agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-08-2009, 15:35   #1
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Börülce Yemekleri

Zeytinyağlı taze börülce:

Börülceler yıkanıp,ayıklandıktan sonra,bir soğan ince doğranıp,zeytinyağı ilave edilip tencere ateşe konur.İkisi ısınınca börülceler de atılır,ateşin altı hafif kısılarak ve tencerenin kapağı kapatılarak,aynı taze fasulyede olduğu gibi,15-20dakika arada karıştırılarak sarartılır.

Sarardıktan sonra;kabuklarını soyup,çekirdeklerini çıkardığımız,ve doğradığımız 3-4 domates ve ayrı yerde kaynatıp hazırladığımız sıcak su tencereye ilave edilir,pişmeye bırakılır.Daha sonra da tuzu ve bir çay kaşığı şekeri de eklenerek iyice pişirilir.


Taze Börülce salatası:

Ayıklanıp,yıkanmış börülceler,tencerede kaynatmış olduğumuz suya tuz ilavesiyle eklenir ve pişirilir.Haşladığımız börülceler pişmesi tamamlanınca ,makarna süzgecinde süzülür.

Süzgeçten suları süzülünce haşladığımız tencereye börülceler alınıp,zeytinyağı,biraz sirke,bir limosuyu,bir diş dövülmüş sarımsak ilave edilir.

Ayrı bir kapta bayat ekmek içleri,aynı köftede kullandığımız şekilde ;hafif ıslatılıp ,iyice sıkılır,çatalla ezilir ve buna da biraz zeytinyağı,limon,sarımsak,sirke (arzuya göre biraz dövülmüş ceviz) ilave edilerek,çatalla karıştırarak homojen olması sağlanır ve bu karışım börülceye ilave edilip,harmanlanır,ve servis tabağına alınır.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 15:59   #2
Ağaçsever
 
hulya.59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2008
Şehir: izmir-Karşıyaka-Foça
Mesajlar: 37
Kıyma Soslu Yoğurtlu Börülce

Börülceler, kaynamakta olan tuzlu suya atılır, kapağı açık olarak haşlanır. Ayrı bir yerde soğan sıvı yağda kavrulur, soğanlar kavrulunca kıyma ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir.

Kıymalar kavrulunca kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domates ilave edilir. domatesler pişip suyunu çekince tuz ve karabiber ile tatlandırılır.

Haşlanmış ılık börülceler servis tabağına alınır. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Yoğurdun üzerine kıymalı sos yayılır. Hafif ve çok lezzetli bir yaz yemeği denemenizi öneririm. Afiyet olsun.

hulya.59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 15:59   #3
Ağaç Dostu
 
hozat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: İstanbulve Bodrum
Mesajlar: 2,148
Galeri: 45
Sevgili Acemifisun,
ben börülce salatasını çok sık yaparım, içine ekmek koyulduğunu sizden öğrendim.Hemen deneyeceğm. Teşekkürler

hozat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 16:19   #4
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili hozat çok güzel olur,dövülmüş ceviz de eklerseniz,o da ayrı bir lezzet

Sevgili hulya.59 sizin tarifinizin biraz daha değişiğini de yapıyorum,sizin ki de çok güzel oluyordur.Ben haşlamadan kıymalı fasulye pişirir gibi pişirip,üstüne sarımsaklı yoğurt ve kızarmış tereyağ ve kırmızı biber koyuyorum.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 16:25   #5
Ağaçsever
 
hulya.59's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2008
Şehir: izmir-Karşıyaka-Foça
Mesajlar: 37
Sevgili acemifüsun sizin tarifiniz de ilginç, benim tarifimin aynısı kıymalı sos yerine tereyağı ve kırmızı biber sosu ile de yapılabiliyor. Her ikisi de oldukça hafif oluyor.

hulya.59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 20:08   #6
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Börülce salatasına ekmek ve ceviz konulduğunu bilmiyordum. Çok lezzetli olacağına eminim.
Ben salatasını yaparken, sosunu (z.yağı+sarımsak+limon) robotta çırparak hazırlıyorum. Sarımsak ve limonu robotun haznesine koyup, çırparken z.yağını mayonez yapar gibi yavaş yavaş ilave ederseniz bembeyaz bir sos elde ediyorsunuz.

Sevgili hulya.59, sizin tarifinizi ben börülce yerine kızarmış patates kullanarak yapıyorum. Ama kışın. Ağır oluyor haliyle

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 20:12   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Börülcede kullandığınız sosun adı tarator sosu...
Limon, zentinyağı, ceviz, ekmek içi, sarmısak...

Taze Börülce salatasında en önemli şey börülcenin taze olması (yeni toplanmış olması değil, iç tutmaya yeni başlamamış olması) ve haşlama süresi. Suyu önceden kaynatın, sonra içine atın. Düdüklüde 3 dakika yeterli oluyor. Hemen soğutup, açmak ve soğuk suya koymak, yeşil rengin korunmasını sağlıyor.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2009, 23:10   #8
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Sevgili DefneD. Aydınlı arkadaşlarımdan sizin yaptığınız sosu duymuştum,fakat tarifini bilmiyordum,teşekkürler,bu şekilde de deneyeceğim,güzel olur.Zaten biz Egeliler sebzeleri,otları çok severiz.
Sevgili malina sosun tarator sosu olduğunu tarifde yazmayı unutmuşum,teşekkürler.Ben bazen ;haşladığım karnıbaharı tarator sosla da yapıyorum,değişik oluyor.


Düzenleyen acemifüsun : 02-08-2009 saat 23:11 Neden: imla hatası
acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 11:29   #9
Ağaç Dostu
 
Acarextt03's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İstanbul & 57
Mesajlar: 502
Galeri: 7
Demek ki bu börülceyi en iyi İzmirliler biliyor...
Karadeniz'de ben göremedim... Şimdiden merak etmeye başladım..
Peki iç almaya başlamışları ne yapıyoruz.. Yani ne kadar büyüyorlar...
Yediklerimizden bazıları iri kılçıklı ve yutmakta insanı çok zorluyorlar dı...
Yemek tarifleri için teşekkürler...

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 12:01   #10
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Bizim evde de sezonunda her hafta alınır, yıkanır, delikli olanlar ayıklanır ama hiç bir yerinden kesilmeden tüm olarak haşlanır. Üzerine zeytinyağı, limon, tuzla, bazan sarmısak da ekleyerek servis edilir. Bu börülce el ile yenir, bir ucundan tutulur ve diğer ucu ağız ile yakalanır. Eğlencesi burada yani. Yanında da kuru soğan yenir. MMM yine karnım acıktı

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 12:15   #11
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Fasulyenin bol bol tüketildiği bir bölgede börülcenin bilinmemesi ilginç

Taze börülceyi, etli/kıymalı taze fasulye pişirir gibi de pişirebilirsiniz.
Ayrıca, kuru börülcenin piyazı da çok lezzetli olur.

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 12:45   #12
Ağaç Dostu
 
acemifüsun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2009
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 2,783
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 Mesajı Göster
Demek ki bu börülceyi en iyi İzmirliler biliyor...
Karadeniz'de ben göremedim... Şimdiden merak etmeye başladım..
Peki iç almaya başlamışları ne yapıyoruz.. Yani ne kadar büyüyorlar...
Yediklerimizden bazıları iri kılçıklı ve yutmakta insanı çok zorluyorlar dı...
Yemek tarifleri için teşekkürler...
Sevgili Acarextt03 hobi bahçesinden toplayıp ,resimlerini ekledikleriniz börülceler ,bana göre salata için biraz içlenmiş,ben onları zeytinyağlı fasulye gibi pişiririm ya da kıymalı yaparım.

Bizler börülceyi aynı taze fasulye gibi kılçıklarını mümkün olduğunca ayıklayıp,boylarından ikiye ya da üçe bölüp,öyle pişirmeye çalışırız.Arkadaşımın dediği gibi;kışın kuru fasulye gibi satılan kuru börülce içlerinden de haşlayıp (kaynayan suya atıp,4-5 dak pişirdikten sonra kara suyunu süzüp,tekrar ikinci kez kaynamış suda pişiririz, böylece börülceler daha açık renk olur.),taze soğan,maydonoz,limon,zeytinyağ,sirke ilavesiyle salata yaparız,çok güzel olur.

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 19:00   #13
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
izzeterisen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: Muğla-Ortaca
Mesajlar: 1,316
Galeri: 66
Börülce bizim yazın en çok yediğimiz sebzelerdendir. Pazarlarda dağ gibi yığılı olur her zaman. Merak ettiği börülce de fasulye gibi kurutulup kışın yenilir mi acaba?

izzeterisen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2009, 23:21   #14
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Fasulye gibi yeşilken kurutmaktan mı bahsediyorsunuz? Eğer öyle ise hiç duymadım ama neden olmasın? Bana sorsanız, tazeyken dondurucuya koymayı tercih ederim

DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 00:50   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Tane börülce

Börülceyi hasat ederken görmediğiniz, dışı sararmış ve taneleri irileşmiş olanlar,

pazarda da bu şekilde ayrıca satılırlar;

bunlar içleri çıkarılmadan güneşte kurutulur. (İçleri çıkarılırsa suyu çekilir, büzüşür)

Avcunuzla ovaladığınızda dağılıyorsa kurumuş demektir,

İşte bu taneli kuru börülce;

kuru fasulye gibi salçalı pişirilir,

ya da haşlanır, içine sadece zeytiyağı, limon ve ya nar ekşisi ilave edilir, mutlaka yumrukla ezilmiş kuru soğan ile yenir.

Ayrıca, sadece haşlanmış tane börülceden, sabahları tarhana çorbasının içine iki kaşık atılır yenir.
Saygılar.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2009, 23:52   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Değerli dostlar,

eğer tane kuru börülce elde etmek istenirse,

bitkinin üstündeki börülceleri koparmaz, kurumaya bırakabilirsiniz.

Tamamamen kuruduklarında içleri kolayca çıkacaktır. Yemeye ve kışlık için de hazırdır.

Ancak bu yöntem, börülcenizin meyve vermesini durdurur. Artık taze börülce alamazsınız.

Bu yöntem, börülcenin son dönemlerinde yapılır.

Yine bu yöntemle gelecek yıl için tohumluk bırakılır.

Saygılar.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 00:06   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 353
Egede börülce salatasına, bamyaya limonun ekşiliği yerine koruk suyu ( yeşil üzüm) kullanıyorlar. Tabi sarımsak ve zeytinyağı eşliğinde soğuk olarak servis ediliyor.
Ayıklanmış doğranmış ve haşlanmış börülceler kevgire alınır. Yeşilliğini kaybetmemesi için üzerine soğuk su döküp süzüyoruz. 5 6 diş dövülmüş sarımsak, limon suyu veya 1 salkım koruğun suyu tuz ve zeytinyağını bir kasede çırpıp süzülmüş börülcelerin üzerine gezdirip karıştırıyoruz. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip afiyetle yiyoruz. Bu salatanın en lezzetlisi Ege börülcesiyle ve koruk suyuyla oluyor.

Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 16:27   #18
Ağaç Dostu
 
Acarextt03's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İstanbul & 57
Mesajlar: 502
Galeri: 7
Okuduklarıma inanamıyorum...
Egenin en meşhurları arasındaki gayet güncel ve lezzetli bir tadı
ben hayatımda ilk kez görüp yerken de bir ton laf edip,bayağı içerlemişim meğerse...
Eminim ki sizler bu türü herkesin bildiğini düşünerek bitkimize hiç bir iltifatta bulunmamışsınızdır ki,
bizlerin böyle bir lezzetten mahrum bıraktınız....

Egelileri kınıyorum.. Hiç paylaşımcı değilsiniz..
Gerçi adını edince herkes özellikle egeliler pek bir ilgilendiler..
Hepinize çok teşekkür ediyorum...

Hemen annemi arayıp nasıl yapıldığını anlatayım da biraz rahatlasın...
Kadın beceremediğine mi yansın, yoksa o kadar fasulyeyi ziyan ettiğine mi?

Neyse artık bundan sonra öğreneceğiz...
Hpşçakalın

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 17:02   #19
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
İstanbul'da uzun zamandır satılıyor ama satışı kısa sürüyor ve her yerde bulamıyorsunuz. En büyük sıkıntı her zaman körpesini bulamıyorsunuz, seçimi iyi yaparsanız tadını da seversiniz.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2009, 22:26   #20
Ağaç Dostu
 
DefneD.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-05-2009
Şehir: Kuşadası
Mesajlar: 807
Galeri: 17
Arkadaşımızın mesajını buraya taşıdım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 Mesajı Göster
Şu börülceler bana çok sert geldi...
Nedense yumuşatsak bile kılçıkları ağzımızı acıtıyor..
Biz bu işi beceremedik galiba...
Neyse artık bir Egeli bulup yaptırmak lazım...

Sevgili Acarextt03,

Taze fasulyede de olduğu gibi, börülcenin de kartlamamışı makbuldür.
İşte size tarif. Tarifim yarım kilo börülce içindir.
Börülceleri taze fasulye ayıklar gibi ayıklayın ya da ayıklatın
Onlar bir tarafta yıkanmış olarak süzgeçte beklesin. Orta büyüklükteki bir soğanı yemeklik doğrayın. Bir kaç diş sarımsak ayıklayın. Domates bol olacak, 5 tane iri, olgun domatesi soyup, ufak ufak doğrayın.
Şimdi, düdüklü tencereye uygun miktarda zeytinyağı koyup soğanları ilave edip, pişirmeye başlayın. Bir kaç dakika sonrada sarımsakları koyun. Sarımsağın kokusunu alınca domatesleri ilave edip, yaklaşık 10 dakika domatesler suyunu salana kadar orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. Üzerine börülceleri ilave edip, tuz ve bir tatlı kaşığı (ya da bir adet kesme) şeker ekleyip kapağını kapatın. Yarım kiloya 5 iri domates hesabı yaparsanız su ilave etmenize gerek olmaz. Buharı çıktıktan sonra kısık ateşte (ocağın orta büyüklükteki gözünün kısık hali) tencerenin düdüğü kapalı olarak börülceniz 20 dakikada pişer.
Afiyet olsun


Düzenleyen DefneD. : 05-08-2009 saat 23:02
DefneD. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2009, 01:59   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 Mesajı Göster
Egelileri kınıyorum.. Hiç paylaşımcı değilsiniz..
Hemen annemi arayıp nasıl yapıldığını anlatayım da biraz rahatlasın...
Neyse artık bundan sonra öğreneceğiz..
Önemli not;

Sade(ce) börülceleri pişirdikten sonra soğuması için suyunda bekletmeyin yoksa kararırlar.

Bir de deniz börülcesiyle, tarla börülcesini karıştırmayın.

Bir tv. kanalında, Bodrum'da yemek yarışmasında karışmıştı.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024