agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni386Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-08-2012, 00:36   #241
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Arkadaşlar biber konusunda acil yardımınıza ihtiyacım var, biraz uzun yazacağım lütfen sonuna kadar okuyup bana yardım ediniz :


ilkbahar ayında Amerika e-bay'den acı biber merakım yüzünden, daha önce hiç bitki yetiştirmemiş biri olarak 20 adet " Trinidad Scorpion Butch-T " tohumu aldım. bu biber acılık listesindeki en acı organik biber. 2.000.000 acılık değerine sahip. yeni girdi listeye. neyse kargosuyla beraber 10 dolar tuttu. ufak mektup türü şeyler için takip numarası vermiyorlar , 1 ay bekledim paket yok. çevremdekiler büyük ihtimalle gümrüğe takıldığını söyledi. çünki adamlar kıllanıp esrar ve türevi uyuşturucu bitkilerin tohumlarını getirttiğimi zannetmiş olabilirlermiş. Neyse ücretimi iade alıp, başka bir satıcıdan aynı tohumları tekrar aldım. fiyat yine aynı. bu sefer 2 hafta içinde geldi.

Mayıs başı ekimi yaptım. bildiğimiz biber tohumları gibi hiç bir farkı yok. paketten çıkan açıklamada, tohumların ilk etapta güneşe gerek görmediğini, tohum çimlendirme toprağıyla dolu 2-3 cm derinliğindeki bir kaba 1 cm derinliğine ekmem gerektiği yazıyordu. Aynen öyle uyguladım. Algida'nın dondurma kabına internetten aldığım " tohum çimlendirme karışımı " koyarak yaklaşık 10 tane tohum yerleştirdim. gün aşırı fıs fıs şeklinde toprağı nemlendirecek, ama çamur etmeyecek şekilde sulama yaptım. 1 ay sonra tohumlar filizlenmeye başladı. önce 1. filiz, birkaç gün sonra 2. filiz derken 4 tane filiz çıktı 10 tohumdan. açıklamada, filizleri toprağa ya da saksıya almadan önce her filiz başı üst üste 3 yaprak çifti görmem lazımmış. onu bekledim 1 ay da.

Temmuz başı 60-70 cm uzunluğunda, 20 cm derinliğinde bir saksı aldım. Filizleri saksı toprağında yetiştirmem yazıyordu. ben 1 paket " genel amaçlı torf " aldım ama saksıya az gelince elimde mayıstan kalan " tohum çimlendirme karışımını " da iyice harmanlayıp saksıyı full doldurdum. Açıklamada filizler arasına 30 cm koyun yazıyordu ama saksım 1 tane olduğu için 4 filizi aralarına 15'er cm koyarak yerleştirdim.

daha sonra saksıyı açıklamada yazdığı üzere sürekli güneş alabileceği ( günlük 16 saat yazıyor ) cam balkonumuzun kenarına yerleştirdim. dışarıda değil, ev içinde duruyor tabi. sabah ve öğle güneşini sürekli alıyor. öğleden sonra gölge geliyor üzerine ama en iyi pozisyon bu şekilde. evde daha fazla güneş alan yer yok. İlk başlarda sulamayı fazla tuttum bilmiyorum niye ama günlük yarım litre suluyordum saksıyı. 10-15 gün böyle devam etti. sonrasında evinde daha önce çiçek büyütmüş kişiler fazla sulamanın iyi birşey olmadığını söylediler ve sulamayı azalttım.

Temmuz başından bu güne filizler iyice büyüdü. 15-20 cm arasında boyları var. sürekli yaprak çıkıyor uzuyorlar. Sulamayı yeteri şekilde yapıyorum, fazla sulamadan kaçınıyorum. toprak sürekli nemli. güneşi alabildiği kadar alıyor. onun haricinde birşey yapmıyorum, çünki ne yapılacağını bilmiyorum. ürünlerin çıkmasını bekliyorum ama ortada hala bir şey yok. mayıs başından beri kendi gözüm gibi bakıyorum ama ortada bir sonuç göremiyorum. sonbahar yaklaştı, o kadar emekten sonra ürün alamamaktan iyice korkmaya başladım. çok üzülürüm birşey elde edemezsem. Bu arada bitkiyle ilgili ufak sorunlarım var, bunları da size sormak istiyorum.

1- Son 15 gündür 4 filizde, özellikle ilk filizlenen ve en fazla yaprağa-boya sahip bitkimin yapraklarında sararma görmeye başladım. 4 filizdede var. Bu neden oluyor acaba ? geçen birkaç yaprak aşırı sararmıştı ve koparıp attım. aynı şekilde bu gün saksıda 4 tane kopmuş yaprak daha gördüm. Acaba bitkiler ölüyor mu , neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum

2- Fizlilerin birkaç yaprağının ucunda sanki tırtıl, kurt yemiş gibi ufak kopuklar var inceledim yaprakları böcekle kurtla veya başka bir şeyle karşılaşmadım. Geçen bir sivri sinek ölmüş ve toprağın üzerinde duruyordu. Acaba acı'dan falan mı zehirlendi yapraklara elimi sürüyorum ama bir acılıkla karşılaşmadım henüz

İşin tüm boyutu bu şekilde arkadaşlar. Bunu forumun neresine konu olarak açacağımı bilmiyorum. dünyanın en acı biberlerinden olan bhut jolokia kısmına yazdım ama trinidad scorpion ile ilgili bir başlık bulamadım kusura bakmayın. mayıstan bu yana yaptığım herşeyi eksiksiz aktardım ki bilgili arkadaşlarımız bana nerde yanlış yaptığımı anlatabilsin. Çünkü artık çok fazla endişelenmeye başladım. çevremdekiler normal biberlerin 1-2 ayda ürün vermeye başladıklarını söylüyor. artık üzüntüden ne yapacağımı şaşırdım ve internette gezerken burayı gördüm ve hemen yazdım. tohum filizlendirme kısmına başlık açmak istedim ama açtırmadı.

Benim bitkiye dair ufak yaklaşımlarım var bilmiyorum ne kadar doğru ama size bir ip ucu olabilir :

1 - başta fazla sulamaya alıştırıp , sonradan azaltmam bitkiyi etkilemiş olabilir mi ?
2- tohum çimlendirme filizi ve torf karışımı ters tepki vermiş olabilir mi ? sonuçta açıklamaya göre sadece torf kullanmam gerekiyordu.
3- saksı küçük gelmiş olabilir mi ? 30 cm aralık yerine 15 cm aralık koydum ve filizler birbirine girmeye başladı, yapraklar üst üste çünkü.
4- bulunduğu yerde hava sirkülasyonu fazla, bu etkiler mi ?
5- saksının altında delik yok, üstten veriyorum suyu. bu etkiler mi ?
6- acaba yeterince güneş alamıyor mu ? öğleden sonra aldığı gölge etkiler mi ?
7- acaba saksıya bitkiler için özel besinler, karışımlar, sıvılar dökmem gerekiyor mu ? saksı küçük bitki sayısı fazla olunca topraktan yeterince besin alamıyor olabilir mi ?
8- düşünmek istemiyorum ama tohumlarım sahte olabilir mi ? sonuçta 10 tohum ektim 4 tanesi filizlendi bu aklımı karıştırıyor ?

biliyorum uzun oldu biraz ama lütfen hor görmeyin. yeni üyeyim ve bitkilerle ilk defa ilgileniyorum. yardımınıza ihtiyacım var. en yakın zamanda foto çekip koymayı düşünüyorum eğer yardımcı olacaksa. bunun haricinde bana buradan ya da aşağıdaki iletişim bilgilerinden yardımcı olabilirseniz çok sevinirm. Sonuçta çıkan ürünün tohumlarını paylaşmak isterim sizle, yurtdışından getirecem diye benim gibi boşuna zaman + para harcamanızı istemem yanıtlar için şimdiden çok teşekkürler, iyi geceler

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2012, 08:47   #242
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
7 gayet net bir şekilde biberler açlığa mahküm olmuş, 5 şayet saksıda hiç drenaj yok ise. 3 ile daha sonra karşılaşırsınız.

mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2012, 22:19   #243
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
saksımda hiç drenaj yok ( drenajın, saksıdaki fazla suyun altından akıp gitmesi, daha doğrusu altında tabak varsa oraya akmasını kabul ediyorum tam anlamını bilmiyorum ) bunun için bir çözüm bulamayız gibime geliyor. var mı bir öneriniz ?

saksıdaki yer sıkıntısını da geçelim madem sonradan başımı ağrıtacak.

peki toprağı beslemek içine ne yapabilirim, ne ekleyebilirim, marketlerin botanik bölümlerinde böyle likit sıvılar ve benzeri şeyler görüyorum bitki katkısı mı besini mi ne o adla. bunlardan alıp saksıya dökmem mi gerekiyor ? lütfen yardımcı olabilirmisiniz bana ?

bugün başka birşeyin farkına vardım. yeşil olan yaprakların tonu artık açık yeşil gibi bir renge dönmeye başlamış. tüm yapraklarda var. sanırım gerçekten can çekişiyor, son safhalarını yaşıyor. eğer yardım edebilirseniz bitkiyi kurtarabiliriz, acil yardımınıza ihtiyacım var

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2012, 22:47   #244
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Saksının dibine mutlaka bir kaç delik açın, aksi halde bitkiyi yaşatmanız çok zor. Beslemek için bu saatten sonra yapılabilir şey azot fosfor potasyum oranları biribirine yakın (azot ve fosfor biraz daha yüksek olabilir), mümkünse içinde iz elementler de olan bir sıvı gübreyi üzerinde yazılı tarife göre kullanın.

Torf'un içinde ya hiç bir besin bulunmaz, ya da tohumu fide yapmaya yetecek kadar bulunur.

mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2012, 23:57   #245
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Saksının dibine mutlaka bir kaç delik açın, aksi halde bitkiyi yaşatmanız çok zor. Beslemek için bu saatten sonra yapılabilir şey azot fosfor potasyum oranları biribirine yakın (azot ve fosfor biraz daha yüksek olabilir), mümkünse içinde iz elementler de olan bir sıvı gübreyi üzerinde yazılı tarife göre kullanın.

Torf'un içinde ya hiç bir besin bulunmaz, ya da tohumu fide yapmaya yetecek kadar bulunur.


peki üstadım, bu delikleri açıktan sonra saksıyla balkon mermeri arasına 1-2 cm lik boşluk,yükselti bırakmam gerekir mi deliklerin hava alması için ? sonuçta delikleri açıp yine saksıyı direk balkon mermeri üstüne koysam değişen birşey olmayacak gibi değil mi ?

Bu arada sulamayı ne kadar yapmamı önerirsiniz ? günlük kaç ml su dökmem gerekir sizce, saksının ebatlarından aşağı yukarı boyutunu anlamışssınızdır

bu katkı maddesine örnek önerebileceğiniz bir ürün var mı ? ondan alıyım bir yanlışlık yapmayım Bu arada affınıza sığınırak soruyorum, torf yerine ne kullanabilirdim ? normal bahçeden alacağım toprak mı , yoksa özel topraklar var mı bitki yetiştirmek için ?

yardımınız için çok teşekkürler, herkese iyi bayramlar dilerim

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 00:12   #246
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Delikler hava alması için değil, sulama suyunun fazlasının drene olması için gerekli. Ona göre davranabilirsiniz.

Üç gün arayla bir litre su vermeniz yeterli olur sanırım. Az gelirse bitkinin su istediğini yaprakların durumundan anlarsınız.

Bahçede bu tür bir gübre kullanmadığım için şunu alın gibi bir tavsiyede bulunamayacağım. Ev bitkileri için satılan besleme ürünlerinin üzerindeki içerik açıklamalarını okuyarak karar verebilirsiniz.

Böyle bir durum olmasaydı ya da fideleri daha yeni dikiyor olsaydınız torfa değil de içinde kil ve organik madde oranı dengeli, yanmış keçi/koyun gübresi ile takviye edilmiş bir karışım kullanmanızı önerirdim.

Bahsettiğim tavsiye bitkileri kısa yoldan kurtarma çabası

mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 00:33   #247
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
çok teşekkürler üstad'ım yarından itibaren başlıyorum tedaviye. umarım kurtarabiliriz de hep beraber şu biberi yiyebiliriz gelişmeleri buraya paylaşacağım , iyi geceler

banshee8831 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2012, 00:41   #248
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi banshee8831 Mesajı Göster
çok teşekkürler üstad'ım yarından itibaren başlıyorum tedaviye. umarım kurtarabiliriz de hep beraber şu biberi yiyebiliriz gelişmeleri buraya paylaşacağım , iyi geceler
Name:  bhut.jpg
Views: 3023
Size:  67.4 KB

İnşallah kurtulurlar. Olmazsa seneye artık.

Bhut severlere iyi bayramlar

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2012, 00:05   #249
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-11-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 164
bhut jolokia ektim 10 tane flan 2 tane cimlendi biri oldu digeride cok yavas buyuyo 3 ay oldu hala 10 -15 cm var yok sorun ne olabilir ?

drclnie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2012, 14:36   #250
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-05-2012
Şehir: Milas-Ören
Mesajlar: 53
Scoville Organoleptic Test | How Hot Are Chile Peppers? | Scoville Heat Scale | Capsaicin Scoville Units

ebay de 2 milyon scoville olabilen "Trinidad Moruga Scorpion" 6,95 $ nakliye ücretsiz. 10 tohum. bazı çok acı biberleri de araştırdım. bulunabiliyor sitede.

sanırım biber gazı sıkılmış gibi hissettiriyordur. şeytan dürtüyor aslında al diye ama alanım sınırlı...

şimdi farkettim acaba listede tanıdık biber var mı diye. tabasco yu biliyorum. sosunu bulabiliyoruz marketlerde ve oldukça acı ama yenilemez değil. 30 bin- 50 bin scoville arasıymış. en acıya dil deydirsek sanırım dilimiz çatlar. bilemedim şimdi.

civanmukti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2012, 15:02   #251
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-05-2007
Şehir: karşıyaka/izmir
Mesajlar: 111
Bahsettiğiniz keseler ile ilgili bir öneri

Kına gecelerinde kına koymak için tül torbalar var. Küçük kesecikler. Ağız kısımları ip ile büzdürülüyor işinize yarayabilir.Süslü 100 adet paketi 8 TL.Düğün malzemesi satılan yerlerde bulursunuz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
Az önce Antalya'da Behçe Araştırma Enstitüsünden Ramazan beyle görüştüm. izole keseleri artık kullanılmadığını bunları özel diktirmemiz gerektiğini söyledi veya kendimiz yapabileceğimizi bu anlamda karşımızda 3 alternatif var:

1-Muhtelif kumaşçılarda veya ilaç bayilerinde satılan özel pamuklu tüllerden kendimiz dikebiliriz.

2-Biberin çiçek taç yapraklarını izole bantla yapıştırarak sinek-böcek girişlini engelleyerek yabancı tozlaşmayı önleyebiliriz

3-Bitkiyi diğer bitkilerden farklı bir yerde izole ediyoruz.

sarıaltıngül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2012, 20:45   #252
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Son iki mesajı buraya taşıdım:

Birbirlerini çapraz tozlayan ve tozlamayan sebzeler

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2012, 10:31   #253
Ağaç Dostu
 
sedail's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 159
bahçemdeki biberleri

sarı scotch bonnet
kırmızı scotch bonnet
kırmızı habanero
bhut jolokia

olarak acıdan - çok acıya doğru sıralayabiliriz
sarı ve kırmızı scotch bonnet yemekle birlikte yenebilirken (kırmızı bonnet ile dumanlar çıkmaya başlıyor)
sarı scotch bonnet serranodan acı fakat yenebilir seviyede oda ama kırmızı olanın dış kısımları çok acı olmasada tohumların olduğu bölüme yaklaştıkça küçük bir sürpriz barındırıyor yediğim en keyifli verimide iyi olan biberlerden birisi kesinlikle seneyede ekeceğim.
habanero ayrı bir kategoride ele alınmalı kesinlikle bildiğiniz tür biberlere benzemiyor aroması ve kokusu acı seviyesi tamamen farklı bende çok çok acı biberleri yerim ancak habanero birde iyice olgunlaşmış olanı olursa yanınızda mutlaka ayran bulundurun yemekle beraber
jolokia ise yedikten sonra habaneroyu hafif acı biber olarak görmenizi sağlayacak türden bir acısı var kesinlikle çok acı biber yiyenler haricinde internetten gördüğünüz videolara özenip deneme yapmayın.
benimde çevremde çok acı biber yiyebildiğini ayrana bile ihtiyacı olmayacağını düşünen arkadaşlarım var.

örnek olarak jolokia videolarını izledikten sonra ben yerim bunu dokunmaz bile diyen aşçımızın tam olgunlaşmamış bir adet kırmızı habanero yedikten sonra yaşadıklarını bir tebessüm izleyip yetişen biberlerinize dikkatli yaklaşın.
Mevlüt usta vs Red Savina Habanero - Habanero Pepper Challenge - YouTube
geçtiğimiz bir sene boyunca getirdiğin biberler acı değil bunlarımı yiyeceğiz diyerek serrano biberlerimi beğenmeyen aşçı başı şimdi tek kelime acıyla ilgili konuşmuyor. videoyu editlemeden telefondan yükledim argo konuşmalar için kusura bakmayın aşçıbaşı ne yaptığını bilmiyordu o sırada.


Düzenleyen sedail : 25-10-2012 saat 20:42
sedail Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 10:34   #254
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-09-2010
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 5
kışın tohum ekme

Arkadaşlar merhaba
tam bir acı biber müptelasıyım
amerikandan 5 çeşit acı biner tohumu getirttim, yanlız aralık ayındayız ve baharı beklemek çok zor gelecek
ofisim güneş alan bir yer ve gündüz sıcaklığı23-24 derece gecede min. 10 derecelere düşüyor
tohumları saksılara eksem çıkma şansı var mı?

kagakadir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2012, 11:03   #255
Ağaç Dostu
 
meh12's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: AFYON
Mesajlar: 585
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kagakadir Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba
tam bir acı biber müptelasıyım
amerikandan 5 çeşit acı biner tohumu getirttim, yanlız aralık ayındayız ve baharı beklemek çok zor gelecek
ofisim güneş alan bir yer ve gündüz sıcaklığı23-24 derece gecede min. 10 derecelere düşüyor
tohumları saksılara eksem çıkma şansı var mı?
Biber tohumu çıkar .İçer de ise bir sorun olmaz kış ortasında acı biber yiyebilirsiniz .Benim saksılar da var Afyon'un soğuğunda bile bir sorun olmuyor

mrduran ve Kanasci03 beğendi.
meh12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2012, 14:47   #256
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-09-2010
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 5
teşekkür ederim cevabınız için ektim bakalım çimlenecek mi tohumlar

kagakadir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2013, 22:34   #257
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 14
Arkadaşlar herkese selamlar;

Ben hayatımda hiç sebze meyve yetiştirmedim. Ama hep heves etmişimdir. Bu sene artık dayanamayıp bu işede girişeceğim dedim ve geçen haftadan beri araştırma içerisine girdim.
Bu forumu çok okudum ve okuduklarımdan anladığım kadarı ile gidip bir şeyler aldım.

Şimdi siz değerli üstadlara anlatayım ve bakalım neyi doğru neyi yanlış yapmışım okuyalım öğrenelim

Öncelikle Acı bibere bayılırım sofrada olmazsa olmaz. Daha önce hiç Bhut Jolokia yemedim. Bunun üzerine tohumlarını alıp çimlendirmeye karar verdim. Şimdi ilk ve en önemli soruma gelince;

1-Bu mevsimde Bhut Jolokia tohumu ev içerisinde çimlendirilebilirmi? Yoksa illa ki mart ayı gibi baharı beklemek gerekirmi?

2-Okuduklarımdan anladığım kadarı ile herşeyden önce ilk olarak tohum edinip onları çimlendirmemiz gerekiyor. Ve çimlendirme için plastik bardaklar vs ufak kutucuklar iş görüyor. Ben direk bauhaus'a gittim ve özel olarak çimlendirmek için satılan kare plastiklerden satın aldım. Bunların altlarıda delik direnaj için o konu da da sıkıntı yok.

Daha sonra 15 liraya bir adet küçük boy ev tipi sera aldım. Plastikten üstte iki adet havalandırma kapağı bulunuyor fakat ısıtmalı falan değil daha basitçene birşey.

Birde 5 litre Torf aldım.

Şimdi okuduklarımdan anladığım kadarı ile. Önce çimlendirme kutularına torf koyarak hafif suyla ıslatıp nemlendiriyoruz. Çok ıslak olmayacak çok kuruda kalmayacak şekilde.
Daha sonra tohumları koyuyoruz. (her plastik kaba bir tek tohum koyacağım burda bir sorun yoktur umarım) ve üstüne tohum boyu kadar bir kez daha torf serptikten sonra fıs fıs yardımı ile biraz daha suluyoruz ve mini sera içerisine alıp oda sıcaklığı 21-25 derece bir yere güneş görmeyen bırakıyoruz. (Bu noktada evimde florasan ampullerde mevcut yani gün ışığı görmesi açısından 25cm mesafe ile tohumlara tutabiliriyim? yoksa çimlenene kadar bu işe gerek yokmu?

Ama en önemlisi şimdi hiç bulaşma mart ayını bekle derseniz bekleyeceğim. Fakat yok önemli değil marta kadar çimlendirip şaşırtırsınız daha sonra mart ayında dışarı güneşe çıkartma şansımız olursa süper olur.

Ama boşa uğraşma bu mevsimde çimlenmez boşa heba etme tohumları dersenizde bekleyeceğim.

Üstadlar bir yardım edin hele çok hevesliyim bütün alet edevatıda aldım sizden gelecek cevapları bekliyorum harekete geçmek için

Saygılar...

Hasskabal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 00:03   #258
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Şimdi çimlenip fide olsa bile bu sefer Martta dışarı çıkarmanız gerekecek ve hava hala soğuk olacak. Biber sıcağı sever. Hep içeride yetiştirecekseniz olabilir ama biber vermesi için tozlaşma gerekir, fırça yardımıyla tozlamanız gerekir. Biraz doğal rutin dışına çıkıyor. En iyisi iki ay bekleyin, daha güzel olur.

mrduran beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 00:10   #259
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 279
Acılığı görüntüsünden belli asla yiyemem ben bunu

sadecegeçen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2013, 20:58   #260
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 14
Peki Arkadaşlar Tohumları aldığım da yanında verilen talimatta ekmeden önce tohumları 12 saat soğuk suda bekletmem yazılıyor bu gerçekten gereklimi? ne amaç ile bekletiyoruz 12 saat soğuk suda thumları acaba?

Teşekkürler...

Hasskabal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2013, 20:01   #261
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 14
Arkadaşlar selam;

Tohumları 12 saat soğuk suda beklettikten sonra ekimi gerçekleştirdim. Şimdi beklemedeyim bakalım hayırlısı












mrduran beğendi.
Hasskabal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2013, 07:56   #262
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 14
Selamlar;

İlk Filizimi gördüm iki tane minnacık yaprağı var çok mutlu oldum hadi bakalım...
Şimdi ben mini sera içerisinde filizlendiriyorum üst hava kapaklarını kapalımı tutmak daha iyi filizler için yoksa açık tutmalımıyız? Ben açıyorum oradan oksijen girsin diye peki hangi zamanlarda kapalı tutmalıyız kapakları?

Teşekkürler.

Hasskabal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2013, 23:11   #263
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Ben bhut jolokia ve habereno tohumları ektim bugün 5. Gün.
Gün asırı su veriyorum fıs fıs ile ama hiçbir patlama olmadı şu ana kadar.
Pet bardakların altına delikler açıp torflu yuvalara diktim. Üzerlerini naylon poşet geçirdim ve kalorifer peteklerinin üstüne koydum yani hic 23 derecenin altına düşmüyor toprak sıcaklığı.
Yanlış yaptıgım bir sey varmı yoksa sabredip beklemem mi gerek
Saygılarımla

İs060 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 07:36   #264
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 14
Bende fıs fıs yapıyordum ilk hafta hiçbişi olmadı desem yeridir. ufacık bir filiz çıktı habarenolardan sonra o öldü ama sanırım gerçek filiz değildi o çünki çok inceydi ot olabilir. sonra azcık su dökmeye başladım coştu tohumlar çıktılar resmen...fotoğraf koyacağım akşama.

Hasskabal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 08:19   #265
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İs060 Mesajı Göster
Ben bhut jolokia ve habereno tohumları ektim bugün 5. Gün.
Gün asırı su veriyorum fıs fıs ile ama hiçbir patlama olmadı şu ana kadar.
Pet bardakların altına delikler açıp torflu yuvalara diktim. Üzerlerini naylon poşet geçirdim ve kalorifer peteklerinin üstüne koydum yani hic 23 derecenin altına düşmüyor toprak sıcaklığı.
Yanlış yaptıgım bir sey varmı yoksa sabredip beklemem mi gerek
Saygılarımla
Sn. İs060 biber tohumları hemen çimlenmez. Sabredin biraz.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 14:54   #266
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-01-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 14
Arkadaşlar tohumların hiç hava almamasımı lazım yoksa arada bir havalandırmak gereklimi büyümeleri için? ben yukarıdaki mini seranın üst hava kapaklarını sürekli açık tutuyorum yalnışmı yapıyorum acaba? Teşekkürler.

Hasskabal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 17:30   #267
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Merhaba arkadaslar,
Biberin kendisine ihtiyacim var,elinde olan arkadasimiz varsa bildirirse memnun olurum.

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 17:57   #268
Ağaç Dostu
 
almanyalı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-10-2012
Şehir: frankfurt
Mesajlar: 1,915
Galeri: 6
merhaba,

Bende bu biberden buldum..!!! çok mutluyum fakat ekmelimiyim bilemiyorum...
eşimin bir arkadaşı Bangladeş' e gitti, oralı kendisi, ona ısmarladım.
Fakat beni uyardı, tohumları bile çok acı dikerken çok dikkatli ol dedi,
orda birisi yeşilken yemiş ve zehirlenmiş..duyunca biraz ürktüm doğrusu,
artık diktikten sonra başına bir tabela koyacağım, çünki bazı bahçe komşularım ben yokken alıyor biberlerimden...ya yiyipde zehirlenirse birisi?
diye korkuyorum şimdiden.
şekli güzel ama kesince bile kokusu göz yakıyormuş haberiniz olsun, biberi çalanın vay haline...


sevgilerimle

h_dogan beğendi.
almanyalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-02-2013, 19:59   #269
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-02-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Cool

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi almanyalı Mesajı Göster
merhaba,

Bende bu biberden buldum..!!! çok mutluyum fakat ekmelimiyim bilemiyorum...
eşimin bir arkadaşı Bangladeş' e gitti, oralı kendisi, ona ısmarladım.
Fakat beni uyardı, tohumları bile çok acı dikerken çok dikkatli ol dedi,
orda birisi yeşilken yemiş ve zehirlenmiş..duyunca biraz ürktüm doğrusu,
artık diktikten sonra başına bir tabela koyacağım, çünki bazı bahçe komşularım ben yokken alıyor biberlerimden...ya yiyipde zehirlenirse birisi?
diye korkuyorum şimdiden.
şekli güzel ama kesince bile kokusu göz yakıyormuş haberiniz olsun, biberi çalanın vay haline...


sevgilerimle

Merhaba, bende ekmeden önce özellikle bu konuyu çok merak ediyordum. Ekerken özellikle çıplak elle diktim ve doğrumudur diye dilime değdirdim fakat hiçbir etki görmedim Belkide benim tohumlar çakmadır

İs060 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2013, 01:18   #270
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-11-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 164
Bhut jolokia

Merhaba arkadaslar gecen sene internet uzerinde almis oldugum bhut jolokia tohumlarini kendi yaptigim heatmat li isitici seramda cimlendirdim ve saksiya aldim ilk 1-2 ay hersey normaldi gayet iyi buyuyorlardi ancak 3. 4. aydan sonra (bu arada 2 fidem var) 2.bhut fidemin yapraklari sacma sapan sekiller almaya basladi bole yanlardan genisledi boylari kisaldi ve U seklinde bukuldu bazilari.Digeri gayet iyi gidiyordu ama oda yaz sonuna dogru yapraklarini doktu ve ust yapraklarinda bozulmalar basladi.Fidelerimi icerde cimlendirdim sasirtmayi yaptiktan sonra ic mekanda durdular camin onunde kalorifer peteginin yuksekliginde bi sehpanin ustundelerdi acaba surekli kalorifere yakin olamalarimi kotu etkiledi ama bu bitki sicagi seven bir bitki oldugu icin bole bir yere koydum gubre olarak cok az genel amacli granul toz gibi olan gubreden attim birde kok gelisimini destek amacli voodoo juice kullandim.Nerde yanlis yaptim bu biber nasil yetisir yetistiren biri bana yardim olabilirmi.Is inada bindi artik bu biberi yetistiricem ben birde tadini cok merak ediyorum.

drclnie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024