agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)




Beğeni Düzeni524Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-08-2010, 12:46   #361
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Saikou Arkadaşım, sitemize hoş geldin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Saikou Mesajı Göster
öncelikle başlığı açan arkadaşa teşekkür etmek istiyorum...başlığı takip etmekteyim bir süredir...ancak yeni üye olup katılmam mümkün oldu...
konuyla ilgili benim anladığım en önemli şey ise solucanın cinsi...özellikle de bu iş için en ideali kabul görülen kırmızı california solucanı olduğunu kavramış bulunmaktayım...
fakat en büyük sıkıntı temini...
şahsen muhtelif zamanlarda denemeye kalkıştım ancak bunu temin etmem mümkün olmadı...
bu konuda yardımcı olacak birileri varsa lütfen bana ulaşsın...
Arkadaşım Size yardım etmek benim için büyük bir zevk olacak, yanlız dikkatini bir noktaya çekerek sizi uyararak solucanlar konusunda ilginizin kırmızı kaliforniya solucanınıza yöneltmenizin anlamı acaba bu işi ticari anlamdamı düşünerek ilgilendiğinizi öğrenmek isterim.

Ben şahsen hobi maksatlı düşünenler için toprak solucanlarını tercih etmelerini öneririm, toprak solucanı temin etmekte hiç bir zorluk yok, diğer canlıları evcilleştirerek nasıl üretimi yapılıyorsa solucanlarıda toprak üstüne yaprak çürüntüsü ve diğer organik madde artıklarını bu yaprak çürüntülerine karıştırarak nemledirip üstünüde güneş almıyacak şekilde bir örtü ile kapatarak toprak solucanlarının buralarda toplanmasını sağlıyarak, başlangıç için yeterli solucan toplanmasını mütakip, uygun bir düzenek içine alarak solucanlarla gübre işine başlayabiliriz.

Solucanlar konusundaki ilgilerin ne anlam taşıdığı ve ne gibi bilgiler sahibi olduğunuzu belirterek sizin bilgilerinizi tamamlıyacak detaylar konusunda yardımcı olacağımı bilmenizi isterim, sizi tekrar bu başlıkta görme dileğimle hoşça kalınız.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2010, 23:12   #362
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-08-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
selamlar...
ilginize teşekkür ediyorum...
tavsiyenizi düşündüm ve belirtmek isterim ki her ne kadar da amatörce yapmayı düşünsem de...tercihim yine de eisenia fetida olacaktır...
sebebine gelince...dünyaca kabul görmüş, tabiri caiz ise kompostun kralı...
yerli veya başka cinslerin gübre üretimi hem düşük hem de çoğalması sıkıntılı...
şahsi kanaatim şudur ki amatörce de yapılsa üretim malzemesi her zaman profesyonelce olmalı...ki tatmin edici olsun...
heves tatmin etmekse amaç size katılıyorum...biraz solucanlarla oynar bıkar bırakırız...
ancak burda sözkonusu olan aynı zamanda ülkeye bu hadisenin kazandırılması ise o halde profesyonel bazda mümkün olduğunca bilgi ve deneyim sahibi olmalıyız hepimiz...
saygılarımla...

Saikou Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2010, 00:24   #363
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Saikou Arkadaşım, açıklamalarım her ne kadar hobi maksatlı gibi görünsede, amatörce uğraşılarımın sonucunda, profosyellerin ticari düşüncelerindeki eksikliği gösterme yönündeydi size önerdiğim toprak solucanlarıyla gübre üretim işini ele alarak daha kaliteli ve doğal bir ürüne kavuşma gayreti içindeki oluşumdan dolayı bu ısrarlı açıklamaları yapmaktayım.

Sizde bilirsinizki bir üretim işine ticari kar amacı güdülerek yürütülmesi halinde uygun kaliteden söz etmek bana göre mantıklı gelmemektedir, sizin bahsettiğiniz solucan türleri çok oburluklarından dolayı atıkları kısa zamanda tüketmeleri ile kabul görmektedirler, atıkların onların sindirim sistemlerinde tam manasıyla sindirilemeden dişkılandığından, bitki kökleri tarafından uygun forumda oldukları şüphesiz toprak solucanlarının gübreleri kadar yararlı olduklarını söyleyemiyorum.

Ama toprak solucanları onlar kadar obur değiller topraktan aldıkları çürüntüleri sindirim sistemlerinden kısa zamanda atmadıklarından çürüntler solucanlar tarafından çabuk dışkılanıp açlık duygusu yaşanmamaktadır.

Şimdi size tekrar açıklama yaparak ticaret diyorsanız sizin solucanlar, ama kalite istiyorsanız toprak solucanlarını tercih edeceksiniz benden söylemesi, takdir size kalıyor sevgilerimle hoşça kalın.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2010, 10:12   #364
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 5
Sayın Epsody, birkaç gündür solucanlarla kompost sayfalarını okumaktayım ve size burada paylaştıklarınız için teşekkür ederim.Sizce nasıl bir fikir sayılır bilmem ama mutfak atıklarımızı sayın Sarıcan'ın yoğurt kovasından yaptığı sistemde bir süre çürüttükten sonra solucanlarımıza versek üretim aşamasını biraz daha hızlandırmış olmazmıyız ?

Ayazkızı beğendi.
seyyah16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2010, 12:04   #365
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucanları tanımak.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seyyah16 Mesajı Göster
Sayın Epsody, birkaç gündür solucanlarla kompost sayfalarını okumaktayım ve size burada paylaştıklarınız için teşekkür ederim.Sizce nasıl bir fikir sayılır bilmem ama mutfak atıklarımızı sayın Sarıcan'ın yoğurt kovasından yaptığı sistemde bir süre çürüttükten sonra solucanlarımıza versek üretim aşamasını biraz daha hızlandırmış olmazmıyız ?
Arkadaşım seyyah16, Bu başlığa ilginden dolayı samimi şükranlarımı sunarım, Arkadaşım solucanlar çürüntüler içinde beslenirler, bu çürüntülerin ph aralığı genelde 6ila 7 ph dir, sizin bahsettiğiniz sistemde atıklar tam çürüntü haline gelmediklerinde ph ları 4ün altında olmaktadır, yani bu malzemeler asidik olmaktadır, solucanlar için hiç istenmeyen bir durum arz etmektedir.

Solucanlara narenciye türü atıklar dahi doğrudan verilemez, bu atıkları nötür hale getirilerek solucanlara verilebilir, ben solucan gübre çalışmalarımda mutfak atıklarını önce ufaltarak ayrı bir kapalı kapta bekleterek sularının süzülmesini sağladıktan sonra leonardit ile harmanlıyarak solucan yataklarına bırakmaktayım.

Arkadaşım bu konuya ilginin kaynağını açıklıyacak olursanız sizinle daha samimi paylaşımlar içinde ayrıntılı bilgiler sunabilirim, sevgiler saygılar sunarım.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 12:59   #366
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-03-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 5
Selamlar sayın Epsody,verdiğiniz hızlı cevap için teşekürler.Solucanlara olan ilgim kompost yapma düşüncesi ile okuduğum soğuk ve sıcak kompost mesajlarında bu konunun bahsedilmesi sonrasında; işyerimin bahçesinde yetiştirdiğim domateslere herhangi bir gübre desteği vermediğim halde çok güzel verim almam aklıma geldi ve hemen küçük bir araştırma yaptım.Gördüğüm manzara ise anlatılanların ne kadar gerçek olduğunu gösteriyordu.Ben aslında domateslerimi tam bir solucan gübre deposunun ortasına dikmişim.Çevresi süs bitkilerinin kuru yaprakları ile dolu olan bahçe çiti boyunca, elimi attığım yerden sizin bahsettiğiniz solucanlara çok benzeyen solucanlardan geldiğini görünce bu konuya ilgim bir kat daha arttı.En kısa zamanda fotolarını buraya eklemeye çalışacağım ve sizin gibi teçrübeli ustalarımızın yorumlarını alarak evde solucan kompostu denemesine başlayacağım.

Ayazkızı beğendi.
seyyah16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 15:14   #367
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım seyyah16, Domates yetiştirdiğin yerde bol solucan olması demek oralarda bol miktarlarda organik çürüntülerin varlığından ileri gelmektedir, bir zaman sonra bitkisel yetiştirme faaliyetlerinizle bu maddeler topraklardan eksilerek solucan opulasyonlarının azaldığına şahit olmamak için Her türlü mutfaktan çıkan sebze meyve artıklarınızın içine karbon malzeme ilave ederek kapalı bir kapta olugunlaşmasını mütakip, sebze dikimleri yaptığınız parsellere en geç sonbahar ayları içinde açaçağınız karıklara doldurarak üstünü toprakla kapatırsanız, topraktaki mikroorganizmarla beraber toprak solucanları bu çürüntüleri işliyerek bitki köklerinin alacağı forma sokacaklardır.

Sizde bahar geldiğinde buralara sebze dikimi yaparak gerçek solucan gübresiyle sebzelerinizi yetiştireceksiniz, bu açıklamalarım solucan kompostunun bir üst aşaması olarak ben bahçemde böyle bir uygulama içine girmiş bulunuyorum.

Tabii solucan gübresi üretme işleminide ayrı mekanlarda sürdürmekteyim, çalışmaların başarılarını diler bu çalışmalardaki edinilen bilgilerin paylaşımlarını beklerim sevgiyle kalınız.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2010, 22:41   #368
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-08-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Herkese bol bol selamlar ve saygılar,

Forumunuzu geç keşfettiğim için kusura bakmayın, emeği geçen herkesi böyle güzel bir ortam sağladıkları için tebrik ediyorum.

Ben de amatör olarak solucan gübresi elde etmeye çalışıyorum ve araştırmalarım neticesinde, Saikou arkadaşın bahsettiği gibi bu iş için en uygun cins solucanın Essenia Fetida olduğunu düşünüyorum.

Bu konuya en çok emeği geçen Sayın Epsody'nin birkaç mesaj yukarıda, Saikou ile yaptığı diyalog çok dikkatimi çekti ve araştırmaya değer buldum. Bu noktada Sayın Epsody'den "toprak solucanları Essenia Fetida'dan daha kaliteli üretim yapar" sözünü biraz açmasını istirham edeceğim. Zira önemli bir nokta yakalanmış olabilir bu konuda... Ayrıca, benim yaptığım araştırmalarda Essenia Fetida'nın, hem vermikompost üretimi, hem de çoğalma açısından en uygun cins olduğunu belirlediğim halde, kalitesinin düşük olabileceği fikri cidden canımı sıktı. Bu kalite değerlendirmesini neye göre yapabiliriz? Ya da önümüze her iki solucanın ürettiği gübreden konsa, kalite farkını anlamak için ne yapabiliriz? Elbette özdeş iki bitkiye, eşit miktarlarda koyarak denemek en akıllı çözüm gibi görünüyor ama, bu da son derece uzun bir süreç demek.

Böylesine güzel bir konuya katkı yapan tüm arkadaşlara minnettarlıklarımla...

Ayazkızı beğendi.
iqlover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2010, 13:42   #369
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
iqlover Arkadaşımız aramıza hoş geldiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi iqlover Mesajı Göster

Bu konuya en çok emeği geçen Sayın Epsody'nin birkaç mesaj yukarıda, Saikou ile yaptığı diyalog çok dikkatimi çekti ve araştırmaya değer buldum. Bu noktada Sayın Epsody'den "toprak solucanları Essenia Fetida'dan daha kaliteli üretim yapar" sözünü biraz açmasını istirham edeceğim.
Arkadaşım iqlover, Bu konuya ilgi duymanıza çok memnun olduğumu bilmenizi isterim, sizinde bildiğiniz gibi solucan gübresine ilgi günden güne artmakta bu konuya ait bilgilerde yayılmaktadır.

Essenia Fetida cinsi solucanların daha önceki mesajlarımda belirttiğim gibi ticari
anlamda düşünülürse toprak solucanlarına göre atıkları çok çabuk tükkettiği bir gerçek, bu solucanlar genelde gübre içindeki solucan türlerinin özelliklerini taşıdıklarından bazı ileri yönde perfomanslı gibi görünebilirler,

Toprak solucanlarının beslenmeleri sağlandığında üremeleri konusunda, Essenia Fetida solucanlarında aşağı kalır yönlerinin olmayacağını toprak solucanlarının üremeleri çalışmalarında bulunduğum bu bilgiler bende mevcut.

Şimdi gelelim esas solucan gübresinin her iki solucan üzerindeki mukayesesine, bana göre toprak solucanlarının dışkıları ve gübreleri toprak yapı ile çok uyumlulk içinde olduğundan toprak solucanlarının gübreleri topraklar için çok iyi yönde toprak şartlandırıcılığı bakımından sizin Essenia Fetida solucanlarından daha üstün özellikler taşımaktadır, çünkü toprak solucanlarının sindirim istemleri toprak bazlı organik çürüntüleri öğüttüklerinde biraz geçmiş olsalar dahi öğütme işlemlerinde toprak içindeki mineralleride kullandıklarından dışkılarındaki ürünlerin kalitesinin artmasının sebebleri buradan ileri gelmektedir.

Sizlerin Essenia Fetida tipi solucanlar gübre bazlı solucanlar olduklarından onlara sunulan atıklar genelde gübre bazlı atıklar zaten yarı yarıya işlenmiş durum arzetmektedirler, sonra bir organik maddenin bir canlının sindirim sisteminde ne kadar fazla işlem görürse atıklarında o kadar değeri artmaktadır.

Sizlerin Essenia Fetida solucalarını fazla oburlukları ile atıkları gereği gibi işleme imkanı bulamadan dışkılamaktadırlar, ticari anlamda bu durum geçerlilik kazanmaktadır.

Alıntı:
Zira önemli bir nokta yakalanmış olabilir bu konuda... Ayrıca, benim yaptığım araştırmalarda Essenia Fetida'nın, hem vermikompost üretimi, hem de çoğalma açısından en uygun cins olduğunu belirlediğim halde, kalitesinin düşük olabileceği fikri cidden canımı sıktı. Bu kalite değerlendirmesini neye göre yapabiliriz? Ya da önümüze her iki solucanın ürettiği gübreden konsa, kalite farkını anlamak için ne yapabiliriz? Elbette özdeş iki bitkiye, eşit miktarlarda koyarak denemek en akıllı çözüm gibi görünüyor ama, bu da son derece uzun bir süreç demek.
Yukarıdaki mesajın içeriğindeki soruya cevap benim forumlarda çeştli başlıklarda solucana ait bilgileri taratırsanız bütün cevapları bulabilirsiniz, şu kadar söyliyeyimki bahardaki doğanın uyanmasındaki gelişmenin kaynağı bütün topraklarda solucaların uzman bir bahçevan edasıyla yaptıkları işlerle açıklanabilir, bu sözüm toprak solucanlarını üstünlüklerini anlatmaya yeter bulmaktayım,

Sizlere solucan araştırmalarında solucanların çürüntü tüketim çeşitlerini de katarak mukayeslerinizi daha objektif hale getirmiş olursunuz, işte o zaman kendi şartlarınıza göre solucan gübresi üretimlerinde hangi tip solucanlarla işin daha cazip olduğunu da anlamış olacaksınız, sevgiler saygılar.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2010, 19:55   #370
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-08-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Sayın Epsody,

Verdiğiniz detaylı ve duyarlı yanıt için çok teşekkür ederim. Ben de elimden geldiğince konu ile alakalı bilgiler edindikçe bu bölümde paylaşmaya gayret edeceğim. İnşallah hep birlikte en doğru yöntemleri buluruz.

iqlover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2010, 01:19   #371
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Galeri: 131
Arkadaşlar,

Türkiye'nin ikinci solucan gübresi üretim tesisi olan Ekosol'un sahibi sayın Burçin Karababa ile ilgili röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla!

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2010, 08:58   #372
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Balkonda solucan yetiştirerek solucan gübresi üretmek.

Arkadaşlar solucan gübresine ulaşmak için sizlere balkonunuzda basit düzenekler içinde başlanarak daha gelişmiş düzenler kurularak hem bitkisel kaynaklı atıklarımızı değerlendirerek hemde içeriği çok zengin gübreyi yani solucan gübresini üretmede başlangıç medotları ortaya koyarak paylaşımlara açarak, yepyeni bir hizmeti sizin yorumlarınıza sunarak bu konuyu açmış bulunuyorum.

Arkadaşlar balkonlarımızda başlattığımız bitkisel hobi faaliyetlerimizi geliştirerek toprak solucanlarının üremelerini sağlıyarak solucan gübremizide üreterek, adeta bir bitki yetiştirir gibi toprak solucanlarıda yetiştirerek kendimize olan öz güvenimizide arttırmış olacağız.

İşe nasıl başlıyacağımızın noktasında hepimizin balkonlarında boş saksı ve içinde bitki toprağımız mevcut, saksılarımızda toprak değişimi sırasında rastladığımız solucanları bu hazırda bekleyen toprak dolu saksıda toplıyarak bu toprak solucanları beslemek için, pişmiş yemek atıklarıyla beraber yumurta kabuklarını ufalıyarak bu canlıların beslenmelerini üremelerini mütakip daha sonralar her türlü mutfaktan çıkan bitkisel atıklarımızı parçalıyarak solucanlarımıza sunabiliriz, bu atıkları doğrudan toprağa bırakmadan arayaya kuru yaprak parçaları yumurta kolilerini ufaltılarak serilmesi ile verilebilir

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2010, 09:20   #373
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Sayın Epsody şimdiden başarılar. Bir iki tavsiye de benden olsun;

>İçi içe geçen saksıları kullanarak "Katlı" bir sistem yapılabilir, hemde solucanlar fazla rahatsız etmeden gübremizi hasat ederiz.
>Pişmiş yemek atıkları, bende soru işareti oluşturuyor.Çünkü yemeklerde kullanılan yağ, soğan, et vb. solucanlar için çok iştah açıçı değil.
>Çay atıkları hem nem tutucu hemde parçalanmış ve düzenli çıkan bir atık....

Tekrardan başarılar...

Ayazkızı beğendi.
fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2010, 10:07   #374
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fskandemir Mesajı Göster
Sayın Epsody şimdiden başarılar. Bir iki tavsiye de benden olsun;

>İçi içe geçen saksıları kullanarak "Katlı" bir sistem yapılabilir, hemde solucanlar fazla rahatsız etmeden gübremizi hasat ederiz.
>Pişmiş yemek atıkları, bende soru işareti oluşturuyor.Çünkü yemeklerde kullanılan yağ, soğan, et vb. solucanlar için çok iştah açıçı değil.
>Çay atıkları hem nem tutucu hemde parçalanmış ve düzenli çıkan bir atık....

Tekrardan başarılar...
Arkadaşım fskandemir;açıklamalarında endişlerine mazhar olan yağ et soğan hatta narenciye kabukları dışarıdan alınan solucanlar için geçerli bir durum olmaktadır, toprak solucanları için benim uygulama ve tavsiyelerim aşığıda açıklanmıştır, uyguluyacak arkadaşlarıma kolaylıklar dilerim.

İlgi duyan üyeler, bu başlıkta amacım arkadaşlarıma solucan gübresi üretimini hedef alarak, gerek saksılarımızdaki gereksede bahçe toprağında bulunan solucanları üretmeyi sağlarken mutfaktan çıkan her türlü bitkisel atıkları vede pişmiş yemek artıklarını değerlendirmek amacına yönelik boşta bulunan bir saksı ve hazırda bekleyen bitki toprağı içinde bu işlemi yaparak edineceğimiz teçrübelerimize göre gelişmeler sağlıyarak düzenekler kurulması sağladığı takdirde, bu düzeneklerin en altına solucanlarımıza yatak görevi yapacak malzemelerin başında yaprak çürüntüleri, malç malzemesi içinde olgunlaşmış saman çürüntüleri vede yumurta kolilerinin kırpıntıları ile baskısıs kağıt kırpıntılarından oluşabilir.

Daha sonra bu yatak malzemesinin üzerine toprak solucanlarımızı veya dışardan temin ettiğimiz diğer solucaları bırakabiliriz. solucanlarımız yatak malzemenin içine yayıldıktan sonrada mutfak artıklarımızdan başlıyarak bir sıralar halinde bitkisel ve mutfak artıklarımızın pişmiş yemek artıkları şekilinde devam ederken bu artıkları biraz öğütme yaparsak daha yararlı olmaktadır.

Kendi uygulamalarımda örnekle bitkisel atıkları öğütüm işleminden sonra bu atıklara ben toprak yerine leonardit ilavesi yapmaktayım, aynı şekilde pişmiş yemek atıklarını hümik asitle harmanlıyarak sunmaktayım, bu uygulamalarımla solucanların beslenmelerine sunduğum bu atıkların solacanların sindirimlerine kolaylık sağlamış olmaktayım.

Bu konu başlığına ilgi duyan arkadaşlarıma gereken paylaşım desteğini sağlıyarak onların bu çalışmalarına yardım etmek benim için büyük mutluluktur, ilgilenen arkadaşlarıma şükranlarımı sunarım.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 00:12   #375
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 16
kırmızı kalforniya solcanın fiyatı hakkında bilgisi olan varmı,
taneylemi satılıyor!

Doğa Savaşçısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2010, 01:48   #376
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım solucan arama derdim olmadığı için bulma konusunda bir girişimim olmadı, lakin tane ile değilde paketler kg üzerinde satışı yapılmaka olduğunu biliyorum.

Yakında ekosol firması satışlara başlyacakmış, aldığım duyumlara göre sen bu firmayla bir irtibata geçiver, sevgilerimle.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2010, 11:11   #377
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 16
ekosol maalesef solcan satmıyor
solcanlarında meydana gelen toplu ölümler dolayısyla satışlar gelecek yıla kaldığnı BURÇİN hanım kendisi bana söyledi

Doğa Savaşçısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2010, 12:57   #378
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
İş başa düşünce gereken yapılmalı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doğa Savaşçısı Mesajı Göster
ekosol maalesef solcan satmıyor
solcanlarında meydana gelen toplu ölümler dolayısyla satışlar gelecek yıla kaldığnı BURÇİN hanım kendisi bana söyledi
Arkadaşım anlıyorum ki senin solucan bulma ümidin ertelenmiş görünüyor, gel sen şimdi Epsody'e kulak ver solucan kompostu işini benim yöntemimle yürütmeye başla, sonbahar geldi dökülen yaprakları toplıyarak toprak üstünde veya çukurda kompost işine başla, kompostun olgunlaşma süreci içinde toprak solucanlarıda kompost içinde toplanmaya başlıyacaklar, kompost karışımı içinde bu solucanlarları gördüğünde bundan sonra kompostunun malzemesine pişmiş yemek atıkları ve yumurta kabuklarını ufalıyarak komposta katarsan solucanların hem üremelerini hemde kompost içinde bulunmalarını teşvik etmiş olacaksın.

Bu çalışmaları sürdürürken pratik çalışmalarının paylaşımlarını ortaya koyarsan size daha geniş bilgilerle bu konunun detayları üzerinde paylaşımlarım olacaktır, sevgilerimle bayramınıda kutlarım.

Saygılarımla.

ı

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2010, 19:17   #379
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
selam sayın epsody doğa aşkı yine galip geldi
tarıma doğaya insana olan saygımız sevgimiz dünya döndükçe devam edecek inşallah temenisyle
istanbula dönüşünüzü dörtgözle bekliyecem saygılarımla

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2010, 00:02   #380
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sayın epsody şunu diyebilirmiyiz
solcan gübresi bir çiftçinin tüm yıl gübre ihtiyaçlarını karşılayabilirmi
bunun için çiftçiye nasıl bir tesis? ne maliyet ? ve nekadar zaman lağzım

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2010, 11:32   #381
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
İdris Şenol arkadaşıma samimi açıklamalarım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
sayın epsody şunu diyebilirmiyiz
solcan gübresi bir çiftçinin tüm yıl gübre ihtiyaçlarını karşılayabilirmi
bunun için çiftçiye nasıl bir tesis? ne maliyet ? ve nekadar zaman lağzım
Arkadaşım işin maliyetini mali uzmanlar çıkarabilir, biz solucan gübresi işletmesi kuracaksak önce bu işletmenin ham madde kaynakları üzerine bir etüt yaparak, çevreden nekadar bitkisel atık ve ahır gübreleri temin edeceğimizin tespitini yaparak kuracağımız işletmemizin projelendirmesini yaparak maliyet hesapları çıkarılabilir.

Bu işletmenin maliyeti kendini en kısa zamanda amorti edebilecek bir işletmedir, burada önemli olan birinci şık ham madde kaynaklarının sürekliliğinin daim sağlanma hacmine bağlı olarak temimininde aksaklıkların yaşanmamasıdır, burada işçilerimiz olan solucanların yaşamlarının sekteye uğratılmaması gerekmektedir.

Ham madde kaynaklarımız hep aynı kaynaktan sağlanacak solucanlarımızın beslenme alışkanlıkları sekteye uğratacak değişikliler bizim solucan nüfsumusun sağlıklarını etkiliyerek üretim kapasitmizi etkiliyebilir bu yüzden ham madde kaynaklarımızın rantabıl olması olması gerekmektedir.

Size bir sorum olacak köyünüzden bu atıkları sağlıyacak bir hayvancılık yapılıyormu, şayet bu imkan uygun koşullarda ise sürekliliğini sağlanarak kaynak kabul edilebilir, bitkisel kaynak olarak köyünüzdeki bitkisel atıkların bir envanteri çıkarımasında, yeterlilik sağlanmıyorsa çevredeki sebze meyve işleme tesilerinin atıklarından kaynak oluşturulabilir.

Arkadaşım İdris Şenol solucanlar bu atıkları işliyerek konsantre bir oluşuma sokmaktalar ve bu atıklar hayvansal atıkların hacımleri %60 lara düşmekte, bitkisel atıklar da % 25 kadar düşmektedir.

Konuyu detaylandırarak daha gerçekçi sonuçlar çıkarabiliriz benim bu açıklamalarıma bu solucan gübresi işletmesinde kendi imkan ve kaynaklarınızı bir ortaya koyarsanız bu işi daha iyi sizin adınıza projelendirebiliriz, sevgilerimle.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2010, 18:43   #382
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sayın epsody sizin 1308 . mesajınız benim 308 . buda tevafuk olmuş)

köyümüzde gübreler pek işlenmiyor
bilinçsiz olarak tarlaya seriliyor
hatta bağzen yabancı tohumlar tarlayı istila ettiğinden pek atılmıyor desek yalan olmaz
solcan gübresi tesiswi köyümüz için idaal olduğu kanatindeyim
inşallah biz gübreleri istedik diye altın olmaz)

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2010, 14:39   #383
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
selam

1.5 yıl aradan sonra selam.Epsody tebrikler hala bu konuyu araştırıyorsun senin bilgilerin birçok insana faydalı oldu.

redrainbow Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 09:40   #384
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
İlgilerinin devamsızlığı neden.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi redrainbow Mesajı Göster
1.5 yıl aradan sonra selam.Epsody tebrikler hala bu konuyu araştırıyorsun senin bilgilerin birçok insana faydalı oldu.
Arkadaşım sizi bu başlıkta devamlı görmek isterdim, çünkü sizin solucan gübresi çalışmalarına gösterdiğiniz ilgiyi takdirle karşılamıştım lakin gösterdiğiniz devamsızlık beni müteessir etti, acaba sizi cezbeden başka başka, uğraşılarmı etkiledi bu başlıkta çok güzel tahütler sunmuştunuz, ilgilerinizin samimiyetine şükranlarımı sunarım sevgilerimle hoşça kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2010, 20:40   #385
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-08-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Tekrar Selamlar Herkese,

Epeydir işlerimin yoğunluğundan dolayı bu konuya ilgi gösterememiştim. Son günlerde arazide solucan arama çalışmalarım oldu, ancak toprak öylesine kuru ki, ne kadar cazip yemekler sunsam da 3-4 tane solucan dışında birşey bulamadım. Solucanları en uygun ne tür yerlerde ve hangi mevsimde bulmak mümkündür?

Ben yöntem olarak; solucan bulmak için toprağın belli noktalarına çürük meyve sebze gömüyorum ve orada toplanmalarını bekliyorum. Gömdüğüm noktaları unutmamak için oralara bir de işaret ekliyorum. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi şu ana kadar ciddi bir başarı elde edemedim.

Bilgisi ve fikri olan dostların görüşlerini bekliyorum.

Saygılarımla,

Ayazkızı beğendi.
iqlover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2010, 07:04   #386
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Arkadaşım iqlover, Toprak solucanlarına ilgi göstermen çok sevindirici bir olay bu konuda size yardım eder paylaşımlar sunacağım, toprak solucanı genelde nemi bol olan yerlerde aramakta fayda var nem varda solucan yinede bulunamıyorsa ozaman oraya bir miktar yaprak çürüntüleri dökerek oralarda solucanları toplayabilirsiniz.

Solucan toprakların organik madde göstergesi diyorsak organik maddece fakir topraklarda solucan bulmak güç olacaktır, solucanı toprak yüzeyine yakın oarak ancak kıştan bahara geçerken bulabiliriz ama siz bahçenizin gölgesi bol olan yerde yaprak çürüntüleri ve orta yanmış ahır gübreleri üzerine samanla kapatarak solucanların buralarda toplanmalarını sağlıyarak solucak gübre üretme çalışmalarını başlatabilirsin.

Pratik çalışmalar içindeki paylaşımlarını ortaya koyarak sorunlarına çözüm sağlayabiliriz, çalışmalarına başarılar diler paylaşımlarınızı bekleririz, sevgilerimle.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2010, 09:21   #387
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-08-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Sevgili Epsody,

En kısa zamanda önerinizi dikkate alarak solucan aramaya devam edeceğim, neticeyi de burada sizlerle paylaşırım.

Konuya ilgi gösterilmesi beni de fazlasıyla mutlu ediyor.

iqlover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2010, 09:44   #388
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sayın epsody kırmızı kalforniya solcanları ile bizim yerli solcanlar arasında çok fark varmı?
şuana kadar kırmızı solcanlardan bulamadım!!

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2010, 22:58   #389
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucan gübresi çalışmalarımda paylaşımlar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
sayın epsody kırmızı kalforniya solcanları ile bizim yerli solcanlar arasında çok fark varmı?
şuana kadar kırmızı solcanlardan bulamadım!!
Arkadaşım İdris Şenol, Toprak solucanları ile kaliforniya kırmızı solucanı arasındaki fark şuradan ileri gelmektedir, toprak solucanları toprak içindeki organik çürüntülerle beraber toprağıda sindirmek zorunda olduğundan sindirim işlemi daha uzun sürmektedir, kırmızı kaliforniya solucanı kültüre ahır gübreleri içinden seçilerek alındıklarından sindirim zorlukları çekmemekte olduğundan daha obur görünmekteler, gübrelerin sıcaklıkları topraklara göre daha fazla sıcak olduğundan daha fazla sıcağa tahammüleri bulunmaktadır.

Toprak solucanları bu sıcaklıklarda yaşama imkanları olmamaktadır, ben kompost içinde toprak solucanlarının yaşamlarının sekteye uğradığını gözlemliyerek, olgunluğa ermemiş kompost içinde toprak solucanı bulundurmamaya özen göstermekteyim.

Senin kırmızı kaliforniya solucanına eş değer bir solucan türünü beklemiş ahır gübrelerinin toprakla birleştiği kısımlarda bulabilirsin, bu tür solucanların beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak toprak solucanlarından farklılıklar gösterebilir.

Senin solucan gübre çalışmalarında ahır gübrelerini işleyeceğin için bu tip solucanları ahır gübrelerinin bulunduğu yığınlar içinde bulabileceğini sanıyorum, ahır gübre yığılarının nemini arttırarak buralarda solucanların toplanmasını sağlıyarak bu solucanlarla gübre çalışmalarını başlatabilirsin.

Çalışmalarında başarılarını paylaşımlarda görme dileğiyle iyi günler sevgilerimle.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2010, 02:18   #390
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
sevgili arkadaşlar solcanlar hk çalışmaları ilgiliye izledim
bende aktif olarak solcan barınağa hazırlamak istedim
öncelikle sevgili EPSODY ustamızdan yardım alarak
ve netteki arkadaşların paylaşımlarından yararlanarak kendi amatör demir kaynak tecrübemle birleştirerek naçzane birşeyler yapmaya çalıştık
inşallah solcan gübresi oluşturma ve bu uğurda uğraş veren arkadaşlara bende yerdımcı olurum temennisyle
şuanda socan barınağa henüz bitmedi,bitincede resimlerim
saygılarımla ......idris şenol ...

Eklenen Resimler
     
Ayazkızı beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
gübre, solucan, solucan gübresi, solucan humusu


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024