agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2019-2020 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni207Beğeniler
  • 3 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 37 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 18 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 17 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 26 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 29 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 20 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 44 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 10 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 1 Gönderen devrann
  • 2 Gönderen Şeftali çiçeği

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-11-2019, 19:22   #1
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Şeftali Çiçeği

Merhaba; bir acemi olarak uzun bir tereddütten sonra, forumda yeni olmama rağmen bu sene de katılmaya karar verdim . Bunlar köyümüzde kendi ön ve arka bahçemizde aralıklı olarak 2012'den beri -deneme yanılma yöntemleriyle ve tamamen organik bir şekilde yetiştirmeye çalıştığımız sebzelerden, iyi olduğunu umduğum bir seçki.


1- Beyaz Güneyköy mısırı
2- Kara kabak
3- Kara kabak (turuncu)
4- Turşuluk Güneyköy salatalık
5- Kırmızı Çerkes mısırı
6- Sinameki
7- Çengelköy salatalığı (Talep yoğunluğu nedeniyle, dağıtılabilecek tohum sayısı az olacaktır, bilginize.)
8- Pembe balkabağı


Düzenleyen Şeftali çiçeği : 11-01-2020 saat 11:55 Neden: İlave
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2019, 00:55   #2
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Beyaz Güneyköy mısırı

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Beyaz mısır (8 sıralı)

Tohum kaç yıldır sizdedir: 6 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Aynı köyden bir akrabamdan

İlk paylaşan : Ben olabilirim

Tohumun kökeni : Araştırma yaptıysam da köye nereden geldiğini öğrenemedim. O yüzden adını kendim koydum . Ama forumda bilen tanıyan biri çıkarsa yeniden tesmiye edilebilir.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Tohum izolasyonu kavramını 7 yılın sonunda bu sene Mayıs ayında öğrendim. Neyse ki o da bu mısıra yetişti Bu cinsi ektiğim bahçede başka cins mısır bırakmadım.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı

Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül, Ekim

Bitki tipi ve gelişim durumu: İyi bakıldığı zaman bitki çok boylanıyor, bahçemdekilerin çoğu 2 metreye ulaştı hatta bazıları geçti.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Koçan 8 sıralı ve bu atalık Anadolu mısırı özelliği imiş. Tam olgunlaştıkları zaman sağlam yapılı göz dolduran upuzun meyveleri oluyor. İçi gözalıcı sedef beyazı ve benim gibi iflah olmaz bîr mısır hastasını mesteden lezzette.

Yetiştirme özellikleri: Sağdan soldan, tecrübeli teyzelerden duyduklarımı uyarlamaya çalıştım. Yalnız, eşim Permakültürü benimsediğinden pek klasik tarım olmadı. Mesela tohumları ekeceğim yeri bel ile havalandırıp üzerine yatak yükselttim (çiftlik gübresi, kompost ve gübreli saman ile). Bu şekilde çapaya da gerek kalmadı.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Kalıcı yerine Haziran başı gibi ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım yalnız hep söylendiği gibi bir gün önceden tohumları suya bastım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol güneş, bilinçli ve yeterli sulama. Yalnız mısır yetiştirirken bunca sene boyunca dikkatimi çeken şey mısır bitkisinin çok yakınında kendisini taciz edecek başka bir nesne istemediği oldu. Bir de gölge hiç istemiyor. O, sıra kardeşinden bile en az 3 karış uzakta güneş altında sere serpe büyüyecek.

İklim gereksinimleri: İlkbahar, yaz hatta iyi bakılırsa sonbahar başında bile ekilebilir. Ama en iyisi Ağustos başından geçe kalmamak.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben gözüme kestirdiğim tohumluklara (en uzun, en iri olan meyvelere) eski bir çorap geçirip kargalardan korumaya alıyorum. Bitki sararma emareleri gösterdiği zaman da toplayıp kurutmaya evde devam ediyorum.

Aslında bu sene tohum paylaşımında bulunmayı hiç düşünmüyordum, o yüzden elimde yeterli tohum olmayabilir; ama yine de talepleri elimden geldiğince karşılamaya çalışırım.

Beyaz mısır resimleri ve diğer cins mısırlarla karşılaştırmalı fotolar (umarım koymayı becerebilim):

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 12-11-2019 saat 12:08
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2019, 18:21   #3
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Kara kabak

Bitki türü: Mevsimlik sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Yemeklik kabak

Tohum kaç yıldır sizdedir: Bahçeciliğe başladığımdan beri.

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Aynı köyden

İlk paylaşan : Ben olabilirim

Tohumun kökeni : Bunlar sanırım bu bölgeye mahsus türler. Adapazarı dahil ekim yapılan her yerde çeşitli varyeteleri var. Sakız kabağına göre çok daha yoğun lezzetli, atalık bir tür.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Tohumunu aldığım kara kabağın yakınında aynı cinsten başka kabak yoktu.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: Hasat, erken ekilirse erken başlıyor (2019 Mayısından itibaren denebilir. Tohumluk bıraktıklarımı da Eylül sonu gibi topladım.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki geliştikçe olduğu yerde kocaman bir kümbet oluşturuyor. Mesela sakız kabağı gibi uzun uzadıya yayılmıyor. Meyveleri de o yeşil kubbenin altında arayıp buluyorsunuz. İyi sulanırsa çok verimlidir.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Biz özellikle kendi yöremize özel pidelerimizde rendeleyip iç olarak kullanıyoruz. Tazesi her türlü yemek, zeytinyağlı, börek ve mücver tarzı garnitürlerde çok leziz olur. Ben kabuklarını bile soymam. Kışlık olanlar ise bence ağırlıklı olarak iç harcı için kullanılmalı.

Yetiştirme özellikleri: Biz Permakültür uyguladığımız için sadece 30-40 cm yüksekliğinde yatak hazırlıyoruz. Kabak için de, çapa veya kazma ile ocaklar açıp üzerini çiftlik gübresi, kompost ve yine gübreli saman ile doldurup viyolde büyüyen kabak fidesini ortaya ekiyorum (viyol olmadan direkt toprağa da ekilebilir tabii). Bu usülde çapaya ve ekstra gübrelemeye gerek yok. Sadece sık sulama yaptım.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Viyollere ekimi Mart başında yaptım, kalıcı yerine Nisan sonu civarı ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol güneş, bilinçli ve yeterli sulama.

İklim gereksinimleri: İlkbahar ve yaz ayları ekim için uygun. Havalar bu sene çok uzun süre iyi gittiği için ağustos sonunda bile kabak eken arkadaşlarım oldu. Ürün de gayet iyi şu an.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben tohumlukları meyvenin gelişimine göre seçiyorum. Bana teyzeler "sapı kuruduğu zaman" diye öğretmişletdi, onu uyguluyorum

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 06-01-2020 saat 16:42 Neden: İlave bilgi
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2019, 12:58   #4
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Kara kabak (turuncu)

Bitki türü: Mevsimlik sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Yemeklik kabak

Tohum kaç yıldır sizdedir: En az 7 yıl.

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Bahçe komşumdan.

İlk paylaşan : Ben olabilirim, forumda görmedim.

Tohumun kökeni : Bizim buralarda kara kabak çok yaygındır (iki rengi de). Bu bölgede atalık bir kabak türü (mesela Adapazarı civarındaki köylerde de yetişiyor).

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon yapılmadı.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim

Bitki tipi ve gelişim durumu: Oldukça hızlı gelişen yayılmacı bir tür.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çok irileşebilen bir kabak cinsi (bakım şartlarına ve toprağın özelliğine göre de değişebilir tabii). Taze iken rengi benekli açık yeşilimsi. Çok lezzetli ve bana göre sakız kabağından daha yoğun aromalı (ki, onu da çok severim). Olgunlaştıkça koyu turuncuya dönüyor. Ben bu iki cinsi sadece yemeklerde ve çorbalarda kullanıyorum ama turuncu olanı olgunlaşınca dilimleyip üzerine bol şeker veya pekmez koyarak kabuğuyla beraber fırında pişiriyorlar bizim köyde. O da çok güzel oluyor diyorlar.

Yetiştirme özellikleri: Yukarıda anlattığım kara kabak ile aynı.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Fideleri Nisan başı civarı ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım yalnız hep söylendiği gibi bir gün önceden tohumları suya bastım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol güneş, bol su.

İklim gereksinimleri: İlkbahar, yaz hatta havalar iyi gidiyorsa sonbahar başı bile olabilir (bunu bu sene gözlemledim)

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Yukarıdakinde de belirttiğim gibi meyvenin sapı kuruyunca. Yazın en iri ve göz dolduranlara renkli çaput bağlıyorum ve gelişimlerini gözlemleyip öyle tohum alıyorum.

Gözlem notu (06/1/2020): Tanıttığım kara kabaklar aynı cinsin iki farklı rengi gibi görünüyor ama değil. Tohumlarından ve kabuk yapısından anlayacağınız gibi bunlar iki "ayrı" cins, ama nedense ikisine de kara kabak denmiş. İkisi de kışlık, çok dayanıklı lakin koyu renk olanın kabukları daha gevrek, ayıklarken daha kolay ayrılıyor.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 10-01-2020 saat 07:29 Neden: İlave bilgi ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2019, 08:36   #5
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Turşuluk Güneyköy salatalık

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Turşuluk salatalık

Tohum kaç yıldır sizdedir: 5 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Ebeveynlerini internette bir ticari tohum sitesinden almıştım.

İlk paylaşan: Bu türü ilk ben yetiştirdiğim için ben olacağım sanırım.

Tohumun kökeni :

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon yapılmadı.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 bahar sonu, yaz boyu, sonbahar (sulamayı kesmesem hala vermeye devam edecekti)

Bitki tipi ve gelişim durumu: Çok hızlı ve kolay gelişiyor. Sırık veya çardağa sardırılırsa çok daha verimli oluyor. Bu sene meyve dökmeye nedense geç başladı, bir müddet boyuna erkek çiçek verdi, neyse ki sonra toparladı; önceki senelerde de son derece hızlı ve bol ürün vermişti. (Bu sene yerleri arı kovanlarının arkasındaydı, tozlaşmada bir sorun olmuş olabilir).

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: 2014 yılında bahçeme kornişon, çengelköy ve uzun tarla salatalık cinslerini izolasyon yapmadan beraber ekmiştim. Bu salatalığa ilk 2015 yılında dikkat ettim. Tarla salatalık-kornişon yavrusu olduğunu düşünüyorum. Tarla salatalık kadar olmasa da oldukça uzun bir cins ve kornişon gibi dikenli. Ne kadari irileşirse irileşsin, çekirdekleri irileşip sulanmıyor, kornişon salatalığınki gibi küçük kalıyor. Hem iri hem kütür kütür yenen bir cins. Turşusu da çok güzel oluyor (irisi ya da ufakken olanı farketmiyor). Bendeki adı "içi güzel salatalık". Her sene de aynı özelliklerle çıktığı için diğer cinslerle beraber bundan da ayrıca tohum alıyorum.

Yetiştirme özellikleri: Viyolde fide haline getirip rahatça sarılıp dolanabileceği bir ortama dikiyorum. Bu sene bahçenin etrafındaki tel çitlerin dibine ektim, sırıklamayla uğraşmadım. Çok güzel gelişti. Tabii her gün su istiyor, hatta çok sıcaklarda günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Kalıcı yerine Nisan başı gibi ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol güneş, bol su.

İklim gereksinimleri: Bu sene havalar çok sıcak gittiği için herhalde sürekli meyve vermeye devam etti. Biz Ekim ortası gibi sulamayı kestik ama hala arasıra küçük küçük meyveleri bulmaya devam ediyoruz.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Aynen kabak gibi meyvenin sapı kuruyunca. Yazın en iri ve göz dolduranlara renkli çaput bağlıyorum, sonbaharda da tohumluk olarak alıyorum.


Eşimin telefonunda bir resim daha bulduğum için önce koyduğum "içi güzel salatalık" resmini gene değiştiriyorum. Bu fotoğraftakiler orta boy, genelde daha uzun oluyorlar. Eşim biraz erken topluyor, bir-iki gün daha bırakılırlarsa -en üstte olanda biraz belli oluyor- daha da irileşip boylanıyorlar. (Gene de en soldaki diğer cins -çengelköy- ile aralarındaki boy farkı belli oluyor).

Arka planda taze bir kara kabak da varmış

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 28-11-2019 saat 22:38 Neden: Fotoğraf ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2019, 20:10   #6
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Kırmızı Çerkes mısırı

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Kırmızı mısır (10 sıralı)

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Bir Abhaz köyü olan Düzce Kayalar köyünden.

İlk paylaşan: Ben sanırım.

Tohumun kökeni : Tohumları bize veren kişi köy kurulurken mi yoksa geçtiğimiz onyıllarda Abhazya Cumhuriyeti'ne gidip gelişlerde mi getirildiğini bilmiyordu. Ama her halükarda o köyde yetiştirilen atalık bir tür.

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon yapılmadı.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 yaz sonu, sonbahar.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bol gübreli işlenmiş toprağa atılırsa çok verimli oluyor ve bitki çok iyi gelişiyor. Yukarıdaki beyaz mısır gibi bu da çok boylanan bir cins; tek meyve ile kalanlar az, çoğunlukla bir gövdede 2 veya 3 mısır oluyor.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Tıpkı beyaz mısır gibi bu cinsin de meyveleri uzun, kalın, sağlam yapıda. Rengi kırmızıdan ziyade kehribara dönük (bana kırmızı dendiği için ismini öyle bıraktım). Koçan üzerinde sıra sayısı ise genelde 10, bazılarında 12'ye rastladığım da oldu. Bu, muhacirlerin getirdiği mısırların özelliğiymiş. Çok lezzetli ve iri olduğu için de doyurucu bir mısır; taneleri diri ve dişe yapışmıyor (biz sadece kaynatarak tükettik). Mısırseverlerin bahçelerinde bulunması gereken orijinal bir cins diye düşünüyorum.

Yetiştirme özellikleri: Ben mısır tohumlarını da viyollere ekip, ilk yan yaprak çıkar çıkmaz kalıcı yerine alıyorum (viyolde daha fazla büyürse kökü viyolün dibine dolanıyor ve çıkarırken zarar görebiliyor, bu ise mısırın en istemediği şeylerden biri benim gözlemlediğim kadarıyla). Direk toprağa da ekilebilir tabii. Toprağa aldıktan sonra genelde günaşırı (toprağın nemliliğine göre), püskül vermeye başladıktan sonra ise her gün gibi suluyorum; çünkü bu koçan bağlama aşamasıymış ve bitki tane yapmak için daha çok suya ihtiyaç duyarmış.

Tohum ne zaman, hangi ortama ekilmeli: Kalıcı yerine Mayıs sonu gibi ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: İyi hazırlanmış toprakta bol gübre, bol güneş, düzenli ve dikkatli sulama.

İklim gereksinimleri: Havalar ısınmaya başlar başlamaz toprağa aktarılabilir (bizim buralarda en erken 15 Nisan civarı). Yaz mevsimi boyunca ekilebiliyor, ama Temmuz sonu-Ağustos başını geçirmemek de gerekiyor. Olgunlaşması 3 ay sürüyor (bu sene Ekim sonunda bile mısır yedik).

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben meyvenin iriliğine bakıp tohumluk seçiyorum ve bitki dipten hafif sararmaya başlayınca üzerine çorap geçirip korumaya alıyorum. Gövdenin yeterince kuruduğuna düşündüğüm zaman da eve alıp kurutmaya evde devam ediyorum.


Not: Bu mısırın tohumluk ayırdıklarımdan bir tanesinin 8 sıralı olduğunu farkettim. Bütün talep sahiplerine bu 8 sıralının tohumlarından da ayrıca 5'er tane (en az) göndereceğim.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 03-12-2019 saat 18:01
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2019, 13:14   #7
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Sinameki

Bitki türü: Şifalı bitki

Bitki ömrü: Çok yıllık

Tohum çeşit adı: Sinameki

Tohum kaç yıldır sizdedir: 7 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Bursalı bir tanıdığımız kendi hobi bahçesinden fide olarak hediye etti.

İlk paylaşan: Ben sanırım.

Tohumun kökeni:

Dağıtılacak tohumun saflığı: Etrafta yakın çevrede aynı türden bitki bulunmamakta.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 sonbahar sonu.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bodur ağaççık ve süs bitkisi. Her yıl baharda çiçek açıp sonbahar sonuna kadar hiç bozulmadan öyle kalıyor. Sarı çiçekleriyle gözalıclı ve gösterişli; bahçeye görsel bir cazibe de katıyor.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çayının herkesin bildiği güçlü müshil özelliğine ek olarak sindirim sistemini rahatlatıcı ve gaz giderici özelliklerini de eklemek lazım. Ben ayrıca iştah kesici özelliğinden dolayı perhiz maksatlı kullanıyorum. Okuduğum kadarıyla çayı losyon olarak kullanıldığında saç ve cilt sağlığı üzerinde de (özellikle egzemaya karşı) çok yararlı imiş. Banyodan sonra saç diplerine friksiyon yapılırsa saç çıkartıcı etkisinden bile bahsediliyor. Yalnız, çok kuvvetli etkileri olduğundan dolayı eğer içilerek kullanılacak ise günde 1.5 su bardağının kesinlikle aşılmaması gerekiyor. En iyisi günde 1 bardakla yetinmek (ben 5-6 taze yaprağı 1 bardak kaynar suda demliyorum).

Yetiştirme özellikleri: İlk defa bu sene tohum almak aklıma geldi. Fasulye gibi tohum keseleri oluyor. İnternette araştırdığım kadarıyla tohumları Mart ayında torf doldurulmuş saksılara ekilip üzeri 1 cm toprakla iyice sıkıştırılıyor. Düzenli olarak kontrol edilip daima nemli kalması sağlanıyor. (Tohumlar 3-4 mm.lik elma çekirdeklerine benziyor, o nedenle bence ekmeden 1 gün önce suya basılırsa iyi olur).

Tohum ne zaman, hangi ortama ekilmeli: Kalıcı yerine Kasım ayında ekin deniyor.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vs): Biraz sert oldukları için tohumları en az yarım gün önceden suya basmak gerekebileceğini düşünüyorum (bu kendi görüşüm).

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Benim gözlemlediğim kadarıyla her türlü hava şartına dayanıklı bir bitki türü. Ektik, unuttuk gibi bir şey;sık sulamaya bile uğraşmadık.

İklim gereksinimleri: Gözlemlediğim kadarıyla herhangi özel bir ihtiyacı yok. Bu civarda gözlemlediğim bütün bodur ağaççık türleri gibi (süpürgelik, ağaç çileği vs.) dayanıklı ve nazsız bir tür.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Eylül sonu gibi tohum keseleri oluşmaya başladı. Fasulye ya da börülceye benzeyen bu keselerin yeterince kuruduğunu gördüğüm zaman topladım ve evde de biraz kuruttum.

Eklenen Resimler
 
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2019, 18:31   #8
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Çengelköy Salatalığı

Bitki türü: Salatalık

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Çengelköy

Tohum kaç yıldır sizdedir: 2014 yılından beri

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: İnternette bir tohum sitesinden.

İlk paylaşan: Ben olduğumu düşünüyorum.

Tohumun kökeni : -

Dağıtılacak tohumun saflığı: Yakınında kornişon ve içi güzel turşuluğum olmasına rağmen, bu türü oldukça geç (ve sadece tohumunu almak için) ektim. Yani zaman şaşırtması yaptım ve tohumluklarımı en uzak köşedekilerden aldım.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ekim sonu.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Çoğu salatalık cinsi gibi tırmanıcı, özellikle çardak tipi gelişmesine fırsat verilirse çok güzel döküyor.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Parlak koyu yeşil, pürüzsüz meyveleri oluyor. Biz çok irileşmeye bırakmadan topluyoruz. Bence en güzel hali orta boyda iken oluyor. Sulu fakat aynı zamanda gevrek ve çok lezzetli bir cins.

Yetiştirme özellikleri: İlk partiyi Mart sonunda serada viyollere ekmiştim. Kalıcı yerlerine aktarıncaya kadar epey zaman geçti. Çok boylandılarsa da iyi tolere ettiler ve güzel geliştiler. Bu tohumluk olanları ise epey geç sayılabilecek bir zamanda, Ağustos sonuna doğru viyole ektim. Ben salatalık, biber, domates, marul vs.ye çapa yapmıyorum fakat bol gübre ve su ile takviye yapıyorum.

Tohum ne zaman, hangi ortama ekilmeli: İlk parti kalıcı yerlerine Mayıs ortası gibi ekildi, bu son parti ise Eylül ortasında. Gelişmeyebilir diye korktuysam da havaların iyi gitmesinin de yardımıyla gayet güzel serpildiler.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vs): Gerek yok.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve güneş, bir de düzenli sulama (çok sıcaklarda günde iki kez)

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluklarımın iyice irileşip kahverengileşmesi ve saplarının kuruması Kasım başını buldu.


(Resim temsili olmakla beraber, bendeki Çengelköy salatalıklarını aynen yansıttığı için koymakta sakınca görmedim).


10/01/2020 itibarıyla dağıtabileceğim tohum sayısı artık minimuma indi (kişi başı 7 adet kadar). Herkese az da düşse, nasıl olsa (inşallah) seneye çoğalacak diye düşünüyorum; değerli bir cins olduğu için herkese yetişsin istiyorum. Hatta komşuma verdiğim bir adet tohumluğun bile yarısını geri istedim -daha gelmedi- ama o zaman dahi taş çatlasa 9-10 adet dağıtabiliyorum. Bu durumu bilginize sunarım, az geldiği için şaşırılmasın diye. Herkese teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 11-01-2020 saat 14:05 Neden: Açıklama
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2019, 23:00   #9
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Pembe Balkabağı

Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Balkabağı

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Bahçe komşumdan.

İlk paylaşan: Herhalde ben.

Tohumun kökeni : Komşum da iki sene önce yine bu köydeki ağabeyinden almış. Ona nereden geldi araştırdıysam da öğrenemedim. Köylük yerde bu tarz bilgiler pek önemsenmiyor, köylüler de tohum saflığı konusunda hiç bilinçlendirilmedikleri için unutup gidiyorlar.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bana gelen tohum saf değilmiş. Komşumun verdiği balkabağı küçük ve pembeydi fakat onda da bende de yeni nesil açılım yaptı. Benim bu sene yetiştirdiğim bahçede ise sadece uzak bir köşede kara kabak vardı.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ekim sonu.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Son derece yayılıcı ve tırmanıcı. Hasat ederken çoğu meyveyi ağaçlardan sarkar vaziyette buldum.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Yetiştirdikten sonra tohumun (ya komşumda ya abisinde ya da ikisinde birden) melezlendiğini anladım. Çünkü bende çıkan kabaklar boyut, şekil ve renk bakımından birbirinden farklı oldu. Büyük olanlar tamamen balkabağı görüntüsünde ve hepsi pembe-gri alaşımlı bir renk aldı. Aslında hemen hiçbirisi ilk başta pembe değil gibiydi fakat hasattan sonra evde beklerken pembeleşmeye başladılar. Bir kısmı -özellikle boyutu daha küçük olanlar- şimdi tamamen yavruağzı pembesi. Yetiştirdiğim bütün sebzelerin arasında çocukluğumun Dandy cikletleri gibi duruyorlar ve mutfağa neşe veriyorlar. Onları tatlı olarak pişirdik. Tadı kestane kabağına benziyor, yoğun, yumuşak ve aromalı. Eşimle çok kaliteli bir cins olduğuna karar verdik. Bundan cesaret alarak paylaşmaya karar verdim. Aynı tohumları izole ederek üretmeye devam ettikçe islah olacaklardır diye düşünüyorum. Buradaki tecrübeli büyükler de fikir verirler belki.

Yetiştirme özellikleri: Diğer kabaklar yetiştirirken yaptığımdan başka ekstra birşey yapmadım. Son derece kolay gelişti, bahçede yokuş aşağı kendi kendine yayıldı, tırmandı.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vs): Yok.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve güneş, düzenli sulama (bîz damlatma kullanıyorduk.)

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyve iyice olgunlaştıktan sonra, bahçede sapı adamakıllı kuruyup uzun müddet de bahçede unutulduktan sonra. Biz hasadı Ekim ortalarında yaptık. Her boy pembeden de tohum aldım (en iri olanlarının tohumlarını paylaşıma koyacağım); ayrı ayrı yetiştirip gözlemlemeyi düşünüyorum.


Resim bahçe komşumun aynı tohumdan bu sene elde ettiği "kardeş" pembe. 3 kg. filan ağırlığında fazla büyük değil, ama orjinal cinsi iyi temsil ettiğini düşünüyorum. Onun da tohumuna zamanında erişebilirsem paylaşıma eklemeyi istiyorum -komşum da organik tarım yapıyor hatta bazen beraber çalışıyoruz. Bu çok güzel ve nadir bir cins, kaybolsun istemiyorum. Benim gibi ıslah etmek isteyen olabilir diye düşündüm.

(Bir gönderide birden fazla resim koyamıyorum maalesef ama becerebilirsem kendi kabaklarımın resmini de paylaşacağım.)

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 26-12-2019 saat 11:46 Neden: Bilgi ekleme
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2022, 18:55   #10
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 587
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Şeftali çiçeği Mesajı Göster
Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Balkabağı

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Bahçe komşumdan.

İlk paylaşan: Herhalde ben.

Tohumun kökeni : Komşum da iki sene önce yine bu köydeki ağabeyinden almış. Ona nereden geldi araştırdıysam da öğrenemedim. Köylük yerde bu tarz bilgiler pek önemsenmiyor, köylüler de tohum saflığı konusunda hiç bilinçlendirilmedikleri için unutup gidiyorlar.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bana gelen tohum saf değilmiş. Komşumun verdiği balkabağı küçük ve pembeydi fakat onda da bende de yeni nesil açılım yaptı. Benim bu sene yetiştirdiğim bahçede ise sadece uzak bir köşede kara kabak vardı.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ekim sonu.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Son derece yayılıcı ve tırmanıcı. Hasat ederken çoğu meyveyi ağaçlardan sarkar vaziyette buldum.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Yetiştirdikten sonra tohumun (ya komşumda ya abisinde ya da ikisinde birden) melezlendiğini anladım. Çünkü bende çıkan kabaklar boyut, şekil ve renk bakımından birbirinden farklı oldu. Büyük olanlar tamamen balkabağı görüntüsünde ve hepsi pembe-gri alaşımlı bir renk aldı. Aslında hemen hiçbirisi ilk başta pembe değil gibiydi fakat hasattan sonra evde beklerken pembeleşmeye başladılar. Bir kısmı -özellikle boyutu daha küçük olanlar- şimdi tamamen yavruağzı pembesi. Yetiştirdiğim bütün sebzelerin arasında çocukluğumun Dandy cikletleri gibi duruyorlar ve mutfağa neşe veriyorlar. Onları tatlı olarak pişirdik. Tadı kestane kabağına benziyor, yoğun, yumuşak ve aromalı. Eşimle çok kaliteli bir cins olduğuna karar verdik. Bundan cesaret alarak paylaşmaya karar verdim. Aynı tohumları izole ederek üretmeye devam ettikçe islah olacaklardır diye düşünüyorum. Buradaki tecrübeli büyükler de fikir verirler belki.

Yetiştirme özellikleri: Diğer kabaklar yetiştirirken yaptığımdan başka ekstra birşey yapmadım. Son derece kolay gelişti, bahçede yokuş aşağı kendi kendine yayıldı, tırmandı.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vs): Yok.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve güneş, düzenli sulama (bîz damlatma kullanıyorduk.)

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyve iyice olgunlaştıktan sonra, bahçede sapı adamakıllı kuruyup uzun müddet de bahçede unutulduktan sonra. Biz hasadı Ekim ortalarında yaptık. Her boy pembeden de tohum aldım (en iri olanlarının tohumlarını paylaşıma koyacağım); ayrı ayrı yetiştirip gözlemlemeyi düşünüyorum.


Resim bahçe komşumun aynı tohumdan bu sene elde ettiği "kardeş" pembe. 3 kg. filan ağırlığında fazla büyük değil, ama orjinal cinsi iyi temsil ettiğini düşünüyorum. Onun da tohumuna zamanında erişebilirsem paylaşıma eklemeyi istiyorum -komşum da organik tarım yapıyor hatta bazen beraber çalışıyoruz. Bu çok güzel ve nadir bir cins, kaybolsun istemiyorum. Benim gibi ıslah etmek isteyen olabilir diye düşündüm.

(Bir gönderide birden fazla resim koyamıyorum maalesef ama becerebilirsem kendi kabaklarımın resmini de paylaşacağım.)
Bu kabağı geçen yıl ben yetiştirdim sizinde belirttiğiniz gibi farklı kabaklar çıktı bende her ikisinden de tohum aldım.Ancak her iki kabakta sizin görseldeki kabağa benzemiyorlardı.Bir tanesi daha yuvarlaktı ancak kaç ay meyveyi koparmadığım halde o sıcakta rengi pembe olmadı daha çok krem rengi beyaz arası bir renkti.Ancak bitki inanılmaz güçlü bir çeşit,birçok balkabağı yetiştimeme rağmen atlantic giant kabaklarına yakın bu çeşiti gördüm.Hatta boy atma olarak önde diyebilirim çünkü asma gibi uzuyor.****** atlantic giantlar büyük kalın dalları ve büyük yapraklarıyla çok güçlü bir çeşit.Aşı uygulaması için bu çeşiti kullanıyorum kabağın üzerlerine salatalık aşıladım bakalım nasıl olacaklar.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2022, 19:57   #11
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 112
Sn Devrann, sağlıklı ve güçlü yetişen bir cins olduğuna ben de dikkat ettim. Ayrıca gerçekten çok lezzetli bir cins, tatlı yapmak için sadece bunu kullanıyorum (bir gece önceden şekere basıp kendi suyunda pişiriyorum). Üçüncü senesindeyim ve hep pembemsi veya alaca ürünlerden çekirdek almama rağmen henüz hala "tektip"leşme (forumda kullanılan tabirle"stabil"leşme) sağlayamadım, bu iş oldukça zaman alacak gibi. Geçen yaz elde ettiğim 4 üründen sadece biri pembe alaca çıktı, ondan tohum aldım. İzolasyona çok dikkat ederek ümitle devam ediyorum. Umarım siz de tecrübeli bir üretici olarak, sonuç alana kadar devam edersiniz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Düzenleyen Şeftali çiçeği : 05-03-2022 saat 19:20
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2022, 12:21   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-06-2022
Şehir: samsun
Mesajlar: 1
Bilgi için teşekkürler.

btcnews Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2022