Saksıdaki taşları şimdilik almanız iyi olacaktır, daha sağlıklı bir sulama yapabilmek ve sulamaların arasında toprağın daha rahat kurumasına izin vermek adına. Fukien tea için bunlar önemli unsurlar. İleride yine dekoratif amaçlı kullanabilir, hatta daha estetik taşlar da bulabilirsiniz, ama şu aşamada önemli olan ağacın sağlığı.
Sulamaya özen gösteriyor olmanız güzel ve çok önemli. Eğer elinizde bulunuyorsa bir sprey ile anlattığım şekilde ön ıslatma yapabilirsiniz, faydalı oluyor. Yüzeyi ıslattıktan sonra şırıngayla uğraşmanıza da gerek kalmaz, normal bir şişeyle dikkatlice ağır ağır su vermeniz yeterli olur. Toprağı oymayacak şekilde, ağır ağır vermelisiniz sadece. Sprey ayrıca ağacın toprak üstü aksamı için de faydalı oluyor, elinizdeki ağaç tropikal bir tür ve nemi seviyor, unutmayın.
Yalnız spreylemeyi mümkünse sabahları yapmaya gayret edin. Vaktiniz olmuyor ama akşam eve erken geliyorsanız ikincil tercih olarak gelince de verebilirsiniz, güneş batana kadar kendini kurutabileceği saatlerde. Karanlık saatlerde yapılan spreyleme mantar ve diğer zararlılara davetiye çıkarır. Unlu bit bu ağacı inanılmaz seviyor.
Yerinizde olsam bir sonraki sulamadan önce en azından bir çıkarıp duruma bakardım. Zaten sulama zamanı geldiğinde gövdenin alt kısmından tutup dikkatlice biraz çektiğinizde kalkmalı. Yalnız saksınız bombeli olduğu için üst kısmı dar ortası şişkin, bu biraz sorun yaratabilir ama yine de mümkün olduğunca dikkatli şekilde çekip çıkarmalısınız. Kökler drenaj deliklerinden çıktığına göre saksıyı sarmış olmalı, çıkardığınızda büyük ihtimalle topraktan çok kök göreceksiniz ki bu hiç iyi değil. Onları bir miktar açmanız, çok fazla sarmal olmuş kısımları hafif şekilde traşlamanız ve yeni toprak ekleyerek daha geniş bir saksıya almanız iyi olur.
Aslında problem kuruma olduğu için şanslı sayılırsınız, fazla sulamadan kaynaklı kök çürümesi daha ciddi ve dönüşü zor bir sorundur.
Şu anda ağaca ben olsam besin vermezdim. Enerji üretecek yaprakları çok azaldığı, belki de kalmadığı için zaten stres altında ve besinleri sağlıklı kullanabilecek durumda değil. Yeni yapraklarını çıkarmaya başladıktan sonra duruma göre başlayabilirsiniz, ya da toprak değişimi yaparsanız bir ay kadar bekleyebilirsiniz. Yalnız ben yine şu aşamada köklerin de durumunu kontrol ettikten sonra tüm ağaçlarımda kullandığım Supervit ya da muadili bir ürünü kullanabilirdim. Bu üründe NPK yoktur, bitkinin ihtiyacı olan eser elementler, vitaminler ve bazı aminoasitleri içerir. Bu maddelere ulaşmak da ağaçtaki stresi hafifletir, güçlendirir. Elinizde benzeri bir ürün olduğunu sanmıyorum, alabilirsiniz ama şartta değil bu ağaç için şu anda. Yeni bir toprak karışımı ve doğru sulama çok daha hayati önemde şu an için, tabii benim görüşüme göre...
Bir konuda daha uyarmak isterim, ağaç için uygun bir yer seçin ve değiştirmeyin. Bir içeri bir dışarı çıkan her ağaç mutlaka stres yaşar ki bu tür bu konuda daha hassas. Bence aydınlık bir balkon ama gün boyu hiç güneş almayan bir köşe uygundur. Sadece gerektiğinde sulama için alın, sulamanızı yapın ve yerine geri koyun.
|