View Single Post
Eski 25-07-2012, 23:31   #250
Güzin Çakar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-02-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 621
Devamlı toprak,torf gibi harç malzemeleri almak zorunda kaldığımdan eskileri kullanmamak gibi bir lüksüm olamıyor ve eski saksı harçlarını kullandığımda bir olumsuzlukla karşılaşmıyorum. Eski harçları tekrar kullanırken bir müddet güneşe sererek havalandırıyor ve besin maddeleri eksilmiş olacağından 1/3 veya 1/4 oranında yanmış koyun gübresi karıştırıyorum. Eski saksı harçlarını kullanmayın denmesinin nedenini anlayamıyorum.

Yeni saksı harcı hazırlarken;
1 ölçü torf (harcın nemi tutmasını istiyorsam 2 ölçü)
1 ölçü bahçe toprağı
1 ölçü perlit veya diatomit veya dişli kum veya benzeri (en basit malzeme kedi kumu)
1 ölçü yanmış koyun gübresi
kullanıyorum.

Bu karışımı hazırlamak için bile en az 4 çeşit malzeme gerekiyor. Bunun dışındaki malzemeleri toparlamaya çalışmak benim için bitki yetiştirme keyfini, eziyete dönüştürüyor. Söylenen bazı malzemelerin bir çoğunun birbirinin alternatifi olduğunu, yalnız ticari olarak tavsiye edildiğini düşünüyorum. Yıllar önce kestane veya funda toprağı arar, içine yanmış koyun gübresi koyarak kullanırdık ve yeterli olurdu. Artık gerçek kestane veya funda toprağı da bulunmadığından, o zamanlar aldığım verimi şimdilerde toprak+gübre karışımı ile alamıyorum.

Saksı harcı olabilecek hiç bir şeyi ziyan etmek istemediğimden mutfak atıkları, kuru yaprak ve ince dalları da ya enzim yapıyor ya da (herhangi bir ölçüsü yok, ne kadar varsa)kullanılmayı bekleyen bahçe toprağı içine koyuyorum.

Güzin Çakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön