View Single Post
Eski 19-11-2019, 20:10   #6
Şeftali çiçeği
Ağaç Dostu
 
Şeftali çiçeği's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 154
Kırmızı Çerkes mısırı

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Kırmızı mısır (10 sıralı)

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Bir Abhaz köyü olan Düzce Kayalar köyünden.

İlk paylaşan: Ben sanırım.

Tohumun kökeni : Tohumları bize veren kişi köy kurulurken mi yoksa geçtiğimiz onyıllarda Abhazya Cumhuriyeti'ne gidip gelişlerde mi getirildiğini bilmiyordu. Ama her halükarda o köyde yetiştirilen atalık bir tür.

Dağıtılacak tohumun saflığı: İzolasyon yapılmadı.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi, kompost.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 yaz sonu, sonbahar.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bol gübreli işlenmiş toprağa atılırsa çok verimli oluyor ve bitki çok iyi gelişiyor. Yukarıdaki beyaz mısır gibi bu da çok boylanan bir cins; tek meyve ile kalanlar az, çoğunlukla bir gövdede 2 veya 3 mısır oluyor.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Tıpkı beyaz mısır gibi bu cinsin de meyveleri uzun, kalın, sağlam yapıda. Rengi kırmızıdan ziyade kehribara dönük (bana kırmızı dendiği için ismini öyle bıraktım). Koçan üzerinde sıra sayısı ise genelde 10, bazılarında 12'ye rastladığım da oldu. Bu, muhacirlerin getirdiği mısırların özelliğiymiş. Çok lezzetli ve iri olduğu için de doyurucu bir mısır; taneleri diri ve dişe yapışmıyor (biz sadece kaynatarak tükettik). Mısırseverlerin bahçelerinde bulunması gereken orijinal bir cins diye düşünüyorum.

Yetiştirme özellikleri: Ben mısır tohumlarını da viyollere ekip, ilk yan yaprak çıkar çıkmaz kalıcı yerine alıyorum (viyolde daha fazla büyürse kökü viyolün dibine dolanıyor ve çıkarırken zarar görebiliyor, bu ise mısırın en istemediği şeylerden biri benim gözlemlediğim kadarıyla). Direk toprağa da ekilebilir tabii. Toprağa aldıktan sonra genelde günaşırı (toprağın nemliliğine göre), püskül vermeye başladıktan sonra ise her gün gibi suluyorum; çünkü bu koçan bağlama aşamasıymış ve bitki tane yapmak için daha çok suya ihtiyaç duyarmış.

Tohum ne zaman, hangi ortama ekilmeli: Kalıcı yerine Mayıs sonu gibi ektim.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulama yapmadım.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: İyi hazırlanmış toprakta bol gübre, bol güneş, düzenli ve dikkatli sulama.

İklim gereksinimleri: Havalar ısınmaya başlar başlamaz toprağa aktarılabilir (bizim buralarda en erken 15 Nisan civarı). Yaz mevsimi boyunca ekilebiliyor, ama Temmuz sonu-Ağustos başını geçirmemek de gerekiyor. Olgunlaşması 3 ay sürüyor (bu sene Ekim sonunda bile mısır yedik).

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben meyvenin iriliğine bakıp tohumluk seçiyorum ve bitki dipten hafif sararmaya başlayınca üzerine çorap geçirip korumaya alıyorum. Gövdenin yeterince kuruduğuna düşündüğüm zaman da eve alıp kurutmaya evde devam ediyorum.


Not: Bu mısırın tohumluk ayırdıklarımdan bir tanesinin 8 sıralı olduğunu farkettim. Bütün talep sahiplerine bu 8 sıralının tohumlarından da ayrıca 5'er tane (en az) göndereceğim.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 03-12-2019 saat 18:01
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön