View Single Post
Eski 19-09-2012, 23:26   #13
Kültigin
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Bahçemdeki has üzümlerim

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
.. Bahçeniz çok güzel, 7 numaralı bölgenin yakın çekimlerini de görmek dileğimle
Sayın Selis, size söz vermiştim. Bahçemdeki üzümlerin yakın plan resimlerini koyacaktım. Biraz bekledim ama sözümü unutmadım. Resimleri ekte ilginize sunuyorum.

Bu arada, biraz da bilgi vereyim. Ön bahçemde bir sıra halinde 16-17 tane üzüm kütüğüm var. İki tane de yeni diktiğim fideler var. Bakalım bir tanesi tuttu gibi duruyor.

buradaki üzümlerimin tümü beyaz. Yerel cins isimleri biliyorum ancak maalesef Türkçe'deki adlarını bilmiyorum. Sebebi şu; Türkiye'de yaşadığım zamanlarda üzüm, bağ, bahçe bilmezdim. Dolayısyla üzüm cinslerini de tanımıyordum. Buraya yerleşince aldığım evin bahçesinde ve bağımda üzüm olunca öğrendim.

Bu gördüğünüz alanda çoğunluğu "Eger 2" cinsi , iki tanesi de "Zala Gyönge" denilen cins var. Benim diktiğim fideler ise "çekirdeksiz Crimson".

Eger 2 cinsi, hastalıklara, özellikle mantar türü hastalıklara çok dayanıklı. İlaçlama yapmadan sağlıklı üzüm veriyor. Örneğin bu gördüğünüz üzümleri hiç ilaçlamıyorum.

Bu cins aşırı kış soğuklarına karşı da dayanıklı. Örneğin diğer cinslerde bu yıl soğuktan etkilenme çok oldu. Bağımda Cserszegi, Zala Gyönge, Lak Hegyi gibi diğer cinsler soğuk nedeniyle %10-15 ancak üzüm verirken, Eger 2 yoğunluklu olan tarafta neredeyse %50-60 ürün aldım.

Eger 2 cinsi üzüm, burada 1960-70 yıllarında devlet desteği ile çalışan bağcılık kooperatifleri ve üzümle ilgilenen tarım enstitüleri tarafından seçilim (seleksiyon) ve eşleme (farklı üzüm cinslerinin kırması) yoluyla oluşturulmuş yapay bir cins. Yapay derken, aslında doğal ama doğada kendiliğinden oluşan bir cins değil. Ancak genleri ile oynanmış, genetik ya da hibrit de değil, yani bu anlamda doğal cins.

Bu cinsin tek kötü yanı ise çekirdekleri demir gibi sert olması ve her tanede 2 ya da 3 çekirdek bulunması. Yoksa tadı çok güzel. Taneleri orta irilikte. Rengi, tam olgunlaştığında kirli sarı ya da koyu sarı oluyor. Yemelik üzüm olarak biliniyor. Ama şarapçılığa da uygun.

Neyse lafı uzatmayayım, fotoğrafları sunayım:

Eklenen Resimler
     
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön