View Single Post
Eski 02-03-2022, 18:55   #10
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 740
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Şeftali çiçeği Mesajı Göster
Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum çeşit adı: Balkabağı

Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıldır

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Güneyköy

Size nereden geldi: Bahçe komşumdan.

İlk paylaşan: Herhalde ben.

Tohumun kökeni : Komşum da iki sene önce yine bu köydeki ağabeyinden almış. Ona nereden geldi araştırdıysam da öğrenemedim. Köylük yerde bu tarz bilgiler pek önemsenmiyor, köylüler de tohum saflığı konusunda hiç bilinçlendirilmedikleri için unutup gidiyorlar.

Dağıtılacak tohumun saflığı: Bana gelen tohum saf değilmiş. Komşumun verdiği balkabağı küçük ve pembeydi fakat onda da bende de yeni nesil açılım yaptı. Benim bu sene yetiştirdiğim bahçede ise sadece uzak bir köşede kara kabak vardı.

Kullanılan gübreler : Çiftlik gübresi.

Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.

Hasat yıl ve ayı: 2019 Ekim sonu.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Son derece yayılıcı ve tırmanıcı. Hasat ederken çoğu meyveyi ağaçlardan sarkar vaziyette buldum.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Yetiştirdikten sonra tohumun (ya komşumda ya abisinde ya da ikisinde birden) melezlendiğini anladım. Çünkü bende çıkan kabaklar boyut, şekil ve renk bakımından birbirinden farklı oldu. Büyük olanlar tamamen balkabağı görüntüsünde ve hepsi pembe-gri alaşımlı bir renk aldı. Aslında hemen hiçbirisi ilk başta pembe değil gibiydi fakat hasattan sonra evde beklerken pembeleşmeye başladılar. Bir kısmı -özellikle boyutu daha küçük olanlar- şimdi tamamen yavruağzı pembesi. Yetiştirdiğim bütün sebzelerin arasında çocukluğumun Dandy cikletleri gibi duruyorlar ve mutfağa neşe veriyorlar. Onları tatlı olarak pişirdik. Tadı kestane kabağına benziyor, yoğun, yumuşak ve aromalı. Eşimle çok kaliteli bir cins olduğuna karar verdik. Bundan cesaret alarak paylaşmaya karar verdim. Aynı tohumları izole ederek üretmeye devam ettikçe islah olacaklardır diye düşünüyorum. Buradaki tecrübeli büyükler de fikir verirler belki.

Yetiştirme özellikleri: Diğer kabaklar yetiştirirken yaptığımdan başka ekstra birşey yapmadım. Son derece kolay gelişti, bahçede yokuş aşağı kendi kendine yayıldı, tırmandı.

Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vs): Yok.

Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve güneş, düzenli sulama (bîz damlatma kullanıyorduk.)

Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyve iyice olgunlaştıktan sonra, bahçede sapı adamakıllı kuruyup uzun müddet de bahçede unutulduktan sonra. Biz hasadı Ekim ortalarında yaptık. Her boy pembeden de tohum aldım (en iri olanlarının tohumlarını paylaşıma koyacağım); ayrı ayrı yetiştirip gözlemlemeyi düşünüyorum.


Resim bahçe komşumun aynı tohumdan bu sene elde ettiği "kardeş" pembe. 3 kg. filan ağırlığında fazla büyük değil, ama orjinal cinsi iyi temsil ettiğini düşünüyorum. Onun da tohumuna zamanında erişebilirsem paylaşıma eklemeyi istiyorum -komşum da organik tarım yapıyor hatta bazen beraber çalışıyoruz. Bu çok güzel ve nadir bir cins, kaybolsun istemiyorum. Benim gibi ıslah etmek isteyen olabilir diye düşündüm.

(Bir gönderide birden fazla resim koyamıyorum maalesef ama becerebilirsem kendi kabaklarımın resmini de paylaşacağım.)
Bu kabağı geçen yıl ben yetiştirdim sizinde belirttiğiniz gibi farklı kabaklar çıktı bende her ikisinden de tohum aldım.Ancak her iki kabakta sizin görseldeki kabağa benzemiyorlardı.Bir tanesi daha yuvarlaktı ancak kaç ay meyveyi koparmadığım halde o sıcakta rengi pembe olmadı daha çok krem rengi beyaz arası bir renkti.Ancak bitki inanılmaz güçlü bir çeşit,birçok balkabağı yetiştimeme rağmen atlantic giant kabaklarına yakın bu çeşiti gördüm.Hatta boy atma olarak önde diyebilirim çünkü asma gibi uzuyor.****** atlantic giantlar büyük kalın dalları ve büyük yapraklarıyla çok güçlü bir çeşit.Aşı uygulaması için bu çeşiti kullanıyorum kabağın üzerlerine salatalık aşıladım bakalım nasıl olacaklar.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön