilmelidir. Verilecek azot dozu şartlara göre ortalama 50-660 g/ağaç arasındadır.
Fosforlu (Triple Süper Fosfat) ve potasyumlu (Potasyum Sülfat) gübreler taç izdüşümüne ve 15-20 cm derine verilmelidir. Bu gübreler sonbahardan ilkbahara kadar verilebilirler. Ağaç başına verilecek K2O miktarı 250-1000gr/ağaç, P2O5 miktarı ise 0-500g/ağaç arasında değişmektedir.
Toprağa canlılık ve verimlilik kazandıran organik gübrelerde gübreleme programlarına alınmalı, doğal ve yapay formdaki bu gübreler sonbaharda verilerek toprağa gömülmelidirler.
Ayrıca noksanlıkları tespit edilen iz elementleri de mutlaka verilmelidir

SULAMA

Zeytin ağacı genellikle sulanmaz ancak eğer sulama imkanı varsa ürünü artırmak ve kaliteli ürün elde etmek için sulanmalıdır. Verilecek su miktarı ve zamanı topraktaki su rezervine göre ve zeytinin suya ihtiyaç duyduğu hassas devreler göz önüne alınarak tespit edilmelidir. Zeytinin, ürün miktarı ve kalitesini yağ randımanını artırmak için sulanması gereken hassas dönemler; çiçeklenme öncesi ve sonrası (nisan- mayıs), meyve oluşum başlangıcı (haziran sonu- temmuz başı) ve meyvenin renk değişimi devresidir.

BUDAMA

Budamada önemli olan her yaşta yaprak/kök ve yaprak/odun dengesini optimum düzeyde tutmaktır. Bu amaçla zeytinde değişik budamalar yapılmaktadır.

a- Şekil budaması:Şekil budamasından amaç, ağacın iskeletini ortaya çıkarmaktır. Fidan dikildikten sonraki ilk 2 yılda hiçbir budama yapılmaz. Ancak topraktan itibaren 40-50 cm’ deki sürgün uçları alınarak fidanların büyümesi sağlanır. 3. yıldan itibaren 60-100 cm yüksekte 3-4 dal bırakılarak şekillendirilir. Daha alttaki uç alınan dallar çıkarılır ve zeytinin tabii eğilimine uygun bir şekil verilir.

b-Mahsul budaması:Mahsul budamasından amaç, taç içerisindeki ışıklanmayı artırarak ağacın verimli periyodunu maksimum düzeyde tutmaktır. Yalnız güneş gövdeyi ve ana dalları yakmayacak şekilde uygun seyreltme ile budama yapılmalı, dallar arasında denge kurulmalı, ince dallar aşırı bir şekilde seyreltilmemelidir. Budama 2 yılda bir ve dolu yıla girerken yapılmalıdır.

c-Gençleştirme budaması:Ağaç yaşının ilerlemesiyle ağacın odun aksamı artarak ürün kalitesi düşer ve alternansı artar. Gençleştirme budaması ile ağacın kendini yenilemesi mümkün olmaktadır. Budama ana dallarda kademeli olarak yapılır. Önce ana dallardan birisi gövde ile bağlantısının birkaç cm üzerinden budanır. Bu bölgeden kuvvetli sürgünler çıkar. Sonra diğer ana dallarda budamalar yapılarak dallar yenilenir.

Ayrıca ağacın tabladan tamamen kesilmesi ile sert bir gençleştirme (kabaklama) budaması, çeşit değiştirme, dondan zarar gören ağaçların yenilenmesi ve büyük hacimli ağaçların tacını küçültmek amacıyla budamalar yapılmaktadır.

Budamalardan sonra kesilen yerlere katran sürülmeli ve ağaçlara bordo bulamacı veya bakırlı preparatlarla ilaçlanmalıdır.

ZEYTİN HASADI

Zeytin hasadı çok önemlidir ve en önemli maliyet unsurlarından birisidir. Hasadın uygun zamanda ve uygun şekilde yapılmaması durumunda salamuralık zeytinlerde verim ve kalite kaybına yağlıklarda ise yağ miktarı ve yağ kalitesinde azalmalara neden olmaktadır. Ayrıca yaprak ve sürgün kaybı alternansı artırmaktadır.

Zeytin hasadı, sofralık veya yağlık olarak değerlendirme amacına uygun olarak zamanında hasat edilmelidir. Eğer yeşil sofralık zeytin yapılacaksa meyveler sarımsı- yeşil renge döndüğü (Eylül-Ekim), siyah sofralık zeytin yapılacaksa kararmanın kabuktan meyve etine geçtiği (Kasım- Aralık), yağlık olarak değerlendirilecekse ağaçta yeşil meyve kalmadığı zaman hasat edilmelidir.

Hasat elle yapılmalıdır ve mecbur kalınmadıkça sırıklama ile hasat yapılmamalıdır. Ayrıca el ile kullanılan taraklar, vibratörler, pnöm çırpıcı ve sarsıcılar, mekanik çırpıcılar kullanılmalı ve yere mutlaka sergi serilmelidir.

ZEYTİN HASTALIK VE ZARARLILARI

Zeytine zarar veren sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilmesini engelleyen ve ekonomik öneme sahip birçok hastalık ve zararlı bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

Zeytin Sineği: Zeytin sineği kışı pupa halinde toprakta geçirir ve meyveler nohut büyüklüğünde iken yumurtalarını bırakırlar. Larvalar meyve eti içinde beslenerek gelişirler. Ergin sinekler tekrar yumurta bırakarak yılda 4-5 nesil verir.

Zeytin sineği meyvede 1/3 oranında ürün ve kalite kaybına, zeytin yağlarında ise asitliği artırdığı için zeytin yağlarının kalitesinin bozulmasına ve büyük miktarlarda ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Zeytin sineği ile mücadelede, popülasyon miktarını ekonomik zarar eşiği altında tutmak için sofralık zeytinlerde 100 meyvede 1-2’sinde, yağlık çeşitlerde ise 10’unda vuruk görüldüğünde kimyasallarla ilaçlanmalıdır ve yılda 3-4 kez tekrarlanmalıdır. Ayrıca zeytin sineği ile mücadelede biyolojik ve biyoteknik metotlar kullanılmaktadır.

Zeytin Güvesi: Lepidoptera takımından bir kelebek olup asıl zararı larvaları yapmaktadır. Her bir kelebek yılda 3 nesil verir ve bunlar zeytinin çiçeğine, meyvesine ve yaprağına zarar verirler. 1. nesil (çiçek nesli) çiçek tomurcuklarını kurutur.2. nesil (meyve nesli) meyve çekirdeğine girerek meyvelerin dökülmesine neden olur. 3.nesil (yaprak nesli) yaprakta galeriler açarak tahrip eder. İlk 2 nesil ekonomik anlamda büyük zararlara yol açar

Zeytin güvesine karşı savaş, çiçek, meyve ve yapraklardaki tahribat %10’u bulduğu zaman başlamalıdır. Özellikle ilk 2 nesil için nisan- mayıs ve haziran başında sistemik etkili ilaçlarla kimyasal mücadele yapılmalıdır.

Halkalı Leke: Hastalığın etmeni bir fungus olup yapraklarda siyahımsı- gri renkte iç içe halkalar şeklinde ortaya çıkar. Özellikle nemli ve yağışlı bölgelerde sık görülür. Hastalığa yakalanan ağaçlarda fazla miktarda yaprak dökülmeleri olur, sürgünler ve ince dallarda kurumalar olabilir. Dolayısıyla meyve veriminde bir düşüş olmaktadır.

Halkalı leke ile mücadelede, kültürel tedbirler (nemli yerlerde zeytinlik kurmama, taban suyu yüksek ise drenaj kanalları açma, budama ile ağaçları havalandırma vs.) ile ilkbahar ve sonbahar yağmurlarından önce kimyasal mücadele (%1-2’lik bordo bulamacı ve bakırlı ilaçlar) yapılmalıdır.

Dal Kanseri: Hastalığın etmeni bir bakteri olup kök, gövde, yaprak ve meyvelerinde ur şeklinde görülür. Sadece yaralı kısımlardan bitkiye girer ve hastalık yapar. Bu nedenle hasat sırasında çırpmalardan kaçınmalıdır. Ayrıca dolu ve don olaylarının sonucunda ağaçta meydana gelen yaralarda hastalığın yayılmasında önemli etkenler olmaktadır.

Zeytin dal kanseri ile mücadelede bazı kültürel tedbirlerin yanında kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kanserle bulaşık olan zeytinliklerde yılda 4 kez %1-2’lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapılmalı ve 2 yıl tekrarlanmalıdır.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 09:11   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
Zeytin yetiştirme, yetişmiş zeytin ağacını verime çevirme

Merhaba arkadaşlar .
Benim zeytin maceram yaklaşık 8 yıl öncesi başladı
Her yıl bölge olarak alıştığımız ve küçük yaştan itibaren tükettiğimiz zeytin yağını 1 yıllık yağı bir başkasından satın almaktaydım. Yaşadığım Kasaba aynı zamanda çocukluğumda geçtiği kasabadır. Nüfusu 6 bini geçmeyen ve herkesin birbirini tanıyıp selamlaştiğı bir yer olup doğası ve havası iyidir. Büyük şehirlerin karmaşasından uzak ve sakin ve monoton bir yerdir.
Girişte bahsettiğim gibi 8 yıl önce bir başkasından 4 dönüm yeri satım aldım. niyyemi her yıl zeytin yağı almaktansa küçük bir zeytin bahçesi almak daha uygun ve memur olduğumuz için mesaai sonrası ve hafta sonları zamanımı geçirmekti amacım. 4 dönüm içinde(sonradan öğrendiğim) Ak delice üzerine aşılanmış yaklaşık 30-50 yıllık yerli adıyla 45 adet topan Zeytin ve 55 adet Tirilye ağacı vardı. Bu ağaçlar benden önceki amcanın yaşlı olması nedeniyle zeytin ağacını bakamamış ve o yüzden satmış, her neyse alan satan hayrını görsün dedik ve biz yıl kasım aralık ayında 100 ağaçtan 450 Kğ zeytin topladık ve kendi yağımız oldu 145 Kğ zeytin yağı.(çok sevindik)
Zaman içerisinde bu yaşlı ağaçları bakımı, gübrelenmesi ve şırlama sulama 2200 Kğ yeşil zeytin sattım. Bunlar içindeki çekirdek çıkarılarak badem veya kırmızı biber yapılıp satılıyor. geriye kalan küçük ve Yağlık olarak kalan zelytiniden 1200 Kğ zeytin toplayıp yağını alıyorum . Şimdilik hoşcakalın gerisini sonra yazacağım .

Alattin Akova ve TCM beğendi.
mehmetaliozkara09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 10:12   #26
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 726
Galeri: 130
Affınıza sığınarak bazı suallerim var. Bunlar ağaçla ilgilenmeyi daha ileri götürüp bu işten para da kazanılabileceğini görmek adına faydalı olabilir.
Zeytinin kilosunu kaça verdiniz . 1200 kg zeytinden kaç paralık yağ çıktı .. 4 dönüm böyle bir zeytinlik kaça alınıyor? Senelik gideri ne kadar?

Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 11:17   #27
Yeni Üye
 
uyumsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 22
ben de şırlama sulama ne demek onu sorsam olur mu

uyumsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 11:44   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
Sayın Halit Bey bu işten para kazanmaktayım. Bu yıl topan zeytinin kilosunu kalibre olarak (Kalibre :1 Kg'da bulunan zeytin sayısı. Örneğin 100-120 arası 1,20 Ytl 120-140 1,10 ytl, 140-160 1,00 ytl ve 160-180 arası 0,90 ytl dir. Ben Bu yıl 0,90-1,00 ytl arasında sattım. Bir ağaçta tüm zeytinler aynı büyüklükte değil o yüzden kalibre düşmemesi için sadece iri zeytinleri toplayıp yeşil olarak sattım. 26.11.2006 günü Geriye kalan zeytinleri toplattım. 1200 Kğ (özellikle ağaçtaki zeytin tanelirinin rengi yarısı sarı diğer yarısı kırmızıya dönüştüğünde toplattırıyorum, çıkan yağın yeşil rengi ve aromasına mükemmel oluyor) . Bilindiği üzere Zeytinde Yağlık ve yeşil değerlendiriliyor. 1200 Kğ içindeki zeytin bir kısmı küçük kalan zeytinler ve diğeri ise Trilye karışı olmakta (5.200 Kğ 1 Kğ zeytin elde edilmekte) buna karşın 545 Kğ zeytin yağım oldu. şu an kğ 6,00 yt satmaktayım . 4 Dönüm yer şu an için 8-10 bin ytl arasıdır. Eski insanlar yılda bir kere zeytin zamanında zeytini toplayıp bir sonraki sezonda bahçeye giderlermiş, bu işe gönül verirsen kendin budarsın(Zeytin Budama kursuna katılacaksın) yaprak ve toprak tahliline göre gübresini verirsen birde sulamasını yaparsan bu işten iyi gelir elde edersin. Ben 3 yıl önce 8 dönüm yer daha aldım içinde 220 ağaç vardı 2 yılda parasını çıkarttım . Yetişmiş ağaç olunca geri dönüşümü hızlı oluyor. Saygılar.

Alattin Akova beğendi.
mehmetaliozkara09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 11:49   #29
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Aydın/Karacasu ilçesi
Mesajlar: 27
İyi günler bilimsel olarak damlama sulama sisteminde suyu saate azar azar verilmesi gerekmektedir. Benim Bahçemin suyu gölet sisteminden geliyor.Tüm gün su tahsis edilmiyor. Bu yüzden 10 saatte verilmesi gereken suyu 2 saate verirsen adı bence şırlama olur.

mehmetaliozkara09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 14:14   #30
Yeni Üye
 
uyumsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-12-2006
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 22
cok tesekkur ederim verdiginiz bilgi icin.

uyumsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024