View Single Post
Eski 19-07-2012, 09:50   #398
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Sevgili S. Toprak tebrikler, çok güzel olmuş.

Bazlama da iyi fikir, denemeli.

Marketten maya almama inadım devam ediyor, ekşi ekmeğe devam...

Bazen sıkışınca değişik çözümler, denemeler de yapmak gerekiyor. Dün mayamdan biraz aldım, beklediğim kadar aktifleşmemişti. Büyükçe bir karıştırma kabına koydum, biraz un ve biraz su ile karıştırdım, üzerinde örtü ile bıraktım. Bir kaç saat sonra aynısını tekrarladım. Sonraki ziyaretimde, maya iştahlı gözüküyordu, şeker, tam buğday unu ve su ilavesi ile (artık el kararı yapıyorum) kocaman bir hamur yaptım.

En kısa zamanda bir plastik hamur kesici edineceğim, dün, kek hamurunu kabından sıyırmak için kullandığım bıçak benzeri büyük plastik aleti kullandım, sapı yumuşak olduğu için dibinden tutarak karıştım yine yapışkan ekşi mayalı hamurunda çok işe yaradı. Bütün karşımı aletle yaptım, hamurun altına sokup, üste doğru katladım. Hamurun üzerini örterek bir kaç saat yine beklettim. Son olarak çok az suyun içinde tuzu erittim, biraz un ilavesi ile hamuru tekrar karıştırdım. Akşam işim çok olacağı için doğrudan soğuk pişirme kabına koyup, üzerini bez ile örterek son kez beklettim.

Bu sefer kabarması çok daha güzel oldu, koca kabı doldurdu. Kabım yayvan olduğu için ve çapı da en az 30 cm geldiği için ince-uzun, üstü kıtır dilimler çıkıyor. Evdeki oburlara emanet ettim, kokusu ise burnumda.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön