agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni212Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-07-2007, 15:12   #61
Ağaç Dostu
 
Hakan KINACI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 951
Galeri: 42
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Uzun süre kullanınca insan bıkmaya başlıyor. Tek nedeni bu.
Birde her gün tekrar tekrar mayalamak da insanı bıktırıyor.
Ben cam kaseye ışıksız ortamda mayalanmaya bırakıyorum, mayalandıktan sonra süzme işi plastik süzgeçte birde hiç bir zaman maya kaltürünü metale değdirmiyorum yani anlayacağınız uğraşı var biraz... Ancaaak o evde yaptığınız o kadar zahmet harcadığınız kefirin tadınıda hiç biri vermiyor
Saygılar,

Dip Not; Beni kefir ile bu leziz bir o kadarda faydalı içecek ile buluşturan Değerli Dostum Oğuz SAĞLAM' a da buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 15:46   #62
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Mikroorganizmaların etkisi laktoz ve proteinlerdeki değişimler, kefirin hazmını kolaylaştırır. Diğer yandan oluşan bu yeni maddeler iştah açıcı serinletici, sevilen tat ve aroma oluştururlar. Kefirdeki laktoz oranı süte oranla azaldığı için, barsakları laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla içebilir.
Kefirde bulunan CO2 sindirimi kolaylaştırır. Diğer yandan başta B12 olmak üzere bazı B grubu vitaminler sentezlenmiş olarak kefirde bulunur.
Kefirde oluşan süt asidinin %90'dan fazlasının L(+) süt asidi olduğu bildirilmiştir. L(+) süt asidi vücut tarafından kolayca sindirilmekte ve fizyolojik olarak da önemi bulunmaktadır.
Kefirin bazı rahatsızlıkları ve hastalıkları iyileştirdiği birçok literatürde bildirilmiştir. Kefirde oluşan asetik asit, H2O2 gibi antibakteriyel maddeler, E.coli, Salmonella gibi patojen bakterilere antibakteriyel etki yapmaktadır.
Ayrıca kefir mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını arttırmaktadır. Asetik asit bakterileri barsaktaki bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermektedir. Yapılan araştırmalar, kefirin sinirsel rahatsılıklara, iştahsızlık ve uykusuzluk için iyi bir ilaç olduğunu göstermiştir.
Ayrıca halk arasında yüksek tansiyon, safra kesesi rahatsızlıkları, bronşiti iyileştirdiği bilinmektedir. (Astım için yararlarını ben şahsen bilirim)

Kefir düzenli olarak günde yarım litre içildiğinde (iki bardak) organizmayı stabilize edici etkisinin olduğu, sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterdiği bilinmektedir.Ayrıca, karaciğer, safra, böbrek fonksiyonları ve kan dolaşımı üzerinde olumlu etkileri olduğu, antikarsinojenik özellik taşıdığı bir çok yayında belirtilmiştir.

Broşürün kaynağı, EÜ. Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü'dür.
telefonu: 0 232 388 01 10 -2733

yağmur beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 16:27   #63
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Memet Bey..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2007, 21:33   #64
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Sebahattin Bey ne oldu, buldunuz mu kefir danelerinden?

Benden size gelebilecek kadar gelişmiş danem var. istiyorsanız göndereyim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2007, 21:41   #65
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Nevsune hanım buralarda geniş kapsamlı bir araştırma yapamadım işlerimden dolayı. Bir miktar elinizdeki danelerden bana gönderebilirseniz sevinirim .

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2007, 21:43   #66
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Elbette, size sözüm vardı zaten.

Adresinizi özelime yazarsanız, önümüzdeki hafta göndereceğim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2007, 08:54   #67
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Daneleri steril bir cam kap içinde, sıcaktan etkilenmeyecek şekilde önlem alarak göndermeyi ihmal etmeyin.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2007, 13:10   #68
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
O zaman Sevgili Sebahattin Bey'i eylül ayına dek bekletelim. Çünkü arabaların içinde her şey pişiyor bu sıcakta.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2007, 13:13   #69
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Bana uyar öyle daha iyi olur belkide....

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2007, 21:08   #70
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Kefir mayasını gönderirken süt içinde mi, su içinde mi?.. Süt olmaz sanırım, bozulur..

On onbeş gündür hergün sabah akşam birer bardak içiyorum, iki günde bir mayalıyorum, komşum Tübitak'tan almıştı o mayayı yıllar önce, hala nesli tükenmedi.. Nesli biterse bende isterim Nevsune hanımcım..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2007, 22:50   #71
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kefir önce "temiz" olan suyla çok iyi yıkanmalı. herşeyin steril olmasına dikkat ederek cam bir kaba koymalı.
EÜ ziraatte herhengi bir sıvının içine koymadan veriyorlar ama, mesafe az eve gidene kadar. Belki suya koymak yaralı olabilir.
Billur korkmaz, ev ortamında en büyük sorun kefiri steril saklama, yıllar boyu nasıl sağladınız bunu.
Ben birden fazla defa kefir aldım üniversiteden, bir süre sonra mayalanan kefirin üstünde kremsi bir renkte küf oluşuyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2007, 23:22   #72
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Her mayalama sonrasında çok bol su ile yıkayıp koyu renk steril cam bir şişe içinde buzdolabında saklanıyor ve şayet kullanılmayacaksa sık sık suyu değiştiriliyor, ancaaak bir şey keşfettim ki doğal musluk suyuyla bekletilirse sararma oluşuyor, satın alınan şişe suyunda bekletilirse bembeyaz kalıyor..

Eğer uzun süre mayalama yapmayıp çoğalmasını istiyorsanız, 2-3 günde bir değiştirilmek kaydıyla sütte tutabilirsiniz.. Ben bir kaç kez kökünü köreltmiş olsam da komşum tedavi amaçlı 7 senedir aynı mayayı kullanıyor hiç köreltmedi, gün aşırı mayalamakta, çoğalanı dağıtmakta.. Ondan tedarik ediyorum..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2007, 23:24   #73
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Ayrıca metal kaşık yerine tahta kaşık ve cam kavanoz, plastik süzgeç kullanma olayı da etken sanırım..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 07:08   #74
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Billur Hanım çok doğru bilgiler vermişsiniz.
Geçen yıl ben çok aradım, bir türlü de yolum Ziraat Fakültesi tarafına düşmedi. Kefirtaneleri diye bir yahoo grubu var, oraya üye oldum. Her ne kadar oradan dane edinemediysem de, çok değerli bilgiler edindim. Sonra bir gün annemin komşusunda olduğu çıktı ortaya ve onun yavrularını büyütüyorum şimdi. Artık tosuncuk olmaya başladılar. İşte Sebahattin Bey'e gidecek olan, benim çoğalttıklarımdan ilk yavru olacak. O'da dikkatli mayalama ve saklama yaparsa eminim bir süre sonra kendi yavrularını dağıtmaya başlayacak.

Ben o grupta verilen bilgilerden çok yararlandım. Gerçekten kefir, bir sorumluluk işiymiş. Öyle ayran muamelesi yapamıyorsunuz ona. Kefir mayalamak isteyenlerin o gruptaki bilgilere ulaşmasını öneriyorum.

Bir de eklemek istediğim bir şey var. Lütfen uzun ömürlü sütle mayalamayın. Sağlıklı olduğundan emin olduğunuz çiğ sütü kaynatıp mayalayabilirsiniz. Ama böyle bir seçeneğiniz yoksa, pastörize süt kullanmalısınız.


Düzenleyen nevsune : 13-08-2007 saat 08:44 Neden: ilave
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 08:22   #75
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Ben de kefir danesi istiyorum mümkünse...

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 08:41   #76
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Filiz'ciğim

Benimkiler daha yeni çoğalıyorlar. Bir tanesini Sebahattin Bey'e göndereceğim. Aldığım kaynakta!! varsa sana da gönderirim. Yok kalmadıysa orada, benimkilerin biraz daha çoğalmasını beklememiz gerekecek.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 12:57   #77
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Gerek kefir de gerekse normal içmek için kesinlikle pastörize süt kullanıyorum ben; sütçülerin sattığı açık süt beni açıkcası endişelendiriyor. Sonuç mükemmel, aynı yoğurt kıvamında, süzgeçten zor geçiyor. Benim kefirim henüz tomurcuklanmadı ama komşum şu an yazlıkta olmasaydı sana tedarik edip yollardım Filizciğim, belki bir ay sonra tamam mı?

Ayrıca tam 24 saat bekletiyorum, dün gece 21.00'de mayaladım, bu gece 21.00'de süzücem..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 14:37   #78
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Zaten memet'in dediği gibi bu sıcak havalarda bozulur kefir daneleri tabii ki beklerim. Havalar soğuyunca görüşürüz...

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 17:54   #79
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Midesi hassas olanlar oniki saat bekletilmiş kefir kullanabilir.
Kefiri süzdükten sonra, bir kaç saat dolapta dinlendirip içmesi daha uygun.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 19:25   #80
Ağaç Dostu
 
Sebahattin Sargın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-12-2006
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 4,157
Galeri: 345
Yaşasın kefirim olacak, bende deniyeceğim. Filiz kefirimden uzak dur yahu

Sebahattin Sargın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2007, 21:55   #81
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Filizin kefiri benden, senin ki Nevsune Hanımdan sebocuğum; boşuna telaş yapma..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 08:11   #82
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Kefir kardeşliği kuralım fikrime sıcak bakmayanlar vardı bir ara(o kendini biliyor ). Billur Hanım teşekkürler.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 08:19   #83
Ağaç Dostu
 
Hakan KINACI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 951
Galeri: 42
En güzeli bence de Kefir kardeşliği kurulabilir Ben daha tatile çıkmadığım için kefir mayası almadım arkadaşımdan tatil sonrası alacağım ve çok çabuk çoğaldığı için maya verecek kimsem olmuyor. Böyle bir şey yapılırsa hiç değilse maya heba olmaz.

Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 08:22   #84
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Hakan bir sonbahar gelsin paylaşıma başlayalım bu sıcaklarda kefir paylaşımı zor olur. Desteğin için saol

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 08:44   #85
Ağaç Dostu
 
Hakan KINACI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 951
Galeri: 42
Elbette Filiz hanım, bende zaten Ekim ayı gibi kefir mayamı alacağım ve kasım aralık gibi de elimde bayağı çoğalmış olur. İnanın maya çoğaldıkça ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz hiç değilse paylaştığınızda elinizdeki maya bozulsa veya bir şekilde kaybolsa bile sizbiliyorsunuz ki bir dostunuzda bir arkadaşınızda mutlaka bulabileceğiniz bir maya mevcut içiniz daha rahat oluyor inanın.
Bazıları da çok önemsemiyor gerçi aldıkları mayayı ve bir şekilde kaybediyor, sebebi sizde tadıyor gerçekten çok güzel bir tad evde o kadar tarif ediyorsunuz uygulamalı gösteriyorsunuz sonra evinde sizin yaptınız tadı almayınca maya bozuk diye atanlar bile var malesef.
Bu nedenle bu tür kardeşliğin bence çok büyük önemi var diye düşünüyorum.
Rica ederim, destek olmam sizin bu şekilde bir kardeşliğe öncü olmanız...

Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 08:58   #86
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Benim gözüm gibi baktığım kefir danelerim vardı yıllarca kullandım kullandım. Onları şurup şişesinde muhafaza ediyordum. Bir gün memleket dönüşü baktım ki şişe var daneler yok. Sağolsun ev arkadaşım şişeyi ordan oraya sakladığımdan bir şey yapacak diye atmamış. Sözde iyilik! bir güzel de yıkamış! Afferin dedim iyi yapmışın bana sözü vardı dane bulacaktı bulamadan şehri terketti Düşünün o kadar ilgili ki kendisinin sevmediği kefiri benim her hafta yaptığımı bilmiyordu

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 13:15   #87
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Ahhh Filizcim bak bu iyi oldu kefir kardeşliği derneği.. Kaktüs kardeşliğine pek bir özeniyordum.. Bamya sevenler derneğinden sonra kefirciler işbaşında.. Hassomanımızda dönse tatilden organizasyonumuz daha bir güzelleşecek bence.. Nevsune Hanımın pek sesi çıkmadı bu konuda..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 13:33   #88
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Merhabalar.

Kışlık erzak hazırlamaktan bitap haldeyim, ondan sesim çıkamıyor.

Billur Hanımcığım katılmaz olur muyum, derhal. Herkes gitsin, gelsin başlayalım.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2007, 13:43   #89
Ağaç Dostu
 
Fatma E.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 197
Galeri: 4
Bende de kefir daneleri var, büyüdüklerinde ben de paylaşabilirim. Şimdilik pek küçükler Kışa kadar çoğalırlar herhalde. Tabi bu arada birşey olmazsa danelerime.

Fatma E. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2007, 15:07   #90
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Midesi hassas olanlar oniki saat bekletilmiş kefir kullanabilir.
Kefiri süzdükten sonra, bir kaç saat dolapta dinlendirip içmesi daha uygun.
Midem sağlam değil, gastritim var ve sanırım yirmidört saat bekletilen kefirden olmalı , aşırı gaz yapmakta son dönemlerde.. Oniki saat bekletmeyi deneyeceğim bundan böyle, biraz daha katılaşmamış olsada..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024