View Single Post
Eski 08-06-2013, 14:50   #13
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. ultralaca, yeni görebildim, kusura bakmayın.

İlk tahminim doğru çıkmış gibi görünüyor, problem kök çürümesi. Bu ağacın eski saksısını sarmış olması ve çıkardığınızda saksının içi tamamen boşalacak şekilde, toprak ve kökler bir arada bir kütle olarak çıkması gerekirdi, ama fotoğraflardan çok az bir kök yapısının kaldığı görülüyor, eski toprağının büyük kısmı da sanıyorum saksıda kalmış.

Problemde tabii o yanlış kaya uygulamasının da etkisi var. Ama asıl problem hatalı sulama. Bu hatalı sulama sizden kaynaklanmıyor olabilir, çünkü sizde geçirdiği süre henüz çok kısa. Büyük olasılıkla ithal edildikten sonra sizin elinize geçene kadarki süreçte yanlış sulandı, kökler hava alamadı ve çürüdü. Eğer birkaç gün geç almış olsanız ithalatçı firmanın, satıcının elinde çürüyecekti.

Ağacınız henüz ölmüş değil, ama durumu iyi de değil. Şimdi yapılması gereken şey çok doğru bir sulama programı. Sulamalarınız arasında toprağın biraz kurumasına izin verin, ama ağacın kökleri az olduğu için oldukça yüzeyde kalıyorlar, eğer bu seviyenin tamamen kurumasını beklerseniz bu kez kökler çabuk kuruyacağı için ağacı tamamen kaybedersiniz, hassas bir denge olacak ama tutturmalısınız.

Ağaç kesinlikle yerinden oynamamalı, kökleri çok zayıf olduğu için biraz şiddetli rüzgarda bile oynayabilir, bu da iyileşme sürecini durdurur. Ağacınızın en kısa sürede kök yapması gerekiyor, bu kökler öncelikle kılcal olarak başlayacak ve zamanla güçlenecekler, bu aşamada ağacın oynaması, o köklerin zarar görmesi ve herşeyin yeniden başlaması anlamına gelecektir. Tavsiyem dibine biraz daha toprak karışımı koyun, hatta saksının üst hizasına kadar koyabilirsiniz. Ağaç sağlamca, oynamadan durabilmeli. İmkan varsa su vermek için bile oynatmayın yerinden, orada verin.

Ağacın yeri için önceki söylediklerim geçerli. Rüzgar ve direk güneş almayan bir yerde, ama açık havada dursun.

Klorsuz, kireçsiz suyla sulamaya özen gösterin. Bir hafta kadar sonra NPK içermeyen ama gerekli diğer aminoasitleri barındıran uygun bir köklendiriciyle hafif dozdan başlayarak bir müdahalede bulunabilirsiniz. Bunun için dediğim gibi ben Supervit kullanıyorum. Ayrıca yeni yeni kullanmaya başladığım ama deneme aşamasında olduğum bir üçlü karışım da var, faydasını görünce yazarım.

Sayın badrobot da belki Razormin önerebilir, köklendirme için çok faydalı bir ilaç olduğunu duyuyorum. Eğer sizin durumunuzda yardımcı olacağını düşünürse detayları kendisi verecektir.

Aslında ağacınız sadece doğru ortamda doğru sulamayla da kendini toparlayabilir. Daha önce aynı durumda bir fukien tea ağacımı biraz uzun bir sürecin sonunda olsa da kurtarmayı başardım ve o zaman hiçbir besin kullanmamıştım.

Genel olarak baktığımızda, eğer ağaç daha kötüye gitmiyorsa doğru yapıyorsunuz demektir. Bazı işlemlerden sonra birkaç günlük daha kötüye gidiş bile tolere edilebilir, ağaç uyum sağlayınca eskisinden daha sağlıklı olacaktır, yer değişimi, toprak değişimi gibi. Ama sürekli bir kötüye gidiş alarm anlamına gelir, mutlaka müdahale gerektirir.

Ağacınızı gözlemleyin, her bir yaprağın durumu, hala canlılığını bir miktar koruyan yaprakların iyiye mi kötüye mi gittiği önemli işaretlerdir. Ama ağacınız için öncelikli işlem sağlıklı bir kök yapısı kazanmak olacak. Bu nedenle üst yapıda iyileşmeden çok, daha kötüye gitmemesini ummak gerekir.

Ağacınız kurtarılamayacak aşamada değil, ama geri dönüşü, özellikle de tecrübesizken çok kolay değil. Umarım anlattıklarımın yardımı olur ve ağacınızı kurtarırsınız ama eğer ağacı kaybederseniz de üzülmeyin. Bu ağaçlar zaten bu örnekte de görüldüğü gibi "bir ayağı çukurda" satılıyorlar malesef. Aldıktan sonra hata yapılırsa dönüşü olmuyor, hata yapılmasa bile bazen böyle yetmiyor. Ama her kaybedilen ağaç mutlaka tecrübe oluyor. Hepimiz ağaç kaybettik. Asıl önemli olan yanlışları öğrenip tekrarlamamak...

Umarım ağacınız toparlar.
Kolay gelsin.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön