agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni185Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2017, 22:51   #121
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,432
Mayayı kuralı bugün onuncu gün ve akşam üzeri dolaptan çıkarıp besledim, iki katını aşan kabarma oldu, sanırım sorun yok şimdilik.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2017, 16:01   #122
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 390
Geçen seneden beri yapmayı istiyordum .En sonun da üç gün önce kurdum .Bu sabah ta ilk beslemeyi yaptım .Resimleri alta ekledim umarım doğru yoldayımdır .
Benim çocukluğumda annemler ekşi maya ile ekmek yaparlar dı.Tabi herşey gibi oda zamana yenildi yerini hazır mayaya bıraktı.Anneme sordum onlar iki güne bir ekmek yaptıkları için sık besleniyormuş maya ve bu mayalı hamurdan bir parça ayırıp tahta kaplara koyuyorlarmış .

Eklenen Resimler
    
oz26, TCM ve Kozanli beğendi.
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2017, 16:07   #123
Ağaçsever
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 72
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 Mesajı Göster
Geçen seneden beri yapmayı istiyordum .En sonun da üç gün önce kurdum .Bu sabah ta ilk beslemeyi yaptım .Resimleri alta ekledim umarım doğru yoldayımdır .
Benim çocukluğumda annemler ekşi maya ile ekmek yaparlar dı.Tabi herşey gibi oda zamana yenildi yerini hazır mayaya bıraktı.Anneme sordum onlar iki güne bir ekmek yaptıkları için sık besleniyormuş maya ve bu mayalı hamurdan bir parça ayırıp tahta kaplara koyuyorlarmış .
Mayanız oldukça sağlıklı görünüyor. Bol şans diliyorum ekşi maya yolculuğunuzda. İlerleyen günlerde mayanızın su miktarını azaltabilirsiniz. Çalışmanız kolaylaşır böylelikle. Katkısız un kullanmanızı tavsiye ederim. Kolaylıklar.

sardunya18 beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2017, 11:36   #124
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 390
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Mayanız oldukça sağlıklı görünüyor. Bol şans diliyorum ekşi maya yolculuğunuzda. İlerleyen günlerde mayanızın su miktarını azaltabilirsiniz. Çalışmanız kolaylaşır böylelikle. Katkısız un kullanmanızı tavsiye ederim. Kolaylıklar.
Teşekkür ederim mesajınız için bugün mayam da kabuk olmadığı ve tam kabarmadığı için beslemedim bilmiyorum doğru mu yaptım yarın besleyeceğim .

sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2017, 12:11   #125
Ağaçsever
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 72
Alıntı:
Teşekkür ederim mesajınız için bugün mayam da kabuk olmadığı ve tam kabarmadığı için beslemedim bilmiyorum doğru mu yaptım yarın besleyeceğim .
Mayanız havayla temas ettiği için kuruyordur. Üzerine gevşek bir kapak kapayabilirsiniz. Maya aktivitesi mevsim ve ortam sıcaklıklarından, aynı zamanda koyduğunuz suyun sıcaklığına göre de değişebilmekte. Siz besledikçe güçlenecektir.

TCM beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2018, 09:41   #126
Ağaç Dostu
 
sardunya18's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: Çankırı
Mesajlar: 390
Merhabalar testten geçen mayamla ilk ekmeğimi yaptım .İstediğim sonucu alamadım mı yoksa aldım mı ?Bilmiyorum buda sirke yapmak gibi bir hastalık mı yoksa!!.Resimleri ekliyorum resim dekinden biraz daha koyu renk oldu .Çizme işini beceremedim alttan patladı

Eklenen Resimler
  
sardunya18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2018, 12:06   #127
Ağaçsever
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 72
Alıntı:
Merhabalar testten geçen mayamla ilk ekmeğimi yaptım .İstediğim sonucu alamadım mı yoksa aldım mı ?Bilmiyorum buda sirke yapmak gibi bir hastalık mı yoksa!!.Resimleri ekliyorum resim dekinden biraz daha koyu renk oldu .Çizme işini beceremedim alttan patladı
Ekmeğiniz başlangıç için gayet iyi görünüyor. Maya güçlendikçe daha stabil sonuçlar alırsınız. Çizim işlemini jiletle yapmanızı tavsiye ediyorum. Ahşap çay karıştırma çubuklarını jilete takıp o şekilde çizebilirsiniz.

İmkanınız varsa ekmeğinizi döküm tencere içinde olacak şekilde fırında pişirin. Muazzam tatlar yakalarsınız o şekilde. Kolay gelsin.

sardunya18 beğendi.

Düzenleyen its_just_a_ride : 09-01-2018 saat 12:06 Neden: imla
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2018, 13:03   #128
Ağaçsever
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan
Mesajlar: 85
Yazılanları okuyunca, bizler ne kadar 🍀 şanslıymışık.
Anamın her iki üç güne koça bir tekne bazlama yapardı.
Ev tulum peyniri ile dürüm yapıp veya tereyağını sürerek yemek, nadir de olsa patetes-soğan karışımı en çok rağbet görürdü.

Eklenen Resimler
   
Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2018, 13:37   #129
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,432
Ekşi mayacılar;
1- Ekmek öncesi hazırladığınız mayanın iki katını bulması ne kadar sürüyor zaman olarak.
2- Ekmek yaparken nette tonlarca mayalama şekli, un-su-tuz oranı ve karıştırma şekli ve pişirme şekilleri var. Sizlerin deneyimlerini yazar mısınız?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2018, 17:41   #130
Ağaçsever
 
its_just_a_ride's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-09-2017
Şehir: Milky Way
Mesajlar: 72
Alıntı:
1- Ekmek öncesi hazırladığınız mayanın iki katını bulması ne kadar sürüyor zaman olarak.
Oda sıcaklığında (25C) 6-8 saat arasında olgunlaşma tamamlanır. Soğuk mevsimlerde bu süre 10 saatlere doğru kayar, yazınsa 6 saat yönüne hatta daha da aşağılara.

Alıntı:
2- Ekmek yaparken nette tonlarca mayalama şekli, un-su-tuz oranı ve karıştırma şekli ve pişirme şekilleri var. Sizlerin deneyimlerini yazar mısınız?
Evet birçok yöntem metot olmakla birlikte tekrarlanabilir bir tat yakalamak için belli bir reçete dahilinde gitmekte fayda var. Standart bir ekşi maya reçetesinde "genellikle" tuz ağırlıkça %2, levan %15-20 civarında konulur. Bahsettiğimiz bu ağırlıkça konusu unun referans alındığı ağırlıkça orandır. Un 100 birim kabul edilirse tuz 2 birim, levan ise 15 birim olacak şekilde konulur. Su ise unun türüne bağlı olmakla birlikte tam tahıllı bir reçetede %60-70 arası, beyaz unda ise %70-80 arası çalışılabilir. %100 hidrasyonda çalışan çılgınlar da var, oralara hiç girmiyorum şimdilik. Ama fırınlardan aldığınız ekmekler genelde 60-65 suyla sulandırılan ekmekler.

Yeni başlayan ve dil problemi olmayanlar maurizio'nun şu blogunu inceleyebilir. Uyguladığı tüm teknikler, oranlar güzel görsellerle desteklenmiş şekilde sunulmuş.

Ozlem A ve TCM beğendi.
its_just_a_ride Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2018, 07:11   #131
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,734
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Ekşi mayacılar;
1- Ekmek öncesi hazırladığınız mayanın iki katını bulması ne kadar sürüyor zaman olarak.
2- Ekmek yaparken nette tonlarca mayalama şekli, un-su-tuz oranı ve karıştırma şekli ve pişirme şekilleri var. Sizlerin deneyimlerini yazar mısınız?
Sayın TCM, yeni başlayanlara yönelik olarak maya ve ekmek yapımını en doğru ve anlaşılır anlatan ve bu konuyu sitemizde de ileri bir seviyeye taşıyan sayın TigerX tir.

İhtiyacınız olan tüm bilgileri kendisinin Buğday Tanesi – ''Ne Kadar Emek , O Kadar Ekmek'' adlı sitesi ve Youtube videolarından izleyebilirsiniz. Çok faydasını göreceğinizden eminim. Ben de sayesinde çok kıymetli bilgi ve yöntemler öğrendim.

Yukarıda sözedilen maurizio da çok iyidir, blog ve instagramda çok aktif paylaşımlar yapan çok iyi bir artizan ekmekçidir, bir kaç diğer iyi usta ile birlikte takip ettiğim ileri seviyedeki ustalardandır.

TCM beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ekşi maya, ekşi maya yapımı, tartine, tartine sourdough

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2018