07-06-2007, 09:22 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
|
Billur Hanım'dan aldığım Gül Reçeli tarifi; Bir miktar reçellik pembe gül akşamdan yıkanır.Islak olduğu icin bir tülbent ya da bezin arasına konur.(kurusun diye..)diğer taraftan tencerede 3 su bardağı su ile 2 su bardağı toz şeker,kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır. Kıvama geldiğine kanaat ettiginizde içine gülleri koyup yarım saat kadar karıştırın.Kaynayıp piştiğini görünce ateşten al.soğumaya bırak. |
10-06-2007, 13:29 | #35 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar gül reçelinin 1-2 ay sonra o keskin kokusu azalıyor. Ben geçen sene denedim de bir süre sonra hiç kokusu kalmamıştı. Onun için önce yaprakları aralarına şeker serpiştirerek kavanozlara basıyorlarmış. (Tam tarifini unuttum) Reçeli az miktarlarda yapıyorlarmış. Bittikçe kavanozdan istedikleri kadar yaprak alıyorlarmış. |
13-06-2007, 21:40 | #36 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Saim Ergin; Forumda Türkçenin doğru kullanımı hakkında başlığına bakmanızı rica ediyoruz. Çünkü mesajlarınızı okumakta ve anlamakta zorluk çekiyoruz. Teşekkür ederiz. |
26-06-2007, 23:41 | #37 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-06-2007
Şehir: Edirne
Mesajlar: 20
|
Alıntı:
Patlıcan Reçeli: Malzemeler: Reçellik küçük patlıcanlar, şeker, karanfil, limon suyu, su ve sönmemiş kireç. Yapılışı: Ölçü birebir ölçüdür. Bir kg patlıcana karşılık bir kg şeker, 3-4 karanfil, yarım limon suyu. Önce patlıcanlar ayıklanır (bu işlemi yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmeyin), saplarını patlıcanla birleşme noktasından bıçakla ayırdıktan sonra kalan kısmı temizlemek için ellerinizi kullanın.Patlıcan üzerinde kalan (ben onlara yaprak diyeceğim) yaprakları ters yöne doğru çekin, kalan sert dokuyu çok fazla zarar vermeden bıçakla düzeltin, koni şekli verebilirsiniz. Patlıcanın kabuğunu zar inceliğinde soyun. Bu arada yanınızda bir kapta su bulundurun temizlenen patlıcanları bu suya atın. Bütün patlıcanlar hazırlandıktan sonra kireçli suda bekletme aşamasına geçebiliriz. Kireçli su hazırlamak için 5 litre suya 200gr sönmemiş kireç eklenerek iyice karıştırılır. Kireç dibe çökünce üstte kalan su bulandırılmadan alınır.Patlıcanlar bu suda 2 saat kadar bekletilir.Kireçli sudan alınarak bol suyla defalarca yıkanır. Kireçli sudan arındığına karar verdiğiniz zaman sularını sıkıp süzgece alın.Patlıcanları alacak büyüklükte bir tencereye ölçüye göre şeker ve patlıcanların kaynabileceği miktarda su koyun(sanırım bir kg için 1-2 bardak su yeterli olacaktır), su kaynayınca içine patlıcanları atın. Ara sıra karıştırırarak kıvamını kontrol edin. Ocaktan alamaya yakın karanfilleri ve limon suyunu ilave edip biraz daha kaynatın. Altını kapatıp soğumasını bekleyin.Soğuyan reçeli kavanozlara alın, ama almadan önce patlıcanların karınlarını yarıp içine ceviz koyabilirsiniz... Afiyet olsun... http://www.sebzeler.org/yazi/patlican-receli |
|
11-07-2007, 11:19 | #38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Bozcaada ve Gökçeada da yapılan Domates Reçelinin tarifini bilen varmı arkadaşlar ? |
12-07-2007, 11:10 | #39 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-06-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
|
Alıntı:
Malzemeler 1 kg erik domates 7 su bardagi toz seker 2 su bardagi su 1 çay kasigi limon tuzu 1 paket vanilya 10 su bardagi kireç suyu Yapılışı: Kireçli suyunun hazırlanışı:12 su bardagı suya yumurta büyüklüğünde sönmemis kireç konur ve eritilir.5 saat bekleyen kirecli suyun kireci dibine çökünce yüzündeki su alınır. Domateslerin kabuklarini soyup cekirdeklerini cikartip kirecli suda 3 saat bekletelim.3 saat sonra kirecli suyun içinden cikartilan domatesler 2-3 defa normal su ile yikanir.Tencereye su ,seker konulur ve koyulasincaya kadar kaynatilir.Koyulasan serbete domatesler eklenir biraz kaynadiktan sonra limon tuzu ilave edilir.Koyulasincaya kadar kaynatilir.Koyulasan recel ocaktan alinir ve vanilya eklenir.Soguyunca kavanozlara doldurulur. |
|
12-07-2007, 14:00 | #40 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Teşekkürler Missisipi ellerine sağlık |
17-07-2007, 16:14 | #41 |
Doğadelisi
|
Domates reçeli ile ilgili internette yaptığım araştırmalarda genellikle domateslerin kireçli suda bekletildiğini gördüm.. Sebebi ne olabilir diye merak ettim ve bu suda bekletildiğinde domateslerin vitaminleri suya geçmiyor mu diye de düşündüm doğrusu.. Özellikle dünya ülkelerinden Portekiz'de uygulanıyor oluşu, biz de özellikle Bozcaada ve Gökçeada'da yaşayan Rumlar tarafından yüzyıllardır yapıldığını ve bir de sivri armut modeli domatesler kullanıldığını öğrendim.. İyi de oldu, dağarcığıma yeni bir bilgi eklendi sayenizde.. Düzenleyen Billur Korkmaz : 19-07-2007 saat 13:43 |
19-07-2007, 10:31 | #42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Heyy ne güzel .Domates reçeli kıvranmalarımı bilen dostlarım BOZCAADA dan Domates reçeli yolladılar. Bozcaada da SALTO markası ile uzun yıllardır reçel ve pekmez üretimi yapan bir firmanın ürünü ve BADEMli. Teşekkür ederim dostlarıma. Yanında 1 şişe de çocukluğumun şarabı DİMİTRAKOPULO yollamışlar. İnsanın yürekli dostlarının olması ne güzel. |
19-07-2007, 17:32 | #43 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sevincinizi ve gururunuzu bizlerle paylaşmak için dostlarınızın jestini bize duyurduğunuzu biliyorum; ama, insan kıskanmadan edemiyor yahu Böyle güzel dostluklara bizden selam olsun! |
|
19-07-2007, 18:25 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Hassoman teşekkür ederim. |
09-11-2007, 11:52 | #45 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: adana
Mesajlar: 3
|
güzel bir elma reçeli,marmelatı ne varsa arıyorum.biliyorum şimdi siz,herkes bilir diceksiniz,ama benim bir kaç tatsız tecrübem oldu.cesaret edemiyorum pek.yardımcı olursanız çok sevinirim.adanadan saygılarımla efendim |
14-11-2007, 23:24 | #46 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili eSme, Bu güne kadar bir reçete gelmediğine göre sizi daha fazla bekletmemek gerek... Evet, haklısınız elma marmelatını tutturmak gerçekten zor. Ateşte az tutsanız kendini koyveriyor, çok tutsanız rengi kararması bir yana çatalınıza erimiş akide şekeri gibi yapışıp kalıyor. Ama, sonuç ne olursa olsun çöpe gitmiyoooor!.. İyi tarafı bu: Şimdi gelelim reçeteye: Ama bir dakika!.. Şimdiden söylüyorum, bir mucizeye tanık olmayacaksınız. Sonuçta bir elma marmelatının yapılmasına ilişkin bir öneri sunacağım size... Ha bu arada size bir sır vereyim mi? İyi yemek yapmak için mutfakta burnunuzu iyi kullanacaksınız... (Canım herşeye burnunuzu sokun anlamında söylemiyorum). Yani yayılan kokuları doğru değerlendireceksiniz. Elma marmelatında olacağı gibi... Evet, marmelat yapımına geçebilriz artık: 1 Kg sert, sulu kokulu elma... (Mesela iyi bir Amasya'ya ne dersiniz?) 1 kg dan az şeker (800 gr kadar. Canım bir kg şekerin üzerinden alıverin göz kararı işte) 1 limon suyu kabuk tarçın Elmaları kabuklarını soymuyoruz. Varsın dişimize gelsin. Elmalarımızı Dilimlere ayırıp çekirdek yataklarını çıkarıyoruz, ayıklanmış dilimleri limon sulu soğuk suya atıyoruz ki kararmasınlar değil mi ama. Marmelat yapacağımız tencereye şöyle dibini azıcık dolduracak kadar limonlu sudan koyuyoruz. Orta ateşte Ezilecek hale gelinceye kadar haşlıyoruz. Haşlanmış elma dilimlerini tencereden alıp kevgirden geçiriyoruz. Ha siz daha kolay bir yöntem biliyorsanız onu yapın. Haşlanmış elmalarımız püre haline gelsin de nasıl gelirse gelsin. İşte bu püreyi tencereye yeniden koyuyoruz. Üzerine şekerimizi boşaltıyoruz. Başlıyoruz karıştırmaya... Bu arada radyonuz açık olsun, şöyle keyifli bir müzik yayılsın mutfağınıza...... Marmelat kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Ne oldu... Mutfak elma kokusu içinde kaldı değil mi... Şimdi pempeleşinceye kadar pişirmeye devam. Bu arada kavanozlarınızı hazırlayın. İçlerine birer tane küçük boyda kabuk tarçın koyun. Marmelat dilediğiniz pembeliğe gelince, kokusu zirveye çıkınca, ya da 'eyvah kararacak galiba...' diye kaygılanmaya başladığınızda marmelatın içine bir limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatın. Alın ocaktan sıcak sıcak tarçın kabuklu kavanozların içine dökün (aman dikkat kavanozlar oda sıcaklığında ve altlarında kuru bez olmalı ki çatlamasınlar) soğuyuncaya kadar ağızları açık kalsın ki rahatlasın, nefes alsın... Soğuyunca kavanozlarınızı dolaba kaldırın.. İşte şimdi radyonun sesini az daha açın ve kendinize bir kahve yapın. Çünkü hakettiniz.. Afiyet olsun. |
18-11-2007, 23:56 | #47 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: adana
Mesajlar: 3
|
hassoman o ne güzel bir anlatım bayıldım doğrusu.ilginize teşekkürler.ben netde baya bir araştırma yapıp sonunda dayanamayıp denedim.çok güzel bir marmelat oldu.1 kilo elmadan denemişdim 1 hafta bile dayanmadı.ama sizin tarifinize yakın bir tarif.ben tarçın eklememişdim sadece.şimdi sizin verdiğiniz tarifide denemek farz oldu sezen aksu eşliğinde.ve ****** son nokta kahve olucakdır. benim tarifimide öğrenmek isteyenler olursa tarifini seve seve yazarım.adanadan sevgi ve saygılar... |
23-11-2007, 08:19 | #48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Bir ELMA REÇELİ tarifi de benden: ÖLÇEK bire bir Yani 1 KG GOLDEN ELMA (İllada Eğirdir Elması) 1 KG dan az kristal şeker 1 PAKET VANİLYA 1ADET LİMON Elmalar soyulduktan sonra küp küp doğranır ve limonlu suya atılır (Kararmaması için). Süzülüp kaynatma tenceresine alınan elmaların üzerine şeker ve vanilya ilave edilerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bu arada üzerine çıkan kef i alınır. Elma parçaları lokum görünümünü alınca limonu ilave edilir ve ateş söndürülüp soğumaya bırakılır. Kaynatma fazla olursa koyu olur kaynatmayı az yaparsanız daha sulu olur. Afiyet olsun. |
26-05-2008, 10:09 | #49 |
Ağaç Dostu
|
Kiraz Reçeli
SARI KİRAZ REÇELİ Bahçemden topladığım sarı kirazlarla reçel yaptım. 1 kilo sarı kiraz, 1 kilo şeker, 4-5 damla limon suyu Kirazların çekirdeklerini çay kaşığının sapını veya küçük bir çengelli iğnenin arkasını kullanarak çıkarın. Kirazları derin bir tencereye koyun. Üzerine şekeri dökün. Ocağı yakmadan, bir süre (3-4 saat) şekerin kendi kendine erimesini bekleyin. Daha sonra ocağı yakın. Ağır ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Pişme sırasında reçelin üzerinde köpükler oluşacak. Bunları almayı unutmayın. Ocaktan indirmeden önce limon suyunu ekleyin. Bu koyulaşmasını sağlayacak. Afiyet olsun. Düzenleyen sakagun : 26-05-2008 saat 21:04 |
26-05-2008, 10:47 | #51 |
Ağaç Dostu
|
Habibe, ben de sarı kiraz diye bir kiraz çeşidi olduğunu 2 gün önce öğrendim. 2 ay önce bir meyve bahçesi aldım ve merakla meyvelerin tadlarını bekliyorum. Internet'te araştırdığımda sarı kiraz reçelinin çok lezzetli olduğunu okudum. Hemen denedim Bakalım daha neler öğreneceğim. |
26-05-2008, 12:10 | #52 |
Ağaç Dostu
|
Kendi ağacınızın meyvesinden yapmak gibi zevklisi olur mu hiç. Bakalım sizi ne süprizler bekliyor kimbilir. Halam bir de zerdaliden yapmış reçel benim yaptığımdan tek farkı ise içine çekirdeklerini kırıp iç bademlerini de eklemesi. İçi acı olmaz mı dediğimde, kayısının acıdır ama zerdalinin ki tatlı oluyor dedi.. Ne derece doğru bilmiyorum. |
04-06-2008, 15:43 | #54 |
Ağaç Dostu
|
Çilek Reçeli
Ben bugün çilek reçeli yapıyorum her yeri kokusu sardı.Manav osmanli çileği dedi ama kandıramadı beni.Zonguldak'taki öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum Ereğli'de çilek festivali yapılırdı ve Osmanlı Çileği; ufak,açık pembe,oval ve kokuludur.Yanılıyormuyum arkadaşlar? |
10-06-2008, 14:39 | #55 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,826
|
Ereğli çileği
Alıntı:
|
|
10-06-2008, 21:30 | #56 |
Ağaç Dostu
|
Ceviz Reçeli
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim. Ceviz macunu. Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir. Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir. Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır. Herkese afiyet olsun... |
10-06-2008, 22:30 | #57 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-05-2008
Şehir: ordu
Mesajlar: 3
|
Ceviz Reçeli
Bu tarif güzelmiş ama kireci anlayamadım acaba bildiğimiz kireç mi ve nereden bulabiliriz? |
11-06-2008, 19:49 | #59 |
Ağaç Dostu
|
Vişne reçeli ve vişne hoşafı yaptım. Reçeli her zamanki gibi 1'e 1 ölçülerinde yaptım. Yani 1 kilo vişneye 1 kilo şeker şeklinde. Kaynadıktan sonra da içine birkaç damla limon sıktım. Hoşaf için yarım kilo vişnenin çekirdeklerini çıkarmadan elimle sıkarak makarna süzgecinden geçirip suyunu çıkardım. Bu suya 1,5 bardak şeker kattım. Çekirdekleri çıkarılmış 1 bardak vişneyi de içine katıp kaynattım. |
12-06-2008, 00:41 | #60 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|