agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-02-2011, 23:35   #1
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
1 - 1.5 günde sanayi tipi maya kullanmadan ekşi maya yapımı özel tarifi

Tarifi, İspir'li bir ustadan (çok kolay olmadı) alınmış ve bizzat uygulanmıştır. Ekşi Maya ekmek üretiminde kullanılan bu tarif, ekşi maya anası bozulunca Ustanın mayasını en kısa zamanda ekmek yapım periyoduna yetiştirilebilmesi açısından çok önemlidir.

24 saati geçince mayalama özelliği kazandığı görülmüş olmasına rağmen 36 saat sonrasında kullanılmıştır.

Ekşi Maya: Sarıkız'ın Detaylı Anlatımı


Kullanılan malzemeler


... Veeee, ekşi mayamız hazır

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2011, 23:54   #2
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Vışşşş!!! Sakin sakin malzemelerin fotoğraflarına bakarken, sayfayı aşağıya kaydırınca gördüğüm kıpırtı ile tırstım.

Kolaymış kolay olmasına da meşe külü suyu bulmak zor olur bizim için.

Bu çok özel tarif için teşekkürler soberman. "yakası açılmadık" başka tarifleriniz olduğunda da paylaşmanızı dileriz

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 01:21   #3
Ağaç Dostu
 
omer.tuncer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: Ankara.bergama,dikili
Mesajlar: 302
kullandığınız ekşi maya üretimindeki bal eğer gerçek balsa sorun vardır çünki bal antibakteriyaldir. ve üremeyi geciktiri zannediyorum onun yerine pekmez kullana bilirsiniz. ama bu benim görüşüm. enzim konusunda mayalanmada bal kullanılmaması için uyarılar vardı.

omer.tuncer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 05:08   #4
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi omer.tuncer Mesajı Göster
kullandığınız ekşi maya üretimindeki bal eğer gerçek balsa sorun vardır çünki bal antibakteriyaldir. ve üremeyi geciktiri zannediyorum onun yerine pekmez kullana bilirsiniz. ama bu benim görüşüm. enzim konusunda mayalanmada bal kullanılmaması için uyarılar vardı.
Bal konusunda biraz hassasım, gerçek bal olması ihtimalinin yüksek olduğunu söylemeliyim.

Meşe külü suyunun özellikleri de çok ilginç.

Bizzat uygulayıp görmemiş olsam inanın size hak verirdim.

Bu güne kadar ekşi maya denince en az 4 günlük bir periyot göze alındığından (akkız, karakız, cankız gibi) sarıkız'ın bir rekor olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.

Bal yerine pekmez kullanılınca (denemediğim için bir şey diyemiyorum) sürenin kısalıp kısalmadığını bilmiyorum. Belki deneyen arkadaşlarımız olursa onlardan geri dönüş alabiliriz.

@Müjgan,

amacım sadece renk katmak, herhangi bir iddiam yok ve olamazda.

Sizler de takip ettiğim kadarıyla çok iyi gidiyorsunuz, memnuniyetle izlemekteyim.

Gerçek olan şu ki, artık evlerimizde kıtır kabuk ve çiğnemlik dokulu ekmekler de rahatlıkla yapılabiliyor, zevkle tüketilebiliyor.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 13:33   #5
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soberman Mesajı Göster
@Müjgan,

amacım sadece renk katmak, herhangi bir iddiam yok ve olamazda.

Sizler de takip ettiğim kadarıyla çok iyi gidiyorsunuz, memnuniyetle izlemekteyim.

Gerçek olan şu ki, artık evlerimizde kıtır kabuk ve çiğnemlik dokulu ekmekler de rahatlıkla yapılabiliyor, zevkle tüketilebiliyor.
Hem tarifleriniz, hem de kattığınız renkler hoşumuza gidiyor.
Ekmek yapmayı angarya olarak gören onca insan varken, buradaki paylaşımlarımız ne kadar değerli bilemezsiniz.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2011, 14:31   #6
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Meşe Külü Suyu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi csydn Mesajı Göster
Evet! Meşe külü suyu bulmak zor..!
Paylaştığınız için teşekkürler..!
Köyde ya da taşrada yakınınız veya bir tanıdığınız varsa istirham edersiniz, meşe odunlarını yakınca küllerini (onlar nasıl olacağını bilirler) ayırıp size gönderebilirler. Nitekim ben de böyle temin etmiştim.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2011, 11:59   #7
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Sayın soberman, acaba meşe külü suyu hangi ölçülerde hazırlanıyor?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2011, 12:10   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soberman Mesajı Göster
Köyde ya da taşrada yakınınız veya bir tanıdığınız varsa istirham edersiniz, meşe odunlarını yakınca küllerini (onlar nasıl olacağını bilirler) ayırıp size gönderebilirler. Nitekim ben de böyle temin etmiştim.
Meşe külü suyu bulmak gayet kolay. Meşe den yapılmış mangal kömürü işinizi görür.
Rahmetli annem suyu süzerken kül ayrımı yapamazdı.Dışarda ocağın altındaki sönmüş kor parçalarının arsaından suyu süzerdi. O su ile yaptığı baklavaları şimdi hiç bir yerde yiyemiyoruz.
O suyu mutlaka kullanın.
Sağ olun soberman


Düzenleyen Tura : 28-02-2011 saat 12:14 Neden: ilave bilgi
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2011, 13:10   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Her medeniyetin kendine has şartları vardır. Sohbetin medeniyeti nargilenin şartları da bunlardır
işte : Köşe, Meşe, Şişe ve Ayşe...

Köşe; nargile keyfinin ortalık yerde yapılamayacağını,
Meşe; meşe ağacının “pırnav” denilen türünden elde edilen kömürü,
Şişe; iyi bir nargileyi
Ayşe ise servis yapan garsonları ve servisin kalitesini anlatır.
Yolunuzun üstünde nargile kahvesi var mı?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2011, 14:52   #10
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Pırnal meşesi mi bilmiyorum ama %100 meşe külü isterseniz gönderebilirim. (Bizdeki kuzine külü)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 23:23   #11
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
meşe külü suyu ölçüleri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Sayın soberman, acaba meşe külü suyu hangi ölçülerde hazırlanıyor?
Bildiğim standart bir ölçüsü yok. Kavanozun 1/3'ünü pudra kül doldurup üzerine damacana suyu koyup önce iyice çalkalıyoruz, arkasından da üstte berrak su oluşana kadar çökmesini bekliyoruz. Bu aşamada ne olur ne olmaz diye küllü suyu (ne kadar kıymetliymiş) buz dolabında tutmuştum.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 20:55   #12
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Teşekkürler.

Meşe külü neredeyse her derde deva gibi; çamaşır yıkanmasında, toprağın beslenmesinde, tohum saklanmasında, hamur işlerinde ...

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 21:37   #13
Ağaçsever
 
soberman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 49
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Teşekkürler.

Meşe külü neredeyse her derde deva gibi; çamaşır yıkanmasında, toprağın beslenmesinde, tohum saklanmasında, hamur işlerinde ...
Bir yerlerde maymunların evlerden meşe külü çalıp yediklerini, sindirim sıkıntılarını bu yolla da giderdiklerini okumuştum. Ama kaynağı hatırlayamıyorum.

Mangal ya da meşe kömürü satıcısı filan da olabilir, bilemiyorum .

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024