View Single Post
Eski 02-11-2019, 00:55   #2
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Beyaz Güneyköy mısırı

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Beyaz mısır (8 sıralı)

Tohum kaç yıldır sizdedir: 6 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Aynı köyden bir akrabamdan

İlk paylaşan : Ben olabilirim

Tohumun kökeni : Araştırma yaptıysam da köye nereden geldiğini öğrenemedim. O yüzden adını kendim koydum . Ama forumda bilen tanıyan biri çıkarsa yeniden tesmiye edilebilir.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Tohum izolasyonu kavramını 7 yılın sonunda bu sene Mayıs ayında öğrendim. Neyse ki o da bu mısıra yetişti Bu cinsi ektiğim bahçede başka cins mısır bırakmadım.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı

Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül, Ekim

Bitki tipi ve gelişim durumu: İyi bakıldığı zaman bitki çok boylanıyor, bahçemdekilerin çoğu 2 metreye ulaştı hatta bazıları geçti.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Koçan 8 sıralı ve bu atalık Anadolu mısırı özelliği imiş. Tam olgunlaştıkları zaman sağlam yapılı göz dolduran upuzun meyveleri oluyor. İçi gözalıcı sedef beyazı ve benim gibi iflah olmaz bîr mısır hastasını mesteden lezzette.

Yetiştirme özellikleri: Sağdan soldan, tecrübeli teyzelerden duyduklarımı uyarlamaya çalıştım. Yalnız, eşim Permakültürü benimsediğinden pek klasik tarım olmadı. Mesela tohumları ekeceğim yeri bel ile havalandırıp üzerine yatak yükselttim (çiftlik gübresi, kompost ve gübreli saman ile). Bu şekilde çapaya da gerek kalmadı.

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Kalıcı yerine Haziran başı gibi ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım yalnız hep söylendiği gibi bir gün önceden tohumları suya bastım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre, bol güneş, bilinçli ve yeterli sulama. Yalnız mısır yetiştirirken bunca sene boyunca dikkatimi çeken şey mısır bitkisinin çok yakınında kendisini taciz edecek başka bir nesne istemediği oldu. Bir de gölge hiç istemiyor. O, sıra kardeşinden bile en az 3 karış uzakta güneş altında sere serpe büyüyecek.

İklim gereksinimleri: İlkbahar, yaz hatta iyi bakılırsa sonbahar başında bile ekilebilir. Ama en iyisi Ağustos başından geçe kalmamak.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben gözüme kestirdiğim tohumluklara (en uzun, en iri olan meyvelere) eski bir çorap geçirip kargalardan korumaya alıyorum. Bitki sararma emareleri gösterdiği zaman da toplayıp kurutmaya evde devam ediyorum.

Aslında bu sene tohum paylaşımında bulunmayı hiç düşünmüyordum, o yüzden elimde yeterli tohum olmayabilir; ama yine de talepleri elimden geldiğince karşılamaya çalışırım.

Beyaz mısır resimleri ve diğer cins mısırlarla karşılaştırmalı fotolar (umarım koymayı becerebilim):

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 12-11-2019 saat 12:08
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön