agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/ekmek/11569.htm)

Filiz 16-07-2007 17:57

Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek
 
Ekşi mayanın ilk çıkış noktası ilginçtir. Hıdırellez gecesi un su tuz hamur yaparsınız ve sabaha kadar mayalanır (ben bunu denemedim annem söylüyor) ya da yapan bir komşunuz varsa bir tutam alırsınız.

Bu maya yaklaşık iki yufka bezisi kadar olmalı. Bu maya kefir mayası gibi saklanabilir oda ısısında.

İşte bu mayayı ekmeği yapmadan bir gün önce biraz çoğaltmak için un su tuz hamur yoğurup üzerini örtün. Akşam yatmadan yaparsanız sabaha kadar mayalanma devam edecektir. Bu sizin hamurunuza katacağınız maya.

Bundan bir sonraki kullanım için yine iki yufka bezisi kadar ayırıp kalanı ekmek yapacağınız hamura katın. Bir miktar kuru/yaş maya da katabilirsiniz. Ilık su ile yoğurup hamuru karıştırdıktan sonra ekşi mayayı katarsanız daha iyi olur.

Daha sonra tüm hamuru bir arada yoğuruyorsunuz. Yaklaşık 30-40 dak.

Daha sonra bir 45 dak bu hamur kabarıyor. Bunun ölçütü de elinizi bastırdığınızda hamur eski haline dönecek.

Daha sonra bu hamurdan ekmek yapacağınız boyutlarda beze alıp, yuvarlayıp unladığınız bezin üstüne mayalanmaya bırakıyorsunuz. Burada da mayalanan ekmeği son olarak fırına atıyorsunuz. :D afiyet olsun.

hassoman 16-07-2007 21:46

filiz Hımmm.. Hıdırellez gecesi un su tuz hamur yaparsınız ve sabaha kadar mayalanır.

Filiz Hanım,
Kutlarım...
Ekşili hamur işte budur.
Yalnız anlamadığım şey, bu işlemi yapmak için hıdırellez gecesini beklemek şartmidur:D

Filiz 17-07-2007 16:12

Şimdi annem çok yaptığı için evde daima bu mayadan vardır. Komşularımızda da. Maya paylaştıkça artar ;) Ama hıdırellez gecesi haricinde bu maya nasıl yoktan var edilir bilemiyorum. Anneme sorayım bir..

Filiz 25-07-2007 12:41

Nevsune, ekşi hamur üretebilmek için un-su-tuz kullanarak yaptığın küçük bir hamura, bir miktar ekşi yoğurt (açıkta bırak az ekşisin) katıp yoğur, daha sonra o hamuru içerisine bolca un ektiğin poşete koy ve sıcak bir yerde unut :D . Bak unutmak bu işin püf noktası! Daha sonra verdiğim tarifteki gibi kullanacaksın bu ekşi mayayı. Umarım güzel olur.

Ayrıca püf noktası deyiminin (kulaktan dolma) bir hikayesi var anlatayım:
Cam ustaları camı yaparken arada hava boşlukları kalırmış gerçek ustalar bu hava boşluklarına cam sıcak kor halindeyken püfff diye üfürdüklerinde bu boşluklar patlar, düzelirmiş. Eğer camda bu hava boşlukları kalırsa püf noktasını bilmeyen birinin (muhtemelen çırağın) yaptığı anlaşılırmışmış...

nevsune 25-07-2007 17:57

Sevgili Filiz
Ben herşeyi gramla yapma ekolündenim:p . Sonunda ancak bu yaşta göz kararına geçebildim. Yani anlayacağınız bu yapacağım mayanın unu yaklaşık ne kadar olmalı? Örneğin; bir bardak mı, bir kaşık mı, vs.?

Hamura koyacağım mayanın büyüklüğü, ne kadar olmalı? Diyelim ki çok maya yapmışım, elimde kaldı, nasıl saklayabilirim?

Bugün yoğurdu (bir küçük kase yeterli olur mu)dışarı çıkartıyorum ekşimesi için. Yarın da mayasını yaparım. Bu patatesli ekmek için de olur değil mi?

Filiz 26-07-2007 12:46

Biz hiçbirşeyi tartmıyoruz :D derya özen gibi. Şimdi hamuru elde ettiğinizde iki yufka bezesi kadar olacak yani bir su bardağı ya da biraz daha büyük. Kasedeki yoğurt fazla iki kaşık koyarsanız yeterli olur. Ekmeğin hamuruna patates katabilirsiniz. O da bir somun ekmeği için iki orta boy patates. Mayanın ekşi bir kokusu olmalı. Mayayı bugünlerde yaparsanız üç gün sonra da ekmeği yapın. Kolay gelsin resimlerini de bekleriz.

nevsune 26-07-2007 13:05

Tam ben de şimdi mayayı ne kadar unutmam gerek diye soracaktım. Demek 3 gün. Tamam ben şimdi yoğurdun ekşimesini bekliyorum. İnat değil mi geceden bu yana ekşimedi:p

O zaman ben normal mayayla, patatesli bir ekmek yapayım, bunu 4 gün sonra yaparım.

Sevgili Filiz gram işin esprisiydi de, şu un miktarını bir açıklığa kavuşturamadık. Neyse artık ben de gözkararı yapacağım:D

Filiz 26-07-2007 13:28

Nevsune bulabildiğim zaman aklımdasın sana ekşi maya ve üzerlik göndereceğim.

nevsune 26-07-2007 13:47

Utandım vallahi:D.

Yok merak etme yapacağım bu işi. Hatta şimdi maya yapmak üzere mutfağa gidiyorum:o Sonucu bir kaç sonra bildiririm.

hassoman 26-07-2007 20:46

Ekşi Hamurlu Ekmek
 
Ekşi Hamur için malzemeler:
Öncelikle bir kaba ihtiyacımız var. Ben, 1750mg lık TSEK damgalı Tarım ve Köyişleri Bakanlığından onaylı) açılır, kapanır düzenekli kapağı olan plastik bir kap kullanıyorum.

1- Dört kaşık un…
2- Fındık büyüklüğünde yaş maya (Ya da bir çimdik kuru maya)
3- Aldığı kadar ılık su.

1. GÜN: Mayayı unumuzun içine katarak ılık suyla şöyle akışkanlığını koruyacak kıvamda karıştırıp kabımızın içine koyuyoruz. Oda sıcaklığında (Oda ısısı asla 30 dereceyi geçmemeli. Yoksa sağlığa aykırı mikroorganizmalar üreyebilir… En iyiysi bu mevsimde bu işi gece yapmak) dört-beş saat kadar tutuyoruz. Hamur uyansın. Kabarsın iyice. Sonra uyuması için buzdolabına kaldırıyoruz. (Buzdolabında kadrolu bir yeri olmalı.)

2. GÜN: Hamurumuzu uyanması için buzdolabından çıkarıyoruz. Şöyle oda ısısna gelinceye kadar dışarda tutuyoruz (Oda ısısı 30 dereceyi geçmeyecek) . Bu defa sadece iki kaşık un ve ılık suyla hamurun akışkan kıvamını koruyacak şekilde karıştırıyoruz. Dört-beş saat beklettikten sonra haydi buzdolabına yine uykuya yatırıyoruz. (Kabı da yatırmaya kalkışmayın sakın.:D )

3. Gün: Hamur eğer kaptan taşacak kadar kabarmışsa üzerinden yeteri kadar alın ayrı bir kaba koyun. (İlk ekmek yapımında kullanmak üzere dolaba kaldırın.) Ekşi hamur kabımızı yine oda sıcaklığına ulaşıncaya kadar dışarda tutuyoruz. Yine iki kaşık un ve ılık su. Sonra oda sıcaklığında dört beş saat kadar bekleme… Yine dolapta uykuya!.. (Bekletmeleri gece yapalım. hava çok sıcak...)

4. Gün Gün artık ekmek hamuruna geçebiliriz. Ekşi hamurumuzu bir daha yapmaya gerek olmayacak. Olup olacağı zahmeti yukarda anlattığım kadar. Nedenini sonra anlayacaksınız.

EKŞİ HAMURLU EKMEK YAPIMINA GEÇİŞ

Eveeet! Önce Malzemeler.

Ekşi hamurlu kabımızı buzdolabından en az iki saat öncesinden çıkarıyoruz.

1- Bir hamur yağurma kabı
2- ½ kg tam buğday unu
3- ½ kg beyaz (böreklik) un.
Bu iki un karışımına başka unlar da (yulaf, mısır, soya…vs) karıştırabilirsiniz. Tercihinize göre unları çeşidini artırabilir ya da azalytabilirsiniz. Bir şartla… Karışım toplamı 1 kg olacak..
4- ½ paket yaş maya (Yaş mayalar dörtlü paketcikler halinde satılıyor. Yarımşar kullanacağımız için bu sekiz kullanım demektir)
5- Bir tatlı kaşığı toz şeker
6- ½ çay bardağı ılık süt…
7- Yaklaşık bir litre Ilık süt (ya da defne yaprağında demlendikten sonra ılıklaştırılmış su..
8- Ilık yedek su…
9- ½ aida çay bardağı sıvı ay çiçek yağı
10- Dört tatlı kaşığı kadar üzeri düzlenmiş tuz…
11- Arzuya göre bir avuç kadar ceviz vs…

Hamur yoğurma Faslı:

- Un karışımını hamur yoğurma kabının içine tepeleme koyalım. Tepesine bir havuzcuk açalım.

- Kasede ½ çay bardağı ılık süt ve şekerle erittiğimiz yaş mayayı bu havuzcuğun içine kenarlara taşırmadan koyalım. Üzerini kenarlardan aldığımız unla kapatalım. Hamur yoğurma kabımızn üzerini önce bir tepsi, üzerine bir gazeteyi tüm sayfalarıyla açarak kapatalım. Üzerine torun:D battaniyesi ile örtelim. Yaz günü serince bir köşeye, kış günü sıcak bir köşeye koyalım. (Üzerini örtme yöntemi size kalmış. Ben fikir olsun diye kendi uygulamamı yazdım)
- Onbeş yirmi dakika sonra hamur yoğurma kabımızın üzerini açalım. Buzdolabından çıkardığımız kabımızdaki ekşili hamurun yarısını + ılık süt (veya defneli su) karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur kıvamında yoğurmaya başlıyoruz.
Sıkılmak yok.
Hamuru yoğurmanın tadını çıkara çıkara, yumrukla,avuç içiyle katlayarak.... Hamur iyice özleşince yuvarlak bir top yapın ara sıra alt üst yaparak hamur kabı içinde yuvarlayın. Hamur kendini salacak gibi olunca hamur yoğurma kabının dibine un serpip hamur topumuzu serpilen unun üzerine koyup üzerini tepsi, gazete ve battaniye ile örtüp serin bir köşeye koyuyoruz. İki saat kadar dursun. Vaktiniz varsa daha da kalabilir… Dört beş saat…

- Sonra hamur yoğurma kabımızın üzerini yine açıyoruz. Hamur kabarmış, çoşmuş… İlk işimiz içine kattığımız ekşi hamur kadar bir parça hamuru alıp ekşi hamur kabının içindeki hamurun üzerine koymak olacak. (Bu kabımızı şimdilik bir kenara koyalım. Şu anda onunla uğraşacak halimiz yok) Hamur yoğurma kabındaki hamurumuzun üzerine ½ çay bardağı yağımızı döktük, dört tatlı kaşığı tuzu serptik, arzu ettiysek cevizleri koyduk. Başladık gene yoğurmaya. Köşelerden katlayarak, yumrukla bastıra bastıra hamurun canını çıkardık. Yağdan tuzdan eser kalmadı. Hamuru bir top haline getirdik. Yine yuvarlamaya başladık. Arada bir alt üst yaptık yine yuvarladık. Sonra mini fırına girecek kadar bir tepsinin içini eser niktar yağladık, unladık, fazla unu aldık. Hamuru ortaya koyduk.

- Dikkat: Hamur fırında iken en az iki-üç misli daha kabaracaktır. Ekme pişirme kabınızı ona göre seçin. Benim iki adet dikdörtgen payreks derin kabım var. Yağlayıp unladıktan sonra hamuru iki eşit miktara ayıtıp bu kaplara yatırıyorum. ..

- Fırının alt ızgarasını çıkarıp madeni bir kapta (tepsiye değmeyecek yükseklikte bir kabın içine su koyuyorum.) ızgara telini en alt rafa yerleştirdikten sonra tepsiyi üzerine koyun.… Fırın tepsilerinden birini içi aşağı bakacak şekilde fırının en üst rafına (tepsinin üzerini örtecek şekilde) sürün ki ekmeğimizin üstü yanmasın. (Fırın içi buharlaşma için başka yöntemler (önce güvenlik) bulabilirsiniz.



- Fırını 210 dereceye ayarlayıp tam 75 dakikaya ayarlayın. Yarım saat kadar sonra bir su püskürteci ile fırırnın kapğını açıp aceleyle ekmeğin üzerine birkaç kez kısa kısa su püskürtün ve fırının kapağını hemen kapatın. (Dikkat önce güvenlik. Elektrik ev aletleriyle çalışırken ayaklarınızda mutlaka terlik olmalı, zemin asla ıslak olmamalı. Prizi fişe sokarken bir elinizle duvara, mermer tezgaha falan asla yaslanmayın…. Elektirikli ev aletlerinin aparatlarını değiştirirken fişi mutlaka çıkarın…)

- 75 dakika sonunda fırınınızın fişini çekin, ekmeği fırından alıp sıcağklığıyla zarar vermeyecek bir yer koyun. İlk sıcaklığı geçtikten sonra ekmeği pişme kabından çıkarın ki altı da hava alsın.…

- Ekşili hamur kabımızın içine koyduğumuz hamuru kap içindeki diğer hamurla barıştırın, içiçe olsunlar. Bunun için ilave su kullanabilrsiniz. Bir daha ekmek yapımında aynı şekilde ekmek hamuruna kattığınız ekşi hamur kadarını mayalanma süreci bittikten, tuzu ve yağı koymadan önce mutlaka geri alın. Bu yöntemle oluşturulmuş 100 yıllık ekşi hamurun olduğu söyleniyor. Benim ekşi hamurum daha yaşını doldurmadı. Sanırım on aylık falan oldu. Oldu da hamur eklmöeyi unuttunuz. Üzülmeyin. Un ve su ekleyin olsun bitsin…

Artık size afiyet olsun diyebilirim.

Hadi bakalım Nevsune Hanım bütün umudum sizde…

Bakın, size asla karışık gelmesin. Mutfaktaki en kolay ve en keyifli iş ekmek pişirmek. Bir kek yapmaktan daha basittir inanın bana… Sadece bu tarifle değil hangi tariften yola çıkarsanız çıkın sonuçta kendi yönteminiz kendiliğinden oluşacak nasıl olsa…. Kârınız ne olacak? Pişirdiğiniz ekmeği kahvaltınızda kızartıp yediğiniz zaman anlayacaksınız onu…

nevsune 26-07-2007 22:26

Sevgili Hassoman ellerinize, parmaklarınıza sağlık. Ne güzel bir tarif olmuş. Tam benim gibi hamur yapmayı 40 ından sonra öğrenenler için sabırla ince ince anlatmışsınız. Bak Filiz gördün mü?

Yine de ekşi hamurlu ekmek yapmak, atom bombası imal etmekten daha zor göründü gözüme;)

Şimdi ben yazınızdan çıktı almalıyım, sonra aldığım çıktıyı tezgahın üzerine koyup her işlemi derin derin okumalıyım ki bu ekmeği becerebileyim. Bu beni oldukça zorlayacak gibi görünüyor. Evin 40 derece civarlarındaki ısısı düşer düşmez deneyeceğim bunu.

Bugün Filiz'in yoğurtlu mayasını hazırladım, bir kenarda unuttum:D. Bakalım hafta başında o nasıl olacak?

hassoman 26-07-2007 23:25

Alıntı:

nevsune "Yine de ekşi hamurlu ekmek yapmak, atom bombası imal etmekten daha zor göründü gözüme;) "....... "Bu beni oldukça zorlayacak gibi görünüyor. Evin 40 derece civarlarındaki ısısı düşer düşmez deneyeceğim bunu."
Nevsuna Hanım ben ekmek hamuruyla tanışalı daha on ay olmadı. Moralinizi bozmayın. Üstelik ilk denemeniz olmayacak ki bu?

Kabaca özetleyeyim:
Birinci aşama Ekşi hamur yapma... (Çok kolay... Un+su+Maya)

İkinci aşama Maya+1/2 Çay B. Süt+şeker (buna ön mayalanma diyelim)

üçüncü aşama Ön mayalanma+ekmek unu+ekşi maya+süt+tuz+yağ

Dördüncü aşama Fırın

Bu kadar:D

Görüyorsunuz gözünüzde büyütecek bir zorluk yok...

Durun daha tariflerim olacak;)

hassoman 28-07-2007 13:21

Hamuru elle yoğurmak !
 
Bakın ben ekmek yapımında muhafazakarım,
Makinada ekmek yapımına soğuk bakıyorum.
Hamurla duygusal bağ ancak ona dokunarak kurulur. (Bkz:Aşk nedir?):D
Bir de elle yoğurmayı deneyin.
Hamurun varlığını hissetmeliniz.
Bulaşık yıkamak derdi var elbette.
Olacak o kadar!
Emeksiz işin tadı mı olur?

malina 08-03-2009 19:57

Bugün annemle konuşurken, çok az mayalı ekmeği, Yoğurmadan yapılan ekmek tarifini anlattım.

Adını bildiğim ama yapımını hatırlamadığım gün ekmeğini anlattı. Kek hamuru kıvamında olacak gibi sadece un ve su karıştırılıp, ağzı kapalı güneşe konurmuş. Tabii güneşin yakıcı olduğu günlerde...

Bu karışım iyice köpürürmüş. İçine tekrar un ve biraz tuz ekleyip, kısa bir yoğurmadan sonra pişeceği kaba konup tekrar 2 saat kadar, üzeri kapalı güneşte bekletilirmiş. Sonra da fırına tabii...

Gün kokulu olur dedi :) Bu yaz deneyelim bakalım :)

Harun Parlak 08-03-2009 20:00

Bizde aynı tarifi sıcak soba yanında bekletilerek yapılır. Büyüklerimiz ekşi maya derlerdi.

Müjgan 05-02-2011 12:38

Ben ekşi maya hazırlığına Pazartesi günü başladım. Defne Koryürek'in tarifinden yola çıkarak. (bu arada o link için teşekkürler malina'cım :)

Bir Türk kahvesi fincanı dolusu kepekli un, yine aynı fincanla içme suyunu, cam bir kavanozda karıştırdım. Kış şartları ve mutfağın serin olması nedeniyle, fermentasyonu hızlandırmak için evde bulundurduğum EM solüsyonundan 5-6 damla ekledim.

Her gece aynı kavanoza tam buğday unu ve suyu ilk seferdeki ölçeklerle eklemeye devam ettim. Bu gece 6. gecemiz olacak. Kavanozda hoş ve ekşimsi bir koku oluşmaya başladı. (kavanozun kapağı kapalı değil, ama üzerinde havlu var.) Köpüklenmenin aktif olacağını umduğum pazar günü, hamuru yoğuracağım. Bu kez ekmek makinesinde değil ama normal fırında pişireceğim.

Yoğurduğum hamurdan bir parça alıp, bundan sonraki ekmekler için onu üretip kullanacağım.

Müjgan 05-02-2011 23:44

Deneme 1
 
3 Eklenti(ler)
Sevgili ekşi maya bu gün bayaca aktifleşince, ekmek yapmayı bir gün öne almış oldum. :)

Saat 18' de yoğurup, bir kenara bıraktım. 2 saat bekleyip, pek bi kıpırtı göremeyince, sıcak su hazırlayıp, hamur leğenini onun üstüne oturttum. Saat 21'de de Defne'nin önerisi ile önceden ısıttığım porselen kapaklı bir tencereye koyup, kapağı kapattım.

Eklenti 191529

20 dakika sonra kapağını çıkarıp, pişmesini bekledim. Fazla kabardığı söylenemez. İlk sefer için iyidir deyip, fotoğrafını çektim :)


Eklenti 191530


Daha sıcakken içini de merak ettiğim için hemencecik kestim.

Kokusu muhteşem. Tam beklediğim koku ve tadda olmuş.

Eklenti 191531


Bir sonraki ekmek için ayırdığım mayadan, daha başarılı bir ekmek yapmak için umudum var :))

Kiraz 06-02-2011 22:32

Müjgan Hanım, elinize sağlık, darısı başıma. Fazla kabarmamış demişsiniz ama yeni mayaya rağmen hava deliklerine bakılırsa, bana güzel kabarmış gibi geldi. Ekmeğin yanındaki çatlaklar doğal olarak olmalı mı/ hamurun kıvamı ile mi ilgili acaba?

Defne Koryürek'i ben de keyifle izledim. Mayayı organik tam buğday unundan yapmak istediğim için geciktim, unum bugün elime geçti, ben de şimdi yazınızı görünce hemen ilk adımı attım. Mayada başarılı olursam, gelecek hafta sonuna ekmeğimi yapacağım :)

Müjgan 06-02-2011 23:33

Hadi hayırlısı :))

Her akşam eve gelir gelmez mayanın başına koştum. Ne alemde diye meraktan çatladım :) Herhalde işin en güzel kısmı mayanın ekşime aşaması. bu kadar sevgi gösterirken ekşimesini güçleştiriyor insan ama, neyyse...:p

Bu gün hamurdan ayırdığım parçayı da, yeni maya oluşumu için kavanoza koyup, canlandırma işlemine başladım. Bakalım ikinci ekmekteki başarı nasıl olacak.
Defne Koryürek ilk ekmekteki başarısızlığınızı önemsemeyin, moralinizi bozmayın diyordu, laf dinliyorumm... :))

Kiraz 07-02-2011 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 752326)
bu kadar sevgi gösterirken ekşimesini güçleştiriyor insan ama, neyyse...:p

Buna inanıyorum ve katılıyorum :)

malina 07-02-2011 13:29

Alıntı:

hamurdan ayırdığım parçayı da, yeni maya oluşumu için kavanoza koyup, canlandırma işlemine başladım
Yeni bir kavanoz mu kullanıyorsun?
Bu işlemde de un ve su ekleniyor değil mi? Bunun mayalanması ne kadar sürüyor? Yine 7 gün mü?

Müjgan 07-02-2011 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 752484)
Yeni bir kavanoz mu kullanıyorsun?
Bu işlemde de un ve su ekleniyor değil mi? Bunun mayalanması ne kadar sürüyor? Yine 7 gün mü?

Böyle olduğundan bile emin değilim ki...:p Belki de ayırdığım maya ile direkt yoğurup, kabarmasını beklemeliydim. Ama mantığım diyor ki işlemi tekrarla, kavanozda yeni bir yaşam daha başlat...

Bu yüzden ayırdığım, un içinde beklettiğim mayayı kavanoza alıp, su ekledim. Azcık da kepekli un koydum dün gece. Sabah köpürme başlamıştı. Mayacıklar kavanoz ortamına ısındılar sanırsam. Bu kez 6-7 gün beklemeden yeni mayamın aktif hale geleceğini sanıyorum. Aşamaları buraya yazarım nasılsa :))

malina 07-02-2011 15:43

Alıntı:

ayırdığım, un içinde beklettiğim mayayı kavanoza alıp, su ekledim. Azcık da kepekli un koydum dün gece. Sabah köpürme başlamıştı.
Bu hızla olmaması gerek, hergün ekmek mi yapacağız yani? :)

Mayanın 3-4 gün sonra işe harar hale geleceği bir formül bulmam gerek. Daha az hamur eklemek işe yarar mı denemek gerek. Öndeki sayfada mayayı uyutmak için buzdolabına koyma önerisi vardı...

Hassoman'ın tarifinde bir de yaş maya ekliyor, o yanlış olmalı. O kadar (yarım paket) yaş maya kullansam, neden ekşi maya hazırlıyorum ki? :)

Müjgan 07-02-2011 15:55

Yaptığım ekmek bitmek üzere, 7 gün mayayı beklersek bu iş zorr..

Defne diyordu ki "ilk seferde ortamı yadırgayan maya bakterileri, daha sonraki üretmelerde daha başarılı olacaklar, suyu görünce üremeye başlayacaklar"...
"Ben de maya olsam, öyle davranırdım"dan yola çıkarak, mayayı üretmeye başladım. Denemeden öğrenemeyeceğiz sanırım. Cumartesi günü öğleden sonra hamuru yoğururken ayırdığım bir parça mayalık hamur, buzdolabında duruyordu. Onu dün dışarı çıkarıp, sulu ve unlu ortamda mıncıkladım elimle. Sabah evden çıkmadan baktığımda maya aktif görünüyordu, bu demek oluyor ki 7 gün beklemeyeceğiz :)

Kısacası buzdolabında tutarak, istenildiği kadar mayalanma süresini uzatabilirsin.

yaşar kaptan 07-02-2011 16:05

Ekşi maya..nohut ekşitilerek yapılır derdi büyük annem..maya kullanmazdı hiç...Konu başlıgını okuyuncu çocukluguma gittim bir an..

Müjgan 07-02-2011 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 752525)
Hassoman'ın tarifinde bir de yaş maya ekliyor, o yanlış olmalı. O kadar (yarım paket) yaş maya kullansam, neden ekşi maya hazırlıyorum ki? :)

Evet hassoman'ın tarifindeki yaş maya konuya uymuyor. Ekşi maya, sanayi tipi ürünler kullanmadan, direkt olarak un, su ve sabırla üretilen bir maya :)

Müjgan 07-02-2011 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yaşar kaptan (Mesaj 752531)
Ekşi maya..nohut ekşitilerek yapılır derdi büyük annem..maya kullanmazdı hiç...Konu başlıgını okuyuncu çocukluguma gittim bir an..

Yaşar bey nohut mayası ayrı, onu yazın en sıcak günlerinde yapmak gerekiyor. Ekşimesi biraz güç :)) Tadı da yapılışı da çok farklı. O mayada nohut kullanılıyor, bu bizim ekşi mayada sadece un ve su...

üzüm 08-02-2011 09:14

Ekşi maya bir kere hazırlanır; tekrar ekmek yapmak için beklenmez.

3-4 günde bir ekmek yapardım. Eğer bu sürenin sonunda ekmek yapmazsam yinede mayayı yenilerdim. (Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyip; ılık su, un ile yoğurup; biraz bekleyip, tekrar buzdolabına kaldırırdım)

Ekşi mayalı ekmek geç kabardığı için sabahtan hamuru mayalayıp akşam üstü kuzinede pişirirdim. Mis gibi kokan ekmek küzineden çıkınca üzerine ev yapımı tereyağ... Sonuçta neredeyse yuvarlana yuvarlana gidecek gibi oldum. :o

Ev yapımı yoğurt suyunu (süzme yoğurtdan çıkan suyu) 1 ölçü yoğurt suyu, 2 ölçü su olacak şekilde hamur yapımında kullanabilirsiniz. Herkesin damak zevkine uymayabilir ama benim hoşlandığım bir tatdır.

Kiraz 08-02-2011 10:51

Mayalı hamur, buzdolabında ne kadar kalabilir?

üzüm 08-02-2011 11:17

Buzdolabında bekleyen mayalı hamur bir müddet sonra sıvılaşma eğilimi gösteriyor. Mayanın dayanma süresini bilmediğim için 3-4 günde bir mayayı tazeleme yöntemiyle devam ettirdim. Sıvıya dönen maya kullanılabilir mi bilmiyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024