18-07-2012, 12:35 | #391 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
Ekşi hamurlu bazlama fena fikir gelmedi. Ahhh ahhh bir ekşi mayam olsa neler yapacağım makinede, bazlama,torbada,döküm tencerede sonra yulaflısını,ayçiçeklisini,ruşeymlisini de bir maya yapamayınca hepsi kaldı )) |
18-07-2012, 13:10 | #392 |
agaclar.net
|
Tekrar maya yapmayı denerken, en az malzemeli olanı da tekrar denesenize... Hangisi iyi maya olursa olursa onu beslemeye devam edersiniz İlk gün çavdar unu ya da tam buğday unu ile suyu karıştırın, diğer günler normal un ilave edebilirsiniz. Kıvamı ne sert ne sulu olmalı... (Mesela, puding pişirirken pitmesine yakın kıvam gibi) Üzerine su birikirse, bunu dökün İlk gün 48 saat bekletin, sonraki günler 24 saatte bir un+su ekleyin Önemli bir ayrıntı da, her defasında hamur karışımının yarısını ayırın (ister atın, ister başka biçimde değerlendirin) sonra üzerine un+su ekleyin. |
18-07-2012, 14:21 | #393 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
O nasıl yapılıyor? |
18-07-2012, 14:49 | #394 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
Hava çok sıcak olduğu için mayalanma çok çabuk başlıyor. Buzdolabında beklerken bile mayalanıyor. Un ve su oranını bire bire veren tarifler de var, üç birim una bir birim su veren de. Az miktarda una göz kararı ile yavaş yavaş su ekliyorum boza kıvamında bir hamur bu sıcak günlerde ayni gün aktifleşiyor. Üzerinde minik yuvarlaklar oluşması aktifleşmenin başladığını gösterir. Bu aşamada un ve su ekleyip çoğaltabilirsiniz. Benim mayam, oluşan kalın ve rengi değişmiş kabuğunu üzerinden alıp attıktan ve alttaki mayayı un ve azıcık su ile besledikten 20 dakika sonra yeniden aktifleşti. Bu 20 dakikayı üzeri eğreti (az da olsa hava alacak şekilde) kapatılmış olarak buz dolabı rafında geçirdi. Akşama da gördüğünüz ekmek oldu. Maya kokusu pek sevimli bir koku değil, belki siz olmuş mayanızı çöpe atıyorsunuz. |
|
18-07-2012, 15:35 | #395 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-05-2011
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 83
|
merhaba paylaşılan yazışmaları kısmen okudum. emeğinizin daim olması dileğiyle ellerinize sağlık. umarım bu paylaşımlar çok kişiye ulaşır ve herkes kendi ekmeğini kendisi yapar da böylece fırıncılarla küçük çapta da olsa tatlı bir rekabet yaşanıp fırıncıların sağlıklı ekmek üretmelerine vesile olur. yapılan üretimleri toplumsal farkındalık yaratsın diye çevremize de aşılamak lazım düşüncesindeyim. sevgiler... |
18-07-2012, 20:51 | #396 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Merhaba, Teşekkürler, Dün akşam Tv da sörf yaparken bir kızıl derili'nin "Buralar bizim ailemize aitti. Burada ırmaklarımız vardı, emperyalistler geldi, yerlerimizi elimizden aldılar, ırmaklarımızı zehirlediler."sözlerini işittim. Farkındalık yaratmak bunu yaymak tabii ki gereklidir. Ancak durum vahim. Sağlıksız gıda çok uzaklardan, Dünya'ya hükmedenler tarafından bize kadar ulaştırılmış bulunuyor. Bu sabah yine bir televizyonda, Ziraat Fakültesi mensubu bir zat UHT ve pastörize sütlerden söz ederken öğrencilerin sütten zehirlenmiş olduklarını asla ifade etmediklerini, çocuklarımız süt içmeye alışkın olmadıklarından bu çocukların laktoz intoleransı nedeniyle rahatsızlandıklarını söyledi... Dışarıdan az gelişmiş ülkelerde açlığı önlemek adına ülkemize GDO lu hibrit tohumlar girerken, bu endrustri bir koldan da içerde destekleniyor, halka bunların zararına takılmamaları söyleniyor,halk bunların aslında o kadar da zararlı olmayıp aksine faydalı besinler olduklarına inandırılmaya çalışılıyor. Bu nedenle fırıncılar gibi tek bir meslek kolunun bile sağlıklı üretime yönlendirilmelerinin çok güzel olsa da ne yazık yeterli olmayacağını düşünüyorum. Dondurma mevsimindeyiz, kaç dondurma mısır şurubu ile tatlandırılmıyor, hangisinde gerçek süt ve sahlep kullanılıyor bilmek keşke mümkün olabilseydi ama ne yazık ki değil. Raflardaki bütün unlu mamullerde soya, bütün sekerlilerde hem soya/ soya lesitini, hem de mısır şurubu var. Ne kadar kadar sakınırsak sakınalım hepimiz istesek de istemesek de maalesef her an içinde ne olduğunu bilmediğimiz bir yığın şeyi gıda olarak tüketmekteyiz. Teşekkürler. . |
19-07-2012, 09:35 | #397 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
Şimdi yazdıklarınızı okuyunca benim beklentim daha mı fazla ekmek yaptımda olmadığını mı düşünüyorum dedim. Geçen yaptığım ekmeğin fotoları ekledim olup olmadığına siz karar verin. Hamuru yoğurdum... 1 saat sonra kabarmıştı. Zarf şeklinde katlayarak gazını aldım ama akşam yemeğine yetişmesi için mayalanmasını bekleyemedim. Döküm tencereyi fırında ısıtıp hamuru koydum, üstüne su sürdüm ve 180 derecede pişirdim. |
19-07-2012, 09:50 | #398 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili S. Toprak tebrikler, çok güzel olmuş. Bazlama da iyi fikir, denemeli. Marketten maya almama inadım devam ediyor, ekşi ekmeğe devam... Bazen sıkışınca değişik çözümler, denemeler de yapmak gerekiyor. Dün mayamdan biraz aldım, beklediğim kadar aktifleşmemişti. Büyükçe bir karıştırma kabına koydum, biraz un ve biraz su ile karıştırdım, üzerinde örtü ile bıraktım. Bir kaç saat sonra aynısını tekrarladım. Sonraki ziyaretimde, maya iştahlı gözüküyordu, şeker, tam buğday unu ve su ilavesi ile (artık el kararı yapıyorum) kocaman bir hamur yaptım. En kısa zamanda bir plastik hamur kesici edineceğim, dün, kek hamurunu kabından sıyırmak için kullandığım bıçak benzeri büyük plastik aleti kullandım, sapı yumuşak olduğu için dibinden tutarak karıştım yine yapışkan ekşi mayalı hamurunda çok işe yaradı. Bütün karşımı aletle yaptım, hamurun altına sokup, üste doğru katladım. Hamurun üzerini örterek bir kaç saat yine beklettim. Son olarak çok az suyun içinde tuzu erittim, biraz un ilavesi ile hamuru tekrar karıştırdım. Akşam işim çok olacağı için doğrudan soğuk pişirme kabına koyup, üzerini bez ile örterek son kez beklettim. Bu sefer kabarması çok daha güzel oldu, koca kabı doldurdu. Kabım yayvan olduğu için ve çapı da en az 30 cm geldiği için ince-uzun, üstü kıtır dilimler çıkıyor. Evdeki oburlara emanet ettim, kokusu ise burnumda. |
19-07-2012, 09:52 | #399 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Beklentiniz fazlaymış Elinize sağlık. İlk ekmekler için başarılı bence. |
|
19-07-2012, 10:26 | #400 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
"Kabarması çok güzel oldu" dediğiniz anda ekmeğiniz olmuş, elinize sağlık. Karıştırma işlemini tahta spatula ve evde bulunan sağlam, nisbeten esnek plastik bir kaşık ile yapıyorum. Katlayacak olsaydım sanıyorum bunu elimle yapmayı yeğlerdim. Bu ekmeğin hamuru baya bir cıvıktı.Belki bu kadarcık kabarabilmesini buna borçluyum. Aslında daha fazla kabarsaydı daha da iyi pişecekti. şimdi yerken kızartıyorum. Bir fiske, bir kac granul instant maya eklesem güzel kabarırdı bunu yapmadım, bu ekmekte sadece un tuz su ikikaşık ev yapımı yoğurt var. (ekşimaya da un ve sudan ibaret olduğundan ondan yeniden söz etmiyorum Ekmeği bu sabah dilimleyip, sarıp dondurucuya attım. Lütfen, benim için bazlama yapmayı tarif edebilir misiniz? Bunu bilmemem biraz ayıp ama ne yazık hiç yapmadım, yapılırken de görmedim. Ege'de çocukluğumuzda Ramazan'dan önce bir gün yufka yapılırdı. O hamur incecik açılır, yufka sacta biraz pisirilir, sacta kurutulan yufkalar üst üste selelere konur, kuruyunca çıtır çıtır olan yufkalar bütün bütün, büyük ahşap kutularda korunurdu. Ramazandan sonra da yaz veya kış bu yufkalardan tepside mangal üzerindekalaylı bakır tepsiyi döndüre döndüre pişirilen yufka böreği yapılırdı. Yufka yapılırken yine sacta pişen gözlemeler de yapılırdı ama bazlama değil. Bazlamayı burada, sadece pazarlarda sonra da marketlerde tanıdım.Görünüşü ramazan pidesine benzer bir usulle yapıldığını düşündürüyor ise de ben tam olarak ne hamurunun hazırlanmasını ne de pişirilme yöntemini bilmiyorum. Bir de not:Ekşi maya ekmeğinde tuzu maya ile birlikte sıvılara eklemedim, unun üzerine ekledim. Teşekkürler, sevgiler. |
|
19-07-2012, 10:34 | #401 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
Elinize sağlık, neden olmadığını düşündünüz ki? Bir de hamuru katlandıktan sonra bekleseydi kimbilir daha ne kadar kabaracaktı. Attığınız mayaların da sizin kolay beğenmemeniz nedeniyle atılmış olduklarını zannediyorum. Ekmeğiniz gayet güzel görünüyor, afiyet olsun. Düzenleyen s.toprak : 19-07-2012 saat 10:35 Neden: düzeltme |
|
19-07-2012, 11:19 | #402 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-05-2011
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 83
|
merhaba s.toprak düşüncelerinizde haklısınız. ben ilgili konu ekmek olduğu için burada yazdıklarım da sadece ekmekle ilgiliydi. bende isterdim ki keşke topraktan kendi üretimlerimizi kendimiz üretip, kontrol altına alabilsek de bu olumsuz düşünceleri ifade etmesek ne güzel olurdu. demek istediğim kısmen de olsa herkes kendi çabasıyla azda olsa her türlü üretimde bulunsada işte o bahsettiğiniz kontrolsüz dışa bağımlılığı azaltabilmekti. durumu vahim olarak ifade etmişsiniz ama sizin buradaki çabanızı görünce bende de umut var çabalamak lazım diye bir düşünce oluşuyor...sevgiler |
19-07-2012, 11:28 | #403 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Alıntı:
Haklısınız, konumuz ekmek. Neler yemekte olduğumuz aklımızdan çıkmadığından, evde maya yapıp bununla ekmeğimizi yapma çabasına giriyoruz. Bu defa ev yapımı ekşi maya ile iyi-kötü yenilebilir bir ekmek yapabilmekten memnunum. Yoğurdumu da evde yapıyorum. Raftan alacağım yiyeceklerin içindekileri okuyorum. Elimizden gelen bu, hayırlısı bakalım. Teşekkürler, selamlar |
|
19-07-2012, 12:27 | #404 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bazlama Bazen hazır mayadan mayaladığım ekmekten minik ekmekler yapıp, fırında pişiriyorum, bir de ekşi maya ile deneyeceğim. Hamurum yeniyken yapmıştım, çok kabarmamıştı, belki şimdi utandırmaz. Düzenleyen Kiraz : 19-07-2012 saat 14:34 |
|
19-07-2012, 13:45 | #405 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Sevgili Kiraz, Bu bazlamalar çok hoş görünüyorlar, ben de deneyebilirim. Ekmek yerine taze taze bazlama yapmak daha elverişli bile olabilir. Teşekkür ediyorum |
19-07-2012, 14:41 | #406 |
Ağaç Dostu
|
Bazlama çok yer kaplamaz, bir kerede yapıp, kabardıktan sonra buzluğa koymayı deneyeceğim, gerektiği adet kadar pişirilir. Ama önce sadece 1 adet denemek lazım Uzun süredir yeme şeklimi değiştiridim, hazırlar artık çekici gelmiyor, tatlıyı çok azalttım, tam buğday, arpa ve çavdar ununu tercih ediyorum, pilav pek pişirmiyorum, kısaca yediklerim gayet dengeli ama kiloları dengeleyemiyorum. Çok ekmek yemesem de yeni denemeler ve ekşi mayanın kokusu çok çekici oluyor. Üstelik zevk için yapıyorum yani yemekten çok güzel sonuç almak mutlu ediyor. Ama bazlama yapılır da yenmez mi |
31-07-2012, 16:32 | #407 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
Alıntı:
Bu kez ekşi maya üretmeyi başardım.Yukarıdaki tarifin devamı şöyle: 2. Aşama: Gerekli Malzemeler: Yukarıda hazırlanan karışım. 30 gr. (1/5 Cup)...........................................Tam buğday unu. 280 gr. (2 tam 1/4 Cup)................................ Ekmeklik buğday unu (650 randıman). 150 ml................................................ ....... Ilık damacana suyu. Malzemeler homojen bir hal alana kadar tahta spatula ile karıştırılır. Hazırlanan bu karışım fermantasyonun devamı için 24 saat daha bekletilmek üzere kendisi için oluşturduğumuz dinlenme ortamına alınır.. 3.aşamaya geçmek için ikinci aşamada hazırlanan karışımın 200 gramını (yaklaşık 1/4'ünü) ayrılarak geriye kalan karışım (3/4 lük kısmı) daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuya yerleştirilir. Karışımın 3/4 lük kısmının ayrılıp derin dondurucuya kaldırılmasındaki amaç eğer ekşi maya üretimimizde bir sıkıntı olursa direk bu aşamadan başlanılabilmesidir. Eğer karışım saklanmak istenmezse elde veya EYM’de yapılan ekmeklerde unların arasına 200’er gramlık parçalar halinde kullanılabilir. 3. Aşama: Gerekli Malzemeler: 200 gr. Karışım (Önceki karışımın 1/4'ü) 400 gr. (3 tam 1/5 Cup) Ekmeklik buğday unu (650 randıman). 200 ml. ılık damacana suyu. Ve son aşama… 4.Aşama: 12 saatlik dinlenme süresinin sonunda üzerinde iri kabarcıklar olan hamuru 2 gün boyunca dinlenmesi için fermantasyonun yavaşlaması buzdolabına kaldırılır. |
|
31-07-2012, 16:56 | #408 |
agaclar.net
|
Bir de bunları tamamen el-göz kararı yapın Yine olduğunu göreceksiniz |
31-07-2012, 20:20 | #409 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Ben de bu gün rahmetli Arman Kırım'ın tarifiyle el kararı, göz kararı tatlı maya (nohut mayası) ekmeği yaptım, makinede değil, elde ve fırında pişirdim. Ben de makineyi buzdolabının üzerine kaldırdım. Döner bıçağının teflonu bir kaç yerinden ince ve az da olsa sıyrılmış, madeni görünüyor."Bir yıl kullanmadığınız eşyayı atın." derler ya, bir ara kapının önüne bırakabilirim zannediyorum. Düzenleyen s.toprak : 31-07-2012 saat 20:21 Neden: düzeltme |
01-08-2012, 09:14 | #411 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
Alıntı:
Sırada bu mayayı hazır maya kullanmadan ekmek yapmak var. |
|
01-08-2012, 13:04 | #412 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Hazır maya kullanmadım, bu sıcak havaya rağmen tatlı maya ekmek istediğimiz ölçüde kabarmıyor olsa da pek de fena sayılmaz. 210 derecede 35 dakika pişirdim, fırında birazcık daha uzun kalmalıydı belki. Altı üstü pişti, üstü kızardı da, içi biraz yumuşak kaldı... Kızartıyorum. Ekmek Yapma Makinemi, Sevgili Nevsune Hanım'ın annesini örnek alıp kaldırdım. Hepinizin elinize, dilinize sağlık, haydi gayret, Allah sağlık versin de hiç olmazsa ekmek ve yoğurdumuzu yapalım. Oktay Akbal, " Önce Ekmekler Bozuldu" dediği zaman ekmekler henüz bu kadar bozulmamıştı... |
18-10-2012, 12:33 | #413 |
Ağaç Dostu
|
Ekşi mayadan denemeler
Ekşi maya nazlanınca ekmeksiz kalmamak için Düzenleyen Kiraz : 18-10-2012 saat 20:33 |
18-12-2012, 14:15 | #414 |
agaclar.net
|
Ekmek makinesinde ekşi maya ile ekmek yapmak Ayrı başlık olsa iyi olacak Bu sayfalarda, oraya taşınacak başka mesajlar kalmış olabilir, rastlarsanız haber verir misiniz? |
22-12-2012, 21:00 | #417 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Benim annem'de ekşi ekmek yapıyor,her yıl bir kere maya tazeler, ilk yağan bahar yağmurunun suyunu biriktirip dinlendirir ve sabah namazını kılıp, dinlendirdigi yağmur suyu ile hamur yoğurur, içine maya koymaz yedi çeşit un ekler, bütün yıl her yoğurduğu hamurdan bir avuç alıp üstüne zeytinyağı sürüp kullanır, o da anneannemden öğrenmiş.. Şimdi ablamda yapıyor aynı şekilde, bu arada bizim köyde yağmur suyundan tutulmayan,abdestsiz yoğurulmayan hamur ekmek olmaz,olsada bereketi olmaz..diye bir inanç var...doğrumu bilemem köydeki bütün kadınlar inanıyor..bi bildikleri vardır herhalde... Ispartalı bir teyze nohut unu ile yapıyordu,yedim ama pek beğenmediğim için tarifini almadım... Anneciğimin ekşi ekmeğini kimsenin ekmeğine değişemem... |
18-01-2013, 17:47 | #420 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Uzun sayılabilecek bir zamandır ekşi mayalı ekmek denemeleri yapıyorum. Başarısız olduğuma inanınca bazen 1-2 yıl ara verdiğim de oldu. Şimdilerde son 1 aydır yoğun bir şekilde denemeler yapıyorum. Maya elde etmekte bir sorun yok. Mayalarım genelde 3 katına kadar kabartabiliyor. Benim sizlere sormak istediğim bir soru var. Herkesten kendince bir cevap vermesini rica ediyor, şimdiden çok teşekkür ediyorum... Sorum şu: "Ekmeğin tadına herkes güzel diyor" da, bu tad nasıl bunu kimse tarif etmiyor. İnternette de aradım ama maalesef detaylı bir tarif bulamadım. Benim ekmekler kabarma ve pişme açısından sorunsuz oluyorlar ama tek sorunum ekmeklerin tadı. Bana ekşi gibi geliyorlar. Belki de alışık olmadığım için tadı hoşuma gitmiyor. Bu nedenle de başarısız olduğum kanısına varıyorum. Sizlerden de bir tad tarifi alırsam ona göre yeniden bir değerlendirme yapacağım. Az önce yeni bir formül denedim ve kabarması için bekliyorum. Eğer bu defa da tadı ekşimsi olursa artık bu işten sanırım vazgeçeceğim. Çünkü ekşi ekmeği yiyemiyorum. Acaba bu tad normal mi? Herkesin de mi "ekşi mayalı ekmeği" böyle ekşimsi oluyor. Teşekkürler... |
|
|