22-08-2007, 10:02 | #121 |
Ağaç Dostu
|
Kefirdeki kalori miktarını araştırırken bu köşe yazısını buldum ve sizlerle paylaşmak istiyorum. Ve bunu... Kefir mayası, keçi tulumu içine konan inek sütünün dana ve koyun şirdenleriyle pıhtılaştırılması yoluyla elde ediliyor. |
22-08-2007, 10:46 | #122 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Filiz, alıntılar çok güzel, ben özellikle şu bölüme dikkat çekmek istedim; "Kefir tanesindeki mikroorganizma topluluğu çok hassas ve istenmeyen mikropların bulaşması için çok uygun bir ortamdır." Bu konuya çok dikkat etmeli.. Yazının tümünü okumak gerek. |
30-08-2007, 22:38 | #124 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili kefirciler. Kefirleriniz şişeciklere konuldu, hazır. Fakat hava sıcaklığı yine artıyor. Ne yazıkki göndereceğim yerler, hiç biri merkez olmadığı için 1 günde ulaşamıyor. İki günlük sıcakta beklemenin ise, danelerde bozulmaya yol açacağı düşüncesindeyim. Eylülün ilk haftasında da ben yolculuğa çıkıyorum. Yani biraz daha beklemek durumundayız. Merak etmeyin diye yazmak istedim. |
02-09-2007, 18:41 | #125 |
Ağaç Dostu
|
Efendim, teşekkür ederim. Vazgeçmedim. Sayenizde işi öğrendim. Şimdi üretim yoluna girdi. Hatta konuklarıma da tattırdığım oluyor. |
21-11-2007, 22:34 | #126 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 82
|
Kefir mayasını yollayan kişiler varsa, ne şekilde paketleyip kargoya verdiklerini anlatabilirler mi? Su içinde sakladığım için, kargo almak istemiyor.Susuz gönderirsem kefir bozulmaz mı ? Kolayı varsa anlatırsanız sevinirim. |
22-11-2007, 18:58 | #128 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Sayın Melnils; Kargo merkezine bugün gittiğimde gönderdiğiniz kargoyu geri göndermek için ayırmışlardı.(Adresimi bulamamışlar.)Eve gelip hemen 750 ml. kadar kaynatılıp oda sıcaklığında olan süte koydum.Üzerini örtmeden soba yanan odaya koydum.Mayayı kokladığımda peynir gibi kokuyordu.Rengi çökelek gibi beyaz ve biraz sulanmıştı.Umarım bozulmamıştır. Yarın öğlen saatlerinde kefirin olup olmadığını kontrol edeceğim.Eğer bozulmuşsa sizden bir kere daha göndermenizi rica edeceğim.Zahmetleriniz için binlerce teşekürler.Saygılarımla. |
22-11-2007, 23:32 | #129 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 82
|
Bozulmuşsa yeniden yollayabilirim tabi. Bende de zaman zaman kefirin sütü su ile ayrılıyor. Ama ben bu durumun kullandığım pastorize sütlerin markalarından dolayı olduğunu düşünüyorum. Ben buzdolabında uzun süre sakladığım kefiri yeniden yapıcaksam bir gün az miktarda sütte (250ml) bekletiyorum. Kefirler kendine gelsin diye. Olan kefiri içmiyorum. İkinci partiyi normal tüketiyorum Buzdolabında da suyunun içine şeker atıyorum. Bu şekilde öğrendim saklamayı. |
23-11-2007, 23:00 | #130 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Biteviye kontroller soncunda tam umudumu kesmiştim ki; 30 saatin sonunda oda sıcaklığında bekleyen süt incir uyutması gibi koyulaşmıştı.Tadı tadımsı, biraz yoğurdu andırıyordu.Plastik süzgeçte süzdükten sonra biraz sulandırıp buzdolabına koydum.Kefir danelerini ise biraz toz şeker attığım plastik şişeyle buzdolabına kaldırdım.Umarım yanlış yapmamışımdır.Elde ettiğim ürün de kefirdir. Sayın Melnils size tekrar teşekkürler. |
24-11-2007, 20:54 | #131 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
|
Sanırım benim elde ettiğim kefir değil, cam şişede kalanında şişenin dibinde su birikiyor ve heterojen bir görüntü var.Dünden beri kefirin tadı ekşimediği gibi daha tatlandı.Acaba bu kefirmidir? Pazartesi yeni bir deneme daha yapacağım. |
24-11-2007, 21:09 | #132 |
Ağaç Dostu
|
Kefiri, mayalanırken arada bir sallamanız gerekir, o zaman homojenleşecektir. Tadı istediğiniz gibiyse sorun yok demektir. Yalnız lütfen mayalarınıza musluk suyu ve metal bir şey değdirmemeye çalışın. |
25-11-2007, 19:55 | #133 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
|
Merhaba, Kefirin önemli bir tartışma başlattığını gördüm. Bu konudaki bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Tüm dünyada önemli bir ilgi görmeye başlayan kefir, Kafkasya'da binlerce yıldır tüketiliyor. Bazı iddialara göre kefirden Kur'an'da da söz ediliyor. Kefir, 19'uncu yüzyıla kadar Kafkasya'da bulunan halklara mahsus bir mayaymış. Efsaneye göre bir Rus prensesi bir Kafkasyalı delikanlıyı ayartıp bu mayayı çalmış. O zamana kadar Kafkasya halkları bu mayayı kimseye vermezmiş. Kefir kelimesinin, bu içeceğin yarattığı etkiye atfen Türkçe "keyif" kelimesinden geldiği, dünya çapında kabul edilen bir iddiadır. Kefir gerçekten de küçük miktarda alkol içerir. Ama bu miktarda alkol zaten insanın sindirim sisteminde doğal olarak oluşuyor. Yani meyve, şekerli gıda **** karbonhidrat tükettiğimizde zaten alkol oluşuyor. Karbonhidratlar tükürükte bulunan enzimlerle şekere çevriliyor. Bu şeker sindirim sistemimizde bulunan doğal mayalar tarafından alkole dönüştürülüyor. Yani softalar alkolün en küçük miktarının haram olduğunu söyleseler de, aslında sindirim sistemimimizde alkol zaten her zaman oluşuyor. Bu konunun başlangıcında yaşanan polemik ile ilgili de bir kaç söz söylemek isterim. Kefir gerçekten de Kafkasya'dan kaynaklanır. Ama bir kaç bin yıl önce Türklük **** başka bir milliyet gibi bir konu yoktu. Yani bu konuyu başlatan sayın Sebahattin Sargın'ın iddia ettiği gibi Kafkas Türkleri ifadesi çok doğru olmamış. Ama polemiği başlatan sayın Nartsawa'nın itirazları da çok doğru değil. Çünkü bu Kafkasya halklarının Orta Asya'dan, tıpkı Türk kavimlerinin göçleri benzeri bir göç ile bir kaç bin yıl önce göçtükleri, genel kabul gören bir teori. Daha sonra bu halklar Kafkasya'dan Moğol istilası ile dağılıp Avrupa'ya yayılmışlar. Mesela Kral Arthur'un kılıcı excalibur'un aslında bir Kafkas devleti olan Alan İmparatorluğu'nun efsanesi olduğu biliniyor. İskoçya'yı bile bu insanlar kurmuş. Hatta London kelimesi de bu insanların dilinde durgun su kelimesinden kaynaklanıyormuş. Bu halk da Kafkasya ve öncesinde Orta Asya kökenliymiş. Yani kafatasçılığın gereği yok. Neyse kefire dönelim. Kefir çok sayıda maya ve mantarın oluşturduğu bir simbiyoz yaşam formudur. Bugün hala içeriği tam olarak bilimsel anlamda çözümlenememiştir. İşte tam bu nedenledir ki ticari olarak satılan sözde kefirler gerçekten "Kefir" değildir. Çünkü içindeki maddelerin tamamını tanımlayamadığınız bir gıda, ticari olarak satılabilir bir madde değildir. (Kimse bana coca cola özütünden bahsetmesin, çünkü nasıl satılabildiğini bilmiyorum.) Yani kefir mayasıyla sütü mayalayıp satamazsınız. Çünkü mayalanmadan sonra oluşan maddeyi bilimsel olarak tanımlayamazsınız. Ama ortada bir gerçek var ki, kefiri binlerce yıldır kullanan insanlar, bu mayalı içkiden, bugünün bilimsel teknikleriyle geliştirilen ilaçlarından sağlayamadıkları yararı sağlamışlar. Ve bu yararı, ancak bugün, analitik düşünmeyi yaşam biçimi halini getirmiş batılı ülke insanları yeni keşfetmişler. Gerçekten bugün gizemini korumayı başaran belki de tek madde kefirdir. Basit anlatımıyla kefir, bulgur büyüklüğünden fındık büyüklüğüne kadar değişen boyutlardaki bir canlı formudur. Bu yaşam formu, çok sayıda mikroskobik tek hücreli canlının, bir bütünlük oluşturacak şekilde bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu çok sayıdaki canlının oluşturduğu matriks, üreme yoluyla çoğalıyor. Yani kefir ancak varolan kültürden çoğaltılabilir, labaratuar ortamında da olsa oluşturulamıyor. Yani bugün dünyada varolan kefir tanelerinin kaynağı tektir. (Gerçi kefir ile ilgili uluslararası Yahoo grubunda Ege Üniversitesi'nden bir öğretim görevlisi, bir hayvan bağırsak dokusunda kefirin belirli koşullarda yaratılabildiğini iddia etmişti) Kefir ile mayalanan süt, zararalı mikropların üremesi için olumsuz bir ortam oluşturur. Yani gerekli koşullar sağlandığında kefirde zararlı mikrop üremez. Örneğin mayalanmış kefir içinde bekletilen etin, günlerce (hatta aylarca) oda sıcaklığında kaldığı halde bozulmadığı görülmüştür. Yine de kefir yapılırken mümkün olan maksimum hijyen koşullarının sağlanması bir zorunluluktur. Biraz uzun bir yazı oldu ama kusura bakmayın. |
26-11-2007, 21:44 | #134 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 82
|
Sevgili hatipali74, kefiri ekşitmek istiyorsanız en az 2 gün bekletmeniz gerekir, ben öyle yapıyorum. 24 saat bekleyen kefirin süt gibi tadı oluyor. Süt içinde bekledikçe ekşiyor. Tadı ekşi ayran gibi oluyor. İstediğiniz tadı ayarlıyabilirsiniz. Ben ekşi sevdiğim için 2 gün bekletiyorum, bazen 3 gün.. Kefir ekşidikçe yararlılığının artığını okumuştum. Yoğurt kıvamındaki kefiri süzmek için kullandığınız suyun içme suyu olması sizin yararınıza Buzdolabında beklediği zaman suyla kefir ayrılıyor, doğrudur. Çalkalıyıp içiyorum Buzdolabında şekerli suda beklettiğiniz kefirleri yıkayarak şekerli sudan arındırıp yeniden mayalayın. Buzdolabında bekliyen kefirlerin suyunun bulanık olmasıda da doğal, sütün içinden çıkarınca belki yeteri kadar yıkayamadığınızdan olabilir. Kolay gelsin.. |
26-11-2007, 23:11 | #135 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
|
Düzeltme
Alıntı:
Kefir tanelerini buzdolabında su içinde bekletebilirsiniz. Ama kesinlikle suya şeker koymayın. Tıpkı sütü mayaladığınız gibi, şekerli suyu da kefir taneleri ile oda sıcaklığında mayalayabilirsiniz. Bu karışımın içine limon dilimleri gibi çeşitli aroma verici maddeler ekleyebilirsiniz. Sonuçta gazoz benzeri ama ondan çok daha yararlı bir içecek elde edebilirsiniz. Bu, su kefiridir. Ancak bir kez su kefirine dönüşen kefir taneleri, bir daha süt mayalamakta kullanılamaz. Ayrıca süt içinde hızla büyüyüp çoğalan kefir taneleri, su kefirinde çoğalmaz. Yani kefir mayanızı süt mayalamak için kullanmaya devam edecekseniz, bu taneleri asla şekerli suya koymayın. Yoksa taneleriniz geri dönüşü olmayan su kefiri yoluna girmiş olacaktır. Düzenleyen polatuz : 26-11-2007 saat 23:18 Neden: ilave bilgi |
|
20-03-2008, 10:46 | #136 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 118
|
Kefiri ailece severek içiyoruz.2 sene evvel eşimin arkadaşı mayayı vermişti,o gün bu gündür mayalıyoruz.Bazen ben unutuyorum eşim ilgileniyor.Çocuklarımın soğuk algınlığına karşı direnci artı,kolay kolay hasta olmuyorlar artık. |
06-06-2008, 20:29 | #137 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-07-2007
Şehir: KAYSERİ
Mesajlar: 201
|
Kefirden Boza
Merhaba, Bu başlığı geç farkettim. Ben kefir tanelerini boza yapımında kullanıyorum. İkram ettiğim arkadaşlar çok beğeniyor. Öğünmek gibi olmasın Vefa bozasından bile güzel oluyor bence p En güzeli durdukça daha güzelleşiyor normal bozadaki gibi maya kokusu alınmıyor. |
07-07-2008, 18:02 | #138 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: Tulsa, OK. USA
Mesajlar: 3
|
Kefirle uzun yolculuk
Merhaba, Haziran ayinda Misir Carsisindan kefir aldim. Yaklasik 1 aydir mayalayip ailemle birlikte iciyoruz. 12 yasindaki oglum kefiri cok sevdi ve ergenlik sivilcelerine iyi geldigini iddia ediyor. Agustos ayi basinda 36 saatlik bir yolculuga cikiyoruz (Hava yollari ile) ve kefir tanelerim de bizimle gelecekler. Onlari nasil goturmeliyim? Sut icinde mi yoksa su icinde mi? Onlari bir kavanoz icersinde bavulla kargoya vermeyi planliyorum. Acaba bir zarar gorurler mi? Sorumu yanitlayan olursa cok sevinirim. Herkese huzurlu bir yaz dilerim. Selamlar |
10-07-2008, 15:20 | #139 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
|
Alıntı:
Bende de kefir daneleri var ve sürekli mayalıyorum. Günlük sütle mayalayınca süper oluyor. Ama benimki ayran gibi değil yoğurt gibi oluyor. Ben de yoğurt yerine kullanıyorum. 5 yaşındaki kızım peynir ve yoğurt yemiyor ama yayla çorbasını sevdiği için çorbaya yoğurt yerine kefir koyarak ona da yedirmiş oluyorum. |
|
10-07-2008, 15:22 | #140 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
|
Alıntı:
|
|
10-07-2008, 16:01 | #141 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
10-07-2008, 23:35 | #142 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
|
Alıntı:
|
|
10-07-2008, 23:48 | #143 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
|
Alıntı:
Daha detaylı bilgi için: http://users.chariot.net.au/~dna/Mak...#Kefir-d-acqua |
|
11-07-2008, 01:20 | #144 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: Tulsa, OK. USA
Mesajlar: 3
|
Kefirle uzun yolculuk
Sayin FKİLİMCİ ve Sayin POLATUZ, sorumu yanitladiginiz icin cok tesekkur ederim. Ben kefirleri kurutma islemini yapmaya cekiniyorum, belki ezilip zarar gorebilirler nedeniyle. Bu yuzden az sut ile ufak bir kavanoza koyup, kiyafetler arasina yerlestirip bavula koymayi planliyorum. Sonucu sizlere yazarim. Belki seyahat edecek arkadaslara fikir verebilir. |
13-07-2008, 13:05 | #145 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: Tulsa, OK. USA
Mesajlar: 3
|
Imdat! Kefirlerim kuflendi..
Hatirlarsaniz, bir ay evvel Misir Carsisindan kefir taneleri alip mayalamaya baslamistim. Agustos basi cikacagim yolculuk icin de sizlerden saklama onerileri sormustum. Bundan 5 gun evvel kefirlerimin performansi artsin diye sise suyu ile onlari yikayip yeniden sut icinde mayalamaya birakmis idim. Sure tamamlaninca (36 saat sonra) bir de ne goreyim; benim kefirler bu defa yogurd kivamli sivinin en ustunde ve sarimsi bir renkteler. Kefirleri oradan tahta bir kasik ile siyirip biraz sut ile calkaladim, sarimsi renk kaybolunca yeniden 1 litreye yakin sut ilavesiyle mayalanmaya biraktim. 24 saat sonra kontrol amaci ile kavanozu inceledigimde yine kefirleri en ustte ve sarimsi bir renkte buldum. Sizce ne oldu bunlara ve ne yapmaliyim? Acaba bu durum sikca olageliyor mu? Kefirleri hic dokunmadan yogurt kivaminda mayalanmis sut icersinde buzdolabina kaldirdim. Sizden gelecek cevaba gore hareket edecegim. Selamlar İpek |
07-10-2008, 23:31 | #146 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 39
|
Reflü başlangıcı vardı kalmadı Reflüsü olan baskasına verdim rahatladı. daha birçok rahatsızlıga iyi geldiğine cevremdem şahitim. Çok kişiye dağıttım en güzel yanı da bu paylaştıkça çoğalıyor.Ama en sonunda kendim öldürdüm ihmalden dolayı. Hem İçin Hem yüzünüze sürün. Faydasını göreceksiniz. Yahoo groups da kefir gurubu var. tavsiye ederim bakın. |
08-10-2008, 01:02 | #147 |
Ağaç Dostu
|
Ben Kafkazlarda doğdum büyüdüm. Çocukluğumdan beri kullanıyodum . Çok lezzetlidir. Yoğurt gibi birkaç gün bekletemiyorduk. Çok çabucak ekşiyordu. Ama, inek sütünden yapılıyordu. Şimdi Kafkaslarda da kefir modası geçmiş. Yoğurt modası başlamış. Ama, yoğurtun kefir kadar lezzetli ve sağlıklı olduğuna inanmıyorum. En azından markette satılanlar. Ve kefir asla plastik kablarda satılmazdı. Türkiyede olan süt şişeleri varya, ona benzer şişelerde satılırdı. |
08-10-2008, 08:50 | #148 |
Ağaç Dostu
|
Bir yıl arayla yaptırdığım iki kemik taramasında; kalsiyum ilaçlarımı ihmalcilik yüzünden kullanmadığım, yürüyüşleri de bıraktığım halde kemik erimemin gerilediği ortaya çıktı. Bunun biraz da kefir kullanmamla ilgisi olduğunu düşünüyorum. Bir süredir kefiri düzenli kullanmaya başlamıştım. Ayran, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini çok da sevmiyorum. Bu yüzden kefiri öyle ayran gibi içmek yerine haftada 2-3 gün müsli veya yulaf ezmesi ve meyvelerle karıştırıp kahvaltıda tüketiyorum. Tadı içindeki malzemelerle karışınca hoşuma bile gitmeye başladı. Bu arada, iki kişiye kefir mayası gönderebilirim. Yalnız lütfen meraktan değil de gerçekten kullanacakların istemesini rica ediyorum. Çünkü onlar canlı organizmalar ve kullanılmadıkları zaman ölüyorlar. Bir yanlış anlamayı önlemek adına: Kefiri mucize bir ilaç olarak görmüyorum. Yalnızca sağlıklı yaşam içerisinde bir yeri olduğunu düşünüyorum,o kadar. Kemik erimesi olanlar yine ilaçlarını alsınlar, -benim gibi-tembellik yapmayıp yürüsünler. Yanısıra da kefiri tüketsinler Düzenleyen nevsune : 08-10-2008 saat 09:49 |
11-10-2008, 20:54 | #150 |
Ağaç Dostu
|
Efendim, çok teşekkür ederim. Buldum. Biliyorsunuz, süekli mayalayınca çoğalıyor. Ben de dağıtıyorum. Yakın çevremde pek çok kişiye vermişim. Böylece ihtiyaç oluca bulmak da kolay oldu. Ablamdan aldım. Tekrar teşekkürler. Saygılar. |
|
|