View Single Post
Eski 08-12-2019, 13:14   #7
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Sinameki

Bitki türü: Şifalı bitki

Bitki ömrü: Çok yıllık

Tohum çeşit adı: Sinameki

Tohum kaç yıldır sizdedir: 7 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Bursalı bir tanıdığımız kendi hobi bahçesinden fide olarak hediye etti.

İlk paylaşan: Ben sanırım.

Tohumun kökeni:

Dağıtılacak tohumun saflığı: Etrafta yakın çevrede aynı türden bitki bulunmamakta.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 sonbahar sonu.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bodur ağaççık ve süs bitkisi. Her yıl baharda çiçek açıp sonbahar sonuna kadar hiç bozulmadan öyle kalıyor. Sarı çiçekleriyle gözalıclı ve gösterişli; bahçeye görsel bir cazibe de katıyor.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çayının herkesin bildiği güçlü müshil özelliğine ek olarak sindirim sistemini rahatlatıcı ve gaz giderici özelliklerini de eklemek lazım. Ben ayrıca iştah kesici özelliğinden dolayı perhiz maksatlı kullanıyorum. Okuduğum kadarıyla çayı losyon olarak kullanıldığında saç ve cilt sağlığı üzerinde de (özellikle egzemaya karşı) çok yararlı imiş. Banyodan sonra saç diplerine friksiyon yapılırsa saç çıkartıcı etkisinden bile bahsediliyor. Yalnız, çok kuvvetli etkileri olduğundan dolayı eğer içilerek kullanılacak ise günde 1.5 su bardağının kesinlikle aşılmaması gerekiyor. En iyisi günde 1 bardakla yetinmek (ben 5-6 taze yaprağı 1 bardak kaynar suda demliyorum).

Yetiştirme özellikleri: İlk defa bu sene tohum almak aklıma geldi. Fasulye gibi tohum keseleri oluyor. İnternette araştırdığım kadarıyla tohumları Mart ayında torf doldurulmuş saksılara ekilip üzeri 1 cm toprakla iyice sıkıştırılıyor. Düzenli olarak kontrol edilip daima nemli kalması sağlanıyor. (Tohumlar 3-4 mm.lik elma çekirdeklerine benziyor, o nedenle bence ekmeden 1 gün önce suya basılırsa iyi olur).

Tohum ne zaman, hangi ortama ekilmeli: Kalıcı yerine Kasım ayında ekin deniyor.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vs): Biraz sert oldukları için tohumları en az yarım gün önceden suya basmak gerekebileceğini düşünüyorum (bu kendi görüşüm).

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Benim gözlemlediğim kadarıyla her türlü hava şartına dayanıklı bir bitki türü. Ektik, unuttuk gibi bir şey;sık sulamaya bile uğraşmadık.

İklim gereksinimleri: Gözlemlediğim kadarıyla herhangi özel bir ihtiyacı yok. Bu civarda gözlemlediğim bütün bodur ağaççık türleri gibi (süpürgelik, ağaç çileği vs.) dayanıklı ve nazsız bir tür.

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Eylül sonu gibi tohum keseleri oluşmaya başladı. Fasulye ya da börülceye benzeyen bu keselerin yeterince kuruduğunu gördüğüm zaman topladım ve evde de biraz kuruttum.

Eklenen Resimler
 
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön