Börülce Yemekleri
Zeytinyağlı taze börülce:
Börülceler yıkanıp,ayıklandıktan sonra,bir soğan ince doğranıp,zeytinyağı ilave edilip tencere ateşe konur.İkisi ısınınca börülceler de atılır,ateşin altı hafif kısılarak ve tencerenin kapağı kapatılarak,aynı taze fasulyede olduğu gibi,15-20dakika arada karıştırılarak sarartılır.
Sarardıktan sonra;kabuklarını soyup,çekirdeklerini çıkardığımız,ve doğradığımız 3-4 domates ve ayrı yerde kaynatıp hazırladığımız sıcak su tencereye ilave edilir,pişmeye bırakılır.Daha sonra da tuzu ve bir çay kaşığı şekeri de eklenerek iyice pişirilir.
Taze Börülce salatası:
Ayıklanıp,yıkanmış börülceler,tencerede kaynatmış olduğumuz suya tuz ilavesiyle eklenir ve pişirilir.Haşladığımız börülceler pişmesi tamamlanınca ,makarna süzgecinde süzülür.
Süzgeçten suları süzülünce haşladığımız tencereye börülceler alınıp,zeytinyağı,biraz sirke,bir limosuyu,bir diş dövülmüş sarımsak ilave edilir.
Ayrı bir kapta bayat ekmek içleri,aynı köftede kullandığımız şekilde ;hafif ıslatılıp ,iyice sıkılır,çatalla ezilir ve buna da biraz zeytinyağı,limon,sarımsak,sirke (arzuya göre biraz dövülmüş ceviz) ilave edilerek,çatalla karıştırarak homojen olması sağlanır ve bu karışım börülceye ilave edilip,harmanlanır,ve servis tabağına alınır.
|