08-01-2012, 20:19 | #391 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-12-2011
Şehir: ordu
Mesajlar: 70
|
sevdiğim içeceklerden |
09-01-2012, 15:40 | #392 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: ist
Mesajlar: 1
|
Arkadaşlar hangi sütü kullanmalıyız? Bana marketteki hazır kefirler daha güzel geliyor lezzet olarak. Hem pastorize, hemde uht süt denedim güzel bir lezzet tutturamadım. 24 saat denedim, 48 saat denedim. Tadı değişmiyor ekşiliği değişiyor. Birde ortam ısısı lezzetine etki eder mi? |
09-01-2012, 18:33 | #393 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
İlk üniversiteden kefir aldığımda bir de metin vermişlerdi. Her kefirin tadı farklı olur demişlerdi. Başka başka mayalar kulanırsanız onların da tadı farklı olabilir. Ben pastörize süt kullanıyorum. |
17-01-2012, 19:33 | #394 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
|
Alıntı:
Market kefirlerinin üzerini okursanız çoğunda Kefir Mayası yerine Kefir Kültürü yazıyor. Onların doğal olduklarından şüpheliyim. Nasıl ki eskiden peynirlerin üzerinde Peynir Mayası yazıyordu; şimdi peynir kültürü yazıyor. Aynı yoğurtlarda olduğu gibi..Herhalde fazla tüketim olduğundan normal maya ile talebe yetişemiyorlar..Tadı da onun için değişik geliyor olmalı.. Ortam ısısı, mayalama süresi ve saklama koşulları da tadına tesir eder.. |
|
22-01-2012, 15:32 | #395 |
Ağaç Dostu
|
Elimde iki çeşit kefir mayası oldu. Biri orta Asyadan getirilmiş, biraz sulu hafif ekşi tadı 8 saatte mayalanıyor. Diğerinin kaynağını bilmiyorum, o kadar zincirleme elden ele gezerek bana ulaştı ki Onunla mayaladığım yoğurt kadar sert ve resmen tatlı oluyor,12-24 saatte mayalanıyor. İkisinin de tadını beğeniyorum. Bu içeceği keşfettiğim için kendimi şanslı sayıyorum. |
22-01-2012, 16:54 | #396 | |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Alıntı:
Peynir içinde geçerli sanırım peynir mayası şişelerde satılıyor. Yediğimiz bunun yardımıyla mayalanmış süt kültürü. |
|
22-01-2012, 20:28 | #397 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2006
Şehir: izmir altındag
Mesajlar: 462
|
memet, kefir mayası ikimize yetecek kadar çoğalmıştır payıma düşeni bir ara gelip alayım amatör hobici arkadaşımızdan geçtiğimiz senelerde kefir mayası almıştım. Benden kaynaklanan kullanma hatasından maya bozulmuştu.Kefir mayasını metal kaşık ve süzgeç kullandım. Daha sonra çeşme suyu kullandığımdan mayalama işlemi sırasında süt kefire dönüşmedi, tadı bozulmuş içilmeyecek durumdaydı. |
05-02-2012, 19:05 | #398 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
|
merhaba arkadaşlar, bende kefir yapma hevesi yaklaşık 1 yıldır devam ediyor . aktardan maya aldırdım eşime. UHT yöntemiyle paketlenmiş kutu sütlerle yapıyorum. Ama ilk başta kefir taneleri ile yaptığımda , süt kesilmiş gibi görünüyordu üstte çok katı bir peynirimsi tabaka altta da suyu ayrışmış oluyordu.daha kısa süreler vs. versiyonlarını denedim ama bir türlü aradığım tadı elde edemedim. En sonunda marketten alınan pastörize kefirden 1 çay bardağı ve birde kefir tanelerimi ekledim . 18 saat kadar sürede mayalandı ve aradığım tat buydu ve uzamayan bir kefirdi (sadece pastörize kefirle mayalanırsa uzayan tuhaf bişey oluyor fazla mukus benzeri yani ) . sonrasında hep bu kefirden kefir mayaladım taneleri arada bir sütle besledim bazen kefire de koyuyordum süzüp ıslatıyordum onları.Şimdi kefir tanelerimden işe yarar kefir elde edemiyorum.pastörize kefirle yapmayı deniyorum yine olmuyor. nasıl eskisi gibi güzel yapıcam bu işi ya (eşim kefirsizlikten şikayetçi )? bu arada kefir tanelerimi de buzdolabında temiz içme suyunda cam kavanozda bekletiyorum.uzun süre böyle bekleyince ölmüş olabilir mi benim kefir mayalarım? arada bir kullanmasam da az sütte bekletip beslemeye çalışıyorum onları ama sanki biraz ruhsuzlaştılar... şimdi sütçüden aldığım oda sıcaklığında süte bu mayaları koyup deneyeceğim tekrar.fotoğraflarını buraya yükleyip tecrübeli arkadaşların önerilerini almak isterim. evde güzel kefir yapmanın mutlaka bir yolu olmalı ben yaptığımda kefir mayalansa da anlamamış olabilirim büyüklerimden hiç duymadım ve görmedim çünkü.İlk olarak Süleyman Demirel Üniversitesi'nde tıp fakültesinin kantininde görmüştüm.ama hiç içmemiştim.gerçek tadını bile bilmiyor olabilirim pastörize olanlar ev yapımından çok farklı çünkü.sonuçları paylaşmak üzere kefir yapmaya gidiyorum herkese kolay gelsin |
05-02-2012, 20:57 | #399 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Son toplantıda aldığım maya oldu bir koca topak. güler seferoğlu. Kefi biraz sulu ayran kıvamında olmalı mukoza gibi bir şeyler içine başka organizmaların karıştığı anlamına gelir. Maya ölmüşse kefir oluşmadan süt öylece kalır bildiğim kadarıyla. Bir süre dolapta ya da suda bekleyince tekrar canlanması biraz zaman alabiliyor. Süt pastörize de olsa sütçüden de olsa mayanın durumuna bağlı oluyor kefir oluşması. |
07-02-2012, 11:29 | #400 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
|
O zaman benim mayalar geldiklerinde de pek sağlıklı değilmiş.çünkü süt hiç olduğu gibi kalmadı hep kesilmiş süte dönüştü. Sağlıklı maya almak için ziraat fakültesine bir sormak lazım herhalde. Ben birde birşey daha soracağım. Kefir mayalarken cam kap kullanmak gerektiğini okumuştum, mayalara metal değmeyecek ve çeşme suyu değmeyecek.Tüm bunlara dikkat ediyorum , ama kavanozun ağzı sıkı kapalı mı olacak yoksa az hava alacağı şekilde aralık mı bırakılacak kapağı onu da öğrenmek istiyorum. Kefirden kefir mayalamak da sağlıklı mıdır? Pastörize günlük sütlerde problem yok da tetrapaklarda satılan sütlerdeki yararlı bakteriler öldüğü için yoğurt mayalanınca tutmuyor, kefir tutar mı? Eğer tutmuyorsa biz kefirimsi bişeyler içmişiz demektir Çünkü sulu ayran kıvamında değildi genellikle. bu ara hazırları daha çok alıyoruz evdekilerde performans düşük. |
07-02-2012, 11:56 | #401 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Hazır süt kullanıyorum bir sorun olmuyor. Onlara da süt ne kadar deniyor, ne kadar süt benzeri sıvı orası karışık, içindeki herşeyi yok ediyorlar. Mayadan kefir mayalayın kefir sütü değiştirse de asıl maya gerekli. Mayalarken üstünü temiz bir örtü ile örtüp kapak kullanmamak daha uygun. Düzenleyen memet : 24-02-2012 saat 21:07 |
10-02-2012, 19:40 | #402 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-01-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 22
|
teşekkürler, bende dün akşam dediğiniz gibi bir tülbentle kapatıp kapaksız şekilde mutfaktaki dolabın içine sakladım mayalayınca.öğleyin pıhtılaşmış haldeydi dolaba koydum tadına henüz bakmadık ama en yakın zamanda yeni kefir tanesi ile denemem lazım.şu an kefir tanelerimden netice alamadığım için kullanamıyorum.son denemede süt peynirimsi birşeye dönüştü fotoğrafını o yüzden eklemedim buraya.kefirden kefir yapmaya çalışınca elde ettiğimiz şey dediğiniz gibi muhtemelen gerçek kefir değildi ama normal sütten daha faydalı bir içecek olduğu kesin eşim 10 aydır kefir içiyor ve az uyusa bile kefirin vücudu sabaha kadar dinlendirdiğini düşünüyor bu kadar sürede plasebo etkisi yapmış olamaz herhalde |
24-02-2012, 20:28 | #403 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
|
ben kefiri hazır alıyordum ,kendim yapmak ve denemek istiyorum kefir tanesi nereden temin edebilirim? |
25-02-2012, 09:45 | #405 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
|
Alıntı:
Adresinizi özelden gönderirseniz kargo ile alıcı ödemeli gönderirim(kefir ücretsiz) |
|
28-02-2012, 22:53 | #406 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-02-2012
Şehir: İzmir
Mesajlar: 4
|
merhaba arkadaşlar, bende evde kefir mayalamak istiyorum fakat kefir mayası bulamadım.İzmir'de oturuyorum. Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Süt Teknolojisi bölümünü aradım sordum nisan ayında satışa başlayacaklarını söylediler. İzmir içinden maya paylaşabilecek birisi olursa çok memnun olurum... |
04-03-2012, 18:18 | #407 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: ankara
Mesajlar: 1
|
merhaba
bakıyorum da bu kefir konusu 2007 yılından beri devam ediyor.aslında Türkiye'ye kefirin girmesi çokkk uzun yıllar önceye dayanıyor.30 yıl önce komşumuz Rusya'dan gelen kefir mayalarını bize de vermişti.ALLAH annemden ve teyzemden razı olsun yıllardır kefir mayasını öldürmedi ve çevremizdekilere dağıttı.hatta şu an 20'li yaşlarda olan kardeşlerim kefir neslinden diyebilirim o zamanlar çevremizde kefirle ilgili bir şeyler duymuyorduk tabiiki.sadece antibiyotik gibi olduğunu biliyorduk.ama haber yapıldıkça kefirle ilgili biz de eski bir dostu görmüş gibi seviniyoruz..hepimize şifa olur . |
10-04-2012, 12:21 | #408 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 25
|
selamlar. yeni kefir linkini göremedim. link verirmisiniz. ( satış ile ilgili ) |
12-04-2012, 22:21 | #410 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 25
|
|
10-05-2012, 09:59 | #411 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
|
arkadaşlar 4 gündür neredeyse kefir yapmaya uğraşıyorum kefir tanesini baharatçıdan aldım fakat pıhtılaşmıyor. 24 saatte denedim olmadı bugün 48 saati deneyeceğim. bana yardımcı olur musunuz? ne yapmam lazım pıhtılaşması için. kefir tanesi gayet güzel ve düzgün görünüyor hiç anlamadım neden olmadığını? şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim. |
10-05-2012, 10:31 | #412 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ben kefiri çok seviyorum. Sağlıktan ziyade aroması çok hoşuma gidiyor. Evde mayam var arada yapıyorum. Ama genelde tembellik edip marketten alıyorum. Bu hafta sonu yapacağım,kendime söz verdim |
|
10-05-2012, 13:05 | #413 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 154
|
aslında bende de geçen sene aynı sorun oldu... maya ve süt oranından kaynaklanabilir... maya az geliyordur süte belki de... ben 48 saatin sonunda elde ettim o mayadan kefiri ve güzel oldu 24 saatte bozduğumda hala süt tadı geliyordu... bir de kefir yapacağımız sütün sıcaklığı oda sıcaklığında olması lazım... |
10-05-2012, 14:16 | #414 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
|
eskiden de kefir yaptığım için biliyorum süreci. şöyle anlatayım. kefir tanesi nohuttan biraz büyük olduğu için kulplu çay bardaklarının üzerinden 1 parmak eksik sütün içine oda sıcaklığında koyup kapalı kapanlık dolapta bekletiyorum. ama hiçbir kalınlaşma ya da hareket yok aynen süt tadı devam edşyor. hatta biraz ekşimiş gibi bile oluyor. |
10-05-2012, 15:37 | #415 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 154
|
o zaman sorun bence geç mayalanıyor olması 48 saat bekletin o zaman da mayalanmazsa maya da sıkıntı var demektir.... |
10-05-2012, 15:50 | #416 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Dolaptan sütü çıkarıyorum haydi mayanın üstüne. Sorun olmadan mayalanıyor. Baharatçıda mayanın beklediği ortam nasıldı en önemli olan yer orası. Ne kadar süre rafta durdu belli değil, bu nedenle eğer canlıysa aktive olması vakit alabilir |
10-05-2012, 15:56 | #417 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
|
kefir baharatçıda dolaptaydı süt içinde çıkardı verdi bana. eve geldim açtım hatta sütünden de tatım ki bozulmuş mu diye yoo gayet iyiydi. acaba 2-3 denemeden sonra mı kendine gelir mayacık? |
10-05-2012, 15:57 | #418 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 14
|
memet bey redsonia çok teşekkür ederim. sizlerde kefir mayası var mı ne kadar sürede büyüyorlar acaba? |
10-05-2012, 18:22 | #420 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 154
|
benimkiler çok yavaş büyüyor... 2 aydır hala çay bardağını dolduramadılar...) |
|
|