agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun?
(https)




Beğeni Düzeni35Beğeniler
  • 1 Gönderen Kültigin
  • 2 Gönderen limon
  • 4 Gönderen Kültigin
  • 1 Gönderen Kültigin
  • 2 Gönderen selis
  • 5 Gönderen Kültigin
  • 2 Gönderen Kültigin
  • 3 Gönderen kelebek çalısı
  • 2 Gönderen Kültigin
  • 3 Gönderen Kültigin
  • 2 Gönderen omar
  • 1 Gönderen onur yüksel
  • 1 Gönderen tropikalist
  • 1 Gönderen Duru
  • 2 Gönderen derin35
  • 1 Gönderen onur yüksel
  • 1 Gönderen onur yüksel
  • 1 Gönderen hosseda

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-08-2012, 11:10   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Gölgelik yapan ağaçlar

Değerli forum dostlarım,

Bahçe kapımın hemen önünde, arabamı geçici olarak koyduğum, park ettiğim bir kaldırım parçası var. Bunun yanına gölge yapacak bir ağaç dikmeyi düşündüm.
Özellikle Afrika veya bazen de İstanbul siluetlerinde, resimlerinde gördüğüm tepesi şemsiye gibi geniş ve düz ağaç çeşitleri olduğunu biliyorum. Ancak bu ağaçların cinslerini ve benim bulunduğum yer iklimine uyup uymadıklarını bilmiyorum.

Arabamın durduğu yere gölge yapsıın diye, sizce hangi ağacı dikmeliyim. Seçim yaparken dikkat etmem gereken nitelikler şunlar:

1- Meyve ağacı tercih etmem sanırım. Çünkü araba üzerine meyve ya da reçine dökülmesini, damlamasını istemem. Zaten herkesin gelip geçtiği kaldırım kenarı olacak. Bu alanı çok kirletmeyecek bir ağaç seçmeliyim.

2- Macaristan'ın güneyinde bir küçük köyde yaşıyorum. Yaşadığım yerin iklimi aşağı yukarı Türkiye'de Afyon şehri iklimine benzer. Yazları kurak ve çok sıcak olur. İlkbahar ve sonbaharda çok yağmur yağar. Kışın ise kar yağışlı ve soğuk olur. Bu yıl mesela, şubat ayı boyunca nerdeyse bir ay boyunca sürekli geceleri eksi 15-20 derece gündüzleri eksi 5-8 derece gibi soğuklar oldu.

3- Göreceli olarak hızlı büyüyen ağaç olması çok iyi olur.

4- Kökleri derine dalan kazık köklü ağaç daha iyi olur sanırım. Kökleri toprak yüzeyine yakın ve pararlel genişleyen ağaçlar yakınlarındaki kaldırımları, asfalt veya duvarları bozuyor, zedeliyor. Dikeceğim yerde hem asfalt, hem kaldırım hem de bahçemin duvarı var.

Şimdilk aklıma gelen özellikler bunlar. Akşam ağaç dikeceğim yerin bir fotoğrafını çekip buraya ekleyeyim.

Saydığım niteliklere uyan ağaç önerilerinizden minnettar kalacağım. Şimdiden yardımlarını ve tavsiyelerini esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ederim.

mrduran beğendi.

Düzenleyen Kültigin : 04-08-2012 saat 15:59 Neden: imla hatasi
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 12:44   #2
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,265
Galeri: 637
Seçenek çok...

Tepesi şemsiye gibi deyince ilk olarak Gülibrişim-Albizia julibrissin geldi aklıma.
Name:  Albizia julibrissin2.jpg
Views: 70107
Size:  66.8 KB

Pembe Çiçekli At Kestanesi de güzel gölge yapar.
Name:  at-kestanesi_122110.jpg
Views: 86140
Size:  68.6 KB

Akçaağaç ailesinin hızlı büyüyen bir çok türü, özellikle sonabahardaki yaprak renklenmesinin güzelliği için dikmeye değer.
Name:  Colorful Maple Tree.jpg
Views: 79335
Size:  47.1 KB

Akasya Ağacı da hızlı büyür.

İlk aklıma gelenler bunlar oldu.

mrduran ve cennetkusum beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 13:30   #3
Yeni Üye
 
alitekkenx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 6
Paulownia tomentosa veya Phytolacca dioica çok hızlı büyürler, ama phytolacca istanbulda olur mu bilmiyorum ve köklerine dikkat!

alitekkenx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 14:16   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Sayın Limon ve Alitekkenx önerileriniz için teşekkür ederim.

Öncelikle ağaç dikmeyi düşündüğüm yere ilişkin bir fotoğraf yükledim. Konu mankeni olarak da benim ihtiyar ve emektar Toyota Tercel'i kullandım.

Bir ve iki numaralı kırmızı oklar, ağaç dikeceğim iki seçenek. Her iki yerden birine dikeceğim.

Hazır numaralamışken biraz da şişineyim dedim ;-)

3 numara benim dört yaşındaki genç ceviz ağacım. Taşındığım zaman ben diktiydim. Bu yıl ilk cevizleri geldi. 5-10 tane ama olsun. Maşallah deyin. Boy 3 metre. çap 15-17 cm.

4 numara avludaki çam ağacım. Cinsini bilmiyorum ama maşallah çok gürbüz ağaç. Boy tahmini 24-25 metre. Gövde çapı 75 cm. Bu yıl tepesinin 1 metresini kestirdim. Yoksa uzayıp gidiyor. Kuvvetli rüzgarda çok sallanıyor. Yıkılacak diye korkuyorum.

5 numara benim favorim. Kiraz ağacı. Gölgesi muhteşem. Kirazları kaysı kadar oluyor nerdeyse. Kocaman ve çok tatlı kiraz veriyor. Köyde ilk bu ağaç meyve veriyor. Erkenci. Bir de; bu ağacın kirazında hiç kurt olmuyor nedense. 5 yıl oldu bir tane bile kurt görmedim. Sanırım 35-40 yaşında vardır. Gövde çapı bir metre. Boyu 12-13 metre.

6 numara armut ağacım. Bu da eski. 35-40 yaşında. Sarı tereyağ armudu veriyor. Eylül sonu armutlar olgunlaşıyor. Yumuşacık ve olağanüstü çok sulu meyvesi var. 3-4 kere meyve yükünden dalları kırıldı. Boyu 12-13 metre. Gövde çapı 75 cm. Ortalama 250 kilo armut veriyor. Harika bir ağaç.

7 numarada üzümlerim var. Buraya has Eger-2 denilen yerli bir cins. Soğuğa ve mantar hastalıklarına karşı dayanıklı. Taneleri orta büyüklükte sulu ve lezzetli. Ancak çok çekirdekli. Çekirdekler de demir gibi sert. Bu yıl iki tane çekirdeksiz üzüm fidesi ekledim. Biri Crimson, biri de Thompson cinsi. Bu görünen yerde 15 asma kütüğüm var. Üzümünü ye ye bitmiyor.

8 numara ise konu mankeni. Benim ihtiyar Toyota. Dört çeker. Kubbe çökük ama mihrap yerinde. Dağa taşa vuruyorum banamısın demiyor. :-)

Alta bir tane de Afrika akasyası resmi koydum. Üstü şemsiye gibi deyince neye benzesin, onu göstermek için. Temsili resim yani.

Eklenen Resimler
  
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 14:23   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Seçenek çok...
Akçaağaç ailesinin hızlı büyüyen bir çok türü, özellikle sonabahardaki yaprak renklenmesinin güzelliği için dikmeye değer.
...
İlk aklıma gelenler bunlar oldu.
Sayın Limon, verdiğiniz örnek resme bakılırsa Akçaağaç bayağı heybetli bir ağaçmış. Acaba kökleri kazık tipi midir, yoksa yana doğru mu yayılır. Caddeyi, kaldırımı, benim bahçe duvarını zedeler mi?

Bir de, meyvesi, döküntüsü olur mu?

mrduran beğendi.
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 14:25   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Gölgelik ağaç deyince aklıma hep Söğüt ağacı gelir.. Şöööyle dalları yerlere kadar uzanan Salkım Söğüt.. Yanına da hafif bir rüzgâr..
Arabanızın ve bahçenizin görünümüne bakınca olmaz tabii ama, o da benim hayalim..

Umarım istediğiniz ağacı en kısa zamanda bulursunuz.. Bahçeniz çok güzel, 7 numaralı bölgenin yakın çekimlerini de görmek dileğimle

mrduran ve cennetkusum beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 16:01   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Tesekkur ederim sayin Selis. Umarim benimkinden daha güzel bir bahceye tez zamanda siz de kavusursunuz.

Ayrıca 7 numaradaki üzümlerimin yakından çekilmiş resimlerini en kısa zamanda ekleyeceğim.


Düzenleyen Kültigin : 04-08-2012 saat 20:12 Neden: Ekleme yaptım
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 17:59   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
1 numaralı alanı şimdiden ağaç dikimi açısından elemenizi öneririm. Ceviz ağacı ile arası çok yakın olacağından uygun olmayacağını düşündürüyor. 2 numaralı alan uygun görünmekte, tabi fotoğraf karesine sığan manzarayı baz alırsak.

İlk mesajınızdaki kriterlerinizi okuduğumda daha ziyade arabanızı mı yoksa çevredeki yapı stoğu veya beton/asfalt alanları mı korumak istediğinizi anlayamadım İkisi bir arada en uygun ağaç hangisidir acaba, bir de göreceli olarak hızlı büyümesi sorunu var. Ayrıca iklim olarak da kısıtlanan seçeneklere baktığımızda hangi ağaca karar vereceğinizi ilgiyle takip edeceğim.

Ayrıca ağacın dallarına konması muhtemel kuşların arabanızı kirletme olasılığı dahilinde araba cilanızın asidik kuş pisliği karşısında zarar göreceğini de belirteyim.

Bence en güzeli arabanızı biraz daha içeri alarak bina gölgesinden faydalanın ya da tente veya daha kapsamlı bir garaj için çatı ile kapatın ve numaralandırılmış alana da çevrenizde sağlıkla yetişen, iklimin koşullarına dayanıklı olduğunu bildiğiniz kısacası sık tercih edilen mutlu mesut yaşayacak bir ağaç dikin. Siz belki ihtiyacınızı gidermemiş olursunuz ama en azından doğayı mutlu etmiş olursunuz.


Not: Arabanızın ilerisindeki kısım size mi ait bilmiyorum fakat başkasına ait bir kapının önüne park etme olasılığınızın düşük olması sebebiyle dolayısıyla sizin mülkünüz olduğunu sandığım o bölgeyi park alanı olarak seçmenizi önerdim. Bilmediğim bir konuda öneride bulunduğumun farkındayım.


Düzenleyen kelebek çalısı : 04-08-2012 saat 18:03 Neden: not
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 20:49   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Saygıdeğer Kelebek Çalısı,

Kıymetli öneri ve yorumlarınız için size teşekkür ediyorum. Bir numaralı alanın elenmesi tavsiyenizde sanırım haklısınız.

Aslında yandaki genç ceviz yüzünden o yerin çok uygun olmadığı benim de aklıma gelmişti. Tavsiyenize uyacağım.

İki numaralı alan da komşumun bahçesinin hemen önü. Tabii kendisiyle de konuşup iznini almak gerekecek.Daha önce iki nolu yerin hemen 1.5 metre sağ tarafında güzel bir mürdüm eriği vardı. Komşum onu "çok pislik çıkarıyor, temizlemesi zor oluyor" diye 2 yıl önce kesti.

Ağaç dikmekteki temel nedenim şu: Arabamı resimde görünen yere koyduğum zaman, gölgede dursun. Çünkü yaz sıcağında 3-4 saat durunca arabanın içi girilmeyecek kadar sıcak oluyor. Bir iki kere aşırı sıcaktan plastik CD ler eğildi, şekilleri bozuldu.

Dediğiniz gibi seçeceğim ağacın hızlı büyümesi de bir kıstas. Ancak en önemli kıstasım, köklerin yaya kaldırımını be bahçe duvarlarını bozmaması ve şemsiye gibi düz, yayvan tepelikli bir ağaç bulmam. Yani gölgesinin geniş olması. Başka deyişle; eğer aradığım diğer tüm özellikleri tutan ama hızlı büyümeyen bir ağaç bulsam ona da razı geleceğim. Tabii benim için en iyi seçim, ilk mesajdaki dört kıstasın tümünü tutturan bir ağaç seçmektir.

Ağaç dalına konacak kuşların arabaya pisleme ihtimalini düşünmemiştim. Bunu da aklımda tutacağım. Lakin çevrede çok ağaç var. Umuyorum ki, mahallenin tüm kuşları o ağaca toplaşmazlar. Bu tehlikeyi akılda tutarak projeye devam...

Arabayı biraz daha içeri alarak bina gölgesinden yararlanmamı önermişsiniz. Aşağıdaki resim ile izah edeyim. Tahmin ettiğiniz gibi aracım, benim bahçenin kapısı önünde duruyor. Ekteki yeni resimde 2 numara ile işaretlediğim yeşil kapı benim bahçeye açılan kapı. Sonrasındaki 3 ile işaretli gölgeli beton yol tahmini 30-35 metre ve benim bahçemin içinde. Bir nolu beyaz kapılı yer ise kapalı garajım. Ondan başka resimde tam görülemeyen 2 tane daha kapalı garajım var zaten. Benim ihtiyar Toyota normalde geceleri garajda, serin yerde uyuyor.
Gündüz ise çıkarıp kapının önüne koyuyorum ki, araba lazım olduğunda içeri-dışarı, kapı aç kapı kapa, kilit aç, kilit tak rutinlerini her gün defalarca tekrar etmeyeyim.

Asıl sorun ise, resimde görülmeyen, iki adet köpeğim de garaj ile dış kapı arasında duruyorlar. Dolayısı ile yeşil kapıyı hep kapalı tutmam şart. Yani sabah arabayı garajdan çıkarırken önce köpekleri bir başka alana kapatıyorum. Sonra kilit/kapı aç kapa işlerine girişiyorum.

Kısacası, arabayı gölgeleyecek bir ağaç, bana şu kolaylığı sağlayacak : Sabah bir kez aracı dışarı çıkarıp gölgeye koyacağım. Sonra gün içinde sağa sola gidip geldikçe arabam gölgede duracak. Akşam tekrar garaja koyacağım. Oh...!!! Ben rahat, köpekler rahat, Toyota rahat.

Ek olarak evime, bahçeme, dünyama oksijen, ferahlık ve güzellik de katacak. Bu da cabası.

Eh olmadı, aradığımı bulamazsam artık son önerinizi değerlendireceğim. Teşekkür ve selamlar.

Eklenen Resimler
 
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 21:15   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alitekkenx Mesajı Göster
Paulownia tomentosa veya Phytolacca dioica çok hızlı büyürler, ama phytolacca istanbulda olur mu bilmiyorum ve köklerine dikkat!
Sayın Alitekkenx, her iki önerinizi de internet üzerinden araştırdım. Yani bu ağaçların resimlerine baktım.

İkinci öneriniz (Phytolacca Dioica) sanırım olmaz. Kırkbeş numara asker postalı gibi kökleri var bunun. Oraya diksem, belki iklim olarak dayanır ama ne kaldırım kalır, ne su kanalı, ne de asfalt. Hepsini tarümar eder diye düşünüyorum. Fakat bu ağaç Güney Amerika'nın pampalarına özgüymüş. Gövdesi sert odun değil süngerimsi yumuşak bir maddeymiş. Odun gibi görünürmüş. Gövde ve yapraklar zehirli imiş. Dolayısı ile zararlı böceklere karşı bağışıkmış. İyi gölge sağlarmış. Pek çok ilginç yönü olan bir ağaç bu. Açıkçası çok hoşuma gitti.

Oraya değil ama (eve 4 km uzakta koca bir de çiftliğim var) çiftliğe bu ağaçtan bulabilirsem 2 tane dikmeyi çok isterim. Bakayım araştıracağım. İnşallah bulurum. Bu ağacı tanımamı, farketmemi sağladığınız için minnettarım.

Birinci önerinizin (Paulownia Tomentosa) resimlerine de baktım. Hele bir resim var ki çok hoşuma gitti. Renkleri bir harika. Buyrun resmi buraya da ekliyorum. Bu ağaç sanki bana uygun görünüyor. Arayacağım. Umarım burda bulurum. Bulursam seçeneklerimden biri bu ağaç olacak sanırım.

Teşekkürler.

Eklenen Resimler
 
bahtiyar02 ve mrduran beğendi.

Düzenleyen Kültigin : 04-08-2012 saat 21:16 Neden: İmla hatası düzelttim.
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2012, 02:54   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Sn. Kültigin,

Phytolacca dioica Türkiye' de Ege bölgesindeki yazlık bahçesine Kuzey Kıbrıs' tan taşıyarak diktiğim bir ağaçtır. Adı Gölge ağacı olarak da geçer, Necati Güvenç Mamıkoğlu 'nun ' Türkiye' nin Ağaçları ve Çalıları' adlı kitabında. Odunsu yapının sünger gibi yumuşak bir hali olduğunu düşünmeyin. İç yapısı ağacın dalını budamadıkça anlaşılmamakta. Biz budadığımızda farkederek şaşırmıştık. Sert ama esnek, hafif ve lifli olduğunu farketmek mümkündür. Ayrıca gerçekten çok hızlı büyür ve yangınlara karşı dayanıklılık gösteren bir ağaçtır. Gövdesinde su tutma özelliği ile dayanmaktadır yangınlara. Site bölgesinde geçen sene çıkan yangından etkilenmemiştir. Köklenmesi ile ilgili bir sıkıntı yaşamadık, sanırım 14-15 yaşında olsa gerek.

Aynı yazlıkta iki adet de Paulownia ağacım var. Onlar da çok çabuk büyümesine karşın, istediğim veya düşlediğim gibi bir form elde etmediler. Yapraklanmaları seyrek ve gözüme hoş gelmemekte açıkçası hiç tavsiye etmem.

Sizin aradığınızı çok güzel özetlediğinizi düşünüyorum, şemsiye gibi tepe tacı oluşturacak formda bir ağaç tanımı ile zaten Paulownia ve Phytolacca dioica elenmiş olur bence.

Sn. limon' un önerisi gibi benim de aklıma Albizia julibrissin geliyor. Fakat siz yaz-kış yeşil yapraklı kalan bir ağacı mı yoksa kışın yaprağını döken bir ağacı mı tercih edersiniz bunu belirtmemişsiniz. Yaşadığınız bölgenin iklimini yine en iyi siz bilebilir ve çevrenizdeki ağaçlardan feyz alabilir ve seçiminizi bu doğrultuda yaparsanız daha garanti olur diye düşünmekteyim.

Ulmus parviflora, Çin Karaağacı ikliminize uygunsa düşünebilirsiniz. Sokak ve caddeler için gölgelik güzel bir ağaç.Bu sayfada gördüğüm fotoğrafı ile alanınız için uygun olabileceğine inandığım bir ağaç.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2012, 10:46   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Phytolacca Dioica'yı burada maalesef bulamadım. Ebay'dan baktım. İngiltere'de bir adam tohumunu satıyor ama güvenemedim açıkçası.
Tabi ben hem Phytolacca Dioica'yı hem de Paulownia'yı evin önüne değil çiftliğe dikmeye karar verdim. Evin önü için arayışım halen devam ediyor.

Benim için yaz-kış yeşil kalan ağaç ta, kışın yaprak döken de olur. Amaç kış harici diğer mevsimlerde arabamın duracağı yere gölge yapmak.

Ulmus Parviflora öneriniz için teşekkür ederim. ilk araştırmada buranın iklimine uyduğunu düşündüm. Daha ayrıntılı, daha geniş araştıracağım. Sanırım olur gibi görünüyor.

Teşekkürler ve selamlar.


Düzenleyen Kültigin : 06-08-2012 saat 22:22 Neden: imla hatası düzelttim.
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2012, 00:26   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Bahçemdeki has üzümlerim

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
.. Bahçeniz çok güzel, 7 numaralı bölgenin yakın çekimlerini de görmek dileğimle
Sayın Selis, size söz vermiştim. Bahçemdeki üzümlerin yakın plan resimlerini koyacaktım. Biraz bekledim ama sözümü unutmadım. Resimleri ekte ilginize sunuyorum.

Bu arada, biraz da bilgi vereyim. Ön bahçemde bir sıra halinde 16-17 tane üzüm kütüğüm var. İki tane de yeni diktiğim fideler var. Bakalım bir tanesi tuttu gibi duruyor.

buradaki üzümlerimin tümü beyaz. Yerel cins isimleri biliyorum ancak maalesef Türkçe'deki adlarını bilmiyorum. Sebebi şu; Türkiye'de yaşadığım zamanlarda üzüm, bağ, bahçe bilmezdim. Dolayısyla üzüm cinslerini de tanımıyordum. Buraya yerleşince aldığım evin bahçesinde ve bağımda üzüm olunca öğrendim.

Bu gördüğünüz alanda çoğunluğu "Eger 2" cinsi , iki tanesi de "Zala Gyönge" denilen cins var. Benim diktiğim fideler ise "çekirdeksiz Crimson".

Eger 2 cinsi, hastalıklara, özellikle mantar türü hastalıklara çok dayanıklı. İlaçlama yapmadan sağlıklı üzüm veriyor. Örneğin bu gördüğünüz üzümleri hiç ilaçlamıyorum.

Bu cins aşırı kış soğuklarına karşı da dayanıklı. Örneğin diğer cinslerde bu yıl soğuktan etkilenme çok oldu. Bağımda Cserszegi, Zala Gyönge, Lak Hegyi gibi diğer cinsler soğuk nedeniyle %10-15 ancak üzüm verirken, Eger 2 yoğunluklu olan tarafta neredeyse %50-60 ürün aldım.

Eger 2 cinsi üzüm, burada 1960-70 yıllarında devlet desteği ile çalışan bağcılık kooperatifleri ve üzümle ilgilenen tarım enstitüleri tarafından seçilim (seleksiyon) ve eşleme (farklı üzüm cinslerinin kırması) yoluyla oluşturulmuş yapay bir cins. Yapay derken, aslında doğal ama doğada kendiliğinden oluşan bir cins değil. Ancak genleri ile oynanmış, genetik ya da hibrit de değil, yani bu anlamda doğal cins.

Bu cinsin tek kötü yanı ise çekirdekleri demir gibi sert olması ve her tanede 2 ya da 3 çekirdek bulunması. Yoksa tadı çok güzel. Taneleri orta irilikte. Rengi, tam olgunlaştığında kirli sarı ya da koyu sarı oluyor. Yemelik üzüm olarak biliniyor. Ama şarapçılığa da uygun.

Neyse lafı uzatmayayım, fotoğrafları sunayım:

Eklenen Resimler
     
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2012, 00:51   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Sn. Kültigin merhaba,

bağcılık üzerine forumda bulunan ayrı başlıkta deneyim ve üzüm çeşitlerinizi paylaşabilir, bu konu ile yakından ilgilenen daha bir çok arkadaşımızın da faydalanmasını sağlayabilirsiniz.

Gerçekten çok sağlıklı görünüyor asmalarınız. Eğer bağcılık başlığında paylaşımlara devam ederseniz emin olun ilgiyle takip edeceğim.

Selamlar.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2012, 07:49   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kültigin Mesajı Göster
Ön bahçemde bir sıra halinde 16-17 tane üzüm kütüğüm var.
Maşşallah inci gibi dizilmişler, çok güzel görünüyorlar..
Ayrıca, 10 küsür asma için bilgi birikiminiz şaşırtıcı.. İleride daha büyük bir yer ve daha çok asmanız olacak gibi görünüyor..
Üzümlerinizi afiyetle yiyin

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2012, 16:52   #16
Ağaç Dostu
 
omar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2007
Şehir: Ankara / İzmir
Mesajlar: 498
Galeri: 8
Ankara'yı baz alarak ve burada sıkça görülen ağaçlar;

1- Akçaağaç,
2- Ailanthus altissima (Kokarağaç, Cennet Ağacı),
3- İğde önerilerim olacak.

4- At kestanesi de çok yaygın fakat çok geç büyür.

mrduran ve Kültigin beğendi.
omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2012, 17:30   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Önerinize teşekkür ederim sayın Omar.

Akçaağaç aklıma yattı. Baharı bekliyorum.

Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2020, 16:30   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Tavsiye - Ağaç

Merhaba,

Milas, Güllük'teki yazlığımızın bahçesine, büyüyünce altına masa koyarak oturabileceğimiz bir gölge alan sağlayan bir ağaç dikmek istiyorum. Yalnız, ağaç seçiminde arkamızda bize göre daha yüksekte olan set üstündeki komşularımızın manzarasını kapayacak kadar da boylanan bir ağaç olmaması önemli. Benim aklıma gelen (özellikle boy kriteri sebebiyle) kırmızı erik ağacı. Ama kırmızı erik ağacının yaprak sıklığı çok fazla olmadığı için beklediğim gölge alanı sağlamayabilir diye düşünüyorum.

Sizlerin tavsiyelerinizi bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.

Kültigin beğendi.
onur yüksel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2020, 16:54   #19
Ağaç Dostu
 
tropikalist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-06-2019
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 471
Ihlamur budarsanız kısaltma işlemi yapabilirsiniz en gölgesi olur hemde meyvesi etli olmadığı için yerleri pisletmez

onur yüksel beğendi.
tropikalist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2020, 17:02   #20
Ağaç Dostu
 
Duru's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 253
Söğüt gölgesi yiğit gölgesidir derler


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

onur yüksel beğendi.
Duru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2020, 23:34   #21
Ağaç Dostu
 
derin35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2017
Şehir: izmir
Mesajlar: 502
Sayın onur yüksel, aşağıdaki linke bakmanızı öneririm. Fikir olur.
Gölgelik yapan ağaçlar

derin35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2020, 12:23   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist Mesajı Göster
Ihlamur budarsanız kısaltma işlemi yapabilirsiniz en gölgesi olur hemde meyvesi etli olmadığı için yerleri pisletmez
Cevabınız için çok teşekkürler. kışlık evimin tam karşısında çok güzel bir ıhlamur ağacı var. Dediğiniz gibi tam gölgelik bir ağaç. Ancak, epey de boylanan bir ağaç olduğu için (evimin karşısındaki de epey uzun) hiç listeye almamıştım ama üstten budayarak nispeten kısa tutmak mümkünse onu da değerlendireceğim.

onur yüksel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2020, 12:27   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Duru Mesajı Göster
Söğüt gölgesi yiğit gölgesidir derler


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

en favori 3 ağacınız hangisi diye sorsalar salkım söğüt ilk üçüme girer. ancak salkım söğüdün köklerinin binalara, özellikle kanalizasyona zarar verebilmesi muhabbetinden dolayı (ağacın yeri evin yanında olacak) açıkçası değerlendirmeye alamadım.

Bu arada bu tehlike konusu, gerçek midir, yoksa biraz abartma mıdır? Bir bilginiz var mı?

Cevabınız için tekrar teşekkürler.

Duru beğendi.
onur yüksel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2020, 12:27   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derin35 Mesajı Göster
Sayın onur yüksel, aşağıdaki linke bakmanızı öneririm. Fikir olur.
Gölgelik yapan ağaçlar
Çok güzel bir başlık paylaşmışsınız. Çok teşekkürler. Detaylı olarak inceleyeceğim.

derin35 beğendi.
onur yüksel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2020, 14:33   #25
Ağaç Dostu
 
Duru's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 253
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onur yüksel Mesajı Göster
en favori 3 ağacınız hangisi diye sorsalar salkım söğüt ilk üçüme girer. ancak salkım söğüdün köklerinin binalara, özellikle kanalizasyona zarar verebilmesi muhabbetinden dolayı (ağacın yeri evin yanında olacak) açıkçası değerlendirmeye alamadım.

Bu arada bu tehlike konusu, gerçek midir, yoksa biraz abartma mıdır? Bir bilginiz var mı?

Cevabınız için tekrar teşekkürler.

Maalesef herhangi bir bilgim yok sadece gölgesini çok severim.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Duru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2020, 17:30   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,322
Galeri: 3
Evin önü için bende çok düşündüm sonuçta zeytinde karar kıldım. Yavaş büyümesi dışında sorun yok. Şimdi olsam aynı yerde, sakız, defne ve pinar meşeyi de sokarım seçime. Bir diğer ağaç, kışın yaprak dökmesi meselesi olmazsa nar veya hünnap olur.
Bu ağaçlar çam, ceviz, çınar, kestane, ıhlamur gibi çok büyüyen ağaçlardan değiller

Kültigin beğendi.

Düzenleyen hosseda : 09-07-2020 saat 10:11 Neden: nar ilave edildi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024