12-11-2006, 18:30 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Reçeller
Kızılcık Marmeladı Kızılcıklar yıkandıktan sonra tencereye konulur ve bir taşım kaynatılır(Kızılcıklar yarılıncaya kadar). Tencereden bir ilistire (Süzgeçe) alınan kızılcıklar el marifeti ile ezilip çekirdekleri çıkartılır. Çekirdekleri çıktıktan sonra başka bir tencereye konulan kızılcık ezmesinin üzerine 1/3 oranında toz şeker(kristal şeker)konur ve kısık ateşte kaynamaya bırakılır bir taşımlık hale gelince 1 adet limon sıkılır içine ve sonra soğumaya bırakılır. Marmelad hazır buyrun afiyet olsun. Öbür tarafta Kaynatıp bıraktığımız kızılcık şurubu isteğe bağlı olarak bir miktar şeker ilavesi ile Kızılcık kompostosu olarak **** soğuk şurup olarak içilebilinir. Uyarı: Kızılcık ın peklik yapıcı özelliği nedeni ile dikkatli tüketilmesi önerilir. |
15-11-2006, 08:21 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Reçeller konusunda ülkemiz inanılmaz bir zenginlik sunuyor. Mesela Ege de Sakız reçeli,Antalya da herşeyin ())) Bergamut,Patlıcan,Turunç,Portakal,Karpuz Kabuğu reçelleri mevcut. Malatyanın kuru kayısı reçeli bu yörelerden tarif bilen varmı? |
03-12-2006, 11:51 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
PORTAKAL KABUĞU REÇELİ (Antalya yöresi) Malzemler: 1 Kg. Kalın Kabuklu Portakalın kabuğu(Yafa) 1 Kg. Toz şeker 1 Ad. Limon Yenilen portakalların kabukları kapalı bir kap içinde (l Kg olana kadar ) toplanır. (Tüketime göre buzdolabında kabukların dayanma süresi 1 hafta kadar) Toplanan kabuklar 0.5x1.5 cm ebatlarında doğranır ve bir taşımlık kaynatılır. Kaynatılıp suyu süzülen portakal kabuklarının üzerine toz şeker dökülür ve 2 saat kadar beklenilir. Ocakta kısık ateşte pişmeye bırakılan reçele bir taşımlık kaynamasından sonra l limon sıkılarak suyu ilave edilir. Biraz daha kaynatılan reçel soğumaya bırakılır. Önemli not çok fazla kaynatılırsa kabuklar sertleşir. Buyrun afiyet olsun. |
04-12-2006, 08:23 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Turunç (Anber) Reçeli reçel için gerekenler: 1 portakal, 1 limon, 1 greyfurt, 8 bardak su, 1.750 kg. toz şeker portakal, limon ve greyfurtu yıkayın, sivri ve siyah kısımlarını kesin, kabuklarını soymayın. kuşbaşı doğrayın, bu arada çıkan çekirdekleri atın. bir kaba bu parçaları ve 1 bardak suyu koyup blendırla hepsini iyice ufalayın. bunları pişireceğiniz tencereye alıp 7 bardak suyu ekleyin, kapağını kapatıp oda sıcaklığında 4-5 saat bekletin. (ara sıra tahta kaşıkla karıştırın) 40-45 dakika pişirin (oluşan köpükleri kaşıkla alın). sonra şekeri ekleyin, bir saat de şekerle pişirip jöle kıvamına gelince altını kapatın. hafif ılıkken kavanoza boşaltın. |
04-12-2006, 08:28 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Üzüm Reçeli -------------------------------------------------------------------------------- Malzemeler: 500 gr şeker 1 adet limon 2.5 su bardağı su 1 kg çekirdeksiz üzüm 60 gr çam fıstığı, kavrulmuş Yapılışı: Üzümleri iyice yıkayıp, sularını süzün. Üzümleri salkımdan tane tane koparıp, ayırın. 500 gr şeker ile 2.5 su bardağı suyu kaynatıp, bir şurup hazırlayın. Şurup kıvamını bulduğunda çam fıstıklarını ve üzümleri içine atın ve üzümler pişinceye dek hafif ateşte kaynatın. Reçel kıvamını aldığına limon suyunu ilave edin ve karıştırın, 20-25 dakika kadar kaynatın.Reçeli ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilındığında kuru cam kavanozlara boşaltın, soğuduğunda kavanozların kapaklarını kapatıp, serin bir yerde muhafaza edin. Afiyet olsun |
10-05-2007, 19:07 | #6 |
Doğadelisi
|
Reçel ve turşu yapmak en büyük hobim diyebilirim, bu güne dek her meyveden reçel yaptım ve başarılı oldum.. Ne çok koyu kıvamlı ne de su gibi, tam kararında reçellerim.. Ancak son iki yıldır çilek reçelinde başarısız addediyorum kendimi, zira meyveler haşat, kıvamı su gibi oluyor ve üzülüyorum.. Reçeller içinde en çok "Çilek Reçeli" ni seviyorum ve işte yine zamanı geldi.. İlgilenen arkadaşlar acaba kendi usüllerini tarif edebilirler mi ?.. Benim usülümde 1kg çileğe 3 subardağı tozşeker ( 750 gr.) serpip ateşe koyuyorum, 1 saat kadar çok harlı olmayan ateşte pişirdikten sonra 1 limon suyunu ilave edip biraz daha kaynatıp çıkartıyorum.. Teşekkürler.. |
13-05-2007, 23:10 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Çilek Reçeli: Pazaryerlerinde özel olarak seçilmiş çileklik reçeller satılır. Küçük, dağılmamış, kokulu... Ben akşamdan hazırlıyoruım: 1 kg çilek 1 kg şeker... bir tutam tereyağı 1/2 limon Bir tencere içinde çileklerin üzerine şeker konur. Bir gece buzdolabında bekletilir. Ertesi gün ocağa konur. Kısık ateşte kaynamaya başlayınca bir tutam tereyağı konur. Kaynama süresi veremeyeceğim. Gözleyeceksiniz. Kıvama gelince 1/2 limonun suyunu ekleyerek biraz daha kaynattıktan sonra henüz sıcakken kavanozlara konur. Soğuyunca kapakları kapatılır. Kıvamı kaçırırsanız koyu olur, acele ederseniz curu (cıvık) olur... Kimi, kaynamakta olan reçelden madeni bir kaşığın içindeki soğuk suya, kimi soğuk mermere damlatarak kıvam testi yapıyormuş. Ben kaynarken akışkanlık durumuna göre ocaktan alıyorum. Umarım yararlı olur. Afiyet olsun!.. |
15-05-2007, 15:31 | #8 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Teşekkürlerimle, Saygılarımı sunarım Sayın Hassoman.. |
|
16-05-2007, 22:32 | #10 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sizin engin tecrübe ve bilgilerinizden faydalandığımız için mutluyum.. Teşekkürler.. |
|
05-06-2007, 19:46 | #11 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sabahtan kaynatacağım kısmetse.. Sonucu ben de merak ediyorum.. |
|
05-06-2007, 22:02 | #12 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İnanın sizden daha çok ben heyecanlandım. Artık bu gece gözüme uyku girerse kendimi şanslı sayarım. Ama siz becerirsiniz canım. Sonucu merakla bekliyorum. Kolay gelsiiiin |
|
06-06-2007, 11:40 | #13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Not 2: Tereyağı reçelin parlak olmasını da sağlıyor sevgili hassoman |
06-06-2007, 11:51 | #14 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kaynamakta olan reçelinizin içine bir tutam tereyağ katarsanız, reçeliniz hem köpürmez hem de parlak olur |
|
06-06-2007, 12:11 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Bravo hassoman. Ama illada vişne likörü. Bu yıl kızılcıklada deneyeceğim. |
06-06-2007, 14:31 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Habibe adresini özel mesaj atarsan İsparta dan istediğin kadar yollarım ) |
06-06-2007, 15:01 | #19 |
Ağaç Dostu
|
Aaa cidden mi? ciddisiniz tabi. Oraların gül reçelleri buralarda satılmaz mı? Bulabilirsem buradan alırım. Zahmet etmeyin lütfen. Gül cennetinden gül reçeli tercih etsem de; şayet güvenilir bir yer ya da marka varsa önce bunu sorayım size.. Şayet oradan başka yerde yok derseniz. Teklifinize evet diyeceğim. Teşekküler. Düzenleyen habibe : 07-05-2010 saat 20:34 |
06-06-2007, 16:43 | #20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben de şu harika radyolar için size nasıl karşılık verebilirim diye düşünüp duruyordum. Bakın işte ödeşmiş olduk. Çok sevindim Likör tarifinize hemen bakacağım. Şimdi heyecanla Billur Hanımdan haber bekliyorum. Bu sabah reçelini kaynatacaktı da |
|
06-06-2007, 17:33 | #21 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Alıntı:
|
|
06-06-2007, 17:36 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Bamyaları yedikten sonra,sabaha kahvaltıya bahçeden domates,biber benden.Sizde reçeli getirirsiniz.Okadar yoldan sonra dinlenip kahvaltı edersiniz artık değil mi ama ? |
06-06-2007, 18:17 | #23 |
Ağaç Dostu
|
Mahmut Bey, Fethiye çarşıda hal gibi bir yer vardı. Duruyor mu orası acaba? 3-4 sene önce Ağustos ayı gibi gittiğimizde hayatımda halen unutamadığım tatta ve kokuda çilek almıştık. Küçük hepsi aynı muntazamlıkta, şimdi satılan çilekler gibi koyu kırmızı değil de pembemsi, üzerinde sim varmış gibi parıldayan ve şeker oranı yüksek, mis kokulu, muhteşem ötesi çileklerdi. |
06-06-2007, 20:18 | #24 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Bir teşekkür de benden Sevgili Hassoman Pir'imize, 3kg. çileği iki çelik tencereye bölüştürüp, Hassoman usülünden milim sapma yapmadan uyguladım ki sormayın!.. 4 kavanoz çilek reçelim oldu ki, pişirme esnasında bir yudum köpüklenme yaşamadım ve pırıl pırıl parlak oldu.. Tabi ki tereyağı katmalarını herkese önemle tavsiye ederim efendim.. Teşekkürler SN. Hassoman.. |
|
06-06-2007, 20:20 | #25 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Sonsuz Teşekkürler.. |
|
06-06-2007, 20:22 | #26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Limon, Fethiye çarşı içindeki hal duruyor. Şimdi özgün yöre mimarisi ile modernize edildi. Balıkçılar,kasaplar,peynirciler,sebze ve meyva satıcıları,büfe ve lokantalar da oldu. Oranın sabah keyfi pek güzel olur. Ben orada olduğum zamanlar her sabah mutlaka uğrar tanıdıklarla kahvaltı eder ve sabah hengamesini yaşarım. Çok keyifli olur. İnanılmaz muzip dostlar var. Çilekleri hangi mevsimde aldınız? Orada belli mevsimlerde yayla ürünleri satılır. Hele haftalık kurulan pazar çok daha keyiflidir. Dere kenarında muhteşem gözlemeler yiyebilirsiniz. Köylü pazarından çok güzel ürünler alabilirsiniz. ) |
06-06-2007, 20:24 | #27 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Önce sabah reçeli yeriz, öğlen yemeğine bahçeden bamyaları toplayıp pişirmesi benden.. Rikeb ve Ailesine sevgi ve selamlar.. |
|
06-06-2007, 20:54 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Mutluluk dediğiniz nedir ki efendim. İşte budur; sizden bu sözleri işitmektir. Sizlerden öğrendiklerimizin yanında bunlar hiç kalır. Paylaşmak gibisi var mı?Afiyetler olsun |
06-06-2007, 21:48 | #30 |
Doğadelisi
|
Bu mesajınızı okuduğumdan beri tarifler yazan bir ajandam vardı onu aramakla meşgulum, bulamadım.. Tv'de bir Isparta belgeselinden alıntıladığım bir "gül reçeli" tarifi vardı, çok kolay ve zahmetsiz.. Hatta geçenlerde "Bademağacı" isimli kardeşim msn de istemişti de bu tarifi vermiştim. Ya o ya ben size bu tarifi yazacağız Allahın izniyle Sevgili Habibe Hanım.. Yine de Mahmut Bey bizden daha fazla faydalı olabilir kanaatindeyim, gül memleketinden olması itibariyle.. |
|
|