27-09-2012, 16:08 | #511 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Ne kadar oksijen kullandığını ya da kefir mayasının oksijen ihtiyacı olup olmadığına dair bilimsel bilgim yok. Maya sütün içinde olduğuna göre bir oksijen kullanımı durumu olduğunu düşünmüyorum. Bakteriler oksijen kullanır diye bir genelleme yok. Üniversiteden bana maya verildiğinde söyleneni aktardım. Kapakla kapatıldığında hoş olmayan bir koku oluyor. Sadece bu kadarını bilebilirim. Sorun oksijen kullanımı değil görünüşe göre çıkan gazlarla ilgili. Doğrusunu bu başlığı okuyan hocalar açıklarlar. |
27-09-2012, 16:19 | #512 |
Ağaç Dostu
|
Üstteki alıntı yazıda okuduğumda daha önce gözümden kaçan bir noktayı yakaladım. Yazın kefir yapmayın, eylül gibi yeniden başlayın önerisine karşılık olarak ve kendi deneyimime dayanarak, bugüne dek kefiri yaz kış demeden yaparız hiç bir problem yaşamadık. Belki kefir mayasının oda sıcaklığında oluşan ani ve alışılmışın dışındaki farklılıklar bu gibi sorunları yaratıyordur. Sıcaklık bakımından standartı tesadüfen ya da bilinçli olarak yakalayabildiğimizde sorun olmadığını düşünüyorum. Yine uygulama olarak kefir mayasını bugüne dek hiç su içinde saklamadığımı, ne zaman saklamam gerekse süt içinde sakladığımı, eğer süt içinde mayalanma gerçekleşecek kadar çok bekletirsem ve hala saklamam gerekiyorsa süzüp yeniden süt içinde muhafaza ettiğimi paylaşayım. Sağlıklı günler. |
27-09-2012, 16:23 | #513 |
Ağaç Dostu
|
Mayalama esnasında cam kap ve cam kapak kullanıyoruz. Bahsedilen koku oluşmuyor. Ama geçmişte plastik kapaklı kapta mayalanma sonucunda zaman zaman bir koku almışlığım vardır. Cam kapağa geçişten sonra bunu deneyimlemedim. Düzenleyen kelebek çalısı : 08-10-2012 saat 16:49 Neden: eksik harf |
27-09-2012, 23:35 | #514 |
Ağaç Dostu
|
Yaz ile kış, daha doğrusu sıcaklık farkı mayalanma süresini etkiliyor. Kışın daha uzun sürede kıvamını buluyor. Kıbrıs çok sıcak olmasına rağmen yazın bir sıkıntı yaşamadım. İlk başladığım dönemde kapak konusunu denedim, tavsiyem hava alacak şekilde peçete ya da temiz geçirgen bir bezle örtülmesi. Hatta mayalanma süresinin ortasında yavaşça karıştırınca daha güzel ve kolay mayalanıyor. Bir de ben her mayalamadan sonra taneleri klorsuz suyla yıkıyorum. Eğer yıkamadan saklanırsa ya da tekrar mayalamaya alınırsa tanelerde, kefirin tadında bozulma başlıyor. Forumun güzelliği herkes deneyimlerini burada paylaşıyor ve öğreniyor. Ben ilk zamanlar beklemeye aldığımda sütte saklıyordum ve dolapta olmasına rağmen hafif bozulma gözlemlemiştim. Bunun üzerine suda bekletmeye başladım kefirlerin daha uzun süre dayandığını gördüm. Sn. Kelebek Çalısı'nın Kefir yazısından sonra tekrar beklemeleri süt içinde yapmaya başladım. İlk seferdeki problemin sebebi uzun süre bekletme olabilir diye düşündüm ve tekrar denemeye kara verdim. |
03-10-2012, 22:30 | #515 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-10-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
|
uzun ugraslar sonucu bir aktarda bugun bulmayi basarabildim kefirin mantarı. marketlerde satilan kefirlerin dogalligindan suphem oldugu icin bu mantardan kendi kefirimi yapmak istiyorum. ancak simdi elimdeki siseye baktigimda 0-4 derecede saklanmasi gerektigi yazdigini farkettim. aldigim aktar bunu oda sicakliginda satiyordu. yani ben bugun bu urunu alasiya kadar belki 1 senedir 24-25 derecede sisesinde beklemekte. bu isten anlayan siz yazar dostlarimdan bu durumun bir zarari olup olmadigi konusunda beni aydinlatmalari icin yardimlarini rica etmekteyim. isik altinda inceledim, bazi taneler kararmis, griyle siyah arasi bir renk almislar, bozulmuslarmidir bi acaba yardim edin lutfen Not: harf hatalarim icin ozur dilerim, klavye yuzunden |
04-10-2012, 00:44 | #516 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2012
Şehir: konya
Mesajlar: 1
|
ben yeni üyeyim acil kefir mayası bulmam lazım yardımcı olursanız sevinirim |
08-10-2012, 08:03 | #518 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 43
|
kefiri mayalarken içerisine şeker ilave edilmesi mayaya zarar verirmi yoksa besin olarak faydası olur mu? Ayrıca ; Aldığım kefir mayası sütü mayalıyor, ama yaklaşık 1 ay olmasına rağmen büyüme kaydedemedi, aldığım gibi kaldı. büyüme hızı nasıl olmalı, |
08-10-2012, 16:54 | #519 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben naçizane şeker kullanmanızı tavsiye etmem Sn. herbil. Kefir mayanızı hiç bozmayın. |
|
12-10-2012, 13:05 | #520 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Günlük hayatımızda bile beyaz şeker kullanımının hiç bir faydası yok, zarardan başka. Kefire normal ölçüde pekmez katarsanız hem ekşisi azalır hemde çoşarlar, çok hızlı bir şekilde büyürler, denedim bunu gözlemledim, kefire bal katıp onuda deneyecem. Kefirden maksimum faydalanmak için mantıklı deneyler ve araştırma yapmak lazım, diye düşünüyorum. |
16-11-2012, 19:18 | #521 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2
|
Merhaba,bugün aktardan kefir mayası aldım,sanırım marka ismi vermek forum kurallarına aykırıdır o yüzden yazmıyorum.Ufak bir ilaç şişesinin içinde maya ve miktarı bir çay kaşığından hallice.Acaba bu miktarda maya için ne kadar süt kullanmalıyım?Daha önce yanıtlanmış bir soru ise özür dilerim,18 sayfayı da okumaya çalıştım ama gözden kaçırmış olabilirim.Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. |
16-11-2012, 20:45 | #522 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Merhaba efendim, Dün dayım için, İngiltere' ye götürülmek üzre(havalimanından geçirebilirse o da..) Kemeraltı çarşısından, baharatçıdan 10 tl. ye dediğiniz gibi minik bir şişe kefir aldık. Satan kişi 1 su bardağı süt ile başlayın, 3-5 gün sonra süt ilave edin dedi. Gene dün E.ü. Ziraat fakültesine gidip, oranın satış büfesinden 30 tl. ye kuru kefir mayası aldık(yarım avuç kadar). Oranın müdürü; ''750 gr. süt ile başlayın, 1 ay sonra mahalleye bile dağıtırsınız/satarsınız'' dedi. İçimi aynı ayran tadında olan sıvı kefir suyu da içtik E.Ü. de, kefir içtiğimizi bilmesem ayran derdim kesinlikle, güzel içimli bir şey. Saygılarımla lütfen. Düzenleyen mrduran : 17-11-2012 saat 17:34 Neden: mükerrer harf |
|
17-11-2012, 12:02 | #523 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2
|
Teşekkür ederim,ben de 1 bardakla başlamalıyım sanırım.Umarım çoğaltmayı başarabilirim,olmazsa en iyisi üşenmeyip E.Ü'den almak herhalde. |
17-11-2012, 12:26 | #524 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Merhabalar, Sözünü ettiğim kefir ; http://img26.imageshack.us/img26/1688/img0715xh.jpg http://img210.imageshack.us/img210/6963/img0718qa.jpg Şişe ile aldığımı dayımın valizinde bulamadık Şu idi sanırım. Saygılarımla lütfen. Düzenleyen mrduran : 17-11-2012 saat 12:45 Neden: Hatalı erken yollama |
22-11-2012, 10:42 | #525 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar, doğal inek sütünden kefir yapıyorum, mayalamadan sonra bayağı koyu oluyor ve süzülmesi çok zor oluyor ve zaman alıyor, bununla ilgili bir çözüm ve önerileriniz var mı?, ikinci olarak bu sorunla ilintili, şöyle bir şey denemek istiyorum, kefir tanelerini hijneyik küçük bir plastik kutuya koyup, ağzı kapalı bir şekilde ve kutunun etrafı düzenli aralıklarla delinmiş bir şekilde sütün içine koyup kefiri mayalamak istiyorum(Bikti Çayı Kaşığı örneği gibi), bu şekilde bir şey yapsam kefir mayalanır mı, verim alır mıyım?, görüş ve önerileriniz bekliyorum arkadaşlar, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
22-11-2012, 17:59 | #526 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
22-11-2012, 18:56 | #527 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
Alıntı:
Merhaba efendim, Eğer bu yazıyı okumayı becerebilirseniz, cevabı orada sanırım. Fofosu mevcut idi, aslı şu an İngiltere'de. Sağlıkla kalın inşallah. Saygılarımla lütfen. Arka sayfası 524 no'lu mesajdadır. Bu ön sayfayı yükleyememiştim, site kurallarına aykırı bir yükleme ise özürlerimle lütfen. Saygılarımla... |
|
23-11-2012, 21:23 | #528 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çok koyu oluyorsa ya süreyi gereğinden uzun tutuyorsunuz ya da kefir tanelerine göre sütü az koyuyorsunuz diye düşünüyorum. Uzun süre mayalanınca ekşiliği de artıyor. Tanelerin yaklaşık büyüklüğünü, sütün miktarını, süreyi yazarsanız bir fikir yürütebiliriz kendi denemelerimize göre. Ben denemedim ama bir fikir ; taneleri ince bir tülün içine koyup, bağladığınız ipi biraz uzun tutup bir nevi poşet çay sistemi şeklini deneyebilirsiniz. Tavsiyem mayalama süresinin ortasında biraz karıştırın. |
|
24-11-2012, 18:29 | #529 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum değerli fikirlerinizden dolayı, Allah razı olsun, her seferinde 3 kilo süt mayalıyorum, yalnız mayalama ortasında karıştırmıyorum, bunu deneyecem, Sayın Muhsin bey'in söylediği şekilde, "kefiri tülbentin içine koyup ve bir iple sütün içine sarkıtılması fikri bende düşündüm, hatta, uygulamaya kalkıştım ve tekrar vaçgetçim, bunu mutlaka bir gün deneyecem, kefiri uzun süre bekletmiyorum, normal ekşiliğe ulaştıktan sonra hemen mayalamayı sonlandırıyorum(yaklaşık bir buçuk gün bekletiyorum), ben şöyle bir şey yapıyorum, aldığım çiğ sütü kaynatmadan mayalıyorum, bunu 30 yıldan fazla kefirle haşir-neşir olan bir abenin tavsiyesi üzerine başladım, önceden çekindim biraz, kefir, dışarından gelen ve içindeki mikropları öldürme kabiliyetine sahip olduğu, çiğ sütün zararlı yönünü izole ettiğini söylemesi üzerine endişelerim azaldı. Teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
24-11-2012, 18:38 | #530 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
24-11-2012, 20:42 | #531 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Sayın Kelebek Çalısı bu bilgiden dolayı teşekkür ediyorum, Allah razı olsun, ilgili linki gösterebilir misiniz?, en azından bir fikir sahibi oluruz, Allah razı olsun. |
24-11-2012, 21:00 | #532 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Rica ederim. Kefirinizi sağlıkla içiniz. |
|
25-11-2012, 05:27 | #533 | |
/
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 19
|
Alıntı:
Sizin de belirttiğiniz gibi yüksek düzeyde glukozun hücre tahribatına da yol açtığı kadar, kan şekerinin düşmesi de beyinde şuur, bilinç kaybına ve arkasından bayılmaya ve bununla gelen pek çok semptomatik olguya yol açtığını da belirtmeden geçemeyeceğim. |
|
27-11-2012, 19:34 | #534 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,913
|
Dün ilk defa kefir yaptım. Mayası bir akrabadan alındı. Eşi gırtlak kanseri olmuştu 3 sene evvel. Ameliyat kemoterapi ve sağlığına kavuştu. Tedaviler bittikten sonra kefire başladı hiçbir sorunu yok. Dün saat 2 de kaynamış, oda sıcaklığına gelmiş sütümden yarım kilosunu cam kavonaza koydum, mayamı ekledim ağzını kapattım ve mini fırına yerleştirdim. Bu gün 2 de açacakken 5te aklıma geldi. Sonuç koyu ayran kıvamında ve çok lezzetli bir kefir olmuştu afiyetle içtim. En ufak bir koku ve ekşilik yoktu ve çok lezzetliydi. |
20-12-2012, 13:37 | #535 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
Şehir: Mardin
Mesajlar: 84
|
Selamün Aleyküm, Arkadaşlar kafama takılan bir soruyu sizlere sormak istiyorum, sorum şu : Normal ev yoğurduna(köy yoğurdu) bir miktar Kefir Tanesi katarsak, yoğurdun vitamin/mineral değerini yükseltir mi?, fayda sağlar mı?, teşekkür ediyorum, Allah razı olsun. |
20-12-2012, 14:19 | #536 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
evet bende bunu merak ediyorum yoğurt mayalarken yoğurt mayasıyla beraber az miktarda hazır kefir eklesek iyi olur mu? |
20-12-2012, 20:09 | #537 |
Ağaç Dostu
|
Mikrobiyolog değilim, o yüzden yanlış yorum yapıyor da olabilirim. Sadece fikir yürütüyorum ; sütü yoğurda çeviren 2 bakteri ( Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus. kaynak ) sütü kefire çevirenler ise streptokoklar, laktobasiller ve mayalardan oluşan, simbiyoz yaşam süren kültür taneleri. Bu kefir tanelerindeki bakteri ve mayaların türleri, sayıları farklı olabilmekte ve karmaşık bir mikro biyolojik yapıya sahipler.kaynak Bence en temel fark yoğurt mayalanmasının sıcak-ılık sütle, kefirin oda sıcaklığında olması. Bu da bakterilerin farklı yaşam yapılarını ortaya koyuyor. Bu farklılık da birlikte yaşayan, birbirlerinin besin zincirine katkıda bulunan kültür bireylerine zarar verebilir düşüncesindeyim. Mutlaka denenmiştir ve örneklerine rastlamadığımıza göre başarısız olmuştur diye de bir kanıya sahibim. Araştırma ve denemenin insanlığın bugünkü bilim ve teknoloji seviyesine gelmesindeki en büyük etmen olduğuna inanmışımdır. İlk fırsatta deneyeceğim. Deneyenlerin sonuçlarını da merakla burada bekliyeceğim. |
20-12-2012, 20:30 | #538 |
Ağaç Dostu
|
Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır. Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlı mikroorganizmadır. Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da yok !!). Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur. Sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir. |
21-12-2012, 09:59 | #539 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
|
Sn. Muhsin Hanif cevabınız için çok teşekkür ederim, bir sorum daha olacaktı, tamam marketlerden alınan yoğurt iyi değil ev yoğurdu yapıyorum bende, peki kefiri hazır alsak o da mı aynı derecede etkisiz? |
|
|