View Single Post
Eski 07-02-2012, 16:48   #773
Sabry
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-10-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 64
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarp99 Mesajı Göster

Bence hesabı kitabı bir daha yapın.

Not: Bu ciro ile tarımsal kaolin üreten bir fabrika Türkiye'de ilk 250'ye girer.
Sayın Sarp,

Hesaplar tabi ki ironik. Çünkü aylık 5000 ton gibi bir pazar yok ortada. Bu rakkamın ciddiye alınabileceğini düşünmemiştim açıkçası.

Benim anlatmaya çalıştığım yerli kaolin üretimi yapmak için hammaddeyi buldunuz kabul edelim, yeterli pazarı da bulmanız lazım. Bir kaolin tesisi en az 2000 ton ay kapasite ile ekonomik kazanç sağlar. Bunun içinde USD 100-120 / ton a satılan ürün de olacaktır, USD 750-800 / ton satılan ürün de.

Benim konuya dahil olup anlatmak istediğim olay şudur;

1- İstenilen özelliklerde yerli hammadde mevcut değil.
2- En yakın özelliklerdeki yerli hammaddeyi istenilen özelliklere getirmek ithal etmekten daha maliyetli.
3- Tüm burada tartışılan konunun ticari boyutu tahmin edeceğinizden çok daha az. Yani hammadde ve teknik şartlar uygun olsa dahi pazar belirsiz ve henüz çok yetersiz.

Konuya geçen sene tesadüfen rastlayarak katılmamızın sebebi bizde istenilen özellikte kaolin olması ve bunu kullanıcıya çok daha ekonomik sunmaktı. Ticari olarak önemli bir kar beklentimiz de yoktu. Bu sene de aynı şekilde davranıyoruz. Üretici firmamız ürünü talebimiz üzerine geliştirdi. Bu sene de maliyetlerimize yakın bir fiyatla pazara sunacağız. Önemli olan kaolin satan bir firma olarak portföyümüzde bulunuyor demektir.

Sabry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön