View Single Post
Eski 05-08-2012, 01:54   #11
kelebek çalısı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Sn. Kültigin,

Phytolacca dioica Türkiye' de Ege bölgesindeki yazlık bahçesine Kuzey Kıbrıs' tan taşıyarak diktiğim bir ağaçtır. Adı Gölge ağacı olarak da geçer, Necati Güvenç Mamıkoğlu 'nun ' Türkiye' nin Ağaçları ve Çalıları' adlı kitabında. Odunsu yapının sünger gibi yumuşak bir hali olduğunu düşünmeyin. İç yapısı ağacın dalını budamadıkça anlaşılmamakta. Biz budadığımızda farkederek şaşırmıştık. Sert ama esnek, hafif ve lifli olduğunu farketmek mümkündür. Ayrıca gerçekten çok hızlı büyür ve yangınlara karşı dayanıklılık gösteren bir ağaçtır. Gövdesinde su tutma özelliği ile dayanmaktadır yangınlara. Site bölgesinde geçen sene çıkan yangından etkilenmemiştir. Köklenmesi ile ilgili bir sıkıntı yaşamadık, sanırım 14-15 yaşında olsa gerek.

Aynı yazlıkta iki adet de Paulownia ağacım var. Onlar da çok çabuk büyümesine karşın, istediğim veya düşlediğim gibi bir form elde etmediler. Yapraklanmaları seyrek ve gözüme hoş gelmemekte açıkçası hiç tavsiye etmem.

Sizin aradığınızı çok güzel özetlediğinizi düşünüyorum, şemsiye gibi tepe tacı oluşturacak formda bir ağaç tanımı ile zaten Paulownia ve Phytolacca dioica elenmiş olur bence.

Sn. limon' un önerisi gibi benim de aklıma Albizia julibrissin geliyor. Fakat siz yaz-kış yeşil yapraklı kalan bir ağacı mı yoksa kışın yaprağını döken bir ağacı mı tercih edersiniz bunu belirtmemişsiniz. Yaşadığınız bölgenin iklimini yine en iyi siz bilebilir ve çevrenizdeki ağaçlardan feyz alabilir ve seçiminizi bu doğrultuda yaparsanız daha garanti olur diye düşünmekteyim.

Ulmus parviflora, Çin Karaağacı ikliminize uygunsa düşünebilirsiniz. Sokak ve caddeler için gölgelik güzel bir ağaç.Bu sayfada gördüğüm fotoğrafı ile alanınız için uygun olabileceğine inandığım bir ağaç.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön