![]() |
|
![]() |
#241 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-04-2012
|
Bahçecilik için toprak!
Merhaba arkadaşlar istanbul'da yaşayanların sorunlarından olan bu toprak meselesini nasıl çözebilirim acaba? evimin olduğu yerde her yer beton yığını. acaba her hangi bir parktan bahçeden aldığım toprakla yetiştirme işlemi yapabilir miyim? yoksa toprak mı satın almak gerekiyor? açıkçası doğanın bize verdiği bir şeyi parayla almak çok istemediğim birşey ama eğer başka türlü olmayacaksa o şekilde yapacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-12-2011
|
Hangi marka toprak almalıyım? Bir çok marka denedim ama hiçbirini beğenmedim.
Arkadaşlar saksı bitkilerim için toprak arayışı içindeyim. Bu toprak seçme işini deneme yanılma yoluyla yapa yapa bitkiler rezil oldular. Siz hangi markaları tercih ediyorsunuz? Hangisinden memnun kaldınız? Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2010
|
Alıntı:
Önemli olan bundan sonrasıdır içerik zenginleştirmede. Bu saydığımız malzemelerin hiç biri besin ihtiva etmez. Siz direk aldığınız gibi bunların içine dikerseniz sonuç hüsran olur. Ben en son sarmaşıklarımda kullandığım karışımı şu şekilde hazırlamıştım: 250 litre torf + 1 torba Hepyeşil kompost + Yarım kg solucan gübresi + bir avuç dolusu (iki elin birleşimi) NPK 14 14 14 + iz element + az miktardada yarasa gübresi harika bir malzeme oldu. Bitkilere daha iyi bir yaşam sunmak istiyorsanız daha doğrusu yaşamalarını istiyorsanız aldığınız materyallere ek besinler ilave etmeniz lazım. Mete ben bunları nereden bulacağım diyorsanız NPK 15 15 15 iz elementli olanından biraz alsanız açıkta satıyorlar sonrada bilindik üzerinde değeleri yazan bir kompost firmasının kompostunu alsanız sizin işinizi sanırım görecektir. Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Yeni Üye
|
Bu karışımı Balıkesir de bulabilir miyim bilmiyorum. Özellikle NPK 15 15 15 ve solucan gübresi satılıyormu bir araştırayım. Şimdiye kadar hiç karışım uygulamadım. Farklı torf markalarında farklı sonuçlar aldım. Bu yüzden torf markalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Benim gibi sırf torf kullanan yok galiba forumda. Neyse ben bir araştırayım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#246 |
Yeni Üye
|
Teşekkür ederim hemen araştıracağım. Dediğiniz gibi karışım yapmadan olmayacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-06-2011
|
Sayın mete bu karışımı çiçeklerdede kullanılabilirmiyiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#248 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Hipotalamus; Balıkesir Merkez'de iseniz Dereboyu diye bilenen yerde (toplu taşımanın arka tarafları) fidancılar var; toprak, torf vs. satıyorlar. Aradıklarınızı orada bulabilirsiniz sanıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 |
Ağaç Dostu
|
Çiçeklerde elbet kullanabilirsiniz ama çok su tutucu bir materyal ve kuruduğu zaman su almıyor bunu göz önünde mutlak bulundurunuz. Ve bitkinin su ihtiyacı ne kadardır eğer az ise içine dişli dere kumu eklerseniz hoş bir karışım olur nitekim bu bahsettiğim karışımı sarmaşıklarım, tek yıllık çiçekler, biraz kum ilave ederek plumeria adenium gibi bitkilerde dahi kullandım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#250 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
Devamlı toprak,torf gibi harç malzemeleri almak zorunda kaldığımdan eskileri kullanmamak gibi bir lüksüm olamıyor ve eski saksı harçlarını kullandığımda bir olumsuzlukla karşılaşmıyorum. Eski harçları tekrar kullanırken bir müddet güneşe sererek havalandırıyor ve besin maddeleri eksilmiş olacağından 1/3 veya 1/4 oranında yanmış koyun gübresi karıştırıyorum. Eski saksı harçlarını kullanmayın denmesinin nedenini anlayamıyorum. Yeni saksı harcı hazırlarken; 1 ölçü torf (harcın nemi tutmasını istiyorsam 2 ölçü) 1 ölçü bahçe toprağı 1 ölçü perlit veya diatomit veya dişli kum veya benzeri (en basit malzeme kedi kumu) 1 ölçü yanmış koyun gübresi kullanıyorum. Bu karışımı hazırlamak için bile en az 4 çeşit malzeme gerekiyor. Bunun dışındaki malzemeleri toparlamaya çalışmak benim için bitki yetiştirme keyfini, eziyete dönüştürüyor. Söylenen bazı malzemelerin bir çoğunun birbirinin alternatifi olduğunu, yalnız ticari olarak tavsiye edildiğini düşünüyorum. Yıllar önce kestane veya funda toprağı arar, içine yanmış koyun gübresi koyarak kullanırdık ve yeterli olurdu. Artık gerçek kestane veya funda toprağı da bulunmadığından, o zamanlar aldığım verimi şimdilerde toprak+gübre karışımı ile alamıyorum. Saksı harcı olabilecek hiç bir şeyi ziyan etmek istemediğimden mutfak atıkları, kuru yaprak ve ince dalları da ya enzim yapıyor ya da (herhangi bir ölçüsü yok, ne kadar varsa)kullanılmayı bekleyen bahçe toprağı içine koyuyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#251 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-08-2012
|
Sevgili arkadaşlar, şöyle bir ürün sipariş ettim; %100 Baltık beyaz torf 0,8 kg/m3 gübre iz element ve su tutucu madde içerir. Ph 6.2-6.7 Azot <80-120 mg/l Fosfor <80-120 mg/l Potasyum <100-160 mg/l Tuz <1,0g/l Bitki dikimi ve peyzaj için özel substrat... Bu ürünü çiçekli ve çiçeksiz süs bitkilerim ve yetiştireceğim sebzelerim için kullanmayı düşünüyorum... Ekstra gübre eklemeli miyim? Yönlendirirseniz sevinirim... Diye yazmıştım ancak bu gün aldığım torf geldi... Açıkçası ürün tanıtımında yalnızca yukarıdaki bilgi yer aldığı için bilimum gübre, perlit, humus, solucan gübresi gibi yardımcı ürünlere ihtiyacım olacağını düşünüp binbir zahmet edindim bu ihtiyaçları. Bu sabah ise kargom geldi, pakedin üzerine şöyle bir baktım içerik olarak baltık beyaz torfu, gübre,bark humus ve perlit, hafif kil ve diğer yazıyor... Pakedi bir ucundan yırttım, evet perlit mevcut... Malzeme olarakda 0-25 mm lik oldukça iri parçalı bir torf hoşuma gitti açıkçası... . Düzenleyen Kryon : 13-08-2012 saat 15:46 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#252 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-08-2012
|
Arkadaşlar , İzmir'de bitki vitamini satan bir yer biliyormusunuz acaba ? Bornova Alsancak **** Konak civarında ? saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-04-2011
|
Saksı harcına tarımsal kireç konulması pH dengeleme için mi yoksa kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yönelik mi acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#254 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-03-2012
|
bir yapı marketten aldığım bahçe toprağını açıp saksılara paylaştırdım daha ekim dikim işlerim bitmeden inanılmaz kaşınmaya başladım baştan önemsemedim ama birkaç dakika içinde had safhaya ulaştı kaşınmaktan bayılacaktım nerdeyse sorun toprakta mı acaba bilgisi olan var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-12-2012
|
Merhabalar. Şu konuda acil önerilerinizi,yardımlarınızı bekliyorum; İstanbul'da çimlendirme için torf, ayrıca yanmış koyun gübresi(bu konu aklıma takılıyor güvenilirliği açısından,bizzat satın alıp memnun kalanların önerisi daha iyi olabilir),bir de dişli dere kumu temin edebileceğim bir yer önerir misiniz?İnternet adresi yazmak sakıncalı olabilir derseniz özelden de mesaj atabilirsiniz. Vakit geliyor,başlayayım artık değil mi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-03-2013
|
Bugün hava çok güzeldi ve zelkova bonsaim için toprak değişim günüydü.. Temizledim, köklerini budadım. Saksının en altına, saksının %40 ını kaplayacak şekilde vermikülit ile doldurdum, üstüne %40 oranında torf, torfun arasına bonsaimi koydum. Üstünü de coco peat ile doldurdum... Sizce doğru bir karışım olmuş mu acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-08-2012
|
Saksıdaki toprak hava alsın diye ben saksının altının yanında yanlarını da deliyorum. Bu yanlış bir uygulamamıdır acaba? Bir de gözlemlediğim bir diğer durum çam toprağının su tutma kapasitesinin düşük olduğu ? Tansaş vb marketlerden aldığım hazır topraklarda böyle bir sorun yok sanırım ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#258 |
Ağaç Dostu
|
Sarımsak Otu ve Frenk Soğanı için kullandığım karışım: Perlit, vermikülit, çok az dere kumu, yanmış keçi gübresi ve bahçe toprağı. Üzerinde 3-4 cm kalınlığında torf var. Sizce yeterli mi? Tavsiyeniz var mı? ![]() Düzenleyen oz26 : 24-12-2013 saat 01:57 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Merhaba, Ben çiçekli bitki yetiştirmek istiyorum, tamamen yeni başlıyorum. Biraz araştırma yaptım. Ancak henuz tam anlamayadığım şeylr var. Mesela, bazı tohumlar şartlanma gerektirmiyor ve direk toprağa veya saksıya ekilebilir. direk saksıda çimlendirme yapacaksak, bu durumda saksı harcı nasıl olmalıdır? Normalde, çimledirme torfta yapılır, sonra fideler saksılara şartlanır. Ama direk saksıya veya toprağa, yani asıl yerlerine tohumu ekmek için harç nasıl olmalıdır? Toprak torf karışımı mı, toprağın üst kısmına belli bir kalınlıkta torf mu olmalı? Bu arada şunu belirteyim, harç için kullanacağım toprak zengarden'dan alınmış "Compo çiçekli bitki toprağı" dır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
|
Arkadaşlar malum apartman ortamında bahçe toprapı bulunmadığından arada sırada arkadaşımın bahçesinden kova kova toprak alıyorum. Terasımdaki sebze ve bitkilerim ilçin genelde şu şekil bir karışım yapıyorum. 2 birim torf 2 birim bahçe toprağı 1-1,5 birim perlit ek olarak yeterince leonardit solucan veya yanmış çiftlik gübresi üzerine de çam malcı Sizce bu karışım yeterli mi yoksa yetmez mutlaka şu da olmalı dediğiniz bir şey var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#261 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-06-2013
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#262 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-05-2013
|
bu malzemeleri nereden temin ediyorsunuz arkadaşlar? odun kömürü tozu dediğiniz mesela, mangal kömürünü kullanabilirmiyim? bide kum olarakta inşaattan aldığım kumu guzelce yıkasam kullanabilirmiyim? fırınlamam gerekirse kaç derecede ve kac dakika fırınlamalıyım? lütfen cevap verin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#263 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-08-2013
|
Toprak hazırlığı
Öncelikle selamlar, ben kendi bahçemde yükseltilmiş yastıklar yaparak sebze yetiştirmeyi planlıyorum, forumları incelediğimde toprak hazırlığında özellikle sayın Meyvelitepe'nin, sayın Zeytinlibahçe'nin cocopeat kullandıklarını )tabii sadece bu malzeme değil...) öğrendim, araştırdığımda aslında benim için bu malzemeyi kullanmak fiyat açısından biraz pahalı gelecek gibi, bir de grow bag denilen malzemeyi gördüm, sanki fiyatı daha uygun gibi, acaba bu malzemeyi toprak hazırlığında kullanmam mümkün olur mu? Cocopeatin sağlayacağı faydaları bu malzeme ile de elde edebilir miyim? şimdiden çok teşekkürler, saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#264 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
|
Arkadaslar bizim burada Kıraç arazide buğday ve arpa ekilir. Bu sene yağmurun fazlaca yagmasiyla derslerde yer yer Kum ve mil olduğunu düşündüğüm incecik ve yumuşak sıkıldığın da şekil oluşan ince bir Kum daha var. Yeni aldigim saksı lari çok küçük olan çiçekler ime ve Melisa calisina bu toprak acaba nasıl olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Her yıl İstanbul'daki oldukça derin (30-35 cm) saksılarımdaki toprakları balkona dökerim..çamurlaşmış tezek gibi olan parçaları kabaca ayaklarımla ezerim..3-4 gün havalanır güneşli günlerde.. Saksı harcım, aşırı killi olmayan iyi toprak + 1/10 yanmış hayvan gübresi + 2/10 torf + leonardit ( 150 kilo kadar toprağa 3 kilo kadar) + ot çürüntüsü + yeşil ot kırpıntıları + çok az çakıldan oluşur.. Her saksı harcını döküp havalandırdığımda 1 büyük paket torf ve 1 kilo kadar granül leonardit ilave ederim.. Ayrıca ektiğim soğanlı bitkilerin köklenme bolgelerine bulabilirsem 15-20 gram kadar 5+25+0 veya 15+15+15 gübrelerden ilave ederim ve dipteki toprakla iyice karıştırırım... Geçen yıl çok az kemik unu da ilave etmiştim.. Toprak 3 gün kadar havalandıktan sonra toprak yığınını ellerimle iyice ufalaya ufalaya inceltirim ve diplerindeki deliklere birkaç taş veya kiremit parçası koyarak saksılarımı tekrar doldururum.. Saksılarımı ağzına kadar doldururum..çünkü ilk sulamada bile toprak çökmeye başlar.. bugün de bu işi hallettik.. Kısmetse, 10 gün kadar sonra 16-17 çeşit nergis ekilecek bu saksılara.. Düzenleyen pria : 19-11-2014 saat 19:29 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-04-2014
|
Arkadaşlar iki yıl önce de kullanırken, şimdi de soğanlar için yeni alıp kullandığım torfla yaşadığım bir sorun var ; Çimlendirmede kullanmadığım için fırınlama gereği duymadım. Sadece saksılara doldururken dokunduğum zamanların akabinde yüzümde kollarımda görünmez birşeylerin gezdiğini hisseder gibiyim. Ve benim alerjik bünyemde hafif kaşıntılar oluyor. Sitede birçok bölümlerde Nematotlar diye bir ibare okumuştum. Yaşayan organizmalar bunlar sanırım. Benim sormak istediğim şu ki bütün torflarda olabilir mi yoksa bana mı rastladı? Biraz önce soğanlarıma bir hal hatır sorayım dedim toprak nemini yokladım parmağımla yine aynı hisse kapılıyorum bunun bilimsel bir açıklaması vardır herhalde . rica etsem beni aydınlatır mısınız? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#267 |
Ağaç Dostu
|
yine mi yanlış mecrada aradık sorumuzun cevabını acaba? Torf ta bir cins toprak olduğu için beis görmedim. Burası bir sağlık hizmeti sitesi değil tabii ki ben de o noktada beklemiyorum cevabı. TORF ta insana geçiverecek nematot olabilir miydi sorum. Nematotların hareket kaabiliyetinin 1 yılda 1 m olduğunu da okudum ama böyle birşeyle karşılaşan başka kimse var mıdır ve ya bu hiç olmayacak birşey midir cevaplayan olur sa sevinirim rica ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#268 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Nergis kısmında geçmişti. Nergisin zehirli olduğu ile ilgili. O zaman önemsememiştim. Sürekli olarak elimle diktiğim için. Birkaç defa sizin aldığınız soğanlardan aldıktan sonra yüzümde bir şey var düşüncesi ile elimi dokundurmuştum. Bende acaip bir şekilde kaşıntı başladı. Kaşıdığım yer kızardı. Tekrar tekrar kaşımaya başladım. Ne olduğunu anlamadım. Hemen elimi yüzümü yıkadım. Azaldı ve geçti. İkinci kez aldığımda da dikkat etmeme rağmen aynı şey oldu. Soğanları tutarken kuru kabuklar muntemelen bende allerji ve kaşıntı meydana getiriyor. Yeniden olmaması için hemen elimi yüzümü yıkadım. Sizin bünyeniz daha hassas olabilir. Bu şekilde olabilir mi? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#269 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
DEdiğiniz gibi belki benim alerjenlerimden birisi de torf olmuş olabilir. Sağolunuz Sayın Muda. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#270 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-05-2013
|
bitkiler elenmiş toprağı sever mi?
Arkadaşlar ben bildiğiniz bahçe toprağını elekte eledim ve onun içine akşam sefası bitkisi diktim nasıl büyür bilmiyorum sorum şu elenmiş toprakta büyük taşlar filan olmaz ya bitkiler elenmiş toprakta ne kadar sağlıklı büyüyebilir sizce toprağı eleyip saksıya bu şekilde toprak koyup bitkiyi dikmenin bitkiye faydası veya zararı olur mu cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|