agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Market Bonsaileri
(https)




Beğeni Düzeni19Beğeniler
  • 1 Gönderen ultralaca
  • 1 Gönderen Sakaki
  • 2 Gönderen nicholai hel
  • 3 Gönderen nicholai hel
  • 2 Gönderen nicholai hel
  • 1 Gönderen ultralaca
  • 1 Gönderen ultralaca
  • 1 Gönderen ultralaca
  • 2 Gönderen nicholai hel
  • 2 Gönderen badrobot
  • 1 Gönderen ultralaca
  • 1 Gönderen ultralaca
  • 1 Gönderen nicholai hel

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-05-2013, 13:36   #1
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
ultralaca / fikuen tea

internetten sipariş verdiğim fıkuen tea. Araştırmalarıma göre biraz zor bonsai türlerindenmiş. Ağacın gövdesi ve yaprakları canlı görünüyor. Fakat marketten alınan bonsailer daha sonra sorun yaşatıyormuş. Bunun için daha önce fıkuen tea yatiştiren ve bonsai üstadlarından yorumlarınızı bekliyorum. Sizin yorumlarınıza göre daha çok bilgi sahibi olacağımı düşünüyorum. Ağacın kök yapısını bilmiyorum saksı değişimi yapmadım. Fakat saksının alt tahliye deliklerinden çıkan kök saçakları var. Ayrıca nasıl bi besin uygulamalıyım. Teşekkürler.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 2013-05-30 16.51.31.jpg (36.8 KB, 235 views)
Dosya Türü: jpg 2013-05-30 16.48.23.jpg (47.8 KB, 231 views)
Dosya Türü: jpg 2013-05-30 16.49.06.jpg (40.2 KB, 232 views)
Dosya Türü: jpg 2013-05-30 16.44.23.jpg (51.7 KB, 229 views)
Dosya Türü: jpg 2013-05-30 16.51.46.jpg (43.8 KB, 226 views)
yeşilkolik beğendi.
ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2013, 12:27   #2
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Fikuen tea hakkında yardımcı olacak bir bonsai sever yokmu?

ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2013, 18:14   #3
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Merhaba sn ultralaca,

Yorum gerektiren bir konuda soru sormadığınız için yorum gelmemiş olabilir diğer arkadaşlardan.

Bakım, gübreleme konusu, toprak karışımı vs. konularda tüm bilgiler zaten forumda arama yaparak ulaşabileceğiniz mevcut bilgiler. Ayrıca fukien tea ile uğraşan bazı arkadaşların da daha önce aşmış oldukları ve deneyimlerini paylaştıkları başlıklar da var, onlara da bakmanızı öneririm.

Kolay gelsin & başarılar

ultralaca beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2013, 10:19   #4
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Teşekkürler sn. Sakaki. Önerdiğiniz gibi ben de ağacın bakımı konusunda formda bilgilerinin paylaşan arkadaşların deneyimlerinden yararlanıyordum.

Bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadığım için bir sorun belirtmemiştim fakat bugün itibari ile ağacın yapraklarının solması sorunuyla karşılaştım. Ağacın yaprakları cansızlaşıp uçları yere doğru sarkmaya başladı. Acaba sulama konusunda mı yoksa ağacı koyduğum yerde mi sorun var çözemedim. Oda içerisinde sabah güneşini alacak yere koydum. Ayrıca öğleden sonrada bir saat dışarı çıkarıp güneşlendiriyorum. Yapraklardaki sorun neden kaynaklanabilir?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 2013-06-03 10.53.33.jpg (40.4 KB, 213 views)
Dosya Türü: jpg 2013-06-03 10.53.57.jpg (46.7 KB, 208 views)
ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2013, 12:11   #5
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sayın ultralaca,
Özel mesajınızla konudan haberdar oldum. Evet, ben de dört adet fukien tea cinsi ağacıma yaklaşık 10 aydır bakmaktayım. Sanıyorum şu başlıkta yazılanları okudunuz. Sizin için de şu aşamada önemli bilgiler var çünkü.

Ağacınızın son haline bakarsak ciddi sıkıntı içinde olduğu açık ne yazık ki. Sanıyorum ağacı alalı daha 3-5 gün oldu. Ağaçta sulama hatası yaşamışsınız gibi duruyor ve korkarım fazla sulama kaynaklı. Bu konuda bilgi verir misiniz, hangi aralıkla, ne şekilde, en son ne zaman suladınız?

Sulamaya hassas bir tür, özellikle de o bonsai saksısında! Saksısı benim aldığım ağaçlarınki kadar dar görünmüyor, bu iyi ama yine de yetersiz kalıyor olmalı. Büyük olasılıkla toprak karışımı da uygun değildir ve problemlere davetiye çıkarmaktadır. Aslında ağacın probleminin az mı yoksa aşırı mı sulama olduğunu öğrendikten sonra tavsiye vermek daha doğru olur.
Fotoğraftaki görüntü az sulamanın ileri evresi de olabilir, ama bana sanki aşırı sulamaya bağlı kök çürümesi gibi görünüyor.

Bu tür, yer değişikliğine de biraz fazla tepki veriyor. Yalnız tepkisi genelde çok sağlıklı bazı yapraklarını aniden buruşturmadan sarartması ve dökmesi şeklinde oluyor. Bunun dışında ağacın sağlığında olumsuz bir tepki görülmüyor. Sizin ağacınızdaki görüntü yer değişimi stresi değil, daha ciddi bir problemin belirtisi.

Ben bu türe balkonda bakıyorum, açık havada. Sadece kışın en soğuk haftasında içeri almak durumunda kaldım. Bu süre sizin için daha uzun olacaktır, ama şu mevsimde ağacınızı açık havada, direk güneş almayan bir yerde konumlandırmanızı öneririm. Sabahın erken saatleri ya da akşam günbatımından önce bir süre direk güneşlenmesi de faydalı olacaktır. Yalnız şu aşamada değil, sağlığına kavuştuktan sonra.

Siz detaylı bilgi verdikten sonra tekrar değerlendirelim isterseniz.

ultralaca ve badrobot beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2013, 12:59   #6
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Sn.nicholai hel
Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Evet burada özellikle sizin çalışmalarınızı ve paylaştığınız bilgileri okuyarak hareket ettim. Ağaç geldiği gün (30.05.2013) toprağı kuruydu ve su konusunda hassas olduğu için ve saksıyıda göz önünde bulundurarak bir çay bardağı kadar su verdim. Öğleden sonraki saatlerde de 1 -1 buçuk saat güneşlendirip bir kaç gündür havalar rüzgarlı olduğu için rüzgardan etkilenmesin diye içeri aldım. Ertesi gün ağacın yapraklarında geldiği günkü canlılık yoktu. Bugün sabah kontrol ettiğimde ağaç resimdeki hali almıştı. Son eklediğim resimler bu sabaha ait resimlerdir. Toprağının kuru olduğunu farkettim ve tekrardan bu sabah bir su bardağı kadar su verdim.

ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2013, 14:41   #7
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Yani geçen 5 günde iki kez, ilki geldiği gün bir çay bardağı, ikincisi ise bu sabah bir su bardağı şeklinde su verdiğinizi anlıyorum. Ve sulamalar öncesinde toprak kurumuştu.

Eğer toprağın alt katmanlarındaki drenaj özelliği çok sıkıntılı değilse sulama rejimi doğru yapılmış gibi görünüyor, her ne kadar ağacın bulunduğu ortamdaki hava şartlarını bilemediğim için net birşey söylemek zor olsa da.

Şu durumda ağacın susuzluktan bu hale gelmiş olması da olası.

Ağacı internetten sipariş verdiğinizi belirtmişsiniz, bu ne yazık ki alıcı için büyük sorun oluşturuyor. Ağacın size gelmeden önceki durumunu, bulunduğu ortamın özelliklerini, sulama şeklini ve rejimini bilemiyorsunuz. Bunların bir standardı da olmuyor. Elimdeki 16 bonsai adayının 9 tanesi market ağaçlarından oluşuyor. Bunların içinde örneğin bir hafta arayla aynı marketten aldığım iki ulmus'tan birinin toprağı inanılmaz derecede, benim kendi toprak karışımımdan bile daha geçirgen, diğeri ise son derece balçıklaşmış, verdiğim suyu çok zor alt katmanlara indiren bir yapıdaydı.

Şu anda sizin durumunuzda aslında bu teşhisi en iyi yapabilecek kişi yine sizsiniz. Toprağın geçirgenliği yüksek olmalı, verdiğiniz suyu birkaç saniye içinde drenaj deliklerinden atabiliyor olmalı.

Su verirken benim yöntemim tüm ağaçlarımda aynıdır, yüzeydeki çoraklaşmış, kurumuş toprağı sprey ile güzelce ıslatırım, toprak yeni sulanmış gibi bir görünüm almalı, gevşemeli. Ardından yavaş yavaş tüm yüzeyi eşit şekilde sulamaya başlarım, suyu toprağın her yerine eşit şekilde yavaşça verir toprağı iyice doyururum. Yeterli olduğunu düşündüğümde durup bir süre drenaj deliklerinden fazla suyun gelmesini beklerim. Eğer 5-10 saniye içinde deliklerden su gelmiyorsa azar azar sulamaya devam ederim. Bir delikten su gelmeye başladığında durup genelde diğerlerinden de gelmesini beklerim. Eğer sadece tek bir delikten su gelmeye devam ediyorsa bu kez yalnızca diğer deliklerin üzerinden biraz daha sular oradan da drenajı görmeyi beklerim. Yani tüm toprağı suya güzelce doyururum. Ardından fazla suyun süzülmesini bekler, bitince de balkondaki rafımda duran tabağına geri alırım.

En detaylı böyle anlatabilirdim sanıyorum. Daha detaylısı video ile olur ancak.

Bu şekilde sulama benim gözlemime göre sulamanın en doğru şekli, özellkle de bu gibi "stres yaşamak için bahaneye bakan" market bonsailerinde. Yoksa balkonumdaki 25 litrelik saksılarında duran begonvil ve zeytinlerimi hortumla, baya bahçede ağaç sular gibi suluyorum, bir şikayetleri de yok.

Sulamayı bu şekilde özenli ve mutlaka toprağın tamamını doyurarak yapmalısınız. Bir bardak suyu kupkuru toprağa boca ederseniz o suyun büyük kısmı kendine bulduğu en kolay delikten, ki bu genelde kurumuş topraktan dolayı saksı kenarlarıyla toprak arasında açılmış boşluk olur, aşağı akar ve haliyle toprağı yeterince ıslatmış olmazsınız. Böyle yapıyorsunuz demiyorum elbette ama bu sık yapılan bir hatadır, özen göstermek gerekir.

Sulamayı en doğru şekliyle yapar ve sulama aralığını çok iyi tutturursanız ağacınıza bu saksıda bakabilirsiniz ama ben bu tür için ne yazık ki bunu tavsiye edemeyeceğim. Ulmuslarımın hepsine aldığım saksılarında mutlu mesut bakmaktayım, ama fukien tea ağaçlarımın sadece bir tanesi aldığım saksısında duruyor, o da nispeten biraz genişçe bir saksıya sahip olduğu için. Üstelik bir kez hafif kök budaması ve toprak değişimi yaparak aynı saksıya geri diktim o ağacı, onun dışında hepsi daha geniş saksılardalar.

Fukien tea sulama ve büyüme konusunda biraz hassas bir ağaç, bu nedenle bakımı kolay değil de orta seviye diyebilirim. Bu zorluğu aşmanın en kolay yolu uygun bir toprak karışımıyla daha geniş bir saksıya almak. Uygun toprak karışımı için en doğru reçeteyi verecek kadar da tecrübeli değilim bu tür üzerinde ama 2 ölçü kaliteli torf, 2 ölçü ince dere kumu, 1 ölçü kaliteli bahçe toprağı şekline yakın bir karışım kullanıyorum ve başarılı oluyorum. Daha iyi bir karışım varsa da henüz denemiş değilim.

Yerinizde olsam, her ne kadar mevsim itibariyle saksı değişimi için en uygun zaman sayılmasa da, bir sonraki sulamadan önce toprak kuruyken ağacı çıkarır köklerin ve toprağın durumuna bakardım. Büyük olasılıkla da daha geniş bir saksıya alırdım. Yalnız eğer yapacaksanız toprağı bir kalıp halinde çıkarmalı, dağıtıp köklere zarar vermemeye özen göstermelisiniz. Önceden toprak karışımını ve yeni saksıyı hazırlamalısınız. Köklere zarar vermeden, olduğu haliyle yeni toprağa geçirmek en sağlıklı çözüm olacaktır. Sadece eğer kökler saksı çevresi boyunca sarılıp kendini boğmaya başladıysa biraz açarsınız.

Ben geçen sene ağustos ayında ve Antalya'nın en sıcak zamanında aldığım fukien tea ağaçlarımı toprak yapısının sağlıksız olması nedeniyle saksılarını değiştirdim. Eğer ihtiyaç varsa saksı değişimi için illaki sonbaharı ya da ilkbaharı beklemek yanlış olabilir. Köklere zarar vermeden dikkatli ve hızlı bir şekilde yapılan saksı değişimi ve sonrasında iyi bakım bu ağaçlara neredeyse hiçbir stres yaşatmaz. Asıl problem yaratabilecek işlem saksı değişimi değil kök budamasıdır.

Yalnız eğer problemin az sulama, köklerde kuruma olduğuna kanaat getirirseniz öncelikli tavsiyem yukarıda anlattığım gibi özenli bir sulama yapmanız ve ağacın her yerini kireçsiz ve klorsuz bir suyla spreylemek olmalıdır. Fotoğrafta görünen yaprakların büyük kısmının malesef geri dönüşü olmayacak ama bundan sonra doğru müdahaleler yaparsanız kısa sürede aynı yerlerden yenilerini çıkaracaktır.

Gelişmelerden haber verin. Ne kadar detay verebilirseniz o kadar doğru şekilde yardımcı olabiliriz.
Kolay gelsin.
Umarım sağlığına kavuşur.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2013, 18:52   #8
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Sn. nicholai hel anlatılabilecek en iyi şekilde anlatmışsınız gerçekten çok teşekkür ederim. Sulama konusunda zaten toprak şekil itibari ile suyu birden boşaltma durumuna müsait olmadığı için yani hafif tümsek şeklinde durduğundan dolayı sularken birden boşaltmadım. Şırınga ile suyu toprağın yüzeyinde her tarafına olacak şekilde yavaş yavaş verdim. toprağın suyu emmesini bekledim. toprak suyu emdikten sonra tekrardan şırınga ile aynı uygulamayı yaptım. Yani bir bardak suyu bu şekilde verdim. Saksının iki tahliye deliği bulunmakta ve dediğiniz gibi suyun deliklerden akmasını bekledim ve suyu verdikten kısa süre sonra deliklerden su aktı. Toprağın geçirgenliğinde bir sıkıntı yok gibi görünüyor.

Kök yapısında ise saksının içinde kökler ne durumda tam olarak bilemiyorum fakat saksının alttaki deliklerinden köklerin saçakları bir cm falan çıkmış durumda. Kök yapısının saksı içini baya kapladığını düşünüyorum. Ayrıca saksının içine süs amaçlı taşta koymuşlar resimlerde görünüyor bununda saksıda yer işgal ettiğini düşünürsek köklerin yeri biraz daha daralmış oluyor. Dediğiniz gibi saksı değişimi olasılığı yüksek görünüyor. Acaba bunun için bir kaç gün daha beklemeli miyim ağacın durumunu gözetlemek açısından yoksa ilk sulama öncesi değiştirmeli miyim ?

Ayrıca sormak istediğim diğer bir konuda besin konusu. Ağaca şu aşamada besin vermelimiyim ? Yoksa sadece şimdilik sulama ile yetinmek en doğrusu mu ? Elimde 20-20-20 ve yapraklı bitkiler için 18-14-14 oranlarında sıvı besin var. Eğer besin vermek gerikiyorsa bunları yarı oranlarında uygulamak doğru olur mu? Ya da sizin önerebileceğiniz, kullandığını besin ve oranlar nedir?

ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2013, 21:00   #9
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Saksıdaki taşları şimdilik almanız iyi olacaktır, daha sağlıklı bir sulama yapabilmek ve sulamaların arasında toprağın daha rahat kurumasına izin vermek adına. Fukien tea için bunlar önemli unsurlar. İleride yine dekoratif amaçlı kullanabilir, hatta daha estetik taşlar da bulabilirsiniz, ama şu aşamada önemli olan ağacın sağlığı.

Sulamaya özen gösteriyor olmanız güzel ve çok önemli. Eğer elinizde bulunuyorsa bir sprey ile anlattığım şekilde ön ıslatma yapabilirsiniz, faydalı oluyor. Yüzeyi ıslattıktan sonra şırıngayla uğraşmanıza da gerek kalmaz, normal bir şişeyle dikkatlice ağır ağır su vermeniz yeterli olur. Toprağı oymayacak şekilde, ağır ağır vermelisiniz sadece. Sprey ayrıca ağacın toprak üstü aksamı için de faydalı oluyor, elinizdeki ağaç tropikal bir tür ve nemi seviyor, unutmayın.

Yalnız spreylemeyi mümkünse sabahları yapmaya gayret edin. Vaktiniz olmuyor ama akşam eve erken geliyorsanız ikincil tercih olarak gelince de verebilirsiniz, güneş batana kadar kendini kurutabileceği saatlerde. Karanlık saatlerde yapılan spreyleme mantar ve diğer zararlılara davetiye çıkarır. Unlu bit bu ağacı inanılmaz seviyor.

Yerinizde olsam bir sonraki sulamadan önce en azından bir çıkarıp duruma bakardım. Zaten sulama zamanı geldiğinde gövdenin alt kısmından tutup dikkatlice biraz çektiğinizde kalkmalı. Yalnız saksınız bombeli olduğu için üst kısmı dar ortası şişkin, bu biraz sorun yaratabilir ama yine de mümkün olduğunca dikkatli şekilde çekip çıkarmalısınız. Kökler drenaj deliklerinden çıktığına göre saksıyı sarmış olmalı, çıkardığınızda büyük ihtimalle topraktan çok kök göreceksiniz ki bu hiç iyi değil. Onları bir miktar açmanız, çok fazla sarmal olmuş kısımları hafif şekilde traşlamanız ve yeni toprak ekleyerek daha geniş bir saksıya almanız iyi olur.

Aslında problem kuruma olduğu için şanslı sayılırsınız, fazla sulamadan kaynaklı kök çürümesi daha ciddi ve dönüşü zor bir sorundur.

Şu anda ağaca ben olsam besin vermezdim. Enerji üretecek yaprakları çok azaldığı, belki de kalmadığı için zaten stres altında ve besinleri sağlıklı kullanabilecek durumda değil. Yeni yapraklarını çıkarmaya başladıktan sonra duruma göre başlayabilirsiniz, ya da toprak değişimi yaparsanız bir ay kadar bekleyebilirsiniz. Yalnız ben yine şu aşamada köklerin de durumunu kontrol ettikten sonra tüm ağaçlarımda kullandığım Supervit ya da muadili bir ürünü kullanabilirdim. Bu üründe NPK yoktur, bitkinin ihtiyacı olan eser elementler, vitaminler ve bazı aminoasitleri içerir. Bu maddelere ulaşmak da ağaçtaki stresi hafifletir, güçlendirir. Elinizde benzeri bir ürün olduğunu sanmıyorum, alabilirsiniz ama şartta değil bu ağaç için şu anda. Yeni bir toprak karışımı ve doğru sulama çok daha hayati önemde şu an için, tabii benim görüşüme göre...


Bir konuda daha uyarmak isterim, ağaç için uygun bir yer seçin ve değiştirmeyin. Bir içeri bir dışarı çıkan her ağaç mutlaka stres yaşar ki bu tür bu konuda daha hassas. Bence aydınlık bir balkon ama gün boyu hiç güneş almayan bir köşe uygundur. Sadece gerektiğinde sulama için alın, sulamanızı yapın ve yerine geri koyun.

ultralaca ve badrobot beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2013, 21:24   #10
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Saksıdaki taşı aslında ilk geldiğinde sabitliğini kontrol etmiştim oynama falan var mı diye fakat sanıyorum ki taşlar saksıya sabitlenmiş. Çünkü en ufak bir oynama olmuyordu taşlarda. Hatta iki parça taş var birbirlerine silikon ile tutturulmuş şekildeler. Taşların arasına bakınca bu farkediliyor. Saksıya da silikonla sabitlenmiş olabilir.

Sizin çalışmalarınızı okurken nemi sevdiklerini öğrenmiştim ve yanlış hatırlamıyorsam yine sizin yazınızda okumuştum saksının altına içi su dolu geniş bir kap koyarak nem sağlamaya çalışmıştım. Saksı suya temas etmeyecek şekilde.

Besin konusunda önerilerinize uyacağım. En kısa zamanda da kök durumunu yine önerileriniz doğrultusunda kontrol edip daha geniş bir saksıya almaya çalışacağım. Bunları yaparkende her adımı elimden geldiği kadar sizinle paylaşmaya gayret edeceğim.

nicholai hel beğendi.
ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2013, 15:11   #11
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Bugün ağacın saksının değiştirerek biraz daha geniş saksıya aldım. toprak karışımında torf-çakıl-bahçe toprağı kullandım. Ağacın kökleri birbirine girmiş şekildeydi. Zaten kendi saksısında bulunan taştan dolayı taşın bulunduğu tarafa kök gelişimi yoktu. Kökler genelde diğer tarafta toplanmıştı. Çok hırpalamdan kökleri biraz açmaya çalıştım. Yeni saksına koyup suladıktan sonra artık bekle ve gör pozisyonuna geçtim. İnşallah ağaç kendine gelebilir.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 2013-06-07 14.25.26.jpg (57.5 KB, 182 views)
Dosya Türü: jpg 2013-06-07 14.25.38.jpg (60.1 KB, 184 views)
Dosya Türü: jpg 2013-06-07 14.25.47.jpg (55.6 KB, 183 views)
Dosya Türü: jpg 2013-06-07 14.30.17.jpg (64.7 KB, 183 views)
Dosya Türü: jpg 2013-06-07 14.30.46.jpg (63.6 KB, 184 views)
yeşilkolik beğendi.
ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2013, 15:12   #12
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
devamı

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 2013-06-07 14.44.35.jpg (60.5 KB, 183 views)
Dosya Türü: jpg 2013-06-07 14.44.00.jpg (61.9 KB, 185 views)
yeşilkolik beğendi.
ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2013, 14:50   #13
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. ultralaca, yeni görebildim, kusura bakmayın.

İlk tahminim doğru çıkmış gibi görünüyor, problem kök çürümesi. Bu ağacın eski saksısını sarmış olması ve çıkardığınızda saksının içi tamamen boşalacak şekilde, toprak ve kökler bir arada bir kütle olarak çıkması gerekirdi, ama fotoğraflardan çok az bir kök yapısının kaldığı görülüyor, eski toprağının büyük kısmı da sanıyorum saksıda kalmış.

Problemde tabii o yanlış kaya uygulamasının da etkisi var. Ama asıl problem hatalı sulama. Bu hatalı sulama sizden kaynaklanmıyor olabilir, çünkü sizde geçirdiği süre henüz çok kısa. Büyük olasılıkla ithal edildikten sonra sizin elinize geçene kadarki süreçte yanlış sulandı, kökler hava alamadı ve çürüdü. Eğer birkaç gün geç almış olsanız ithalatçı firmanın, satıcının elinde çürüyecekti.

Ağacınız henüz ölmüş değil, ama durumu iyi de değil. Şimdi yapılması gereken şey çok doğru bir sulama programı. Sulamalarınız arasında toprağın biraz kurumasına izin verin, ama ağacın kökleri az olduğu için oldukça yüzeyde kalıyorlar, eğer bu seviyenin tamamen kurumasını beklerseniz bu kez kökler çabuk kuruyacağı için ağacı tamamen kaybedersiniz, hassas bir denge olacak ama tutturmalısınız.

Ağaç kesinlikle yerinden oynamamalı, kökleri çok zayıf olduğu için biraz şiddetli rüzgarda bile oynayabilir, bu da iyileşme sürecini durdurur. Ağacınızın en kısa sürede kök yapması gerekiyor, bu kökler öncelikle kılcal olarak başlayacak ve zamanla güçlenecekler, bu aşamada ağacın oynaması, o köklerin zarar görmesi ve herşeyin yeniden başlaması anlamına gelecektir. Tavsiyem dibine biraz daha toprak karışımı koyun, hatta saksının üst hizasına kadar koyabilirsiniz. Ağaç sağlamca, oynamadan durabilmeli. İmkan varsa su vermek için bile oynatmayın yerinden, orada verin.

Ağacın yeri için önceki söylediklerim geçerli. Rüzgar ve direk güneş almayan bir yerde, ama açık havada dursun.

Klorsuz, kireçsiz suyla sulamaya özen gösterin. Bir hafta kadar sonra NPK içermeyen ama gerekli diğer aminoasitleri barındıran uygun bir köklendiriciyle hafif dozdan başlayarak bir müdahalede bulunabilirsiniz. Bunun için dediğim gibi ben Supervit kullanıyorum. Ayrıca yeni yeni kullanmaya başladığım ama deneme aşamasında olduğum bir üçlü karışım da var, faydasını görünce yazarım.

Sayın badrobot da belki Razormin önerebilir, köklendirme için çok faydalı bir ilaç olduğunu duyuyorum. Eğer sizin durumunuzda yardımcı olacağını düşünürse detayları kendisi verecektir.

Aslında ağacınız sadece doğru ortamda doğru sulamayla da kendini toparlayabilir. Daha önce aynı durumda bir fukien tea ağacımı biraz uzun bir sürecin sonunda olsa da kurtarmayı başardım ve o zaman hiçbir besin kullanmamıştım.

Genel olarak baktığımızda, eğer ağaç daha kötüye gitmiyorsa doğru yapıyorsunuz demektir. Bazı işlemlerden sonra birkaç günlük daha kötüye gidiş bile tolere edilebilir, ağaç uyum sağlayınca eskisinden daha sağlıklı olacaktır, yer değişimi, toprak değişimi gibi. Ama sürekli bir kötüye gidiş alarm anlamına gelir, mutlaka müdahale gerektirir.

Ağacınızı gözlemleyin, her bir yaprağın durumu, hala canlılığını bir miktar koruyan yaprakların iyiye mi kötüye mi gittiği önemli işaretlerdir. Ama ağacınız için öncelikli işlem sağlıklı bir kök yapısı kazanmak olacak. Bu nedenle üst yapıda iyileşmeden çok, daha kötüye gitmemesini ummak gerekir.

Ağacınız kurtarılamayacak aşamada değil, ama geri dönüşü, özellikle de tecrübesizken çok kolay değil. Umarım anlattıklarımın yardımı olur ve ağacınızı kurtarırsınız ama eğer ağacı kaybederseniz de üzülmeyin. Bu ağaçlar zaten bu örnekte de görüldüğü gibi "bir ayağı çukurda" satılıyorlar malesef. Aldıktan sonra hata yapılırsa dönüşü olmuyor, hata yapılmasa bile bazen böyle yetmiyor. Ama her kaybedilen ağaç mutlaka tecrübe oluyor. Hepimiz ağaç kaybettik. Asıl önemli olan yanlışları öğrenip tekrarlamamak...

Umarım ağacınız toparlar.
Kolay gelsin.

ultralaca ve badrobot beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2013, 15:16   #14
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.ultralaca.
Sn.nicholai hel size gerekli herşeyi tüm ayrıntısıya, ders niteliğine anlatmış. Benim ekliyecek veya çıkaracak bir durumum yok. Size tavsiye edilen yönergeleri dikkate alarak uygulayın. Ağacınızı kötü durumdan kurtaracağınızı umuyorum.
Saygılarımla.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2013, 15:08   #15
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Sn. nicholai hel herşeyi çok açık ve net açıklıyorsunuz duyarlılığınız için teşekkürler.

Tavsiyelerinizi bire bir uyguluyorum. Ağacı saksıdan çıkardığımda kökler bir top şeklinde çıktılar. Saksının içinde de toprak kalmadı. Yarım görünen ve ağacın gövdesini altındaki boşluk saksıdaki taşın olduğu yer. Hafif ağacın gövdenin altına doğru uzatılmış şekildeydi taş. O bölge taştan dolayı yarım görünüyor.

Saksıdan çıkardığımda kökler birbirine girdiği için alt taraftan ben biraz kökleri saçaklandırarak açmaya çalıştım.

Bu günlerde burası çok rüzgarlı olduğu için şimdilik ağacı sabah güneşi alacak şekilde içeri koydum. İki gündür yapraklarında bir canlanma var. Kuruyan yapraklar zaten dökülüyor teker teker fakat daha kurumamış ama solgunlaşmış olan yapraklar canlandı eski canlı görünümündeler şuan. Boynunu bükmüş yaprak şuanda çok az.

Ağacı yeni saksıya yerleştirirken kökleri saksının alttan üsten ortasına gelecek şekilde yerleştirmiştim. Hem su konusunda hemde gelişmeleri için.

Besin konusunda netten bulabilirsem getittirebilirim. Burda bulmam imkansız genelde normal çiçekler için besinler var piyasada.

Ağacın şimdilik durumu kötüye gitmiyor gibi görünüyor. Yaprakları şimdilik canlanmış görünüyorlar ama kök durumunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz artık.

nicholai hel beğendi.
ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2013, 15:13   #16
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Sn.ultralaca.
Sn.nicholai hel size gerekli herşeyi tüm ayrıntısıya, ders niteliğine anlatmış. Benim ekliyecek veya çıkaracak bir durumum yok. Size tavsiye edilen yönergeleri dikkate alarak uygulayın. Ağacınızı kötü durumdan kurtaracağınızı umuyorum.
Saygılarımla.
Sn. badrobot iyi niyetiniz için teşekkürler. Dediğiniz gibi Sn. nicholai hel her konuda çok açıklayıcı bilgiler veriyor.

badrobot beğendi.
ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2013, 15:40   #17
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. ultralaca, ağacınızın iyiye gitmesine çok sevindim.

Fotoğraflarda kökler sağlıksız ve çok az gibi görünüyordu, ama ışık ve açılar bazen yanıltıcı olabiliyor.
Önemli olan ağacın sağlığına kavuşması ve dediğiniz gibi solgun yapraklar tekrar canlanıyorsa bu harika bir haber. Tamamen kurumuş yaprakları da dert etmeyin, aynı gözlerden yenileri gelecektir.

Ağacı dikkatli gözlemlemeye ve sulamaya özen göstermeye devam edin. İnşallah tam sağlığına kavuşmuş halini de görürüz. Hatta ondan sonra formuna karar veririz hep birlikte.

Kolay gelsin.
Görüşmek üzere.

ultralaca beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2013, 16:31   #18
Ağaçsever
 
ultralaca's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 91
Telefonla çektiğim için biraz ayrıntılarda sıkıntı var fotoğrafın onun için kökler fazla belli değil.
En kısa zamanda son halini de fotoğraflarım. İnşallah kısmet olursa dediğiniz gibi formuna karar veririz.

ultralaca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024