Arkadaşlar herkese selamlar;
Ben hayatımda hiç sebze meyve yetiştirmedim. Ama hep heves etmişimdir. Bu sene artık dayanamayıp bu işede girişeceğim dedim ve geçen haftadan beri araştırma içerisine girdim.
Bu forumu çok okudum ve okuduklarımdan anladığım kadarı ile gidip bir şeyler aldım.
Şimdi siz değerli üstadlara anlatayım ve bakalım neyi doğru neyi yanlış yapmışım okuyalım öğrenelim
Öncelikle Acı bibere bayılırım sofrada olmazsa olmaz. Daha önce hiç Bhut Jolokia yemedim. Bunun üzerine tohumlarını alıp çimlendirmeye karar verdim. Şimdi ilk ve en önemli soruma gelince;
1-Bu mevsimde Bhut Jolokia tohumu ev içerisinde çimlendirilebilirmi? Yoksa illa ki mart ayı gibi baharı beklemek gerekirmi?
2-Okuduklarımdan anladığım kadarı ile herşeyden önce ilk olarak tohum edinip onları çimlendirmemiz gerekiyor. Ve çimlendirme için plastik bardaklar vs ufak kutucuklar iş görüyor. Ben direk bauhaus'a gittim ve özel olarak çimlendirmek için satılan kare plastiklerden satın aldım. Bunların altlarıda delik direnaj için o konu da da sıkıntı yok.
Daha sonra 15 liraya bir adet küçük boy ev tipi sera aldım. Plastikten üstte iki adet havalandırma kapağı bulunuyor fakat ısıtmalı falan değil daha basitçene birşey.
Birde 5 litre Torf aldım.
Şimdi okuduklarımdan anladığım kadarı ile. Önce çimlendirme kutularına torf koyarak hafif suyla ıslatıp nemlendiriyoruz. Çok ıslak olmayacak çok kuruda kalmayacak şekilde.
Daha sonra tohumları koyuyoruz. (her plastik kaba bir tek tohum koyacağım burda bir sorun yoktur umarım) ve üstüne tohum boyu kadar bir kez daha torf serptikten sonra fıs fıs yardımı ile biraz daha suluyoruz ve mini sera içerisine alıp oda sıcaklığı 21-25 derece bir yere güneş görmeyen bırakıyoruz. (Bu noktada evimde florasan ampullerde mevcut yani gün ışığı görmesi açısından 25cm mesafe ile tohumlara tutabiliriyim? yoksa çimlenene kadar bu işe gerek yokmu?
Ama en önemlisi şimdi hiç bulaşma mart ayını bekle derseniz bekleyeceğim. Fakat yok önemli değil marta kadar çimlendirip şaşırtırsınız daha sonra mart ayında dışarı güneşe çıkartma şansımız olursa süper olur.
Ama boşa uğraşma bu mevsimde çimlenmez boşa heba etme tohumları dersenizde bekleyeceğim.
Üstadlar bir yardım edin hele çok hevesliyim bütün alet edevatıda aldım sizden gelecek cevapları bekliyorum harekete geçmek için
Saygılar...