agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-02-2011, 12:25   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,765
Galeri: 90
İnce, çıtır kabuklu kahvaltılık ekmek

Name:  ekmek1.jpg
Views: 1297
Size:  46.5 KB

2.5 bardak un
1 bardak su
1 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı erimiş tereyağı

Hamuru ekmek tahtası üzerinde 10-15 dakika yoğurup, iki katı kadar kabarıncaya kadar bekleyeceğim cam kaba koydum.

Sonra altına slikon kağıt yerleştirdiğim soğuk döküm tencereye (28 cm) aktardım. Böylece dibine yapışmayı önleyici un koymama gerek kalmıyor.

Hamur epey yumuşak olduğu için, ikinci mayalanmayı pişeceği kapta yapması gerekiyor, bu nedenle tencereyi önceden ısıtmadım. Hamur yumuşaklığı nedeniyle yüksekliği az olacak biçimde yayıldı.

2. mayalanma süreci içinde fırını 200 dereceye ayarladım. Tencereyi kapaklı olarak fırına koydum, son 10 dakikasında kapağı açtım. Pişme toplam yarım saat kadar sürdü.

Name:  ekmek2.jpg
Views: 1162
Size:  54.1 KB

Ilınmış ekmeği keserken ya da ısırırken incecik kabuğun çıtırtı sesi duyuluyor
Benim gibi ekmeğin kabuğunu daha çok sevenler için, (yüksekliği az diye) içi az, kabuğu çok, harika bir ekmek oldu







 
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 14:53   #2
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Harika görünüyor Bi de böyle deniyeyim hafta sonunda.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 14:55   #3
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Böyle giderse, spora başlamam gerekecek. Meğerse ben eskiden pek ekmek yemezmişim... hehhe...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2011, 20:23   #4
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Canım çekti.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2011, 11:05   #5
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Bu tarifi normal fırında yapmak yerine, ekmek makinesinde denedim iki kere...
Hafta içinde, akşamları çalışmalardan geç dönünce ekmek yoğurmak, mayalanmasını beklemek, sürekli onunla ilgilenmek zor geliyor.
İlk seferinde tarife sadık kalarak tereyağ ve zeytinyağ karışımı ile denedimdi. Dün gece ise sadece zeytinyağ koydum. Sıvı olarak da bir gece önceden yapmayı denediğim peynirin suyunu koydum. Ama birazcık ısıttım.
Çook güzel bi ekmek oldu. Normalde ekmek makinesinde yapılan ekmekler kesilirken çok ufalandığı halde, dün gece peynir suyu ile yaptığım ekmek büyük gözenekli ve elastiki oldu. Keserken ufaklanma olmadı. Bu işi öğreniyoruz sanırsam )

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2011, 20:41   #6
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 761
Galeri: 73
Konuyla direkt alakalı değil ama kahvaltı için kızarmış ekmek hazırlarken, ekmekleri tavada üzerlerine zeytinyağı dökerek hazırlamanızı çok şiddetle öneririm. Nefiiisssssssssss oluyor.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2011, 22:17   #7
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Çook güzel bi ekmek oldu. Normalde ekmek makinesinde yapılan ekmekler kesilirken çok ufalandığı halde, dün gece peynir suyu ile yaptığım ekmek büyük gözenekli ve elastiki oldu. Keserken ufaklanma olmadı. Bu işi öğreniyoruz sanırsam )
Merhabalar,

tebrikler.

Aynı şekilde beğendiğiniz, büyük gözenekli ve elastiki olan bir EYM ekmeği dokusunun fotoğrafını görme şansımız olabilir mi?

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2011, 22:48   #8
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Evet, üşenmedim, elimde o ekmekten kalan son parçadan görüntü aldım

Name:  peynir suyu ile3.jpg
Views: 943
Size:  23.2 KB

Işık yeterli değildi ama, idare edin artık )

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 04:17   #9
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Evet, üşenmedim, elimde o ekmekten kalan son parçadan görüntü aldım
....
Işık yeterli değildi ama, idare edin artık )
Çok güzel.

"Büyük gözenekli ve elastiki" ifadesi yanında "pamuk gibi" olduğu da görülüyor.

Bir çok sitede gluten yapısı yıkılmış ya da yeterli derecede yoğrulmamış ekmekler aynı şekilde "Büyük gözenekli ve elastiki" olarak anlatılır. Doku kesidine baktığınızda homojen olmayan, kenarlara doğru artan iri delikler görürsünüz, elastiki yapısı da vardır ama çiğnerken rahatsız eder ve damağınızda acımsı bir lezzet bırakır.

Hakikaten sizin bu işi öğrendiğiniz rahatlıkla görülüyor.

Tebrikler.

Buraya kadar olan kısım kolayı, bundan sonra öğretme safhanız başlıyor demektir.

Ne mutlu.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 12:31   #10
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Teşekkürler Soberman, bu işin sonu yok gibi görünüyor. Enstrüman çalmaya benziyor sanki... Her seferinde yeni, farklı birşey keşfediliyor. Bazen tesadüfler yardım ediyor. Mg. ölçeğinde tarifle yapılsa bile her seferinde farklı bir ekmeğin ortaya çıkacağı kesin. O günkü hava şartları, ruhsal durum bile bunu değiştirecektir diye düşünüyorum

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 13:36   #11
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Teşekkürler Soberman, bu işin sonu yok gibi görünüyor. Enstrüman çalmaya benziyor sanki... Her seferinde yeni, farklı birşey keşfediliyor. Bazen tesadüfler yardım ediyor. Mg. ölçeğinde tarifle yapılsa bile her seferinde farklı bir ekmeğin ortaya çıkacağı kesin. O günkü hava şartları, ruhsal durum bile bunu değiştirecektir diye düşünüyorum
Ustalık da burada başlıyor.

Daha malzeme seçimi ve yoğrulması aşamasında ortaya çıkacak ekmeği tahmin edebiliyor ve ona göre süreci yönlendirebiliyorsanız usta oluyorsunuz.

Tarifleri kurtaranlar mg ölçüsünden ziyade el-göz-gönül bütünleşmesi. Yoksa en meşhur artisan ekmek ustalarının kitap yorumlarında hamurun çamur gibi olduğunu, sağa sola bulaştırmaktan ekmek yapmaya yetecek hamur kalmadığını şikayet eden okuyucu çoktur.

Bu da inanın sadece bir süreç. Zamanla bu denli zor olmadığını anlıyorsunuz, ki siz de anladınız.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 13:45   #12
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
son bir mesaj daha

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Normalde ekmek makinesinde yapılan ekmekler kesilirken çok ufalandığı halde, dün gece peynir suyu ile yaptığım ekmek büyük gözenekli ve elastiki oldu. Keserken ufaklanma olmadı. Bu işi öğreniyoruz sanırsam )
Bu konuda belki ilginizi çeker diye son bir mesaj daha yazmak istiyorum;

EYM'de kıtır kabuk ve çiğnemlik doku için iki ilave yöntem önermiştim. Bunlar sırasıyla;

1. Yavaşlatılmış mayalandırmalı ekmekler

2. Yoğrulmayan ekmekler

Örnek Uygulama:


Tepe Kümbeti ve Maya Sönüm Yırtığı görülmektedir.


Ekmek sıcak kesilmiştir, bu yüzden özellikle kenarlarda doku akması görülmektedir.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019