View Single Post
Eski 16-12-2019, 18:31   #8
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Çengelköy Salatalığı

Bitki türü: Salatalık

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Çengelköy

Tohum kaç yıldır sizdedir: 2014 yılından beri

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: İnternette bir tohum sitesinden.

İlk paylaşan: Ben olduğumu düşünüyorum.

Tohumun kökeni : -

Dağıtılacak tohumun saflığı: Yakınında kornişon ve içi güzel turşuluğum olmasına rağmen, bu türü oldukça geç (ve sadece tohumunu almak için) ektim. Yani zaman şaşırtması yaptım ve tohumluklarımı en uzak köşedekilerden aldım.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ekim sonu.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Çoğu salatalık cinsi gibi tırmanıcı, özellikle çardak tipi gelişmesine fırsat verilirse çok güzel döküyor.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Parlak koyu yeşil, pürüzsüz meyveleri oluyor. Biz çok irileşmeye bırakmadan topluyoruz. Bence en güzel hali orta boyda iken oluyor. Sulu fakat aynı zamanda gevrek ve çok lezzetli bir cins.

Yetiştirme özellikleri: İlk partiyi Mart sonunda serada viyollere ekmiştim. Kalıcı yerlerine aktarıncaya kadar epey zaman geçti. Çok boylandılarsa da iyi tolere ettiler ve güzel geliştiler. Bu tohumluk olanları ise epey geç sayılabilecek bir zamanda, Ağustos sonuna doğru viyole ektim. Ben salatalık, biber, domates, marul vs.ye çapa yapmıyorum fakat bol gübre ve su ile takviye yapıyorum.

Tohum ne zaman, hangi ortama ekilmeli: İlk parti kalıcı yerlerine Mayıs ortası gibi ekildi, bu son parti ise Eylül ortasında. Gelişmeyebilir diye korktuysam da havaların iyi gitmesinin de yardımıyla gayet güzel serpildiler.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vs): Gerek yok.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve güneş, bir de düzenli sulama (çok sıcaklarda günde iki kez)

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluklarımın iyice irileşip kahverengileşmesi ve saplarının kuruması Kasım başını buldu.


(Resim temsili olmakla beraber, bendeki Çengelköy salatalıklarını aynen yansıttığı için koymakta sakınca görmedim).


10/01/2020 itibarıyla dağıtabileceğim tohum sayısı artık minimuma indi (kişi başı 7 adet kadar). Herkese az da düşse, nasıl olsa (inşallah) seneye çoğalacak diye düşünüyorum; değerli bir cins olduğu için herkese yetişsin istiyorum. Hatta komşuma verdiğim bir adet tohumluğun bile yarısını geri istedim -daha gelmedi- ama o zaman dahi taş çatlasa 9-10 adet dağıtabiliyorum. Bu durumu bilginize sunarım, az geldiği için şaşırılmasın diye. Herkese teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 11-01-2020 saat 14:05 Neden: Açıklama
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön