agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tarla Bitkileri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni208Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-06-2015, 10:15   #31
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,284
Galeri: 8
Sayın Akçabardak;

Burası arkadaşın bahçesi. Çilekler arasında çıkanlar. İleride yol kenarında bir tane bunlardan biraz daha büyük çıkmış var. Pazartesi günü yağan dolu nedeni ile hemen hemen her şey parçalanmış durumdalar. Bunlar benim daha önce çekmiş olduğum fotoğraflar. Bu yıl dolu ve yağmur nedeni ile fidelerde çok büyük sıkıntı var.

Benim komşudan fide halinde alıp diktiğim üç tanenin fotoğrafları. Nedense delik deşik olmuş durumdalar.

Name:  DSCF0300.jpg
Views: 925
Size:  72.5 KB

Name:  DSCF0301.jpg
Views: 529
Size:  66.9 KB

Name:  DSCF0302.jpg
Views: 540
Size:  70.7 KB

Muda Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2015, 12:59   #32
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Sayın Muda, o yaprakları sanki bir şeyler yemiş, salyangozlar çok sever bir de yeşil renkte kurtçuklar var onlar çok sever, bazen bendekilerde de oluyor bu delikler.

uyap beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2015, 17:25   #33
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)
Kayganası


Sıcaklar arttıkça iyice kartlayıp tohuma durmadan dibinden kesildi
daha önce iri yaprakları toplanıp sarması yapılmıştı,
geriye kalan ufak yaprakları ile kayganası yapılmak üzere toplanıp
hazırlıklara başladık.

Name:  DSCF7281.jpg
Views: 480
Size:  54.4 KB


Malzemeler:
Yapraklar temizlenip iyice yıkandıktan sonra doğranıp derin bir cam kabın
içine alındı.

3 yumurta,
10 tepeleme ç. kaçığı un,
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe göre)
yarım çay kaşığı kara biber
1 kahve fincanı sıvı yağı (z.yağı da olabilir)
1 çay bardağı süt (fotoğrafta sütü unutmuşum sonradan ilave ettim)
yarım paket hamur kabartma tozu
1 adet iri kuru soğan ince ince doğranmış ve tuzla iyice ovuşturuldu.

Name:  DSCF7283.jpg
Views: 492
Size:  54.6 KB


Yukarıdaki bütün malzemeleri doğradığımız yaprakların üzerine ilave
ettikten sonra hepsini iyice kaşıkla karıştırıldı,
Name:  DSCF7285.jpg
Views: 515
Size:  47.5 KB


Isıtılmış kapaklı teflon tavaya 1 kaşık sıvı yağı koyuldu ve elde ettiğimiz
karışımı tavaya hepsini aktardık ve üzerini düzleyip kapağı kapalı
kısık ateşte altı kızarana kadar pişirdik, sonra alt üst edildi ve
kapağı kapandı kısık ateşte kızarıncaya kadar pişti.
Name:  DSCF7286.jpg
Views: 486
Size:  52.0 KB



Buyurun hep beraber 5 çayına yetişti
hemen tadına bakıldı, pek lezzetli olmuş, umarım beğenirsiniz.
Name:  DSCF7288.jpg
Views: 469
Size:  43.7 KB

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2015, 20:37   #34
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)
Kayganası


Sıcaklar arttıkça iyice kartlayıp tohuma durmadan dibinden kesildi
daha önce iri yaprakları toplanıp sarması yapılmıştı,
geriye kalan ufak yaprakları ile kayganası yapılmak üzere toplanıp
hazırlıklara başladık.

Eklenti 559641


Malzemeler:
Yapraklar temizlenip iyice yıkandıktan sonra doğranıp derin bir cam kabın
içine alındı.

3 yumurta,
10 tepeleme ç. kaçığı un,
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe göre)
yarım çay kaşığı kara biber
1 kahve fincanı sıvı yağı (z.yağı da olabilir)
1 çay bardağı süt (fotoğrafta sütü unutmuşum sonradan ilave ettim)
yarım paket hamur kabartma tozu
1 adet iri kuru soğan ince ince doğranmış ve tuzla iyice ovuşturuldu.

Eklenti 559642


Yukarıdaki bütün malzemeleri doğradığımız yaprakların üzerine ilave
ettikten sonra hepsini iyice kaşıkla karıştırıldı,
Eklenti 559643


Isıtılmış kapaklı teflon tavaya 1 kaşık sıvı yağı koyuldu ve elde ettiğimiz
karışımı tavaya hepsini aktardık ve üzerini düzleyip kapağı kapalı
kısık ateşte altı kızarana kadar pişirdik, sonra alt üst edildi ve
kapağı kapandı kısık ateşte kızarıncaya kadar pişti.
Eklenti 559644



Buyurun hep beraber 5 çayına yetişti
hemen tadına bakıldı, pek lezzetli olmuş, umarım beğenirsiniz.
Eklenti 559645
Çok güzel bir tarif. Ben de ekeceğim ve çıktığında sizin bu tarifinizi yapacağım. Bu başlığı bulamazsam acaba yemek bölümünde tarifi var mı?

Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2015, 21:00   #35
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Milla Mesajı Göster
Çok güzel bir tarif. Ben de ekeceğim ve çıktığında sizin bu tarifinizi yapacağım. Bu başlığı bulamazsam acaba yemek bölümünde tarifi var mı?
Sayın Milla, Yemek bölümünde tarifi yok, tohum takasta paylaştığım bu bitki ile ilgili olduğu için burada paylaşmayı tercih ettim.
Tarifi bulmak için de çok kolay, kullanıcı adımın üzerine tıkladığınızda profilimden bulabilirsiniz, ya da Arama'dan İstanbul ıspanağı olarak bile arasanız yine çıkar.

Lonicera, Milla, uyap ve 1 kişi beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2015, 21:39   #36
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sayın Milla, Yemek bölümünde tarifi yok, tohum takasta paylaştığım bu bitki ile ilgili olduğu için burada paylaşmayı tercih ettim.
Tarifi bulmak için de çok kolay, kullanıcı adımın üzerine tıkladığınızda profilimden bulabilirsiniz, ya da Arama'dan İstanbul ıspanağı olarak bile arasanız yine çıkar.
Tamam teşekkürler, mutlaka bu tarifi yapacağım, çok lezzetli görünüyor. Gerçi bu aralar evde pişmiş hiç bir şeye hayır demem Tabi önce ekip büyümelerini bekleyeceğim
Elinize sağlık, afiyet olsun.

uyap ve Yerel bahçem beğendi.
Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2015, 23:24   #37
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Milla Mesajı Göster
Tamam teşekkürler, mutlaka bu tarifi yapacağım, çok lezzetli görünüyor. Gerçi bu aralar evde pişmiş hiç bir şeye hayır demem Tabi önce ekip büyümelerini bekleyeceğim
Elinize sağlık, afiyet olsun.

Teşekkür ederim, umarım beğenirsiniz, bu aralar çok yoğunsunuz sanırım, sıcaklar da artmaya başlayınca daha da yorucu oluyor size şimdiden kolay gelsin.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2015, 09:42   #38
Ağaç Dostu
 
Milla's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: İstanbul- Bodrum-Milas
Mesajlar: 3,492
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Teşekkür ederim, umarım beğenirsiniz, bu aralar çok yoğunsunuz sanırım, sıcaklar da artmaya başlayınca daha da yorucu oluyor size şimdiden kolay gelsin.
Beyeneceğimden eminim, nefis gözüküyor. Aşırı yoğunum, şu yerleşme bir bitse üç ay tatil yapacağım

münevver48 ve uyap beğendi.
Milla Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2015, 08:54   #39
Ağaç Dostu
 
münevver48's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,010
sevgili alçabardak, ben hiç görmedim ilk kez istanbul ıspanağını duyuyorum.görüntüsü hoş tadı da güzeldir. bu tarifi normal ıspanakla denesek nasıl olur acaba? veya başka bir sebze yeşil yapraklı sebze, pazı ısırgan gibi önerinize göre bende denemek istiyorum. çok pratik

uyap beğendi.
münevver48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2015, 11:42   #40
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi münevver48 Mesajı Göster
sevgili alçabardak, ben hiç görmedim ilk kez istanbul ıspanağını duyuyorum.görüntüsü hoş tadı da güzeldir. bu tarifi normal ıspanakla denesek nasıl olur acaba? veya başka bir sebze yeşil yapraklı sebze, pazı ısırgan gibi önerinize göre bende denemek istiyorum. çok pratik
Sevgili münevver48 neden olmasın, bütün yeşilliklerle olur, istediğiniz baharatlardan da ilave edebilirsiniz, geçen sene ben tohum takasta tohumlarını paylaşmıştım, bir miktar elimde kaldı sana da ulaştırırım biraz.

Ben bir daha ki sefere fırında pişirmeyi deneyeceğim, ocakta alt üst ederken biraz çökme oluyor, biraz kabarsın istiyorum, üzerine de biraz kaşar rendesi koyulursa çok daha güzel olur bence.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2015, 22:40   #41
Ağaç Dostu
 
münevver48's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-02-2013
Şehir: muğla bodrum
Mesajlar: 2,010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
Sevgili münevver48 neden olmasın, bütün yeşilliklerle olur, istediğiniz baharatlardan da ilave edebilirsiniz, geçen sene ben tohum takasta tohumlarını paylaşmıştım, bir miktar elimde kaldı sana da ulaştırırım biraz.

Ben bir daha ki sefere fırında pişirmeyi deneyeceğim, ocakta alt üst ederken biraz çökme oluyor, biraz kabarsın istiyorum, üzerine de biraz kaşar rendesi koyulursa çok daha güzel olur bence.


sevgili akçabardak, teşekkür ederim.kısa zamanda denemek istiyorum. bir şey daha merak ettim. bu istanbul ıspanağı bir sirken türü müdür? acaba yaprakları çok benziyor. dokununca elinde bir serinlik hissediyor musunuz? belki akrabalıkları vardır. bizde de sirkenin bazı türleri ile gözleme börek yapılır. ama ne yalan söyleyeyim hiç denemedim ve tadını da bilmiyorum. fakat salatası güzel olur bol sarımsaklı ve ekşili yaparsam bende sizinle paylaşırım.sevgiler.

akçabardak beğendi.
münevver48 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2015, 00:57   #42
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi münevver48 Mesajı Göster

sevgili akçabardak, teşekkür ederim.kısa zamanda denemek istiyorum. bir şey daha merak ettim. bu istanbul ıspanağı bir sirken türü müdür? acaba yaprakları çok benziyor. dokununca elinde bir serinlik hissediyor musunuz? belki akrabalıkları vardır. bizde de sirkenin bazı türleri ile gözleme börek yapılır. ama ne yalan söyleyeyim hiç denemedim ve tadını da bilmiyorum. fakat salatası güzel olur bol sarımsaklı ve ekşili yaparsam bende sizinle paylaşırım.sevgiler.
Rica ederim, umarım beğenirsin yaptığında. Sirken otuyla akrabalığı var ama bildiğimiz sirken otunun hem boyu çok kısa hem de yaprakları ufak, yani yabanisi, bu bitki ise tam tersine boyu yaklaşık 2m ve yaprağı iri, elimizden büyük yaprakları var ve yumuşacık ilk sayfaya göz attın mı bilemiyorum, önce iri yapraklarını toplayıp sarmasını sarmıştım, fotoğrafları var, kalan ufak yapraklarıyla bu tarifi yaptım.

Bunun dışında bildiğimiz ıspanak gibi yemeği yapılır ve çok lezzetli olur, yumurtalısı olur.

Aynı bitkinin kırmızısı Sn. heyyamola'nın bahçesinde var, ilk sayfada fotoğrafı da var.

Bitki konusunda Sevgili Lonicera'nın araştırmaları var detaylı olarak ön sayfaya yazıldı sevgili münevver48

münevver48 ve Muda beğendi.

Düzenleyen akçabardak : 19-06-2015 saat 14:07
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2015, 08:48   #43
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,284
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sayın Akçabardak;

Benim komşudan fide halinde alıp diktiğim üç tanenin fotoğrafları. Nedense delik deşik olmuş durumdalar.

Eklenti 558772

Eklenti 558773

Eklenti 558774
Komşumdan alıp diktiğim üç fidenin son halleri. Boyları 2 metreyi geçti. Tohumları oluşturuyorlar. Yakındaki başka bir bahçeye dökülen gübre üzerindekiler resmen ağaç olmuş durumdalar.

Name:  DSCF2760.jpg
Views: 750
Size:  72.4 KB

Name:  DSCF2762.jpg
Views: 355
Size:  37.4 KB

Muda Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2015, 18:16   #44
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Çok güzel tohum vermişler sayın Muda, bende kiler de bu şekilde ağaç gibi oldular, havanın geç ısınmasından tohumların sararmaları en azından 15-20 gün gecikti geçen seneye göre, şimdiye kadar yarı sararmış olmalıydılar.

Muda, uyap ve Yerel bahçem beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2016, 08:47   #45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2016
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 9
Merhaba sayın akçabardak,
Şaşırtıcıdır ki aynı şekilde tanışmışız bitki ile. Dün komşum İstanbul ıspanağı diyerek bir poşet kadar kökleyip verdi bahçesindeki ıspanaklardan. Bahçesinde çokça var. İlk kez gördüm. Nette araştırdım ancak çok az bilgiye rastladım. Kütahya'dayız. Kuru havalardan dolayı sanırım, sizin eklediğiniz fotoğraftakilerden daha çelimsiz ve daha sağlıksız görünüyorlardı.

Sormak istediğim iki soru var.
Ispanaklar saksıda yetiştirilebilir mi?
Eğer saksıda yetiştiriliyorsa komşumun bahçesinden şimdilerde birkaç kök alıp saksıya diksem yaşamına devam eder mi? Gelecek yıl tohumdan yetiştirmeyi denememi mi önerirsiniz?

telve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2016, 12:07   #46
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Sevgili telve öncelikle sitemize hoş geldiniz, üyeliğiniz hayırlı olsun.

Çok ilginç şu anda bende şaşırmış durumdayım, bu bitki konusunda İstanbul ıspanağı diye başka bilenler de varmış.

1. sorunuz, saksıda hiç yetiştirmedim fakat denemekte fayda vardır derim her zaman. Biraz büyükçe bir saksı ve ahır gübresi takviyesiyle olur diye düşünüyorum, aynı şekilde bahçede de gübre takviyesiyle olur.

Komşunuzun size getirdiği ıspanaklar cılız olmasının sebebi çok sık olmalarından olsa gerek, seyrek olursa daha güzel gelişiyorlar, (Ankara'daki bahçemde gözlemlemiştim).
Komşunuz büyük bir ihtimal seyreltme yapmıştır diye düşünüyorum.

2. soru, Mutlaka yetiştirmek istiyorsanız köklerini oynatmadan biraz toprağı ile alırsanız yaşamına devam edecektir, ayrıca denemek için, tecrübe kazanmak için bir iki fide topraksız alıp dikin ve gelişmeleri gözlemleyin derim, gözlemlediklerinizi bu başlıkta fotoğraflayıp paylaşırsanız bilmeyenler için faydalı bilgiler olur. Seneye tohumdan da ekebilirsiniz sizin tercihinizdir.

Size kolay gelsin şansınız bol olsun.

Yerel bahçem beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2016, 13:34   #47
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2016
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 9
Sayın akçabardak, hoşbulduk.

Hızlı yanıtınız için de ayrıca teşekkür ederim. Böylesine kaliteli bir ortamda, değerli insanlardan tavsiye alabilmek beni mutlu etti.

Akdeniz ikliminde doğmuş büyümüş bir insan olarak çok çeşit ot tanırım. Açıkçası bitkinin ıspanak olduğuna önce inanmamıştım. Yabancı sitelerde fotoğrafını gördükten sonra ve agaclar.net üzerinden sayenizde inandım.

Sabırsız davranıp diktim birkaç kök. Umudum yok, solup giderler diye düşünüyorum. Yine de deneyim olacak. Sonucu sizlerle paylaşırım.

Çok teşekkür ederim.

akçabardak beğendi.
telve Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2017, 23:53   #48
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,748
Benim de bir İstanbul ıspanağım oldu sanırım, bahcedenn arkadaşımızdan aldığım tohumları ekmiştik çocuklarla, sanırım malabar ıspanağı diye diktik, bir kırmızı bir yeşil. Önce anlamadık ancak sayın Selma_321 ne olduğunu söyleyince hatırladım.

Sağolun sevgili akçabardak ve bahcedenn.

Eklenen Resimler
  
Lonicera, Muda, Milla ve 3 kişi beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 09:51   #49
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Benim de bir İstanbul ıspanağım oldu sanırım, bahcedenn arkadaşımızdan aldığım tohumları ekmiştik çocuklarla, sanırım malabar ıspanağı diye diktik, bir kırmızı bir yeşil. Önce anlamadık ancak sayın Selma_321 ne olduğunu söyleyince hatırladım.

Sağolun sevgili akçabardak ve bahcedenn.

Rica ederim sevgili Ölem A, güle güle büyütün çok güzel gelişmiş, yapraklar şimdi tam sarmalık olmuş, ben bu büyüklükte ki ilk yapraklarından sarma sarıyorum, daha sonra ufaldıkça yemeği, çorbası, böreği şeklinde değerlendiriyorum. Umarım siz de seversiniz.

Ozlem A beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 11:12   #50
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,284
Galeri: 8
Çeşitleri de varmış.

https://www.wildgardenseed.com/index.php?cPath=47

https://www.seedman.com/orach.htm

iki çeşidi üyelerimizde oldu.

heyyamola

akçabardak beğendi.
Muda Çevrimiçi   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2017, 12:21   #51
Ağaç Dostu
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 552
Galeri: 4
Sayın Akcabardak basligı görünce şu İstanbul ıspanağı nasıl oluyor diye bir bakıyım dedim bilindik çıktı ya
Bizim ilcede komsumuz 4-5 sene öncesinden bey mancarı diye vermisti.O sene ekip bir daha da ekmemistim.Gecen sene bir köken kendiliginden cıkmıs epeyce büyümüstü..Ne kadar seyrek olursa büyümesi o kadar güzel oluyor.Buralarda nedense ot türü bitkilere pek önem verilmiyor.Aslinda o kadar cok kıymetli bitki var ki etrafımızda..

Yerel bahçem beğendi.
Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2017, 14:25   #52
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş Mesajı Göster
Sayın Akcabardak basligı görünce şu İstanbul ıspanağı nasıl oluyor diye bir bakıyım dedim bilindik çıktı ya
Bizim ilcede komsumuz 4-5 sene öncesinden bey mancarı diye vermisti.O sene ekip bir daha da ekmemistim.Gecen sene bir köken kendiliginden cıkmıs epeyce büyümüstü..Ne kadar seyrek olursa büyümesi o kadar güzel oluyor.Buralarda nedense ot türü bitkilere pek önem verilmiyor.Aslinda o kadar cok kıymetli bitki var ki etrafımızda..

Sn. Zekoş evet bilmediğimiz daha bir çok bitki var, bildiklerimizin de maalesef sizin dediğiniz gibi kıymetini bilmiyoruz, oysa ne kadar faydalı olduklarını göz ardı ediyoruz, üstelik te bildiğimiz ıspanaktan daha lezzetli ve değerli bana göre.

Elinizde tohumu var ise bence değerlendirin, ben tohumları hiç ekmiyorum, ama tohumsuz da kalmıyorum, bir kök tohum için mutlaka bırakırım, olgunlaştıktan sonra dipten kesip bahçenin bir köşesine toprağa sağlam bir şekilde saplıyorum, bütün kış orada rüzgar, fırtına yağmur tohumları oradan oraya savuruyor.

Kendi kendine ne zaman nerede isterse çimleniyor, çok sık olan olursa aralarından çekip seyreltiyorum, dediğiniz gibi seyrek olursa daha kuvvetli gelişiyorlar.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 13:56   #53
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 476
Aynı bitkiden buralarda sahipsiz bir şekilde sağda solda yetişiyor .Bir akrabamın bahçesinde görmüştüm oda İstanbul ıspanağı demişti .Sirken kavurup yerdik ama bunu hiç denemedim .Bu resmini çektiğim bitki iş yerimizin arkasında kendi kendine çimlenmiş tohum alabilirsem ekip yetiştireceğim inşallah .Tarif için de çok teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
 
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2017, 20:46   #54
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Rica ederim sevgili sardunya18, yalnız o bitki biraz susuz kalmış sanırım o yüzden yapraklar biraz cansız ve ufak kalmış.

Dikkatimi çekti 4-5 kişiden İstanbul ıspanağı diye öğrenince, demek ki gerçekten bilindik bir bitki olduğu anlaşılıyor. Türkiye'nin her bölgesinde yetişen bu bitkiyi çok az kişi de olsa tanıyor olması beni sevindirdi. Bundan sonra umarım daha da çok yaygınlaşır.

sardunya18 beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 06:27   #55
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,266
Galeri: 11
Tesadüfen gördüm, çok etkilendim.
1.Bu mevsimde ekilse çimlenir mi?
2.5 tohumunu İzmire göndermek isteyen birini tanıyor olabilirmisiniz
Sevgiyle kalın

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 13:49   #56
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,748
Sn Jezebel, biz Nisan ayı sonunda ektik, ortaya çıkması 2-3 hafta sürdü. Hava ısınınca gelişim hızlandı. Bende kalan birkaç tohumu Şile'de bahçesi olan bir arkadaşıma verdim. Ekmediyse isterim geri.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2017, 14:13   #57
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Sevgili Ozlem A, istemeden araya girmiş oluyorum özür dileyerek, bence arkadaşınızdan geri istemenize gerek yok bende var, Sn. Jezebelin mesajını şimdi gördüm.

Sn. Jezebel, eğer isterseniz ben İzmire ulaştırabilirim, bu sene için biraz geç oldu ama denemekte fayda var, denemek için bir miktarını hemen ekersiniz geriye kalanlarını seneye ekersiniz.
Özelden adres bilgilerinizi yazarsanız hemen ulaştırabilirim.

Ozlem A beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2017, 15:24   #58
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)

3. el hasadı yapıldı, temizlendi, iyice yıkanıp saplarını da temizledikten sonra bir poşeti çorbalık,
iki poşeti yemeklik, böreklik doğranarak poşetlendi ve dipfrize kaldırıldı.

Pazar günü küçük kız torunum geliyor, özellikle oğlum ıspanaklı böreğe bayılır.

Name:  DSCF0516.jpg
Views: 198
Size:  46.6 KB

Name:  DSCF0519.jpg
Views: 205
Size:  37.9 KB


Düzenleyen akçabardak : 15-06-2017 saat 18:04
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2017, 16:34   #59
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,779
Sayın akçabardak,

Bir noktaya dikkat çekmek isterim: Parantez içinde belirttiğiniz Golden Silk, tohumu ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak Mesajı Göster
İstanbul ıspanağı (Golden Silk Orach Mountain Spinach)

3. el hasadı yapıldı, temizlendi, iyice yıkanıp saplarını da temizledikten sonra bir poşeti çorbalık,
iki poşeti yemeklik, böreklik doğranarak poşetlendi ve dipfrize kaldırıldı.

Pazar günü küçük kız torunum geliyor, özellikle oğlum ıspanaklı böreğe bayılır.

Eklenti 651632

Eklenti 651633

akçabardak beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2017, 19:13   #60
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,481
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sayın akçabardak,

Bir noktaya dikkat çekmek isterim: Parantez içinde belirttiğiniz Golden Silk, tohumu ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı.

Sn. birnefestoprak, bu bitkiyi sevgili Lonicera ile araştırmalarımızda, yabancı sitelerde bu isim adı altında geçtiğini gördük. İlk sayfada linkleri de var.
Şimdi siz ticari dolaşımda olan başka bir dağ ıspanağı çeşidinin adı diye yazınca benim kafam karıştı

Peki bu isim değilse nedir siz biliyor musunuz, biliyorsanız yazar mısınız ya da biraz daha açıklayıcı bilgi verebilir misiniz? Doğrusu nedir sizce.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020