View Single Post
Eski 04-08-2012, 10:10   #1
Kültigin
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-12-2011
Şehir: Csaszartoltes
Mesajlar: 140
Gölgelik yapan ağaçlar

Değerli forum dostlarım,

Bahçe kapımın hemen önünde, arabamı geçici olarak koyduğum, park ettiğim bir kaldırım parçası var. Bunun yanına gölge yapacak bir ağaç dikmeyi düşündüm.
Özellikle Afrika veya bazen de İstanbul siluetlerinde, resimlerinde gördüğüm tepesi şemsiye gibi geniş ve düz ağaç çeşitleri olduğunu biliyorum. Ancak bu ağaçların cinslerini ve benim bulunduğum yer iklimine uyup uymadıklarını bilmiyorum.

Arabamın durduğu yere gölge yapsıın diye, sizce hangi ağacı dikmeliyim. Seçim yaparken dikkat etmem gereken nitelikler şunlar:

1- Meyve ağacı tercih etmem sanırım. Çünkü araba üzerine meyve ya da reçine dökülmesini, damlamasını istemem. Zaten herkesin gelip geçtiği kaldırım kenarı olacak. Bu alanı çok kirletmeyecek bir ağaç seçmeliyim.

2- Macaristan'ın güneyinde bir küçük köyde yaşıyorum. Yaşadığım yerin iklimi aşağı yukarı Türkiye'de Afyon şehri iklimine benzer. Yazları kurak ve çok sıcak olur. İlkbahar ve sonbaharda çok yağmur yağar. Kışın ise kar yağışlı ve soğuk olur. Bu yıl mesela, şubat ayı boyunca nerdeyse bir ay boyunca sürekli geceleri eksi 15-20 derece gündüzleri eksi 5-8 derece gibi soğuklar oldu.

3- Göreceli olarak hızlı büyüyen ağaç olması çok iyi olur.

4- Kökleri derine dalan kazık köklü ağaç daha iyi olur sanırım. Kökleri toprak yüzeyine yakın ve pararlel genişleyen ağaçlar yakınlarındaki kaldırımları, asfalt veya duvarları bozuyor, zedeliyor. Dikeceğim yerde hem asfalt, hem kaldırım hem de bahçemin duvarı var.

Şimdilk aklıma gelen özellikler bunlar. Akşam ağaç dikeceğim yerin bir fotoğrafını çekip buraya ekleyeyim.

Saydığım niteliklere uyan ağaç önerilerinizden minnettar kalacağım. Şimdiden yardımlarını ve tavsiyelerini esirgemeyen arkadaşlara teşekkür ederim.


Düzenleyen Kültigin : 04-08-2012 saat 14:59 Neden: imla hatasi
Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön