agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni623Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-06-2011, 16:09   #331
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
Teşekkür ederim sevgili Müjgan.Ekşi mayayı beklerken ,bekleyemediğim için hemen yoğurmadan ekmek yapmak için kolları sıvamıştım dün gece.Ekmek hamuru az önce fırına atıldı,hadi hayırlısı.Fotoğraflarını yoğurmadan ekmek yapımına aktaracağım.Yorumlarınızı beklerim,bana çok yardımcı olacaktır.

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 11:04   #332
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
Ekşi mayam başarısızlıkla sonuçlandı.Sanırım bu işi çok kolaya aldım,yanılmışım.Ekşi değil kötü bir koku geldi,döktüm.Denemeye devam.yılmak yok.

Dansel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2011, 18:09   #333
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
ekmeksanati.com'dan bir arkadaşın yaptığı ekşi mayalı yavaşlatılmış ekmek çok güzel görünüyordu. Daha önce ekmek makinesinde instant mayayla denemiştim, elde de denemeye karar verdim.. Mayalanmanın yavaşlatılması doku üzerinde iyi etki yapıyor. Ekşi mayam çok keskinleşmiş artık, bu yüzden ekşiliği fazla belirgindi. Bir de herzaman üstü açık pişirirdim, bu kez tencerenin kapağını kapatayım dedim ama istediğim her zamanki yumuşaklık oluşmadı. Bir dahakine yeni yaptığım mayayla ve kapaksız pişireceğim. Ağırlıklı olarak organik tam buğday unu kullanarak bir riske girmiştim, yine de dokusu itibariyle oldukça iyi bir sonuç aldığımı söyleyebilirim.

Name:  P6140156.jpg
Views: 3193
Size:  28.6 KB Name:  P6140159.jpg
Views: 2854
Size:  37.4 KB

İlk yoğurmayı gece yaptıktan sonra buzdolabına bıraktığım hamuru sabah 5 sıralarında dışarı çıkarttım. 2-2.5 saat kadar sonra kabarma gerçekleşince 2. yoğurmayı yaptım, sonrası bildiğimiz usul. Denemekte yarar var.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2011, 10:34   #334
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sevgili Nevsune, uzun zamandır bu başlığa bakmamışım, ekmeğin çok güzel görünüyor, eline sağlık.

Geçen günlerde mayama biraz çavdar unu katmıştım, ondan mı bilmiyorum, buzdolabına koyunca ikinci gününden itibaren suyu ayrılmaya başlıyor, sanırım çabuk aktifleşiyor. En son pide denememde de dışarıda çok bekletmediğim halde sönmüş bir hamur haline gelmiş ve fazla kabarmamıştı.

Dün sabah mayamı buzdolabından çıkarıp, biraz su ve un ile karıştırdım, yarım saat sonra kabın plastik kapağı kabardı, bir kaç kere bu havayı aldım ve her seferinde tekrar kabardı, havaların sıcaklığı da bu işi hızlandırıyor. Maya bir kaç saat içinde köpük köpük olunca hamuru hazırlayıp içine yağlı kağıt serilmiş ve az un serpilmiş kasede, üzeri kapalı olarak buzdolabına koydum.

Akşam eve geldiğimde buzdolabındaki hamur iki katına ulaşmıştı, dışarıda bıraksaymışım sönecekmiş. Fırın kabımı ısıtıp, içini unladım, yağlı kağıttaki hamuru olduğu gibi ters çevirerek sıcak tencereye geçirdim

Name:  IMAG0206.jpg
Views: 2597
Size:  25.1 KB

Name:  IMAG0205.jpg
Views: 2570
Size:  25.3 KB

Name:  IMAG0210.jpg
Views: 2481
Size:  25.7 KB
.
İlk 10 dakika kapağını kapalı tutup sonra açtım. Kapak kapalı pişerken kabarma devam etti ve sonuç da memnun etti. Parlak, ince çıtır bir kabuk ve içi yumuşacık, buharı üzerideyken kesip yedik.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 14:22   #335
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Afyon Patatesli Köy Ekmeği bu ekmekte ekşi mayayla yapılır benim herzaman severk yediğim bir ekmektir

Eklenen Resimler
 
Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2011, 16:56   #336
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Buz dolabında uyumakta olan ekşi mayamı mutfak masasına çıkardım,kokusu temiz, renk değişimi yok. Bozulmamış mayayı, masada duran içme suyu ile yumuşattım, kısa sürede kabarcıklanma başladı.EYM kazanına yarım bardak- 1/2 cup, ekşi maya, 1/2 bardak light yogurttan yapılmıs koyuca ayran, 1 bardak su, ve işte; zeytinyağı, şeker ve tuz ekledim. Sıvıların üzerine 4 bardak un, biraz yuva açtığım una, silme bir küçük ölçek instant kuru maya ekledim.Tavsiyelerinize uyup, Sinbo da en uzun program olan (3.50 saat) Fransız ekmeği 2. programı çalıştırdım.Sadece Kalecik beyaz un kullandım, amacım Trabzon ekmeğine yakın bir tat elde etmekti. Tam olarak öyle olmasa da yine de sofralık ekmek oldu. Önceki ekmeklerim daha çok kahvaltıya yakışan ekmekler oluyorlardı. Bir daha sefere istediğim tad ve kıvamı yakalamak için sıvı miktarını birazcık azaltmayı düşünüyorum ki daha sıkı bir doku elde edeyim.
Minik borcamda kalan mayaya yeniden bir iki kaşık un ekleyip karıştırdım, üzerine birazcık un serptim, kapaktan önce kağıt havlu kapattım, yine buzdolabında bekliyor.


Düzenleyen s.toprak : 20-08-2011 saat 16:58 Neden: Düzeltmeler.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2012, 22:42   #337
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Müjgan Hanım her denemenizde EM solüsyonu kullanmaya devam ettiniz mi ? Olumlu bir etkisini gördünüz mü ? Yazarsanız denememe ben de eklemek isterim.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2012, 13:02   #338
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seleste Mesajı Göster
Müjgan Hanım her denemenizde EM solüsyonu kullanmaya devam ettiniz mi ? Olumlu bir etkisini gördünüz mü ? Yazarsanız denememe ben de eklemek isterim.
Maya işine ilk başladığımda, fermentasyona katkı olsun diye biraz eklemiştim. Ondan sonrakilere hiç eklemedim. Ama dünkü ekmek mayamı az kalsın pişiriyordum, yoğurduktan sonra ayırmayı unutmuşum. Böylecene üç kez yoğurulmuş oldu ve ekmek çok başarılı oldu ))
EM ürünü satan firma yetkilileri ile konuyu paylaştığımda her seferinde eklemenin hiç bir mahsuru olmadığını ifade etmişlerdi, ama ürünümün son kuıllanma tarihi geldiği için ekleme yapamadım

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2012, 21:06   #339
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seleste Mesajı Göster
Müjgan Hanım her denemenizde EM solüsyonu kullanmaya devam ettiniz mi ? Olumlu bir etkisini gördünüz mü ? Yazarsanız denememe ben de eklemek isterim.
EM solüsyonu nedir, nerede bulunur?

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2012, 21:15   #340
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Bir küçük ölçeği tam doldurmadan instant maya ile yaptığım EM ekmeğime biraz light yogurtla yumuşatılmış torba yogurdu,
ekliyorum. Şeker yok, tuz yarım çay kaşığından fazlaca. Bir yemek kaşığı zeytin yagı, bir bardak su, dort bardak tam bugday unu.Sinbo 2. program (Fransız Ekmegi, 3.50 saat)
istediğim tad koku ve kıvamda oluyor. Ilkbahar gelsin ekşi maya da yapacağız.
tatlı maya= nohut mayası yapmak zor o çok nazlı bir maya.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-02-2012, 21:49   #341
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Ekşi maya ilkbaharda yapılır diye biliyordum.
Ancak, "Trabzon ekmeği, Karadeniz ekmeği adı ile aldığımız ekmekler ekşi maya ekmeği olduğuna göre üreticiler ekşi mayayı sadece Mart- Mayıs aylarında üretiyor olamazlar ya"
düşüncesi de aklımdan geçmez değildi.
Geçen Hafta Milliyet'te Özgür Şef Ekşi maya tarifi verince ilkbaharı beklemekten vazgeçiverdim.
Özgür Şef 100 gr una 30 gr su vermiş. Bu oranı daha az un ve suya uyguladım, hızlandırıcı olarak birkac instant maya tozu tanesi serpiştirdim. Ozgur Sef 4 kez üçer gün bekletiyordu, üç günde bir un ve su ekliyor.
Benim ekşi, maya her gün kabarıyor. her sabah azar azar un ve maya ekleyip yoğuyorum.
Biraz daha çoğalsın, ekmek denemelerine başlayacağım. Bakalım artık, teflonda bazlama gibi mi olur, fırında küçük ekmek mi yoksa EMY makinası hamuruna katılan ekşi maya çeşnisi mi bakacağız işte. Ekmek tükendikçe EYM de yaptığıma göre belki önce sonuncu şıkkı hemen yakında uygularım.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2012, 14:43   #342
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-07-2004
Şehir: Adana
Mesajlar: 3,563
Galeri: 270
cafefernando son 8-9 gündür ekşi mayalı ekmek yapımı macerasını anlatıyor
denemeye karar verenler için farklı bir kaynak olabilir
benim henüz sabrım yok

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2012, 17:04   #343
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Mayam eskiyince daha güzel, sorunsuz, nazsız olmaya başladı. İlk haftalar onca özene rağmen binbir nazla ekmek olmaya çalışan hamurum, şimdi nazlanmadan kabarıyor.

Bu sıralar pek vaktim olmuyor, sık yapamıyorum ama yapınca da hemen bitiyor. Hatta arayı açıp, buzdolabındaki hamuru haftada bir beslemeyi ihmal edince üzeri bozulmaya başladı. Üst kısmınını iyice temizleyip attım, alttaki iyi kısımdan iki kaşık kadar yeni bir kaba koydum ve her gün beslemeye devam ettim. O iki kaşık maya bile ne güçlüymüş, ilk haftaların yavaşlığına dönmeden mayam çabucak çoğaldı.

Cafe Fernando tarifindeki gibi %50 tam buğday unu kullanmayı henüz denemedim, şimdilik cesaretim yok

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 00:02   #344
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Cafe Fernando tarifindeki gibi %50 tam buğday unu kullanmayı henüz denemedim, şimdilik cesaretim yok
Biz evde fırında sürekli tam buğday ve organik undan ekmeğimizi yapıyoruz sayın Kiraz..
İstanbul'da olanlar için HALKEKMEK'in 1 kg.lık paketlerde Safranbolu'da Su Değirmeninde öğütülmüş doğal ve katkısız tam buğday unu ( 1.5 Tl) ile yine 1. kg.lık paketteki katkısız Organik Buğday Unu ( 2.5 Tl) emsallerine göre hem çok ucuz hemde en sağlıklı unlardır..
Diğer unlardan çok daha sağlıklı unlar bunlar..hiçbir katkı maddesi içermemesi tercih sebebimiz bizim..İçinde koruyucu madde olan hiçbir unu almıyoruz biz.

Bu unlarla birlikte yine Doğalsan'ın katkısız çavdar ununu dörtte bir karıştırırsanız harika esmer ekmekler çıkıyor ortaya..
Biz bazen de yulaf ezmesi karıştırıyoruz..

Tavsiye ederim..

çisem beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 10:53   #345
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sayın Pria, bilgi için teşekkür ederim. Ben de altı senedir hazır ekmek almıyorum, evde makine ile yapıyorum. Halkekmeğin ununu bulabilirsem tercih ediyordum ve çoğunlukla tam buğday unu, çavdar unu kullanıyorduum. Son olarak, bu sitede rastladığım "Doğal Un" Balıkesir-Suçıktı'da su değirmeninde çekilmiş, katkısız bilgisi verilen yerden bol miktarda tam buğday, çavdar, arpa ve yulaf unu aldım. Çabuk bozulacağı için buzdolabında saklıyorum, karışımımı beyaz unla karıştırarak yapıyorum. Unu çok çok lezzetli ama piyasada satılan tambuğday unları gibi beyaz un katmadan ekmek yapınca, içi pişse de pek kabarmıyor. Bu da acaba piyasada satılan tam buğday unlarında, bir miktar beyaz un mu bulunuyor sorusunu uyandırıyor.

Normal mayada problem değil de ekşi mayada tam buğday unu oranını arttırdığımda kabarma problemi yaşamıştım. Artık mayam güzelleşti, yavaş yavaş tam buğday ununu oranını arttıracağım ama %50 oranına şimdilik cesaret edemem.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2012, 13:07   #346
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Mayam keyiflenince, ben de cesaretlendim, %40 oranında tambuğday unu kullandım.

Bu sefer, kıvamını da kolay tutturmak için, mayaya, ekmek hamuru kıvamına gelene kadar un koydum. Ekmek makinesine standart tariflerdeki gibi 1,5 bardak su (veya süt), 4 bardak un koyup, mayalı hamurumu, tuzunu ve şekerini içine attım. Böylece kıvamı tekrar ayarlamama gerek kalmadı.

Hamur mayalama programı bitince yağlı kağıtla birlikte bir kase içinde, ağzı kapalı olarak buzdolabına koydum. Akşam oda ısısına geldikten sonra, fırında iyice ısıttığım döküm ızgaranın üzerinde pişirdim. Izgaranın olukları problem çıkarmadı, bu güne kadar yaptığım en iyi ekmek oldu.

Name:  IMAG0701.jpg
Views: 2552
Size:  45.2 KB

Name:  IMAG0707.jpg
Views: 2309
Size:  56.2 KB

rodoslu ve mandalinci beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2012, 21:02   #347
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Ben nasılsa artık elde yapacağım diye ekmek makinesini ve ekşi mayamdan bir miktar anneme götürdüm. Ortaya bir ekmek çıktı dostlar, annemin deyimiyle "pamuk, pamuk" Valla yıllardır makinede instant mayayla, haftalardır da elimde ekşi mayayla ekmek yapıyorum böyle bir yumuşak doku daha görmedim. Annem benim ekmeklerimi fazla esmer bulup pek hoşlanmaz ama bunun esmerliğine hiç sesi çıkmadı. Ben sabah kan vermem gerektiği için tadına bakamadıysam da, kahvaltıda annem bayıla bayıla yiyordu.

Fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için telefonla çektim. Akşam saatlerinde makine ayarlarıyla uğraşamadığımdan böyle tuhaf bir renk çıktı.
Eklenti 212765

Makine, 2. kabarmayi bitirdiğinde bana pek istediğim gibi görünmedi, ben de makineyi kapatıp yaklaşık 1 saat daha hamuru makine içinde beklettim. Bu süre sonunda hamur gayet hoş görünüyordu. Pişirme modunda makineyi çalıştırdım. 1 saat sonunda ekmek çıktı. Benim makinemin üst kısmı tam kızartmama gibi bir sorun vardır. Aslında ekmeği çıkartmayıp bir 5-10 dakika kadar tekrar pişirmeye alabilirdim ama içinin dokusunu görünce pek de gerek olmadığına karar verdim.

Bu arada bir püf noktası yakaladım sanırım. Acaba ben elimde ekmek yaparken sabırsızlık yapıp 2. kabarma süresini gerektiğinden az sürede mi bitiriyorum ki? Elimde ilk yapacağım ekşi mayalı ekmekte hamurun kabarma süresini biraz daha uzun tutmayı düşünüyorum. Bakalım sonuç yine bu şekilde olacak mı?
Sn. nevsune EYM'de yaptığınız ekşi mayalı ekmeğin tarifini alabilir miyim, ben de ekşi mayayla yapmak istiyorum ekmeklerimi ancak makinada yapacağım.

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2012, 22:52   #348
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Sn alperfect bu soruyu keşke 3-4 gün önce sormuş olsaydınız Bilgisayarımın ana kartı yanmış durumda. Şu anda oğlumun eski bilgisayarı ile idare ediyorum. Bütün dosyalarım kayıplara karıştı, tabii ki istediğiniz ekmek tarifi de birlikte. Oğlum bilgileri kurtarmaya çalışacak ama ne zaman olur veya olur mu bilmem.

Malum cep telefonu olsun, bilgisayarlar olsun hafızalarımızı tembelliğe sürüklüyor. Nasılsa kayıt altına alıyoruz diye fazla da uğraşmıyoruz galiba. E makine sonuçta bu, adamı böyle yarı yolda bırakıveriyor. Havalar soğuduktan sonra ekmek yapmayı bıraktığım için ölçüler de aklımdan uçup gitti.

Size tarif konusunda yardımcı olamayabilirim, yanlış birşey söylemek istemem. Yalnız bir önerim var www.ekmeksanati.com sitesinden türlü çeşitli ekmek makinesi tariflerine ulaşabilirsiniz. Ben de oradan yararlanmıştım ancak deneme yanılma yöntemi ile kendi doğru ölçülerimi bulmuştum.

Size bir de ekşi maya dışında bir öneride bulunmak isterim. Gerçi konu ekşi maya ama bir de ön maya denilen bir yöntem var (o da o sitedeki tariflerde geçer). Ben son zamanlarda ekmeğimi ön mayalı yapıyordum. İnanın evdeki koku fırın kokusunu bastırıyordu. Bir denemenizde yarar var. Hem bu maya ekşi maya gibi nazlı da değil

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 17:32   #349
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Hem bu maya ekşi maya gibi nazlı da değil
Ekşi mayaya kim demiş nazlı diye?
Sadece "kemale" ermesini beklemek lazım. İlk başlarda "Nazlı" adını koymadığım iyi olmuş, şimdi buzdolabında bile normalin 3 katına ulaşıyor maya miktarı. (buzdolabımda sorun yok
Mayamın adı bugünden itibaren Kemal oldu.

Kiraz, beryun, Tura ve 1 kişi beğendi.
Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 18:06   #350
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Güle güle iyi günlerde kullan canım. Ben de yeni pc'mden pek memnunum. Durduk yerde giren kazıklarımızın tadını çıkartalım bari

Ekşi maya bende de pek sorun olmamıştı gerçi ama belli bir sıcaklık istiyor. Canı isterse kabarıyor, istemezse kafana at kırsın tarzında taş ekmekler yapıyor. Siz artık bütünleşmişsiniz birbirinizin dilinden anlıyorsunuz zahir

Aslında benim ekşi mayadan vazgeçmemdeki asıl neden kokusuyla ilgiliydi. Önceleri hoşuma gittiyse de ekşi mayanın o kendine özgü kokusuna pek alışamadığımı farkettim. Bir gün ön mayalı ekmeği deneyip iki ekmek arasında kıyas yaptım. Sonuç: ön mayalı ekmek tat, kokusu ve kalenderliğiyle 5-0 galip geldi

Müjgan beğendi.
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 18:11   #351
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Ekşi mayaya kim demiş nazlı diye?
Sadece "kemale" ermesini beklemek lazım. İlk başlarda "Nazlı" adını koymadığım iyi olmuş, şimdi buzdolabında bile normalin 3 katına ulaşıyor maya miktarı. (buzdolabımda sorun yok
Mayamın adı bugünden itibaren Kemal oldu.

Başlarda çok nazlı ama yalan değil

Gerçekten eskidikçe çok çalışkan oluyor. Geçen gün mutfak rafına, ağzını plastik kapakla kapatarak koymuştum, kapağı aralayıp minik zerrecikler fışkırmış. Üstelik bir kaşık eski mayadan çok çabuk maya çoğaltılabiliyor. Yani aceleci olanlar sıfırdan başlamak yerine hazır bir kaşık mayaya konabilirler ama mayasını tanımak onunla anlaşmak isteyenlere tavsiyem sıfırdan başlamak

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 18:26   #352
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Son iki ekmeğim sooon derece başarılı oldu. Sevgili Kemal "bu hatun n'apıp edip, hamuru ekmek haline getiriyor ve apırsa da köpürse de yiyor... çok uğraştırmayayım da, adam gibi yesin bari.." deyip, insafa geldi. Aslında havalar da ısındı, yaz boyunca misler gibi ekmekler yapacağız gibi görünüyor

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2012, 09:31   #353
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Ahhh ahhh, çok keyifli, artık huyunu suyunu öğrendiğim güzel bir mayam vardı birkaç gün öncesine kadar...
O gün çoğalttığım mayam yeterince kabarmadı zaman darlığından dolayı, hepsini katayım hamura yoğurayım ekmeğimi de, ilk mayalanmadan sonra ayırırım mayayı demiştim ...
Tabi ne kadar unutkan olduğumu da unutmuşum!
İlk mayalanmadan sonra yoğurdum tekrar ekmeği, bir güzel fırına.
Anlayacağınız maya filan kalmadı artık ortada

Kiraz beğendi.
livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2012, 09:46   #354
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi livadi Mesajı Göster
Ahhh ahhh, çok keyifli, artık huyunu suyunu öğrendiğim güzel bir mayam vardı birkaç gün öncesine kadar...
O gün çoğalttığım mayam yeterince kabarmadı zaman darlığından dolayı, hepsini katayım hamura yoğurayım ekmeğimi de, ilk mayalanmadan sonra ayırırım mayayı demiştim ...
Tabi ne kadar unutkan olduğumu da unutmuşum!
İlk mayalanmadan sonra yoğurdum tekrar ekmeği, bir güzel fırına.
Anlayacağınız maya filan kalmadı artık ortada
Benim korkulu rüyamı yaşamışsınız. Bir seferinde fırın kapağından geri döndürdüm mayamı. Artık yoğurur yoğurmaz ayırmayı adet edindim. Ama yine de korkuyorum. Benim Kemal'den göndereyim size kabul ederseniz

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2012, 16:09   #355
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Kabul etmek ne demek, düşünmeniz yeter...
Zahmet etmeyiniz siz, ben başlattım bile yeniden..
Sevgiler, selamlar

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 11:47   #356
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Ben bir türlü yapamadım. 3 veya 4. gün üzeri köpük köpük farklı bir koku ve sarımsı bölgesel renk değişiklikleri oluyor ben de atıyorum. Bir süre daha bekleyip hıdırellez gecesi bir daha deneyeyim olmadı artık sağlık olsun

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 11:52   #357
Ağaç Dostu
 
alperfect's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-03-2010
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 391
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Sn alperfect bu soruyu keşke 3-4 gün önce sormuş olsaydınız Bilgisayarımın ana kartı yanmış durumda. Şu anda oğlumun eski bilgisayarı ile idare ediyorum. Bütün dosyalarım kayıplara karıştı, tabii ki istediğiniz ekmek tarifi de birlikte. Oğlum bilgileri kurtarmaya çalışacak ama ne zaman olur veya olur mu bilmem.

Malum cep telefonu olsun, bilgisayarlar olsun hafızalarımızı tembelliğe sürüklüyor. Nasılsa kayıt altına alıyoruz diye fazla da uğraşmıyoruz galiba. E makine sonuçta bu, adamı böyle yarı yolda bırakıveriyor. Havalar soğuduktan sonra ekmek yapmayı bıraktığım için ölçüler de aklımdan uçup gitti.

Size tarif konusunda yardımcı olamayabilirim, yanlış birşey söylemek istemem. Yalnız bir önerim var www.ekmeksanati.com sitesinden türlü çeşitli ekmek makinesi tariflerine ulaşabilirsiniz. Ben de oradan yararlanmıştım ancak deneme yanılma yöntemi ile kendi doğru ölçülerimi bulmuştum.

Size bir de ekşi maya dışında bir öneride bulunmak isterim. Gerçi konu ekşi maya ama bir de ön maya denilen bir yöntem var (o da o sitedeki tariflerde geçer). Ben son zamanlarda ekmeğimi ön mayalı yapıyordum. İnanın evdeki koku fırın kokusunu bastırıyordu. Bir denemenizde yarar var. Hem bu maya ekşi maya gibi nazlı da değil
Teşekkür ederim Sn. nevsune, ben de zaten mayayı bir türlü yapamadım denemelerim bozulunca şimdilik ara verdim. Ön mayayı deneyeyim bu arada

alperfect Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 12:27   #358
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alperfect Mesajı Göster
Ben bir türlü yapamadım. 3 veya 4. gün üzeri köpük köpük farklı bir koku ve sarımsı bölgesel renk değişiklikleri oluyor ben de atıyorum. Bir süre daha bekleyip hıdırellez gecesi bir daha deneyeyim olmadı artık sağlık olsun
Üzeri köpük köpükse her şey yolunda. Köpükler sönünce un ve su katmak için arayı açmayın yeter. Tariflerde günde bir kere katın diyor ama benim ilk başlardaki hem tembel hem sabırsız mayam sabah-akşam beslenince daha iyi oluyordu. Başlarda tembel ve sabırsızdı diyorum; çabuk mayalanıyor, hemen sönüyordu ama artık "Kâmile" oldu, üzmüyor.

Bozuk maya önce sararıyor, sonra yeşile dönüyor ve kararıyor. Anormallik hissederseniz, içine bulaştırmadan kalınca bir tabakayı üzerinden atıp hemen besleyebilirsiniz.

Not: Bu maya, bir çocuk daha büyütmüş gibi yapıyor insanı

Tura beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2012, 13:14   #359
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alperfect Mesajı Göster
Ben bir türlü yapamadım. 3 veya 4. gün üzeri köpük köpük farklı bir koku ve sarımsı bölgesel renk değişiklikleri oluyor ben de atıyorum.
Nasıl yaptığınızı yazar mısınız?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2012, 09:13   #360
Ağaçsever
 
uugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: Adana
Mesajlar: 42
yeri burası mıdır bilmiyorum ama düzenli olarak uno %100 buğday ekmeği alıyorum bugün içindekiler kısmına baktım. Soya unu ve soya da bulunuyormuş. Kendilerine mail attım bakalım ne diyecekler ya da bir şey diyecekler mi?

uugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024