Sayın ultralaca,
Özel mesajınızla konudan haberdar oldum. Evet, ben de dört adet fukien tea cinsi ağacıma yaklaşık 10 aydır bakmaktayım. Sanıyorum
şu başlıkta yazılanları okudunuz. Sizin için de şu aşamada önemli bilgiler var çünkü.
Ağacınızın son haline bakarsak ciddi sıkıntı içinde olduğu açık ne yazık ki. Sanıyorum ağacı alalı daha 3-5 gün oldu. Ağaçta sulama hatası yaşamışsınız gibi duruyor ve korkarım fazla sulama kaynaklı. Bu konuda bilgi verir misiniz, hangi aralıkla, ne şekilde, en son ne zaman suladınız?
Sulamaya hassas bir tür, özellikle de o bonsai saksısında! Saksısı benim aldığım ağaçlarınki kadar dar görünmüyor, bu iyi ama yine de yetersiz kalıyor olmalı. Büyük olasılıkla toprak karışımı da uygun değildir ve problemlere davetiye çıkarmaktadır. Aslında ağacın probleminin az mı yoksa aşırı mı sulama olduğunu öğrendikten sonra tavsiye vermek daha doğru olur.
Fotoğraftaki görüntü az sulamanın ileri evresi de olabilir, ama bana sanki aşırı sulamaya bağlı kök çürümesi gibi görünüyor.
Bu tür, yer değişikliğine de biraz fazla tepki veriyor. Yalnız tepkisi genelde çok sağlıklı bazı yapraklarını aniden buruşturmadan sarartması ve dökmesi şeklinde oluyor. Bunun dışında ağacın sağlığında olumsuz bir tepki görülmüyor. Sizin ağacınızdaki görüntü yer değişimi stresi değil, daha ciddi bir problemin belirtisi.
Ben bu türe balkonda bakıyorum, açık havada. Sadece kışın en soğuk haftasında içeri almak durumunda kaldım. Bu süre sizin için daha uzun olacaktır, ama şu mevsimde ağacınızı açık havada, direk güneş almayan bir yerde konumlandırmanızı öneririm. Sabahın erken saatleri ya da akşam günbatımından önce bir süre direk güneşlenmesi de faydalı olacaktır. Yalnız şu aşamada değil, sağlığına kavuştuktan sonra.
Siz detaylı bilgi verdikten sonra tekrar değerlendirelim isterseniz.