31-08-2013, 15:16 | #601 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-08-2013
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1
|
Merhaba arkadaşlar. Kefir tanesine ihtiyacım var. Gönderebilecek arkadaş var mı acaba. |
09-09-2013, 21:51 | #602 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 80
|
Merhaba Geçen hafta kan gruplarına göre beslenmeyi araştırırken "kefir" vurgusunun dikkatimi celbetmesi üzerine araştırmaya giriştim. Maya için aktara gidecektim fakat internette marketten alınan hazır kefirle de mayalama yapanları okuyunca, öyle deneyeyim madem ilk olarak dedim. Markası mühim olmayan bir lt.lik kefiri birkaç gün içtik, bu akşamda son kalan 7 çorba kaşığı kadarını ise pastörize sütü biraz ısıtıp cam kavanozda birbirleriyle buluşturdum. Sardım sarmaladım mutfak dolabımda bir köşeye koydum. Yarın ilk kontrolümü yapmak istiyorum inşallah başarılı bir sonuç elde ederim.. |
10-09-2013, 08:11 | #603 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Merhaba Asilem denemenizi bende merak ettim, sonucları iletirseniz memnun olurum, ben 5 senedir evde kefir yapıp kullanmaktayım.Evde kendi yaptıgınız kefir tadı ile satılan kefir tadı farklı ev üretiminde 1 litre sütü mayalayabilmek için 25-30 gr arası (bir yemek kaşığı kadar) maya gerekmektedir. Diğer taraftan ticari olarak satılan kefir mayaları nohut kadar kefir tanesine 30 tl istemekteler ve bu miktar mayalama için yeterli gelmemektedir. Çalışmalarınızın sonuçlarını yazarsanız memnun olurum. Sağlıklı ve başarılı günler dilerim.. |
10-09-2013, 11:40 | #604 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 80
|
Merhaba yeniden, Az önce kefirimi kontrol ettim, muhallebi gibi yoğun olmuş kıvamı. Sayın dostca, sanırım mayayı çok fazla kullandım ben. İçmeyi geçelim kaşıkla yenilecek muhallebi gibi olmuş |
10-09-2013, 11:45 | #605 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 80
|
Önce kapağını açmadan kavanozu sallayarak anlamaya çalıştım, sonra kapağını açıp tahta kaşıkla kurcaladım daha doğrusu üst kısmından biraz daldırıp çıkardım kaşığı, tamamen karıştırmadım yani. Sonra tekrar kapatıp sarıp sarmalayıp yerine kaldırdım. Şuan ne yapacağımı bilmiyorum açıkçası, yenilebilir mi yoksa biraz daha bekleyecek mi, buzdolabına mı koymam gerek, ne yapacağım acaba |
10-09-2013, 14:26 | #606 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-07-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
|
Sn. Asilem, sizin denemeniz sanki kefirle mayalanmış yoğurt elde etmeyle sonuçlanmış gibi Sütle mayalanan kefir boza kıvamında akışkan, mayaları da plastik süzgeçte yıkanarak yeni sütü mayalamakta kullanılan karnıbahar görünümlü canlılar... Elde ettiğiniz ürün eşdeğer midir? daha mı iyidir bilemedim açıkçası. Ama yenilebilir olduğunu düşünüyorum şahsen. Yoğurt ile benzer yöntemle mayalamışsınız sonuçta. Yoğurt da bir tür maya olduğuna göre, sizinki neden yenilmesin? yoğurttaki gibi bir gün dolapta dinlendirip yemeyi deneyebilirsiniz belki... |
10-09-2013, 14:28 | #607 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Kefir mayalamayı yoğurt mayalama şeklinde değerlendirmeyiniz. Mayalama esnasında 1 -2 kez karıştırılması mayalamanın daha çabuk oluşmasını sağlar. Süt sağlıklı ise yani işlem basamaklarında içindeki mikroorganizmaları öldürecek derecede işlem görmemiş ise ve yoğun yapıya sahipse yoğurt gibi koyu olabilmekte bu tür mayalama genellikle mahalle aralarında satılan açık süt alıp kaynatıp yağını aldıktan sonra mayalamada daha koyu tutar. |
10-09-2013, 14:42 | #608 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Bende kefiri 1 yıldır evde yapıyorum ve benim kefirimde hep muhallebi-yoğurt kıvamında oluyor. Plastik bir süzgeçten süzüp mayaların üstünden içme suyu döküyorum biraz içilebilir kıvama geliyor. |
10-09-2013, 14:47 | #609 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Kefiri içmek ve yemek içindeki faydalı maddeleri almamızı değiştirmez bence. Mis gibi köy sütünden yaptığım sizlerinde anlattığı gibi yoğurt kıvamında oluyor. Ben o şekliyle tüketiyorum. |
10-09-2013, 16:46 | #610 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-04-2010
Şehir: Bursa
Mesajlar: 80
|
Başka kıvamlı kefirleri okuyunca içim rahatladı, teşekkür ederim arkadaşlar. Bu kadar mayalanma yeter madem diyerekten buzdolabına alıyorum kefiri o halde.. |
10-09-2013, 23:33 | #611 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Satın alınan hazır kefir ile mayalanmaz diye okumuştum bir yerlerde ama şimdi aklım karıştı açıkçası. |
17-09-2013, 15:02 | #612 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-07-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2
|
son zaman larda kanser vakaları çoğalınca bu tür doğal ürünlere yöneldim açıkçası insanın gözü korkuyor hastalıklar çoğaldı yakınlarımızda. yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey doğal değil nerdeyse ben hem kefir hemde kombu çayı mantarı mayalıyorum evde kefiri uzun zamandır yapıyordum maya bozulunca gittigidiyorda eczacı benimeczanem diye satıyo ordan sipariş verirken kombu çayı mantarınada denk geldım ikisinide sipariş ettim geldi.kombu çayı mantarınıda tavsiye ederim süper enerji veriyor.kefirinde en çok sigaranın zararlarını azalttığını düşünüyorum çünkü maya ölünce 2 hafta içmemiştim akşam yatarken hırıl hırıl ötmeye başlamıştım bu ne iş felan dedim sonra içmeye başlayınca hiç sıkıntı kalmadı o yüzden içmeye devam |
17-09-2013, 16:42 | #613 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
...Bu degışık aromalı ve insan sağlığına son derece etkili içecek Orta Asya’da göçebe olarak yaşamlarını sürdüren Türkler tarafından 5 bin yıl önce bulunmuştur. Kefir; yoğurt gibi Türklerin bulduğu ve bütün dünyada bir Türk buluşu olarak tanınan bir süt ürünüdür. Kefir, adı ile tüm dünya dillerinde yer almıştır. Probiotik doğal bir süt ürünü olarak fonksiyonel gıdalara kaynaklık eden kefir, günümüzde doğal ürünlere yönelimin öncüsü olmuştur. Her geçen gün daha fazla artan ilgi ile karşılanan kefir bütün dünyada yaygınlaşmaktadır. Özellikle dengeli beslenme ve bağırsak filorası için önemi daha fazladır. Son günlerde bir takım süt firmaları tarafından Probiotikli yoğurt yapılarak bağırsak florasını düzenleyici ürünler piyasaya sürmüşlerdir. Oysa Türkler 5 bin yıl önce kefiri üreterek daha sağlıklı ve doğal ürün armağan etmiştir insanlığa. Paylaşımı ve üretimi uzun yıllar saklanan kefir; Üretilmesinde kullanılan orijinal kefir taneleri babadan oğula geçen bir miras gibi değer taşımış ve bir sır gibi saklanmıştır. Kafkasyalıların gençlik iksiri olarak anılmış, ayrıca bu topluluklarda kanser ve diğer hastalıkların çok az olması kefirin şifa kaynağı ve sağlık açısından doğal koruyucu olarak benimsenmesini sağlamıştır. Atatürk Orman Çiftliği Piyasada 3-4 kefir markası var..Son zamanlarda fiyatları çok yükseldi..1 litresi 5.5-6 liralara geldi.. Evde kendisi yapamayanlar için A.O.Ç. kefiri oldukça ucuz ve içimi daha rahat; ayranımsı, hafif.. 1 litrelik cam şişelerde 3.5 lira.. |
25-09-2013, 18:43 | #614 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar bir yıldan fazladır evde kefir yapıp tüketiyoruz, son zamanlarda sanki kefirim büyümüyor, önceden hızlı bir şekilde büyüyordu, büyümesi durmuş gibi, ama tadında bir fark hissetmiyorum, kullandığım süt, köy sütü, doğal süttür, Arkadaşlar bu normal bir şey midir?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
25-09-2013, 20:49 | #615 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Aleykümselam, Kefir mayanızı ezmeden eliniz ile koparıp küçültürseniz çoğalmaya teşvik etmiş olursunuz.. |
28-09-2013, 01:44 | #616 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Sayın Dostça çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
30-09-2013, 17:56 | #617 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
|
Merhaba arkadaşlar, bi süredir buradan kefirle ilgili bilgileri araştırıyordum ve sabırsızlık edip bugün aktardan ege met adında minik şişede kefir mayası aldım. ama sizlerin bahsettiği gibi öyle karnıbahar görünümünde sayılmazdı. köftelik bulgurdan da ufak ve hatta süzgeçe döktüğümde farkettimki lapa gibi birşeydi. lütfen bana fikir verin yanlış bişey yapmak istemiyorum. gerçi mayaladım bile ama doğru değilse onu atıp doğru kefiri aramaya başlayabilirim. |
30-09-2013, 21:25 | #618 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Evet Sayın hikmetizmir o şekilde oluyor. Zamanla mayaladıkça büyüyecek. Eğer bulabilirseniz açık süt ile mayalayın. Bu sütte çok hızlı büyüyorlar. Ama imkan yoksa pastörize günlük süt. Sakın kutu süt kullanmayın. Büyümeyi bırakın ölüyorlar onun içinde bir süre sonra. |
01-10-2013, 08:25 | #619 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Sağlıklı kefir
Merhaba arkadaşlar, kefir mayalarınızı Yağmurun dediği gibi mahalle sütcülerinizden almış oldugunuz sütü kaynatıp bir gün buzdalabında bekletip üzerindeki yagı dikkatli bir şekilde aldıktan sonra yaparsanız hem kefir mayanız çabuk büyür hemde yapılan kefir diger sütlere göre daha yogun olur. Mayalanma sürecinde (1-2 gün) ara ara karştırırsanız mayalanma daha cabuk olur |
01-10-2013, 16:52 | #620 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
|
Teşekür ederim Yağmur, önerilerinizi dikkate alacağım. şimdilik olananaklarım kısıtlı olduğu için günlük sütle başladım fakat bir süre sonra açık sütle devam edeceğim. size de teşekür ederim dostça, mesajınızı okuyunca hemen kalkıp bi karıştırdım kefiri |
02-10-2013, 10:11 | #621 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Merhaba, evet Ankara'dayım ilanım da belirtilmekle birlikte kargo ile her ile yolluyorum kendim devamlı yaptığım için fazla kısımı coğaldıkca talep edenlere gönderiyorum. Amaç ticaret olmadığı için gönderdiğim miktar normal satılanlardan fazla, o nedenle şimdilik elimde 4 kişiye yetecek miktarda mevcut. Sağlıklı ve başarılı günler dilerim.. Düzenleyen dostca : 02-10-2013 saat 16:27 |
03-10-2013, 00:04 | #623 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
|
2. mayalamamda kefirlerim canlandı ve maya tuttu. oldukçada yoğun görünüyor süzüp dolaba koydum az sonra hayatımda ilk kez kefir içeceğim. heyecanlıyım |
03-10-2013, 09:03 | #624 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
kefiri uzun süre mayalarsanız ekşi kefir elde edersiniz, kısa süre yaparsanız tatı kefir elde edersiniz. Tatlı kefir kabızlığa, ekşi kefir de ishale iyi gelir. Damak tadınıza ve sağlık problemlerinize göre ayarlayabilirsiniz..Sağlıklı neşeli günler dilerim.. |
12-10-2013, 19:00 | #625 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Kefir çilde de iyi geliyor..
Kefirin egzamaya iyi geldiğini okumuştum ama denememiştim. Yıllardır sağ elimin parmak ucu eklem yerlerinde egzama mevcut elim kuruduğunda nemini kaybettiğinde çatlıyor ve kabuk kabuk oluyor. Çekip kopardığımda canlı dokuda koptuğu için daha da kötü oluyor. Şimdiye kadar gittiğim doktorların verdiği kremler ve kullandığım ilaçlar hep geçici çözüm oldu. Aklıma kefir geldi deneyeyim dedim. Yarım çay bardağından az kefir içine bir tatlı kaşığı kadar sızma zeytinyağı koyup ocak üstünde ılıttım ve 2 tatlı kaşığı miktarıyla iki elime yedirdim. 1 saat arayla 2 defa uyguladım ve şimdiden elim hem yumuşak oldu hemde eğzama olan yerler sertliğini kaybetti, dün kopardığım ve iyileşmeyen kısım neredeyse kapandı ağrısı yok oldu. Gelişmeleri zaman zaman aktarırım.. |
19-12-2013, 20:39 | #626 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-03-2013
Şehir: Manisa
Mesajlar: 358
|
Bende 4-5 yıldır kefirimi kendim mayalıyorum.İlk yıllar her gün açıkta süt alıp yoğurt mayalar gibi mayalıyordum.Son yıllarda yine açıktaki süte (nadiren kutu sütle)mayalıyorum.Her gün mayalamaya üşendiğim için 4-5 günde dolaptan soğuk süte mayalayıp bozulmasın diye buzdolabına koyuyorum.Bu arada karnıbahar gibi büyüdü hatta isteyen arkadaşlarıma verdim.Yalnız dün 'paylaşıyorum'bölümünde kefirin cinsleri olduğunu öğrendim.Ve yıllardır emek çektiğim kefirin cinsinin iyi olup olmadığını merak ettim.Tadı hafif ekşimsi ,koyu ayran kıvamında oluyor.Bu kadar kefir muhabbetinden sonra canım çekti.Gidip kefirime bakıp içeyim bari! |
20-12-2013, 07:58 | #627 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Ben kefiri günlük sütün içine koyunca, kefir sütün üstüne çıkıyor. Bardakta mayalıyorum. Bardağın üçte biri kadar maya var. Maya üstte yüzünce sütün üst rafı 24 saatte mayalanıyor ama alt tarafı mayalanmıyor gibi oluyor. Ortam ısısı 20 derece civarında ve karanlık dolap içinde duruyor. Süzdükten sonra karıştırınca içiliyor. Kefirin renginde ve kokusuna bir anormallik yok, üremesi de yavaş. Tecrübeli arkadaşlar yorum yapabilir mi? |
20-12-2013, 12:30 | #628 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 330
|
Merhaba arkadaşlar, copur09 arkadaşım, mayaya göre sütünüz az gibi geldi,bence; yaklaşık 1 litre sütü ılıtın ama yoğurt mayalarken ısıttığınız sütten daha soğuk olsun yaklaşık 30-32 derece mayayı karıştırdıktan sonra soğumaması için bezle sarın ağzı hava alacak şekilde acık olsun tamamen açmaya gerek yok günde 2 defa tahta veya plastik kaşıkla karıştırın, 1 günde hazır olur daha ekşi istiyorsanız süreyi 1,5-2 güne çıkarabilirsiniz. |
11-01-2014, 06:47 | #630 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Artvin
Mesajlar: 3
|
Herkeze merhaba benim bir sorum olacak. Yaklaşık bir aydır kefir mayalıyorum. Mayayı ilk satın aldığımda 5-6 tane mercimek tanesi kadardı. Şu anda 5 katına çıktı ancak yapışkan ve sümüğümsü bir hal aldı. Hergün akşamları mayalıyorum hiç buzdolabına atmadım. Mayam öyle karnıbahar tanesi gibi toplu bir yapıda değil. Neden? Yorumları bekliyorum. Artvin. |
|
|