agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Kompost > Solucan Kompostu
(https)




Beğeni Düzeni523Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-04-2009, 10:14   #61
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Teknik buluşumun açıklanması

Sayın, Hoca sizde berdurayın solucan arama serüvenin takipçisi olmayın, bak sizinde ne güzel tespitleriniz olmuş uyguladığınız enzim gübrenin toprak aktiviyetini artırmasından dolayı solucan popululasyonunda artışlar sağlanıyor, buradan şu gerçek çıkıyor.

Bizler topraklarımızın mikro biyal populasyonlarının artılması yönünde çalışmalarda bulunursak bunların oluşumlarını müspet yönde etkileyen organik bitki besin maddelerini organik atıkların çürüntülerini sağlarsak onların topraklarımızda çoğalmasını teşvik etmiş oluruz, aksini yaparda kimyasal ilaç ve bitki besin maddelerini kullanarak onların topraklarımızdan çıkarmış oluruz müspeti uyguluyarak alt yapıyı oluşturursak solucanlarında menülerine bir çok besin maddesinide ekliyerek toprak solucanlarımızı artışını sağlamış oluruz.

Sayın Hoca benim çukurda kompost yapmamın sebeblerini sıralamam gerekirse ben organik atıkların bertarfını sağlamamın yanında her türlü bitki besin maddelerinin ( bütün hayvan dışkıları da dahil ) toprağa ve de bitkilere yarayışlılığı en üst seveviyeye getirmek düşüncesiyle uygulanan klasik yöntemlerden daha uygun görmemin sebepleri arasında soğuk kompost oluşumuyla kokusuz, kızışmasız olarak mikrobiyal populasyonlarda yıkıma sebebiyet vermeden işleyen yöntem oluşuyla tercih ederken yeni tekniğimin ip uçlarınıda yakalamış oldum.

Bulduğum ip ucu değildi ben bir keşif yapmıştım, çukurdaki komposta olayına solucanları vede dana burunları da sokarak bir eko sistemin işleyişiyle özdeş olabilecek bir teknikle bitki besin madedelerini doğanın kendisine yaptırıyordum.

Solucanlar komposta nihayi işlemi uygularken, danaburunları da çukurun etrafında populasyonlarını artışıyla açtıkları kanallarla çukurun içini hava sirkülasyonun yanında kolonilerinide buralarda kurduklarından bahçenin başka köşelerinde onlara rastlamam ender bir vaka haline geldiğinden zararlarınıda minimize etmiştim.

Selahattin hoca bu anlatımlarından sizin çok tespitler çıkaracağınıza inandığım için sizede tekrarlama ihtiyacı duydum, umarım sizi sıkmamışımdır zirai çalışmalarınız bereketli olması dilğimle hoşça kal.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2009, 17:24   #62
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Selahattin Bey aktardığınız bilgiler için çok teşekkür ederim, bir kerede okudum ve anladım.

Demek benim solucanlar kızışma sırasında vefat etmiş, sağlık olsun.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2009, 16:10   #63
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Vermicompost

Merhaba,
Yaklasik 5 yildir Avustralya da yasamaktayim. Son iki yildir evimin garajinda vermicompost ile ugrasmaktayim. Bu is icin Tigers - Eisenia Fetida cinsi solucanlar kullanmaktayim. Kullandigim sistemler ise http://www.reln.com.au/canoworms-p-9.html ve http://www.reln.com.au/worm-factory-p-131.html. Her ne kadar solucanlardan elde edilen gubre ile ilgili bircok tanitimlar yapilsada solucanlarin beslendikleri kaynaga gore elde edilen vermicast kalitesi farkli olmaktadir. Benim bugune kadar okudugum kaynaklara gore en zengin besin degerine sahip vermicompost gubreden elde edilmekte. Fakat benim amacim evdeki sebze ve meyve atiklarini degerlendirmek oldugu icin benim urettigim vermicast kalitesi orta duzeyde kalmakta. Fakat bu kadari bile bitkilerin iyi yetismesi ve hastaliklara karsi dayanikli olmalarina yetiyor. Bununla beraber bahcede curumus gubre ve tavuk gubresi (kompost isleminden gecmis ve pelet haline getirilmis) gibi oragnik gubreler kullanmak bahcenizdeki toprak solucani miktarini onemli olcude arttiriyor.

Ayazkızı beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2009, 17:53   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın,Arkadaşım x-29 seni solucanlara karşı bu yakın ilginden dolayı en içten duygularla kutladığımı belirterek satırlarıma başlıyorum şahsım adıma seni form da tanıdığıma ne kadar memnun olduğumu belirtecek kelimeleri bulmakta güçlük çektiğimi belirtmek isterim.

Arkadaşım X-29 sen beni solucanlar konusunda anlıyacak vede destekliyecek, dış dünyanın benim için tek temsilcisi olma sıfatınıda taşıyorsun.

Arkadaşım heyecanımı mahzur görerek bu konulara samimiyetle aşina bir arkadaş bulmanın sevinci ile, sanki seni allah gönderdi diyeceğim sakın kusuruma bakma. Seni daha yakından tanımak dileğiyle forumlarda irtibatımızı kesmiyelim.

Yazıdaki değerli bilgilerine bilhare yorumlarım olacak iyiki varsın diye satırlarıma ara vermek zurundayım şimdilik hoşça kal.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 16:49   #65
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
worm factory-o worms a benzeyen bir ünite tasarladım.Burada solucan gübresi üretimi yapıyorum.Asıl olay budur.

Ayazkızı beğendi.
redrainbow Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2009, 17:59   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Azmin elin bir şey kurtulmaz

Sayın;redrainbow arkadaşım tasarladığın üniteyi devreye sokmana memnun olduğumu söylemek isterim, size iki şeyi sormak istiyorum bu işi hangi solucanlarla yapıyorsun, atıkları solucanlara nasıl sunuyorsun, mümkünse açıklamalarını fotoğraflarsan ayrıntılar üzerine açıklamalarım olacak, sizi yakın zamanda burada görmek dileğimle solucanlarla gübre işinde başarılar dilerim.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 04:50   #67
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Gubre uretimi icin degisik tasarimlar (Worm Farm)

Degisik solucan besleme uniteleri

http://www.wormsrus.co.nz/recycled.html.

Merhaba epsody,
Sebze ve meyve atiklarini solucanlara en hizli tukettirme yollarindan bazilari kucuk parcalara ayirma, buzdolabinda dondurdurmak veya mikrodalga firinda 3-4dakika artiklari pisirmekle elde edilebilir. Ben mikrodalga yontemini kullaniyorum (buzlukta 4-5 kilo sebze ve meyva atigini evdekilere aciklamak biraz zor oluyor ).

x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2009, 09:45   #68
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucan kompostundan gübreye doğru

Arkadaşım x-29 göndermiş olduğun bilgiler çok değerli ,atıkların küçük parçalara ayırma işlemini bende kollu kıyma makinasıyla yapıyorum, atıkların diriliğini gidermek için bir haşladığım da oluyor ama buz dolabında donurmayı vede atıkların dolaptan çıktığında bozulmaya daha yatkın olduğundan'mı tercih ediliyor.

Atıkların hiç bir işlem yapılmadan solucanlara sunulduğu bazı bilgilere rastlıyorum, bu uygulamadaki solucan tipleri farklımıdır. Ben bahçe toprağını belleme sırasında bulduğum solucanlarla bu işi bir kap içinde yapmaya kalktığımda atıklarımı kıyma makinasıyla küçülterek vermeme rahmen sulucan atıkların üstünde dolaşarak pek istekli olarak atıkları kullanmadıklarını gözlemledim, ölmüyorlardı ama bazılarının eski canlılıklar yoktu.

Eklenen Resimler
     
Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen epsody : 24-04-2009 saat 10:22 Neden: resim dğişikliği
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2009, 09:23   #69
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
anzaklar diyarına selam olsun.

Sayın;x-29 Arkadaşım sizlerin bilgiye ulşma şansınız bizden çok fazla, fakat uygulama, pratiğe dökmek vede çalımalarınızı illeriye götürmek için ne kadar zamanınız oluyor, iş hayatınızdan sonra nekadar vakit bularak bitkilerle uğraşmaya, bahçe konularına nekadar zaman ayırabiliyorsunuz.

Ben kendim bu işlerle geliboludaki bahçeli evimde uğraşıyorum baharın başında gidip sonbahara kadar orada yaşıyorum, ben şu anda eyüpte yaşıyorum buradaki evimde babadan kalma bahçeli bir ev, bitkilerle vede çukurda kompost işine uğraşma vaktim oluyor.1995 ten buyana kendi dükanım tv ve uydu işlerinden emekli olduğumdan, benim vaktim çok ne varki bu yöndeki bilgilere ulaşmamızı sağlıyacak olanaklar sınırlı forumlardan yaralanma imkanlarıyla birşeyler bulmanın çabalarıyla ancak buralara kadar gelebildik.

Arkadaşım bu konuda ve şahsımla ilgili bilmek istediklerini birbirimizi tanımak adına cevaplamaktan bir çekince duymayacağım tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kal

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2009, 09:34   #70
Yeni Üye
 
butterfly_f's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2009
Şehir: BURSA
Mesajlar: 10
merhaba sayın epsody...
ben solucan yetiştiriciliği hakkında bilgi alabilirmiyim?yani solucan yetiştirmek için uygun ortam nasıl hazırlanır,ortamda neler bulunmalıdır vb. konularda bilgilendirirseniz sevinirim...

butterfly_f Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2009, 10:02   #71
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Epsody
kiyma makinasi kullanamak gercekten iyi bir fikir. Fakat solucanlari ogutmus oldugun artiklarin oldugu ortama eklersen pek bir sonuc alamazsin. Cunku baligi yem kutusuna atmakla ayni sey. Solucanlari yasamasi icin yatak (bedding material) diye tabir edebilecegimiz malzemeler kullaniliyor. Bunlar ince kesilmis kagit (shreded paper), curumus yaprak (leaf mould) veya hindistan cevizi lifleri (coconut fiber). Bunlar kaba eklendikten sonra yiyecek artiklari kaba ekleniyor (et, sut, nerenciye ve sogan atiklari haric. bunlar solucanlar tarafinda tuketilmedigi gibi fare veya diger haserati cekebiliyor. Bu atiklar soguk kompost yontemi ile degerlendirilebilir) ve 1-2 hafta sonra solucanlar ortama ekleniyor. Bundaki amac ortamda yeteri kadar mikro organizma uremesini saglamak. Sonucta solucanlar artiklari parcayan bakteriler ile besleniyorlar. Bu anlattiklarim bu is icin yetistirilmis solucanlar icin gecerli. Toprak solucanlari ile ayni sonucu elde etmek biraz zor. (Benim 2 yil once kurmus oldugum sistem haftada yaklasik 4-5 kg atik tukebilecek duzeye geldi. Tahminim sistemde 6-7 bin arasi solucan var.)Cunku toprak solucanlari toprak yuzeyinden aldiklari organik materyalleri toprak altindaki tunellerinde tuketerek bitki koklerine gubrelerini birakirlar. Size fikir vermesi acisindan bir kac fotograf ekliyorum.
Foto aciklamalari

......61
sistemin genel gorusunusu. at kisim atiklardan suzulen sulari toplamak icin. Digerleri ise solucanlarin yer aldigi katlar. Artiklari ust kata ekledigim icin solucanlari %95 ust katta
......64
Solucanlara bir ornek. Tiger worm (E. fetida) Goreceginiz gibi bu solucanlar yer solucanlarindan oldukca kucukler
......65
Diger bir yakin plan
......68
Aktif olan ust kattan yakin plan
.......63
Yesil kalem size solucanlarin boyutu hakkinda bir fikir verebilir. Koyu renkli kisimlar saf gubredir.

Eger vaktim olursa bahcede yaptigim soguk kompost ile ilgili bilgi vermeye calisacagim.

Eklenen Resimler
     
Ayazkızı beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2009, 10:27   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
butterfly f ' ye açıklamalar.

Merhaba sayın butterfly f Arkadaşım önce bu konuya gösterdiğin ilgiden dolayı seni çevrecilk adına kutlarım, sorularıma bilgilerim dahilinde size bu konudaki güncel sayılabilecek sunumlarda bulunacağım.

Arkadaşım solucan yetiştimek için önce bu canlıları tanımamız gerekmekte bunların yaşama koşullarını bilirsek onları yetiştirme konusunda ilk adımı atmış oluruz, onlar nerede yaşarlar neyle beslenirler nasıl bir ısı şartlarında hayatların sürdürürler, bu bilgiler le solucanlar yetiştirmek vede üreterek bahçemizin atıklarını bertarafını sağlamanın yanında bitkilerimize en iyisinden besin sağlamak bahçe toprağımızı organik canlılığına denge getirerek sağlıklı toprak üzerinde sağlıklı bitkiler yetiştirerek doğal tat, renk vede aroması en yüksek bitkiler yetiştirebiliriz.

Gelelim sizin istediğniz bilgilere Epsody'nin kompost vede solucanlar la kompost konularında mesajlarımı incelerseniz aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz bunları okuduktan sonra beni tekrar aramanızı edinmiş olduğunuz bilgilerin yorumlarını tekrar sizinle beraber yorumlamaktan zevk alacağımı biliniz, bu konularda tekrar buluşmak dileğiyle ilginiz için teşekkürü borç bilirim sevgilerle hoşça kalın.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2009, 10:57   #73
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Uzaklardan bigi almak.

Arkadaşım solucanla kompost uygulamasında kapta uygulama da ben tek kap uygulamasında bulunurken yataklık olarak daha önce solucan kompostunda çok ince eleyerek aldığım malzemeyi kullanıyorum, sizin de dediğiniz gibi soğan sarımsal narenciye atıklarınıda yumurta kolilerinden kopardığım mukavva parçalarıyla beraber makinadan geçirerek homejen bir dağılımla asit vede baharat etkilerinin solucanlar üzerinde olumsuz etikilerinden korumaya çalışarak, makinadan çıkan malzemeleri solucanlara vermeden önce bu malzemenin ihtimarını sağlamak için mevcut komposttan katarak bir hafta kadar ayrı biryerde bekleterek daha sonraları onlara sunuyordum.

Resimler üzerinde verdiğin bilgilere çok teşekkür ederim, kal sağlıcakla.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 04:46   #74
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Merhaba,
Solucanlar kendi kompostlari veya casting (Turkce karsiligini bilmedim icin yazdim.) leri icinde bir sure yasayabiliyorlar. Ayrica kendi cast larinida tekrar tekrar isleyebildikleri icin bazilari kompostu yilda yanlizca bir kere topluyorlar. Fakat bu islemin diger bir dezavataji sistemde cok fazla suyun toplanmasina neden olarak ortami anearobik yapmasi. Onun icin ben yatak malzemesi tukendikca ortama ekme yaparak ve ust kati haftada bir kere karistirarak ortami aerobik kisimda tutmaya calisiyorum. Ayrica ph dengelemesi icin cast in ph ini olctukten sonra eger gerekli ise kirec (bahce icin ozel uretilmis) veya dolomit ekliyorum. Cunku saglikli bir sistem icin ortamin ph i 7 olmali.

Ayazkızı beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 04:55   #75
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Bahce ve vakit

Aslinda eskiden yani evi ilk aldigimizda bahcede epey vakit geciriyordum. Cunku ilk zamanlarda bahcede (aslinda arsa demek daha dogru) yabani ot bile yetismiyordu. Toprakta yuksek derecede kil odugu icin jeoloji bilgilerimden de faydalanarak bahceye 100 kg civarinda gypsum ve 20-30 metrekup civarinda organik malzeme ekleyerek bahceyi olusturdum. Fakat ayni zamanda da evdeki atiklari gubre olarak degerlendirmek icin kompost metotlarini arastirdim. Sicak kompostun bana cokta uygun olmadigini gorerek (ayni anda tum malzemeleri elde etek cok zordu.) soguk kompost isine basladim. Solucanlardan elde ettigim kompostu sadece sebze bahcesinde diger kullandigim gubrelere ek olarak kullaniyorum. Eger yeteri kadar elde edebilirsem biodynamic tea (sanirim bio dinamik cay diyebiliriz.) elde etmekte kullanacagim. Bu islemi topraktaki mikro organizma sayisini arttirmak ve toprak solucanlari icin cok iyi bir yol oldugunu duymustum. Sonucta bitkileri degil topragi beslemek gerekli.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sayın;x-29 Arkadaşım sizlerin bilgiye ulşma şansınız bizden çok fazla, fakat uygulama, pratiğe dökmek vede çalımalarınızı illeriye götürmek için ne kadar zamanınız oluyor, iş hayatınızdan sonra nekadar vakit bularak bitkilerle uğraşmaya, bahçe konularına nekadar zaman ayırabiliyorsunuz.

Ben kendim bu işlerle geliboludaki bahçeli evimde uğraşıyorum baharın başında gidip sonbahara kadar orada yaşıyorum, ben şu anda eyüpte yaşıyorum buradaki evimde babadan kalma bahçeli bir ev, bitkilerle vede çukurda kompost işine uğraşma vaktim oluyor.1995 ten buyana kendi dükanım tv ve uydu işlerinden emekli olduğumdan, benim vaktim çok ne varki bu yöndeki bilgilere ulaşmamızı sağlıyacak olanaklar sınırlı forumlardan yaralanma imkanlarıyla birşeyler bulmanın çabalarıyla ancak buralara kadar gelebildik.

Arkadaşım bu konuda ve şahsımla ilgili bilmek istediklerini birbirimizi tanımak adına cevaplamaktan bir çekince duymayacağım tekrar görüşmek dileğiyle hoşça kal

Ayazkızı beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 08:41   #76
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Kap içerisinde solucan besleme uygulamalarımı koku sebebiyle askıya almış bulunuyorum. Bir süredir sorunsuz şekilde devam eden uygulamayı, havaların ısınması ve bu sebeple kap içerisinde oluşan kokuşma sebebiyle sonbahara ertelemek zorunda kaldım. Mevcut solucanları da geldikleri yere yani bahçeye bırakarak azat etmiş oldum. Sonbahar için yeniden başlarsam, kompost için üretilen kırmızı solucanlardan edinip o şekilde başlarım herhalde.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 09:02   #77
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Solucanlarla kompost konusunun incelikleri.

Arkadaşım anlatımlarınla kendime diyorum bu insan şimdiye kadar neredeydi, şimdi size soruyorum ağaçlar neti ne zamandır takip ediyorsunuz, kendime sorduğum soruya cevap olur diye tabii, sizin bilgi edinimleriniz bizlerden bir faz ilerde olduğundan buralarda görünmemenin anlamı bize göre bir ifadeyle anlamı bu olmalı.

Arkadaşım uygulamalarını vede kompost konusundaki duyarlıkların, sizden umduklarımı destekler durumlardan daha da ileri durumlar sergilemesi beni ziyadesiyle memnun ediyor.

Arkadaşım bu konulardaki uğraşılarının bilimseliğinden dolayı, sanada bu yakışır diyerek senin için normal bir uygulama ama bizim buralarda bu kadar ileri götürene rastlamak zor diyebilirim.

Arkadaşım seninde soğuk kompost uygulamalarında benim uygulamalarıma paralellik arz ettiğinden eksık gördüğüm bir hususu açıklamakta uygunluk görüyorum, arkadaşım ben forumlarda yeni teknik diye lanse ettiğim çukurda solucanlarla kompost konusunu açıklarken komposto ahır gübrelerininde kompostlanarak daha iyi bitki besini olabileceğini açıklamıştım, ben kompost olayını tanıdığım 1997 yılndan beri ahır gübrelerini bitkilere doğrudan uygulamıyordum.

Senin ekoljik bir düşünce ile bitki yetiştirmene benimde bir katkımın olması için sana bitkilerin doğal şartlar içinde içinde yetişirken bitkinin kendine has değerlirine göre renk,tat ,ve aromasının arttırılması ve yetişen bitkinin gerçek öz değerleri taşıyarak yetişmesini sağlıyarak hastalıklardan ari bir şekilde yetişerek insan organizması üzerinde hiçbir yan tesir ve toksin oluşturmadan beslenmesine katkı sağlayan bitkileri nasıl yetiştirme konusunda dünya otaritelerinin kabul ettiği bir yöntem olan taprak şartlandırıcıların preperatlarını hazırlama konusunda bilgilerimi sunmak isterim.

Arkadaşım bu yöntemin ana kuralı mikro organimalardan ari bir şekilde bitkinin öz ihtiyaçlarını preparat olarak ekstratlarının hazırlanmasını anlatmak isterim, bir örnekle açıkamalarıma başlamak istiyorum likopen maddesini bilirsiniz, bu madde çilekte ve domateste bitkiye öz rengini vede aromasını kazandırır, biz likopenden ekstrat oluşturmak istiyorsak likopenin bol bulunduğu bitkilerden seçerek bu bikilerin meyvelerini güneş almıyan eser biryerde kurutulacak bunlar toz haline getirilerek, bir yabani hayvan domuz veya karaca nın mesanesi alınıp temizlenip steril hale geldikten sonra güneş olmıyan eser bir yerde kurutulup daha önce toz haline getirdiğimiz likopen ekstıratı bu mesanenin içine konulup toprakta açılacak 0,5mt derinlikte çukura organik gübre içine konulup saklanacak ekim zamanı çukurdan çıkarılan bu ekstrat vede mesane su içinde eriyik olarak yetiştirilecek topraklara karıştırılacak.

Arkadaşım konularda tekrak görüşmek dileğiyle hoşça kal sevgi ve saygılarımla.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 09:46   #78
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sn epsody, mevcut bahçe içerisinde kuru dal ve yaprakların yeniden toprak ile alt üst edilmesi işlemini uzun yıllardır bilmeden uyguluyordum zaten. Ağaçlar net sayesinde yaptığım şeyin doğru ancak eksik olduğunu farkettim. Ben yaklaşık 1 yıldır bu sitedeyim. Tek sorun uygulamalarımı afişe etmemem oldu. Ancak kompost başlığını keşfedip, bu uygulamalar biraz paralel şekilde uygulamalar başladığım andan itibaren , bunları foruma aktarmaya başladım. Bahçedeki en büyük sorunum yaklaşık 80 cm tabanın çok sert olması. Onun üzerindeki toprağın durumu her yıl bolca yığdığım gübre sayesinde iyi. Fakat yüzlek kökü olan bitki dışında bir şey yetiştirmem söz konusu değil. Bu nedenden ötürü meyve dahil pek çok bitkiyi kaplarda yetiştirme durumundayım. Küçücük bahçeye de dipkazan çektirme şansım yok maalesef.

Gerek evsel atıkları, gerek gübre, yosun, çay posası vb. organik maddeleri bahçeye karıştırarak yüzeysel de olsa çok iyi bir toprağa sahip olmak istiyorum. Kimbilir belki ileride Allah nasip ederse, en azından sizinki kadar bir bahçeye sahip olursam, oranın toprağını iyileştirmek için şimdiki bahçe toprağını transfer ederim))

Ormanlık alandan getirdiğim funda toprağını da saymıyorum üstelik. Ama ne yaparsam yapayım, mevcut bahçe toprağında istediğim her şeyi yetiştirebilmem (tabanın olumsuz yapısından kaynaklı) mümkün olmayıp sınırlı şekilde kalıyor. Buna da bin şükür diyorum, çünkü bu kadarına bile sahip olmayan, hatta balkonu bile bulunmayıp, bir iki sebzeyi küçük kaplarda, bir bebek bakımı titizliğiyle ve özeniyle iç mekanlarda yetiştirmeye çalışanlar varken daha fazla sızlanmak doğru değil. Allah herkese büyük büyük bahçeler nasip etsin.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 10:49   #79
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Toprak sevgisine takdir.

Arkadaşım anlatımların güzel, bahçe toprağının durumunu açıklıyor, senin bahçe azmini toprağının yapısı seni etkilemesinin, anladığım kadarıyla bozuk olan bahçe alanınıza 40-50 cm toprak getirtmen ve sermek senin azminin başaramıyacağı şey olmasa gerek diyorum, şükürcülüğün vede kanaatkar görünmeyle azmini kırma derim.

Çünkü bu anlatımlarım senin son zamanlarda kompost konularının devamı olan bu çalışmalarla toprağının iyileştirme çabalarının göstergesi olarak azminden kuşkuya düşmeden seni takdir ettiğimden elimden takdirim, senin azmimi takviye etmesidir.

Arkadaşım senin toprak sevdanla benim toprak sevdamın örtüşmesinden toprağa verdiğimiz değerin ortak paydası olarak kompost konularında aynı amaca hizmet amacını güdüyor, hata ben son zamanda toprağı organik özeliklerin kazandırılması kunusunda, yazı başlattım toprağınla mücadelen de başarılar seninle olsun

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 11:48   #80
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Sayın epsody
Daha evvel anlatmıştm. 70 cm. çapında ve 60 cm. eninde bir sert plastik su borusu vardı. Bahçeye yerleştirip içine orman toprağı, çürümüş yaprak koymuş ve içine bahçeden 200 e yakın solucan koymuştum.
Daha sonra mantıken düşündüm. Altını kapatmıştım. Bilahere toprağı varilin girebileceği gibi 20 cm falan açtım. 15 gün önce oraya yerleştirdim. Zaten etrafı nemli. Haftada bir 1-2 kğ patates rendeliyorum. Çürümüş yapraklardan koyuyorum. Üst tarafına bakıyorum da misafirler çoğalmaya başladı.
Çalışmalarında başarılar diliyorum. Bilgiler için teşekkürler.
İnşallah yaz'a doğru bir çay içeriz. 16 sında kilitbahir'e geçeceğiz. Eğer oralarda iseniz bem, eşim ve kızım bir çay içmeye uğrayabiliriz.
Sağlıcakla kalın.

Ayazkızı beğendi.
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2009, 13:53   #81
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Biodinamik Tarim

Evet sizin bahsettiginiz yonteme benzer bircok yontemi iceren bir kitap okumustum. Hatta boynuz ve toynaklar bile bu is icin kullaniliyor. Ben gecen sene kan ve kemikten yapilan bir gubre kullanmaya basladim. Bu gubrenin ozelligi tamamen organik olmasi (organik bazli degil) ve yavas salinimli bir gubre olmasi. Sonuclari oldukca tatmin edici ayrica hicbir sekilde zararli kimyasalda kullanmadim. Bu seneki sebzeler gayet tatmin edici sonuclar verdi.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım anlatımlarınla kendime diyorum bu insan şimdiye kadar neredeydi, şimdi size soruyorum ağaçlar neti ne zamandır takip ediyorsunuz, kendime sorduğum soruya cevap olur diye tabii, sizin bilgi edinimleriniz bizlerden bir faz ilerde olduğundan buralarda görünmemenin anlamı bize göre bir ifadeyle anlamı bu olmalı.

Arkadaşım uygulamalarını vede kompost konusundaki duyarlıkların, sizden umduklarımı destekler durumlardan daha da ileri durumlar sergilemesi beni ziyadesiyle memnun ediyor.

Arkadaşım bu konulardaki uğraşılarının bilimseliğinden dolayı, sanada bu yakışır diyerek senin için normal bir uygulama ama bizim buralarda bu kadar ileri götürene rastlamak zor diyebilirim.

Arkadaşım seninde soğuk kompost uygulamalarında benim uygulamalarıma paralellik arz ettiğinden eksık gördüğüm bir hususu açıklamakta uygunluk görüyorum, arkadaşım ben forumlarda yeni teknik diye lanse ettiğim çukurda solucanlarla kompost konusunu açıklarken komposto ahır gübrelerininde kompostlanarak daha iyi bitki besini olabileceğini açıklamıştım, ben kompost olayını tanıdığım 1997 yılndan beri ahır gübrelerini bitkilere doğrudan uygulamıyordum.

Senin ekoljik bir düşünce ile bitki yetiştirmene benimde bir katkımın olması için sana bitkilerin doğal şartlar içinde içinde yetişirken bitkinin kendine has değerlirine göre renk,tat ,ve aromasının arttırılması ve yetişen bitkinin gerçek öz değerleri taşıyarak yetişmesini sağlıyarak hastalıklardan ari bir şekilde yetişerek insan organizması üzerinde hiçbir yan tesir ve toksin oluşturmadan beslenmesine katkı sağlayan bitkileri nasıl yetiştirme konusunda dünya otaritelerinin kabul ettiği bir yöntem olan taprak şartlandırıcıların preperatlarını hazırlama konusunda bilgilerimi sunmak isterim.

Arkadaşım bu yöntemin ana kuralı mikro organimalardan ari bir şekilde bitkinin öz ihtiyaçlarını preparat olarak ekstratlarının hazırlanmasını anlatmak isterim, bir örnekle açıkamalarıma başlamak istiyorum likopen maddesini bilirsiniz, bu madde çilekte ve domateste bitkiye öz rengini vede aromasını kazandırır, biz likopenden ekstrat oluşturmak istiyorsak likopenin bol bulunduğu bitkilerden seçerek bu bikilerin meyvelerini güneş almıyan eser biryerde kurutulacak bunlar toz haline getirilerek, bir yabani hayvan domuz veya karaca nın mesanesi alınıp temizlenip steril hale geldikten sonra güneş olmıyan eser bir yerde kurutulup daha önce toz haline getirdiğimiz likopen ekstıratı bu mesanenin içine konulup toprakta açılacak 0,5mt derinlikte çukura organik gübre içine konulup saklanacak ekim zamanı çukurdan çıkarılan bu ekstrat vede mesane su içinde eriyik olarak yetiştirilecek topraklara karıştırılacak.

Arkadaşım konularda tekrak görüşmek dileğiyle hoşça kal sevgi ve saygılarımla.

Ayazkızı beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 09:00   #82
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
solucanlarla beraberliğe

Arkadaşım şimdiye kadar ne miktarda solucan gübresi uluşturdun, uluşturdğun bu gübrelerle bitki yetiştiriyormusun, bu seneki bitki ve sebzelerinin resimlerini eklersen solucan gübresi ile yetişen bitkiler üzerindeki gelişmeleri görebilirmiyiz .

Ardaşım mevcut solucanlarının sayısını arttrımak için bir çalışma yapıyormusun; Solucan üretimi hakkındaki bilgilerin nelerdir.
Oradaki evinin bahçesi bu işleri yapmaya müsaitmidir, oraganik tarımla ilgilendiğine göre bunun ne anlamda pratik ta gerçekleştiriyorsunuz, bitki toprak hastalıklarına karşı ne gibi tedbirlerle mücadele ederek bunların olumsuz etkilerinden kurtuluyorsunuz.

satırlarıma son verirken bu uğraşılarda sana sonsuz mutluluk ve başarılar dilerim hoşça kal sevgi ve saygılarla

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 09:24   #83
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
solucan gübresi ile uğraşmalar ne durumda

Arkadaşım, redrainbow çalışmalarının ne durumda gidiyor,pratik veya nazari alanda ne gibi gelişmeler içindesin tasarıların araştırmaları ne aşamaya geldi.

Solucanlarla kompost konusunda bence olumlu sayılabilece eleştirilerini görüyorum fakat sizlerin bu konularda deneyim kazanacak negibi pratikler içinde olduğunuzu farkında olamıyoruz, arakadaşım bu kunadaki heyacanınızı azaltmayınız canlı tutmak için bir uğraşılar uygulamak zorunluğu var.

Evet özelde boş vakitlerinizde bu işlere zaman olursa ancak bu işler olur diyorsanız genelde ki zamanlarınız nasıl geçiyor okumaklamı yoksa iş hayıtı içindemisiniz bütün çalımalarınız da başarılar ve mutluluklar dilerim sevgi ve saygılarımla.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 01:53   #84
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Merhaba Epsody,
Su ana kadar vermicompost isine basladigimdan benri yaklasik 20-30 kilo civarinda bir miktar urettim. Fakat kullandigim system 3 katli. Yani vermikompostu alt kattan toplamak icin 3 katinda dolmasi beklemek zorundaydim. Cunku 3 cu kat doldugunda sistemdeki solucanlarin %90 ilk kata cikmis oluyor. Bunun nedeni bu turun yuzeyde besleniyor olmasi. Ama artik 2 sistem oldugu icin bu sene uretim daha cok olacak. Ayrica bahcedeki soguk kompost kabindan (kullandigim system http://www.tumbleweed.com.au/pages/d...?page_id=19697) yakasik 150 lt civarinda bir kompost elde ettim. Kullanima gelince : bahcedeki soguk kompostu elma agacimin etrafina serdim. Sonucu seneye gorecegiz. Ama satin aldigim mantar kompostu bu sene oldukca iyi sonuc verdi. Agaci diktigimin 2 yilinda yaklasik 10 kilo civarin urun aldim. (Agac yaklasik 2 metre boyunda ve 3 tur asili.). Vermikompost benim icin daha degerli oldugundan denemelere tohum uretimi ile basladim. Hindistan cevizi lifine (cocopeat) %20-%30 (bundan fazlasi genellikle aksi etki yarattigi soyleniyor!) solucan gubresi ekledim. Urettigim fideler makul bir zamanda cimlendi. Bahceye ekim asamasina kadar oldukca saglikli bicimde gelistiler. Fidelerin bir kismini bahcelede haziladigim yerden kalaslarla 25 cm cevirdigim sebze bahcesine diktim.( Kullandim toprak Kum, kompost ve agir gubresi karisimi icermekteydi. Kis doneminde yesil gubre olarak cesitli tur bezelye ve lupin turleri yetistirip ekimden bir ay once topraga karistirmistim. ) Sonucta kisa girerken benim yetistirdim ceri domatesinin ana dal uzunlugu yaklasi 3,5 metre idi. Arkadasina verdigim fideler 2-2,5 metre civarinda buyudu. Bir bitkiden sezonda yaklasik 6-8 kg domates aldim. Ayrica bu sene hic bir ilaclamaya gerek kalmadi.
Bitki toprak hastaliklari ile mucadelede cok gerekmedikca guclu ilaclar kullanmiyorum. Eger kullanmak gerekirse organic sertifikali olanlari kullaniyorum. Sulamada damla sulama kullaniyoum. Bahcedeki cim alan dahil her yer bu sisteme bagli. Urunleri ozelliklerine gore her sene farkili yataklara dikiyorum. (Crop rotation) Bununla topraktan kaynaklanabilecek hastaliklari en aza indirmeye calisiyorum. Topragin isisini ve nemini korumak icin cesitli saman turleri kullaniyorum (mulch). Bu sayede yazin sebze bahcesinde gunluk metrekare basina 9lt su kullandim. Ve tabi ki birbirleri ile uyum saglayacak urunleri bir arada yetistirmeye calisiyorum (domates ve feslegen gibi.) Biz burada atik kis sezonuna giriyoruz. Bahcede fazla yapacak bir is kalmadi. Sizler ilkbahari bitirirken bahcede basarilar bol ve saglikli urunler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım şimdiye kadar ne miktarda solucan gübresi uluşturdun, uluşturdğun bu gübrelerle bitki yetiştiriyormusun, bu seneki bitki ve sebzelerinin resimlerini eklersen solucan gübresi ile yetişen bitkiler üzerindeki gelişmeleri görebilirmiyiz .

Ardaşım mevcut solucanlarının sayısını arttrımak için bir çalışma yapıyormusun; Solucan üretimi hakkındaki bilgilerin nelerdir.
Oradaki evinin bahçesi bu işleri yapmaya müsaitmidir, oraganik tarımla ilgilendiğine göre bunun ne anlamda pratik ta gerçekleştiriyorsunuz, bitki toprak hastalıklarına karşı ne gibi tedbirlerle mücadele ederek bunların olumsuz etkilerinden kurtuluyorsunuz.

satırlarıma son verirken bu uğraşılarda sana sonsuz mutluluk ve başarılar dilerim hoşça kal sevgi ve saygılarla

Ayazkızı ve rise_com beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2009, 13:10   #85
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Topraklarda solcanların faaliyetleri

Toprağımızdaki solucanlara gübre yaptırmanın bir yoluda, kompost veya diyer yollarla atıklarımızın bertarafından sağladığımız çürüntüleri, toprağımızdaki solucanların toprak yüzeyine çıkarak besin arama zamanların tesbit ederek bu çürüntüleri onlara sunarsak, hem solucanlarımızı beslemiş oluruz, hemde toprağımızı bu malzemenin çürümüş olanları ile toprağa besin maddesi sağlanırken çürümemiş olanlarıda toprağımızın üstünde malç etkisi ile çıkacak olan yabani ot tohumlarına toksin etkisi yaratacak oluşmları sağlamış oluruz.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2009, 04:15   #86
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Bir sey daha eklemek istiyorum. Epsody nin dedigi gibi elde ettigimiz kompost bitkilerin etrafina uyguladigimizda (5-10 cm kalinliginda) topragin nemini ve hava sartlarinin yaratacagii ani isi degisikliklerini onleyerek yer solucanlari icin nemli ve uygun sicaklikta bir ortam olusturmus oluruz. Bahcedeki yer solucanlarini arrtirmanin en iyi yolu bahce artiklarindan veya yiyecek artiklarinda elde edilen kompostu yaklasik 5 kg / metrekare civarinda topraga yaydiktan sonra uzerini saman, curumus yaprak, cim artiklari gibi malzemelerle kapatirsak toprak solucanlari icin oldukca uygun bir beslenme ortami olusmus olur. Ben cimi kestikten sonra cikan artiklari bir iki gun guneste kuruttuktan sonra bahcenin bir kosesine attim. Gecen sene artiklari kaldirdimda onlarca solucana rastladim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Toprağımızdaki solucanlara gübre yaptırmanın bir yoluda, kompost veya diyer yollarla atıklarımızın bertarafından sağladığımız çürüntüleri, toprağımızdaki solucanların toprak yüzeyine çıkarak besin arama zamanların tesbit ederek bu çürüntüleri onlara sunarsak, hem solucanlarımızı beslemiş oluruz, hemde toprağımızı bu malzemenin çürümüş olanları ile toprağa besin maddesi sağlanırken çürümemiş olanlarıda toprağımızın üstünde malç etkisi ile çıkacak olan yabani ot tohumlarına toksin etkisi yaratacak oluşmları sağlamış oluruz.

abk, Ayazkızı ve rise_com beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2009, 08:30   #87
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Sayın;x-29 mantar kompostunu siz dışarıdan mı temin ederek bu işlemleri uyguluyorsunuz, yoksa özellikle kendinizmi oluşturuyorsunuz. Çünkü siz biryerde gene bu mantar kompostundan bahsetmiştiniz de bahçenizde uyguladınızı.

Arkadaşım beni herhalde yazılarımdan anlamışsındır, ben bahçe, toprak ve kompost konularıyla o kadar içli dışlı oldumki, onları ayrı mütela etmek bir yana onları bir bütün olarak ilişkilerini gözlemliyerek, aralarındaki ilişkilerden sonuçlar çıkarmak benim hiç güç olmuyor.

Arkadaşım sizde yaz sezonun bittiğinden bahsetmiştiniz, bahçe işleriniz sonbahar temizliği olarak neler yapmayı planlıyosunuz, toprak çalışmalarıyla ilgili yorum ve yazılarınızı, toprağın organik özelliklerinin arttırılması konu başlığında bu konudaki görüşlerinizi ve çevrenizle ilgi bilgileri aktarırsanız çok memnun olurum samimi ilgilerine şimdiden teşekkür eder işlerinde sağlık ve esenlikler dileri sevgi ve saygılar.

Ayazkızı beğendi.
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2009, 02:45   #88
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Merhaba,
Mantar kompostunu disaridan aliyorum. Genellikle mantar ureticileri bunu satiyorlar. Metrekup fiyati (burada tum toprak, gubre vs. metrekup uzerinden satiliyor.) yaklasik 30-60 TL arasi. Ama isterseniz kendinizde mantar kompostu yapabiliyorsunuz. Benim cok fazla zamanim vede yerim olmadigi icin disaridan aliyorum. Mantar kompostu icindeki tavuk gubresi iceriginden dolayi oldukca besleyici bir gubre, ayni zamanda toprak solucanlari icin bol miktarda mikroorganizma iceriyor. Bununla beraber pulverize ediolmis inek gubresi kullaniyorum. Bu senede ozellikle sebzelerde koyun gubresini deneyecegim. Bakalim sonuc ne olacak?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Sayın;x-29 mantar kompostunu siz dışarıdan mı temin ederek bu işlemleri uyguluyorsunuz, yoksa özellikle kendinizmi oluşturuyorsunuz. Çünkü siz biryerde gene bu mantar kompostundan bahsetmiştiniz de bahçenizde uyguladınızı.

Arkadaşım beni herhalde yazılarımdan anlamışsındır, ben bahçe, toprak ve kompost konularıyla o kadar içli dışlı oldumki, onları ayrı mütela etmek bir yana onları bir bütün olarak ilişkilerini gözlemliyerek, aralarındaki ilişkilerden sonuçlar çıkarmak benim hiç güç olmuyor.

Arkadaşım sizde yaz sezonun bittiğinden bahsetmiştiniz, bahçe işleriniz sonbahar temizliği olarak neler yapmayı planlıyosunuz, toprak çalışmalarıyla ilgili yorum ve yazılarınızı, toprağın organik özelliklerinin arttırılması konu başlığında bu konudaki görüşlerinizi ve çevrenizle ilgi bilgileri aktarırsanız çok memnun olurum samimi ilgilerine şimdiden teşekkür eder işlerinde sağlık ve esenlikler dileri sevgi ve saygılar.

Ayazkızı beğendi.
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2009, 09:03   #89
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
x-29 Arkadaşıma gübreleri uygulama görüşüm.

Arkadaşım bütün gübreleri ele aldığımızda içeriğine bağlı olarak yoğun, hızlı, zengin diye tabir ederek bunların bitkiye ve topraklara yaraşlılığına bakarak değerlendiririz fakat seninde bildiğin gibi biz önce topraklarımızı beslemek durumu ile olaya yaklaştığımızda hiç bir gübrenin solucan gübresi kadar topraktan bitkiye geçişte yarayışlı forumda görmemiz mümkün gözükmüyor.

Bizim burada yapacağımız uygulama toprağa gübreyi doğrudan değilde, kompost formuna sokarsak toprağa ve bitkilere daha uygunluk gösteren durum arz edecektir. Ben hiç bir zaman gübreleri toprağa doğrudan uygulamaktan yana değilim.

Şu bizim ortak noktamızı da belirtmeden geçemiyeceğim bizler toprak ve bitki besleme konularında klasik olan mineral ( Ticari-Kimyasal ), her türlü hayvanların dışkılarından oluşmuş ahır gübreleri ni uyglama konusunda kendini aşmış nadir insanlar olarak bu gübrelerin uygulamalarını kompost yaparak, daha ileri uygulamalar olan solucan kompostunun bilincine varmış kişilere yaraşır uygulamalar içinde olmamız gerekir.

Ayazkızı beğendi.

Düzenleyen epsody : 07-05-2009 saat 13:40 Neden: imla hatası
epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2009, 10:02   #90
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Kompost konusunda haklisiniz. Benim bahcede kullandigim tum gubreler kompost isleminden gecmis gubrelerdir. Zaten havyansal gubreleri kullanmaktaki amac topraktaki organizlamalarini ve dolayisi ile toprak solucanlarini beslemis olmaktir. Saglikli bir toprak solucani 1 yilda yaklasik 1 metrekupluk topragi actigi tuneller ile havalandirir. Ayni zamanda da tunellerde gubresini birakarak gubreleme isleminide yerine getirir. Solucan gubresinin kimyasal analazi NPK olarak 1:1:1 dir. Yani oldukca dengeli bir organik gubredir. Ayni zamanda icinde besin ve mineraller bitki kullanima hazirdir. Diger taraftan bu ozelliginden dolayi cabuk bir sekilde tuketilirler. Bence tek dez avantaji fiyati, eger kedinize yeteri kadar uretimiyorsaniz disaridan almak oldukca pahaliya mal olacaktir. ( Su anda Avustralya da metrekup fiyati 500 ila 1000 TL arasinda degisiyor.) Malesef bu nedenle uretmis oldugum solucan gubresini sadece sebzelerde kullaniyorum. Ama bahcede kullandigim diger organik gubrelerden ve kompost caylarindan (sanirim Turkce de boyle kullaniliyor. Solucan gubresi ve Comfrey bitkisinden uretilmis.) de oldukca iyi sonuclar aldim. Bir de Turkiye de solucan gubresi satisi var mi? Var ise fiyatlari ne kadar? Ayrica Kompost cayi uretimi yapiyor musunuz?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım bütün gübreleri ele aldığımızda içeriğine bağlı olarak yoğun, hızlı, zengin diye tabir ederek bunların bitkiye ve topraklara yaraşlılığına bakarak değerlendiririz fakat seninde bildiğin gibi biz önce topraklarımızı beslemek durumu ile olaya yaklaştığımızda hiç bir gübrenin solucan gübresi kadar topraktan bitkiye geçişte yarayışlı forumda görmemiz mümkün gözükmüyor.

Bizim burada yapacağımız uygulama toprağa gübreyi doğrudan değilde, kompost formuna sokarsak toprağa ve bitkilere daha uygunluk gösteren durum arz edecektir. Ben hiç bir zaman gübreleri toprağa doğrudan uygulamaktan yana değilim.

Şu bizim ortak noktamızı da belirtmeden geçemiyeceğim bizler toprak ve bitki besleme konularında klasik olan mineral ( Ticari-Kimyasal ), her türlü hayvanların dışkılarından oluşmuş ahır gübreleri ni uyglama konusunda kendini aşmış nadir insanlar olarak bu gübrelerin uygulamalarını kompost yapmadan daha ileri uygulamalar olan solucan kompostunun bilincine varmış kişilere yaraşır uygulamalar içinde olmamız gerekir.


Düzenleyen x-29 : 07-05-2009 saat 10:05 Neden: harf hatasi
x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
gübre, solucan, solucan gübresi, solucan humusu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024