agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni542Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-02-2012, 00:11   #751
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Sn deniz akvaryumu önceliklle teşekkür ederim. Çünkü galip ve de mağlup ya da işte bu link de var hadi bakalım yaklaşımınızdan gerçek katkı sağlayacak alıştığımız sorularınıza döndünüz. Bu başlık adına teşekkür ederim. Tabi ki yanıtlayacağım. Ancak siz bu başlıkta hiç de böyle bir soruyu sormamıştınız? Acaba yine mağlup ya da galip belirlemek mi amacınız? Daha önce böyle bir sorunuz varsa lütfen uyarın ben özür dileyeceğim.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 00:16   #752
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Öncelikle yukardaki iki mesajıma yorularınızı beklerim. Sonra tabii ki Sn meyvelitepenin daha teknik içerikli mesajına yanıt vereceğim. Ancak takdir edin ki hafta yorgunluğu ve de saat beni yarına zorluyor.

Saygılarılma

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 00:16   #753
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn.Soilless
sizin de bildiğiniz gibi ağaçlar.net sadece ve sadece doğrulardan yanadır...

Sn.MeyveliTepe bir deneyi tüm açıklığı ile ortaya koydu ve aksi ispatlanamadı

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 02:20   #754
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster

Sn.Soilless normlara uygun yerli üretim markası sizce hangisi?

Yok ki, olması da sizce mümkünmü?

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 11:51   #755
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhabalar,

Bahçeme giderken sürekli Kale Madencilik'in Kaolin (onlar Kaolen şeklinde yazıyorlar) tesislerinin önünden geçiyorum. Merak ettim, araştırdım. Şöyle bir ürün broşürü hazırlamışlar:

http://www.kalemaden.com.tr/kaolen.pdf

Gördüğüm kadarı ile üretim amaçları seramik sektöründe kendi ihtiyaç duydukları kaolini üretmek, dolayısı ile çok tarımsal kullanıma uygun mu onu bilemiyorum. En azından broşürlerinde kalsıne olmaktan bahsetmemekle birlikte "100 mikron altında öğütüldüğü" ve deneyler için işletme fırınlarında "pişirildiği" anlatılmış.

Bir de genel olarak Türkiye'deki kaolin yatakları, kaliteleri, tüketim alanları ile ilgili aşağıdaki kaynağa rastladım.
KAOLEN - DOAL KAYNAKLAR - Marbleport - Trkiye'nin Doal Yap Talar Maden ve Mermer Portal

Tabi bu konuyu niye bu kadar tartışıyoruz halen, ben şahsen anlayabilmiş değilim. Ürünler var, iyisi olabilir, kötüsü olabilir, tarımsal olarak iş göreni olabilir, görmeyeni olabilir. Biz burada ürün seçim komisyonu görevi görmediğimize göre, maddi bir çıkarımız da olmadığına göre, kırıcı tartışmalar içine girmeye hiç de hacet yok diye düşünüyorum..

Not: Çok fazla kulağım çınlamış bu tartışmada, ben de açıkça söyleyeyim, herhangi bir olguyu "onayladığım" izlenimi içinde olmanıza hiç gerek yok. Sadece burada okuduklarımı internette bir kere de ben araştırıp sorguluyorum, ilginç bulduğum bulguları siz forum üyeleri ile paylaşıyorum. Ne zaman ki "arkadaşlar, ben şu özelliklere sahip ürünü, şu kadar sene uyguladım, şu tutarlı sonuçları elde ettim" dersem, lütfen o zaman bir fikir bildirimi olarak algılamanızı tercih ederim. Onun dışında paylaştığım kaynaklardaki içeriğin doğruluğundan içeriği sağlayan kişi ya da kurumların sorumlu olduğunu bilgilerinize sunarım

Herkese bol kaolinli bir sezon dilerim (ama tartışmaların çok olmasına gerek yok).

Saygılar, sevgiler

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2012, 20:02   #756
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Hay Allah, yerlisi yok muymuş? O zaman üzerinde Türk Malı logosuyla, bir görünüp bir kaybolan speklerle satılan neydi ki? Üstelik de içindeki iki kere değişti ama logo değişmedi nedense. Neyse, onlar da yerli olmasa da biri yakın komşunun diğeri de uzak komşunun malıydı, neticede aynı gezegen

S.Çamtepe, verdiğiniz linklerden Marbleport'un dökümanı oldukça kapsamlı, güzel bir özet. İşin hemen her boyutunu yazmışlar. Konuyla ilgilenenlerin en azından bu kadarını bilmesi gerekir.

Verdiğiniz diğer link, kalemaden'in ürün katalogunu da inceledim. Gördüğüm kadarıyla kendi ihtiyaçlarının büyük kısmını karşılamak üzere muhtelif kalite ve özelliklerde üretim yapıyorlar.

Hammadde kaliteleri ülkedeki bir çok madende olduğu gibi vasat. Al2O3 oranı düşük. Serbest Silika oranı çok yüksek. Yazdıklarına göre kuru öğütme ile kırık ve öğütülmüş malzeme üretiyorlar. Tamamen seramik sektörüne, çokça da seramik dolguya yönelik. Kalsine üretimleri yok. Katalogda verdikleri ısı değerleri, seramik ve porselen imalatı sırasında fırınlama prosesindeki ısı değerlerindeki hammadde davranış standartlarını belirlemek için.

Öğütme işleminde 100 mikron seviyesine geliyorlar. Kuru öğütme olduğu için serbest silika (kuvarts - kum) oranı neredeyse yarıya yakın.

Ürünlerinin 1 litresi 1700 gr civarında.

Sadece bir ürünlerini yıkıyorlar. Kaoline 151 kodlu ürünlerinin yıkanmış olduğu belli. Katalogda Zenginleştirme Tesisi tabelalı bir yapı görünüyor. Muhtemen 151 kodlu ürünlerini burada yıkıyorlar. Buna rağmen serbest silikanın ancak %1,70'e inebildiğini görüyoruz. Kendi seramik imalatları için uygundur herhalde fakat hala oldukça yüksek bir oran. Bu ürünü de 100mikron seviyesinde öğütebiliyorlar. SO4 oranı da bir hayli yüksek.

Herhangi bir manyetik seperasyon prosesleri bulunmuyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 09:55   #757
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 64
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless
Dünkü mesajlarımdan da net anlaşılmıştır ki ben yerli üretimin yanındayım. Neden?

1- Teknolojinin ve bilgi paylaşımının bu kadar hızlı geliştiği çalışma hayatımın 22 yılı içerisinde şunun farkına vardım. Dün ulaşılamayan gibi görünen bugün çok rahat ulaşılabiliyor
2-katma değeri yüksek herhangi bir ürünün üretilebilmesi ve geliştirilebilmesi artık hallince kolay
3-Ülkemin insanı madenden çıkarıp, maden tesislerinde işleyip, katma değeri yüksek bir ürün pazarlama şansı var. Teknolojik yatırım olarak kendi ülkemin mühendislerinin ve uzmanlarının 20 yıl önce neler yapamadığını ve 10 - 5 yıl önce neler yapabildiğine örnekler verebilirim.
4- Hiç bir ülke sadece başka ülke yapsın ben satın alayım deme lüksüne sahip değil. Neden benim ülkem katma değerden yararlanmasın ki? İster yerli ham hammaddeyi alır işler satar , ister yabancı ülkeden hammadeyi alır işler satar. Önemli olan katma değeri üretebilmek. Kim katma değeri üretmek istemez?
5- İthal de olabilir rekabetçi ise ama neden yerli de olmasın ki rekbaetçi ise
6- Hangi ürün ilk çıktığından itibaren gelişmemiş ki? Neden AR-GE var ki o zaman
7- Münazara bence hep gelişmenin katalizörüdür. History of civilization dersini nereden, nereye, nasıl gelmişiz diye okuduk. Münazara da olacak, muhalefette olacak ki gelişim devam etsin.

8- hiç kimse hele ki teknnolojinin, sermayenin, bilgi paylaşımının bu kadar iç içe geçtiği bir dünyada bence hiç kimse kesin nokta koyamaz, silemez, çıkaramaz,
9- Bu noktada BENCE Sn Meyvelitepe de Sn Acemi Çaylak da Sn Ensar da bize katkılarına devam etmeli, edeceklerine de inanıyorum.

bu mesajıma sn doğasever de hemen bir sonraki mesaj ile altına imza attı. doğrumu dur?

O zaman önce şu kafa karışıklığını çözelim önce yerli üretimden kasıt

1) ülkemiz madenlerinden çıkarılıp işlenip satılmasını,
2) ithal hammaddeyi alıp ülkemiz tesislerinde işleyip katma değer yaratıp satmayı,

anlamalıyız. Benim yukarıdaki mesajımda her 2 şık için de üretim ve katma değer biz de kalsın demişim.

yalışım var mı?
Sn. Soilless

Belki bilmiyorsunuz ama benim bu konu ile ilgili olmamın tek sebebi KAOLİN ithalatçısı olmam ve ithal ettiğim ürünlerden birinin tarımsal kullanıma uygun olmasıdır. Ayrıca Türkiye'deki ilk rafine kaolin firmasının -ki sadece 2 firma tarafından üretilmiştir- ortaklarındandım. Bugün Türkiye de tarım sektöründe istenilen özelliklerde rafine ve kalsine kaolin üreten tesis yoktur.

Sebebi teknoloji, bilgi eksikliği falan filan değil. Sadece ve sadece bilinenin aksine yurdumuzda bu özelliklerde kaolin olmamasındandır. Yurdumuzdaki kaolinler alunitli kaolinlerdir. Alüminyum değerleri düşük ve serbest silis, demir, kükürt değerleri yüksektir. Bu konuyu daha önce de açıklamıştım ama sanırım benim görüşlerim taraflı görüldüğü için dikkate alınmıyor.

12 yıllık kaolin ithalatçısı olarak uygun özelliklerde kaolini üreten bir yerli firma var ise tüm ürününü yurt içi ve yurt dışı pazarlamaya hazırım.

Katma değer katmaktan bahsettiğiniz KALSİNE KAOLİNİ ithal eden bir firmadan satın alıp AMBALAJINI değiştirmek ise buna katılmam mümkün değil. Bu işlemde katılan katma değer bu işlemi yapanın cebine kalır. Hiç olmazsa doğrudan ithal edip bizim yaptığımız gibi fiyatını uygun seviyelerde tutalım.

Biz geçen sene numune dağıtarak başladığımız tarımda kullanılabilen kalsine kaolini gelen talepler üzerine üretici firmamızda geliştirdik ve Nisan ayında yurtiçi satışına yeni markamız ile başlayacağız. Baştan açıkça söyleyelim.. Yerli değil İTHAL bir üründür.

Saygılar


Düzenleyen Sabry : 06-02-2012 saat 11:04
Sabry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 13:06   #758
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sabry Mesajı Göster
Biz geçen sene numune dağıtarak başladığımız tarımda kullanılabilen kalsine kaolini gelen talepler üzerine üretici firmamızda geliştirdik ve Nisan ayında yurtiçi satışına yeni markamız ile başlayacağız. Baştan açıkça söyleyelim.. Yerli değil İTHAL bir üründür.
Saygılar
Sn Sabry, şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

Geçen yıl eylül ayında sizden alıp iyi kaplayabildiğimiz numune kaolinler ağaçlarımızın bazılarında hala duruyor. Son derece memnun kaldım. Teşekkürler

Bu yıl bazı diğer markaların da piyasaya gireceği haberleri geliyor. Yeni ürünler, rekabet iyidir. Sizin ciddi bir fiyat avantajınız olacağını düşünüyorum.

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 22:34   #759
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Sn Meyvelitepe

Bu aşağıdaki mesajınızda yeralan yazıyı ben de okudum ve halen 10-20 USD/ton bedelle ihraç ediliyorsa ilginçtir. Ancak Bu verdiğiniz örnek Sn zeytinlibahçenin sanırım 16 no.lu mesajı idi ona çok benziyor.

[QUOTE=MeyveliTepe;907121]Çok alakalı olmasa da ülkemiz kaynaklarının durumu ve ithal edilen malzeme hakkında fikir verebilmek için hasbelkader bu konuda da ilgili kurumların yayınladıkları bilgilerden söz etmişiz.

Kalite sebebiyle 10-20 USD/ton fiyatıyla ihracat yapıp, 1200 USD/ton fiyatına kadar çıkabilen bedellerle ithalat yapıyormuşuz............

Sn Zeytinlibahçenin mesajı BU idi.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe Mesajı Göster
Arkadaşlar selamlar

Aliaga da yaptığımız uygulamalar bir çok kişinin ilgisini çekmekteydi, bizde kendilerine elimizden geldiğince doğal yetiştiricilik konusunda yardımcı olmaya çalışıyorduk. Kazandığımız bir kişi bile bizi çok memnun ediyordu, bu çalışmalar yerel basınında dikkatini çekmiş olacak ki kaolin hakkında arkadaşlarımızla ve eşimle yapılan röpörtaj aslında misyonumuzu iletmek açısından doğrusu bizim için bir fırsat oldu.

Bir kaç basın organınca yapılan röportaj ve uygulama çekimlerinden ilki yerel bir basında yayınlanıp, bazı zeytin yetiştiriciligi portallarıncada paylaşıldı.Bizde bu haberi sizlerle paylaşmak istedik.



'Çevreci kaolin' zeytincinin umudu Haziran ayında sanki zeytinlere kar yağdı.


Yetiştirdikleri her üründe zararlı haşerelere karşı kaolin kili kullanan Aliağalı çitçilerden Selma Dükel, Hüseyin Var ve Halil Önen, hem daha kaliteli ürün elde ettiklerini, hem de çevreye sıfır zarar verdiklerini söylüyorlar.
Aliağalı çiftçiler, hammaddesi ülkemizden çıkarılıp ABD'de işlenen kaolin kilinin ülkemizde işlenip, yaygın bir şekilde üreticilerin kullanımına sunulmasını istiyorlar.

Aliağa EKSPRES
Çanakkale, Balıkesir, Kütahya illerinde zengin ve kaliteli olarak rezervi bulunan ve yaygın olarak porselen yapımında, diş hekimliğinde kullanılan kaolin kili, bu kez organik tarım yapanların vazgeçilmezi haline geliyor.
Kaolin kilini iki yıldır başta zeytin sineğine karşı mücadele olmak üzere bir çok tarım ürününde kullandıklarını ve büyük başarılı olduklarını belirten Aliağalı çiftçiler Selma Dükel, Hüseyin Var ve Halil Önen, hammaddesi tamamen ülkemizde çıkarılan bu maddenin, imalatında ülkemizde yapılarak üreticilerin tüketimine sunulmasını istiyorlar. .................................

KAOLİN NASIL ELDE EDİLİYOR.
Selma Dükel, madde hakkında da şu bilgileri verdi;
“Kaolin kili, Türkiye'de doğal olarak bulunan bir madde. Bu ABD'ye gidiyor, burada yüzde 95 saflıkta, 2 mikrona kadar küçültülerek tekrar Türkiye'ye geliyor. Bu ülkemizde işlenebilseydi çiftçiye bir torbası üçte bir daha ucuza gelirdi. Ama ABD'de işlenip gelmesi çiftçiye üç kat daha pahalıya mal oluyor. Organik tarımın (doğal yetiştiricilik) temel taşlarından olan kaolinin Türkiye'de kurulacak tesislerde üretilerek, çiftçinin kullanımına sunulması, hem çevrecilik açısından hem de ekonomi açısından son derece faydalı olacaktır” diyerek, söz konusu maddenin yaygınlaşmamasının büyük ilaç firmalarının engellemesi olduğunu da ima etti.
Selma Dükel, son olarak “Bu yıl kaolinle beraber ilk defa ağaçlarımıza mikro zeolit (klinoptilolit) uygulamamızda olacak umarız elde edeceğimiz başarıyla, bunu da Türk tarımına kazandırırız” dedi.

Kanyak: Aliağa Ekspres Gazetesi

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 22:42   #760
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe Mesajı Göster
Sn Sabry, şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

Geçen yıl eylül ayında sizden alıp iyi kaplayabildiğimiz numune kaolinler ağaçlarımızın bazılarında hala duruyor. Son derece memnun kaldım. Teşekkürler

Bu yıl bazı diğer markaların da piyasaya gireceği haberleri geliyor. Yeni ürünler, rekabet iyidir. Sizin ciddi bir fiyat avantajınız olacağını düşünüyorum.
Sn Zeytinlibahçe,

16 no.lu mesajınızdan bu mesajınıza geldiniz. Demek ki zaman, mekan, değerlendirme, araştırma, inceleme, münazara değişimin olmazsa olmazıdır anlamını taşıyan düşünceme hayli uygun. Tabi ki takdir sizin. Kimse de itiraz edemez.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 22:45   #761
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Zaman hayli ilerledi. Gerçekten yoğun iş ve paylaşımlar nedeniyle yorgunum. Umarım ilk fırsatta Sn Deniz akvaryumunun eleştirdiğim mesajına benzer bir mesajla konuyu biraz daha derinleştireceğim. Şimdilik biraz daha incelemem lazım.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 22:59   #762
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
[QUOTE=soilless;908597]Sn Meyvelitepe

Bu aşağıdaki mesajınızda yeralan yazıyı ben de okudum ve halen 10-20 USD/ton bedelle ihraç ediliyorsa ilginçtir. Ancak Bu verdiğiniz örnek Sn zeytinlibahçenin sanırım 16 no.lu mesajı idi ona çok benziyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Çok alakalı olmasa da ülkemiz kaynaklarının durumu ve ithal edilen malzeme hakkında fikir verebilmek için hasbelkader bu konuda da ilgili kurumların yayınladıkları bilgilerden söz etmişiz.

Kalite sebebiyle 10-20 USD/ton fiyatıyla ihracat yapıp, 1200 USD/ton fiyatına kadar çıkabilen bedellerle ithalat yapıyormuşuz............

Sn Zeytinlibahçenin mesajı BU idi.
Neresi benziyor? Benim mesajım "Kibited" Kil Bilimi Dergisinde yayınlanan bir makaleden bir alıntı idi.

Zeytinlibahçe'nin oldukça eski tarihli mesajında ise ülkemizden çıkarılan kaolinin yurt dışında işlenip geri geldiği şeklinde bir ibare var ki, alıntı yaptığım makalede öyle bir şeyden söz edilmiyor. O tarihlerde hepimiz ülkemizde bol miktarda kaliteli kaolin bulunduğunu zannediyorduk.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 23:07   #763
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster
Zaman hayli ilerledi. Gerçekten yoğun iş ve paylaşımlar nedeniyle yorgunum. Umarım ilk fırsatta Sn Deniz akvaryumunun eleştirdiğim mesajına benzer bir mesajla konuyu biraz daha derinleştireceğim. Şimdilik biraz daha incelemem lazım.
Bazı iddialarda bulundunuz. #720 ve #739 nolu mesajlarımda bunlara yanıt verdim. Takiben iddialarınızın arkasında durmadınız. Konuyu derinleştirecekseniz öncelikle iddialarınızı derinleştirin isterseniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 23:41   #764
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
[QUOTE=MeyveliTepe;908606]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster
Sn Meyvelitepe

Bu aşağıdaki mesajınızda yeralan yazıyı ben de okudum ve halen 10-20 USD/ton bedelle ihraç ediliyorsa ilginçtir. Ancak Bu verdiğiniz örnek Sn zeytinlibahçenin sanırım 16 no.lu mesajı idi ona çok benziyor.



Neresi benziyor? Benim mesajım "Kibited" Kil Bilimi Dergisinde yayınlanan bir makaleden bir alıntı idi.

Zeytinlibahçe'nin oldukça eski tarihli mesajında ise ülkemizden çıkarılan kaolinin yurt dışında işlenip geri geldiği şeklinde bir ibare var ki, alıntı yaptığım makalede öyle bir şeyden söz edilmiyor. O tarihlerde hepimiz ülkemizde bol miktarda kaliteli kaolin bulunduğunu zannediyorduk.

Bence Hayli benziyor, Sn Çamtepenin verdiği kalemaden linkindeki üretimin kuru kırım raw material yani 10-20 USD / Ton olduğunu mu halen düşünüyorsunuz?

İsterseniz Kibited ve Aliağa expres haberlerine bir kez daha bakın.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 23:48   #765
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sabry Mesajı Göster
Sn. Soilless

Belki bilmiyorsunuz ama benim bu konu ile ilgili olmamın tek sebebi KAOLİN ithalatçısı olmam ve ithal ettiğim ürünlerden birinin tarımsal kullanıma uygun olmasıdır. Ayrıca Türkiye'deki ilk rafine kaolin firmasının -ki sadece 2 firma tarafından üretilmiştir- ortaklarındandım. Bugün Türkiye de tarım sektöründe istenilen özelliklerde rafine ve kalsine kaolin üreten tesis yoktur.

Sebebi teknoloji, bilgi eksikliği falan filan değil. Sadece ve sadece bilinenin aksine yurdumuzda bu özelliklerde kaolin olmamasındandır. Yurdumuzdaki kaolinler alunitli kaolinlerdir. Alüminyum değerleri düşük ve serbest silis, demir, kükürt değerleri yüksektir. Bu konuyu daha önce de açıklamıştım ama sanırım benim görüşlerim taraflı görüldüğü için dikkate alınmıyor.

12 yıllık kaolin ithalatçısı olarak uygun özelliklerde kaolini üreten bir yerli firma var ise tüm ürününü yurt içi ve yurt dışı pazarlamaya hazırım.

Katma değer katmaktan bahsettiğiniz KALSİNE KAOLİNİ ithal eden bir firmadan satın alıp AMBALAJINI değiştirmek ise buna katılmam mümkün değil. Bu işlemde katılan katma değer bu işlemi yapanın cebine kalır. Hiç olmazsa doğrudan ithal edip bizim yaptığımız gibi fiyatını uygun seviyelerde tutalım.

Biz geçen sene numune dağıtarak başladığımız tarımda kullanılabilen kalsine kaolini gelen talepler üzerine üretici firmamızda geliştirdik ve Nisan ayında yurtiçi satışına yeni markamız ile başlayacağız. Baştan açıkça söyleyelim.. Yerli değil İTHAL bir üründür.

Saygılar
Sn Sabry

size söyleyeciğim hiç bir şey yok. Tabii ki satacağınız ürünüzün takdir edilmesini ve de daha çok satılmasını isteyeceksiniz. Kimse buna itiraz edemez.

Ancak benim demek istediğim cebe kalmak olayı değil yani KALSİNE KAOLİNİN İTHAL EDİLİP ambalaj değişikliği ile satılması değil. (ki bu da yapılabilir buna da itirazım yok) Ham maddenin ithal edilip işlemden (rafine ve de kalsine Yapılıp ) yurtiçinde satılması da yerli üretim kadar ülkemize katma değer sağlacağı hususudur.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 23:51   #766
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Kaldı ki siz bu mesajı da yazmışsınız yani kalınlaştıralım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sabry Mesajı Göster
Sn Soilless,

Türkiye de rafine kaolin veya kalsine kaolin üretebilecek teknoloji var. 1989-2003 yılları arasında rafine kaolin üretimi içinde bizzat bulundum. Bu zamana kadar sadece 2 firma yerli rafine kaolin üretimine geçti fakat bugün itibarı ile ikisi de yok artık.

Bunun 2 sebebi var.
İlki yurdumuzdaki kaolinlerin önemli bir kısmının , rafine kaolinin en fazla kullanıldığı kağıt, boya ve benzeri sektörlere uygun olmaması. Uygun olsa bile iç talep yeterli değil. İhracat yapmak zorundasınız. Ülkemiz koşullarında ne kadar rekabetçi olunur şüpheli.

Diğer sebebi ise dar pazara rağmen üretim maliyetlerinin yüksekliği. Bunda ham kaolinin yeterince uygun olmaması önemli etken.

Bana ayda 5.000 ton kaolin alacağınız garantisini verin hemen kuralım tesisi
Bu biraz da hesap kitap meselesi.

Saygılar

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 23:52   #767
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Bugün itibari ile rafine kaolin üretim de yok demişsiniz doğrumu dur?

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2012, 23:59   #768
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bazı iddialarda bulundunuz. #720 ve #739 nolu mesajlarımda bunlara yanıt verdim. Takiben iddialarınızın arkasında durmadınız. Konuyu derinleştirecekseniz öncelikle iddialarınızı derinleştirin isterseniz.
Sn Meyvelitepe dedim ya biraz daha inceleyeyim diye?

Yalnız burda biraz merak ettiğim bir husus var ben Sn ve sizin nick isminizi kullanırken (Bildiğim gerçek isminizi de kullabilirim.) Siz neden Sn dan vazgeçtim neden nick ismimi (gerçek ismimi de biliyorsunuz) kullanmıyorsunuz

ihtiyaç duymuyormusunuz? Ben şahsen ihtiyaç duyarım her koşulda. Tabi ki takdir sizin. Bundan dolayı da mesajlarımı noktalamam.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 09:16   #769
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster


Bence Hayli benziyor, Sn Çamtepenin verdiği kalemaden linkindeki üretimin kuru kırım raw material yani 10-20 USD / Ton olduğunu mu halen düşünüyorsunuz?

İsterseniz Kibited ve Aliağa expres haberlerine bir kez daha bakın.
Benziyorlar evet, ikisi de Türkçe, ikisi de kaolinden bahsediyor, ikisi de Türkiye'de kaolin madeni bulunduğunu söylüyor.

Farklılıkları ise, biri ülkemizdeki kaolinin çok kaliteli olduğunu söylerken, diğeri düşük kaliteli olduğunu söylüyor. Aliağa Ekspres'de yayınlanan haberin sonundaki "kaolin nasıl elde ediliyor" bölümünde Türkiye'den çıkan kaolinin ABD'ye gittiği ve orada öğütülüp tekrar geldiği yazılı iken, Kibited'deki makalede Türkiye kaolinlerinin seramik ve beyaz çimento için $10-20/ton fiyatla ihraç edildiği yazılı. Türkiyeden gidip de geri helen bir malzemeden söz edilmiyor.

Nitekim, #264 nolu, kibited'deki makale ve MTA verilerinden bahsettiğim mesajda,
Alıntı:
Sevgili Halil Önen'in kulakları çınlasın. Nereden duydu bilmiyorum. Kaliteli kaolinin Amerikaya gidip, öğütülüp geri gelmesi gibi bir durum yok.

Türkiye, kaliteli kaolin ihtiyacını karşılamak için ithalat yapmaktadır. MTA'nın 2010 yılı maden dış ticaret verilerine göre, ithal edilen madenler arasında kaolin ve kaolinli killer 424 bin ton ve 47,5 milyon $ tutarla altıncı sıradadır.[2]
Şeklinde de bir yorumda bulunmuşum (galiba Aliağa Ekspres'deki yazıyı forumda Halil bey duyurduğu için)

Bu arada Aliağa Ekspres'te yayınlanan haberin ana fikri, Kaolinin ülkemiz tarımında zehirli bileşiklerin kullanımının yok edilmesi ya da azaltılmasında önemli bir araç olduğunun duyurulması ve vurgulanması. Bu bakımdan çok değerli. Bu anafikirdeki yazıdan başka şeyler çıkartmaya çalışmak da doğru değil.

Alıntı:
... Sn Çamtepenin verdiği kalemaden linkindeki üretimin kuru kırım raw material yani 10-20 USD / Ton olduğunu mu halen düşünüyorsunuz?
Bilmiyorum, merak da etmiyorum. Karo seramik imalatıyla ilgili olsaydım belki açıp sorardım.

Alıntı:
.... Ham maddenin ithal edilip işlemden (rafine ve de kalsine Yapılıp ) yurtiçinde satılması da yerli üretim kadar ülkemize katma değer sağlacağı hususudur.
Güzel fikir. Soru şu ki, kim yapacak? Burası bir madencilik forumu olsaydı belki bu da tartışılırdı, ama değil. Neticede spekler belli. Bizler için kim, nasıl yaparsa yapsın, speklerden asla taviz vermeden ve iyi fiyatla elde edilebilirlik önemli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 10:27   #770
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 64
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster
Bugün itibari ile rafine kaolin üretim de yok demişsiniz doğrumu dur?
Ticari satışı yapılan rafine kaolin üretimi yoktur..

Ayrıca bir önceki mesajınızda kalınlaştırdığınız cümlenin altındakini de ben kalınlaştırmak isterim.

Biraz da hesap kitap meselesi.

Yurt içinde kalsine kaolin üretecek tesisi kuracağız ve hammaddeyi dışarıdan getirerek ithal ettiğimiz kaolinin aynısını üreteceğiz. Yurdumuzdaki pahalı enerji ve işçilik maliyetlerini de dikkate alarak ithal ettiğimiz 1,5 TL lik kaolini yerli üretim olarak siz 3,0 TL ye alacak mısınız? Taşıma su ile değirmen dönmez. Hammade alımında yaşanacak aksaklıklar batırır adamı. Bunlar biraz hamasi söylemler, uygulamak mümkün değil.

Ama daha önceki ithal ürünlerin fiyatına yakın 3,0 TL / KG dan 5.000 ton /ay pazar garantisi verirseniz gene de riske girilebilir. Tabii bizim piyasaya yarı fiyatına kaolin satmamız da engellenmeli.

Sabry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 15:37   #771
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 62
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sabry Mesajı Göster
3,0 TL / KG dan 5.000 ton /ay pazar garantisi verirseniz gene de riske girilebilir.
Üstad hesap kitapta biraz yanlış var gibi.

3*1000=3000 Tl/ton
3000*5000= 15,000,000 Tl aylık ciro
15,000,000*12= 180,000,000 Tl yani 100,000,000 USD'den fazla yıllık ciro.

Önceki mesajlardan okuduğumuz 424,000 ton kaolini 47.5 MM USD'ye ithal ediyoruz. Hesap yapınca ton başına 112 USD yani 200 lira maliyet var.

İşçilik, enerji ve amortisman bir malın maliyetini hammadde maliyetinin 15 katına çıkarabilir mi? Hiç sanmam.

Bence hesabı kitabı bir daha yapın.

Not: Bu ciro ile tarımsal kaolin üreten bir fabrika Türkiye'de ilk 250'ye girer.


Düzenleyen Sarp99 : 07-02-2012 saat 15:40 Neden: Not.
Sarp99 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 16:39   #772
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless Mesajı Göster
Sn Zeytinlibahçe,
16 no.lu mesajınızdan bu mesajınıza geldiniz. Demek ki zaman, mekan, değerlendirme, araştırma, inceleme, münazara değişimin olmazsa olmazıdır anlamını taşıyan düşünceme hayli uygun. Tabi ki takdir sizin. Kimse de itiraz edemez.
Sn Soilless, alıntıladığınız mesajım kaolinle tanıştığımız ilk yıla ait. Aslında çok uzun ve etkili bir roportajdı. Halen google da kaolin yazdığınızda çıkan bir yazıdır. Bu sayede tanımadığımız, ülkemizin bir çok yerinden o kadar çok telefon aldık ki, halende telefonlarımız çalmakta.

Muhtemelen Halil beyi ben yanıltmışımdır. Sonraları onlarca mesajda doğrusunu yazmamıza rağmen sanırım sizi yanıltmaya halen devam ediyor. Neticede biz kullanıcısıyız, bizim için spektler önemli. Ticaretini yapacak olsaydım emin olun çok iyi araştırır öyle girerdim

Sn Meyvelitepe durumu çok iyi özetlemiş. Teşekkür ederim.

Nereden, nereye gelmişiz? O zaman da ithal kaolin kullanıyorduk, şimdi de. İşimiz uygulamak, mücadele. Bilgisayar başında ülkeyi kurtarmıyoruz

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 16:48   #773
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 64
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarp99 Mesajı Göster

Bence hesabı kitabı bir daha yapın.

Not: Bu ciro ile tarımsal kaolin üreten bir fabrika Türkiye'de ilk 250'ye girer.
Sayın Sarp,

Hesaplar tabi ki ironik. Çünkü aylık 5000 ton gibi bir pazar yok ortada. Bu rakkamın ciddiye alınabileceğini düşünmemiştim açıkçası.

Benim anlatmaya çalıştığım yerli kaolin üretimi yapmak için hammaddeyi buldunuz kabul edelim, yeterli pazarı da bulmanız lazım. Bir kaolin tesisi en az 2000 ton ay kapasite ile ekonomik kazanç sağlar. Bunun içinde USD 100-120 / ton a satılan ürün de olacaktır, USD 750-800 / ton satılan ürün de.

Benim konuya dahil olup anlatmak istediğim olay şudur;

1- İstenilen özelliklerde yerli hammadde mevcut değil.
2- En yakın özelliklerdeki yerli hammaddeyi istenilen özelliklere getirmek ithal etmekten daha maliyetli.
3- Tüm burada tartışılan konunun ticari boyutu tahmin edeceğinizden çok daha az. Yani hammadde ve teknik şartlar uygun olsa dahi pazar belirsiz ve henüz çok yetersiz.

Konuya geçen sene tesadüfen rastlayarak katılmamızın sebebi bizde istenilen özellikte kaolin olması ve bunu kullanıcıya çok daha ekonomik sunmaktı. Ticari olarak önemli bir kar beklentimiz de yoktu. Bu sene de aynı şekilde davranıyoruz. Üretici firmamız ürünü talebimiz üzerine geliştirdi. Bu sene de maliyetlerimize yakın bir fiyatla pazara sunacağız. Önemli olan kaolin satan bir firma olarak portföyümüzde bulunuyor demektir.

Sabry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 20:48   #774
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinlibahçe Mesajı Göster
Sn Soilless, alıntıladığınız mesajım kaolinle tanıştığımız ilk yıla ait. Aslında çok uzun ve etkili bir roportajdı. Halen google da kaolin yazdığınızda çıkan bir yazıdır. Bu sayede tanımadığımız, ülkemizin bir çok yerinden o kadar çok telefon aldık ki, halende telefonlarımız çalmakta.

Muhtemelen Halil beyi ben yanıltmışımdır. Sonraları onlarca mesajda doğrusunu yazmamıza rağmen sanırım sizi yanıltmaya halen devam ediyor. Neticede biz kullanıcısıyız, bizim için spektler önemli. Ticaretini yapacak olsaydım emin olun çok iyi araştırır öyle girerdim

Sn Meyvelitepe durumu çok iyi özetlemiş. Teşekkür ederim.

Nereden, nereye gelmişiz? O zaman da ithal kaolin kullanıyorduk, şimdi de. İşimiz uygulamak, mücadele. Bilgisayar başında ülkeyi kurtarmıyoruz
Sn Kaptan
Burada Sn Halil beyin ismi neden geçtiğini de anlamadım. Haberde ki giden kaolin fiyatı ile gelen işlenmiş kaolin fiyatına ilişkin beyanatı Halil bey vermedi ki? bu habere göre yanlış yönlendirme yaptıysanız Halil beyi yanlış yönlendirmediniz ki. İsterseniz Son paragrafı bir kez daha okuyun.

Buradan da şu anlaşılıyor hala google da arandığında çıkan bir yazı ama sizin ifadeniz ile yanıltıcı bir yazı. Bilgisayar başında ülkeyi kurtarmaya çalışmıssınız hem de çok milli duygularla. Şimdi de ithal malzeme kullanmakla övünüyorsunuz. Bu ne yaman çelişki Sn Kaptan.

Aslında o kadar da eski bir yazı değil yaklaşık 1.5 yıl öncesine ait.

Haziran-Temmuz 2011 arası yazışmalardaki mesajlarınıza ve de düşüncelerinize de baktığımızda yaklaşık 1 yıllık geçmişi olan bir yazı.

1 yılda neler neler değişiyor. 1 yıl sonra neler neler değişebilir değil mi ?

Bu noktada şu mesajımın şu bölümünü tekrar hatırlatayım;

Orijinal Mesaj Sahibi soilless
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soilless

………….

7- Münazara bence hep gelişmenin katalizörüdür. History of civilization dersini nereden, nereye, nasıl gelmişiz diye okuduk. Münazara da olacak, muhalefette olacak ki gelişim devam etsin.

8- hiç kimse hele ki teknnolojinin, sermayenin, bilgi paylaşımının bu kadar iç içe geçtiği bir dünyada bence hiç kimse kesin nokta koyamaz, silemez, çıkaramaz,
9- Bu noktada BENCE Sn Meyvelitepe de Sn Acemi Çaylak da Sn Ensar da bize katkılarına devam etmeli, edeceklerine de inanıyorum.


Aslında bilgisayar iyi bir şey. Çok büyük heyecanla ve milli duygularla bizden hammaddeyi alıp işleyip 3 katı fiyatla bize satıyorlar ifadesinin (ki o hesap da nasıl yapılmış bilemedim. ) vurgulandığı ve de gurur duyarak ülkeye katkı olmasını düşünerek verdiğiniz (sizin tabirinizle ülkeyi kurtarma diyelim) o haberi bilgisayarla verdiniz.

Farkında mısınız ?

Her ne gerek vardı bilemedim ama mesajımı da sizin yaptığınız gibi kapatayım )

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 21:53   #775
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
[QUOTE=Sabry;908348]Sn. Soilless

Belki bilmiyorsunuz ama benim bu konu ile ilgili olmamın tek sebebi KAOLİN ithalatçısı olmam .......

Sn Sabry siz beni unutmuşsunuz işlerinizin yoğunluğundan sanırım. Lütfen Haziran - Ağustos 2011 mesajlarına bakarsanız sizinle bir çok kere mesajlaştığımı göreceksiniz

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 21:54   #776
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Diğer Taraftan Sn Sabry

hem de bilirkişi yani bu işle yıllardır iştigal ettiğinizi söyleyeceksiniz hem bir şeyleri ispat etmek bir takım rakamlar vereceksiniz sonra da Sn Sarp99’un en kibar ifade ile yaptığı tespite rakamlar ironi diyeceksiniz. Bence olmadı. Sizce oldu mu?

artık bir şeylerin adını koyun lütfen

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 21:59   #777
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Sn Sabry,

Tekrar söylüyorum sizin ticari olarak yaptığınız işe, gayret ve çabalarınıza kesinlikle bir yorumum yok. Olması gerekeni yapıyorsunuz. Kimse de ben dahil ürününüzü savunmanızdan gocunamaz. Burada doğru olanı yapıyorsunuz ve de içtenlikle temenni ederim ticari olarak daha da başarılı olursunuz çünkü ticaret herkesin alamayacağı risklerle dolu bir yaşam tarzıdır. Size samimiyetle başarı dilerim.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 22:17   #778
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Ancak lütfen bazı şeyleri de beraber belirleyelim ne dersiniz?

Kaolin kili ithalatında ithalat vergisi kaçtır? %0? (Türkiyede işçilik ve enerji maliyetlerini söylediğiniz için soruyorum)

Ham kaolin veya işlenmiş kaolin fiyatında ithalat vergisi ayrı ayrı % de kaçtır?

Sizin yukarıdaki mesajlarınızda ironi dediğiniz 3 tl /kg ile alınmayacağını veya diğer ifade ile üretilmeyeceğini söyleyip, sonra da ironi demenize rağmen sizin yarı fiyatına ve de maliyetine sattığını söylediğiniz ürünüz 1.5 Tl / kg mıdır?

1.5 TL / kg fiyatınız (kaldı ki bu rakam sizin ironi dediğiniz mesajınızda ifade ettiğiniz fiyat çünkü web sitenizde bir rakam fiyat yazmamaktadır.) ton değeri yaklaşık 850 usd/ton mu eder? Doğrumu dur?

Ben yanılyor olabilirim lütfen yanıldığım noktayı lütfen söyleyin

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 22:22   #779
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Sn Sabry,

Piyasayı hepimizden daha iyi bildiğinizi söylersiniz doğrudur.

Şu an da Türkiye de aşama aşama kurulan bir tesisin yatırımın çinden sonra (elçiye zeval olmaz) tek bir alanda 2. en büyük entegre tesis olduğunu da duymuşsunuzdur. Bu yatırımı inşallah nihai projeye göre tamamlarlar. Çünkü nihai projeye tamamlandığında çok çokyüz binler ton civarında (elçiye zeval olmaz ama projede bizzatihi bulunanlardan aktarımdır) hammeddeye ihtiyaç olacak.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2012, 22:27   #780
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
doğru mudur?

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024