![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Merhabalar, Bu sezon Manisa saruhanlı Pınarbaşı köyündeki 7 dönümlük arazime domat zeytini dikeceğim. Bu konuda ufakçapta araştımalar yaptım. Ancak konunun uzmanı olan arkadaşlardan aşağıdaki sorularım için yardım istiyorum. 1) Alacağım fidanlar 1,5 veya 2 yaşında fidan olacak. Bu fidanları kaça kaç ekeyim. Kitaplarda veya bazı resmi kaynaklarda 80*80 ölçüsünü görüyorum. Bu ölçü bana biraz fazla gibi geldi. Ben 50*50 veya 40*40 ekmeyi planlıyorum. Yorumunuz nedir? 2) Domat zeytinini kaç metre aralılkı ekmeliyim. En ideali nedir? Ben 7*7 dikmeyi planlıyorum. Yorumunuz nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
|
Sn. Pınarbaşılı, Dikim çukurunun fidanın dikim sonrası gelişimi için önemli olduğunu düşünüyorum. Zahmetli olan dikim çukuru 80x80 'i tercih ederdim. Zirai işleme sürüm aralık mesafesine siz karar vereceksiniz. Domat büyük yapılı ağaç ama, ben dikim aralığını asma diker gibi az mesafeli yapardım. Örneğin 1,5 metre. Niçin'e gelince; 1- Domat erken yaşta mahsule başlıyor. İlk ürün yıllarından itibaren karlı olur. 2- İleride ağaçlar büyüdüğünde büyük ağaç tercihim olursa, aradan eksiltmeler yaparım. Örneğin aralar 3 'er metre olabilir. Daha da ilerde aradan yine eksiltmeler yaparak 6 metreye çıkarılabilir. 3- Bodur ağaç tercihim olursa akıllı budama ile ilk dikim sıklığını mukhafaza ederdim. Geleneksel dikim para kazandırsaydı Çiftçiler zengin olurdu. Fark yaratmak için gelenelere aykırı olmak lazım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-02-2012
|
Sn. Zeytinci, 80 cm derinliği olan ve 80 cm genişliği olan bir çukur 1,5 yaşındaki bir fidan için geniş bir aralık değil mi? Zeytin fidanı bu çukur içinde kaybolur, fidanın büyük kısmı çukur içinde kalır gibi geliyor bana. 80x80 çukuru en hızlı nasıl açabilirim.Traktör arkasına takılan burgularda en fazla çap 40 cm gibi. Bir adam bulup açtırsam günde 10 adet çukuru zor açar adam. Ancak 40x40 veya 50x50 çukuru Traktör burgusu veya el burguları ile daha kolay açılabilir gibi. Mümkünse tekrar yorumunuzu alabilir miyim? Domat zeytininizdeki fikriniz açıkçası beni çok heyecanlandırdı. İyi bir fikir. Gerekirse 10 15 ağacı sizin dediğiniz gibi deneyeceğim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-09-2011
|
sn.pınarbaşılı fidan çukurlarını en iyi kepçe yardımıyla açtırabilirsiniz hem hızlı, hem de istediğiniz genişlikte olurlar.Çalışan operatöre göre değişmekle birlikte saatte yaklaşık 40-45 adet civarında çukur açılabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Alıntı:
Operatör işini bilen biriydi.. 180 adet çukur açtık..çukurların eni 150 genişliği 150 derinliği ise 120 santim civarındaydı.. 6 saatte açmış ve eski parayla 360 milyon vermiştim Belediye'ye..eğer 80x80 çukurları işçiyle açtırsaydım sanırım iki misli para çıkardı cebimden.. Sonra ovada çay boyundan mil toprak getirttim..Çukurdan çıkan toprakla karışım yaparak doldurduk ve fidanları 40-50 santim derinliğe dikerek ve fidanı yerleştirdiğimiz tabanın etrafına kümeler halinde 1.5 kilo triple ve 1.5 kilo da potasyum sülfat koyarak kapattık çukurları iyice..yüzeye yakın olarak yarımşar kilo da kalsiyum nitrat verdim (PH 5.5-6 olduğu için)..bundan sonrada enine ve boyuna 80-90 santim uzunluğundaki topuzlu tekli patlatmayla fidan aralarını 3 kez patlatma çektirdim.. Çok faydasını gördüm bunların..o kıraç toprakta çok güzel serpilip büyüdü fidanlarım.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
|
Alıntı:
Fidan dikim aralığı konusunda ben Sn. Zeytinci gibi düşünmüyorum. Domat zeytini büyük ve geniş taç yapan bir ağaçtır. Siz bunu dar bir aralıkla dikerseniz ağaç doğası gereği büyüyüp gelişemez , boğulur. Ayrıca sık dikim şartlarında halkalı leke vb. mantari hastalıklar için uygun ortam yaratılmış olur. Ağaçların arasında hava akımı oluşmasına izin vermek gerekir. Bu nedenle domat zeytini gibi türlerde dikim aralığını 6 m. den az tutmamak gerekir. Ben yaşındaki domat cinsi zeytinlerimi 6,5 m. x 7 m. aralıkla diktim. Sizin düşündüğünüz 7 m. x 7 m. uygun bir aralıktır. İzmirdeki Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden daha geniş ve doğru bilgi alabilirsiniz. Selamlar . . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
|
Alıntı:
Fidan dikeceğiniz araziyi yazın 110 beygirlik güçlü bir traktörle, 80-90 santime dalabilen tekli ve topuzlu patlatmayla enine boyuna hiç olmazsa 2 kez sürdürün..ama..traktörcüye fazla güvenmeyin..bu işi yaptırırken binin siz de traktöre ve tekli patlatmanın gırtlağına kadar toprağa gömülüp gömülmediğini gözlemleyin ve gerekirse uyarın.. Toprak iyice havalansın..geçirgenlik kazansın..altı üstüne gelsin.. Ondan sonra ilk yağmurlar başlayıp toprak tavlanınca çukurları açtırırsınız..toprak tepikliğini kaybedip, kabardığı için işçiler çukurları bel küreğiyle daha hızlı açacaktır.. eğer bunları yaparsanız fidan çukurlarını 40x40 açtırmanız yeterli olur.. Ayrıca size önemle tavsiyem, 1 yaşında körpe fidan dikin..ufak fidan çok çabuk gelişir..çünkü 2 yaşında boylu fidanlar ufacık torbalarda yeri dar geldiği için kökleri daire şeklinde dolanıp,sarmallaşmıştır..Eğer 2 yaşında fidan dikmek zorunda kalırsanız, fidanın poşetini yırttıktan sonra toprağın çevresinde daire şeklinde dolanan kökleri mutlaka kesin derim.. Ayrıca 1 yaşında fidan dikerseniz fidana daha az para ödemiş olursunuz.. Kolay gele.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|