21-12-2012, 10:38 | #541 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Sevim abla ona bakamıcam, ziyan ederim diye korkuyorum o yüzden hazır alıyorum Düzenleyen ayhat : 21-12-2012 saat 11:14 |
28-12-2012, 11:52 | #543 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
danem adresinden kefir alan var mı? birde mayalşadıkça kefir daneleri bvüyüyormuş büyüyen kısımı nasıl muhafaza edeceğiz? |
28-12-2012, 12:51 | #544 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Mesaj 527 de, E.Ü. Ziraat Fakültesinin bröşüründe cevabı var. Saygılarımla lütfen. |
|
28-12-2012, 16:06 | #545 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Teşekkür ederim |
04-01-2013, 09:59 | #546 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Kefir
Merhaba arkadaşlar, Ev ortamında 5 senedir kefir mayalamakta ve ailecek severek içmekteyiz.Bu zaman zarfında okuduklarım ve deneyimlerim ile hijyen bir şekilde mayalamakta ve sorun yaşamamaktayım. Çoğaldıkça dağıtarak çevremde de bu güzel içeceğin faydalarından kişilerin faydalanmasını sağladım. Merakım ve bu güzel sitemizin bilgileri ile bir çok konuda denemelerim oldu, nadir bulunan Çarkıfelek bitkisi yetiştirmesi, kudret narı yetiştirdim, bukaşi (EM aktif ile )yaptım ve kullanmaktayım böyle bir forum sitemizin olması bizim için büyük şans. Elimde bir miktar (3-5 kişilik) kefir mayası bulunmakta bunu cüzi bir ücret karşılığı yapmak isteyen arkadaşlara gönderebilirim, gönderilecek miktar 1 litre süte yetecek miktar olup piyasada satılanların 4 katıdır.Ayrıca meraklı olan veya dikmek veya kullanmak isteyen arkadaşlara çarkıfelek çiçeği tohumu veya kudret narı tohumu veya bukaşi gübresi sıvı (em ile aktifleştirilmiş ) hediye olarak göndereceğim,amacım kazanç elde etmek değil maksat paylaşım olsun isteyen arkadaşlar özelimden bana ulaşabilirler.. |
09-03-2013, 02:18 | #547 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 98
|
endüstriyel ve geleneksel olarak iki çeşit kefir mayası var. hazır kefir ile mayaladığınız kefir gerçek geleneksel kefir değildir. kefir bakteri ve mantarlardan oluşmuş bir mayası var endüstriyel mayaların içinden bazı bakteri kültürlerini ve mantarları öldürüyorlar. böylece standart lezzet ve uzun ömürlü bir kefir üretiyorlar. fakat yok edilen bakteri ve mantarların yararlarını da yok etmiş oluyorlar. geleneksel mayalarda ise mayanın içeriği kullanıma göre değişebiliyor. yani içerisindeki bazı bakteri ve mantar kültürlerinin bazıları zamanla ölebiliyor olabiliyor. ürettiği kefirin tadı, kıvamı değiştiğinde anlıyorsunuz. ama endüstriyel mayalardan daha sağlıklı oldukları kesin. benim kefir mayası artık çok yavaş çoğalıyor, hatta çoğalmıyor diyebilirim. ve artık her defasında yoğurt kıvamında kefir üretiyor. elinde daha sağlıklı bir maya olan varsa gönderebilir mi? |
11-03-2013, 12:44 | #548 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
|
Mahalledeki aktardan almış olduğum kefir mayasını uzun süre kullandım, günlük süt şişesindeki sütün miktarını 1/4 kadar azaltip, aynı şişesinde yapıyordum, gayet lezzetli ve kıvamlı kefir üretebildim. Bir süre ara vermem gerekti, kefirleri iyice yıkayıp, koyu renkli küçük bir kavanoza içme suyu ile birlikte, ağzı kapalı olarak buzdolabında sakladım. Kullanacağım zaman kefirlerin görüntüsü gayet sağlıklıydı(renk beyaz ve taneler diri) ancak yaptığım kefirin tadı son derece garipti, bir kere daha denedim ancak yine aynı sonucu aldım. Forumu inceledim sanırım bekletirken suyunu haftada bir degistirmek gerekiyormuş, yeniden maya elde etmem gerekecek... |
13-03-2013, 14:45 | #549 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2013
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 1
|
Konuyla yeni ilgilenmeye başladım. Aklıma takılan bir soru var. Kefir mayasının ölmemesi için metalle hiçbir şekilde temas ettirilmemeli olduğu söylenmişti ya; peki cam kavanozun kapağı da metal kavanozun içinde buzdolabında bekletilmesi gerektiğinden söz ediliyor. Bunun olumsuz bir etkisi olur mu onun için de plastik bir kap mı tercih etmek gerekiyor? şimdiden teşekkür ederim |
14-03-2013, 08:57 | #550 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Merhaba, Maya ve kefire metal deymemesinin amacı; metal ile etkileşime geçerek onu aşındırması ve kefir içeceğinin içinde metal kalıntısının kalmaması için ve tabi ki diğer taraftan da mayanın metal tarafından zarara uğratılmasının önlenmesi için, aliminyum gibi yumuşak ve çabuk etkileşime giren metallere dikkat etmek gerek, günümüzde birçok malzeme paslanmaz kaliteli çelik den üretildiği ve etkileşime girmesi çok düşük olduğu için çok önemli olmamakla birlikte genede tedbiri elden bırakmamakta fayda var derim. Kavanozun kapağı metal olmakla birlikte kefir ve su değmediği için sorun olmaz zaten kapakların alt kısımları paslanmaması için plastik ile kaplanmıştır. (çoğunlukla) Sizi gene rahatsız ediyorsa kapağın içine naylon koyup o şekilde kapatabilirsiniz. |
23-03-2013, 19:47 | #551 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
|
Bende kefir mayası istiyorum elinde fazla olan biri varsa kargosunu ben öderim. |
24-03-2013, 06:46 | #552 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
|
Hep hazır kefir alıyorum.bende bağımlılık yaptı..lütfen fazla mayası olan verirse denemek isterim Saygılarımla....... |
24-03-2013, 20:37 | #553 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Qwerty16 ; merhaba kefir isteminiz için, özelinize bildirim yapılmıştır.Geri dönerseniz yardımcı olurum, |
24-03-2013, 20:59 | #554 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2012
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 9
|
Yaklaşık bir aydır kefir mayalamaktayım.1 kefir tanem aşırı büyüdü.Hafifçe ayırmaya çalıssam mayaya zarar verirmiyim.Tecrübeli kişiler cavap verirse sevinirim.teşekkürler.. |
25-03-2013, 07:31 | #555 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Merhaba
Merhaba Nergis hanım, mayanızın daha çabuk gelişmesini istiyorsanız ezmeden elinizle uygun boyutlarda kopararak küçültürseniz daha çabuk gelişip büyüyeceklerdir. Bir zararı olmayıp aksine çoğalmasını teşvik etmiş olursunuz. İyi ve sağlıklı günler dilerim.. |
25-03-2013, 09:25 | #556 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
25-03-2013, 16:20 | #557 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2012
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 9
|
Teşekkür ederim sayın Dostca ..Dokunabilirmiyim ki acaba ?Deneyelim bakalım..Talibi çok mayamın çoğaltmak durumundayım.Elliycez mecbur..Teşekkürler tekrar... |
25-03-2013, 19:36 | #558 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Dikkat edin ısırmasın.. şaka şaka..siz bayanlar alemsiniz yaa.. |
25-03-2013, 23:37 | #559 |
Ağaç Dostu
|
Saklama konusunda bir tavsiyede bulunayım. Eğer iki haftaya kadar tekrar mayalama yapacaksanız süt içinde bekletmeniz daha iyi. Doğal ortamında saklamak daha sağlıklı. Dikkat etmeniz gereken şey ise buzdolabında da mayalama ( çok daha yavaş da olsa ) devam ettiği için yaklaşık 2 haftadan sonra kendi ürettiği asit kendine zarar vermeye başlıyor. Uzun süre ( mesela 1 ay ) bekletilen mayalar ilk 1-2 seferde kötü sonuç veriyor. Onları içmeyin, dökün. 3. den itibaren düzeliyor ama her zaman değil, özelliğini kaybetmiş yani ölmüş de olabiliyor. Daha uzun süre saklamak isterseniz son mayalamadan sonra temiz, klorsuz suyla iyice yıkayın. Suyu üzerinde kalmasın, silkeleyin ve cam bir kabın içerisinde (ağzı kapalı) buz yerine koyun. Okuyun, deneyin ve yaşayarak öğrenin. |
26-03-2013, 16:11 | #560 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: bursa
Mesajlar: 95
|
Sayın dostca; başkasındanda istediydim o vereceğini söyledi.Cevabı beklettiğim için özür dilerim.. saygılarımla...... |
26-03-2013, 19:10 | #561 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Sayın qwerty16 , Özür dileyecek bir durum yok her zaman için yardımcı olurum yeter ki herkes bu güzel içecekten faydalansın, sağlıklı günler dilerim. |
27-03-2013, 09:25 | #562 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Merhabalar herkese ilk mesajımı burdan yazdığım için sabah selamınıda kefir sayfasında göndermiş oldum, akşam bir yakınımdan kefir mayası buldum, yalnız şöyle bir durum var bayan, yaklaşık 1 senedir duruyor hiç bakmadım gel yaşıyorsa sana vereyim dedi, sütün içine kavanoza koymuş ağzınıda kapatmış karanlık bir dolaptan çıkarttı, sütün üstüne su gibi birşey çıkmıştı, hiç kötü kokusu yoktu, üstelik kavanozu açmak içinde bıçakla havasını çıkarttık, neyse süzdük, beyaz renkli karnıbahar görüntüsünde minik minik kefirler vardı ayrı ılık bir süte koyarak banada verdi, Şimdi acaba bu kefirden mayalayabilirmiyim, bu saklama yöntemi ile kefir taneleri bozulmuşmudur? (görünüşleri gayet sağlıklı) Teşekkürler... artık benimde kefirim var |
27-03-2013, 16:42 | #563 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-12-2012
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 9
|
Mayam hissetmiş olacak ki koparmaya gerek kalmadan bölündü..Hemde beşiz 3 ünü evlat verdim bile başkalarına.. |
27-03-2013, 17:19 | #564 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Sayın Ayhat, Umarım bozulmamıştır bu kadar uzun süre su içinde saklanması mayada bozulmalara neden olabiliyor. İlk mayalamadan sonra ılık klorsuz suda kevgir üzerinde elinizle ezmeden mayayı okşayarak (Nergis duymasın. :-) temizleyin ve yeniden mayalama yapınız. Oluşan kefiri size kefir veren kişi içip tadında değişiklik olup olmadığını belirtirse, tadı aynıysa bozulmamıştır.. Sağlıklı mutlu günler dilerim.. |
27-03-2013, 23:28 | #565 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-01-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 98
|
Bir arkadaştan kefir mayası buldum. birbirine yapışık ufak inci taneleri bıldırcın yumurtası kadar bir topak oluşturmuşlar bizim Semerkand vakfına bağlı dernekte her hafta taze inek sütü getiriyorlar 5 litrelik bidonlarla. evde 2,5 litrelik cam bir kavanoz var kapağı plastik. sütü kaynattım ve parmak sokulduğunda yakmayacak dereceye kadar soğuttum. 2 litresini bu kavanozda kefir mayaladım. geri kalanını da tencerede yoğurt mayaladım. fakat kefir de yoğurt gibi koyu kıvamlı oldu yani ayran gibi değil de yoğurt gibi. sadece tadı yoğurttan daha hafif. sanki hazır yoğurtlar gibi. bir milyoncudan plastik süzgeç ve plastik kaşıklar aldım. süzdüm, kefir mayası hiç büyümemiş. bakkaldan paket süt aldım, sütü hiç kaynatmadan sadece kapağını açıp içine kefir mayasını atıp kapattım. bu sefer 12 saat yerine 24 saat bekleyen kefir biraz yumuşak ama yine de yoğurt gibi oldu. ve yine süzdüğüm maya hiç büyümedi. acaba bendeki kefir mayasında bir sorun mu var? |
28-03-2013, 07:23 | #566 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Kefiri coğaltmak malisef düşündüğünüz gibi çabuk olmuyor. Kefirin miktarına ve mayalama sıklığına bağlı olarak değişken. Elinizdeki kefirin bir o kadar daha çoğalabilmesi için 3 günde bir mayalama sıklığı ile yaklaşık 20-25 günü bulur diye düşünüyorum. |
31-03-2013, 21:21 | #567 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar bir sorum olacak : Kefir süzüntüsünü 3-4 günde tüketiyorum(içiyorum), kefirin 1. günü ile 4. günü arasındaki vitamin ve mineral açısında bir azalma(fark) olur mu?, yani 4. günde içtiğim kefir süzüntüsünü, vitamin açısında bir azalma olur mu?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. Not : Kefir süzüntüsünü buzdolabında bekletiyorum. |
01-04-2013, 09:37 | #568 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Aleyküm Selam Hamdullah kardeşim, Kefiri damak tadına göre hazırladıktan sonra (tatlı veya ekşi) bitirme suresine kadar gecen zamanda, kefir zamanla kendi içindede mayalanma devam etmekte haliyle mayalanma süresi arttıkça içindeki yararlı mikroorganizmalarda çoğalmakta ve daha yararlı hale gelmekle birlikte kefirinde tadında değişime uğramakta ve ekşimektedir. Süreyi ve kefir miktarını ağız tadınızı bozmayacak şekilde ayarlamanız en iyisidir diye düşünüyorum.. |
01-04-2013, 12:06 | #569 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
02-04-2013, 12:28 | #570 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Sayın Dostça, verdiğiniz bu güzel bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|